Jump to content

În ţară pentru 13 milioane sau în Franţa pentru 2000 de euro


dcp100168

Recommended Posts

În ţară pentru 13 milioane sau în Franţa pentru 2000 de euro? * Disputa spectaculoasa intre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si Paul Ionescu, medic rezident la Bucuresti in ultimul an. Nicolaescu a incercat, intr-un interviu HotNews.ro - BBC, sa-l convinga pe medicul rezident sa ramana in tara pe motiv ca medicii vor primi in acest an cele mai mari cresteri salariale, 11,5% - la care se adauga si alte sporuri. “Medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine”, i-a spus ministrul Sanatatii. “Este absolut umilitor”, i-a raspuns Paul Ionescu si l-a anuntat pe ministru ca va pleca in Franta, unde tocmai a castigat un concurs.

Rep: Sa presupunem ca, Doamne fereste!, domnule ministru, va internati intr-un spital din Romania ca un cetatean de rand. Vi se spune ca trebuie sa stati doi in pat. Stati?

EN: Depinde.

Rep: De cine depinde?

EN: Depinde de foarte multe lucruri, pentru ca aici lucrurile nu sunt atat de simple cum vi se par. Ele sunt mai complicate putin. Sunt oameni care ajung la spital pentru ca intr-adevar trebuie sa ajunga la spital. Sunt oameni care vor sa ajunga la spital cand vor ei. Nu cand le spune medicul. Si atunci accepta toate aceste conditii. Mai sunt perioade cand, de exemplu, sunt multe viroze. Sectiile de boli infectioase sunt dimensionate pentru situatii normale, pentru situatii, sa spunem, de medie de criza de viroza, sau de alta boala transmisibila. Daca se intmapla sa fie o epidemie de viroze si oamenii ajung in spital, sigur ca la un moment dat ajung sa fie doi, trei in pat.

Rep: Sa stiti ca si inainte de epidemia de viroze se intampla asta si avem foarte multe reclamatii chiar din partea cititorilor HotNews.ro, care au reclamat ca regula, daca vreti, aproape, in spitalele romanesti.

EN: Eu nu va inteleg, unde vreti sa duceti discutia, dar refuz o asemenea atitudine, deci o refuz, pentru ca n-aveti dreptate si pentru ca sunteti tendentios. Fara nici un fel de discutie. Pentru ca in Romania exista niste paturi care sunt normate dupa foarte multe criterii corecte si obiective.

Rep: Nu se sta doi in pat?

EN: Se sta in pat in situatii de criza, de epidemii sau de alte probleme, dar nicidecum ca este regula generala. Daca vreti sa insinuati asta, gresiti. Sunteti pe un drum fals, si nu este corect si nu este adevarat. Si va rog sa-l dovediti. Altfel e usor sa spui din doua cazuri. Din trei exceptii, din noua exceptii.

Rep: Avem la telefon un medic rezident in Romania, in Bucuresti, domnul Paul Ionescu. Se sta, domnule Ionescu, doi in pat in spitalele din Romania sau nu?

EN: Dansul lucreaza intr-un spital, nu lucreaza in toate spitalele din Romania. Regret ca puneti o asemenea intrebare tendentioasa si, dupa opinia mea, manipulatoare.

Rep: Va ascult, domnule Ionescu.

PI: Intr-adevar, exista spitale in care sunt doi pacienti intr-un singur pat, insa eu pe aceasta cale as dori sa-l felicit ca este primul ministru al Sanatatii care a incercat sa faca o reforma, deci trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Ce-i drept, este o reforma insuficienta si probabil nu a fost aplicata in toate spitalele. Eu, ca medic rezident in anul V, am un salariu de 8.200.000 lei vechi pe luna.

Paul Ionescu: ultimul salariu pe care l-am luat este de 8.200.000

Rep: O sa va si spuna domnul ministru, si spun eu inaintea sa, ca sa simplificam lucrurile, ca anul acesta salariile vor creste cu 11,5%, adica cat veti lua in 2008, domnule Ionescu?

PI: Probabil ca voi lua pana in 9 milioane lei pe luna.

Rep: Perfect. 9 milioane de lei pe luna. Va tine in continuare in sistemul de stat acest salariu?

EN : Numai o clipa. Ati mai auzit si de sporul de preventie de 11%? Inca 900 de lei cu 1 ianuarie. Hai sa o ducem pana la capat. Sa-l intrebam pe domnul doctor cu toate elementele corecte.

Rep: Mai adaugati si acest spor domnule Ionescu. Cat veti lua?

EN: ...adaugati si o prima de stabilitate din trimestrul II.

Re: Adaugati si prima de stabilitate.

EN: Si ea care se duce la 9 milioane – 10 milioane de lei , si inca una in trimestrul 4 de 9 - 10 milioane, adaugati si sporul locului de munca in care lucrati, adaugati si garzile pe care le faceti, adaugati toaste aceste lucruri si vedeti ca ajungeti la o suma pe care poate sa si-o permita Romania astazi.

Rep: Daca adaugati toate aceste sporuri, facilitati, procente, majorari de salarii, domnule Ionescu, cat castigati pe luna?

PI: Eu am luat patru milioane acest spor de stabilitate. In schimb ultimul salariu pe care l-am luat este de 8 200 000 de lei pe luna, daca domnul ministru doreste am sa pot sa-i aduc si fluturasul, pentru ca am fluturas, fie daca domnul ministru cunoaste asa de bine aceste cifre, as dori sa ne spuna si noua daca stie cumva cat este platit un medic rezident in UE?

EN: Intre 1200 si 2100 (euro - n.r), depinde de tara in care locuieste medicul respectiv.

PI: Eu as dori sa-mi dati si mie un sfat, am inteles ca sunteti economist, este clar. As dori sa stiu asa cu sinceritate, in conditiile in care eu peste 6 luni voi sustine examenul de specialist si voi avea un salariu sa nu spunem de 9 milioane, sa spunem de 13 milioane, dvs. ce ma sfatuiti in situatia economica actuala din Romania: sa raman sa-mi exercit profesia de medic in Romania pentru acesti bani, sau sa accept oferta UE pentru un salariu de cel putin 2000 de euro pe luna?

Nicolaescu: cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti

EN: Domnule doctor, eu va sfatuiesc sa va faceti meseria acolo unde vreti dvs. cel mai bine. In afara de asta, vreau sa va mai spun un lucru. Din pacate, foarte multa lume in tara asta vorbeste fara sa stapaneasca informatiile pana la capat. Si am sa va spun de ce spun acest lucru, fara sa va suparati pe mine. Incepand cu anul 2007, cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti, tocmai stiind ca sunteti la marginea prapastiei in ceea ce priveste salarizarea. Cele mai spectaculoase cresteri salariale. La fel se vor face si in 2008. Dupa opinia mea, medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine prin aplicarea acestor cresteri salariale. Dar este insuficient fata de cat are nevoie, sunt de acord cu dvs.

PI: Domnule ministru, este absolut umilitor!

EN: Domnule doctor, dar asta spune si un profesor, asta spune oricine in tara asta, ca totul este umilitor.

PI: Domnule ministru, noi suntem medici, am facut sase ani de zile o facultate, am facut cinci ani de zile rezidentiatul, am 33 de ani, sunt in imposibilitate de a-mi intemeia o familie.

EN: Vreau sa va spun ca prin modificarile pe care le-am facut o sa vedeti ca medicul specialist, in prima zi de munca, prin grila minima de salarizare pe care am facut-o, are 14 milioane salariu. Dar la astea 14 milioane se adauga ce v-am spus eu mai departe, sporul de preventie de 11% care se da lunar la acest salariu, se mai adauga sporurile locului de munca pe care o sa-l aveti, ca nu stiu la ce spital o sa lucrati, ca o sa fie 20%, ca o sa fie 70% spor.

PI: Nu discutam despre ce o sa fie, noi discutam despre ce este acum.

EN: Nu, eu va spun cand o sa fiti medic specialist, peste 6 luni de zile. Asta va asteapta, domnule doctor. Si dvs. o sa optati: ramaneti sa lucrati in Romania, sa lucrati cu pacientul roman si statul roman care v-a platit scolarizarea, sau sa lucrati in alta parte. E optiunea dvs.

Strategia lui Nicolaescu: cresteri permanente de leafa pentru medici

Rep: Domnule ministru, problema in discutie aici cred ca e dincolo de cazurile particulare, si anume strategia pe termen lung. Si vreau sa va intreb daca Ministerul Sanatatii are o astfel de strategie pe termen lung, pentru ca Romania sa nu se confrunte cu un exod al medicilor in UE?

EN: Strategia pe temen lung vine din fapte, domnule Tapalaga. Fapta este urmatoarea: perioada 2005 – 2008, anul pe care-l discutam, salariile in Romania au crescut in medie cu 61%, la medici au crescut cu 85%. Deci cu 24% mai mult decat la restul. Asta a fost strategia, sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor. La fel sunt si asistentii medical, ca si ei vai de capul lor cum o duc. Deci asta a fost strategia. Strategia va fi in continuare la fel: sa dam cresteri mai mari permanente anuale medicilor decat celorlalte categorii sociale.

Rep: Dar pe moment, sigur, pe termen lung proiectia pare imbucuratoare, dar un medic rezident, ca domnul Ionescu, de pilda, nu are o perspectiva in urmatorii ani…

EN: Domnul Ionescu o sa ia anul asta in plus cu 32%. Cu tot ce v-am spus eu pana acum.

PI: Ce inseamn acesti bani, domnule ministru, daca imi permiteti?

EN: Daca ducem 32% de care v-am spus la brutul respectiv, se duce la vreo 16 milioane, o sa ajungeti la un net de vreo 12 milioane jumate – 13. Asta inseamna o crestere de peste 25-30% pe net, in acest an. O fi mult, o fi putin, dvs. apreciati.

Rep: Domnule Ionescu, vreau sa va intreb, si asta ar fi ultima chestiune, daca dvs aveti incredere ca strategia ministerului, proiectata de ministrul Nicolaescu, va functiona sau credeti ca Romania se va confrunta si pe viitor cu un exod al medicilor Uniunea Europeana?

PI: Sunt convins ca medicii in urmatorii 5-10 ani vor pleca din Romania. Suntem mai respectati…

Ionescu: pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri salariale, voi pleca in Franta

Rep: Poate nu chiar toti, domnule Ionescu.

PI: Nu toti. Majoritatea. Cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cei care doresc o viata mai buna, cei care doresc sa-si exercite profesia intr-un mediu care nu este umilitor atat pentru ei, cat si pentru pacienti, cei care nu vor suporta sa explice in fiecare zi pacientilor de ce este necesar sa alegem un tratament mai ieftin si mai prost, de altfel, decat un tratament mai scump si mai bun. Toti acesti oameni care vor dori intr-devar sa-si exercite profesia de medic cu demnitate, atat fata de ei cat si fata de pacienti, cu siguranta vor alege o tara care le va plati aceste servicii la adevarata lor valoare. Eu nu o sa apuc niciodata sa vad acest sistem eficient.

EN: Eu sunt convins ca in 2-3 ani dvs. o sa participati la acest sistem cu eficienta.

PI: As dori inca o intrebare sa-i pun domnului ministru, va rog frumos, repede. Voi fi foarte scurt. Dupa ultimele estimari, as dori sa-mi spuna domnul ministru, daca exista un deficit sau un excedent de medici in Romania?

EN: Exista un deficit, toata lumea stie asta.

PI: Daca exista un deficit, domnule ministru, de ce nu sunt motivati medicii sa ramana in Romania…

EN: Dar asta facem, cresterile salariale mari de care va spuneam asta inseamna.

PI: De exemplu, pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri, imi pare rau.

EN: Dvs nu sunteti, dar poate ca altii sunt motivati. De la caz la caz, nu-i luam pe toti dupa dvs.

PI: Domnule ministru, este necesara o reforma mult mai profunda a sistemului, nu petice. Eu va apreciz pe dvs, sunteti un foarte bun politician…

EN: Sper sa fiti omul pe care eu l-am convins sa ramana in Romania

PI. Din pacate, ce sa va zic dvs, tocmai am sustinut un examen in Franta si cu cea mai mare probabilitate voi pleca, dar asta este o problema personala.

EN: Sa stiti ca am deja doi doctori din Franta care se intorc in Romania, dupa zece ani.

PI: Probabil ca se intorc sa-si vada parintii, domnule ministru.

EN: Nu, nu. Se intorc definitiv. Mi-au cerut sa le asigur locuri de munca. Le-am zis: eu nu pot sa va asigur locuri de munca. Posturile care se scot la concurs, concurati pe le, ca asta este.

PI: Eu ma bucur ca exista intr-adevar o reforma, este insuficienta, nu se vede in spitale, dar poate in urmatorii 30 de ani Romania o sa ajunga la jumatatea…

EN: Fiti mai optimist…

PI: Nu, nu pot sa fiu mai optimist domnule ministru. Imi pare foarte rau.

EN: Va rog eu frumos.

Nicolaescu : nu ne puneti noua in carca relele din ultimii 30 de ani

Rep: Cu pesimismul domnului Paul Ionescu, va multumim pentru interventie. Am asistat la un dialog trist, dar dvs. proiectati optimsm. Pana una, alta realitatea este ca pleaca medici rezidenti din Romania, si nu doar rezidenti, ci si medici cu experienta.

EN: Stiti cati pleaca?

Rep: Cati?

EN: Circa 3-4 % din numarul de medici pe care il avem in Romania. Sigur ca poate fi mult, poate fi putin.

Rep: Pe an, pe luna?

EN: Pe an. Cele 13,6 miliarde de euro de care avem nevoie sa schimbam tot sistemul nu poate sa le puna Romania intr-un an. Daca i-ar avea astazi tot ar trebui vreo 2-3-4 ani sa se produca efectele. Sunt licitatii, sunt constructii, sunt aparaturi de adus, deci asta este Romania. De ce vreti s-o faceti altfel decat e ea? Asta e Romania noastra, ne place sau nu ne place.

Rep: Incercam sa aratam exact asa cum e Romania

EN: Si noi incercam sa facem ceea ce trebuie, dar dvs. ne puneti noua in carca toate relele din 25-30 de ani. Nu cred ca meritam un asemena tratament. Dar va mai dau o veste buna. Anul 2008 o sa fie anul in care se vor pune in functiune 4 spitale la care a inceput constructia in 1992 – 1994. E vorba de spitalele din Urziceni, din Fetesti, din Ineu si din Falticeni. In sfarsit, dupa 2006, 2007 si 2008, trei ani consecutivi in care am facut investitii in aceste spitale, le terminam. Romania o sa aiba, in sfarsit, 4 spitale noi.

Rep: Asta e o veste buna.

EN: Si cele 2500 de ambulante. Lumea nu le vede pe acelea

Rep: O veste si mai buna. Domnul Lazarescu…

EN: De fapt, dvs nu le vedeti.

Rep: Domnul Lazarescu invie. Sau are sanse sa nu moara atat de repede.

EN: Bine spus.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22 ... 0_euro.htm

Convinge ministrul pe cineva?

Link to comment
Share on other sites

Să-mi fie cu iertare dar onoratul domn ministru ori e prost, ori visează cai verzi pe pereţi. Eu mă gândesc la prima variantă.

Păi 1200 lei în mână ia în medie un muncitor din combinat, pe flux, cu toate sporurile. Sau un şofer pe TIR. Sau un sudor în şantierul naval. Păi la ce să te mai duci la facultate? Faci un curs de calificare de şase luni şi cu puţin noroc ...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Să-mi fie cu iertare dar onoratul domn ministru ori e prost, ori visează cai verzi pe pereţi. Eu mă gândesc la prima variantă.

Păi 1200 lei în mână ia în medie un muncitor din combinat, pe flux, cu toate sporurile. Sau un şofer pe TIR. Sau un sudor în şantierul naval. Păi la ce să te mai duci la facultate? Faci un curs de calificare de şase luni şi cu puţin noroc ...

Nu stiu daca este inspirata comparatia...

Sa ne gandim ca si profesorii fac cei X ani de facultate si au salariile muuult mai mici. Si acesti profesori, care sunt umiliti din punct de vedere salarial, au venit in sprijinul medicilor si le-au batatorit calea catre facultatea de medicina, timp de 12 ani, deci un pic mai mult decat cei 6 ani de facultate+5 ani rezidentiat.

Este, intr-adevar , un salariu mic, dar nu intr-atat de compatimitor. Parerea mea!

Link to comment
Share on other sites

:o:o:o

citez:

Este, intr-adevar , un salariu mic, dar nu intr-atat de compatimitor. Parerea mea!

Adica tu ai trai cu 1200RON/luna?

Un calcul simplu ne arata urmatoarele:

Daca stai in chirie, mai mult de 50% din ce castigi se duce pe plata acesteia

Daca fumezi (doar) un pachet de tigari pe zi, 10% din banii pe care ii castigi se duc pe acest prost narav

Daca mananci, (si multi dintre noi au si obiceiul asta) se mai duce minim 20% din salariu

Curentul si gazul cunsumat de un om pentru uzul curent ma fac sa mai adaug 15% din leafa la cheltuiala.

Asta inseamna ca ii mai raman cel mult 5% pentru mobile, internet, haine, carti, viata sociala, transport, electrocasnice, si eventual si pentru a pune ceva deoparte pentru o mica afacere sau doar pt zile mai negre!

Eu zic ca abia cu dublul sumei poti incepe sa traiesti mai fara stress...Recomand tuturor romanilor sa locuiasca in occident vreun an-doi, si sa vada cum se traieste cu minim 1000€/pers. Cat de linistit si nestresat esti cand stii ca mancarea sau plata facturilor de intretinere si utilitati nu este si nu va fi niciodata vreo problema, cad de tolerant devii si cum incepi sa iti chibzuiesti fiecare ban si minut liber pentru a te bucura cat mai din plin de viata.

Link to comment
Share on other sites

Pai hai sa facem o scurta analiza.

Cica salariul mediu in Galati este dat de anumite statistici. Acesta a fost obtinut printr-o medie aritmetica cu aceste salarii. Si daca e sa raportam cheltuielile la fiecare familie in parte, nu cred ca unii au nevoi mai mici si altii mai crescute.

Si nu e problema nimanui daca EU as trai sau nu cu 1200lei/luna.

Dar de ce nu te-ai legat si de partea in care am prezentat situatia profesorilor?? Ei ce trebuie sa faca?? Sa plece, nu-i asa?? Si apoi, cand iti vei duce copiii la scoala (asta in caz de este aplicabil, deocamdata) sa stai sa te plangi in stanga si-n dreapta ca nu gasesti oamenii competenti? Doar sunt plecati, nu???

Nimic de comentat asupra faptului ca dublul acestei sume ar garanta o anumita siguranta. Dar recomandarea ta, sorry, nu stiu cat este de aplicabila TUTUROR ROMANILOR.

Scuze, cam off-topic mesajul, dar totusi...

P.S. Sunt mult prea multe familii, in Galati, care se descurca cu mult mai putin. Nu stiu cum fac :cry:

Link to comment
Share on other sites

De ce ne pleacă medicii?

Vor condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari, relaţii mai bune cu autorităţile şi societatea civilă. Sunt doar câteva considerente, dar cele mai importante, care îi determină pe medicii din România să plece spre alte orizonturi, unde pot spera că vor fi trataţi potrivit anilor petrecuţi pe băncile facultăţilor. Galaţiul nu este însă, potrivit unui studiu efectuat de Colegiul Medicilor, printre judeţele care ar trebui să fie îngrijorate de migraţia oamenilor în halate albe, spre deosebire de centrele medicale universitare, unde procentul cadrelor medicale care părăsesc ţara imediat după ce termină studiile depăşeşte 5%.

Două aspecte, cel social şi cel profesional sunt mobilele care îi împing pe tot mai mulţi medici şcoliţi în România să ia drumul străinătăţii. După 10 ani de facultate şi rezidenţiat, oamenii în halate albe vor salarii decente, cu care să-şi poată întreţine casa, copiii, să trăiască decent, dar şi să-şi poată face meseria. În condiţiile actuale, asta nu pare a fi posibil motiv pentru care medicii îşi caută de lucru în ţări unde sistemul sanitar este unul într-adevăr prioritar pentru stat şi populaţie. În aceste condiţii, lipsa medicilor poate fi lesne catalogată ca o criză a sistemului medical, acutizată în multe judeţe ale ţării, majoritatea considerate sărace, cum ar fi Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Tulcea, Botoşani, Harghita sau Covasna. Galaţiul este, potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor din România, undeva la mijlocul clasamentului, cu 800 de medici specialişti şi circa 300 de stomatologi, cu mult însă sub Iaşi spre exemplu, care are peste 3.000 de medici. Numărul acestora este însă explicabil datorită faptului că Iaşiul, la fel ca şi Bucureştiul, Timişoara, Sibiul, Braşovul sau Cluj-Napoca sunt centre universitare cu tradiţie. ”Fabricile” de doctori sunt însă, în acelaşi timp, furnizoare de cadre medicale atât pentru piaţa internă dar şi pentru străinătate. Şi asta deoarece mulţi dintre medici, odată ce au absolvit studiile, iau drumul spitalelor din alte ţări. ”Galaţiul stă bine la capitolul migraţie, mai puţin de 1% din numărul medicilor optând să profeseze în afară. La polul opus se află judeţe precum Aradul şau Iaşiul, unde peste 5% din numărul medicilor au plecat să muncească în străinătate, procentul ajungând chiar la 10% în cazul celui de-al doilea. Din această cauză, Colegiul Medicilor a făcut un studiu, pe un număr mai mare de medici, ca să vedem ce se întâmplă. Ca să poţi să ai o performanţă trebuie să fii motivat şi motivaţia ţi-o dă în primul rând modul în care tu ai convingerea că faci un bine societăţii, că poţi să ai într-o oarecare măsură o performanţă medicală” a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, doctorul Dumitru Cristea. Studiul efectuat s-a axat, în principal, pe aflarea opiniilor medicilor referitor la condiţile de exercitare a profesiei, la reforma în Sănătate dar şi la relaţia medic-pacient şi medic - spitale/cabinete medicale - ordonatori de credite (Consiliul Judeţean sau Primărie).

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=30

Link to comment
Share on other sites

În căutarea demnităţii

* Patru la sută din medicii români cu drept de liberă practică au luat calea străinătăţii * Asta în condiţiile în care oricum aveam aproape cea mai mică densitate de specialişti din Europa * De la Galaţi au plecat 14 medici, adică 1,62 la sută * Iaşiul a rămas fără 13 la sută dintre medici * Salariile mici şi imposibilitatea dezvoltării carierei - principalele cauze ale migraţiei, în special pentru rezidenţi

Lipsa aparaturii medicale sau a minimei aprovizionări cu materiale sanitare şi medicamente, cozile din policlinici ori întârzierea ambulanţei ar putea fi în câţiva ani nimica toată pe lângă lipsa medicilor. Asemenea altor categorii profesionale, şi cadrele medicale au luat calea străinătăţii, dar dimensiunea fenomenului începe să fie îngrijorătoare, mai ales în lipsa unei strategii coerente care să pună pe picioare sistemul sanitar românesc.

Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România (CMR), patru la sută din totalul medicilor cu drept de liberă practică a părăsit ţara până acum, majoritatea solicitând eliberarea de certificate pentru Uniunea Europeană.

Din Moldova‑n lumea largă

Statistica realizată de CMR arată că, până în anul de graţie 2008, Iaşiul a dat străinătăţii nu mai puţin de 13 la sută dintre medicii pe care îi avea � 256, din cei puţin peste 2.000. 494 de medici bucureşteni, 131 de timişeni, 88 de clujeni, 24 de braşoveni şi tot aşa până la un total de 1.421 de medici au părăsit România pentru un serviciu şi un trai decent, apreciat la justa valoare. De la Galaţi, din totalul de 866 de medici, au plecat 14, adică 1,62 la sută.

Cei mai mulţi au optat pentru ţări ale Uniunii Europene, care au şi politici active de recrutare de personal de alte naţionalităţi. Specialiştii noştri au plecat cu precădere în Franţa, Belgia, Italia, Germania, Anglia, Olanda, Norvegia, dar şi Australia, Canada, Statele Unite sau Israel, cele mai căutate specialităţi fiind medicina de familie, terapia intensivă şi psihiatria.

Doar înaintea Albaniei şi Bosniei

Într‑un clasament realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se află pe un codaş loc 31 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte densitatea medicilor, doar Albania şi Bosnia‑ Herţegovina având mai puţini medici la mia de locuitori decât noi. Astfel, în 2005, ţara noastră înregistra la mia de locuitori 1,95 medici (media UE � 3,18), 0,22 dentişti (media UE � 0,61), 0,5 farmacişti (media UE 0,7), 3,72 asistente medicale (media UE � 7,00).

Cei mai mulţi medici (4,49 la mia de locuitori) sunt în Belgia. Irlanda stă cel mai bine la asistente medicale (15,20 la mia de locuitori) şi moaşe (4,27 la mia de locuitori). Estonia şi Finlanda se pot lăuda cu cei mai mulţi dentişti din UE (1,28 la mia de locuitori), iar Italia cu cei mai mulţi farmacişti (1,15 la mia de locuitori).

Cât priveşte România, cum era de aşteptat, densitatea medicilor este mai mare în centrele universitare cu tradiţie precum Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara sau Craiova. Motivaţia? Posibilitatea dezvoltării carierei, condiţii de muncă mai bune, dotarea cu echipamente medicale, deci şanse mai mari de utilizarea tehnologiilor medicale avansate. Aşa că prin înfiinţarea, la Galaţi, a Facultăţii de Medicină, cresc şi şansele noastre de a ne păstra specialiştii.

Medicină de secol XXI

Şi acoperirea judeţelor cu specialităţi este disproporţionată. Studiul realizat de CMR arată că în 17 judeţe nu există o treime din specialităţi, multe din ele extrem de importante. Botoşaniul, de exemplu, nu are Cardiologie, Mehedinţi şi Călăraşi nu au Endocrinologie, Harghita nu areBoli Infecţioase�

De asemenea, unui medic din mediul rural îi revin de şase ori mai mulţi pacienţi decât în urban, cea mai slab acoperită fiind regiunea de Nord‑Est (un medic la 2.778 de locuitori). Acelaşi studiu mai spune că în 2004 încă erau aproape 100 de localităţi rurale fără medic de familie. E greu de crezut că între timp posturile s‑au ocupat, că medicii ar fi alergat în satele româneşti unde până şi găina şi ouăle pe care doctorii de altădată le primeau plocon reprezintă azi un lux pentru săteni.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22925

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

[...]daca e sa raportam cheltuielile la fiecare familie in parte, nu cred ca unii au nevoi mai mici si altii mai crescute.

LoL :d Toti aveam aceleasi nevoi, nu? Purtam aceleasi haine, citim acelelasi carti, si mergem la aceleasi concerte. Avem acelasi numar de copii, aceleasi boli, acelasi timp liber, si aceleasi teluri :d deci fireste e normal sa nu crezi ca unii au nevoi mai mici si altii mai mari :d

Si nu e problema nimanui daca EU as trai sau nu cu 1200lei/luna.

Macar a ta ar trebui sa fie

Dar de ce nu te-ai legat si de partea in care am prezentat situatia profesorilor?? Ei ce trebuie sa faca?? Sa plece, nu-i asa?? Si apoi, cand iti vei duce copiii la scoala (asta in caz de este aplicabil, deocamdata) sa stai sa te plangi in stanga si-n dreapta ca nu gasesti oamenii competenti? Doar sunt plecati, nu???

Exact. Sa plece toti. si asa trei sferturi sunt niste incompetenti plafonati. Sa plece, sa vada cum se pregatesc profesorii afara, sa vada ce e aceea pedagogie si cum se tine un elev sub control, sa vada ce inseamna toleranta rasiala, lipsa prejudecatilor, viata fara spaga (scuze, voiam sa zic meditatii) si abia dupa aceea, sa aibe pretentia sa imi invete copiii cate ceva. sincer, cred ca daca as avea timp sa ma tin de capul lor, ar invata mult mai multe lucruri si mai corecte de pe net, decat de la scoala.

Nimic de comentat asupra faptului ca dublul acestei sume ar garanta o anumita siguranta. Dar recomandarea ta, sorry, nu stiu cat este de aplicabila TUTUROR ROMANILOR.

Sigur ca da. Lenesilor si incompetentilor ar trebui sa li se dea doar jumate...nicidecum dublul! Tu char nu vezi ca lumea se preface ca munceste in timp ce patronii/statul se prefac ca platesc munca? NE TRAGEM IN PIEPT UNII PE ALTII !!!

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

O problemã eternã:

Medicii pleacã în strãinãtate

Salariile mici, dar şi condiţiile de muncã rãmân în continuare principalele motive pentru care medici aleg varoanta strãinãtãţii. O treime din absolvenţii de Medicinã, din fiecare an, pleacã afarã. În ceea ce priveşte asistenţii medicali, situaţia este şi mai gravã. Evidenţa celor care au plecat în ţãrile civilizate a fost pierdutã, din cauza numãrului foarte mare al celor care au plecat deja. "O treime de medicinã generalã, în fiecare an pleacã peste graniţã. Promoţiile sunt de 6.000-6.500 în toat la cele 12 facultãţi din ţarã şi în jur de 2.000 pleacã anual afarã. La asistente medicale s-a pierdut şi evidenţa, câte au plecat. Numãrul de solicitãri pentru a pleca în altã ţarã este în continuã creştere. Pânã când nu avem o salarizare corespunzãtoare acestor oameni, ei vor pleca.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Şi se duc, se duc pe rând

Tot mai mulţi medici părăsesc România

De la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2008, 957 de persoane au solicitat de la Colegiul Medicilor din România certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate. De asemenea, Departamentul Avizări din cadrul Colegiului Medicilor din România a eliberat un număr de 54 de adeverinţe de nemembru, solicitate de absolvenţii de medicină care au studiat în România, dar au plecat din ţară fără să profeseze aici. "Un procent de patru la sută în primele nouă luni de zile ale acestui an, comparativ cu acelaşi procent pe tot anul 2007, reprezintă o creştere semnificativă a migraţiei medicilor, creştere care ar trebui să trezească îngrijorarea autorităţilor. Un sistem de sănătate nu poate funcţiona în absenţa medicilor. Degeaba se investeşte în sistem dacă nu se investeşte şi în resursele umane. Vom avea unităţi sanitare în care nu va mai avea cine să trateze pacienţii", a declarat prof. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

La ora actuală, în România sunt 47.000 de medici, din care 7.500 sunt rezidenţi. Printre cauzele migraţiei medicilor români se numără veniturile mici pe care le obţin şi mijloacele mult mai performante cu care profesează în străinătate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 33 de ţări analizate, România ocupă locul 31 cu o densitate de 1,9 medici la 1000 de locuitori.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27175

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Exodul halatelor albe

» Numarul medicilor galateni care vor sa plece sa profeseze peste hotare s-a inzecit » Judetul este pe primul loc in tara in ceea ce priveste deficitul de asistente medicale.

Plecarea peste hotare a medicilor si asistentelor medicale pare sa cunoasca o noua ascensiune, dupa ce cadrele medicale s-au convins ca toate promisiunile din ultimii ani, de majorare a salariilor din sanatate, au fost doar vorbe in vant si in special medicii tineri sunt lipsiti de perspectiva de a trai decent din veniturile incasate din exercitarea profesiunii. Aproape 200 de medici din Galati au depus la Colegiul Medicilor cereri de eliberare a certificatelor de conformare, care le sunt necesare pentru exercitarea profesiunii in alta tara. Cei mai multi dintre medici aleg Franta, unde sistemul medical este descoperit in privinta medicilor generalisti si a medicilor de familie. La Galati, ascensiunea exodului medicilor este mai mult decat evidenta, daca luam in considerare faptul ca in ultimul an au ales sa plece peste hotare 14 din cei 866 de medici, ceea ce inseamna 1,62%. Este un procent mai putin ingrijorator decat in cazul exodului de la Iasi, unde au ales calea strainatatii 13% din medici, iar intentia celor 200 de medici de a parasi sistemul galatean de sanatate este alarmanta. "Destinatia favorita a specialistilor este Franta, unde este nevoie de medici de medicina generala si de medici de familie. In Germania sunt la mare cautare medicii specialisti in chirurgie si in medicina de urgenta", a declarat presedintele Colegiului Medicilor Galati, dr. Dumitru Cristea. Destinatiile preferate de medicii romani sunt Franta, Belgia, Italia, Germania, Anglia, Olanda, Norvegia. Din cauza acestui exod, tara noastra a ajuns pe locul 31, din 33 de tari europene, in ceea ce priveste numarul de medici la mia de locuitori. O ascensiune mai mare o cunoaste exodul personalului de asistenta medicala. Conform statisticilor Ordinului Asistentilor Medicali si a Moaselor din Romania (OAMMR), au plecat peste hotare 20% dintre asistentele medicale. In urma cu cateva luni, Galatiul se afla pe primul loc in clasamentul judetelor care se confrunta cu lipsa personalului de asistenta medicala, cu 15% din asistenti plecati din sistem, unii in strainatate, iar altii la cabinete particulare sau firme specializate. Galatiul este urmat in clasament de judetele Iasi, Neamt si Bacau. Conform statisticilor, din reteaua medicala a judetului Galati au plecat sa lucreze peste hotare 145 de asistenti medicali de medicina generala, iar alti 420 au solicitat si au obtinut de la OAMMR autorizatia de libera practica. Destinatiile preferate de asistentii medicali sunt Italia si Spania.

http://www.romanialibera.ro/a150788/exo ... -albe.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Galaţiul devine exportator de creiere în halate albe

La fiecare 12 zile, cel puţin un medic gălăţean a plecat la muncă în străinătate.În străinătate, cadrele medicale primesc salarii de până la 24 de ori mai mari decât în Galaţi. Spitalele din Marea Britanie şi Danemarca plătesc cel mai bine. Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc îmediat după rezidenţiat, dar şi de condiţiile de muncă, tot mai mulţi medici tineri migrează în străinătate, chiar dacă în ţara noastră cererea de personal medical este în continuare foarte mare.

În prezent, în România s-a creat un deficit major de cadre medicale, astfel încât s-a ajuns ca un medic să trateze 600 de pacienţi, în condiţiile în care după standardele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, ar trebui să aibă în grijă cel mult 400 de oameni. Cu acelaşi exod al halatelor albe se confruntă şi Galaţiul care, în 2009, a pierdut un medic la fiecare 12 zile. Aşa s-a ajuns la o medie foarte proastă, de 750 de pacienţi pe un medic, adică sub media pe ţară. să fie trataţi de acelaşi doctor. Singurele categorii unde sunt suficienţi medici sunt ORL-ul şi ginecologia. În rest, unităţile medicale din oraşul nostru se confruntă cu o lipsă de angajaţi. „Anul acesta, din judeţul nostru au plecat 30 de cadre medicale tinere, dintre care 12 sunt doar din municipiul Galaţi. Şi mai avem foarte mulţi doctori , mai ales tineri, care doresc să plece din ţară. Sunt mai bine plătiţi şi mai respectaţi”, ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

În străinătate, salarii de 24 de ori mai mari

Principalul atu pe care îl au unităţile medicale din străinătate este legat de salariile foarte mari pe care le oferă angajaţilor în comparaţiile cu cele pe care medicii le-ar câştiga, pentru aceeaşi muncă depusă, în Galaţi. Spre exemplu, cel mai mare câştig dintr-o lună poate fi încasat la un spital din Marea Britania şi Danemarca. Aici, potrivit ofertelor valabile în prezent în reţeaua Eures, un medic specialist are un salariu de 37.208 lei, adică de 24 de ori mai mult decât un salariu pe care l-ar fi putut câştiga în Galaţi. Ceva mai puţin primeşte un medic rezident în chirurgie din Germania (ofertă valabilă prin Eures, n.r). Acesta este plătit cu 15.000 lei pe lună, un salariu oricum de 15 ori mai mare ca cel din spitalele noastre. „Eu consider că tinerii doctori au o atitudine corectă. Aici nu doar că au salarii foarte mici, dar li se mai şi ia. Acum nu mai au dreptul la sporuri, salarii de merit, etc. În Galaţi, un medic rezident primeşte un salariu de 800-1.000 de lei, unul specialist circa 1.500 de lei, iar unul primar 1.600 -1.800 de lei”, a mai spus dr Cristea.

Pe de altă parte, unităţile medicale străine nu impun nici multe condiţii la angajare. Cele mai importate sunt studiile de specialitate şi cunoaşterea limbii din ţara respectivă. Însă dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, dar există dorinţă de muncă, în Germania, spre exemplu, se oferă şi sprijin pentru cursuri de limba germană, pentru obţinerea licenţei de practică şi recunoaşterea specialităţii, pentru găsirea unei locuinţe, instruiri privind sistemul german de sănătate.

Cum poate fi stopat exodul medicilor

Dr Dumitru Cristea crede că tinerii care ies de pe băncile facultăţii de Medicină pot fi „momiţi” să rămână în ţară prin două căi. În primul rînd, spune Cristea, perioada rezidenţiatului este prea lungă şi ar trebui scurtată de la şase la trei ani. În al doilea rând, în România trebuie ca medici să fie mai bine plătiţi. „Scoatem medici buni, capabili să facă faţă oricărei situaţii şi în loc să îngrijească oamenii noştri ei migrează în străinătate”, a conchis dr Cristea. În această situaţie nu sunt doar medicii, ci şi asistentele care, spre exemplu, în Spania câştigă 5.000 de lei pe lună, adică două ori mult mai mult decât în ţară.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 82154.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Medicii gălăţeni sunt la mare căutare în străinătate

Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc imediat după rezidenţiat, dar şi de condiţiile de muncă sub orice critică, tot mai mulţi medici tineri migrează în străinătate. Potrivit preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor, prof. dr. Dumitru Cristea, anul trecut, din Galaţi au plecat 30 de doctori, 12 chiar din municipiu. Cel mai mare câştig salarial lunar poate fi încasat de medici în spitale din din Marea Britanie, Danemarca şi Germania. Conform ofertelor valabile în prezent, în reţeaua Eures, un medic specialist are un salariu (exprimat în lei) de 37.208 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Decat_in_somaj-mai_bine_la_cules_capsuni_0_190780994.html

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

70% dintre medicii gălăţeni vor să plece în străinătate

70% dintre angajatii din sistemul sanitar iau in considerare posibilitatea de a-si gasi de lucru intr-un spital din strainatate, iar 30% dintre cei care vor sa plece fac deja sau urmeaza sa faca demersuri in acest sens, releva un studiu realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania, in colaborare cu Centrul de Cercetare Sociala "Solidaritatea", la care au participat medici si asistenti medicali din judetele din sud-estul Romaniei. 36,8% dintre respondenti spun ca familia ii tine in tara, dar, daca situatia din spitalele romanesti va continua sa se inrautateasca, acest lucru s-ar putea schimba, noteaza Gandul.

Din cauza plecarii masive a cadrelor medicale, calitatea serviciilor medicale este in scadere, apreciaza 51,6% dintre cei ramasi, sau a scazut alarmant, dupa cum cred 15,6%. Aproape 80% dintre cei care profeseaza, la un nivel sau altul, medicina sunt de parere ca lucreaza in conditii periculoase si foarte periculoase. Iar circa 60% dintre ei sunt nevoiti sa-si cumpere halatele si papucii pe care trebuie sa-i poarte in spital din banii lor, unitatea medicala neavand fonduri pentru asa ceva.

Cercetarea calitativa "Tendinta de migrare a personalului din Sanatate" a fost realizata pe un esantion de 250 de angajati din sistemul sanitar, din judetele Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Buzau si Vrancea.

http://www.ziare.com/social/spital/70-la-suta-dintre-medicii-si-asistentii-din-sase-judete-vor-sa-plece-in-strainatate-1035260

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Personalul de la Urgenţa Spitalului Judeţean a plecat în străinătate

Măsurile anticriză gândite de Guvern au reuşit să pună pe fugă o mare parte a cadrelor medicale care simt că, practic, nu mai au pentru ce veni la muncă. Nu doar salariul mic, dar şi lipsa medicamentelor şi neplăcuta poziţie de paratrăznet al supărărilor populaţiei a determinat un exod al cadrelor medicale din toată ţara. La fel se întâmplă şi în una dintre cele mai importante unităţi ale celui mai mare spital gălăţean. De două-trei săptămâni, numărul cadrelor medicale care lucrează în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi a scăzut la jumătate. „De două săptămâni şi jumătate, jumătate din personalul din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean a plecat în străinătate. Oamenii au rate de plătit, copii de crescut şi nu se pot descurca cu cât au ajuns acum să fie plătiţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Nicolae Bacalbaşa. Cei rămaşi în urmă fac cu mare greutate faţă numărului din ce în ce mai mare de pacienţi. „Aproape de jumătate din venituri mi-au fost reduse. Fac 16-17 gărzi, deşi nu e normal. Suntem foarte puţini şi medici şi asistenţi. La medici suntem 5 şi ar trebui să fim 12. Avem satisfacţia profesională, dar doar atât”, spunea dr. Lidia Şandru, medic UPU Spitalul de Urgenţă Galaţi. Asistenţii abia se descurcă şi ei. „Au plecat foarte mulţi colegi de-ai noştri în străinătate şi ne e greu să le suplinim lipsa. Nu mai spun de banii din ce în ce mai puţini. La mine e şi o situaţie mai specială. Nu am mai fost evaluată după ce m-am întors din concediul de maternitate şi acum iau mai puţini bani şi faţă de ceilalţi colegi. Nu regret că mi-am ales această meserie, ci condiţiile în care o practic”, a spus Dorina Râciu, asistent UPU-SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi. De fapt, Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean i s-au aprobat anul trecut trei posturi de asistenţi. Din păcate, până acum conducerea spitalului nu a găsit buget pentru a le susţine. Acum cine ştie dacă pe aşa de puţini bani se vor mai găsi doritori.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/exodul-halatelor-albe-urgenta-judeteanului-golita-de-cadre-medicale.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Navetist pentru un job în Occident

Gălăţeanul Cezar Ifrim, asistent de radiologie cu 31 de ani de experienţă, îşi caută de lucru la Târgul de Cariere Medicale de la Iaşi. La 56 de ani, Cezar Ifrim a străbătut 280 de kilometri în speranţa că-şi va găsi un loc de muncă bine plătit în spitalele din Vestul Europei.

Printre sutele de rezidenţi, asistenţi şi medici care au venit weekendul trecut la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Framaceutice de la Iaşi s-a numărat şi Cezar Ifrim (56 de ani), asistent principal de radiologie la Spitalul CFR din Galaţi. El a venit până în Capitala Moldovei, urmând ca săptămâna viitoare să se ducă la un târg similar din Bucureşti.

„Până anul acesta mă gândeam să mai pun un ban deoparte pentru anii de pensie. După ce am rămas fără 40% din salariu şi vârsta de pensionare a fost modificată, m-am decis să plec în Franţa sau în Anglia pe ultima sută de metri a carierei mele", a spus Ifrim, care îşi practică meseria din 1979. El se teme totuşi ca vârsta lui să nu fie un impediment. „Nu se poate trăi în România cu un salariu lunar de 220 de euro. Sper să mai îndeplinesc criteriile de selecţie pentru că vârsta de pensionare în Franţa este 55 de ani", a mai precizat Cezar Ifrim. Spre comparaţie, cel mai mic salariu din Italia ajunge la 1.600 de euro, în timp ce în Anglia depăşeşte 2.000 de euro. Tinerii rezidenţi prezenţi la târg s-au plâns că oferta angajatorilor nu este valabilă şi pentru ei. „În 2009 se căutau şi rezidenţi. Acum se pune accent doar pe medici specialişti care să lucreze în spitale", a explicat Ana Ocheană.

De asemenea, participanţii s-au mai plâns că ofertele făcute nu sunt şi cele mai bune din ţările pe care le reprezintă. „Avem prieteni medici care au plecat la lucru în Anglia şi ne-au trimis câteva oferte de la agenţiile de recrutare de acolo. Spre deosebire de acest târg, unde se caută mai mult medici specialişti, am văzut nişte oferte pentru domeniul meu, respectiv medicină de familie, cu salarii net superioare faţă de ce oferă angajatorii veniţi la Iaşi", a spus Ramona Cehan din Iaşi. La ediţia din acest an a târgului din capitala Moldovei au participat 13 angajatori şi agenţii de recrutare din ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Suedia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Navetist_pentru_un_job_in_Occident_0_380362361.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Medic rezident: “Nu poate fi vorba de viaţă decentă cu salarii de 600-700 de lei!”

Motivaţia pentru a profesa în sistemul sanitar românesc scade pe zi ce trece mai ales în cazul medicilor aflaţi la început de carieră. Cu toate că anul acesta au fost scoase la concurs mai multe locuri de medici rezidenţi faţă de 2009, nu s-a rezolvat criza personalului medical. Soluţiile găsite de minister pentru a rezolva cât de cât problema exodului medicilor din ţară par să nu aibă nici un rezultat sau cel puţin aceasta este părerea reprezentanţilor autorităţilor medicale gălăţene.

Locuri multe, degeaba

Ministerul a scos la Concursul naţional de intrare în rezidenţiat, organizat pe data de 21 noiembrie, un număr de 4.000 locuri, dintre care numai 473 cu tot cu posturi de medic rezident. La Galaţi au fost repartizate 30 de locuri la examen şi 12 posturi de rezident. În ciuda faptului că ministrul sănătăţii anunţa că vor fi scoase mai multe locuri pentu medicii specialişti, dintre cele 30 de locuri, 15 au fost pentru Medicină de familie. Repartizarea lor a fost făcută astfel: Anestezie Terapie Intensivă – 4 locuri; Pediatrie – 4 locuri; Chirurgie generală – 2 locuri; Medicină de laborator – 4 locuri; Medicină de urgenţă – 1 loc şi Medicina de familie – 15 locuri. Pe lângă aceste locuri, au mai fost scoase la concurs şi câteva posturi: trei posturi la UPU-SMURD, cinci la spitalul din Tecuci, două la spitalul Tg. Bujor şi unul la Ambulanţa Galaţi, care însă nu a fost ocupat.

“Într-adevăr, au fost mai multe locuri decât anul trecut. Notele au fost bune şi foarte bune. 80% dintre candidaţiau luat note foarte bune. Problema e că medicii tineri pleacă pe capete. Nu le este apreciată valoarea aici în ţară. În plus, pe lângă lipsurile materiale şi financiare, nici nu sunt respectaţi. Avem aproximativ 80 de medici cu actele depuse la Colegiu, care pot pleca oricând. Numărul mai mare de locuri nu rezolvă problema exodului”, spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Banii reprezintă principala problemă pentru tinerii medici. “Nu poate fi vorba de viaţă decentă cu salarii de 600-700 de lei! ”, afirmă Adriana Pătraşcu, medic rezident în anul I.

5.000 de euro, afară

Cam aşa sună ofertele salariale prezentate la Targul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, organizat în perioada 4 – 5 decembrie la Bucureşti, unde sunt puse la bătaie peste 4.000 de posturi în Europa. Spre exemplu, pentru medicii cu experienţă, cele mai mici salarii oferite în cadrul târgului sunt cuprinse între 80.000 şi 120.000 de euro pe an, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Medicii_tineri_fug_ca_iepurii_din_tara_0_385761479.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Un medic rezident câştigă la Galaţi cât paznicul spitalului

Criza în care se află întreg sistemul sanitar pare că nu se mai sfârşeşte, ba chiar se accentuează pe zi ce trece. O dovadă în acest sens o reprezintă şi salariile medicilor rezidenţi, pe care nu le invidiază nici măcar muncitorii necalificaţi.

650 de lei. Atât încasează pentru munca prestată în spital un medic rezident în anul I. Din această sumă „jignitoare", trebuie achitate întreţinerea, mâncarea, îmbrăcămintea, cârţile de specialitate şi multe alte nevoi specifice vieţii de zi cu zi.

„Banii nu ne ajung pentru a trăi. Numai chiria este 500 de lei, la care se adaugă întreţinerea. Deja am depăşit salariul de medic rezident. Tot din banii ăştia trebuie să ne cumpărăm cărţile de specialitate, care sunt foarte scumpe. Se adaugă mâncarea, îmbrăcămintea, echipamentul şi multe altele. Norocul nostru este că luna asta vom primi sporul de urgenţă, de 75% şi vom câştiga aproximativ 1.000 de lei. De luna viitoare însă, o să fim pe altă secţie şi salariul va reveni la „normal". Încă mai primim ajutor din partea părinţilor şi este ruşinos", spune Adrian Malacu, în vârstă de 28 de ani, din Tg. Jiu, medic rezident în anul I la Galaţi.

„Din aceşti bani, nu reuşesc să-mi plătesc decât una dintre rate. În rest, restricţii. Nu poate fi vorba de o viaţă decentă. Pur şi simplu îşi bat joc de noi cu aceste salarii. Sunt căsătorită dar nu-mi permit să mă gândesc la un copil. Ne chinuim să supravieţuim, atâta tot", afirmă şi Adriana Pătraşcu, în vârstă de 27 de ani, medic rezident tot în anul I.

Prin urmare, devine evident că singura variantă pentru un trai normal rămâne drumul străinătăţii. „Mă gândesc cât se poate de serios să plec din ţară. Nu merită să faci medicină în România", mai spune Adriana Pătraşcu.

Lăsând la o parte natura muncii şi a responsabilităţilor specifice, în condiţiile în care li se cere mult mai puţină şcoală decât medicilor, paznicii de la poarta Spitalului de Urgenţă au parte de aceleaşi salarii modeste. „Pe lună, câştig aproximativ 650 de lei, care nu-mi ajung. Am noroc de părinţi care mă ajută foarte mult, altfel nu aş reuşi să trăiesc", spune şi paznicul Corina Scarlat, în vârstă de 23 de ani.

Medicii pleacă pe capete

Numai în decursul anului 2010, şi-au depus actele pentru a putea pleca în străinătate 51 de medici. În momentul de faţă, există 800 de cereri înregistrate la Colegiul Medicilor, iar în perioada 2007 - 2010 au plecat să lucreze în afara ţării 135 de medici. „Vor mai pleca foarte mulţi. Pleacă în special medicii tineri, cu vârste de până în 35 de ani. Sistemul sanitar este falimentar. Am constatat că s-au depus foarte multe cereri în ultima perioadă. E jale dacă am ajuns în situaţia în care un medic rezident câştigă cât paznicul de la poartă. Acesta este rezultatul politizării sistemul sanitar. Până şi şeful de secţie este pus pe criteriu politic", spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/AberantUn-rezident-castiga-paznicul-spitalului_0_402559815.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Aproape 3.000 de medici au plecat din ţară anul trecut

Presiunile, salariile mici şi condiţiile neadecvate de muncă au fost motivele pentru care aproape 3.000 de medici români au decis anul trecut să plece în altă ţară pentru a profesa. Cei mai mulţi au fost din Capitală (947), destinaţii favorite fiind Franţa, Marea Britanie şi Germania.

În anul 2010, 2.779 de medici au solicitat Colegiilor Medicilor Judeţene certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei sunt medici generalişti de familie, urmaţi de chirurgi şi specialişti în Anestezie Terapie Internsivă (ATI). "Numărul este foarte mare, mai ales că arată o dinamică în creştere din 2007. E un record de solicitări şi dacă luăm totalul pe cei ultimii trei ani, peste 8.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate românesc, ceea ce aduce fenomenul la o dimensiune îngrijorătoare pentru viitorul acestui sistem. Procentajul depăşeşte orice limită acceptabilă", comentează situaţia Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

De ce pleacă mai mulţi doctori de familie

Dacă în trecut, în topul plecărilor se aflau chirurgii, acum medicii de familie sunt cap de listă. "S-a înregistrat un număr aşa de mare de medici de familie pentru că mulţi au plecat în ţările nordice unde există o lipsă acută de generalişti. Un alt motiv este şi presiunea exercitată de sistem asupra lor: contractul cadru care le-a îngrădit drepturile şi le-a micşorat veniturile, amenzile "nesimţite" de 5.000 de lei pentru o simplă abatere de formă şi nu de fond la certificatele medicale, încercarea de a se impune încheierea unor contracte în centre de permanenţă fără negociere. Această culpabilizare şi transferul tuturor slăbiciunilor sistemului asupra medicilor i-a determinat să părăsească ţara", este de părere Vasile Astărăstoae.

Cele mai căutate ţări: Franţa, Marea Britanie, Germania

Românii au preferat ca destinaţii Franţa, Marea Britanie, Germania datorită ofertelor generoase. "Medicii au ales aceste ţări pentru că aveau cele mai bune oferte din toate punctele de vedere: financiar, al locaţiei (dispensar la cheie, locuinţă, primă de instalare, poziţie socială)", completează Vasile Astărăstoae.

Pe judeţe, situaţia se prezintă astfel:

...

Galaţi – 25 certificate

Marea Britanie – 11

Franţa – 7

Germania – 3

Medicină Generală/Medicină de Familie – 7

Chirurgie Generală – 2

ATI - 1

http://www.evz.ro/detalii/stiri/aproape-3000-de-medici-au-plecat-din-tara-anul-trecut-919196.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Noul contract-cadru riscă să golească ţara de medici de familie

Reducerea drastică a venitului per capita sau dispariţia sporului dat pentru medicii din rural sunt doar câteva dintre anunţatele prevederi ale contractului-cadru pe 2011 care au dat peste cap medicii de familie din toată ţara. La nivel naţional se vorbea că singura posibilitate de contraatac ar fi plecarea în masă a medicilor către alte ţări, unde atât plata cât şi condiţiile de muncă sunt mai bune.

Drept urmare, medicii de familie ar urma să îşi ceară certificatele de conformitate de la direcţiile de sănătate publică, acte pe baza cărora pot lucra în alte ţări. „O decizie în acest sens se va lua săptămâna viitoare, după ce vom avea o consultare la nivel naţional. Însă din ceea ce ştiu până acum, circa 30-35% dintre medicii de familie gălăţeni au intenţia de a cere aceste certificate de conformitate pentru a pleca în străinătate, şi nu vor face asta doar pentru a intimida decidenţii politici, ci chiar vor pleca. Printre aceştia mă număr şi eu, deoarece la cum se anunţă noul contract-cadru nu cred că ne mai putem desfăşura cum trebuie activitatea”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Deocamdată, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi s-au depus 27 de cereri pentru certificate de conformitate. „Din septembrie până acum avem depuse la Direcţia de Sănătate Publică un număr de 27 de certificate de conformitate, din care doar patru erau solicitate de medicii de familie. 15 din acestea au fost deja date, dintre acestea 2 erau pentru medicii de familie, iar doi dintre aceştia chiar au plecat. Este posibil să apară o creştere a numărului acestor solicitări”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

140 de medici gălăţeni din 800 au actele de plecare gata

Potrivit informaţiilor furnizate de Colegiul Medicilor Galaţi, peste 100 de medici, de diferite specialităţi, sunt deja în posesia certificatelor de conformitate. „Din cei 800 de medici ai noştri, deja 140 au certificatul de conformitate şi mulţi au şi plecat. Nici nu se pune problema să putem înlocui plecările pe seama medicilor veniţi din alte ţări, cum ar fi Republica Moldova. Din păcate, în actuala conjunctură există riscul să nu mai avem medici buni de familie deoarece cei buni vor pleca”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi,dr. Dumitru Cristea.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/noul-contract-cadru-risca-sa-goleasca-tara-de-medici-de-familie-3893.html

Link to comment
Share on other sites

Încă 140 de medici gălăţeni părăsesc ţara

* Aproximativ 20% din medici au obţinut recent certificatele de conformitate ce le permit să profeseze în străinătate, iar mulţi dintre ei au şi plecat

Din ce în ce mai mulţi medici din Galaţi îşi părăsesc cabinetele, preferând să profeseze în ţări din Uniunea Europeană. Potrivit Directivei DC2005/36 a Comisiei Europene pentru a profesa în străinătate, medicii au nevoie de certificatele de conformitate, unul pentru diploma de licenţă şi unul pentru certificatul de medic specialist.

În ultimele luni, au obţinut certificatele 140 de medici gălăţeni. „Din cei 800 de medici ai noştri, deja 140 au certificatul de conformitate şi mulţi au şi plecat. Nici nu se pune problema să putem înlocui plecările pe seama medicilor veniţi din alte ţări, cum ar fi Republica Moldova. Din păcate, în actuala conjunctură există riscul să nu mai avem medici buni de familie, deoarece cei buni vor pleca", declară preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, dr Dumitru Cristea. Exodul e confirmat şi de preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, dr Dumitru Mărăşescu: "Din ce ştiu până acum, circa 30-35% dintre medicii de familie gălăţeni au intenţia de a cere aceste certificate de conformitate pentru a pleca în străinătate, şi nu vor face asta doar pentru a intimida decidenţii politici, ci chiar vor pleca. Printre aceştia mă număr şi eu, deoarece la cum se anunţă noul contract-cadru nu cred că ne mai putem desfăşura cum trebuie activitatea".

Nemulţumirile medicilor şi implicit decizia lor de a părăsi ţara au fost determinate de clauzele contractului-cadru pe 2010, care le-a redus veniturile. Prevederile noului contract-cadru, pe 2011, va accelera plecările, pentru că prevăd o nouă reducere a venitului per capita şi anularea sporului acordat medicilor de familie din mediul rural. Astea sunt nemulţumirile medicilor din toată ţara.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/inca-140-de-medici-galateni-parasesc-tara-216438.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

14 la sută dintre angajații sistemului sanitar vor să plece la muncă în străinătate

Peste 14 la sută dintre angajații sistemului sanitar românesc intenționează să plece la muncă în străinătate, fiind atrași în primul rând de salariile semnificativ mai mari, arată un studiu efectuat în rândul personalului din şase judeţe.

Potrivit NewsIn, peste 63% dintre respondenți spun că au salarii cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.

Printre neajunsurile menţionate de angajaţii sistemului sanitar autohton se numără insuficiența medicamentelor și a materialelor sanitare, dotarea deficitară cu aparatură tehnică și insuficiența materialelor de protecție.

Cercetarea a fost realizată pe durata ultimilor doi ani, pe un eşantion de 380 de subiecți, considerat reprezentativ pentru județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

gds.ro

Link to comment
Share on other sites

Sau, de ce nu, in Scandinavia, cu salarii de pana la 10.000...de EUR, nu de LEI...ce zic eu, nu pe an, PE LUNA (nu pe aia de o vedem noaptea pe cer, unde gravitatia e mai mica si viata mai usoara, pe luna calendaristica, aia cu 28, 29, 30, 31 de zile)...plus ca au si familia cu ei, pe alocuri si casa, si masina, numai sa accepte job-ul :d

Edited by AdiTZA
Link to comment
Share on other sites

Jumătate dintre medicii şi asistentele din Galaţi pleacă în Vest

Studiul „Calitatea vieţii profesionale şi tendinţa de migraţiune a personalului din sistemul sanitar" a fost realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea" în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013. Studiul a avut ca subiecţi salariaţi din unităţile sanitare publice din Regiunea Sud-Est, respectiv judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.

În perioada 2009-2011, au fost efectuate cercetări calitative şi cantitative pe baza metodei focus grup. Cercetarea calitativă însumează rezultatul a peste 80 de ore de discuţii desfăşurate în cadrul a 58 de şedinte focus grup, care au avut ca subiecţi 517 salariaţi, între 6 şi 10 persoane de şedinţă, reprezentând diferite categorii profesionale. În privinţa mediului de lucru, o majoritate covârşitoare a medicilor şi asistenţilor, adică 81,9%, consideră că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de lucru periculoase şi foarte periculoase.

În privinţa salarizării, 63,7% din respondenţi au salarii sub 1.500 de lei în condiţiile în care lucrează în sistemul „foc continuu", iar 71,6% au salariile cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei. Turele de noapte le afectează în cea mai mare măsură starea de sănătate (22,60%). De asemenea, 22,2% din respondenţi lucrează în mod obişnuit peste programul normal de lucru, iar corelaţia cu alte întrebări arată că în majoritatea cazurilor nu sunt plătiţi pentru munca peste program. Studiul reţine amploarea fenomenului migraţiei personalului medical în condiţiile în care circa 45% din respondenţi declară că au colegi de secţie sau de compartiment care au plecat în ultimii trei ani în străinătate.

Tendinţa migraţiei este remarcată la aproape 40% dintre medici şi asistenţi: „Analizând tendinţa de migraţie a colegilor de secţie/compartiment celor chestionaţi care au plecat în ultimii trei ani la muncă în străinătate, procentul cel mai mare, de 38,2%, a confirmat plecarea acestora, în timp ce 30% au menţionat că nu", se spune în studiu.

Din perspectiva repartiţiei geografice a migraţiei, pe judeţe, se disting Brăila (55,78%) şi Galaţi (51,38%), restul judeţelor înregistrând sub 50% respondenţi care indică faptul că au colegi plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit unor statistici recente, la Galaţi vor să plece peste hotare şi 30% din medicii de familie. „În Spitalul Judeţean Galaţi sunt depuse 100 de dosare la minister pentru a primi acceptul şi recunoaşterea diplomei ca să poată pleca. De asta nu le dă ministerul toate hârţoagele, ca să nu plece şi să-i ţină aici, în mocirlă", a spus unul din respondenţi.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

350 de medici şi asistenţi au părăsit spitalele gălăţene

În ultimii ani, din unităţile sanitare gălăţene au plecat 350 de medici şi asistenţi medicali, ajungându-se ca la „Urgenţă" să lucreze 14 voluntari. Din cauza exodului peste hotare a medicilor şi asistentelor, unităţile spitaliceşti din judeţul Galaţi se confruntă cu o lipsă de peste 170 de medici şi peste 280 de asistenţi medicali. Cea mai mare unitate medicală, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei", înregistrează un deficit de 66 de medici, de 110 cadre medii, 6 persoane din personalul superior de alte categorii, cum ar fi chimişti sau biologi, precum şi 76 persoane din sistemul auxiliar.

Una din cauzele deficitului este faptul că numărul posturilor deblocate este insuficient, conducerile spitalelor făcând o veritabilă echilibristică pentru angajarea unui medic. „Nu există posturi. Există un necesar de personal, dar nu există posturi pentru că legiuitorul a dat verdictul <<la 7 plecaţi, unul angajat>>. În reţeaua sanitară din Galaţi au fost 7 posturi pe care se puteau face angajări şi au fost repartizate 3 la spitalul judeţean. Prin promovarea unui medic ca şef al Sectiei Obstetrică-Ginecologie, se va mai vacanta un post şi va mai fi angajat un medic", ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, instituţia ce are spitalul în administrare.

„Urgenţa" funcţionează cu 14 voluntari

Nici unităţile medicale de urgenţă nu sunt scutite de deficitul de medici şi cadre medicale. Potrivit datelor DSP Galaţi, şi Serviciul de Ambulanţă Galaţi are nevoie de 15 medici, 34 cadre medii şi 36 de angajaţi auxiliari. Situaţia este la fel de complicată şi la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei", care ar avea nevoie de încă 30 de angajaţi pentru a-şi desfăşura normal activitatea. În condiţiile în care toate posturile sunt însă blocate, UPU funcţionează datorită unor oameni care, deşi nu primesc nici un ban, lucrează ca asistenţi ori brancardieri. Este vorba de cei 14 voluntari fără de care UPU nu are face faţă solicitărilor.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.