Jump to content

Ion Sapdaru regizează "Falstaff"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

La Teatrul Dramatic, Ion Sapdaru regizează "Falstaff"

Ion Sapdaru semnează regia viitoarei premiere a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" - spectacolul cu care actorii gălăţeni vor deschide, în septembrie, stagiunea, în clădirea proaspăt renovată a teatrului: "Falstaff", după William Shakespeare. "Este o compilaţie din trei piese ale lui Shakespeare. E un proiect mai vechi al meu, în care personajul principal este Falstaff, de aici şi numele spectacolului", explică Ion Sapdaru. "Este unul dintre cele mai fascinante personaje comice ale lui Shakespeare şi pot spune că nu‑mi dă pace nici acum, când aproape am terminat spectacolul. Chiar Shakespeare, după ce a scris de­spre el în "Henric al IV‑lea", a simţit nevoia să îl reia şi în "Henric al V‑lea, apoi a scris o piesă specială, la cererea publicului şi a prietenilor, "Nevestele vesele din Windsor", unde apare un alt Falstaff. Vedem în prima parte un Falstaff pişicher, şmecher, hoţ, mincinos, dar în acelaşi timp un personaj extraordinar de simpatic, cu o atitudine specială faţă de viaţă, faţă de unele valori cum ar fi onoarea: monologul despre onoare este unul dintre cele mai mari şi mai importante pe care le are Shakespeare, alături de "A fi sau a nu fi", al lui Hamlet, cel al Gertrudei, al lui Malvolio sau al lui Romeo".

Lucian Pînzaru ‑ un actor generos

"Pentru mine era foarte important să fac piesa aceasta aici, pentru că aveţi un actor senzaţional, cu multe calităţi, un bonom, pe care m‑am gândit să‑l pun de data asta într‑o lumină specială: Lucian Pînzaru, un om care se găseşte foarte rar în teatrele din România şi atunci era mare păcat să treacă pe lângă acest rol. Mecanismul interior era foarte important pentru mine şi tocmai acest mecanism îl are Lucian. Falstaff este un personaj generos, Lucian este un actor generos, care radiază căldură, bunătate, iar pentru mine aceste calităţi au fost definitorii pentru personajul Falstaff".

Decor din stampele lui Bruegel

Pentru scenografie şi costume, Ion Sapdaru colaborează şi de data aceasta cu Stela Verebceanu: "Ne‑am înţeles foarte bine la acest spectacol. Este şi o epocă preţioasă în care ea "se scaldă" cu plăcere, e vorba de acele stampe ale lui Bruegel, Rembrandt sau Rubens, acei mari artişti ai Renaşterii. Am fost impresionat de schiţa de decor care coboară de pe aceste tablouri celebre. Stela Verebceanu este o mare artistă a costumelor, este una dintre cele mai importante scenografe, pentru care costumul este definitoriu în ceea ce priveşte expresia ei ca artist. La fel pot spune despre Cezar Antal, fost student al meu, în prezent actor la Piatra Neamţ, ce are o mare calitate: compune o muzică extrem de fină, specială. Era important să‑l invit să colaborăm la acest spectacol pentru coloana sonoră", mai spune Ion Sapdaru.

Ciprian Braşoveanu, la debut

În distribuţie regăsim, pe lângă actorii consacraţi ai teatrului, un tânăr la debut: Ciprian Braşoveanu. "Un actor care şi‑a găsit perfect locul şi sper din suflet să înţeleagă toţi că nu înghesuie pe nimeni şi nici că nu ia locul altcuiva. Este un actor finuţ, special, un băiat care gândeşte mult şi care scrie, s‑ar putea să avem surprize de la el. În rest, mă bucur că‑i am în distribuţie pe mai vechii mei colaboratori, plus trei studenţi de anul I, dintre care unul are un rol puţin mai mare, Radu Horghidan, un alt tânăr care promite. Nu înţeleg cum s‑a decis ca facultatea de actorie să dureze numai trei ani. Am discutat cu mari actori ruşi, care sunt şi profesori şi care mi‑au spus: în trei ani, un actor abia se trezeşte la viaţă. Prin definiţie, un actor se redefineşte şi se reinventează, e ca o a doua naştere, or, în trei ani de zile lucrul ăsta nu se poate întâmpla. Ei, la Moscova, vor rămâne în continuare pe sistemul cu patru ani de învăţământ universitar".

Până în septembrie, când va începe stagiunea teatrelor, Ion Sapdaru mai are multe de făcut: va filma în "Francesca", în regia lui Bobi Păunescu, alături de Monica Bârlădeanu, va mai lucra la Botoşani un spectacol din dramaturgia contemporană românească, va face parte din juriul Festivalului de film studenţesc de la Moscova şi va începe filmările la un serial produs de Mediapro.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25340

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.