Jump to content

Jungla urbană a pus stăpânire pe Galați


Recommended Posts

Posted

Gospodărire Urbană, în primele şase luni din 2016. Lucrări făcute doar în parcuri, nu şi în jungla urbană

Potrivit unui raport întocmit de societatea SC Gospodărire Urbană SRL, pentru şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru persoanele vârstnice, aflăm că în primul semestru al anului au fost efectuate lucrări în 13 parcuri gălăţene, la care se adaugă lucrări specifice de întreţinere a vegetaţiei existente.

Cu toate astea, o bună parte dintre gălăţeni sunt nemulţumiţi de activitatea societăţii şi spun că, pe alocuri, oraşul arată ca o junglă. În acest sens, pe adresa redacţiei a venit o sesizare de la o locuitoare din cartierul Micro 20, care se plânge de faptul că iarba şi gardurile vii din jurul blocului unde locuieşte, precum şi din jurul celor din apropiere, nu au fost tunse deloc de la începutul verii, iar aspectul lor este extrem de neplăcut. "Este vorba despre blocurile C9 şi C10 din Micro 20, o zonă intens circulată, unde iarba şi gardurile vii nu au fost îngrijite de cei în a căror administrare se află. Deşi aşteptăm de luni bune să se întâmple minunea, cred că mai degrabă va veni zăpada să acopere bălăriile din jurul nostru", ne-a explicat Ciocan-Nuţu Vasilica, în sesizarea pe care ne-a trimis-o.

Din raportul întocmit pentru Comisia de Dialog Social, aflăm că SC Gospodărire Urbană, subordonată Primăriei Galaţi, a avut ca principal obiectiv îngrijirea parcurilor. Astfel, reprezentanţii societăţii au transmis că, în perioada ianuarie - iulie 2016, au fost efectuate lucrări de cosire mecanică asupra a 0,38 kilometri pătraţi de teren din parcurile gălăţene. În plus, au fost tunse garduri vii pe o suprafaţă de 29.000 de metri pătraţi. Cele 13 parcuri introduse în raport sunt Grădina Publică, Parcul Viva, Parcul CFR, Parcul 1907 (aferent Primăriei şi Prefecturii), Parcul Mihai Eminescu, Parcul Spicu, Parcul 13 Iunie, Parcul Rizer, Parcul Libertăţii, Parcul Cloşca, Parcul Selgros, Parcul Turn TV şi parcul aferent blocurilor ANL din Micro 13B.

Neconcordanţe între raport şi realitate

Aflat pe listă ca una dintre zonele în care au fost efectuate lucrări, Parcul Cloşca este un alt subiect de controversă între gălăţeni şi societatea responsabilă de îngrijirea spaţiilor verzi din Galaţi. Florin Aramă, un cetăţean care a făcut nenumărate plângeri la primărie pentru reabilitarea parcului, ne-a spus, de mai multe ori în acest an, că Parcul "Corneliu Coposu" (Cloşca sau parcul de la Ultimul Leu) arată deplorabil.

"Buruienile cresc în voie, gardurile vii nu sunt tunse, copăceii, la fel, nu sunt îngrijiţi. Cred că trebuie să se ia măsuri, pentru că este unul dintre parcurile centrale ale oraşului", ne-a spus cetăţeanul. Am fost şi noi de mai multe ori în Parcul Cloşca şi situaţia nu este chiar atât de roz pe cât este descrisă în raportul societăţii Gospodărire Urbană. Din contră, seamănă mai mult cu semnalele oamenilor. Singura schimbare din ultima vreme este repararea podeţului care face legătura între parc şi fosta benzinărie MHC. "Am văzut, în sfârşit, că podeţul a fost reparat. Balustrada pusă, vopsită, totul foarte bine făcut. Aşa îmi place", ne-a mai spus Florin Aramă.

Tăieri de copaci în Micro 39 şi Micro 40

"Programul de tăiere arbori se înaintează de către Primăria municipiului Galaţi - Direcţia Infrastructură şi Lucrări Publice, suportând modificări în funcţie de priorităţi. Pentru perioada 15 iulie - 15 august, avem programate lucrări în cartierele Micro 39 şi Micro 40, care includ tăierea a 138 de arbori şi toaletarea a 405 copaci", se mai arată în raportul întocmit de SC Gospodărire Urbană SRL.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

A început să se tundă iarba din oraş

Sesizările pe adresa redacţiei legate de iarba care a crescut peste tot în oraş au venit cu zecile, în ultimele zile, aşa că am căutat explicaţii la societatea care se ocupă de acest aspect, Gospodărire Urbană. "De marţi, 23 mai, am intrat cu motocoasele şi în cartiere, nu doar pe străzile principale. Avem în teren 12 echipe, în cartierele Centru, Mazepa I şi II, Ţiglina I şi II, însă avem şi angajaţi care au intrat pe partea de şcoli şi grădiniţe, în nordul oraşului, urmând să le acopere ulterior toate zonele", ne-a declarat Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană. Societatea încă mai caută personal pentru spaţiile verzi, dorind să poată acoperi oraşul cu 25 de echipe. "Am recrutat săptămâna trecută zece oameni şi vom continua să recrutăm, până când vom putea acoperi toate cartierele oraşului", a conchis Ardean.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

În Galați, nimeni nu taie buruiana nici pe bani

De la începutul verii, aproape zilnic ajung pe adresa redacţiei sesizări privind iarba crescută în mod necontrolat în majoritatea cartierelor Galaţiului. Şi, dacă acum câteva săptămâni, conducerea societăţii Gospodărire Urbană spera într-o vară fără ploi pentru reducerea buruienilor din oraş, acum problemele sunt diferite.

Concret, problema buruienilor şi bălăriilor din oraş este una stringentă, iar lipsa de intervenţie a autorităţilor îi nemulţumeşte vădit pe gălăţeni. "Nu înţeleg cum este posibil să fim deja în luna iulie, iar în unele cartiere să nu se fi intrat aproape deloc pentru cosmetizare. Buruienile sunt înalte, ţi-e şi frică să îţi laşi copilul la joacă în faţa blocului", ne-a explicat un gălăţean.

Ceva mai mult de 100 de oameni la spaţii verzi

Potrivit unei declaraţii a directorului societăţii Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, problemele apar când vine vorba de oamenii pe care instituţia îi angajează la secţia "Spaţii Verzi". "Din păcate, avem mari probleme în ceea ce priveşte efectivul de angajaţi. Avem, la această oră, 107 oameni care intervin pe zona de spaţii verzi, 27 de oameni la cosit, dar şi personal care se ocupă de zona de parcuri şi de gardurile vii. Astăzi (marţi), intervenim în Micro21, pe strada Anghel Saligny la PS-uri, în Ţiglina II, în spatele Colegiului Naţional "C.Negri", precum şi pe zona de aliniament stradal", ne-a spus Bogdan Ardean. 

Mii de şomeri, puţini interesaţi

Potrivit ultimelor date primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în judeţul Galaţi sunt aproximativ 18.000 de şomeri, dintre care aproape 15.000 sunt în mediul rural. Cu toate astea, nivelul de interes al şomerilor pentru un loc de muncă pare scăzut, conform declaraţiilor directorului Gospodărire Urbană. "Suntem într-un continuu proces de angajare. Vin doi oameni, pleacă trei, şi tot aşa. Seriozitatea este cea mai mare problemă. Unii vin la interviu, spun că vor să facă treabă, iar ulterior, când îi controlez pe teren, îi găsesc stând la umbră, făcând muncă la trecerea timpului. În plus, ne lovim de problema alcoolului. Mi se pare inadmisibil ca un angajat care începe programul la 6,00 dimineaţa să fie deja băut la ora 7,30", a conchis directorul ADP.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Gospodărire Urbană a pierdut lupta cu buruienile

După ce oraşul a fost "asediat" de buruieni, luni în şir, iar multe dintre cartiere şi parcuri nu au fost întreţinute aşa cum se cuvine, în condiţiile în care, în multe zone ale municipiului, bălăriile atingeau statura unui copil de trei-patru ani, iar gălăţenii nemulţumiţi au "bombardat", întreaga vară, municipalitatea cu sesizări, societăţii Gospodărire Urbană nu i se va mai permite să se ocupe de spaţiile verzi din oraş.

Pentru că a dat chix pe bandă rulantă, activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi, a fântânilor arteziene şi cişmelelor, a mobilierului urban şi a coşurilor stradale de gunoi s-ar putea întoarce, după aproximativ un an de "experiment" eşuat, la Serviciul Public Ecosal. Informaţia ne-a fost confirmată atât de către directoarea Ecosal, Mirela Furtună, cât şi de către primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

"Anul acesta, este puţin probabil să se producă această schimbare, întrucât, înainte de toate, este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. Mai mult, activitatea trebuie bugetată, pentru ca noi să ne pregătim aşa cum trebuie pentru a îndeplini, din nou, aceste sarcini", ne-a declarat directoarea Serviciului Public Ecosal. Mirela Furtună a precizat că, deocamdată, nu a fost luată o decizie în acest sens, însă au fost purtate mai multe discuţii cu reprezentanţii Primăriei. La un moment dat, s-a luat în calcul ca societatea Gospodărire Urbană să mai păstreze doar sarcina de a întreţine aliniamentele stradale, iar Ecosal să intervină în interiorul cartierelor. "Am solicitat să ne ocupăm şi de întreţinerea coşurilor stradale, a celor portocalii, în condiţiile în care noi, fiind cei care le curăţă, ştim exact în ce zone acestea lipsesc sau dispar, avem o evidenţă clară a lor", ne-a spus reprezentanta Ecosal.

"Este posibil să externalizăm întreţinerea parcurilor"

Primarul Ionuţ Pucheanu a confirmat că, pe fondul nemulţumirilor generate de modul în care societatea Gospodărire Urbană şi-a făcut treaba, este posibil ca entităţii să-i fie "confiscate" aceste activităţi. "Este prematur, întrucât încă analizăm diverse variante. De exemplu, am putea externaliza activitatea de întreţinere a parcurilor. Luăm în calcul şi acest aspect. De asemenea, este posibil ca Ecosal să acţioneze în interiorul cartierelor", ne-a spus primarul.

Directorul Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, nu a dorit să comenteze planurile municipalităţii, "în condiţiile în care nu există o decizie, la acest moment".

În primăvara acestui an, societatea condusă de Bogdan Ardean a preluat de la Ecosal "toată partea de spaţii verzi, pentru că, până atunci, cele două societăţi aveau împărţit acest sector. Dacă până acum ne ocupam de aliniamentul stradal, iar Ecosal de spaţiile verzi din cartiere, am considerat că ar fi normal să ne ocupăm noi de întregul sector, pentru a elimina sincopele legate de cine şi unde se ocupă. A doua activitate pe care o preluăm este întreţinerea şi reparaţia mobilierului urban, adică a băncilor din oraş, dar şi toată zona de agrement pentru copii din parcuri (tobogane, leagăne, balansoare, etc). Iarăşi, era o anomalie, pentru că noi ne ocupam de parcuri, dar nu şi de mobilierul urban din parcuri", declara Ardean, în luna martie, la scurt timp de la numirea în funcţie.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Gospodărire Urbană. Lipsa de personal şi de interes au dus la un sezon eşuat

Încă din primăvară, zeci de sesizări au ajuns, zilnic, ba pe adresa Primăriei, ba pe adresa redacţiei noastre, ba chiar pe contul de socializare al societăţii Gospodărire Urbană. Încă de la preluarea mandatului de director, Bogdan Ardean s-a confruntat cu criticile gălăţenilor, nemulţumiţi de iarba crescută necontrolat în cartierele gălăţene.

La jumătate de an de la preluarea mandatului, directorul Gospodărire Urbană recunoaşte că sezonul a fost unul eşuat din multe puncte de vedere, mai ales în ceea ce priveşte zona de spaţii verzi. "Ne-am confruntat încă de la început cu un continuu du-te-vino al personalului pe zona de spaţii verzi. Spre exemplu, dacă săptămâna trecută aveam 27-28 de oameni care se ocupau efectiv cu tunsul ierbii în oraş, astăzi (n.r. - marţi, 19 septembrie) mai avem pe teren doar 19 persoane. Vin cu cererea de demisie prin acordul ambelor părţi şi îşi încetează activitatea, iar noi trebuie să căutăm mereu alţii. Din acest punct de vedere, recunosc, sezonul nu a fost cel mai bun", ne-a explicat Bogdan Ardean.

Rezolvarea sesizărilor, prin intermediul Primăriei

Un alt aspect punctat de Bogdan Ardean a fost modul în care au fost luate în calcul sesizările făcute de cetăţeni. "Pentru că noi suntem o societate în subordinea Primăriei, este nevoie ca autorităţile locale să ne dea de lucru. Practic, cetăţenii trebuie să sesizeze Primăria în probleme ce ne privesc pe noi, iar Primăria să ne dea lucrarea. În acest moment, am rezolvat toate sesizările venite prin Primărie în ceea ce priveşte copacii căzuţi din oraş. Continuăm să lucrăm după programul autorităţilor locale la toaletare, unde intervenim cu o echipă de alpinişti, o macara şi două PRB-uri complet funcţionale. Mai avem şi o echipă de tăietori la liber, însă momentan nu avem nevoie de ei, pentru că nu mai sunt copaci căzuţi, care să poată fi tăiaţi la nivelul solului", ne-a mai declarat Bogdan Ardean.

Planuri de viitor

Nemulţumit de cum au mers lucrurile în primele şase luni de mandat, directorul Gospodărire Urbană a anunţat că vor exista modificări. "Vom lucra în principal la abordare, la felul în care recrutăm oamenii. Suntem al treilea judeţ din ţară în ceea ce priveşte şomajul, aşa că forţă de muncă există. Vom gândi bine abordarea pe care o vom avea din primăvara anului viitor", a conchis Ardean.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Încă un sezon ratat la spaţii verzi? Gospodărire Urbană, cu prea puțini angajați

Gospodărire Urbană are şanse mari ca şi în sezonul acesta să nu poată să întreţină zonele verzi ale oraşului aşa cum se cuvine. Astăzi, societatea dă startul sezonului de cosit, dar se confruntă, în continuare, cu lipsă de personal, ceea ce va afecta, cel mai probabil, aspectul parcurilor, scuarurilor şi spaţiului verde din cartiere.

Conducerea Gospodărire Urbană ne-a declarat că mai are disponibile peste 30 de posturi cu caracter sezonier, dar şi pe perioadă nedeterminată pentru zone verzi. "Ne afectează foarte tare lipsa personalului. Faţă de anul trecut, avem ceva mai mulţi oameni, dar nu suficienţi, pentru a ne descurca onorabil", ne-a declarat Bogdan Ardean, directorul societăţii. Acesta ne-a spus că ia în calcul varianta subcontractării unor zone ale oraşului către operatori privaţi. De astăzi, Gospodărire Urbană va acţiona pe bulevardele Dunărea şi Oţelarilor, după care pe scuarul de pe strada Brăilei şi în parcuri.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Galațiul, invadat de buruieni şi căpuşe

Gălățenii se confruntă, și anul acesta, cu o problemă veche în ceea ce privește iarba necosită, uitată parcă de responsabilii spațiilor verzi. Mai mulți cetățeni și-au arătat nemulțumirea față de neglijența dovedită în ceea ce privește iarba necosită și pericolele de insecte la care suntem expuși. În mai multe cartiere din Galați, buruienile cresc pe zi ce trece, însă nimeni nu pare preocupat de această problemă.

Iarba devine jumătatea oamenilor, la propriu

Gălățenii se bucură de mai mult verde, în ultima perioadă, dar nu pentru că au fost înmulţite spaţiile verzi, ci pentru că buruienile au pus stăpânire pe fiecare bucăţică de pământ din oraş. În locurile special amenajate din centrul orașului vedem unele spații verzi bine îngrijite, însă pe premisa „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, periferia orașului nu pare sa se bucure de același tratament. Buruienile sunt peste tot, în parcurile pentru copii, lângă cluburile de șah, în jurul blocurilor, și au ajuns o ascunzătoare perfectă pentru copiii care se joacă printre ele. Măsurile ajungând chiar și la un metru, copiii abia se mai văd de aceste bălării uitate, care au reușit să fie parte din peisajul cartierelor. Situația este de nesuportat, iar gălățenii au trimis sesizări cerând măsuri urgente. Vineri, câteva echipe ale Gopodărire Urbană au putut fi zărite în  Micro 17, unde tundeau iarba din unele grădini de la parter de bloc, confruntându-se însă şi cu situaţii în care grădinile erau puse sub lacăt. Situaţia ar putea fi evitată dacă programul intervenţiilor ar fi anunţat asociaţiilor de proprietari.

Insectele, adevăratele pericole din iarba uitată

Dacă, din punct de vedere estetic, iarba uitată poate fi trecută cu vederea, pericolele care se ascund în spatele ei nu sunt de ignorat. Fie ca e vorba de căpușe sau de alte insecte, acestea nu trebuie uitate dacă vrem să păstrăm în deplină siguranță atât oamenii care sunt nevoiți să treacă prin bălării zi de zi, cât și animalele de companie pe care le scoatem la plimbare. Dacă ierburile nu sunt tunse, aplicarea soluțiilor necesare pentru combaterea insectelor, măsură anunţată deja de municipalitate, devine inutilă. Căpuşele, mai ales, s-au înmulţit peste măsură, situaţie semnalată de mai mulţi stăpâni de animale de companie, care spun că nu e zi în care câinii lor să nu se întoarcă de la plimbare cu musafiri neinvitaţi, în ciuda faptului că le-au fost aplicate soluţii repelente. Ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm, vizitele la spital cu potențialele căpușe pe care nu este indicat să ni le scoatem singuri ar complica şi mai mult situația actuală.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Așteptând cosașii bengalezi, Galațiul s-a umplut de buruieni

Deşi a angajat opt persoane la cosit iarba, în lipsa celor 40 de muncitori din Bangladesh, pe care şi i-ar fi dorit de la 1 aprilie, SC Gospodărire Urbană nu face faţă buruienilor care sufocă spaţiile verzi.

Directorul general al societăţii, Dragoş Magearu, ne-a declarat că încearcă să rezolve sesizările într-un timp decent, îşi prezintă scuzele faţă de cetăţenii nemulţumiţi şi este ferm convins că problema va fi rezolvată de îndată ce vor veni muncitorii extracomunitari. "După nepalezi, vin bengalezi la spaţii verzi", scriam în ediţia din 16 martie 2022 a ziarului "Viaţa liberă" despre cei aproximativ 40 de muncitori din Bangladesh aşteptaţi de Gospodărire Urbană pentru a acoperi deficitul de personal la spaţii verzi, în special la cosit. Societatea şi i-ar fi dorit de la 1 aprilie, numai că, din cauza războiului şi a fluxului mare de refugiaţi, programul autorităţilor de la Imigrări a fost dat peste cap.

"Din păcate, bengalezii nu au venit încă, iarba este foarte mare şi ne descurcăm foarte greu fără cei 30-40 de oameni pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-i avem de la 1 aprilie”, ne-a declarat directorul general al SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoş Magearu. Motivele acestei întârzieri sunt obiective: războiul din Ucraina şi avalanşa de cereri de viză - peste o mie pe zi - care se înregistrează la Ambasada României din New Delhi. "Pot să vă spun că Ministerul Afacerilor Externe a decis deschiderea unui consulat temporar în Bangladesh, prin care să se degreveze activitatea din India. La ora actuală se procesează cereri depuse în luna decembrie a anului trecut, deci au o întârziere de aproape cinci luni. Asta ar însemna că solicitările depuse prin martie, cum e cazul muncitorilor pe care îi aşteptăm, ar urma să se aprobe prin septembrie. Am discutat inclusiv cu consulul României la New Delhi și mi-a spus că face tot ce poate ca să ne ajute puţin, dar sunt foarte multe cereri și efectiv e foarte dificil. De aceea am decis să încercăm prin consulatul din Bangladesh să vedem poate acolo găsim înțelegere să li se proceseze documentele oamenilor, ca să le acorde viza. Că noi avizele de muncă le-am obținut. Nu mai trebuie decât viza, în baza căreia omul îşi ia bilet de avion să vină în România", ne-a explicat Magearu.

"Nu îmi doream această întârziere, știu că au apărut deja reclamații privind spaţiile verzi necosite, încercăm să rezolvăm tot ce putem într-un timp decent, motiv pentru care, pe această cale, îmi prezint scuze faţă de gălățeni. Eu am speranțe că în maximum 30 de zile se va rezolva problema şi că cel târziu în iunie ar trebui să fie oamenii la Galaţi. Până atunci, facem tot ce putem", ne-a declarat directorul SC Gospodărire Urbană.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Are cine să ne scape de buruieni! Au sosit bengalezii

În sfârșit, primii muncitori din spațiul extracomunitar, mai precis din Bangladesh, pe care SC Gospodărire Urbană SRL și i-ar fi dorit încă de la 1 aprilie 2022, au sosit în Galați și au trecut deja la cosit buruienile. Contractele lor au durata de doi ani, cu posibilitate de prelungire, iar angajatorul speră să nu aibă parte de surprizele neplăcute prin care au trecut companiile de construcții din Galați, care s-au trezit că muncitorii extracomunitari au plecat spre Europa de Vest, să muncească ilegal pe bani mai mulți.

"După nepalezi, vin bengalezi la spaţii verzi", scriam în ediţia din 16 martie 2022 a ziarului "Viaţa liberă", despre cei aproximativ 40 de muncitori din Bangladesh aşteptaţi de SC Gospodărire Urbană SRL pentru a acoperi deficitul de personal la spaţii verzi, în special la cosit. Societatea şi i-ar fi dorit de la 1 aprilie, numai că, din cauza războiului şi a fluxului mare de refugiaţi, programul autorităţilor de la Imigrări a fost dat peste cap.
Joia trecută, Gospodărire Urbană a putut răsufla cât de cât ușurată: "Au sosit primii opt, sunt în tranzit încă 12, deci ajungem la 20 la sfârșitul zilei. Pe 19 iunie mai așteptăm încă o tranșă de 10 muncitori și tot așa. Din toată selecția care s-a făcut, știu că 34 au primit viză. Ceilalți au fost respinși, dar s-a făcut din nou selecție, cu consultantul străin și cu cel pe care îl avem, s-au completat dosarele, s-au făcut formalitățile. Ne vom putea baza sigur pe 34, eu sper din tot sufletul să ne bazăm pe 40", ne-a declarat, săptămâna trecută, directorul general al SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoș Magearu.
Conducerea societății poartă discuții pentru a suplimenta la 60 numărul muncitorilor extracomunitari, dar, pentru că formalitățile durează, e greu de crezut că va reuși anul acesta.
"Muncitorii sosiți din Bangladesh nu sunt sezonieri cum au fost cei din Nepal. Au contracte pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, și sperăm ca ei să-și dorească să rămână. Din păcate, toate firmele mari din Galați, inclusiv cele din domeniul construcțiilor, precum Tancrad și Vega, care au adus personal extracomunitar, se confruntă cu o problemă. Muncitorii pleacă. Pentru ei, România este o destinație de tranzit și o poartă pentru a ajunge în Europa de Vest: Germania, Spania, Franța. Chiar dacă e ilegal, pentru că nu au permis de muncă, preferă să ajungă acolo să muncească pentru câteva sute de euro în plus. Dacă sunt serioși și nu-mi fac vreo surpriză spectaculoasă să plece peste vreo lună, și rămân măcar cât au stat nepalezii, cinci luni din șase, nu vor fi probleme cu spațiile verzi din Galați", ne-a explicat directorul Dragoș Magearu.
Pe bengalezi nevoia i-a adus aici, au familii numeroase, iar salariul minim în Bangladesh abia depășește echivalentul a 400 de lei. În vreme ce aici, la Galați, câștigă de șase ori mai mult, adică 2.000 de lei pe lună și bonuri de masă.

De ce nu cosesc beneficiarii venitului minim garantat

Nu puţini sunt cei care se întreabă de ce Gospodărire Urbană nu apelează la beneficiarii de venit minim garantat care sunt obligaţi să presteze ore de muncă în folosul comunităţii. Iată cum a mai explicat situaţia directorul Magearu: "Persoanele beneficiare de venit minim garantat au ca obligaţie efectuarea unui număr finit de ore în folosul comunităţii. Acest număr variază de la şase ore - cel mai puţin probabil - până la 20 sau 40 de ore. Mai mult de atât, aceste persoane nu vin la program, în sensul că, dacă au de efectuat 40 de ore - un caz fericit - vin cinci zile la muncă. Vin în funcţie de posibilităţi, de program şi, în general, stabilim un grafic de patru ore. În cele patru ore, cu timpii fiziologici, cu pauza de masă, timpul efectiv de lucru se reduce şi eficienţa nu se observă. Iar acestea sunt cazurile fericite, în care au un număr mai mare de ore de lucru de efectuat şi sunt şi serioşi, în sensul că vin la lucru. Dar sub nicio formă nu ne putem baza la a-i folosi la treburile care ne sunt necesare, în special la cositul ierbii, care ne ridică cele mai mari probleme, şi de aceea apelăm la alte surse", ne-a declarat directorul Dragoş Magearu.
Trebuie spus că SC Gospodărire Urbană se confruntă cu deficit de personal nu numai la spații verzi: "Avem anunțuri de angajare active în fiecare zi atât pe site-ul societății, cât și pe pagina de Facebook. Apelăm ocazional la ziarele locale. Nu vin oameni la angajare. Nu doar pentru spații verzi, ci și pentru alte poziții cum sunt: electricieni, instalatori", spune directorul.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Bălăriile din Galaţi aşteaptă cosaşii din Sri Lanka

Calendarul de cosit iarba prin cartierele Galaţiului, pe care administraţia publică l-a anunţat la începutul săptămânii trecute, ar putea suferi întârzieri de câte o zi. Şi asta pentru că Gospodărire Urbană nu are lucrători suficienţi pentru îngrijirea spaţiilor verzi. Situaţia s-ar putea reglementa la jumătatea lunii iunie când, potrivit directorului Dragoş Magearu, ar urma să sosească muncitori din spaţiul extracomunitar.

„Spațiile verzi ale Galaţiului nu vor mai fi îngrijite de bengalezi”, anunţam în ediţia din 16 martie 2023 a ziarului „Viaţa liberă”, relatând decizia societăţii Gospodărire Urbană SRL de a se baza pe forţa de muncă locală. Din păcate, bălăriile au cuprins spaţiile verzi, iar gălăţenii reclamă, din nou, „jungla urbană”.

„Nu e o scuză ceea ce spun acum, ci, pur şi simplu, sunt premisele acestei situaţii. Condiţiile meteo au favorizat creşterea ierbii în exces anul acesta”, a declarat, la Pro Lider FM, directorul general al societăţii Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu.

„Dacă în anii trecuţi ne-am desfăşurat cât de cât activitatea beneficiind şi de aportul personalului extracomunitar, anul acesta am făcut o campanie de recrutare doar din judeţul Galaţi. Am crescut şi salariile, dar nu atât de mult pe cât ne-am dorit. Noi am vrut să ajungem, pentru activitatea de îngrijire a spaţiilor verzi, cu nişte salarii comparabile cu cele din construcţii, unde trebuie să oferi 3.000 de lei net. Din cauza legislaţiei, nu am putut să creştem fondul de salarii la societate. În plus, angajatorii din Construcţii au şi nişte facilităţi, nu plătesc aceleaşi taxe pe care le plătim noi. Efortul financiar al societăţii este puţin mai mare. Am avut un plafon care ne-a împiedicat să ajungem cu salariile la 3.000 de lei în mână pentru muncitorii care îngrijesc spaţii verzi. Suntem relativ aproape, adică un salariu ajunge undeva la 2.600 - 2.700 de lei, bani în mână, plus tichete de masă”, a declarat Dragoş Magearu.

În urma campaniei de recrutare desfăşurate în judeţ în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 s-au găsit, în primă fază, oameni interesaţi: „La finele lunii februarie, când am dat drumul la angajări, din cei 30 de oameni interesaţi s-au mai prezentat 12 la angajare şi s-au angajat opt. Unul a plecat după prima zi. Iar alţi trei-patru, după o lună, au cerut încetarea cu acordul părţilor. Între timp, am continuat campania şi am mai reuşit să angajăm trei-patru, dar este insuficient pentru un oraş de talia Galaţiului”, a explicat managerul.

Gospodărire Urbană a apelat din nou la muncitori extracomunitari, numai că formalităţile care trebuie parcurse durează. „Aşteptăm la jumătatea lunii iunie – cel târziu – 20 de persoane din Sri Lanka”, spune Dragoş Magearu.

Interesant este că alţi cinci foşti cosaşi veniţi din Bangladesh, aflaţi acum la muncă în Italia, ar fi interesaţi să revină la spaţiile verzi din Galaţi. Iar în prezent se fac verificări în privinţa posibilităţilor legale de a-i reprimi.

În prezent, societatea se poate baza pe aproximativ 34 de muncitori numai la cosit, fără a pune la socoteală activităţile conexe – greblat şi adunat iarba. Pentru ca oraşul să arate decent, ar fi nevoie de circa 50-60 de oameni numai la cosit, spune directorul. Şi speră ca, odată cu sosirea celor 20 de persoane din Sri Lanka, Gospodărire Urbană să se descurce, iar buruienile să nu mai crească până la genunchi. 

În ceea ce priveşte calendarul de cosit iarba în cartiere, pe care autorităţile l-au anunţat, acesta ar putea suferi întârzieri de câte o zi pentru că au trebuit îngrijite şi tunse spaţiile verzi din jurul monumentelor unde s-au depus flori de Ziua Eroilor.

viata-libera.ro

Posted

Continuă cositul ierbii în diferite zone ale orașului

Primăria municipiului Galați informează că în această perioadă continuă cositul ierbii în diferite zone ale orașului. Astfel, echipele societății Gospodărire Urbană intervin conform următorului program: 30 mai – Micro 17 și Micro 18; 31 mai – Micro 17; 1-3 iunie Micro 16; 5-6 iunie Siderurgiștilor Vest; 7 iunie – I.C. Frimu 1; 8 iunie – I.C. Frimu 1 și I.C. Frimu 2; 9 iunie – A. Vlaicu 1; 10 iunie – A. Vlaicu 1 și A. Vlaicu 2; 12 iunie – A. Vlaicu 2 și Micro 14; 13 iunie – Micro 13 și Micro 40; 14 iunie – Micro 40 și Micro 38; 15 iunie – Micro 38 și Micro 39; 16 iunie – Micro 39.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

  • 2 weeks later...
Posted

Plantație de armurariu în Micro 40. Modernizare cu bălării

Adevărul este că priveliștea se prezintă cât se poate de "bio". Sută la sută naturală, dacă vreți! "Vegetație spontană", ar spune biologii, dacă ar vedea scuarurile de pe străzile recent modernizate din Micro 40

Iar adepții medicinei naturiste ar fi încântați de veritabila plantație de armurariu - ca să nu-i spunem, popular, ciulin sau scai pestriț. Dacă n-ar fi traficul auto intens, care poluează cu praf și gaze de eșapament, ar putea trece drept "cultură"... de ocazie.

Lăsând la o parte bășcălia și preocupările estetice, problema chiar există! Și e cât se poate de urgentă: din cauza înălțimii vegetației, șoferii au dificultăți reale în a vedea ce se întâmplă dincolo de bălării. Și cum acestea cresc în continuare, neamenințate de vreo coasă, conducătorii auto vor avea de înfruntat o veritabilă "pădure" de ciulini și boschete.

Pe de altă parte, zona poate fi exploatată artistic. Un fotograf inspirat și creativ ar putea realiza aici shootinguri spectaculoase, cu modele dornice să fie imortalizate în lanul mov de ciulini. Iar pe scuarurile mai mici și-au făcut loc și câțiva maci! Deci natură cât cuprinde, în mijlocul unei investiții cu fonduri europene.

Și aici trebuie să sesizăm un fapt pozitiv: panourile de informare ale proiectului european sunt suficient de înalte pentru a nu fi acoperite de bălării. Partea mai puțin plăcută este că la adăpostul vegetației spontane s-ar putea dezvolta, nestingherit, un ecosistem. Pe care autoritățile ar putea fi obligate de lege să-l ocrotească atunci când, cine știe, vor veni cosașii dornici să pună la pământ jungla urbană...

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Gospodărire Urbană a primit forțe proaspete din Sri Lanka

Cu o floare nu se face primăvară, iar cu patru cosași din Sri Lanka nu scapă Galațiul de bălării. Dar tot sunt mai mulți cosași decât erau înainte să sosească muncitorii extracomunitari. Este adevărat, societatea Gospodărire Urbană ar fi trebuit să primească, până la finele lunii iunie, 20 de muncitori extracomunitari din Sri Lanka, dar, din motive obiective - obținerea vizei, a permisului de muncă și a biletului de avion - nu au ajuns decât patru.

"Sunt bineveniți la lucru, chiar dacă sunt puțini față de nevoile pe care le avem", ne-a declarat directorul Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu. Cei patru au sosit vinerea trecută și de luni sunt la muncă, având toate formele legale. În prezent, societatea are 103 angajați care se ocupă de spații verzi, numai că în acest număr intră și personalul TESA. Directorul Magearu spune că, pentru a face față decent la nivelul Galațiului, societatea ar avea nevoie de 150 de persoane care să se ocupe de spațiile verzi. Cert este că, pentru cazarea în regim hotelier, până la 31 iulie 2023, a personalului extracomunitar, Gospodărire Urbană a atribuit un contract în valoare de 5.940 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.