Jump to content

Clinică de Oncologie Pediatrică, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Proiect pentru înfiinţarea unei Clinici de Oncologie Pediatrică la Galaţi

Sala de conferiţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi a fost gazda unei ample întrunire de lucru care a avut loc marti, 19 iulie 2016, în care s-au pus bazele unui proiect deosebit de important pentru Galaţi: înfiinţarea unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer.

Întâlnirea a avut loc în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, inaugurat în data 2 iunie 2014 prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg.

La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român Europei Centrale şi de Nord şi membrii delegaţiei germane, dar şi conducătorii principalelor instituţii din zonă (Prefectură, Consiliu Judeţean, Primărie, Universitate), alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi mai mulţi specialişti în construcţia de clinici şi spitale - prin proiecte europene, gazdă fiind conducerea Spitalului de Copii din municipiu. În acest context, echipa de specialişti germani a prezentat proiectul „Module, în loc de construcţie nouă!“. Prezentarea a fost urmată de o sesiune de dezbateri, în cadrul căreia s-au analizat în detaliu condiţiile de aplicare şi modalităţile de atragere a resurselor financiare pentru realizarea proeictului.

Aşa cum se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de jos, în cadrul întâlnirii s-au evaluat, totodată, şi etapele parcurse până în acest moment şi au fost trasate următoarele etape de dezvoltare şi implementare a proiectului, optându-se pentru varianta unei construcţii noi, de tip modular, modernă şi fiabilă, care se va constitui într-o secţie distinctă, de oncologie pediatrică, în cadrul Spitalului de Copii din Galaţi.

În partea a doua a zilei, la Centrul Eparhial din Galaţi au avut loc dialoguri între specialiştii germani şi cei români, menite a pune la punct aspecte tehnice şi practice legate de demararea efectivă şi de reducerea timpului de implementare a proiectului. Dezbaterile au continuat, pe aceleaşi coordonate, şi miercuri, la Centrul Eparhial şi la sediul Centrului de Suport Comunitar „Galaţi 2020“.

În cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, inaugurat în data 2 iunie 2014 prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg, unul dintre proiectele cele mai importante  îl reprezintă înfiinţarea, la Galaţi, a unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Proiect al Arhiepiscopiei, pentru Galaţi. Se va înfiinţa o clinică pentru copiii cu cancer

Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat, sâmăbăta trecută, Adunarea Eparhială, ale cărei lucrări au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Fiecare sector al administraţiei eparhiale şi-a prezentat raportul de activitate. Totodată, s-au stabilit priorităţile pentru anul în curs. Iată câteva dintre obiectivele importante pe care Biserica vrea să le pună în practică, în Galaţi şi Brăila.

De mai multă vreme, Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a implicat într-un parteneriat româno-german numit „Galaţiul 2020”, al cărui scop final este construcţia unei Clinici de Oncologie Pediatrică, la Galaţi. În cadrul acestui proiect, Arhiepiscopia Dunării de Jos lucrează alături de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord, coordonată de părintele Serafim Joantă şi cu Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg. Consultanţi sunt specialişti din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni. Ultima menţiune publică a proiectului a fost făcută în luna iulie a anului trecut, când a avut loc o întâlnire de lucru în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfântul Ioan”, la care au participat şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene. Biroul de Presă al Arhiepiscopiei a amintit că, în cadrul acelei întâlniri, “s-au analizat în detaliu condiţiile de aplicare şi modalităţile de atragere a resurselor financiare pentru realizarea proiectului”. Nu s-au făcut însă publice date referitoare la sume sau alte aspecte concrete.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei aminteşte că, printre priorităţi se numără continuarea programului de acordare a burselor lunare parohiale, dar şi menţinerea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cărora să li se asigure o locuinţă decentă). De asemenea, plenul Adunării a decis “continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate” şi susţinerea campaniei de donare de sânge. Nu în ultimul rând, s-a vizat “implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific”.

Pe lângă o clinică în care să fie trataţi copiii suferinzi de cancer, Arhiepiscopia vrea să continue să îi ajute pe săraci şi să sprijine educaţia tinerilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Luna viitoare începe construcţia clinicii de oncologie pediatrică

În perioada 3-4 iunie 2019, s-a desfăşurat la Galaţi o întrunire de informare, având ca  scop identificarea unor oportunităţi pentru dezvoltarea şi eficientizarea vieţii sociale şi economice din zona Dunării de Jos, prin implicarea factorilor de decizie şi de răspundere din cadrul unor instituţii din eparhie.

În cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, inaugurat în data 2 iunie 2014 prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg, unul dintre proiectele cele mai importante îl reprezintă înfiinţarea, la Galaţi, a unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni, aflăm de la Arhiepiscopie, prin intermediul părintelui Rareș Bucur.
Pe 3 iunie 2019, în Sala Episcop „Chesarie Păunescu” a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a avut loc întâlnirea dintre reprezentanţii instituţiilor implicate în acest proiect, la care au participat şi cei doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care a şi deschis lucrările sesiunii de comunicări, în care a evidenţiat rolul parteneriatului dintre biserică şi societate pentru derularea în continuare a proiectului „Galaţi 2020”.
În continuare au avut loc dialoguri între specialiştii germani şi cei români, în vederea stabilirii unei strategii comune prin implementarea unor activităţi care pot pune în valoare potenţialul cultural, social, economic, agricol, medical şi cel al resurselor umane.
În partea a doua a zilei, a urmat o sesiune de dezbateri, în cadrul căreia echipa de specialişti germani a analizat în detaliu condiţiile de aplicare şi modalităţile de atragere a resurselor financiare pentru realizarea proiectului.
În cadrul întâlnirii s-au evaluat, totodată, şi etapele parcurse până în acest moment şi au fost trasate următoarele etape de dezvoltare şi implementare a proiectului.
Dezbaterile au continuat, pe aceleaşi coordonate, şi ieri, 4 iunie a.c., la Centrul eparhial.
Proiectul pentru realizarea unei Clinici de tratament și reabilitare pentru copiii diagnosticaţi cu cancer este iniţiat de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi are ca parteneri Arhiepiscopia Dunării de Jos, Biserica Evanghelică din Wuerttemberg, Primăria Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.
Până în prezent, s-au făcut paşi importanţi pentru realizarea acestui demers. A fost întocmit și prezentat studiul de fezabilitate, s-au strâns bani din Germania, s-a decis amplasamentul clinicii de oncologie pediatrică. În plus, au avut loc vizite ale unor medici din Galaţi (Dr. V. Ştefănescu, dr. C. Niculescu şi dr. A. Petrea) la clinicile pentru copiii bolnavi de cancer din Stuttgart și Heidelberg. Acolo au fost prezentate planurile pentru construcţia unei clădiri noi în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi, care va cuprinde secţia de oncologie-hematologie pediatrică.

Lucrările sunt prevăzute să dureze 18 luni 

Pentru susţinerea proiectului, în paralel cu aceste demersuri menţionate mai sus, Arhiepiscopia Dunării de Jos a înfiinţat la Galaţi „Centrul de formare, informare şi suport comunitar ‹‹Galaţi 2020››", punând la dispoziţie un imobil cu toate cele necesare şi angajând o persoană care să se ocupe de acest proiect. De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos a susţinut şi găzduit activităţile desfăşurate la Galaţi în aceşti ani şi continuă să susţină efortul pentru realizarea clinicii pediatrice. 
În această perioadă de timp, Primăria Galaţi, în colaborare cu Spitalul Clinic de Urgentă „Sf. Ioan”, au efectuat paşii necesari pentru demararea construcţiei efective a clinicii prin aplicarea proiectului necesar accesării de fonduri europene în vederea realizării unui ambulatoriu pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii, a formaţiunilor tumorale solide şi a celor de sânge. Proiectul, cu o valoare de 3,3 milioane de euro, a fost analizat şi, potrivit Arhiepiscopiei, va fi semnat până la sfârşitul lunii iunie 2019. Lucrările de construcţie şi de amenajare cu toate cele necesare vor începe în luna iulie 2019 şi au ca termen de finalizare 18 luni. Ambulatoriul va avea parter şi un etaj şi va fi prevăzut, pe lângă cabinetele specifice oncologice, şi cu un serviciu de anatomie patologică pentru realizarea de analize amănunţite în vederea stabilirii tipului de malignitate şi începerea tratamentului. Luna aceasta, a fost achiziţionat pentru viitoarea clinică un aparat de diagnosticare rapidă a afecţiunilor oncologice la copii, cu sprijinul financiar de 10.000 euro din partea Mitropoliei Germaniei.

viata-libera.ro

În Galaţi va începe în luna iulie 2019, cu sprijinul Bisericii, construirea unei clinici pentru tratarea şi recuperarea copiilor bolnavi de cancer.

Acesta reprezintă unul dintre proiectele stabilite în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020”, inaugurat în data 2 iunie 2014, prin conlucrarea în domeniul social între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg.

Primăria Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi se află printre partenerii care sprijină acest proiect.

Pentru implementarea proiectului, în zilele de 3 şi 4 iunie au avut loc în Sala Episcop „Chesarie Păunescu” a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos întâlniri între reprezentanţii instituţiilor implicate.

De asemenea, s-au desfăşurat şi sesiuni de comunicări în cadrul cărora specialiştii germani şi români au analizat şi propus următoarele etape de dezvoltare a proiectului.

La întâlnirile informale au participat Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

Proiectul cu o valoarea de 3,3 milioane de euro a fost analizat şi până la sfârşitul lunii iunie 2019 va fi semnat. Lucrările de construcţie şi de amenajare cu toate cele necesare vor începe în luna iulie 2019 şi au ca termen de finalizare 18 luni.

Ambulatoriul va avea parter şi un etaj şi va fi prevăzut, pe lângă cabinetele specifice oncologice, şi cu un serviciu de anatomie patologică pentru realizarea de analize amănunţite în vederea stabilirii tipului de malignitate şi începerea tratamentului.

Aparatul în valoare de 10.000 de euro pentru diagnosticul anatomo-patologic a fost deja achiziţionat cu sprijinul Mitropoliei Germaniei.

În jur de 5.000 de copii din România sunt bolnavi de cancer, iar 400-500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, estimează autoritățile, care nu au însă o evidență exactă.

basilica.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primul spital oncologic pentru copii din Moldova va fi construit la Galaţi, în urma unui parteneriat public-privat. La ce sumă se ridică investiţia

Clădirea viitorului spital pediatric oncologic costă doar 3,3 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene, iar dotarea spitalului va fi asigurată în urma unui acord al autorităţilor cu Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cu Biserica Evanghelică din  Wuerttemberg.

La cinci ani distanţă de când a fost lansat parteneriatul româno-german „Galaţi 2020” (semnat între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică din  Wuerttemberg) încep să se vadă şi rezultatele concrete: în câteva zile, va începe construirea la Galaţi a primului spital oncologic pediatric din Moldova (în prezent, specializarea amintită existând doar ca secţie a unor spitale pediatrice).

Mai exact, în urma unui protocol încheiat cu Primăria Galaţi şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, se va construi o clădire nouă în curtea acestei din urmă unităţi medicale. Pentru acest lucru, asocierea a obţinut fonduri europene în sumă de 3,3 miloane de euro, care vor fi folosite pentru ridicarea de la zero a imobilului cu o suprafaţă utilă de 640 de metri pătraţi, desfăşuraţi pe două niveluri.

Costul pare foarte redus (având în vedere sutele de milioane de euro vehiculate pentru noile spitale de stat), însă trebuie spus că unitatea va fi una specială, ultramodernă, care oferă posibilitatea de a se face explorări şi tratamente de ultimă generaţie, internarea pacienţilor urmând să se facă în câteva saloane modernizate ale vechiului spital, cu care clădirea nouă este conectată. Aparatura necesară face parte dintr-un alt „pachet” de investiţii, de aproape 3 milioane de euro, sarcină ce revine, în mare parte, celor trei instituţii religioase partenere, care strâng donaţii în acest sens încă din 2015.

Lucrările de construcţie şi de amenajare cu toate cele necesare vor începe în luna iulie 2019 şi au ca termen de finalizare 18 luni, respectiv sfârşitul lui 2020. Deja, Mitropolia Germaniei a adus la Galaţi un aparat de diagnosticare rapidă a afecţiunilor oncologice la copii. Prestaţiile medicale vor fi asigurate de specialiştii de la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” (în cadrul căruia clinica va fi, practic, integrată, deşi va avea personalitate juridică distinctă), dar şi de cei de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Galaţi.

Unitatea medicală va fi administrată de Primăria Galaţi (care o preia în patrimoniu), prin Spitalul de Copii, şi va fi inclusă în programul gestionat de Casa Naţională de Sănătate. Asta înseamnă că toate prestaţiile medicale vor fi gratuite. Reprezentanţii instituţiilor religioase amintite au doar statutul de donatori şi nu se vor putea implica în niciun fel în administrarea clinicii oncologice pediatrice de la Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Sprijin din partea bisericii pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice la copii. Aparat de 13.000 de euro, donat spitalului pediatric din Galaţi

În cadrul Parteneriatului româno-german, iniţiat în data 2 iunie 2014 şi intitulat „Galaţi 2020“, prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord, a fost demarat proiectul de înfiinţare, la Galaţi, a unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer. Ca parteneri în implementarea acestui proiect, un rol important îl au şi specialiştii din corpul de medici gălăţeni din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi Primăria Galaţi.

În această perioadă de timp, au fost efectuaţi paşii pentru demararea construcţiei efective a clinicii prin aplicarea proiectului necesar accesării de fonduri europene în vederea realizării unui ambulatoriu pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii, a formaţiunilor tumorale solide şi a celor de sânge. Proiectul cu o valoarea de 3,3 milioane de euro se află în perioada de implementare. Ambulatoriul va avea parter şi un etaj şi va fi prevăzut, pe lângă cabinetele specifice oncologice, şi cu un serviciu de anatomie patologică pentru realizarea de analize amănunţite în vederea stabilirii tipului de malignitate şi începerea tratamentului.

În ultima perioadă de timp, Spitalul pentru Copii din Galaţi a achiziţionat mai multe aparate medicale de investigaţie şi de diagnosticare de ultimă generaţie, între acestea numărându-se şi cel donat în vara acestui an de Mitropolia Germaniei împreună cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, în valoare de 13.000 de euro, cu ajutorul căruia se realizează diagnosticarea rapidă a afecţiunilor oncologice la copii. Pe 25 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul cadrelor medical, a studenţilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi a pacienţilor de la Spitalul pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi pentru a binecuvânta lucrarea ce se va realiza de către medici cu aceste noi aparate medicale performante. Chiriarhul Dunării de Jos a mers în secţiile în care sunt instalate noile echipamente medicale, a stropit cu aghiasmă şi a binecuvântat cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea cu profesionalism. La final, ierarhul i-a vizitat pe studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, aflaţi la cursuri practice în cadrul spitalului, cu care a avut un dialog de suflet şi a adresat cuvinte de apreciere pentru efortul pe care aceştia îl depun în pregătirea lor îndelungată şi temeinică spre a deveni oameni de nădejde în sprijinirea semenilor noştri aflaţi în suferinţă.

Acţiunea se înscrie în programul eparhial al activităţilor dedicate Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, precum şi în preocuparea permanentă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a sprijini unităţile sanitare din cuprinsul eparhiei, fiind o continuare a acţiunilor social-filantropice desfăşurate în multe instituţii medicale şi centre sociale.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.