Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cronică plastică. "Eclectique Transfer"

Aurelia Călinescu şi invitaţii săi

Născută în Galaţi, dar trăind şi activând la Sibiu, ca pictor scenograf la Teatrul de Copii şi Tineret "Gong", Aurelia Călinescu a revenit pentru a treia oară în oraşul natal cu o expoziţie deschisă în sălile Muzeului de Artă Vizuală. Intitulată "Eclectique Transfer", ea cuprinde, alături de cele 40 de lucrări ale acestei pictoriţe, alte aproape 70 semnate de un număr de 60 de invitaţi ai săi din România şi de peste hotare (Bulgaria, Haiti, Maroc, Germania, Italia, Ungaria şi Austria).

Deschisă mai întâi în septembrie anul trecut la Galeria de Artă "Helios" din Timişoara, ea a fost gândită de Aurelia Călinescu, dimpreună cu reputatul fotograf Dorel Găină, conf.univ.dr. la secţia foto‑video‑procesare computerizată a imaginii din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj, ca o manifestare itinerantă, care să dea posibilitatea ca acolo unde poposeşte să participe cu lucrări şi artişti din partea locului. Până acum, expoziţia a mai fost găzduită de Muzeul de Artă din Satu Mare, Galeriile de Artă "Pod Pogor‑Fiul" din Iaşi, iar la Galaţi invitaţii Aureliei Călinescu sunt plasticienii Gheorghe şi Jana Andreescu, Mariana Tomozei Cocoş, Mihaela Lefterache, Eduard Costandache şi Alexandru Pamfil. Acesta din urmă este de altfel şi curatorul expoziţiei din cadrul Muzeului de Artă Vizuală. Lucrările Aureliei Călinescu, precum şi cele ale invitaţilor săi, deşi sunt de o atât de mare diversitate de genuri (pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, fotografie, colaj, texte literare) şi de stiluri, alcătuiesc o expoziţie unitară, un spectacol vizual care pune în evidenţă potenţialul creativ al autorilor lor, preocuparea acestora de a fi în pas cu mutaţiile pe care le cunoaşte arta contemporană românească şi universală. "Starea de eclectique, notează Mira Marincaş în prefaţa catalogului, a îngăduit numeroase inovări şi experimente neconvenţionale, în ceea ce priveşte prezentarea şi etalarea unor lucrări de artă, actarea de geometrii variabile pentru propunerile instalaţioniste, modificări curajoase a însuşi corpusurilor unor lucrări, aflarea întru împreună a unor propuneri de lucrări de extracţie clasică cu propuneri de lucrări ultra‑experimentale".

Tablourile Aureliei Călinescu realizate în acrilice, colajele şi obiectele pictate expuse fac parte din ciclurile: "Cutia cu miracole, întâlnirea cu fantasma", "Epitafuri, cripte şi arheologii de var" şi "Scrisori, fragmente şi alte memorii". Sunt tot atâtea teme care îi dau posibilitatea să‑şi sondeze propriul univers de gânduri şi sentimente, să coboare în istoria unor civilizaţii care s‑au succedat pe acest pământ, să apeleze la memoria afectivă, configurând imagini cu o bogată încărcătură ideatică şi emoţională. Meditaţiile artistei asupra existenţei şi condiţiei umane iau forma unor reprezentări plastice sugestive, în care metafora şi simbolul sunt omniprezente. Mai mult ca altă dată, în compoziţiile ei se simte preocuparea pentru evidenţierea laturii dramatice, tragice a vieţii, reliefarea suferinţelor umane, a deznădejdilor pricinuite de multele nedreptăţi care din păcate mai dăinuie în lume. Claviatura cromatică devine mai sobră. În suprafaţa spaţiului plastic îşi fac tot mai mult loc albastrul ultramarin, galbenul închis, roşul ternar, brunul, umbra arsă, negrul. Desenul îşi păstrează cheia expresionistă, figurile umane au expresii hieratice, iar pensulaţia spontană dobândeşte virtuţile gestualismului.

Invitaţii Aureliei Călinescu, aşa cum menţionam, sunt mulţi şi la fel de interesanţi. Pot fi văzute lucrări semnate de Maria şi Alexandru Jakabhazi (Timişoara), Adrian Chira (Baia Mare), Zamfira Bârzu, Andrei Pastuhov (Iaşi), Minerva Radu Mărginean, Cristina Gloria Oprişa (Satu Mare), Feleki Karoly, Mira Marincaş, Dorel Găină, Andor şi Lorand Kömives (Cluj‑Napoca), Marilena Ioanid (Brăila), Dorel Petrehuş (Negreşti Oaş) etc. De asemenea, gălăţenii Gheorghe şi Jana Andreescu, Mariana Tomozei Cocoş, Mihaela Lefterache, Alexandru Pamfil şi Eduard Costandache au prezentat creaţii de pictură, artă decorativă şi sculptură care poartă amprenta artistică a personalităţii fiecăruia.

Beneficiind de o panotare inteligentă, art evenimentul "Eclectique Transfer" constituie un spectacol vizual demn de interes, o manifestare expoziţională care solicită o parcurgere atentă din partea vizitatorilor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25339

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.