dcp100168 Posted July 4, 2016 Posted July 4, 2016 O gălățeancă de șase ani, cea mai tânără scriitoare din România. Fenomenala Miruna a publicat deja trei cărţi Miruna Elena Ignat va merge la şcoală de-abia la toamnă, însă ştie deja să scrie şi să citească. Ba chiar este autoarea a trei cărţi de poveşti, lansate în luna iunie. Poveştile au un farmec aparte, căci sunt un amestec de clasic şi de modern, iar învăţătoarea de la clasa pregătitoare crede că fetiţa ar trebui să meargă direct în clasa a doua. Miruna Elena Ignat este un adevărat fenomen, demn de Cartea Recordurilor. Deşi are vârsta de doar şase ani, copila din Galaţi a reuşit performanţa de a publica deja trei cărţi de poveşti, fiind considerată cea mai tânără scriitoare din România. Ultima lansare de carte a Mirunei a avut loc zilele trecute, la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi şi a fost un adevărat spectacol, căci publicul nu a asistat doar la prezentarea celui mai nou volum al micuţei („Aventurile lui Buci-Buci în Pădurea Fermecată”), ci şi la un întreg scenariu desprins parcă din poveşti. „Este realemente îmbucurător să vezi copii care scriu la o vârstă atât de fragedă. Este minunat că tinerii noştri citesc, iubesc cartea, ţin ca literatura să continue să fie un punct de referinţă al existenţei lor”, ne-a mărturisit prof.dr. Ilie Zanfir, directorul prestigioasei instituţii de cultură gălăţene. Citeşte şi scrie fără să fi fost, încă, la şcoală Miruna Elena Ignat este un copil cu totul aparte. Încă nu a fost la şcoală (de-abia la toamnă va începe clasa întâi), dar deja scrie şi citeşte foarte bine. Auzind-o lecturându-şi poveştile şi vorbind despre ele, ai crede că ai în faţă un copil de clasa a patra sau a cincea, nu un prichindel care de-abia a încheiat clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială ”Mihai Viteazu”. „Când eram mică, îi spuneam lui mami: mami vreau să fac o povestioară cu titlul «Fetiţa săltăreaţă» şi aşa am făcut, până la urmă, 16 poveşti”, începe Miruna să spună. „Miruna a început să scrie şi să citească pe la patru ani, a învăţat singurică, avea literele lipite pe perete. I-am şi citit de la câteva luni, probabil că a îndrăgit poveştile... La un moment dat, ea singură a spus că «o să fac eu o poveste, ăsta e titlul» şi după ce dădea titlul, începea să încropească povestea. La acea vârstă eu am înregistrat-o audio şi video pe Miruna, nu am vrut să pierd momentele, dar nici exprimarea ei, vocabularul ei de la acea vârstă. Apoi, am transcris totul. În total, Miruna a inventat 16 poveşti pe care le-am editat în cărticica denumită «Poveşti la patru ani». Am mai editat o carte cu conversaţiile Mirunei, răspunsurile ei, strânse de când Miruna avea trei ani şi până la şase ani. Cartea am numit-o «Conversaţii poznaşe»”, povesteşte Florenţa Ignat, mama Mirunei. Cea de-a treia cărticică, cu titlul „Aventurile lui Buci-Buci în Pădurea Fermecată”, pare să fie însă adevărata măsură a talentului micuţei gălăţence. „Buci-Buci este hamsterul meu de acasă. În poveste, Buci-Buci este un hamster care mai pleacă în plimbare, prin pădure şi este trist, pentru că s-a rătăcit. Toţi colegii mei din clasă încearcă să îl ajute, dar nu reuşesc. Aşa că eu îl duc la Zâna (care este doamna mea învăţătoare şi eu îi spun zână, pentru că este foarte bună cu noi) şi ea îl salvează”, explică Miruna acţiunea poveştii. „Să scrii o carte nu este foarte greu. Este uşor dacă ai imaginaţie şi fantezie”, adaugă, pe un ton foarte serios, Miruna. Zâna de 57 de ani Învăţătoarea Mirunei de la clasa pregătitoare, doamna Elisabeta Movilă (57 ani), zâna din poveste adică, este entuziasmată de talentul special al fetiţei. „Totul a început în momentul în care mi-am dat seama că bagajul de cunoştinţe al Mirunei depăşeşte nivelul clasei pregătitoare. De fapt, în cei 38 de ani de carieră nu am întâlnit un copil ca ea. Fetiţa aceasta este un fenomen şi eu îi spun mica mea minune. Consider că este o minune de copil şi îmi dau lacrimile, căci încerc să-mi dau seama de bucuria părinţilor care au un astfel de copil”, spune învăţătoarea. De altfel, Elisabeta Movilă este cea care a luat o decizie curajoasă de a depăşi limita programei şcolare şi de a o stimula intelectual pe Miruna. „Când mi-am dat seama de nivelul Mirunei şi că să o pun să scrie literele învăţate ar fi fost o pierdere de timp, i-am dat o temă pentru acasă - aceea de a scrie o poveste despre pădure. Iar după o săptămână, Miruna a venit cu povestea lui Buci-Buci, care a fost atât de frumoasă, dar şi atât de bine compusă, atât de corect scrisă, încât nu am avut ce corecta”, povesteşte cadrul didactic. Entuziasmată este şi Olimpia Sava, directoarea editurii Olimpias, care a scos cărţile Mirunei. „Poveştile scrise de ea sunt foarte frumoase, imaginative, atrăgătoare. Miruna promite foarte mult şi sunt sigură că va deveni o scriitoare importantă, căci este doată din toate punctele de vedere. Este o fetiţă muncitoare, talentată, sensibilă, este un exemplu pentru toţi şi am mari speranţe în ea”, spune Olimpia Sava, ea însăşi scriitoare (şi de) cărţi pentru copii. Propusă să sară peste clasa întâi Învăţătoarea Elisabeta Movilă este de părere că Miruna ar trebui să promoveze direct în clasa a II-a, căci deja fetiţa nu prea mai are ce învăţa în clasa I. „Tot ceea ce este în programă ea ştie deja la nivel de excelent”, spune învăţătoarea. Deocamdată sunt de analizat doar posibilităţile juridice ale acestui „salt” educaţional, căci Miruna, cu siguranţă, poate face lejer clasei a doua. adevarul.ro
Recommended Posts