dcp100168 Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Tasarea, pe post de... ben Laden"Gemenii" Galaţiului* Ieri dimineaţă, Confort SA a predat cea de‑a doua scară renovată a blocului C20 din Ţiglina I * Dar blocul vecin, E4, se rupe în două şi a ajuns să se sprijine pe C20"Oameni v‑am făcut"Ieri dimineaţă, cei 20 de proprietari ai apartamentelor de pe scara III a blocului C20 au primit cheile apartamentelor renovate. Nimic festiv, nimic oficial. Doar reprezentanţi ai primăriei şi ai constructorului, care intrau, pe rând, în fiecare apartament, dându‑l în primire proprietarilor. Urmează ca, în zilele imediat următoare, să se dea drumul la apă, curent electric şi apoi la gaze. Erau însă destui nemulţumiţi printre locatari. Unii spuneau că nu şi‑au mai găsit tot ce au lăsat când au plecat, iar alţii s‑au arătat deranjaţi de afirmaţiile reprezentanţilor primăriei. "Ne‑au spus: oameni v‑am făcut, iar asta ne deranjează foarte mult. Cum să spună aşa ceva? Sunt casele noastre, mulţi dintre noi le renovaserăm pe bani mulţi înainte să crape blocul. Ştiţi ce parchet aveam? Ca la Peleş, iar acum uitaţi ce mi‑au pus pe jos", spunea Valerica Tămăşanu. "Uitaţi cum au montat faianţa şi gresia, cu valuri. Nu mi‑am mai găsit nici chiuveta pe care o lăsasem şi care era nouă. Acum a trebuit să cumpăr alta", ne‑a zis o altă femeie. "Una peste alta, e bine. Mai sunt destule retuşuri de făcut, dar se rezolvă. Bine că ne putem întoarce acasă", spunea alt locatar.C 20 revine la viaţă...Era o noapte de decembrie, în 2004, când au auzit, cu groază, că blocul pârâie din toate încheieturile. Crăpăturile au brăzdat brusc pereţii şi, dintr‑odată, puteai vedea dintr‑o cameră în alta. Ba chiar puteai trece cu mâna dintr‑o încăpere în alta, şi nu prin uşă, ci prin perete! Cu greu pot fi descrise zilele şi nopţile care au urmat pentru locatarii blocului C20, care au trăit luni bune cu groaznica senzaţie că, în orice clipă, blocul se poate prăbuşi. Cu ei cu tot. C20 a fost cel mai mediatizat imobil din Galaţi. Victimă a tasării şi a propriilor proiectanţi, care nu l‑au "învrednicit" cu un subsol, blocul s‑a "stins" încet, dar sigur. A fost nevoie să vină ziarele şi televiziunile, să se facă un adevărat scandal în presă, a fost nevoie chiar de procese în instanţă, pentru ca primăria să ia taurul de coarne. S‑au obţinut până la urmă bani de la buget şi a început reconsolidarea pe banii statului. Oamenii au fost evacuaţi pe rând, scară cu scară, pentru ca muncitorii să poată să‑şi facă treaba. Locatarii au fost mutaţi temporar în apartamente închiriate de primărie, iar alţii s‑au descurcat pe cont propriu. Reconsolidarea a început în primăvara lui 2005, cu scara din mijloc, şi era programată să se termine în opt luni. Au trecut de‑atunci trei ani şi abia s‑a terminat cea de‑a doua scară. A mai rămas una.... dar E4 ameninţă să cadăInvitându‑ne timid să ne arate fisurile din apartamentul ei, din ultima scară rămasă nerenovată din blocul C20, doamna Băleanu ne‑a oferit un adevărat şoc vizual: blocul E4, situat în lungul lui C20, s‑a rupt deja în două! O imensă crăpătură s‑a căscat de la parter şi până la etajul patru, înflorind parcă. Cele două blocuri, care aveau înainte cam un metru distanţă între ele, au ajuns să se sprijine unul de celălalt. Mai exact, E4 ameninţă să cadă peste C20."Din cauza înclinării blocului, uşa de la cameră nici nu mai stă deschisă. Înainte, iarna, în camera mică era foarte frig, pentru că era cu doi pereţi exteriori. Acum, de când e lipită de C20, e mai cald", ne spune unul dintre locatarii lui E4, parcă nedându‑şi seama de gravitatea situaţiei."Situaţia este foarte gravă, exact la fel cu cea în care a fost C20. Dacă E4 se sprijină peste blocul nostru, e foarte posibil ca cele 60 de miliarde de lei vechi primite de la buget pentru renovare să fie inutile. Pentru că se poate întâmpla orice. De aceea, cerem să vină aici de urgenţă Inspectoratul de Construcţii şi toate autorităţile abilitate, pentru a lua act de ceea ce se poate întâmpla", ne‑a spus şi Maria Boeru.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25371
dcp100168 Posted August 6, 2008 Author Posted August 6, 2008 Consolidare în pas de melcRitmul lucrărilor de reabilitare a blocului C 20 a fost, încă de la început, întrerupt din diverse motive: ba Guvernul nu a alocat banii la timp, ba a dat, dar a fost prea puţin, ba nu a fost terminat la timp proiectul, ba proprietarii au acţionat în judecată primăria, contestând decizia de a‑şi ipoteca locuinţele ce urmau să fie reabilitate etc etc. După ce, în urmă cu doar o lună, a fost finalizată şi a doua scară a blocului, acum lucrurile au rămas în aer. Societatea care a lucrat şi‑a strâns utilajele, barăcile, iar aleea proaspăt asfaltată indică faptul că s‑ar fi terminat tot ce era de făcut acolo. Însă blocul are trei scări şi nu doar două�"Stau oamenii cu frică..."În faţa blocului, doi locatari, Lucian Cojocaru şi Viorel Cristian, vorbesc între ei. Ne apropiem şi îi întrebăm dacă ştiu ceva sigur: s‑au oprit sau nu lucrările de reabilitare? "Nu ştim sigur, dar acum, că mă întrebaţi, mă uit şi văd că, într‑adevăr, şi‑au strâns sculele de aici. Şi barăcile", ne spune unul dintre interlocutori. Oamenii ne povestesc că au locuit cu chirie un an şi trei‑patru luni, timp în care "primăria a plătit chiria, au fost corecţi la treaba asta". Mergem la scara III, cea care pare ca un dinte cariat lângă celelalte două scări albe, luminoase, proaspăt tencuite. "Nu ne‑a spus nimeni nimic, dar nouă ne e frică să ne mutăm, am 70 de ani, nu mă mut aşa, la întâmplare� Unii vecini au început să îşi caute apartamente cu chirie, că cică plăteşte primăria, dar eu nu, aştept să mă înştiinţeze", ne spune Maria Băleanu, care locuieşte la apartamentul 11. Şi Zenovia Stancu (ap. 12) întăreşte spusele vecinei şi adaugă "dacă or repara cum au făcut la scara doi, că au astupat doar crăpăturile� Mă rog, trebuie să le repare, să înlocuiască ţevile, că noi plătim pierderile de apă şi acum". Ambele femei spun că "pereţii sunt cam dezastru", dar că cea mai gravă situaţie este la etajul patru, la apartamentul 19.Ordin de retragere"Nu mai vrem să sponsorizăm Primăria", ne‑a declarat directorul tehnic al Confort SA, Constantin Tomşa, motivând astfel decizia firmei de a‑şi retrage muncitorii şi utilajele de la blocul C20. "Am anunţat Primăria că nu mai începem şi ultima scară, în condiţiile în care lucrăm la preţuri vechi, din 2005", spune Constantin Tomşa. "Nu mai putem lucra în ritmul acesta, cum ne dă Primăria câte o scară pe an, pe care nici nu o plăteşte la timp. În trei ani, manopera s‑a mărit cu 80 la sută. Gândiţi‑vă că am început cu 35 de mii ora, iar acum este 75 ora. Preţul fierului era de 16 mii şi a ajuns la 48 de mii. Pentru cele două scări finalizate până acum, nici nu am primit toţi banii, încă mai avem de încasat două miliarde şi jumătate de lei vechi. Mai mult, din lucrările pe care le avem pentru Primărie în tot judeţul, avem de încasat 31 de miliarde. Avem lucrări finalizate încă din iarnă şi pe care Primăria nu ni le‑a plătit nici până acum. Avem o şcoală terminată la Braniştea încă din ianuarie � 2,5 miliarde, avem Şcoala 15 din Galaţi, tot în ianuarie terminată � alte două miliarde, bani pe care nu i‑am primit şi tot aşa. În aceste condiţii, suntem în situaţia ca noi să sponsorizăm Primăria, lucru pe care nu ni‑l mai putem permite", a încheiat directorul executiv al Confort SA, Constantin Tomşa.Promisiuni liniştitoareÎntrebat de motivul pentru care nu mai lucrează nimeni la blocul C 20, primarul Dumitru Nicolae nu a pomenit nimic de bani. "Şi‑or fi strâns [utilajele], dar oricum va intra în lucru şi cealaltă scară, în acest an. Însă, pentru acest lucru, trebuie ca mai întâi să mut locatarii de acolo. Cei care au stat în chirie, locatarii de la scara II, trebuie să se mute înapoi, după care vom muta locatarii de la cealaltă scară", spune Dumitru Nicolae, care apreciază cam la o lună şi jumătate toată această pauză. Fără a face referire la vreo problemă de ordin financiar, edilul şef spune că are probleme cu proprietarii care nu permit realizarea de lucrări în interiorul apartamentelor proprii şi că se loveşte şi de refuzul unora dintre ei de a‑şi asuma posibilitatea ipotecării casei în situaţia în care venitul familiei va depăşi salariul mediu: "Din motiv de presă, avem problemele de acolo. Dacă legea spune că Guvernul dă bani pentru situaţii de dezastru cu condiţia ca proprietarul să dea o declaraţie că în momentul în care câştigă mai mulţi bani, va plăti o cotă parte, este o prevedere legală şi trebuie respectată! Ia gândiţi‑vă că o persoană care a aflat că acest bloc este avariat a cumpărat cu un sfert din preţ apartamentul şi acum mă dă în judecată, iar după ce se termină de reabilitat blocul, vinde casa cu două miliarde! E normal?". Dumitru Nicolae spune că în acest an vor începe şi lucrările de reabilitare la cea de‑a treia scară, însă "nu dau detalii să nu fie speculat. În România sunt doar două blocuri reabilitate în aceste condiţii ‑ C 20 şi unul în Bucureşti. Banii de la Guvern au venit în tranşe, am primit bani şi acum două săptămâni. Când se vor muta (în chirie) toţi locatarii, ne apucăm de treabă. Astfel de cazuri au fost şi în cazul primei scări şi la a doua".Blocurile cu problemeÎn luna decembrie 2004 scara II a blocului C 20 a început să se taseze. Cu intervenţia autorităţilor, cele 20 de familii au fost evacuate, pentru a nu pica pereţii pe ele. Motivul: din lipsa subsolului tehnic, conductele blocului, îngropate direct în pământ au cedat, iar apa a "săpat", făcând blocul să se taseze. În urma acestui caz, autorităţile au inventariat toate blocurile fără subsol din Galaţi. Este vorba de 22 de blocuri: N 1, N 2, N 3, N 4, N 5 şi N 6, de la Spicul, B 2, C 3, C 7, C 8, C 9, C 10, C 11, C 12, C 13, C 14, C 18 şi faimosul bloc C 20, din Ţiglina I, dar şi E 1, E 2, E 3 şi E 4 tot din Ţiglina I (strada Saturn).http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26002
Recommended Posts