Jump to content

Județul Galați primește cei mai puțini bani de la guvern


Recommended Posts

Anca Dragu: judeţele Galaţi, Dâmboviţa şi Teleorman înregistrează cele mai mici venituri pe locuitor

Judeţele Galaţi, Dâmboviţa şi Teleorman înregistrează cele mai mici venituri pe locuitor, de 2.500 de lei, în timp ce la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor, se află judeţe precum Tulcea, Ilfov, Vâlcea, Hunedoara, Sălaj sau Bistriţa Năsăud, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu. „Pe judeţe, în 2015, cele mai mici venituri bugetare pe locuitor s-au înregistrat în Galaţi, Dâmboviţa şi Teleorman, sub 2.500 de lei pe locuitor“, a declarat marţi Anca Dragu, în cadrul unei conferinţe pe teme de administraţie publică locală.

Potrivit ministrului, câteva judeţe, printre care Tulcea, Ilfov, Vâlcea, Hunedoara, Sălaj sau Bistriţa Năsăud se află la polul opus, cu venituri de peste 3.500 de lei pe locuitor, însă majoritatea judeţelor se află între aceste limite.

În opinia sa, sunt necesare măsuri pentru dezvoltarea şi creşterea veniturilor administraţiilor publice locale care, însă trebuie să se respecte o serie de principii, precum echitate (resurse mai mari pentru localităţile cu posibilităţi mai scăzute), eficienţă, transparenţă şi responsabilitate. Ministrul Finanţelor a explicat că finanţarea administraţiei publice locale se realizează din resurse proprii, dar şi din sume defalcate de la bugetul de stat. Ca structură, veniturile bugetelor locale se împart în patru mari categorii, respectiv venituri proprii din impozite şi taxe locale, care reprezintă 15% din total, cote defalcate din TVA şi subvenţii, 40%, cote defalcate din impozitul pe venit, 26%, şi alte venituri, 18-20%. Concret, pentru 2016, sumele alocate autorităţilor locale din cotele defalcate de TVA se ridică la 18,7 miliarde de lei, iar cele din subvenţii depăşesc opt miliarde de lei, a mai spus Anca Dragu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.