Jump to content

Lipsa detectorului de gaze poate fi penalizată


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lipsa detectorului de gaze poate fi penalizată

Ulterior evenimentului din Clubul Colectiv de toamna trecută, un ordin al Administraţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), neaplicat până acum, a fost reactualizat, astfel că toţi proprietarii de apartamente racordaţi la reţeaua de gaze naturale, fie individual, fie la comun, trebuie să aibă în case detectoare de gaze, indiferent dacă au doar un aragaz şi nu şi o centrală termică.

Obligaţia apare dacă fereastra camerei în care este instalat aragazul are geam termopan. "Aceste condiţii de siguranţă, detaliate în Ordinul 5/2009 al ANRE, prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2 la sută metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcţie specială. Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident", ne-au explicat reprezentanţii ENGIE.

În cazul în care oamenii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze. Mai mult, ar putea rămâne fără gaze chiar şi cei care le instalează, dar ai căror vecini de bloc refuză să facă acest lucru, pentru simplul motivă că sistarea alimentării se face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze.

Cât costă un detector 

Preţul unui detector de gaze variază între 110 lei şi 180 de lei, iar montarea lor poate fi făcută doar de un instalator autorizat, dat fiind că trebuie racordat şi la reţeaua de gaze, pentru a întrerupe alimentarea în caz de scurgeri.

Cel mai ieftin aparat de detectare a gazului metan costă 106 lei şi este constituit dintr-un detector cu senzor înlocuibil şi o electrovană cu rearmare manuală. Atenţie, însă! Atunci când detectorul de gaz va fi declanşat de o eventuală scurgere şi alimentarea cu gaze va fi întreruptă, instalaţia poate fi repusă în funcţiune doar de un operator autorizat ANRE, a căror listă este disponibilă pe site-ul www.anre.ro.

La preţul detectorului de gaz se adaugă şi mâna de lucru, astfel că puteţi plăti în jur de 300, chiar 400 de lei pentru montarea unui detector în apartament. În plus, durata lor de viaţă este scurtă, aşa că odată la cinci sau şapte ani trebuie să le înlocuiţi.

"Clientul final are obligaţia să înlocuiască detectorul/detectoarele automat/automate de gaze montat/montate la locul de consum, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acesteia/acestora, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului", au mai explicat reprezentanţii ENGIE.

Potrivit ultimelor date statistice, în România sunt aproximativ 1,27 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de alimentare cu gaze naturale. Şi, având în vedere că majoritatea apartamentelor beneficiază şi de tâmplărie termopan, proprietarii sunt obligaţi să îşi monteze detectoarele pentru a nu rămâne fără gaze.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

De la 1 ianuarie 2017, detectoarele de gaze, obligatorii dacă aveţi termopane la bucătărie

Din ianuarie 2017, toţi consumatorii casnici, fie că au centrală termică, fie că au doar aragaz, au obligaţia să-şi monteze detector de gaze, dacă încăperile în care funcţionează aceste aparate au geamuri termopan.

Anul 2017 a venit cu o nouă obligaţie pe capul românilor. Aceştia vor fi nevoiţi să-şi monteze detectoare de gaze naturale în orice încăpere în care deţin aparate consumatoare de combustibili gazoşi, adică aragaz sau centrală termică. Această obligativitate a fost decisă de ANRE şi a apărut, spun autorităţile, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, soldată cu moartea a 64 de tineri. Ordinul ANRE spune că detectoarele de gaze trebuie montate doar în încăperile închise cu geamuri mai groase de 4 mm, securizate ori de tip termopan, dar şi în situaţia în care furnizorul de gaze constată că instalaţiile nu mai funcţionează în condiţii de siguranţă.

„Conform Ordinului 179/2015 emis de către ANRE, clientul final are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare. Aceste condiţii de siguranţă prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2 la sută metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcţie specială (securizat, de tip Thermopan etc.). Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident.

În cazul în care nu sunt respectate condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare de către client, operatorul de distribuţie, cu notificarea în prealabil a furnizorului de gaze naturale a clientului în cauză, are dreptul legal de a sista furnizarea gazelor naturale până la momentul în care sunt respectate condiţiile tehnice amintite”, au declarat oficialii ENGIE România pentru „Viaţa liberă”.

Lista agenţilor economici din Galaţi autorizaţi ANRE o găsiţi AICI - CLICK pentru DETALII

agenti gaze naturale.xlsx

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.