Jump to content

Patru handbaliste din Galaţi au plecat să câştige medalii mondiale


dcp100168

Recommended Posts

Patru handbaliste din Galaţi au plecat să câştige medalii mondiale

  • Echipa României joacă la Campionatul Mondial de tineret, unde are ca obiectiv minim calificarea în semifinale
  • Din lot nu lipsesc cele trei gălăţence campioane ale lumii la junioare, cărora li s-a alăturat încă una, Elena Dache

Echipa naţională feminină de handbal tineret va participa la Campionatul Mondial, care se desfăşoară la Moscova, având în componenţă şi patru gălăţence. Lotul este format în mare parte din jucătoarele care au câştigat titlul mondial la junioare în urmă cu doi ani. Din echipa care reuşea performanţa maximă în 2014 au făcut parte gălăţencele Alexandra Dindiligan, Daniela Corban şi Andreea Taivan, toate trei fiind prezente şi în echipa care a plecat ieri dimineaţă spre Moscova. Lor li s-a adăugat încă o handbalistă gălăţeană, Elena Dache.

Extrema dreaptă Andreea Taivan este componentă a echipei de senioare CSU Danubius Galaţi, care a promovat în acest an în Liga Naţională. A început handbalul la CS Şcolar Galaţi, cu antrenorul Miron Stanciu, la 13 ani a plecat la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vâlcea. În 2013, cand încă era junioară, a trecut la echipa de senioare Activ Plopeni, cu care a jucat în liga secundă, iar în urmă cu un an a fost readusă în Galaţi, la CSU Danubius.

Extrema stângă Alexandra Dindiligan este un produs al antrenoarei Gabriela Artene, la Handbal Art. Şi ea a trecut pe la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, iar după titlul mondial de junioare a urmat, în urmă cu un an, legitimarea la echipa de senioare Universitatea Cluj, pentru care a fost jucătoare de bază în ultimul sezon al Ligii Naţionale.

„Centrul” Daniela Corban a început handbalul la CS Şcolar, unde a fost pregătită de antrenorii Miron Stanciu şi Mariu Lupu, înainte de a pleca la acelaşi centru de la Rm. Vâlcea. După titlul mondial de junioare, a avut ghinionul unei accidentări, care ţinut-o pe margine o perioadă lungă de timp. În urmă cu un an, cei de la CSU Danubius spuneau că au încercat să o transfere, dar jucătoarea a ales să meargă la CSM Slatina, evoluţiile din liga secundă readucând-o în lotul naţional.

Elena Dache (19 ani) joacă inter dreapta şi are acum ocazia primei sale medalii la un Campionat Mondial. A început practicarea handbalului la şcoala din Şendreni, cu antrenorul Manuel Ivan, unde în 2009 şi 2012 a câştigat titlul naţional la Olimpiada Sportului Şcolar. A trecut la CS Şcolar, perioadă în care, cu dublă legitimare, a debutat la senioare, în liga secundă, cu CSU Danubius (2014). În ultimul an de juniorat s-a transferat la CSM Bucureşti, evoluând la echipa a doua a clubului, în liga secundă.

Programul României la Campionatul Mondial din Rusia, în grupă, este următorul: 3 iulie, ora locală 16,0, cu Kazakhstan; 4 iulie, ora 18,00, cu Argentina; 6 iulie, ora 10:00, cu Egipt; 7 iulie, ora 18,00, cu Spania; 9 iulie, ora 14,00, cu Germania. Primele patru clasate în grupă se califică în optimile de finală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Punctaj maxim după trei meciuri la ”Mondialul” de tineret

  • Echipa României, cu patru gălăţence în componenţă, a obţinut ieri a treia victorie în Grupa C, asigurându-şi calificarea în optimile de finală

Echipa naţionala feminină de tineret a obţinut, miercuri, a treia victorie din tot atâtea posibile la Campionatul Mondial din Rusia, după ce s-a impus la o diferenţă de 23 de goluri în faţa Egiptului, scor 38-15 (18-9). Cele patru gălăţence din echipa României au marcat împreună 12 goluri: Alexandra Dindiligan şi Elena Dache câte 4, Andreea Taivan 3 şi Daniela Corban 1.

Reprezentanta Africii a fost doar un simplu sparring-partner pentru tricolore, care au încercat doar să-şi regleze ritmul pentru următoarele două partide din Grupa C, primele în faţa unor adversare cu pretenţii: Spania şi Germania
În primul joc, România învinsese la fel de lejer echipa Kazahstanului, scor 43-21, cu gălăţencele marcatoare a 13 goluri: Dindiligan 6, Taivan 3, Dache şi Corban câte 2.

Apoi a urmat o victorie la un scor ceva mai strâns, 23-17, cu Argentina, meci decis practic până-n pauză, când scorul era 17-6. Gălăţencele au evoluat mai puţin în acest joc, între 18 şi 21 de minute, astfel că au marcat numai trei goluri în total (Dache 2 – în foto cu nr. 15, Dindiligan 1)

România şi-a asigurat practic accederea în următoarea fază a competiţiei, optimile de finală însă greul abia acum urmează. Ultimele două jocuri din grupă, cu Spania (joi, ora 18.00) şi Germania (sâmbătă, ora 14.00), sunt importante pentru o clasare în primele două locuri, care aduc un traseu ceva mai accesibil în fazele eliminatorii.

Prin parcursul de până acum, echipa Spaniei nu pare a fi un adversar de speriat pentru românce: a avut de furcă cu Argentina (26-21 după ce la pauză avantajul era minim, 12-11) şi a pierdut miercuri destul de clar în faţa Germaniei, scor 24-19 (14-9).

Astfel, este de aşteptat ca derbiul pentru primul loc în grupă să fie meciul de sâmbătă cu Germania, când pe teren se vor afla majoritatea finalistelor Campionatului Mondial de junioare din 2014. Atunci România învingea Germania cu 32-21, dar acum nu se poate baza pe una dintre cele mai valoroase jucătoare a acestei generaţii, Bianca Bazaliu, care s-a accidentat cu foarte puţin timp înaintea plecării spre Moscova.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Echipa feminină a României a terminat grupa pe primul loc, neînvinsă, la Mondialul de tineret

Final cu mari emoții, dar fericit, pentru echipa națională de handbal feminin a României la ultimul meci din Grupa C a Campionatului Mondial de tineret, din Rusia. Derbiul cu Germania, adversara din finala câștigată la Mondialul de junioare de acum doi ani, s-a încheiat la egalitate, scor 29-29. În urma acestui rezultat, echipa României a terminat pe primul loc Grupa C, având golaveraj superior Germaniei.

România a dominat primele 45 de minute, a condus la pauză cu 18-13, păstrând avansul de 5 goluri până pe la jumătatea reprizei secunde (scor 22-17). Au urmat o scurta perioadă de cădere a echipei noastre, de care nemţoaicele au profitat din plin şi au egalat în min 49 (24-24). De acolo s-a mers până la final cu un echilibru aproape perfect. În aceste ultimele minute, antrenorul Ion Crăciun a mizat la fazele de atac pe toate cele patru gălăţence e din echipă: extrema dreaptă Andreea Taivan, interul Elena Dache, centrul Daniela Corban şi extrema stângă Alexandra Dindiligan.

Dindiligan şi Dache s-au aflat printre protagonistele finalului dramatic de meci. Dindiligan a marcat pentru egalare la 26-26, cu două minute înainte de final a ratat Dache doar cu portarul în faţă (la scorul 27-27). A urmat o ratate, la scorul 28-28,  din poziţie foarte bună a lui Dindiligan la 28-28, de altfel una din cele mai bune jucătoare ale meciului, iar Germania a trecut la conducere. La 28-29 România a avut atacul pentru ultimele 30 de secunde, Elena Dache reuşind pătrunderea de pe inter stânga şi să egaleze cu 16 secunde înainte finalui, scor pe care echipa României a reuşit pe faza defensivă să-l păstreze.

În optimile de finală, handbalistele tricolore vor juca, luni, cu echipa Japoniei. Câştigarea grupei îi oferă României un culoar favorabil până în semifinale, fără Rusia, Suedia, Norvegia şi Danemarca pe traseu. Apoi, formația României ar urma să joace în sferturi, cel mai probabil, cu Croaţia sau Ungaria.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

România - Japonia 32-31 (16-13). Urmează Croația și, apoi, Danemarca/Suedia.

 

Gălăţeanca Elena Dache, din nou decisivă la Mondialul de handbal pentru tineret

Echipa naţională de handbal feminin a României s-a calificat în sferturile de finală la Campionatul Mondial de tineret, din Rusia. În optimile de finală, România s-a impus, scor 32-31, în faţa Japoniei, după un joc cu emoţii uriaşe pe final.

Era de aşteptat ca româncele să zburde în faţa unui adversar, Japonia, care terminase doar pe locul patru în grupă, pierduse la o diferenţă de 20 de goluri meciul cu Rusia. Aşa a fost, însă numai până în minutul 41, când se înregistra un avantaj de şase goluri (scor 24-18) al tricolorelor, la fel ca în prima parte a meciului (11-5, minutul 15). Apoi, s-a repetat scenariul din ultimul joc din grupă, cel cu Germania (29-29), cu o cădere bruscă exact în aceeaşi perioadă a partidei. De la 27-24 în minutul 50, Japonia a reușit ceea ce înaintea meciului se credea că e imposibil: a înscris de patru ori la rând şi a preluat conducerea (min. 55).

Campioanele mondiale de junioare de acum doi ani erau în faţa unui deznodământ ruşinos, care a fost evitat de gălăţeanca Elena Dache, eroina finalului de meci. În ultimele patru minute, interul dreapta a marcat trei goluri, a scos un „şapte metri” şi o eliminare în echipa adversă. Şi-a readus echipa la conducere cu un gol înscris când mai erau 53 de secunde, niponele au egalat din nou, galăţeanca reuşind să înscrie şi golul victoriei când mai erau doar trei secunde!!!

În partida anterioară, cu Germania, tot Dache a marcat ultimul gol al României, când mai erau numai 16 secunde, pentru un egal echivalent cu terminarea pe primul loc în grupă.

Elena Dache, acum la CSM Bucureşti, a început practicarea handbalului la nivel şcolar la Şendreni, cu profesorul Manuel Ivan, apoi a trecut la CS Şcolar Galaţi, unde a lucrat primii ani cu antrenorul Miron Stanciu şi apoi cu Maria Lupu.

Au evoluat şi celelalte trei gălăţence din echipa României: Alexandra Dindiligan (50 de minute pe teren, 5 goluri din 8 aruncări), Daniela Corban (7 minute jucate, 1 gol dintr-o singură aruncare) şi Andreea Taivan (20 de minute jucate, fără gol marcat)

În sferturile de finală, România va juca luni seară, de la ora 20.45, cu formaţia Croaţiei, care a trecut de Ungaria în optimi la mare luptă, scor 26-25.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Al treilea meci la rând cu ultimele secunde dramatice! Victorie, România e în semifinale!

Echipa naţională feminină de handbal a României, cu patru gălăţence în componenţă, s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial de tineret (Under 20), după victoria conturată în ultimele secunde în faţa Croaţiei, scor 21-20.

Româncele au avut cel mai slab început de meci de la acest Mondial, iar efectul a fost drastic: 1-5 în minutul 9. De la 4-8 (min. 17) a început revenirea, deşi s-a trecut printr-o inferioritate generată de o mică gafă a lui Laslo, intrare prea rapidă în teren la schimbare. Campioanele mondiale de junioare de acum doi ani au început să facă tot mai bine faza defensivă, erorile din atac s-au rărit, ecartul a fost recuperat şi cu câteva secunde înainte de pauză România prelua conducerea: 11-10.

Ritmul foarte bun s-a menţinut şi după reluare, tricolorele ajungând să aibă 15-11 în minutul 36. Intrarea în ultimele 20 de minute, perioadă nefastă în precedentele două partide, a adus şi de data aceasta o scădere a eficienţei din atac, cu efecte estompate semnificativ de portarul Dumanska, cu cel puţin patru mingi apărate la rând. După minute bune de secetă, s-a înscris pentru 16-14, un nou sprint până la 18-14, dar emoţiile nici vorbă să fi fost alungate. S-a intrat în ultimele 10 minute cu un plus de trei goluri, ajuns minim în min. 53 (19-18). La 20-19, când mai erau 5 minute, gălăţeanca Elena Dache (folosită preponderent pe faza defensivă) a scos un 7 metri în inferioritate numerică, dar Croaţia s-a apropiat din nou la limita rezistenţei nervilor: 21-20 cu un minut şi 15 secunde rămase. S-a încercat un atac cât mai lung, însă s-a exagerat şi arbitrii au fluierat „pasiv” înaintea ultimelor 30 de secunde şi posesie croată. Tensiunea a atins cote maxime când mai erau 12 secunde, croatele obţinând o aruncare de la 7 metri. Barăăăă şi victorie românească!

Dintre gălăţence, Daniela Corban a fost folosită destul de puţin, ea nefiind printre marcatoare, la fel ca Elena Dache. Alexandra Dindiligan a făcut un nou meci excelent, pe lângă numeroasele recuperări defensive bifând şi 5 goluri înscrise. Foarte bine a evoluat şi extrema dreaptă de la CSU Danubius, Andreea Taivan, cu 2 goluri marcate şi utilitate maximă în apărare.

În semifinale, România va întâlni, joi, puternica formaţia a Danemarcei, care a trecut în sferturi de Suedia lejer, scor 22-15.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Danemarca - România 28-25 (14-12)

 

Semifinala pierdută la mare luptă la Mondialul de handbal tineret. Româncele vor juca din nou cu Germania, acum pentru medaliile de bronz

Echipa națională feminină de handbal a României, cu patru gălăţence în componenţă, a pierdut partida din semifinala Campionatului Mondial de tineret în fața puternicei formații a Danemarcei, scor 25-28 (12-14).

Partida a fost foarte echilibrată şi s-a decis în mare măsură în primele cinci minute ale reprizei secunde, perioadă în care româncele nu au înscris deloc, iar nordicele şi-au mărit avantajul la 5 goluri (scor 12-17). Formaţia noastră a fost aproape de a reveni, s-a apropiat în câteva rânduri la două goluri, dar mai mult nu s-a putut. Un nou moment cheie s-a produs la 20-22, când echipa României a avut atacul în superioritate numerică, dar s-a ratat din poziţie de unu la unu cu portarul. Diferenţa s-a făcut practic prin goluri marcate de daneze pe contraatac, capitol unde echipa noastră nu a existat din punct de vedere combinativ, o veche meteahnă a handbalului românesc.

Pentru echipa României urmează meciul pentru medaliile de bronz, programat vineri, în care va întâlni din nou Germania, cu care a terminat la egalitate în grupă (scor 29-29) şi pe care, cu acelaşi nucleu de jucătoare, o învingea în urmă cu doi în finala Mondialului de junioare.În cealaltă semifinală, Germania a fost învinsă de Rusia, scor 32-25.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Româncele se întorc cu medalii de la Mondialul de tineret! Patru dintre ele ajung la Galaţi

Echipa națională feminină de handbal a României a reușit o performanță remarcabilă, câștigarea medaliilor de bronz la Campionatul Mondial de tineret, din Rusia. În finala mică, echipa României a învins, vineri, formaţia Germaniei, scor26-25 (17-10).

Din echipa României au făcut parte şi patru gălăţence: Andreea Taivan (CSU Danubius Galaţi), Alexandra Dindiligan (U. Cluj), Elena Dache (CSM Bucureşti) şi Daniela Corban (CSM Slatina).

A fost al doilea meci de la acest Mondial între cele două echipe, după cel din grupă încheiat la egalitate (29-29), cu o revenire puternică a nemţoaicelor în utlimele 20 de minute

Partida pentru locul trei a fost echilibrată în primele 8 minute (scor 3-3), după care româncele, cu Elena Dache în prim plan, s-au desprins până la 7-4 (min. 11). Deşi a pierdut-o din min. 15 pe Ostase, pivotul titular din meciurile anterioare,  echipa României a continuat să domine categoric, ajungând să aibă în ultimul minut al primei reprize cel mai mare avans din acest joc, unul de opt goluri.

Acest ritm s-a menţinut până în min. 36 (scor 19-11), dar nici de data aceasta n-am avut parte de un final liniştit, repetându-se scenariul de la partida din grupă. Randamentul ofensiv al româncelor a scăzut şi Germania a început să recupereze ecartul, ajungând să se apropie la 3 goluri (23-20, min. 49). Când mai erau patru minute s-a ajuns la doar plus  2  pentru România, iar în penultimul minut Germania a ajuns la o diferenţă minimă (26-25). Cu 35 de secunde înaintea finalului tricolorele au pierdut posesia, dar au rezistat în defensivă până la capăt şi au câştigat meciul şi medaliile mondiale de bronz. Pentru nouă dintre jucătoarele echipei României este a doua performanţă majoră, după titlul mondial la junioare de acum doi ani, câştigat după o finală tot cu Germania.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.