Jump to content

Șoferii gălățeni, printre cei mai periculoși din țară


dcp100168

Recommended Posts

Șoferii gălățeni, printre cei mai periculoși din țară

Şoferii din Bucureşti produc cel mai des pagube auto, cu o pondere de 6,78% faţă de media naţională care se plasează sub 5%, în timp ce companiile de asigurări plătesc cele mai mari daune medii în Suceava, suma medie plătită ajungând la 9.401 de lei. De asemenea, tinerii cu vârstă sub 25 de ani generează pagubele cele mai mari şi cele mai frecvente, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Milliman la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În clasamentul pe judeţe privind frecvenţa daunelor, Bucureştiul este pe primul loc cu o valoarea de 6,78%. Pe locul doi se situează Constanţa cu 6,40%, iar pe trei Iaşi, unde ponderea este de 6,27%. Pe locul patru se poziţionează Dolj cu 5,77%, urmat de Galaţi unde frecvenţa daunei este în proporţie de 5,71%. La coada clasamentului se situează Harghita, unde ponderea este de 2,84%.

În ceea ce priveşte judeţele cu cele mai mari valori ale daunei medii plătite de asigurători pe segmentul RCA, pe primul loc se plasează Suceava cu 9.401 lei, iar pe locul doi judeţul Sălaj cu 9,192 de lei. Pe locul trei urmează judeţul Cluj unde valoarea daunei medii plătite de asigurători se ridică la 8,127, iar pe locul patru şi cinci se plasează Maramureş şi Vrancea, cu 7,151 lei, respectiv 6,956 de lei. În schimb, judeţele unde sunt înregistrate cele mai scăzute valori ale daunei medii plătite sunt Argeş (4.851 de lei), Cluj (4,902de lei ), Sibiu (4,913 de lei), Giurgiu (5.047 de lei) şi Alba (5.047 de lei).

Aceeaşi analiză realizată în funcţie de capacitatea cilindrică a autoturismelor arată că vehiculele care au peste 2.500 de centimetri cubi au şi cea mai mare frecvenţă de daună, de aproape 8%, valoarea daunei medii fiind de 8.511 lei. Pe de altă parte, autoturismele cu capacitate cilindrică de sub 1.200 de centimetri cubi au cea mai mică frecvenţă a daunelor.

Analiza Milliman a confirmat informaţiile vehiculate de asigurători care au afirmat în mai multe rânduri că frecvenţa daunelor în cazul camioanelor este cea mai ridicată, valoarea fiind de 9,20%. În schimb, frecvenţa daunelor în rândul remorcilor şi motocicletelor este cea mai redusă. În primul caz, ponderea este de 0,17%, iar în cel de-al doilea de 1,28%.

În funcţie de grupa de masă a autovehiculului, pragul cel mai mare al frecvenţei daunelor este întâlnit în rândul autovehiculelor de 16 tone sau peste, cu o valoare de 12,89%, iar dauna medie depăşeşte 10.000 de lei.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârstă sub 25 de ani generează pagubele cele mai mari şi cele mai frecvente. Dauna medie în cazul unui şofer cu vârsta de până în 25 de ani se situează la aproape 7.000 de lei, în timp ce frecevenţa depăşeşte 6%.

Analiza Milliman s-a bazat pe informaţiile referitoare la prime şi daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 şi 2015), precum şi pe structura deta¬liată a tarifelor de prime actuale furnizate de cele mai mari nouă companii de asigurare.

gandul.info

harta-soferi.jpg

Link to comment
Share on other sites

Societăţile de asigurări plătesc din greu isprăvile din trafic. Gălăţenii, printre fruntaşii daunelor totale la maşini

  • Şoferii cu vârste de cel mult 25 de ani, posesori de maşini puternice, sunt "preferaţii" companiilor de asigurări la capitolul despăgubiri din accidente

N-om avea noi cele mai bune drumuri din ţară, dar la capitolul evenimente rutiere soldate cu pagube mari nu stăm deloc rău. Suntem pe locul cinci, mai exact, într-un top naţional realizat la solicitarea Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), care a vrut să contabilizeze, pe judeţe, care este ponderea acordării despăgubirilor din asigurări solicitate şi încasate de şoferii care şi-au declarat maşinile avariate.

Cu un procent de peste 5 la sută, în condiţiile în care media naţională se situează sub această cifră, judeţul Galaţi face parte dintr-o "elită" condusă de Bucureşti, cu o valoarea de 6,78 la sută. Pe locul doi se situează Constanţa, cu 6,40 la sută, iar pe trei, judeţul Iaşi, unde ponderea este de 6,27 la sută. Pe locul patru se poziţionează Dolj, cu 5,77 la sută, urmat de Galaţi, unde frecvenţa daunei este în proporţie de 5,71 la sută. Judeţul unde companiile de asigurări au raportat cele mai puţine despăgubiri pentru daună totală este Harghita, unde ponderea este de 2,84 la sută.

Paguba, proporţională cu capacitatea

Este un alt criteriu avut în vedere de evaluare, care arată că cei mai păgubiţi ajung să fie şoferii care îşi permit riscuri la volanul unor bolizi puternici. Autoturismele care au o capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi sunt cel mai frecvent declarate distruse în totalitate, proprietarii preferând să încaseze banii din asigurări decât să încerce să le repare. La polul opus, autoturismele cu motor mic, sub 1.200 cmc, sunt cel mai puţin despăgubite.

Tinerii, clienţi fideli

Combinaţia vârsta şoferului - capacitatea cilindrică a motorului constituie un alt factor direct proporţional cu pagubele. Imprudenţa, lipsa de experienţă, predispoziţia unora de a se urca la volan, după ce au consumat alcool sau diverse substanţe, care cresc riscurile producerii unor accidente grave, sunt caracteristice şoferilor foarte tineri, de regulă sub 25 de ani. Este o altă concluzie relevată de studiu, valabilă la nivel naţional, potrivit căreia şoferii foarte tineri sunt cei care generează cele mai mari pagube, traduse prin poliţe scumpe decontate de societăţile de asigurări. Dauna medie în cazul unui şofer cu vârsta de până în 25 de ani se situează la aproape 7.000 de lei, în timp ce frecvenţa depăşeşte 6 la sută.

Studiul a fost efectuat la cererea ASF de către compania de consultanţă Milliman şi s-a bazat pe informaţiile referitoare la prime şi daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 şi 2015), precum şi pe structura detaliată a tarifelor de prime actuale furnizate de cele mai mari nouă companii de asigurare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

În ce judeţe sunt cei mai periculoși şoferi

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicităţii o analiză privind frecvenţa daunei şi valoarea medie a daunelor la poliţele RCA în funcţie de vârsta asiguratului, puterea motorului a vehiculului, cât şi locul înmatriculării.

Potrivit studiului ASF frecvenţa daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti, 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanţa şi 6,27% pentru Iaşi în perioada 2013-2015. În cazul Bucureştiului una dintre explicaţii pentru frecvenţa daunei ar putea fi traficul mai aglomerat din Capitală. Frecvenţele minime ale daunelor s-au întâlnit în cazul înmatriculate în Harghita cu 2,84%, Covasna cu 3,15%, Sălaj cu 3,42%.

În cazul persoanelor juridice cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatricultae în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11%) iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între 6% şi 7%).

Clasamentul pe judeţe de inmatriculare nu coincide cu dauna medie în funcţie de judeţ. Valoarea acesteia, pentru persoane fizice, a variat între 4.000-5.000 de lei (Argeş, Bucureşti, Cluj, Sibiu) şi 9.000-10.000 lei (judeţele Sălaj şi Suceava), potrivit criterii.ro.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.