dcp100168 Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Mai rău ca în Evul MediuZeci de case din Tecuci nu au curent electric* Tecucenii aşteaptă minunea conectării la reţeaua de curent electric. Administraţia locală tecuceană pasează „mingea“ în curtea societăţii Electrica, iar aceasta o retrimite în curtea Primăriei.Noul cartier de case din Zona Industrială a municipiului Tecuci este construit pe loturi oferite gratuit de către administraţia locală, tinerilor până în 35 ani, beneficiari ai Legii 15. Prin această facilitate o parte din problema locuinţelor a fost parţial rezolvată, însă cei ce au reuşit să-şi construiască o casă în această zonă nu se pot bucura pe deplin de muncă deoarece nu beneficiază de utilităţi. Conform Legii 15, tinerii (familiile) ce au obţinut un lot în folosinţă gratuită pentru a-şi construi locuinţa au obligaţia ca în termen de 30 de zile să împrejmuiască spaţiul, iar în 12 luni să ridice construcţia. Cine nu se încadrează în prevederile legii riscă să piardă terenul, teren care va intra din nou in patrimoniul administraţiei locale, iar ulterior va fi dat unui alt solicitant. Majoritatea beneficiarilor au făcut eforturi considerabile şi şi-au construit casa mult visată, însă nu se pot muta în ea deoarece nu au nici măcar curent electric. Dacă solicitanţii de locuri de casă au obligaţii şi administraţia locală trebuie să ofere, conform legii, utilităţi spaţiilor respective. Teoretic, totul pare simplu, însă practic situaţia este mai mult decât delicată. Există familii care aşteaptă racordarea la reţeaua electrică de mai bine de patru ani, acestea luminându-se zilnic la lumina lumânării. Pe lângă această problemă acută se adaugă lipsa furnizării apei potabile, cei mai mulţi fiind obligaţi să-şi sape propiile puţuri, dar şi canalizări. Totul pare să aibă o rezolvare, mai puţin furnizarea de electricitate. Dacă la un moment dat speranţa de a avea curent electric în locuinţă pare să fi murit pentru mulţi tecuceni din zona respectivă, „flacăra“ s-a reaprins cu puţin înainte de alegerile locale când printr-un efort considerabil administraţia locală a reuşit să electifice, prin forţe proprii, toate străzile din cartier. Odată montat iluminatul public, cel casnic pare floare la ureche, însă situaţia este mai complicată decât pare. Locuitorii din această zonă nu mai au răbdare şi ”bombardează” Primăria cu zeci de solicitări în acest sens. Cum se vor rezolva sau nu, ne spune viceprimarul Cristinel Basalic, care precizează: „Noi am făcut ce ne-a stat în puteri şi am montat iluminatul public, însă racordarea la reţea a iluminatului casnic cade în grija societăţii Electrica. Noi vrem să achiziţionăm cablu pentru case, nu avem prinşi bani in buget, noi avem alte priorităţi. I-am sfătuit pe toţi să meargă la Electrica. Este de datoria lor să rezolve problema pentru că cetăţenii racordaţi plătesc către ei, nu către Primărie“. Pentru a „lumina“ cât de cât problema am luat legătura cu „vârful“ societăţii „Electrica“ din Tecuci, inginerul Ciprian Tinică. Acesta însă, nu a elucidat cazul precizând: „ Avem un proiect făcut de către Galaţi, pe care l-am prezentat Primăriei Tecuci pentru finanţare. Noi nu avem prin în buget investiţia din zona industrială şi ca atare Primăria trebuie să rezolve. Când plăteşti valoarea cuprinsă în proiect, adică 3 miliarde de lei vechi, atunci vor avea oamenii curent electric. Mai multe nu vă pot spune. Dacă vreţi mai multe lămuriri mergeţi la Galaţi sau mai bine la Ploieşti. Singura rezolvare pe care o văd eu este ca Primăria să achite banii pentru că Electrica nu are. Cei de la Primăria Tecuci nu ar fi trebuit să elibereze autorizaţii de construcţie până când nu aveau utilităţi. Şi-au asumat riscul, este treaba lor nu a noastră“. Cu alte cuvinte, locuintorii din Zona Industrială sunt plimbaţi pe la toate uşile şi pasaţi între Electrica şi Primăria Tecuci. Conform spuselor celor două părţi, în noul cartier de case din Zona Industrială nu există deocamdată, speranţe de a mai fi vreo reţea de furnizare a curentului electric.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=14
Recommended Posts