Jump to content

Un medic rezident gălățean, în luptă cu mamele din România


Recommended Posts

Posted

Un medic rezident gălățean, în luptă cu mamele din România

Fierbe internetul de când un medic rezident i-a răspuns unei viitoare mame, într-un stil ironic și acid. Răspunsurile tăioase, mai degrabă de cartier decât de om care salveaza vieți, au făcut ca mii de femei, dar și bărbați să reactioneze. Sutele de păreri contra l-au făcut pe doctor să-și ceară scuze public.

Povestea a început de la o viitoare mămică din Focșani, care, la începutul lunii iunie a trimis o scrisoare deschisă Spitalului județean din localitate, prin care adresa anumite cereri, pentru momentul nașterii. Documentul public a fost citit și de medicul rezident Iulian Mihăilă, care în prezent face practică la Spitalul de Urgență din Galați. Deranjat de cerințele mamei, care ar trebui să nască pe 8 iulie, medicul îi răspunde, pe pagina sa de Facebook. ”Subsemnata, Simion Raluca-Maria, domiciliată în Focșani, asigurată în cadrul CASS, însărcinată în 36 de săptămâni (DPN 8.07.2016), doresc să vă aduc la cunoștință că, în conformitate cu legislația în vigoare, Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 – Legea drepturilor pacienților, am dreptul să fiu asistată la naștere și solicit aprobarea respectării de către întreg personalul medical implicat a următoarelor condiții de internare și tratament în perioada în care eu și nou-născutul vom fi spitalizați în cadrul Spitalului Județean de Urgență:

1) În timpul travaliului și al nașterii, solicit să fiu însoțită de către soțul meu. În cazul în care în sala de travaliu/naștere mai sunt și alte paciente, doresc să fiu însoțită de o altă persoană desemnată de sex feminin.

2) Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm și respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut și liniștit.

3) Solicit ca pe durata spitalizării, în limita locurilor disponibile, să fiu cazată în rezervă.

4) În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mișcare și gestionare activă a durerilor din travaliu.

5) În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mișc și să adopt orice poziție consider a fi confortabilă și să consum lichide și alimente dacă voi simți nevoia.

6) În vederea pregătirii pentru naștere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.

7) Cu excepția situațiilor de urgență, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfășoare în ritmul natural, fără intervenții, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor etc.

8) Solicit să fiu informată și să mi se ceară acordul pentru orice intervenție sau procedură urmează a fi aplicată mie sau fătului/nou-născutului.

9) În cazul în care starea mea de sănătate nu permite exprimarea acordului/dezacordului, solicit să i se ceară acordul soțului meu, Simion V., care este la curent cu toate doleanțele mele.

10) Solicit să mi se permită să nasc în ce poziție voi simți mai confortabil.

11) După naștere, solicit ca bebelușul să fie așezat imediat pe pieptul meu și evaluat la fața locului, cu excepția situației în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea și cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.

12) Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, in limita a 30 de minute după naștere.

13) Nu doresc ca bebelușul să fie spălat după naștere, doar șters superficial și nu doresc să i se administreze niciun fel de picături oculare.

14) Solicit inițierea alăptării în prima oră după naștere, daca starea mea și a nou-născutului permite acest lucru.

15) Pe toata durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă și să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea și a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soțului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.

16) Dacă nou-născutul se va naște înainte de termen, solicit să se ia in considerare și să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare și îngrijire a acestuia.

Menționez că solicitările de mai sus nu sunt menite să împiedice intervenția personalului medical, ci din contra, să faciliteze o colaborare care să ducă la o spitalizare mai scurtă, lipsită de complicații și plină de satisfacție de ambele părți.

De asemenea menționez că aceasta va fi a doua naștere pentru mine, prima a avut loc natural, respectându-se condițiile solicitate mai sus și că sunt informată asupra riscurilor și beneficiilor solicitărilor făcute, pe care mi le asum în întregime. Aceste solicitări sunt în conformitate cu Legea 46 din 21 ianuarie 2003 – Legea drepturilor pacienților, cap. II, art. 6, respectiv cap. VI, art. 32 și sunt susținute de multiple studii de specialitate în domeniu, precum și de numeroși specialiști din țară și străinătate ca fiind factori importanți ce favorizează o mai bună evoluție a stării de sănătate a mamei și fătului/nou-născutului. Dacă se dorește, pot pune la dispoziție aceste studii.

În multiple unități sanitare din țară, aceste solicitări sunt respectate fără dificultăți, atât în mediul privat, cât și in cel de stat, în orașe mari, dar și în orașe mici, de provincie, câteva exemple ar fi: Spitalul ”Pelican”, Oradea, jud. Bihor, Clinica Ginecologie I, Cluj-Napoca, jud. Cluj, Spitalul Municipal Dej, jud. Cluj, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, București, Spitalul Medicover București, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă”, Iași.

În speranța că si în Spitalul Județean se vor putea face eforturi spre a împlini măcar o parte din solicitările de mai sus, aștept răspunsul dvs. punctual la această cerere, cu menționarea solicitărilor pe care vă angajați a fi respectate sau motivul pentru care se refuză respectarea anumitor solicitări și temeiul legal în baza căruia vă exprimați refuzul.

Această cerere a fost redactată în 4 exemplare, 3 dintre acestea fiind adresate către: managerul Spitalului, șeful Secției de Obstetrică-ginecologie, șeful Secției de Neonatologie, al 4-lea rămânând petiționarului.

Solicit adresarea răspunsului scris pe adresa de domiciliu în interiorul termenului prevăzut de lege precum și în baza legală a OG nr.27/2002 actualizată”, semnează scrisoarea Simion Raluca-Maria.

 

Pentru a nu da loc  interpretărilor, vom reda în totalitate, răspunsul medicului resident Iulian Mihăilă.

”1. „Maternitatea ori spitalul nu se află în proprietatea dumitale personală. Dacă vrei ca al tău soț să fie acolo, alege nașterea acasă. Sau în privat. Ai mofturi, ți le asumi. Pentru că dacă cumva al tău soț contaminează cu vreo ceva, vreo ceva, iar tu, ori altă ignorantă din urma ta, vă infectați, ori vi se infectează copilașii cu vreo ceva, urlați că e vina spitalului. Cât timp românul nu are noțiunile de bază în înțelegerea și practicarea igienei, regulile unității sanitare sunt mai importante decât decalogul.”

2.” De cele mai multe ori așa se întâmplă. Sunt situații, în schimb, care cer o atitudine mai impunătoare, pentru că altfel pacientul ar merge pe drumul lui, care nu e mereu cel bun. Ar trebui să vezi o trezire dintr-o anestezie generală și să vezi ce se întâmplă când ăla de pe masă nu respectă ce răcnește medicul la el.”

3. „Mai toate spitalele/maternitățile au rezerve. Care pot fi libere sau nu. Dorești cazare în rezervă, soliciți, iar la externare plătești. Toate rezervele din spitale sunt contra-cost. Nu plătești asigurare pentru regim hotelier în spital. De fapt, nici nu cred că lumea înțelege pe deplin cum funcționează sistemul de asigurări în sănătate. Dar asta e alta discuție.”

4,„Habar nu ai despre ce vorbești. Nașterea naturală împlică dureri. Negestionabile așa cum bănuiești tu. Dacă nu te poți împăca cu ideea asta, mai bine nu mai fă copii.”

„5. Exact, să poți să cazi, să te lovești. Ca apoi răspunderea să pice pe spital, că nu au fost în stare să managerieze un pacient. Și da, bea și mănâncă, să ai ce voma în momentul în care începi să împingi. Pentru că exact asta lipsea, tu vomitând în timp ce naști.”

6.” Rasul pubian.. Nu există așa ceva. Dacă vroiai să fii civilizată, spuneai „epilarea inghinală totală”. Dar dacă te rupi tu, când naști așa natural și mofturos cum îți dorești? Și când zic „te rupi”, mă refer la vagin. Că după mintea ta, ar trebui să fii lasată să te rupi, fară dirijare prin epiziotomie. Ce zici, dacă îți întră niște păr din ăla de-al tău, în plaga aia, și ți-o infecteaza? Cum îți sună „fofoloancă cu puroi” și toaletă + pansamente zilnice? Clisma e absolut necesară. Ca să nu îți umpli copilul nou născut de mofturile tale de prințesă. Nici nu mai iau în calcul faptul că de aceleași mofturi s-ar putea să-l umplii și pe ala de-ți asistă nașterea.”

7. „Scurt și la obiect, te crezi perfectă și nu ești. Și dacă n-ar fi fost un copil implicat, aș fi considerat că meriți o naștere total neasistată, ca să înțelegi de ce și cum.”

8.„Ești și ți se cere. Știi, alea multe acte pe care le semnezi ca primărița? Să le citești mai cu atenție. Bag seamă că nu cunoști legislația care guvernează chestiunile astea.”

9.„Exact asta se face. Pentru că așa e legea. De care tu habar nu ai. Singura situație în care se sare de asta, e atunci când riști să mori imediat. Dar poate preferi, cât tu te stingi rapid, să fie soțul întrebat dacă ți se poate aplica o procedură despre care el habar nu are.”

10. „Stând în cap.”

11. „Măsurarea și cântărirea sunt esențiale. De aia există un neonatolog acolo, separat de personalul care te deservește pe tine, prințesă imperială.”

12. „Nu am răbdare să reiau idei care derivă din punctul 4, 6 și 7.”

„13. Nici un bebeluș nu este spălat după naștere. Doar șters. Dar eu zic nici să nu-l șteargă. Că ne place să trăim periculos, văd.”

„14. Așa se face. Nu chiar în prima oră, dar așa se fac.”

„15. Iarăși.. așa se face. Chiar și la cezariene. Dar cum tu ești o mică ignorantă, nu ai avea de unde să știi. Cu privire la rezerve, ne mai uităm o dată la punctul 3.”

„16. Aici, linia aia de care vorbeam la început, devine extrem de neclară. Dar, constatând, ca la fel ca 99% dintre pacienții români, suferi de o lipsă acută de cultură medicală elementară, o sa merg doar pe ideea ignoranței.

Nu mai am răbdare să emit și o listă de concluzii. Cert e că 99% dintre români habar nu au pe ce planetă trăiesc. Habar nu au legislație. Habar nu au nimic. Dar cred că le știu pe toate. Și poate fi fatal să ai impresia că știi medicină, când tu de fapt abia nu uiți să respiri. Există un motiv pentru care fraierii ăștia, de-și pun Dr. în fața numelui, nu se opresc din învățat câte zile au… Gravida asta n-a pus capac niciunui medic. Iar pseudo-jurnalistul care a scris acest pseudo-articol, bag mâna în foc că a învățat jurnalism pe malul bălții.”, a fos răspunsul medicului.

 

După ce a primit sute de comentarii, cele mai multe de ocară, rezidentul și-a cerut scuze public. ”Declarațiile pe care le fac acum sunt în afara meseriei. În acest moment sunt în afara programului, în afara spitalului. Încep prin a-mi cere din nou scuze, a treia oara, față de mămica de la Focșani și față de celelalte doamne care s-au simțit vizate de postarea mea. A fost o părere strict personală, fără legătura cu locul meu de muncă, fără legătura cu spitalul judetean. În momentul în care intru în spital sunt sub un cod și un jurământ și îmi respect meseria ca atare. Niciodată părerile mele personale, ca cetățean de rând nu se vor răsfrânge în maniera în care îmi practic meseria”, a declarat medicul Iulian Mihăilă.

”Referitor la afirmațiile colegului resident, este rezident de laborator pentru centrul universitar Iași, detașat la noi și cu postul în jud. Vrancea. În ceea ce privește părerile medicale, personale pe care le exprimă, în România există libertatea cuvântului, există cadrul prin care spațiul virtual prin care fiecare își poate exprima o părere. Fiecare să răspundă pentru  ceea ce spune și ce face. Nu ne intereseaza pe noi, nu sunt părerile spitalului, sunt părerile lui personale”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgență Galați.

stiridegalati.ro

Posted

De pe Facebook, faţă în faţă. Un medic gălăţean, în război cu mamele

Reacţia lui Iulian Mihăilă, în urma cererilor pe care o tânără din Focşani le-a adresat Spitalului Judeţean din localitate, a provocat nemulţumire * Acesta şi-a cerut scuze pentru tonul folosit, dar a spus că opiniile sale rămân valide

Iulian Mihăilă, un medic rezident din Galaţi, a reuşit să stârnească adevărate valuri de nemulţumire în mediul virtual, în urma unor mesaje postate pe Facebook. Povestea a început cu Raluca Simion, o tânără gravidă din Focşani, programată să nască la Spitalul Judeţean din localitate. Pacienta a trimis o adresă către unitatea sanitară, în care întreba de ce condiţii vor beneficia la naştere ea şi copilul. De asemenea, adresa anumite cereri şi solicita un răspuns cu privire la posibilitatea îndeplinirii dorinţelor sale.

Medicul rezident a ţinut să intervină, printr-un mesaj scris pe pagina sa de Facebook. Persoanele care au citit acest răspuns au fost deranjate de faptul că doctorul a adresat viitoarei mame fraze de genul: "Poţi să naşti stând în cap" sau "Cum îţi sună fofoloancă cu puroi?".

În ceea ce priveşte durerile resimţite în timpul naşterii medicul îi scrie pacientei astfel: ”Habar n-ai despre ce vorbeşti. Naşterea naturală implică dureri. Negestionabile aşa cum bănuieşti tu. Dacă nu te poţi împăca cu ideea asta mai bine nu fă copii”. Adoptând un ton ironic, rezidentul continuă: “Şi da, bea şi mănâncă, să ai ce voma în momentul în care începi să împingi. Pentru că exact asta lipsea, tu vomitând în timp ce naşti”.

Revoltate de această atitudine, mai multe utilizatoare de Facebook i-au scris medicului, criticându-l. Răspunsul lui Iulian Mihăilă nu a întârziat, doctorul publicând o poză cu maimuţe care strigă. Referirea este la ”mămicile alea care au ţinut morţiş să o aducă pe mama în discuţie”.

"Ne-a făcut cornute"

"Sunt foarte supărată pe dumnealui pentru că a avut un limbaj total neadecvat. M-a deranjat şi faptul că a încălcat orice drept al pacienţilor. Am văzut legea, am postat pe Facebook, iar domnul, după ce a văzut postarea, a pus o poză cu nişte maimuţe, ne-a făcut cornute", a spus Ana Maria Marcu (foto 2), una dintre tinerele mămici care i-au răspuns medicului pe Facebook.

Ce spune medicul rezident

În lumina amplorii pe care a căpătat-o acum toată povestea, Iulian Mihăilă spune că regretă tonul folosit în discuţie. "Încep prin a-mi cere din nou scuze, în mod public, faţă de mămica din Focşani şi faţă de toate doamnele deranjate de postarea mea. A fost o părere strict personală, fără legătură cu locul meu de muncă sau cu Spitalul Judeţean din Galaţi. În momentul în care intru în spital sunt sub un cod şi un jurământ şi-mi respect meseria ca atare. Îmi pare rău că am folosit acel ton. Restul punctelor pe care le-am expus le consider în continuare valide, cu excepţia tonului, repet", a precizat Iulian Mihăilă.

Ca medic rezident, Iulian Mihăilă aparţine de Centrul Universitar de la Iaşi. El este detaşat acum, pentru o perioadă de timp, la Spitalul Judeţean din Galaţi. După ce va termina perioada de rezidenţiat, postul său de medic este într-un spital din Focşani, adică exact acolo unde era programată să nască Raluca Simion. "Administrativ, colegul nostru medic rezident nu este în subordinea noastră. Fiecare are însă dreptul să spună ceea ce gândeşte. Personal, nu sunt de acord cu afirmaţiile făcute, din niciun punct de vedere. Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi se dezice total de opiniile sale", a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalul Judeţean Galaţi.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.