Jump to content

Un spărgător de gheaţă construit la Galaţi va ajunge în Antarctica


Recommended Posts

Posted

Un spărgător de gheaţă construit la Galaţi va ajunge în Antarctica

Romania va construi un spargator de gheata pentru Australia, proiectul avand o valoare totala de aproape 2 miliarde de dolari australieni, adica aproximativ 6 miliarde de lei.

Nineta Barbulescu, ambasadorul Romaniei in Australia si Noua Zeelanda, a participat la Hobart (Tasmania) la ceremonia semnarii contractului pentru constructia, pana in 2020, la Santierul Naval DAMEN din Galati, a viitorului spargator de gheata pentru Divizia Antarctica a Australiei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com. Contractul, anuntat la 29 octombrie 2015 de premierul australian Malcolm Turnbull, a fost semnat de Julie Bishop, ministrul Afacerilor Externe, Greg Hunt, ministrul Mediului, Malcolm Thompson, secretar de stat, si Mark Irvin, directorul companiei britanice SERCO, care este principalul contractor.

Contractul, in valoare totala de 1,91 miliarde de dolari australieni, cuprinde activitatile de design, constructie, livrare, ce vor fi realizate la Santierul Naval Damen Shipyards din Galati.

Semnarea contractului a fost precedata de lansarea, miercuri, a noii strategii pentru Antarctica si a Planului de Actiune pentru urmatorii 20 de ani.

ziare.com

O companie din Romania va construi o nava pentru Guvernul din Australia, proiectul avand o valoare de peste 2,8 miliarde de lei. Premierul din tara insulara a facut acest anunt, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, Malcolm Turnbull a precizat, joi, ca la Santierul naval de la Galati va fi construit un spargator de gheata, de catre divizia din tara noastra a companiei olandeze Damen Shipyards.

Guvernul australian va aloca 1 miliard de dolari australieni - echivalentul a 2.854.299.783 de lei - pentru proiectarea, constructia, operarea si mentenanta acestei nave, cea mai mare investitie a guvernului federal din programul destinat Antarcticii.

Constructia navei este estimata la 250 de milioane de dolari australieni, termenul de livrare fiind octombrie 2019. Celelalte 750 de milioane de dolari australieni vor fi alocate pentru mentenanta unor companii si operatori privati din Australia.

"Sunt cu adevarat mandra de acest moment foarte important al relatiilor bilaterale dintre Romania si Australia, o recunoastere la nivel mondial a standardelor profesionale ale echipei Santierului naval de la Galati, dar si o contributie substantiala la cercetarea stiintifice in Antarctica. Spargatorul de gheata Made in Romania, Made in Galati, orasul meu natal, de santierul naval detinut de compania olandeza Damen, inseamna urmatoarea generatie de spargatoare de gheata, mai rapide, mai mari, mai puternice si oferind o rezistenta sporita.

Acesta va furniza celor 3 statii australiene permanente de cercetare din Antarctica si statiei din insula Macquire incarcatura, echipamente si personal. Fiind o nava de cercetare, cu facilitati de laborator extinse, va putea gazdui pana la 116 oameni de stiinta, va acomoda pana la patru elicoptere si doua ambarcatiuni de aterizare,avaand o lungime de 156 de metri lungime si o capacitate de 23.400 tone", a transmis ambasadorul roman in Australia, Nineta Barbulescu.

Principalele domenii ale programului stiintific mondial in Antarctica se refera la mediu, cercetarile in domeniul climei si studiul ecosistemelor terestre si marine. Aceasta nava va avansa nu doar interesele strategice, stiintifice, de mediu si economice ale Australiei in Antarctica si Oceanul de Sud, dar indeosebi cooperarea internationala in acest domeniu.

ziare.com

Posted

Contract uriaş pentru Damen Galaţi. Spărgător de gheaţă de 200 de milioane de dolari

Un spărgător de gheaţă, parte a unui proiect mai amplu al Diviziei Antartica a Australiei, va fi construit până în anul 2019 la Şantierul Naval Damen Galaţi, un contract în acest sens fiind semnat, ieri, la Hobart (Tasmania), între reprezentanţii Guvernul australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, a anunţat Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, prezentă la festivitatea de semnare a contractului.

"Sunt mândră şi încântată să fiu aici la Hobart, astăzi (ieri - n.r.), la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea următorului spărgător de gheaţă pentru Antartic Division în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi! Recunoştinţa mea pentru determinarea guvernului australian, reprezentat de Hon. Julie Bishop MP şi Hon. Greg Hunt MP. (…) Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale prietenilor mei din Galaţi! Astăzi, un vis tocmai a început să devină realitate!”, arată doamna Ambasador Nineta Bărbulescu, gălăţeancă de origine, într-o postare pe o reţea de socializare.

Gălăţeanca, reprezentând ţara noastră în îndepărtata Australie, saluta încă din octombrie 2015 anunţul făcut de prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, privind construirea unui spărgător de gheaţă la Damen Galaţi, în costul total al contractului - estimat la 1,2 miliarde de dolari - fiind inclusă proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

"Sunt cu adevărat mândră de acest moment foarte important al relaţiilor bilaterale dintre România şi Australia, o recunoaştere la nivel mondial a standardelor profesionale ale echipei Şantierului Naval Galaţi. Spărgătorul de gheaţă „Made in România”, „Made in Galaţi”, oraşul meu natal, înseamnă următoarea generaţie de spărgătoare de gheaţă, mai rapide, mai mari, mai puternice şi cu o rezistenţă sporită", declara, la acea vreme, doamna Ambasadoar Nineta Bărbulescu.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

viata-libera.ro

Conducerea Damen Grup  a confirmat încheierea contractului şi a adăugat că la Galaţi se va face construcţia navei propriu-zise, însă că sofisticatele echipamente, livrate de producători de renume mondial, vor fi montate ulterior, probabil într-un şantier din Olanda al grupului.

  • 2 months later...
  • 11 months later...
Posted

Supernava de 200 milioane de dolari! Damen a dat lovitura! Spărgător de gheaţă pentru Antarctica

În Şantierul Naval Damen Galaţi au început lucrările la spărgătorul de gheaţă destinat Australian Antarctic Division (AAD). Ceremonia de tăiere a primei bucăţi de oţel la noul proiect - Damen Antarctic Supply Research Vessel (ASRV), unul dintre cele mai importante pe care şantierul gălăţean le-a avut în ultimii ani - s-a desfăşurat joi, 31 mai, în prezenţa unor reprezentanţi la vârf ai Grupului Damen, ai ADD, precum şi ai Serco Defence, contractor al Guvernului australian.

“Întreaga echipă este nerăbdătoare să construiască această navă, care nu este doar un spărgător de gheaţă, ci şi o navă de cercetare şi o navă de asistenţă tehnică, toate combinate într-una singură”, a declarat Joop Noordijk, Project Director în cadrul Grupului Damen. După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţă liberă”, construcţia navei este parte a unui contract mai amplu - estimat la 1,2 miliarde de dolari - în care este inclusă proiectare, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

„Nava este una multifuncţională, capabilă să execute o multitudine de misiuni menite să susţină staţiile de cercetare dispersate din punct de vedere geografic, poate acorda asistenţă în operaţiunile cu elicoptere, va avea un rol şi în misiunile de cartografiere subacvatice şi va putea să desfăşoare o multitudine de activităţi ştiinţifice în Oceanul Antarctic”, a explicat la rândul său Rob Bryson, program manager în cadrul Australian Antarctic Division.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone. Dincolo de aceste aspecte, însă, arhitectura navală este una ergonomică, bazată inclusiv pe un sistem modular de gestionare a spaţiilor ce ţin de activităţile de laborator sau cu caracter ştiinţific.

Potrivit directorului executiv al Serco Australia, Mark Irwin, spărgătorul de gheaţă destinat Guvernului Australian va fi livrat în anul 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 de ani.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Ritual misterios la începerea lucrărilor la o super-navă de un miliard de dolari, construită în România, pentru Australia

Ambarcaţiunea a fost comandată de Australia pentru a fi folosită la cercetare antarctică. Constructorii de nave români au îndeplinit, zilele trecute, ceremonialul special al punerii chilei, prilej cu care la baza acesteia a fost încastrată, potrivit unui misterios ritual marinăresc, o monedă olandeză din argint veche de la 1642, anul descoperirii Tasmaniei.

Moment special, la sfârşitul săptămânii trecute, la Şantierul Naval „Damen” din Galaţi. Constructorii de vapoare au îndeplinit ceremonialul special al punerii chilei (cu o simbolistică similară cu piatra de temelie a unei clădiri) pentru o navă de excepţie care a fost comandată de statul australian pentru divizia specială de cercetări antarctice şi care va costa, complet echipată, circa un miliard de dolari SUA.

Mai precis, Damen construieşte nava pentru Serco Defense, în numele Departamentului Australian pentru Mediu şi Energie, care asigură finanţarea în întregime. Damen Schelde Naval Shipbuilding din Olanda este responsabil pentru inginerie şi management de proiect, iar Dame Shipyards Galaţi va efectua construcţia, echiparea pentru navigaţie şi facilităţile standard. În esenţă, ambarcaţiunea va fi folosită pentru cercetare (va avea un laborator spectaculos, cu 116 cercetători, care va costa, doar el, peste o jumătate de miliard de dolari), însă va funcţiona şi ca spărgător de gheaţă de clasa I, pentru a putea face aprovizionarea staţiilor antarctice fixe ale Australiei.

Deocamdată, nava nu a primit un nume, în documente fiind înscrisă ca Antarctic Supply Research Vessel (pe scurt, ASRV), ceremonia de botez specifică urmând să aibă loc în 2019, când lucrările vor fi gata. Trebuie spus că partea de construcţie navală care va fi făcută de la zero de şantierul naval de la Galaţi se ridică la 200 de milioane de euro, restul sumei, până la un miliard de dolari, fiind pentru echiparea specială (unele dintre echipamente sunt secrete) şi pentru imensul laborator.

Pe lângă faptul că este un spărgător de gheaţă foarte performant (spre exemplu, România - deşi are pe teritoriul ei un şantier naval, cel de la Galaţi, aflat în top 10 mondial - nu are o astfel de dotare, chiar dacă an de an sunt mari probleme cu gheaţa de pe Dunăre), ASRV înglobează şi tehnologie de observaţie şi de cercetare de ultimă oră.

Va deservi cele trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţia din insula Macquire, având facilităţi de cercetare şi de cazare permanentă pentru 116 oameni de ştiinţă, care vor putea efectua o gamă largă de studii interdisciplinare ale sistemelor biologice, fizice, chimice şi geologice din regiune. Puntea superioară va permite staţionarea a patru elicoptere, iar coca va fi prevăzută cu două structuri de andocare a unor ambarcaţiuni. Nava va avea o lungime de 160 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

Achiziţia făcută de guvernul autralian face parte dintr-un foarte ambiţios program naţional de cercetare în domeniul mediului şi resurselor naturale, care este proiectat pentru următorii 30 de ani. Conducerea Damen Grup  a precizat că la Galaţi se va face construcţia navei propriu-zise, însă sofisticatele echipamente ştiinţifice, livrate de producători de renume mondial, vor fi montate ulterior.

Ceremonial misterios la amplasarea chilei

La ceremonia de amplasare a chilei ASRV, din 24 august 2017, au participat, la Galaţi, numeroşi reprezentanţi ai părţilor implicate. Pe lângă conducerea Damen Galaţi şi responsabilii de proiect, au fost de faţă dr. Nick Gales (directorul diviziei antarctice australiene - AAD), Roland Briene (directorul regional Asia-Pacific al Damen), Mark Irwin (directorul executiv al Serco Asia-Pacific) şi gălăţeanca Nineta Bărbulescu (ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă).

„Această navă este un salt important pentru activitatea ştiinţifică a Australiei în Antarctica.  Va asigura viitorul cercetării de înalt standard pentru următorii 30 de ani. Oamenii din Hobart vor fi impresionaţi atât de creşterea considerabilă a dimensiunilor, cât şi a performanţelor, faţă de nava predecesoare”, a declarat dr. Nick Gales.

„Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale constructorilor de nave din Galaţi. Astăzi, un vis îndrăzneţ tocmai a început să devină realitate!”, a spus şi ambasadoarea Nineta Bărbulescu.

Punerea chilei a fost însoţită de un ceremonial misterios, vechi de secole, moştenit de la vechii corăbieri olandezi (se pare că era considerat aducător de noroc; simbolistica s-a diluat de-a lungul timpului). Mai exact, este vorba despre plasarea unei monede sub chila navei, chiar la începutul construcţiei, gest similar cu punerea pietrei de temelie a unei clădiri. În cazul ASRV, alegerea monedei a fost cu o simbolistică aparte, căci leagă istoria cu prezentul în ceea ce priveşte Olanda (ţara unde-şi are originea grupul Damen) şi Australia. De comun acord, s-a decis să fie o monedă olandeză de argint din 1642, anul în care exploratorul olandez Abel Tasman a devenit primul european care a ajuns în Tasmania. Interesant este că Tasmania nu numai că găzduieşte sediul Diviziei Antarctice australiene, dar capitala insulei, oraşul Hobart, va fi portul de origine al noii nave.

adevarul.ro

  • 4 months later...
Posted

Parteneriat spectaculos între Damen şi ArcelorMittal. Navă pentru Antarctica, făcută la Galaţi cu oțel de Galați

O navă de cercetare arctică de ultimă generaţie, construită la Şantierul Naval Damen din Galaţi, va fi „îmbrăcată” cu tabla provenită tot din Galaţi, de la combinatul siderurgic ArcelorMittal. Având şi capabilităţi de spărgător de gheaţă, nava este construită pentru Divizia Antarctică a Australiei.

Contractul pentru construirea la Galaţi a acestui spărgător de gheaţă, semnat între reprezentanţii guvernului australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, a fost semnat la Hobart (Tasmania) pe 28 aprilie 2016, după cum declara la vremea respectivă, în exclusivitate pentru „Viaţa liberă”, Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, gălăţeancă de origine şi absolventă de LVA. Costul total al contractului, incluzând proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei, este estimat la 1,2 miliarde de dolari, numai construirea navei propriu-zise costând circa 200 de milioane de dolari. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii.
Noutatea este că în proiectul construirii acestui vas de cercetare antarctic de aprovizionare şi care are capabilităţi de spărgător de gheaţă a fost cooptat şi combinatul ArcelorMittal Galaţi. „Acest proiect arată capabilitatea tehnică a combinatului nostru de a produce table groase de calitate înaltă, dar și capacitatea echipei locale de a se transforma și a se adapta la cerințele speciale ale clienților noștri”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galați.

„Combinatul a furnizat tablă groasă cuprinse între mărcile AH36 și EH36. Oțelurile pentru utilizări marine sunt de înaltă rezistență (până la 620 Mega Pascali) și au un conținut scăzut de carbon, fiind ideale pentru a face față provocărilor apelor polare. Una dintre principalele provocări rezolvate cu succes de ArcelorMittal a fost de a livra tabla în dimensiunile necesare – o treime dintre ele trebuiau să fie subțiri și late, cu grosimi de 6-8 milimetri și lățimi de 3.000 de milimetri. Tablele mai subțiri sunt utilizate pentru puntea vasului, în timp ce tablele mai groase sunt utilizate, de obicei, pentru a forma corpul navei. În plus, tablele extra-largi reduc semnificativ volumul de sudură. Apropierea ArcelorMittal Galați de Șantierul Naval Damen a redus riscul de întârziere a livrărilor și a permis experților noștri să ofere un răspuns rapid la oricare dintre întrebările tehnice pe care le-ar putea avea clientul. ArcelorMittal Europa – Produse Plate și Grupul Damen au o colaborare îndelungată care se consolidează prin acest proiect de mare anvergură”, precizează un comunicat de presă remis de ArcelorMittal Galaţi.
Proiectată pentru a efectua atât operaţiuni de cercetare, cât și aprovizionare în apele antarctice, nava are o lungime de 165 de metri, va putea sparge gheața groasă de 1,65 metri, la viteze de 3 noduri și va aproviziona stațiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament și personal. Ea va avea laboratoare științifice și birouri pe o suprafață de 500 de metri pătraţi.

Pentru a marca în mod formal începerea construcției, la ceremonia oficială, conform tradiției, mai multe monede au fost au fost plasate sub chilă, inclusiv o monedă olandeză de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman a devenit primul european ce a ajuns în Tasmania. Tasmania este locul în care se află Divizia  Antarctică a Australiei, iar capitala insulei, Hobart,  va fi și portul navei.

Livrarea vasului "made in Galaţi" este programată pentru aprilie 2020.

viata-libera.ro

  • 8 months later...
Posted

Spărgătorul de gheaţă comandat de Australia a trecut testul critic de plutire

Nuyina, un spărgător de gheaţă uriaş comandat de Australia şi construit la Galaţi în România, a făcut primul pas pentru prima dată în apă, trecând testul critic de plutire, anunţă duminică postul australian ABC. Operaţiunea a durat două zile şi a presupus pomparea unui volum de apă ca pentru umplerea a 50 de piscine de dimensiuni olimpice din Dunăre în docul său uscat, ridicând nivelul apei cu şase metri. Managerul Programului de Modernizare din cadrul Diviziei Antarctice Australiene, Rob Bryson, s-a declarat mulţumit că primul test al navei a fost efectuat conform planului.
Nava cântăreşte în prezent 10.000 de tone, dar va ajunge la 25.000 odată finalizarea terminată şi când va fi complet încărcată.
În 2017, au început lucrările în Şantierul Naval Damen Galaţi la acest spărgător de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene (Australian Antarctic Division - AAD). Australia doreşte să folosească nava pentru explorarea apelor din Antarctica. "Există încă şase punţi de terminat, inclusiv toate zonele de cazare, toate laboratoarele ştiinţifice, podul navei şi stâlpii de sus", potrivit lui Bryson.
Până la sfârşitul anului viitor, vor fi testate capacităţile de spargere a gheţii. "Îi vom testa abilităţile de spargere a gheţii în largul Norvegiei", a precizat el.
Nava de 2 miliarde de dolari urmează să înlocuiască Aurora Australis până în 2020 şi se aşteaptă să aibă o durată de viaţă de 30 de ani, precizează postul de televiziune australian, în ediţia sa online abc.net.au.

agerpres.ro

  • 3 months later...
Posted

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina", reprodus din piese de Lego!

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina", construit în Şantierul Naval Damen Galaţi pentru Divizia Antarctică Australiană a devenit, chiar înainte de lansare, o vedetă a expoziţiilor de popularizare a misiunilor ştiinţifice de explorare a Polului Sud. Zeci de mii de vizitatori au putut deja să-i afle "secretele" până în cele mai mici detalii, la propriu, graţie modelului realizat din… piese de Lego de Ryan "The Brickman" McNaught, o celebritate printre fanii cunoscutelor figurine modulare.

Modelul spărgătorului de gheaţă "Nuyina" construit din piese Lego este departe de a fi doar o simplă jucărie. Ryan "The Brickman" McNaught este unul dintre puţinii artişti certificaţi oficial de Lego - doar 14 la nivel mondial - pentru măiestria cu care a reuşit să realizez din piesele modulare unele dintre cele mai uimitoare diorame, modele arhitectonice, sculpturi şi, mai nou,… spărgătoare de gheaţă. Ca într-un veritabil şantier naval în miniatură, artistul a dat importanţă fiecărui element constructiv, astfel încât să reproducă cu fidelitate nava construită la Galaţi. Nu mai puţin de 117.612 piese şi 237 de ore de muncă (aproape 10 zile, non-stop!) au fost necesare pentru construcţia replicii cu o lungime de 3,5 metri a spărgătorului de gheaţă menit să dea piept cu Oceanul Antarctic!

Nava amiral a Diviziei Antarctice

Nu este de mirare că Ryan şi-a ales drept model spărgătorul de gheaţă construit la SN Damen Galaţi. Nava "Nuyina" este, într-adevăr, o navă senzaţională, una cum se construieşte doar o dată în câteva decenii, ce poate rivaliza prin complexitate, echipamente, capabilităţi tehnice şi ştiinţifice chiar şi cu o… navă spaţială! "Nuyina" este cea mai mare investiţie a guvernului federal australian dintr-un program mai amplu destinat Antarcticii, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, în care sunt cuprinse inclusiv proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. În fapt, "Nuyina" este menită să devină, începând din 2020, nava amiral a Australiei în misiunile antarctice, urmând să o înlocuiască pe veterana gheţurilor sudice - "Aurora Australis", ce are deja 30 de ani de activitate în slujba cercetării ştiinţifice şi a susţinerii activităţii bazelor australiene din Antarctica.

Lego "Nuyina", piesă de senzaţie

Impresionat de proiectul "Nuyina", Ryan "The Brickman" McNaught a contactat la începutul anului trecut Divizia Antarctică Australiană şi de acolo a primit o mulţime de informaţii despre viitorul spărgător de gheaţă - fotografii, imagini, planuri, tot felul de detalii interesante despre construcţia şi viitoarele misiuni ale navei printre gheţurile antarctice.

Misiunea artistului a fost de a "comprima" în piesele Lego acest colos al mărilor, ce va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 de tone. Dar dincolo de asta, o provocare a fost reprezentarea multiplelor spaţii de pe o asemenea navă de cercetare, cu tot felul de facilităţi, inclusiv pentru operarea elicopterelor sau pentru derularea misiunilor subacvatice. Nava va putea găzdui 116 oameni de ştiinţă, dar va putea transporta şi încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice. Iar Ryan "The Brickman" McNaught a ţinut să pună în evidenţă toate aceste detalii, într-o variantă cât mai atractivă pentru cei care vor admira "Nuyina".

"Am recreat totul din Lego şi am «tăiat» pe jumătate (secţiune longitudinală - n.r.), pentru a putea vedea tot ce se întâmplă în această navă fascinantă. Toţi oamenii de ştiinţă fac lucruri «nebuneşti» acolo. De exemplu, bagi de seamă că au găsit… un extraterestru într-un cub de gheaţă. Avem multe glume şi chestii amuzante de felul acesta, dar am cuprins, de asemenea, la modul cât se poate de serios şi partea ştiinţifică a navei", a explicat Ryan cum a realizat varianta Lego a navei "Nuyina". Acesta a precizat că, fiind vorba de un spărgător de gheaţă, pentru a-i reda mai bine forţa şi capacitatea de a străbate gheţurile, nava a fost reprezentată ca şi cum tocmai ar înainta cu prova ridicată peste o banchiză antarctică.

După "lansarea" în varianta Lego, nava "Nuyina" a fost, în 2018, în Australia, într-un veritabil turneu naţional, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie ale Brickman Awesome Exhibition, dar a fost prezentată de Divizia Antarctică Australiană zecilor de mii de vizitatori de la Antarctic Experience, Australian Antarctic Festival sau Festival of Bright Ideas. "Nava, în varianta Lego, dă tuturor o şansă de a vedea cum va fi viaţa pe noul spărgător de gheaţă al Australiei care va naviga în Antarctica", a subliniat Rob Bryson, manager al programului de modernizare al Diviziei Antarctice Australiene. De altfel, cu excepţia perioadelor în care va fi în turnee, modelul Lego al navei "Nuyina" va fi expus la loc de cinste la sediul central al Diviziei Antarctice Australiene, din Kingston.

Repere în construirea navei "Nuyina"

Contractul pentru construirea la Galaţi a spărgătorului de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene a fost semnat între reprezentanţii guvernului australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, în aprilie 2016, la Hobart (Tasmania). Proiectată pentru a efectua atât operaţiuni de cercetare, cât și aprovizionare în apele antarctice, "Nuyina" are o lungime de 165 de metri, va putea sparge gheața groasă de 1,65 metri, la viteze de 3 noduri și va aproviziona stațiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament și personal. Ea va avea laboratoare științifice și birouri pe o suprafață de 500 de metri pătraţi. Construcţia navei a început la SN Damen Galaţi în 2017. La ceremonia oficială, conform tradiției, mai multe monede au fost plasate sub chilă, inclusiv o monedă olandeză de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman a devenit primul european ce a ajuns în Tasmania. Tasmania este astăzi locul în care se află Divizia Antarctică a Australiei, iar capitala insulei, Hobart, va fi, din 2020, și portul navei.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

La Damen, arhitectură navală pentru Antarctica. Sistem de direcţie unic pentru spărgătorul de gheaţă Nuyina

În Şantierul Naval Damen Galaţi a fost depăşită una dintre cele mai importante etape în construirea spărgătorului de gheaţă "Nuyina", destinat Diviziei Antarctice a guvernului australian (Australian Antarctic Division - AAD). Mai exact, Damen Marine Components (DMC) a finalizat furnizarea şi instalarea unor echipamente-cheie ale sistemului de direcţie şi cârmele vasului, unele dintre ele fiind în premieră pentru acest tip de nave, se precizează într-un comunicat de presă al Grupului Damen.

Dată fiind forţa colosală a gheţurilor pe care „Nuyina” le va înfrunta în Antarctica, a fost nevoie de furnizarea unor echipamente pe cât de complexe, pe atât de flexibile şi fiabile. DMC, sub marca Van der Velden Marine Systems, este responsabilă pentru detalierea tehnică și fabricarea sistemului de direcție. Sistemul de cârme este unul inedit şi are la bază un proiect-pilot dezvoltat de SN Damen Schelde prin care se asigură navei proprietăţi hidrodinamice optime. Printre elementele inovatoare ale arhitecturii navale se numără o poziţionare şi dimensionare a cârmelor astfel încât nava să-şi poată folosi la un nivel superior puterea motoarelor în lupta cu gheţurile.
Pentru a furniza toate componentele necesare sistemului de direcție de la punte la cârmă, incluzând partea de echipamente hidraulice, de control și alimentare cu energie, DMC a colaborat cu MacGregor - Hatlapa (MacGregor), o renumită companie specializată în sisteme pentru industria navală. Astfel s-a asigurat furnizarea unui sistem integrat personalizat pentru „Nuyina”.
„Cu atât de multe sisteme ce au depăşit limitele de până acum în designul și construirea unui spărgător de gheaţă, DMC a lucrat îndeaproape cu divizia polară a Lloyds Register pe tot parcursul procesului tehnic, pentru a se asigura că standardele ce au fost stabilite au fost realizate”, se precizează în comunicatul de presă al Grupului Damen.
Aceste componente sunt vitale pentru funcționarea sigură și fiabilă a navei. Drept urmare, ca un element de siguranţă suplimentar, pentru a se asigura integritatea structurală a spărgătorului gheaţă „Nuyina”, în condiţiile gheţurilor antarctice, deşi viteza maximă proiectată a navei este de 16 noduri, majoritatea componentelor au fost proiectate să facă faţă unei viteze de până la 31 noduri!
După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţă liberă”, construcţia navei „Nuyina” este parte a unui contract mai amplu - estimat la 1,2 miliarde de dolari - în care este inclusă proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari şi urmează a fi livrată de SN Damen Galaţi până în aprilie 2020.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

”Blestemul Rostock”. Spărgătorul de gheaţă ”Nuyina”, eşuat pe Canalul Sulina!

Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a intrat astăzi, 3 august, în malul Canalului Sulina, în timp ce era transportat cu ajutorul unor remorchere în vederea efectuării unor probe pe Marea Neagră.

Acest eveniment a readus în memoria colectivă eşuarea navei ucrainene „Rostok”, în 1991, tot în apropiere de Partizani şi care a paralizat navigaţia pe Dunăre pentru o lungă perioadă de vreme. Pentru deblocarea transporturilor a fost nevoie de realizarea unei rute ocolitoare. Lucrările ulterioare de ranfluare au fost extrem de dificile şi de costisitoare.

„În timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scăpat din remorci la malul stâng. Nu s-a pus travers, s-a pus într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. S-a lucrat timp de o oră, perioadă în care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusă în șenal și își continuă voiajul, fără avarie. Singura chestie a fost că nu s-a putut trece pe lângă el în intervalul acesta de o oră. Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. Fiind o navă mai lungă decât lățimea canalului nu avea cum să îl blocheze, că mulți au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu lățimea canalului. Acesta a rămas într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. De scufundat nu avea cum, nu e zonă cu piatră ca să se spargă. Singurul inconvenient e că a blocat navigația în zonă aproape o oră. Am reușit să o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el în convoi. E un corp de navă, de fapt, și era remorcat către mare. Avea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului”, a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.

Evenimentul nu s-a soldat cu victime, au precizat autorităţile portuare.

Lucrările la spărgătorul de gheaţă Nuyina, parte a unui contract de 2 miliarde de dolari, au demarat în 2017, fiind destinat Diviziei Antarctice Australiene. Nava, una dintre cele mai importante comenzi din istoria SN Damen, are o lungime de peste 160,3 de metri şi o lăţime de 25,6 metri. Nava urma să înlocuiască, din 2020, spărgătorul Aurora Australis, însă lucrările au înregistrat o întârziere, inclusive din cauza blocajelor apărute din cauza epidemiei COVID-19.

viata-libera.ro

Posted

Incidentul pe Dunăre cu nava ”Nuyina”, ”un test neaşteptat”

Spărgătorul de gheaţă „Nuyina”, construit la SN Damen Galaţi pentru Divizia Antarctică Australiană,  se va deplasa în Olanda, în vederea ultimelor operaţiuni de punere în funcţiune a echipamentelor şi efectuarea probelor de mare. După ce a trecut cu bine, în cele din urmă, hopul incidentului naval de pe Braţul Sulina, nava va fi remorcată până în portul olandez Vlissingen, marşul urmând să dureze aproximativ o lună de zile.

Considerată una dintre cele mai avansate nave ştiinţifice din lume, „Nuyina” a încasat primele lovituri nu în lupta cu gheţurile, ci în timpul manevrelor de transport, când a fost scăpată de sub control şi s-a lovit de malul Canalului Sulina.
Potrivit managerului general al Diviziei Antarctice Australiene, pentru Active şi Infrastructură, Rob Bryson, incidentul de pe Canalul Sulina a fost “un test neaşteptat” pentru spărgătorul de gheaţă, o navă care, prin definiţie, trebuie să fie capabilă să facă faţă celor mai puternice şocuri. Din fericire, dincolo de sperietura localnicilor din Partizani, care şi-au readus aminte de accidentul navei „Rostock”, din 1991, impasul a fost trecut cu bine.
„Nava a luat contact cu malul în timpul manevrelor de îndepărtare de un ponton nemarcat”, a explicat Rob Bryson. Acesta a precizat că inspecţia vizuală a pus în evidenţă doar deteriorări superficiale şi după o oră de întârziere (timp în care remorcherele din asistenţa tehnică au readus nava în şenalul navigabil – n.r.) „Nuyina” şi-a continuat drumul spre Marea Neagră, nu înainte ca, la Constanţa, coca navei să fie, pentru orice eventualitate, examinată amănunţit de scafandri.
„Este un spărgător de gheaţă de 16.300 de tone, cu o cocă cu întăritură din oţel proiectată să sfărâme gheţuri marine de până la 1,6 metri, prin urmare, deşi aceasta a fost prima lovitură a navei, cu siguranţă nu va fi ultima!”, a mai declarat reprezentantul Diviziei Antarctice Australiene.
„Nuyina” va fi tractată pe o distanţă de mai bine de 6.800 de kilometri prin Marea Neagră, Marea Mediterană şi Strâmtoarea Gibraltar, pentru a ajunge în Olanda, tocmai în Marea Nordului, până la sfârşitul lunii august. Un remorcher de 50 de metri va asigura pe mare asistenţa tehnică, urmând ca în pasajele mai înguste să fie utilizate până la trei remorchere.
„Pentru că spărgătorul de gheaţă nu a parcurs încă probele pe mare, nu are încă certificarea necesară conform regulamentelor pentru a efectua călătorii internaţionale folosind propria putere”, a explicat Divizia Antarctică Australiană de ce „Nuyina”, deşi este aproape finalizată, nu foloseşte propriile echipamente de navigaţie.
Această călătorie până la Vlissingen „va permite echipelor din vestul Europei să aibă acces la navă pentru operaţiunile finale de commissioning a sistemelor de propulsie, a sistemelor electrice şi navigaţie, după ce activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei”, mai arată Divizia Antarctică Australiană.
Spărgătorul de gheaţă „Nuyina” este aşteptat cu mare nerăbdare în Australia, unde publicul a fost ţinut la curent în mod constant cu etapele constructive ale navei, fiind organizate inclusiv evenimente speciale – de la elevi la lumea academică - menite să sublinieze rolul pe care această navă excepţională îl va juca în activitatea ştiinţifică a Diviziei Antarctice Australiene.
Nava ar urma să ajungă în Australia, în portul Hobart, la mijlocul anului viitor. Spărgătorul de gheaţă “Nuyina” va deveni, în cadrul unui program de 2 miliarde de dolari, nava amiral a Australiei în misiunile antarctice, urmând să o înlocuiască pe veterana gheţurilor sudice - "Aurora Australis", care a susţinut mai bine de 30 de ani cercetarea ştiinţifice şi activitatea bazelor australiene din Antarctica.

viata-libera.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Spărgătorul de gheaţă construit la Galaţi a ajuns în Olanda. ”Nuyina” a parcurs 7.000 de kilometri

După o călătorie de aproape 7.000 de kilometri, spărgătorul de gheaţă "Nuyina", construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a ajuns în Olanda, la Vlissingen, pentru derularea ultimelor operaţiuni de punere în funcţiune a echipamentelor şi efectuarea probelor de mare, a anunţat Divizia Antarctică Australiană, beneficiara navei.

Relocarea navei la şantierul Vlissingen s-a făcut după ce, din cauza crizei COVID - care a dus inclusiv la blocaje în lanţurile logistice sau la restricţii în deplasarea personalului - o parte din activităţile care ar fi trebui să se desfăşoare în şantierul naval Damen Galaţi au fost suspendate.
Soluţia a fost cea de a remorca nava până în Olanda, pentru a permite astfel derularea operaţiunilor de commissioning a sistemelor de propulsie, a sistemelor electrice şi navigaţie. În fapt, construcţia spărgătorului de gheaţă este aproape finalizată, însă pentru că nu a parcurs probele de mare, nu avea certificările necesare conform regulamentelor internaţionale pentru efectuarea de călătorii internaţionale folosind propria putere. Prin urmare, drumul până în Olanda, început cu aproape o lună de zile în urmă, a fost făcut cu ajutorul a trei remorchere, care au tractat "Nuyina" până la Vlissingen.
Ministrul Mediului din Australia, Hon Sussan Ley, a ţinut să aprecieze cooperarea foarte bună dintre echipa Diviziei Antarctice Australiene, navaliştii de la Damen şi tehnicienii operatorului Serco, care şi-au reunit forţele pentru realizarea acestei nave excepţionale. "Pornind de la un concept naval original, realizat în Danemarca, spărgătorul de gheaţă a fost adus la viaţă, pentru guvernul australian, de o companie olandeză într-un şantier naval românesc. "Nuyina" este deja o navă multinaţională", a declarat ministrul. "Construcția spărgătorului de gheață a fost asemănătoare unei expediții în Antarctica - un test de curaj, gândire critică și cooperare internațională", a subliniat reprezentanta guvernului australian.
După probele de mare, ce vor include inclusiv probe de gheaţă, nava "Nuyina" ar urma să fie livrată Diviziei Antarctice Australiene undeva la mijlocul anului 2021, la Hobart
Directorul general al Diviziei Antarctice Australiene pentru Active şi Infrastructură, Rob Bryson, a declara că "Nuyina" va fi una dintre cele mai complexe nave de cercetare ştiinţifică din lume: "Nava "Nuyina" reprezintă, practic, trei nave într-una - o platformă de cercetare științifică de nivel mondial, un spărgător de gheață extrem de capabil și o navă de aprovizionare cu capacitatea de încărcare de trei ori mai mare decât a predecesorului său". "Construcția navei în timpul unei crize globale COVID este şi o dovadă a modului în care echipele din acest proiect s-au adaptat și au inovat, iar lunga călătorie prin Marea Neagră, Marea Mediterană și Atlanticul de Nord către Olanda poate fi privită şi ca un omagiu adus flexibilității arătate de echipelor implicate", a mai spus Bryson.
Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" va deveni, în cadrul unui program de 2 miliarde de dolari, nava amiral a Australiei în misiunile antarctice, urmând să o înlocuiască pe veterana gheţurilor sudice - "Aurora Australis", care a susţinut mai bine de 30 de ani cercetarea ştiinţifică şi activitatea bazelor australiene din Antarctica.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Spărgătorul de gheaţă ”Nuyina”, vedetă pe timbrele din Australia

Construirea spărgătorului de gheaţă “Nuyina” a fost marcată de serviciile poştale australiene - Australia Post - printr-o emisiune filatelică menită să evidenţieze calităţile tehnice şi ştiinţifice ale navei. Parte a unui contract în valoare de două miliarde de dolari, „Nuyina” a fost construit în Şantierul Naval Damen Galaţi şi urmează să devină, din 2021, „nava amiral” a Diviziei Antarctice Australiene.

Spărgătorul de gheaţă „Nuyina” este cea mai complexă navă construită în ultimele decenii de navaliştii gălăţeni. În prezent, nava se află la Vlissingen, în Olanda, pentru ultimele activităţi de punere în funcţiune a echipamentelor (commissioning) şi efectuarea probelor de mare. După ce va trece testele din Marea Nordului, „Nuyina” va fi gata să înfrunte gheţurile antarctice.
Seria filatelică australiană este formată din patru timbre şi o foaie miniaturală ce evidenţiază designul de ultimă generaţie al navei, rolul ei de spărgător de gheaţă şi platformă de cercetare ştiinţifică, precum şi originea indigenă a numelui „Nuyina” şi legătura sa istorică cu alte nave antarctice australiene.

Cuvântul „Nuyina” - pronunțat „noy-yee-nah” - înseamnă „luminile sudului” (aurora australis - n.r.) în palawa kani, limba indigenilor tasmanieni, iar acest nume a fost ales în urma unui concurs public câştigat de elevii unei şcoli australiene. Numele „Nuyina” are legătură, de asemenea, şi cu alte două nave legendare în explorările antarctice - RSV „Aurora Australis”, predecesoarea navei construite la Galaţi, care a fost timp de trei decenii în avangarda misiunilor australiene în Antarctica, precum şi cu nava SY „Aurora”, a renumitului explorator Douglas Mawson, din perioada eroică a primelor expediţii la Polul Sud, de la începutul secolului trecut. De altfel, atât „Nuyina”, cât şi „Aurora Australis” şi „Aurora” sunt legate de portul Hobart, acolo unde se află sediul Diviziei Antarctice Australiene şi punctul de plecare în misiunile antarctice.
Timbrele pe care este reprezentată „Nuyina” prezintă şi o serie de detalii interesante din planurile tehnice ale navei.
„Proiectarea și construcția de ultimă generație a noului spărgător de gheață va asigura o rezistență și o capacitate superioare pentru sezoane extinse de cercetare, oferind în același timp o capacitate sporită de transportare a încărcăturii pentru aprovizionarea a două stații antarctice australiene într-o singură călătorie. Cele două macarale de 55 de tone ale navei din prova sunt o parte esențială a acestei capacități și apar în mod vizibil pe timbre”, precizează Divizia Antarctică Australiană. De asemenea, pe timbre mai sunt prezentate şi alte facilităţi-cheie ale navei, precum puntea pentru operarea elicopterelor şi puntea traulelor, dedicată cercetărilor vieţii marine.
Nava va putea găzdui 116 oameni de ştiinţă, aceştia având la dispoziţie laboratoare ştiinţifice pe nu mai puţin de 500 de metri pătraţi, dar va putea transporta şi încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice.
În funcţie de programele ştiinţifice, spărgătorul de gheaţă „Nuyina” va executa misiuni ce pot dura şi câteva luni de zile, pe durata unui întreg sezon antarctic.

viata-libera.ro

  • 10 months later...
Posted

Nava de cercetare construită la Galaţi a plecat spre Antarctica

Spărgătorul de gheață "Nuyina", construit în Șantierul Naval Damen Galați pentru Divizia Antarctică Australiană, a încheiat probele de mare din Marea Nordului și, după ceremonia de livrare, a părăsit, pe 1 septembrie, portul Vlissingen (Olanda) și a început călătoria de 24.000 km spre portul Hobart, din Tasmania, unde este așteptat să ajungă la sfârșitul lunii octombrie.

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este cea mai complexă navă construită în ultimele decenii de navaliştii gălăţeni. În ultimele luni, nava s-a aflat la Vlissingen, în Olanda, pentru ultimele activităţi de punere în funcţiune a echipamentelor (commissioning) şi efectuarea probelor de mare. Construirea spărgătorului de gheață este parte a unui proiect mai amplu, în valoare de 2 miliarde de dolari, din cadrul programului de explorări antarctice derulat de Australia.
După ce a trecut testele din Marea Nordului, "Nuyina" este acum gata să înfrunte gheţurile antarctice, acolo unde va înlocui în serviciu RSV "Aurora Australis", la rândul ei navă emblematică pentru misiunile de explorare derulate de Divizia Antarctică Australiană în ultimele decenii.
În cursul călătoriei spre portul Hobart, acolo unde se află sediul Diviziei Antarctice Australiene, "Nuyina" se va abate până la marginea gheții marine care înconjoară Antarctica și va fi un bun prilej pentru echipajul australian de a testa capacitățile navei într-o călătorie pe mare.
"Această călătorie este similară cu o testare pe care ați face-o dacă ați cumpăra o mașină", a declarat directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis. "Va fi o ocazie uimitoare de a vedea această navă în acțiune, pe vreme dificilă, într-o călătorie cu adevărat extinsă."

La rândul său, comandantul navei, căpitanul Gerry O'Doherty, un veteran al călătoriilor antarctice australiene anterioare, recunoaște că are ceva "fluturi în stomac" de când a preluat cârma navei pentru prima dată. "Sunt un pic nervos, dar și foarte entuziasmat", a spus el. "Este ceva fantastic să livrezi un spărgător de gheață nou-nouț, care a fost proiectat și construit personalizat pentru Programul Antarctic Australian. "Oamenii din Hobart vor fi uimiți când vor vedea dimensiunile navei. Este foarte impunătoare și foarte impresionantă."
Odată ce va sosi la destinație, "Nuyina" va parcurge o nouă perioadă intensivă de testare, punere în funcțiune și certificare a diferitelor sisteme și capabilități, inclusiv teste de gheață în Antarctica. "În următorii doi ani, vom testa și certifica diferitele capabilități ale navei, cum ar fi capabilitățile logistice, capacitatea de transportare a pasagerilor și transportarea combustibilului și gama incredibilă de sisteme științifice la bord", a explicat directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis. "Nava va avea un serviciu de 30 de ani în exploatare, iar acești doi ani de testare ne vor pregăti pentru un viitor foarte lung și sigur", a adăugat el.
Ministrul Mediului din Australia, Hon Sussan Ley, ținea recent să aprecieze cooperarea foarte bună dintre echipa Diviziei Antarctice Australiene, navaliştii de la Damen şi tehnicienii operatorului Serco, care şi-au unit forţele pentru realizarea acestei nave excepţionale. "Pornind de la un concept naval original, realizat în Danemarca, spărgătorul de gheaţă a fost adus la viaţă, pentru guvernul australian, de o companie olandeză într-un şantier naval românesc. <Nuyina> este deja o navă multinaţională", declara ministrul. "Construcția spărgătorului de gheață a fost asemănătoare unei expediții în Antarctica - un test de curaj, gândire critică și cooperare internațională", sublinia reprezentanta guvernului australian.
Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este aşteptat cu mare nerăbdare în Australia, unde publicul a fost ţinut la curent în mod constant cu etapele de construire a navei, fiind organizate inclusiv evenimente speciale - de la elevi la lumea academică - menite să sublinieze rolul pe care această navă excepţională îl va juca în activitatea ştiinţifică a Diviziei Antarctice Australiene.
Nava va putea găzdui 116 oameni de ştiinţă, aceştia având la dispoziţie laboratoare ştiinţifice pe nu mai puţin de 500 de metri pătraţi, dar va putea transporta şi încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice.
În funcţie de programele ştiinţifice, spărgătorul de gheaţă "Nuyina" va executa misiuni ce pot dura şi câteva luni de zile, pe durata unui întreg sezon antarctic.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Spărgătorul de gheață "Nuyina" a ajuns în Australia

Spărgătorul de gheață "Nuyina", construit la Galați pentru Divizia Antarctică Australiană, a ajuns în portul Hobart (Tasmania), după o călătorie de 24.000 de kilometri, ce a marcat primul voiaj al navei, din Marea Nordului până în mările emisferei sudice. Considerată cea mai avansată navă pentru explorări antarctice din lume, "Nuyina" este parte a unui program științific al guvernului australian, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari.

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este cea mai complexă navă construită în ultimele decenii de navaliştii gălăţeni. Menirea ei este de a o înlocui în misiunile antarctice pe veterana ghețurilor sudice - "Aurora Australis", ce a susținut până nu demult activitatea bazelor științifice australiene din Antarctica.
Contractul pentru construirea la SN Damen Galați a spărgătorului de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene a fost semnat între reprezentanţii guvernului australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, în aprilie 2016, iar lucrările efective au început în 2017.
Termenul de finalizare era 2020, dar pandemia de COVID-19 a afectat fluxurile de livrări de echipamente și deplasările echipelor de specialiști din industria navală, astfel că, în luna august 2020, pentru punerea în funcțiune a echipamentelor (commissioning) și efectuarea probelor în Marea Nordului, "Nuyina" a fost mutat la SN Damen Vlissingen.
La 1 septembrie 2021, după parcurgerea testelor tehnice, spărgătorul de gheață "Nuyina" și-a început lungul marș de o lună și jumătate, străbătând 24.000 de km spre portul Hobart (Tasmania), acolo unde se află sediul Diviziei Antarctice Australiene.
În mod normal, sosirea spărgătorului de gheață "Nuyina", așteptată cu atâta nerăbdare de toți australienii, ar fi trebuit marcată printr-o grandioasă sărbătoare publică, însă măsurile de carantină impuse în Tasmania din cauza pandemiei au dus, spre regretul general, la anularea acesteia. În ciuda "blocadei" impuse de coronavirus, sosirea "Nuyinei" pe râul Derwent, prin care se ajunge la docurile din Hobart, a fost imposibil de ratat. Colosul, cu o lungime de 160 de metri și înalt de 50 de metri, și-a făcut intrarea maiestuoasă în portul Hobart, stârnind entuziasmul celor care i-au salutat trecerea.
Directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis, s-a declarat încântat și ușurat când a văzut că "nava-amiral" a explorărilor antarctice a sosit cu bine acasă, după îndelungatul proces de realizare. "După 10 ani de planificare, proiectare și construcție, a vedea Nuyina intrând în portul său natal este cu adevărat un moment istoric", a spus dl Ellis. "Cu toate acestea, acum este doar începutul călătoriei pentru Nuyina. Acum se va lansa într-o perioadă de noi probe a echipamentelor și încercări de gheață, înainte de a se integra oficial în programul de 30 de ani de serviciu pentru programul antarctic australian", a precizat acesta.
Ministrul australian al Mediului, Sussan Ley, a declarat că "Nuyina" a consolidat statutul de "poartă" spre Antarctica de Est a portului Hobart și va avea un rol important în viitoarele activități științifice. "Nava va fi o parte spectaculoasă a peisajului local și, cu cât australienii vor afla mai multe despre capacitățile sale, cu atât vor fi mai uimiți", a arătat ministrul Sussan Ley.
Spărgătorul de gheață "Nuyina" este capabil să facă față unor ghețuri groase de până la 1,65 metri și să ducă la îndeplinire cele mai complicate misiuni de aprovizionare a stațiilor permanente de cercetare australiene cu mărfuri, echipamente și personal. Dar, dincolo de asta, va avea la bord laboratoare științifice și birouri de cercetare pe o suprafață de 500 de metri pătrați. Nava este capabilă să asigure la bord toate condițiile necesare pentru 170 de persoane - membri ai echipajului și cercetători - pe parcursul unor expediții de până la trei luni pe mare.
Printr-un mesaj special, însuși prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a ținut să ureze vânt din pupa navei "Nuyina". "Odată cu viitoarele echipaje și expediționari pe care îi va lua la bord, <Nuyina> va purta toate descoperirile din trecut, întrebările de azi și visele pentru viitor. Vă doresc mări calme și cer senin!", a spus prim-ministrul Scott Morrison.
Prima misiune a "Nuyinei" va fi în luna decembrie, când în cadrul unor noi teste pe mare va asigura primele aprovizionări cu combustibil și echipamente pentru bazele australiene din Antarctica. În viitor, în funcţie de programele ştiinţifice, spărgătorul de gheaţă "Nuyina" va executa misiuni ce pot dura şi câteva luni, pe perioada unui întreg sezon antarctic.

viata-libera.ro

  • 10 months later...
Posted

Spărgătorul de gheață "Nuyina", primele misiuni la Polul Sud

Spărgătorul de gheață "Nuyina", construit în Șantierul Naval Damen Galați, a trecut în cursul acestui an probele primelor misiuni la Polul Sud, marcând o serie de premiere pentru programele de cercetare ale Diviziei Antarctice Australiene (AAD), aferente sezonul 2021-2022.

"Botezul antarctic" a fost făcut în urma unei călătorii de peste 13.000 de kilometri, ce a durat aproape 40 de zile, până în februarie a.c., care a avut drept destinații stațiile de cercetare Davis și Casey. Cu această ocazie, ca parte a procesului de commissioning (punere în funcțiune - n.r.), personalul Diviziei Antarctice Australiane (AAD) a testat "pe viu", împreună cu operatorul navei, Serco Australia, "arsenalul" de echipamente științifice aflate la bord.
De asemenea, au fost puse la încercare și capacitatea navei de a face față provocărilor antarctice, precum trecerea printre primele aisberguri și croirea drumului prin spargerea gheții, dar și primele operațiuni de aprovizionare a bazelor științifice și susținerea misiunilor executate cu ajutorul elicopterelor.

Primele misiuni, primele teste "pe viu"

Coordonatorul primei misiuni la care a participat "Nuyina", Lloyd Symons, a ținut să aprecieze calitățile navei construite la Galați, subliniind că aceasta a răspuns cu succes tuturor provocărilor de care a avut parte. "Prioritatea noastră principală a fost să livrăm aproape un milion de litri de combustibil stației de cercetare Casey, pentru a permite stației să-și continue activitatea importantă pentru încă un an", a explicat comandantul Lloyd Symons. "De asemenea, am livrat cu succes două elicoptere și echipajele lor la stația de cercetare Davis și am îndeplinit o serie de sarcini de commissioning privind echipamentele marine, inclusiv traulerele și bazinele destinate cercetării științifice", a precizat Symons.
Fascinantă pentru cercetători a fost testarea echipamentelor de cartografiere a adâncurilor mării. Așa au fost refăcute cu mai multă exactitate hărțile munților subacvatici și au fost descoperite inclusiv noi canioane pe sub ghețari, formațiuni de care cercetătorii nici nu știau până atunci. "Deși am vizitat această regiune de zeci de ani, nu am avut capacitatea de a face acest tip de cartografiere detaliată până acum", a spus ofițerul specializat în acustică, Floyd Howard. "Este un privilegiu să putem configura aceste instrumente și să ne asigurăm că funcționează corect și sunt calibrate, astfel încât să avem noi instrumente pentru științele marine australiene", a precizat Howard.
O altă premieră marcată de "Nuyina" a fost participarea la primele misiuni de studiere a ecosistemelor antarctice. Noile sisteme de colectare a krillului și planctonului, de exemplu, i-au entuziasmat pe cercetători, aceștia având posibilitatea de a efectua experimente mai diverse și mult mai apropiate de condițiile în care vietățile marine trăiesc în adâncuri. Aceste acțiuni fac parte din efortul pe care cercetătorii îl fac pentru a asigura conservarea mediului marin și gestionarea durabilă a resurselor din Mările Sudului.
Într-o a doua călătorie printre ghețurile antarctice, "Nuyina" a aprovizionat stația Davis, dar și stația de cercetare de pe Insula Macquarie, fiind asigurată totodată rotația personalului expediționar. În premieră, în operațiunile din insula Macquarie au fost folosite vehiculele amfibii, care pot da piept cu marea, dar pot executa şi misiuni pe uscat. De altfel, acestea vor juca un rol important într-un mai amplu program de modernizare a stației de cercetare de pe această insulă, proces ce va dura în jur de șapte ani.

Din Antarctica în Singapore

După aceste misiuni, în cursul lunii aprilie, nava "Nuyina" s-a îndreptat spre Șantierul Naval SembCorp Marine Admiralty Yard, din Singapore, ca parte a programului de mentenanță și a pregătirii echipamentelor pentru sezonul antarctic 2022-2023.
Teoretic, nava ar trebui să stea pentru lucrările de mentenanță până în luna octombrie, însă totul depinde de... lanțurile logistice. Asta pentru că, în cursul inspecțiilor tehnice ale părții mecanice s-a constatat că este nevoie de o serie de ajustări și de înlocuirea unor componente care fac legătura între sistemul hidraulic al sistemului de transmisie și sistemul de propulsie al navei. Din păcate, timpul de livrare a unor astfel de componente este destul de îndelungat, determinate în mare măsură de lipsa unor materiale speciale și problemele din lanțurile de aprovizionare.
Pentru cazul în care "Nuyina" nu va fi gata la timp pentru a participa la misiunile din sezonul 2022-2023, Divizia Antarctică Australiană are pregătită o variantă de rezervă, care să asigure continuitatea activității în stațiile de cercetare.
"Planificarea pentru întreruperi și evenimente neașteptate este o parte importantă a Programului Antarctic Australian și am pregătit întotdeauna astfel de situații în timpul fazei de punere în funcțiune și de garanție pentru Nuyina", a arătat directorul AAD, Kim Ellis.
Dată fiind complexitatea și unicitatea unei nave precum "Nuyina", procesul de commissioning și de reglare a tuturor echipamentelor este unul amplu, care se poate întinde și pe o durată de doi, trei ani.
În același timp, odată încheiat "rodajul" unei astfel de nave, ea va fi capabilă să înfrunte cele mai aspre condiții de mediu vreme îndelungată. Spărgătorul de gheață "Nuyina" este planificat să fie în activitate, ca "navă-amiral" a Diviziei Antarctice Australiene pentru cel puțin 30 de ani.

Program științific de amploare

Spărgătorul de gheață "Nuyina" a fost construit la Galați pentru Divizia Antarctică Australiană, în cadrul unui mai amplu program științific al guvernului australian, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari.
Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este cea mai complexă navă construită în ultimele decenii de navaliştii gălăţeni.
Contractul pentru construirea la SN Damen Galați a spărgătorului de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene a fost semnat între reprezentanţii guvernului australian, contractorul Serco şi grupul Damen, în aprilie 2016, iar lucrările efective au început în 2017 și au durat până în 2021, pe lângă partea tehnică, o provocare în plus fiind și gestionarea dificultăților induse de pandemia de Covid-19.
După ce a parcurs o serie de teste în Marea Nordului, nava a ajuns în portul Hobart (Tasmania), acolo unde se află sediul Diviziei Antarctice Australiene, în octombrie 2021, după un marș de peste 24.000 de km.
Menirea navei "Nuyina" este de a o înlocui în misiunile antarctice pe veterana ghețurilor sudice - "Aurora Australis", ce a susținut până nu demult activitatea bazelor științifice australiene din Antarctica.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.