Jump to content

"Universitatea vârstei a treia", la Galaţi

Recommended Posts

Posted

"Universitatea vârstei a treia", la Galaţi

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi impresionează cu o nouă premieră naţională în domeniul educaţiei. La iniţiativa conducerii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, va fi lansată o structură instituţională, numită „Universitatea vârstei a treia - U3A”. Mai exact, este vorba despre un proiect pionier în România, care îi aşează în centrul acţiunilor sale pe seniori. Inspiraţi de la modelul francez, universitarii gălăţeni au adaptat acest proiect la spaţiul cultural şi academic specific oraşului nostru dunărean. Practic, celor două domenii ale facultăţii amintite mai sus, Drept şi Ştiinţe Administrative, li se alătură un nou laborator al provocărilor. „Universitatea vârstei a treia” este acreditată prin decizia Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi va funcţiona începând cu 10 octombrie, dată la care va avea loc şi inaugurarea.

Demersul şi scopul universităţii

La baza acestei structuri stau studii complexe, statistici şi intenţia de a rezolva problema îmbătrânirii demografice. „Am documentat această idee, împreună cu doamna prodecan, timp de mai bine de un an. Au fost vizite în statele comunitare, precum Franţa şi Belgia, unde am participat la acest tip de activităţi, tocmai pentru a înţelege cum funcţionează o astfel de structură. La baza acesteia este Programul european de învăţare pe tot parcursul vieţii, stabilit de Parlamentul European, precum şi strategia de învăţare pe tot parcursul vieţii, conturată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru perioada 2015-2020. Important în orice acţiune este omul. Suntem un grup de colegi, care, vă garantez, este implicat benevol pentru interesul seniorilor”, a precizat decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, prof. univ. dr. Florin Tudor.

„Universitatea vârstei a treia” vine ca un răspuns la fenomenul îmbătrânirii demografice, încercând, totodată, să-i facă pe seniori să înţeleagă că „bătrâneţea se instalează mai întâi în mintea noastră”.

„În Galaţi, din cei aproximativ 250.000 de locuitori, în jur de 45.000 sunt locuitori de vârste de peste 55 de ani. Este un bazin demografic impresionant. Astfel, această structură este un răspuns la îmbătrânirea demografică. O astfel de iniţiativă a existat în România la începutul anilor 80, dar fără să existe o amprentă academică”, a declarat prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu, prodecan al aceleiaşi facultăţi. 

O universitate în adevăratul sens al cuvântului

La dispoziţia candidaţilor sunt 12 domenii, precum: drept, economie, nutriţie şi ingineria alimentelor, ştiinţe şi tehnologie, istorie şi filosofie, artă şi literatură, teologie, educaţie pentru vârsta de argint, turism, informatică, kinetoterapie, medicină şi psihologie. Viitorii studenţi pot alege maximum patru dintre aceste domenii. „Structura a anului universitar se va aplica şi acestui laborator. Candidaţii vor avea statutul de studenţi seniori. Fiecare serie de studenţi va studia timp de un an de zile. La sfârşitul anului, universitatea va furniza certificate simbolice de absolvire a modulelor urmate. Certificatul respectiv nu dă dreptul unei activităţi conform codului muncii, pentru că scopul nostru nu este acesta. Nu va exista rigiditatea unui academism prost clasat. Învăţarea nu trebuie să fie o constrângere, ci o bucurie şi o plăcere. Cel mai probabil, vom avea grupe de maximum 50 de studenţi. Candidaţii pot fi absolvenţi de studii medii sau persoane cu studii superioare”, a completat prodecanul.

Totodată, trebuie precizat faptul că activităţile studenţilor se vor desfăşura sub formă de prelegeri, conferinţe, ateliere, grupuri de lectură, vizite etc. 

„Există o Asociaţie Internaţională a Universităţilor Vârstei a Treia. „În luna octombrie, la Osaka, va avea loc conferinţa internaţională a acestei asociaţii, iar „Universitatea vârstei a treia” de la Galaţi va primi calitatea de membru al organizaţiei respective”, a declarat decanul Florin Tudor.

Una dintre cele mai mari „Universităţi a vârstei a treia” din Europa se află în Belgia şi are peste 3.500 de studenţi.

Condiţii de înscriere

Profesorii care vor preda pentru studenţii seniori vor desfăşura absolut toate activităţile benevol, fără a fi remuneraţi material. Înscrierile vor avea loc în perioada 29 august - 20 septembrie, pentru anul universitar 2016-2017, la sediul Departamentului de Formare şi Transfer Tehnologic (str. Domnească nr. 47). Candidaţii vor avea o singură taxă administrativă, de 50 de lei, pentru gestionarea dosarelor. Se pot înscrie persoanele cu vârsta minimă de 55 de ani. Documentele necesare la înscriere sunt: act de identitate (original şi copie), fotografie de tip buletin şi fişa de înscriere.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Încep înscrierile pentru „Universitatea vârstei a treia”

Proiectul „Universitatea vârstei a treia” intră în linie dreaptă, a anunţat biroul de presă al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Potrivit aceleeaşi surse înscrierile pentru anul universitar 2016-2017 încep astăzi, 29 august, și se vor încheia pe 16 septembrie. Dosarele se pot depune la sediul Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați (strada Domnească nr. 47, vizavi de Primărie).

Cei interesați vor putea să aleagă discipline de interes dintr-o listă de 10 module opționale: Drept,  Medicină, Artă, cultură şi civilizație, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie,  Economie, geopolitică și relații internaționale, Psihologie și pedagogie intergenerațională, Nutriție și știința alimentației, Ştiinţă și inginerie, Turism.

Activitățile se vor desfășura sub formă de prelegeri și conferințe, ateliere de dezbatere și seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate și promenade. Programul cursurilor se va derula potrivit structurii anului academic, respectând vacanțele universitare, întrucât titularii de curs sunt profesori la universitate.

Candidații trebuie să îndeplinească două condiții esențiale: să aibă minim 55 de ani și să fie disponibili pentru învățare (nu există precondiție de studii).

Taxa de înscriere pentru anul academic 2016-2017 este de 50 lei. Documente necesare la înscriere sunt actul de identitate (original și copie) și o fișă de înscriere.

Proiectul „Universitatea vârstei a treia”, lansat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, este unul pionier în România, care așază în centrul acțiunilor sale seniorii.

Deschiderea festivă  va avea loc pe data de 10 octombrie 2016.

presagalatibraila.com

• 1 month later...
Posted

Universitatea Vârstei a Treia şi-a deschis porţile

Luni, 10 octombrie, în Aula Magna din Campusul Ştiinţei, s-au deschis porţile Universităţii Vârstei a Treia (U3A), proiect unic în România, implementat de anul acesta la “Dunărea de Jos” din Galaţi. Peste 200 de persoane vârstnice au participat la deschiderea anului universitar, în prezenţa ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

“Este un proiect complex şi necesar - eram ultima ţară din Europa care nu aveam o astfel de universitate. Este un proiect bazat pe schimbul reciproc avantajos de cunoştinţe şi făcut după modelul universităţilor din Franţa - Toulouse, Liege. Niciodată nu e prea târziu să înveţi ceva nou. Noi le propunem seniorilor 10 domenii de studiu: Drept, Medicină, Artă, cultură şi civilizaţie, Turism, Istorie, filosofie şi teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Ştiinţe şi inginerie. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru voluntariat şi le urez mult succes”, a declarat în deschidere Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Prezent în sală, Victor Iliescu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei pe probleme de învăţământ superior, a subliniat importanţa proiectului: ”Universitatea trebuie să fie un focar de cultură şi trăire în comunitate. O astfel de iniţiativă e firească. Universitatea se deschide către societate, dă comunităţii ceva înapoi! Se întâmplă peste tot în lume şi mă bucur că se întâmplă acum şi în România, la Galaţi”.

Cursuri fără note, cu atestat - U3A în cifre!

Iniţiativa celor de la Dunărea de Jos s-a bucurat de un real succes: sunt înscrişi deja 154 de cursanţi, cel mai tânăr are 53 de ani, iar cel mai în vârstă are 83. Cele mai cerute cursuri au fost medicină, nutriţie, turism şi kinetoterapie. Alte cursuri destinate seniorilor care doresc să înveţe lucruri noi sunt: Facilităţi fiscale pentru persoane vârstnice, Analize de laborator pe înţelesul tuturor, Fitoterapia vârstei a treia, Itinerarii artistice în pictură, Muzica şi efectele ei asupra creierului nostru, Artă creştină şi Istorie la gurile Dunării, Reprezentări grafice - trecut, prezent şi viitor, Pelerinaj sau turism religios? şi Unde fugim de acasă - 10 destinaţii de văzut la vârsta a treia. 40 de cadre didactice de la Dunărea de Jos vor asigura întregul proces educativ. La fiecare disciplină există câte 25-30 de cursanţi, care nu vor da examene, nu vor primi nici note, nici absenţe, însă, la final, după un an de studiu, se vor alege cu un atestat. Activităţile se vor desfăşura sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate şi promenade. Programul cursurilor respectă structura anului academic, şi este de luni până vineri, de la 10,00-12,00, respectiv de la 16,00 la 18,00. Taxa de înscriere pentru anul academic 2016-2017 este de doar 50 de lei. U3A este coordonată de Centrul de Cercetări Juridice, Administrative, Sociale şi Politice din cadrul Facultăţii de Drept, al cărui director este prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu.

Vârstnicii, pasionaţi de medicină

“Am ales medicina pentru completarea anumitor cunoştinţe în domeniu. Eu sunt la bază inginer, dar sunt pasionat de medicină şi am vrut să ştiu mai multe. E o iniţiativă bună sub toate aspectele: şi pentru noi şi pentru societate,” a declarat Ioan Ababei (79 de ani), unul dintre viitorii cursanţi. Şi George Dobrică, de 81 de ani, unul dintre cei mai în vârstă dintre înscrişi, va studia medicina: “Am ales dreptul şi medicina. Nu am reuşit în tinereţe să îmi completez studiile. Acum revin pe băncile şcolii, iar iniţiativa mi se pare foarte bună”.

În Noua Zeelandă sunt 63 de astfel de Universităţi pentru vârsta a treia, în Franţa - 120  în Marea Britanie - 782 şi în China peste 19.000. De acumi, U3A din Galaţi este membră a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor pentru Vârsta a Treia.

viata-libera.ro

• 7 months later...
Posted

Seniorii înscrişi la Universitatea Vârstei a Treia sărbătoresc finalul primului an de studii

Primul an academic al seniorilor înscrişi la Universitatea Vârstei a Treia se apropie de sfârşit şi, după cum se obişnuieşte, reprezentanţii Universităţii ”Dunărea de Jos” organizează un moment festiv.

Gălăţenii care au decis să urmeze cursurile „Universităţii vârstei a treia” au ales mai multe discipline dintr-o listă de zece module opţionale: Drept,  Medicină, Artă, cultură şi civilizaţie, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie,  Economie, geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Ştiinţă şi inginerie şi Turism. Activităţile s-au desfăşurat sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate şi promenade. Programul cursurilor s-a derulat conform structurii anului academic, respectând vacanţele universitare, întrucât titularii de curs sunt profesori la universitate.

Persoanele care au urmat cursurile Universităţii vârstei a treia  au minim 55 de ani şi au plătit o taxă de înscriere pentru anul academic 2016 - 2017 de 50 lei.

Universitatea Vârstei a Treia, deschisă în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, este un proiect pionier în România, care aşează în centrul acţiunilor sale seniorii. Construită după un model de origine franceză şi adaptată spaţiului cultural şi academic gălăţean, U3A este un laborator al provocărilor.

Seniorii care au participat la cursurile din acest an, vor avea parte de un moment festiv organizat de Universitatea ”Dunărea de Jos” pe 30 mai 2017, începând cu ora 11,00, în Aula 001 a corpului A (strada Carnabel).

adevarul.ro

Posted

160 de pensionari au absolvit Universitatea Vârstei a Treia, proiect derulat în premieră națională

Un număr de 160 de pensionari au participat marți la cursul festiv de absolvire a Universității Vârstei a Treia, proiect derulat în premieră națională la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și destinat persoanelor ce au peste 55 de ani, care doresc să studieze materii pe care nu au avut timp să le învețe în tinerețe.

Pensionarii, cu vârste între 55 și 87 ani, și-au îmbrăcat robele de absolvenți, au venit la cursul festiv, au cântat Gaudeamus Igitur și au socializat.

Prodecanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, Violeta Pușcașu, coordonatorul proiectului, a declarat că a rămas impresionată de felul în care seniorii au participat la cursuri. Aceștia au putut studia trei discipline din zece, de la istoria artei, la nutriție sau medicină. Studenții-seniori și-au putut alege modulele care îi interesează cel mai mult, având în vedere că atelierele de predare au fost structurate în funcție de preocupările vârstei a treia. ''De pildă, dacă s-a ales specializarea drept, li s-au predat noțiuni despre testamente, dezbatere succesorală, activitate consulară, pentru că mulți vârstnici au rude în străinătate ... la fel, la alimentație publică li s-au predat noțiuni despre nutriție, s-au organizat și degustări de vin... la medicină li s-au predat noțiuni prin care să învețe să își citească singuri analizele biochimice, să învețe cum să îmbătrânim sănătos'', a spus Pușcașu.

Potrivit decanului Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, Florin Tudor, programul, o inițiativă după un model francez, urmărește implicarea seniorilor în diverse activități colective, astfel încât aceștia să nu se mai simtă părăsiți și marginalizați din cauza vârstei. Seniorii gălățeni au putut să aleagă discipline de interes dintr-o listă de module opționale: Drept, Medicină, Cultură și Civilizație, Istoria Artei, Teologie, Kinetoterapie, Geopolitică și Relații Internaționale, Nutriție și Știința Alimentației, Știință și Inginerie, Turism.

''Universitatea Vârstei a Treia este o structură instituțională, acreditată prin Senatul Universității. Este un proiect pionier și este o provocare și pentru profesori, însă suntem de părere că suntem datori, noi, Academia, să oferim o parte din competențele noastre societății care ne-a creat și ne-a sprijinit. Chiar dacă este final de an, vârstnicii care vor să mai studieze se pot înscrie și anul viitor, dar la alte module'', a declarat Florin Tudor.

Unii dintre studenții veterani au venit în cuplu să studieze, alții au fost trimiși de copii sau au venit singuri și susțin că au făcut asta pentru că vor să își țină mintea limpede și să fie ancorați la informații. "Sunt fost profesor de matematică, acum pensionar. Am 69 de ani. Mi s-a părut foarte interesantă această idee cu universitatea pentru vârsta a treia. Mereu mi-a plăcut la școală. Am venit aici, deoarece în primul rând vreau să mă perfecționez în domeniul informaticii. Sunt anumite lucruri pe care nu le știu, stau în fața calculatorului și asta e, trebuie să învăț. După aceea am vrut să studiez și modulul de turism. Am călătorit mult de când am ieșit la pensie, iar acum vreau să știu mai multe și asta să mă ajute în viitor", a spus Virgil Stoian, un pensionar în vârstă de 70 de ani.

agerpres.ro

• 4 months later...
Posted

A doua serie de "boboci" la Universitatea ”Vârstei a Treia”

“Universitatea Vârstei a Treia”, cum a fost denumit proiectul unic în ţară ce se derulează începând cu anul trecut la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, şi-a deschis din nou porţile. Seniorii care aveau minim 55 de ani s-au putut înscrie la Universitatea Vârstei a Treia. Aşa că mulţi pensionari, atât din Galaţi, cât şi din Brăila, Tulcea sau Vrancea, şi-au arătat interesul pentru a participa la cursurile Universităţii Vârstei a Treia. Ei vor avea acces la 11 module de pregătire dispuse pe două semestre. La final vor primi un simbolic certificat de absolvire.

"Anul acesta am avut chiar mult mai multe cereri decât anul trecut şi chiar ar fi trebuit să putem înscrie mai multe persoane. Universitatea Vârstei a treia continuă ca orice lucru bine făcut, cadrele didactice care ţin cursurii o fac în mod voluntar", a precizat prof. Violeta Puşcaşu, director Centru cercetări juridice şi administrative - Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi , iniţiatoarea programului.

Studenţii seniori considera ca proiectul este de bun augur mai ales ca au posibilitatea de a învăţa lucruri noi, de a socializa sau pentru a-şi îndeplini visul de a fi studenţi, unii dintre ei neavând această posibilitate în tinereţe.

"Am fost proiectant şi la Uzina Progresul din Brăila şi apoi la Combinat, în Galaţi. Nu am reuşit la tinereţe să fac facultatea şi acum am emoţii, am ajuns în sfârşit să studiez la facultate. Mă interesează cel mai mult Medicina, dar şi alte module. Mă gândesc la Medicină deoarece aşa aflăm informaţii interesante pentru noi, oamenii mai în vârstă", a spus Steluţa Necula, în vârstă de 81 de ani, din Brăila.

Mulţi dintre studenţii seniori de anul acesta au participat la cursuri şi anul trecut, dar au revenit în băncile facultăţii pentru a învăţa cât mai multe lucruri noi.

Studenţii de vârsta a treia vor beneficia pe parcursul unui an de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură şi chiar vizite şi excursii tematice. Proiectul însumează anul acesta 175 de persoane pensionare, urmând ca anul următor, dacă cererea va fi la fel de mare, să se mărească vârsta minimă pentru înscriere. Iniţiatorii proiectului speră ca în viitor acesta să fie copiat de cât mai multe universităţi din ţară.

monitoruldegalati.ro

• 11 months later...
Posted

Singura facultate pentru persoane vârstnice din România şi-a primit "bobocii"

195 de seniori gălăţeni au început luni, 1 octombrie 2018, cursurile universităţii, unii fiind prima oară în viaţă la facultate. Este vorba despre al treilea an în care în Galaţi, de fapt numai în Galaţi, îşi redeschide porţile Universitatea Vârstei a Treia. Proiectul se derulează în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi şi are drept scop creşterea gradului de incluziune socială al vârstnicilor. De la foşti profesori sau ziarişti, la croitorese sau asistente medicale, toţi seniorii de abia aşteptau să înceapă şcoala. Studenţii seniori au poveşti fascinante de viaţă.

Decanul de vârstă este Anghelache Catană. Are 87 de ani, a fost subofiţer, iar acum abia aşteaptă să studieze lucruri noi pe care nu le-a putut învaţă în tinereţe. "Mai mult istoria şi flozofia, şi religia. Asta vreau să studiez. Eu am fost subofiţer, iar asta e prima facultate din viaţa mea. Am făcut liceul şi abia acum sunt la facultate. Primele lecţii de istorie şi filozofie le aflu aici, e foarte important", spunea Anghelache Catană.

Studenţii seniori nu vin la facultatea doar pentru a învaţă. Se distrează şi ei ca şi mai tinerii lor colegi, numai că ei nu ies în club. "Avem marţea restaurantelor, ceaiul de la ora 10, avem întâlniri şi pe timpul vacanţei", ne spune Roxana Băcanu, 59 de ani, fost economist. Posibilitatea de a cunoaşte oameni, de a-şi reface grupurile de cunoştinţe, i-a adus pe cei mai mulţi pe băncile şcolii. Majoritatea sunt doamne, semn că femeile suportă mai greu singurătatea.

Universitatea Vârstei a Treia din Galaţi este creată după un model francez. De fapt, în toată Europa Vestică există astfel de universităţi adresate vârstnicilor. În România, doar Galaţiul are deocamdată studenţi seniori. La finalul facultăţii, studenţii seniori vor primi diplome cu valoare simbolică.

monitoruldegalati.ro

La Universitatea Dunărea de Jos din Galați, anul universitar nu a început doar pentru tinerii studenți, ci și pentru 200 de pensionari, relatează Mediafax. Este vorba despre persoanele care s-au înscris la cursurile Universității Vârstei a Treia programate să se desfășoare pe parcursul unui an.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia a debutat la Galați în urmă cu trei ani. Cursurile țin un an, perioadă în care studenții seniori trec prin mai multe module. Deoarece nu pot parcurge toate materiile în două semestre, cei interesați se pot și înscrie și anul următor la cursuri, optând pentru alte module. Anul acesta, de exemplu, din totalul de 195 de studenți înscriși, doar jumătate reprezintă boboci. Aceștia au avut mari emoții în timpul ceremoniei de deschidere a anului universitar.

Constanţa Apostol, fostul asistent şef de la Maternitatea Galați, s-a înscris la cursurile Universității Vârstei a Treia și spune că emoțiile sunt mai mari decât în tinerețe. În următoarele două semestre, ea va participa la cursurile de medicină, nutriţie şi kinetoterapie din cadrul Universității Vârstei a Treia. „Ca orice boboc am emoţii. Creierul trebuie menţinut într-o permanentă stare de activitate şi atunci când timpul îţi permite, şi nouă seniorilor ne permite timpul, el trebuie canalizat spre lucruri utile. Sănătatea este cea mai importantă, de la o anumită vârstă trebuie să avem ceva mai multă grijă de noi şi cum creierul comandă tot, atunci noi trebuie să-l menţinem în activitate”, a explicat Constanța Apostol.

Alți studenți în etate au ales cursurile de istorie și artă, fiind inspirați de personaje celebre. „Sunt boboacă, am emoţii, dar este plăcut. M-am înscris la cursurile de artă, istorie, drept, turism. Seneca înainte de a muri învăța să cânte la liră şi avea 80 şi de ani. La orice vârstă este bine să fii cu mintea întreagă, să fii prezent şi să nu dormi în fotoliu”, a spus Violeta Ionescu, fost ziarist.

Despre emoții și despre necesitatea ocupării timpului liber a vorbit și un fost profesor de biologie, ajuns la vârsta de 69 de ani. „Am început să simt lipsa ocupării timpului util. Şi m-am înscris la Universitatea Vârstei a Treia. Sinceră să fiu când am plecat de acasă, am avut emoţii, dar acum este foarte plăcut”, a spus Maria Drăgnescu.

Reprezentanții Universității Dunărea de Jos se mândresc cu studenții seniori și cu un proiect unic în țară. „Un nou an universitar pentru Universitatea Vârstei a Treia care rămâne sigurul proiect de acest gen din ţară. Ne mândrim cu iniţiativa noastră. Seniorii sunt foarte curioşi la cursuri, sunt atenţi, sunt extrem de respectuoşi, au acea eleganță, decenţă faţă de cadrul didactic, chiar dacă unii dintre ei mi-ar putea fi mie părinți. Sunt deosebit de interesați de cursuri şi de tot ceea ce este nou”, a declarat profesorul coordonator al Universității Vârstei a Treia, Violeta Pușcașu.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia se adresează persoanelor care au cel puțin 55 de ani și doresc să se reîntoarcă pe băncile școlii. Modulele au fost organizate în funcție de cereri, pe specializările Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizație, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie, Turism, Economie, Geopolitică și Relații Internaționale, Psihologie și Pedagogie, Nutriție și Știința Alimentației, Ştiinţă și Inginerie. Activitățile se vor desfășura sub formă de prelegeri și conferințe, ateliere de dezbatere și seminarii, grupuri de lectură, vizite și tururi ghidate. Organizatorii anunță că o grupă va avea în jur de 25 de persoane, iar un modul va dura circa o lună. La final, cursanții vor primi un certificat de absolvire iar pentru participare se plătește o taxă anuală de 100 de lei.

hotnews.ro

• 7 months later...
Posted

Pensionari absolvenţi de universitate: Mă bucur de emoţiile tinereţii/ Decanul de vârstă are 88 de ani

Anul universitar s-a încheiat, joi, la Galaţi nu doar pentru tinerii studenţi, ci şi pentru cei 130 de pensionari care au urmat cursurile Universităţii Vârstei a Treia. Aceştia au studiat, timp de un an, medicina, nutriţia, kinetoterapia, istoria sau arta.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia a debutat la Galaţi în urmă cu trei ani. Cursurile ţin un an, perioadă în care studenţii seniori trec prin mai multe module. Deoarece nu pot parcurge toate materiile în două semestre, cei interesaţi se pot şi înscrie şi anul următor la cursuri, optând pentru alte module.

La ceremonia de absolvire desfăşurată joi au participat numeroşi seniori care au participat la cursuri încă de la demararea programului. Absolvenţii de vârsta a treia au fost îmbrăcaţi în costume speciale, iar în deschiderea festivităţii s-a intonat „Gaudeamus igitur”.

Printre participanţi a fost şi o femeie în vârstă de 77 de ani, care a fost studentă la Universitatea Dunărea de Jos şi în urmă cu jumătate de secol. „În această clădire, în urmă cu 50 de ani eu am fost studentă. E o plăcere să redevin studentă. Spre deosebire de prima studenţie, simt cu mai multă greutate importanţa cunoaşterii. Azi, la 77 de ani, am venit aici ca să mă bucur că mai am emoţiile tinereţii. Am venit ca să am parte de emoţie, de bucurie, de satisfacţie, pentru că am terminat încă un an de şcoală. Pe an ce trece descopăr cât de important este să faci treaba asta la vârsta a treia”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihaela Popa, una dintre absolventele Universităţii Vârstei a Treia.

Decanul de vârstă al absolvenţilor este un bărbat de 88 de ani. „Niciodată nu-i prea târziu să înveţi, cred că vin şi la anul. Mi-a plăcut foarte mult aici, o să vin chiar dacă am 88 de ani”, s-a destănuit, corespondentului MEDIAFAX, Marin Podoleanu.

Mai mulţi absolvenţi au decis să vină şi anul următor la cursuri. „Am învăţat lucruri foarte bune şi ne-am propus să o ţinem tot aşa până în 2060. Noi suntem repetenţi, suntem anul trei şi de aceea ne declarăm repetenţi ca să putem continua. Am studiat medicina, kinetoterapia, istoria, arta, am învăţat că arta, religia, cultura, în general comunicarea, sunt foarte importante. La vârsta noastră am devenit mai tineri, mai buni şi mai fericiţi”, a spus Tudosia Isofache.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a ajuns la a treia ediţie şi se adresează persoanelor care au cel puţin 55 de ani şi doresc să se reîntoarcă pe băncile şcolii. Modulele sunt organizate în funcţie de cereri, pe specializările Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie, Turism, Economie, Geopolitică şi Relaţii Internaţionale, Psihologie şi Pedagogie, Nutriţie şi Ştiinţa Alimentaţiei, Ştiinţă şi Inginerie. Activităţile se desfăşoară sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite şi tururi ghidate. La final, cursanţii primesc un certificat de absolvire, iar pentru participare se plăteşte o taxă anuală de 100 de lei.

mediafax.ro

• 4 months later...
Posted

Au reînceput cursurile Universităţii Vârstei a Treia, un proiect unic la nivel naţional

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați continuă cursurile Universității Vârstei a Treia (U3A), un proiect pilot, construit după un model de origine franceză, adaptat spaţiului cultural şi academic gălăţean, care așază în mijlocul acțiunilor sale seniorii.

Ieri au avut loc deschiderea cursurilor de anul acesta, semn că proiectul continuă să fie un succes. Reprezentanții Universității sunt de părere că învăţarea pe tot parcursul vieţii, incluziunea socială, dialogul intergeneraţional, valorizarea şi valorificarea potenţialului uman sunt principalele obiective care au stat la baza iniţiativei pionier lansate de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați la Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice.

„Trei promoții care au însumat peste 500 de absolvenți, având vârste cuprinse între 55 și 85 de ani, care și-au luat în serios rolul de studenți și au participat cu plăcere la activitățile desfășurate sub formă de: prelegeri și conferințe, ateliere de dezbatere și seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate și promenade”, se arată într-un comunicat al instituției de învățământ superior.

În oferta anului universitar 2019-2020 se află discipline din următoarele domenii: Drept, Economie, Nutriție și Ingineria alimentelor, Științe și Tehnologie, Istorie și Filosofie, Artă și Literatură, Teologie, Turism, Informatică, Kinetoterapie, Medicină și Psihologie.

reperul.ro

• 2 years later...
Posted

Curs festiv pentru studenţii Universităţii Vârstei a Treia din Galaţi

La Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc, vineri, 17 iunie 2022, cursul festiv la încheierea anului universitar, precum şi debutul celei de-a doua ediţii a Şcolii de vară pentru studenţii din cadrul Universităţii Vârstei a Treia – U3A din Galaţi.

După cum am aflat de la părintele Rareş Bucur, la eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi cadre didactice universitare, restauratori de bunuri culturale, preoţi şi studenţi seniori.

Coordonatorul Universităţii Vârstei a Treia – U3A din Galaţi, prof. dr. Florin Tudor, a făcut o prezentare generală a acestui proiect dedicat persoanelor vârsnice, început la Galaţi în cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” în urmă cu mai bine de şase ani, mulţumind Î. P. S. Casian pentru susţinerea permanentă şi găzduirea de cursuri în cadrul Muzeului eparhial.

Chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi, adresându-le un cuvânt de învăţătură despre nevoia de a rămâne ancoraţi în credinţa în Dumnezeu şi în tradiţiile strămoşeşti şi îndemnându-i să implementeze cât mai multe programe şi activităţi comune cu tinerii.

În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activităţile desfăşurate, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit celor 60 de studenţi seniori prezenţi cărţi de rugăciune şi alte apariţii editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, după vizionarea unui film retrospectiv, restauratorii din cadrul Muzeului eparhial au prezentat procedeele necesare realizării conservării curative şi restaurării bunurilor culturale mobile, ținând cont de diversitatea lor materială și tehnologică. Specialiştii au arătat că prin aceste tehnici se urmăreşte refacerea stării originale, ori cea mai favorabilă din punct de vedere istoric sau estetic a bunurilor.

Universitatea Vârstei a Treia – U3A a fost deschisă pentru prima dată în România, în data de 10 octombrie 2016, la iniţiativa Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Acest proiect pionier în România, construit după un model de origine franceză şi adaptat spaţiului cultural şi academic din România, se doreşte a fi o formă de învăţare pe tot parcursul vieţii, de incluziune socială, de dialog intergeneraţional sau de valorizare şi valorificare a potenţialului uman.

În prezent, în cadrul Universităţii Vârsta a Treia – U3A activează un număr de 60 de profesori şi experţi voluntari care asigură procesul instructiv-educativ pentru studenţii seniori înscrişi. În oferta acestei universităţi se află discipline de interes din domenii precum: drept; medicină, artă, cultură şi civilizaţie, istorie, filosofie şi teologie, kinetoterapie, economie, geopolitică şi relaţii internaţionale, psihologie şi pedagogie intergeneraţională, nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, ştiinţă şi inginerie şi turism.

De la înfiinţare şi până în prezent, peste 600 de persoane au urmat cursurile acestei universităţi.

viata-libera.ro

• 3 months later...
Posted

Încep înscrierile pentru „Universitatea vârstei a treia”

Începând de luni, 10 octombrie, încep înscrierile pentru un nou ciclu de studii la "Universitatea vârstei a treia", program ce se desfășoară la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Proiectul Universitatea vârstei a treia - U3A se va desfășura pe parcursul anului universitar 2022-2023 cu sprijinul cadrelor didactice din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos" din Galați.

Acte necesare înscrierii: copie dupa cartea de identitate (buletin), cerere de înscriere și chitanță taxă înscriere (150 lei).

Program înscrieri: Luni - Vineri în intervalul orar 11.00 - 15.00.

Opțiuni module:
• Drept
• Medicină
• Artă, cultură şi civilizație
• Istorie, Filosofie, Teologie
• Kinetoterapie
• Economie, geopolitică și relații internaționale
• Psihologie și pedagogie intergenerațională
• Nutriție și știința alimentației
• Ştiinţă și inginerie
• Turism

regionalpress.ro

• 8 months later...
Posted

A absolvit cursurile cea de a 7-a promoție a „Universității Vârstei a Treia” de la Galați

Au încheiat anul universitar și studenții cu vârste de la 55 la 85 de ani ai „Universităţii Vârstei a Treia” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, un proiect unic în România, preluat de la Universitățile din Toulouse și Nantes.

Au mai fost prezentate în presă cazurile unor români care la o vârstă înaintată au devenit studenți pentru a-și satisface dorința, ratată la tinerețe, de a urma cursurile unei anumite specializări universitare. Sunt cazuri inedite, dar între timp, au început să apară și programe universitare care se adresează exclusiv acestor persoane, la care una din condițiile de admitere este ca studenții să aibă o vârstă de peste 55 de ani.

Un astfel de proiect este „Universitatea Vârstei a Treia” (U3A), care este realizat din 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

În aula Facultății de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc marți un curs festiv inedit, la care aproape toți studenții care purtau roba și toca universitară aveau părul alb, unii dintre ei având vârste de 70-80 de ani și chiar peste.

În deschiderea festivităților, prof. univ. dr. Florin Tudor, coordonatorul Programului U3A, i-a felicitat pe seniori și le-a urat o vacanță activă, mai ales că tot astăzi se deschid porțile celei de-a treia ediții a Școlii de Vară U3A. „U3A este un proiect pe cât de oportun, pe atât de complex, menit să îmbunătățească starea de spirit a celor de vârsta a treia, prin implicarea lor în activități diverse. Anul acesta universitar a stat sub semnul culturii: au fost organizate peste 70 de activități pe diverse teme, << Istoria Artei>>, <<Cultură și civilizație>>,  <<Românce cu care ne mândrim >>, au fost lansări de carte, participări la expoziții, seri de muzică folk, festival de film, s-a înființat un club de lectură la Biblioteca <<VA Urechia>> și, de ce nu, s-au organizat lecții de dans pentru studenții noștri. Trebuie să schimbăm mentalități: nu e niciodată prea târziu să înveți ceva, iar pensionarea trebuie privită ca o oportunitate grozavă de a pune în practică ideile, țelurile propuse”, a declarat prof. univ. dr. Florin Tudor.

S-au ținut discursuri, s-a cântat în cor „Gaudeamus Igitur”, studenții cu părul alb au urmărit cu emoție cursul festiv și au rememorat cele mai frumoase momente din timpul anului universitar. Studenții de la „U3A” au făcut o veritabilă demonstrație de ritm și coordonare, care a culminat cu o coregrafie în sincron pe „No communication”, iar la la final a urmat veselia aruncării tocilor în aer, prin care au marcat momentul absolvirii.

Proiectul „Universității Vârstei a Treia” („U3A”), lansat în 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este un proiect unic în universitățile de stat din România, fiind preluat după un model care funcționează la Universitățile din Toulouse și Nantes, din Franța. „Modelul este unul de inspirație franceză. Ne-am inspirat de la colegii noștri francezi, care au fost amabili și ne-au oferit know-how-ul și secretul unui astfel de proiect, care nu e deloc unul simplu. Însă provocarea noastră a fost de a-l adapta la modelul românesc, la specificul societății românești”, a mai precizat  decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, prof univ dr Florin Tudor.

La admitere a fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 la 85 de ani. Fiecare grupă de studiu are 25-30 de studenți. Studiile sunt organizate pe 10 module: Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Turism, Istorie-Filosofie şi Teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, Geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Ştiinţe şi inginerie și Informatică. Activităţile se desfășoară sub formă de cursuri, seminarii și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor a respectat structura anului academic, de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 și de la 16.00 la 18.00.

A fost dublat numărul profesorilor

„U3A” funcționează în cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice de la Universitatea „Dunărea de Jos” care, practic, și-a dublat numărul cadrelor didactice universitare. „Nu e deloc simplu ceea ce s-a întâmplat în facultatea noastră. De fapt, am mai creat încă o facultate, chiar cu un număr de cadre didactice implicate mai mare decât numărul de cadre didactice al facultății”, a mai adăugat decanul facultății, profesorul Florin Tudor.

În cei șapte ani care au trecut de la demararea proiectului, „Universitatea Vârstei a Treia” a luat amploare de la un an la altul. În anul universitar 2016/2017 au urmat cursurile „Universității Vârstei a Treia” un număr de 160 de studenți, cu vârste de până la 85 de ani. În anul universitar 2017/2018 s-au înscris la cursuri 175 de studenți.

În timp, „Universitatea Vârstei a Treia” de la Galați a devenit o stare de spirit. Prof univ dr Violeta Pușcașu spunea la un moment dat că i-a descoperit pe studenții de vârsta a 3-a ca pe niște tineri care au redescoperit dorința de a învăța lucruri noi și astfel s-a creat o stare de spirit în jurul acestei școli cu totul aparte: „Universitatea Vârstei a Treia a creat o stare de spirit care este o construcție ce se edifică la prezentul continuu, ca urmare a implicării a două categorii mari de actori. Pe de o parte, studenții seniori, pe de altă parte. cea de a doua categorie, a profesorilor universitari, a lectorilor, cei care au înțeles că dăruind, benevol, câteva ore din timpul lor, contribuie, practic, la zidirea celei mai importante cetăți ideale, a polisului perfect, în care oamenii sunt atenți la nevoia aproapelui”.

Proiectul „Universității Vârstei a Treia” a demontat unele din cutumele atribuite studenției, chiulul sau cursurile trase la xerox, pentru că ceea ce și-au dorit cel mai mult studenții seniori a fost să participe la cursuri.

Profesorii care sunt implicați în dezvoltarea acestui proiect au remarcat faptul că studenții vârstnici au o prezență la cursuri de două ori și jumătate mai mare decât a celorlalți studenți.

puterea.ro

• 3 months later...
Posted

”Școala de Seniori” sau despre arta de a trăi frumos

"Școala de Seniori" este un nou proiect educațional ce a demarat la începutul lunii octombrie, în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale "Speranţe pentru Vârsta a III-a", din cadrul parohiei gălăţene "Pogorârea Sfântului Duh", informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

"Proiectul se adresează, în principal, persoanelor trecute de 50 de ani, rămânând totodată deschis oricui dorește să afle mai multe despre pregătirea pentru vârsta a treia/a patra și despre provocările cu care vine această etapă de viață. Ideea de a organiza cursuri și ateliere de pregătire în cadrul unei "şcoli" destinate adulților maturi și vârstnici se leagă, pe de o parte, de realitatea societății românești, aflată într-un proces alert de îmbătrânire demografică, iar pe de altă parte, se sprijină pe o dublă experiență educațională de care se bucură spațiul cultural gălățean. Prin acest proiect se urmăreşte dinamizarea vieții sociale a comunității, prin mobilizarea experienței, cunoștințelor și energiilor individuale ale celor ce vor participa la activitățile educative și atelierele de discuții. Beneficiarii proiectului sunt enoriași ai parohiei "Pogorârea Sfântului Duh" din Galaţi, dar şi alţi credincioşi din municipiu dornici de a afla informaţii preţioase despre vârsta seniorităţii şi despre modalităţile prin care pot trăi frumos această perioadă a vieţii", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Întrunirile din cadrul proiectului se vor desfășura sub formă de ateliere săptămânale cu grupuri de 10-20 participanți, principala metodă de lucru urmând să fie învățarea experiențială. În cadrul fiecărui atelier este expusă succint o temă de interes pentru vârsta a treia, urmată de o sesiune de dezbatere, întrebări, răspunsuri și soluții practice.

Inițiatoarea primei Universităţi pentru persoanele de vârsta a treia din România (U3A) și totodată a proiectului de față este doamna prof. univ. dr. Violeta Pușcașu. Doamna profesoară pune la dispoziție experiența și rezultatele cercetărilor sale ca bază a creării unui nucleu de activități educative destinate seniorilor din Parohia "Pogorârea Sf. Duh" din Galaţi. Tema discutată în cadrul primei întruniri, intitulată "Cine spune că suntem bătrâni?", a cuprins prezentarea celor patru vârste din punct de vedere demografic, biologic, social și psihologic, suscitând un mare interes din partea tuturor participanţilor.

viata-libera.ro

• 4 months later...
Posted

Universitatea Vârstei a Treia, un proiect unic în România, pentru o senectute activă. Creatoarea Violeta Pușcașu: „A fost revelația vieții“

Pornit de la realitatea demografică a României, o profesoară din Galați a înființat prima universitate care are drept fundament nevoile românilor de vârsta a treia.

Violeta Pușcașu (60 de ani), profesor de Demografie și strategii de dezvoltare teritorială la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Galați, este cea care a pus în practică conceptul Universității Vârstei a Treia (U3A) la Universitatea „Dunărea de Jos“, un proiect unic la nivel național.

Învăţarea pe tot parcursul vieţii, incluziunea socială, dialogul intergeneraţional, valorizarea şi valorificarea potenţialului uman sunt principalele obiective care au stat la baza iniţiativei-pionier lansate de Violeta Pușcașu la universitatea gălățeană.

A intrat în învățământ acum 37 de ani și a parcurs toate treptele profesionale prin care poate trece un dascăl: educatoare, învățătoare, profesoară de geografie la gimnaziu, apoi la liceu, asistent universitar, lector, conferențiar și finalmente profesor universitar. Elevii și studenții săi au avut vârste cuprinse între 3 ani și până la peste 70 de ani.

Profesoara a povestit pentru „Weekend Adevărul“ cum i-a venit ideea să creeze Universitatea Vârstei a Treia la Galați: „Se leagă de disciplina Demografie, pe care începusem să o predau în 1996. Tot predând studenților mei, mi-am dat seama că numărul de vârstnici din România creștea constant. M-am întrebat atunci ce fac occidentalii care au aceeași problemă ca noi?“

În 2015 a mers la Liège (Belgia) prin programul Erasmus, iar un coleg i-a spus că are ore la Universitatea Vârstei a Treia. I-a stârnit curiozitatea și acolo a descoperit o structură cu 3.700 de studenți seniori, oameni între 55 și 95 de ani. „Pentru mine a fost revelația vieții. Nu înțelegeam prea bine conceptul și timp de un an am citit tot ce se putea citi pe internet despre acest fenomen numit Universitatea Vârstei a Treia“, povestește profesoara.

Conceptul este unul destul de vechi în Europa și a început în anii ’70 în Franța. A prins foarte bine în multe universități din Hexagon și ulterior s-a extins și în Belgia. Seniorii știu de la început că după absolvire nu vor obține o diplomă și nici o calificare valabilă pe piața muncii. „Scopul era atunci de a readuce la școală oameni de vârsta a treia pentru a urmări în cadrul unui studiu care este efectul la nivel neuronal, comportamental. Francezii au deja o tradiție de 40 de ani în acest domeniu. Și în lume a explodat acest fenomen, dar s-a adaptat specificităților locale“, explică Violeta Pușcașu.

Modelul francez i s-a părut cel mai potrivit atunci pentru România, așa că, în toamna lui 2016, Universitatea Vârstei a Treia a prins contur la Galați.

„A fost șantierul vieții mele“

Profesorul universitar a pornit inițial cu o grupă de 167 de studenți seniori, pentru care a gândit un program de 10 module: drept, economie, istorie, artă, nutriție, inginerie, turism, filosofie, medicină, cultură și civilizație. Pentru 2023 și 2024 s-au introdus și alte discipline, precum kinetoterapie, ortopedie, farmacie, finanțe, agricultură, religie, mediu, educație rutieră și drepturile omului. Vârstnicii puteau alege câte trei module pe semestru, în funcție de zona de interes a fiecăruia.

„A fost șantierul vieții mele. Am fost profesor, responsabil cu relațiile publice, secretară, telefonistă și umărul pe care au plâns cei care s-au înscris la aceste cursuri. Mă sunau la cele mai neașteptate ore ca să mă întrebe diverse lucruri“, povestește cu umor profesoara despre începutul Universității.

Violeta Pușcașu a avut în acei ani o revelație. Este nevoie și la vârsta a treia de educație, iar acest lucru se poate face, dar nu în formula clasică, deja consacrată. „Este vorba despre o educație ce se adresează unui segment al populației care are alte așteptări, dar și o altă experiență de viață. Este o educație care le schimbă foarte mult din comportamentul față de ei, nu numai față de cei din jurul lor“, spune inițiatoarea proiectului.

Ulterior, sub îndrumarea ei, s-a deschis o universitate similară la Cluj-Napoca, iar conceptul a prins atât de bine, încât acum sunt trei universități pentru vârsta a treia în oraș.

Este bucuroasă pentru că seniorii își iau de la această formă de învățământ exact ce li se potrivește, iar în primii trei ani cât s-a aflat la conducerea Universității Vârstei a Treia la Galați se poate lăuda că a făcut mai multe decât francezii în câteva zeci de ani. De pildă, la Drept a introdus în modul informațiile care îi interesau în mod deosebit pe vârstnici: cum își pot face testamentul, ce drepturi au cetățenii și cele ce țin de protecția consumatorului.

Modulele de medicină, nutriție și turism au fost, de asemenea, extrem de solicitate. Vârstnicii și-au dorit să știe diverse lucruri utile din stomatologie, urologie, geriatrie și chiar psihiatrie. „Toate cursurile sunt interactive, cu o parte de predare și sesiuni de întrebări, pentru ca seniorii să își clarifice toate nelămuririle pe care le au pe un anumit subiect“, descrie Violeta Pușcașu curricula care a avut succes.

Formula de socializare perfectă

Un alt mare avantaj al conceptului de studii pentru seniori este interacțiunea dintre seniori de vârste diferite, care provin din medii diferite și cu niveluri diferite de educație. „S-a creat un spirit de colegialitate între ei, iar apoi au mers mai departe și au înființat diferite grupuri sociale. Unora le plăcea să meargă în drumeții, iar o dată s-au dus pe jos până la Mănăstirea Putna, alții și-au făcut club de lectură, în timp ce altora le plăcea să gătească“, descrie profesoara atmosfera și legăturile care s-au creat în jurul Universității.

Pe lângă cursurile obișnuite, la Galați venea să țină prelegeri o dată pe lună o persoană cunoscută, în cadrul conferințelor U3A, care să îi inspire pe cursanții seniori. Au venit, de pildă, Alexandru Mironov, Pavel Chirilă, Uca Marinescu- exploratoarea care a fost la Polul Nord și mulți alții.

În spatele succesului de care se bucură acum Universitatea Vârstei a Treia din Galați stau multă pasiune, muncă și nopți nedormite. Violeta Pușcașu are multe dosare cu notițe, scheme și schițe, iar răsplata a venit chiar de la seniori: „Mi-au spus de multe ori că le-am schimbat viețile nu numai lor, dar și familiilor lor, pentru că atunci când vârstnicul e bine, nu mai stă trist la geam, se schimbă totul“.

Un alt amănunt deloc de neglijat este că marea majoritate a cursanților seniori au studii superioare, iar reîntoarcerea la școală a fost pentru ei ceva ce așteptau de mult timp. „Majoritatea politicilor sociale la noi se orientează către cei cu pensii mici, dar statistic aceștia sunt mai puțin de un milion în România. Majoritatea pensionarilor, peste trei milioane de oameni, nu au numai nevoi de bază, ci au și alte nevoi: sociale, relaționale, spirituale, culturale. Pentru ei nu există nimic în țară. Fiecare se descurcă cum poate“, remarcă profesoara cu tristețe.

Școala pentru seniori și cele 10 lecții de viață

Violeta Pușcașu a deschis, de asemenea, în 2021, o Școală pentru Seniori online, unde îi învață pe vârstnicii din toată țara cum să se pregătească pentru bătrânețe. „Experiența mea de la U3A mi-a arătat că parte din nereușita unei vârste a treia confortabile și sigure se datorează faptului că nu anticipăm și nu ne pregătim pentru asta înainte de pensionare“, explică profesoara.

Îi învață pe vârstnici 10 lecții de viață după care să se ghideze ca să le fie bine la bătrânețe, pornind de la filosofia de viață până la raportarea la cei dragi, dependențele afective, despre sănătate, călătorii și alte hobbyuri, dar și modalități practice de a-și ușura viața odată cu înaintarea în vârstă. De pildă, e necesar să se întrebe dacă locuința în care stau va fi ceea ce le trebuie când se retrag din activitate. Dacă stau într-un bloc, la etajul 4, le va fi din ce în ce mai greu să urce și să coboare zilnic sute de trepte, iar asta le va afecta sănătatea la un moment dat. Prin urmare, chiar dacă vor avea parte de un anumit disconfort, soluția este să se mute într-un apartament la parter sau chiar la casă, dacă își permit.

Violeta Pușcașu vorbește cu ei și despre sutele sau miile de lucruri pe care le au în casă și nu le mai folosesc și pe care le pot da unor persoane în nevoie. 

Schimb de experiență în funcție de meserie

În 2023 a deschis și fizic Școala de Seniori în Galați, unde se întâlnește o dată pe săptămână cu persoanele de vârsta a treia. E un altfel de U3A, pe modelul anglo-saxon, unde cursanții vin cu un calendar propriu de activități și aduc la școală propria experiență și propria expertiză profesională. De pildă, un senior specializat pe arhitectură peisagistică le va împărtăși celorlalți informațiile din acest domeniu, fără să aibă o calificare universitară. „Neprevăzutul apare oricum, dar dacă ești cu totul nepregătit, nu vei face altceva decât să îngroși rândul celor care așteaptă să li se dea și să li se facă. Fiecare dintre noi este obligat să se preocupe și să-și identifice propriile resurse, dar și să gândească scenarii de viață pentru perioada când va ajunge la vârsta a treia“, este sfatul Violetei Pușcașu.

adevarul.ro

• 1 year later...
Posted

Universitatea Vârstei a Treia - lecție de curaj și cunoaștere la orice vârstă

Galațiul se mândrește cu un proiect educațional remarcabil, ”Universitatea Vârstei a Treia” (U3A). Inspirată de modelul francez, această inițiativă, lansată în 2016 de către profesoara universitară Violeta Pușcașu, a demonstrat că setea de cunoaștere nu are vârstă și că seniorii pot fi studenți plini de energie și entuziasm.

Recent, un curs festiv de final de an a adunat laolaltă studenți, fondatori și susținători, confirmând succesul și necesitatea unui astfel de program.

O inițiativă unică, apoi replicată

Violeta Pușcașu, fondatoarea U3A Galați, își amintește începuturile: „Când am început, în 2016, am fost unici, până în 2018 am fost singuri. După aceea, Clujul s-a luat după noi și apoi am văzut că și Brașovul a avut o mică inițiativă. Au mai fost niște încercări la Alba Iulia, la București. Dar în Universitate, după știința mea, nu sunt decât Galațiul și Clujul.”

Deși sprijinul autorităților locale a fost inexistent, iar Universitatea a manifestat o deschidere fluctuantă, proiectul a continuat să existe prin dedicarea și efortul celor implicați. Violeta Pușcașu recunoaște o perioadă de „declin ușor” a proiectului, însă subliniază eforturile continue de adaptare: „De anul trecut, împreună cu Valentina Cornea, colega mea de la Drept, încercam adaptarea la noile contexte, la noul cadru. Pentru că, odată ce nu avem aceeași organizare de acum 6-7 ani, este un pic greu. Cert este că se vede după sala plină că interes există.”

O surpriză plăcută și o direcție clară

Valentina Cornea, actuala coordonatoare, a exprimat entuziasmul general: „Trebuie să recunoaștem că este o surpriză enormă că Sala Senatului Universității este atât de neîncăpătoare. Vă mulțumim și sperăm ca și de acum încolo să fie la fel. Știți deja că Universitatea Vârstei a Treia este o inițiativă pionier în România, lansată în 2016 de către doamna profesor universitar Violeta Pușcașu. Este o Universitate deosebită, specială și cu nume haios: U3A. Cine și-ar fi închipuit că în aceste trei simboluri stă atâta energie, atâta bunăvoință și atâta curaj și atâta înțelepciune. O inițiativă care a devenit deja replicată la nivelul țării, fapt care vorbește despre necesitatea unei asemenea inițiative. Nu oferim diplome, nu oferim calificări, însă există posibilitatea de a oferi atâtea trăiri, atâtea experiențe, atâtea lucruri frumoase.”

Viziunea pentru viitor este clară, așa cum o descrie Violeta Pușcașu: „Să-l multiplic, cât mai mult, în cât mai multe orașe, universități dacă se poate și, de ce nu, în forme adaptate specificului și contextelor demografice locale, pentru că unul este contextul gălățean, alta este cel de la Timișoara, Iași, Craiova. U3A trebuie să fie foarte ancorată în specificul demografic, cultural, economic, politic al cetății.”

Studenți autentici și reîntâlniri emoționante

Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, conf. univ. dr. Dragoș Daghie, prezent la eveniment, a împărtășit cu umor observațiile sale: „Este al 21-lea an în care particip la un eveniment festiv, dar am emoții. Nu înțeleg de ce doamnele v-ar numi seniori, sunteți niște studenți în adevăratul sens al cuvântului. Sunteți gălăgioși, vă sună telefonul în timpul orelor, sunteți neatenți, dezorganizați, pentru că aveți nevoie de noi să vă organizăm, sunteți autentici. Lăsând gluma la o parte, văd că pe chipurile dumneavoastră au înflorit zâmbetele și o lumină în ochi. Înseamnă că scopul acestei activități, pe care doamna Pușcașu, în cadrul facultății noastre, a deschis-o, a avut succes.”

Pentru studentele U3A, experiența este una profund personală și valoroasă. Maria Dumitra Mogoș a mărturisit: „Pentru mine a fost o refulare. Îmi este aproape de casă, am învățat lucruri noi și le-am aprofundat pe altele. Ne-am întâlnit multe persoane care avem aceleași afinități. ”Istoria artelor” mi-a plăcut cel mai mult. Am făcut și excursii împreună cu acest grup. Am avut o plăcere să mă reîntâlnesc cu persoane uitate, cu care am copilărit și am locuit pe aceeași stradă. Acest proiect ne-a adus împreună.”

Elena Dumitru a adăugat, cu tremur în glas: „Cu bucurie și emoții ne întâlnim după patru ani. Toată lumea ne întreabă de ce venim la aceste cursuri, chiar dacă avem nepoți, avem copii, avem alte treburi în jurul casei. Venim pentru colegi, pentru profesori și pentru dorința de a învăța cât mai multe. Materiile preferate au fost ”Psihologia”, ”Religia”, ”Artele”. Cursurile doamnei Pușcașu - cursuri despre bunăstare - au reușit să mă schimbe așa cum nu credeam.”

Un model de urmat

”Universitatea Vârstei a Treia” din Galați nu este doar un program educațional, ci o veritabilă punte între generații, o comunitate construită pe respect, curiozitate și prietenie. Într-o societate care tinde adesea să marginalizeze vârsta a treia, U3A oferă seniorilor un spațiu de afirmare, învățare și reconectare. Este o inițiativă care merită cunoscută, susținută și replicată, pentru că aduce înapoi demnitatea și bucuria de a învăța - indiferent de vârstă.

viata-libera.ro