Jump to content

Angajați ai Calorgal, trimişi în șomaj


Recommended Posts

Mai mulţi angajați ai Calorgal, trimişi în șomaj tehnic. Pierderi şi costuri uriaşe cu salarizarea

 • Măsura se aplică din septembrie şi vizează angajaţii TESA şi o serie de salariaţi cu funcţii de conducere
 • Muncitorii vor rămâne pe baricade, pentru a pregăti sistemul de distribuţie pentru sezonul rece

La mai puţin de un an şi jumătate de când a început efectiv activitatea de distribuţie a apei calde şi căldurii în oraş, societatea publică de termoficare Calorgal se confruntă deja cu serioase probleme financiare, generate de pierderile colosale din perioada verii şi cheltuielile de funcţionare, în special cele salariale. Din acest motiv, noua conducere a Calorgal a decis să trimită în şomaj tehnic, începând cu luna septembrie, timp de trei luni, peste 120 de angajaţi, în special din rândul personalului TESA şi a unor şefi de producţie.

Anunţul a fost făcut de viceprimarul Sorin Enache, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură. Alesul a precizat că a primit, luni, din partea noului director al Calorgal, Marian Alexandru, un plan de măsuri pentru rentabilizarea societăţii, printre care se numără şi trimiterea în şomaj tehnic a personalului TESA. "Când am pornit Calorgal, am avut condiţia să aibă maximum 250 de salariaţi. Acea hotărâre a Consiliului Local a rămas pusă undeva deoparte, întrucât societatea nu se mai subordonează Consiliului Local, ci Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, şi a luat hotărârea să păstreze 550 de salariaţi. Ceea ce nu este rău, din punct de vedere social, dar, având în vedere costurile mari, trebuie regândit totul", a spus Sorin Enache.

Afirmaţiile viceprimarului au generat nemulţumiri în rândul unora dintre liderii de sindicat prezenţi, precum Romică Gârneaţă şi Gheorghe Tiber. În replică, Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, a spus că "principalele lucruri de care ar trebui să se ţină cont într-o societate capitalistă sunt profitul şi rentabilitatea. Principalul vector este productivitatea muncii, nu nevoile sociale. Nu ne întoarcem în comunism, unde fiecăruia i se cerea după puteri şi i se dădea după necesităţi".

Contactat telefonic, directorul Calorgal ne-a declarat că trimiterea în şomaj tehnic a celor peste 120 de angajaţi va genera o reducere a cheltuielilor de 500.000 de lei. Conform acestuia, lunar, costurile cu salariile celor peste 500 de angajaţi se ridică la aproximativ 900.000 de lei. "Este o măsură de a rentabiliza activitatea, de a micşora costurile. Este drept că trebuie să se asigure acest serviciu social de asigurare a apei calde şi căldurii, dar nu cu orice preţ, în orice condiţii", a punctat Sorin Enache.

Servicii de întreţinere a centralelor termice

Potrivit viceprimarului, noua conducere a Calorgal a prevăzut, printre altele, în setul de măsuri de rentabilizare, şi un plan potrivit căruia societatea îşi va extinde serviciile pe segmentul întreţinerii centralelor termice. Practic, Calorgal va intra pe această piaţă şi se va bate, la licitaţii şi nu numai, cu operatorii privaţi. "Un manager caută surse alternative de venit, iar asta este una dintre ele. Avem autorizaţiile necesare, vom obţine şi restul de echipamente, avem şi oameni autorizaţi", ne-a declarat directorul Calorgal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Angajaţii Calorgal cer demisia directorului

Aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii de termoficare au întrerupt, miercuri, lucrul, timp de câteva ore, şi au protestat la sediul Calorgal, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de circa două luni. Mai mult, oamenii au reclamat că, în timp ce pentru ei nu s-au găsit bani de salarii, conducerea societăţii spunându-le că nu are resurse financiare, directorii Calorgal sunt la zi cu plăţile. Ba chiar pentru unii dintre şefii Calorgal au fost operate, în urmă cu ceva timp, şi majorări salariale.

Angajaţii societăţii de termoficare au scandat „Demisia” şi „Hoţii” şi i-au cerut directorului general al Calorgal, Marian Alexandru, să părăsească fotoliul de şef. Mai mult, participanţii la protest s-au declarat profund nemulţumiţi şi de faptul că Marian Alexandru şi-a angajat fiul la Calorgal. Salariaţii Calorgal au reclamat că angajările se fac pe criterii de „pile, cunoştinţe şi relaţii” şi că fiecare şef al societăţii, atunci când este numit, vine cu o „armată” de cel puţin 20-30 de persoane.

„Vrem să se respecte Contractul Colectiv de Muncă. Îşi bat joc de noi! Ei au salarii de mii de lei, pe care le iau la timp, iar noi, cu salariul minim pe economie, aşteptăm cu lunile să primim banii. Bonuri de masă nu am mai luat din luna mai”, a spus unul dintre protestatari. Oamenii au afişat pancarte cu mesajul „Vrem conducere competentă”, „Vrem transparenţă, dialog”, „Vrem respectarea Contractului Colectiv de Muncă”.

Salariile restante, plătite săptămâna viitoare

Primarul Ionuţ Pucheanu a dat asigurări că angajaţii Calorgal îşi vor primi salariile restante săptămâna viitoare. Edilul a afirmat că, cel târziu luni, municipalitatea va vira în contul societăţii bani pentru acoperirea pierderilor. „Se pare că e nevoie de o nouă discuţie cu directorii, să înţeleagă că rolul lor acolo nu este de a fi director şi a lua un salariu mai mare decât ceilalţi. Rolul lor acolo este acela de a manageria, de a se ocupa ca lucrurile să meargă cap-coadă, să se încadreze în nişte bugete pe care şi le stabilesc de la începutul anului, să se îngrijească să-şi obţină fondurile necesare, care nu toate trebuie să vină de la Primărie. Toată lumea face cheltuieli după cum îl duce capul ştiind că undeva, la sfârşit, Primăria scoate bani de a acoperi cheltuielile absolut demente, uneori, făcute de către unul şi de către altul. Vor urma şi sancţiuni. Este inacceptabil să mergi la nesfârşit pe principiul că din taxele şi impozitele tuturor, incompetenţa şi neajunsurile în administrarea unor afaceri trebuie acoperite în permanenţă din bugetul local”, a declarat edilul-şef.

Primarul i-a acordat directorului Marian Alexandru două bile negre: una pentru faptul că salariile au fost plătite discreţionar, iar cealaltă pentru că şi-a angajat fiul la Calorgal. „Din punct de vedere moral, nu este corect. Tocmai pentru că există în permanenţă această suspiciune a nepotismului, cred că măcar atât ar fi putut să înţeleagă şi domnul director pentru a evista o astfel de situaţie. Dar unii oameni se pare că o caută şi nu se pot abţine”, a punctat edilul-şef.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

300 de persoane vor fi disponibilizate

Nu mai puţin de 310 din cei 460 de angajaţi ai Calorgal vor spune adio locului de muncă anul viitor, a declarat directorul general al societăţii de termoficare, Marian Alexandru. Acesta a spus că a pus la punct o strategie „pentru a face societatea profitabilă”, care presupune, printre altele, concedieri colective. „Vor mai rămâne 150 de oameni”, a menţionat Alexandru.

„Munca depusă de aceşti salariaţi pe timpul verii m-a costat 500.000 de lei numai orele de noapte plătite, în condiţiile în care aceste puncte termice nu au furnizat nimic. Dar nu a venit nimeni să spună oprim tura, oprim plata orelor de noapte”, s-a plâns Marian Alexandru, spunând totodată că societatea va trebui să se axeze, începând de anul viitor, pe alte tipuri de servicii, în condiţiile în care în sistemul centralizat de termoficare au rămas mai puţin de 20.000 de consumatori. Ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, furnizarea de agent termic în sistem centralizat ar putea fi sistată definitiv.

Declaraţiile acestuia au fost făcute, miercuri, în contextul protestului declanşat de angajaţii societăţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp. Oamenii au reclamat, printre altele, că, în timp ce pentru ei nu s-au găsit bani de salarii, directorii Calorgal au avut grijă să-şi primească lefurile.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Angajații Calorgal continuă protestele

Aproximativ 100 de salariați ai societății de distribuție a energiei termice s-au strâns, din nou, încă de la primele ore ale dimineții, în curtea unității.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, i-a invitat pe liderii de sindicat ai Calorgal la o discuție pe tema nemulțumirilor salariaților. Sindicaliștii discută de mai bine de o oră cu edilul-șef. Oamenii sunt nemulțumiți nu doar din cauza restanțelor salariale, ci și pentru că au aflat din presa locală că anul viitor vor fi disponibilizați peste 300 de angajați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii Calorgal au renunţat la proteste. Acord după negocierile primarului cu sindicatele

Muncitorii de la Calorgal au încetat, joi, 26 octombrie, în jurul prânzului, protestele, după ce au primit promisiunea că, săptămâna viitoare, îşi vor primi salariile restante. Asigurările au fost date de primarul Ionuţ Pucheanu, după o discuţie de aproximativ două ore cu sindicaliştii, la care a participat şi directorul general al Calorgal, Marian Alexandru.

„Am convenit ca luni să primească lichidarea de pe luna septembrie, iar vineri, cel târziu, să primească avansul de pe luna octombrie. Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile”, a anunţat edilul-şef, după negocierile cu sindicatele.

Ionuţ Pucheanu l-a avertizat pe directorul societăţii de distribuţie a energiei termice că va fi demis în cazul în care va mai plăti salariile discreţionar, aşa cum s-a întâmplat de curând, când muncitorii nu şi-au primit banii, în timp ce directorii întreprinderii au fost protejaţi, fiindu-le acordate lefurile. „Ceea ce ar trebui domnul director să înţeleagă este că atunci când eşti lider nu înseamnă să îţi acoperi nevoile în primă fază ţie, ci să te laşi ultimul, tocmai pentru a da un exemplu de bună practică. Sper că domnul director să fi înţeles lucrul acesta şi să fie ultima oară când mai aud că dumnealui şi conducerea şi-au luat salariile, iar angajaţii sau cei care efectiv sunt cu mocsul în mână au fost lăsaţi la urmă. La următoarea abatere de genul acesta, o să ne strângem mâinile”, a avertizat primarul.

Participanţii la negocieri au mai stabilit, printre altele, că, în primăvară, când câteva sute de persoane vor spune adio locului de muncă, întrucât vor fi operate concedieri colective, oamenii să primească venituri în completare, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013. Asta presupune, conform liderului de sindicat, Cristinel Ciubotariu, că, pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariu mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Angajaţii Calorgal ar putea iesi din nou în stradă

La nici o lună după ce au protestat în curtea Calorgal, nemulţumiţi că nu îşi mai primiseră salariile de aproximativ două luni, angajaţii distribuitorului de energie termică în sistem centralizat ar putea să iasă din nou "în stradă".

Motivul este acelaşi: lefurile se lasă aşteptate, pe termen nelimitat, întrucât societatea nu are bani, din nou, să îşi plătească salariaţii. Cei aproximativ 460 de angajaţi, câţi mai numără Calorgal în acest moment, ar fi trebuit să încaseze lichidarea aferentă lunii octombrie, însă conducerea societăţii le-a transmis oamenilor, prin vocea liderului de sindicat, că nu are bani să îi plătească, întrucât nu a încasat banii pentru lucrările prestate la o serie de instituţii publice, în special pentru montarea unor centrale termice în unităţi de învăţământ. De altfel, pe 25 octombrie, în prima zi de proteste din curtea Calorgal, directorul general Marian Alexandru declara că societatea aştepta să încaseze bani în contul unor lucrări de câteva sute de mii de lei.

"Se spune că nu sunt bani şi nici nu se ştie când am putea să îi primim. Se pare că, din cauză că şcolile şi grădiniţele nu sunt finanţate, nu au cum să facă plăţi către Calorgal. Situaţia este destul de delicată. Este drept că, după protestele din luna octombrie, oamenilor le-a fost achitat tot din urmă, dar salariile sunt mici, iar angajaţii se descurcă greu oricum şi o nouă întârziere salarială amplifică nemulţumirile", ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal.

Întrebat dacă vor fi organizate noi proteste, în condiţiile în care oamenii nu-şi vor primi salariile, liderul de sindicat s-a ferit să ofere un răspuns, precizând că urmează să organizeze o şedinţă cu salariaţii. Totuşi, surse din cadrul angajaţilor ne-au spus că, încă de la începutul săptămânii, în societate se vorbeşte despre declanşarea unor noi proteste.

"Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile", declara, în luna octombrie, primarul Ionuţ Pucheanu, după negocierile cu sindicatele.

Negocieri pentru CCM

La Calorgal, tensiuni ar putea genera, în perioada următoare, şi negocierile pe marginea noului Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Actualul CCM expiră pe 19 decembrie, iar sindicatul şi conducerea societăţii trebuie să încheie un nou contract. Cu atât mai mult cu cât, pentru anul viitor, sunt programate o serie de disponibilizări, iar cei care vor spune adio societăţii (conform estimărilor, aproximativ 300 de persoane) vor fi concediaţi conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, care presupune plăţi compensatorii. Pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariul mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Se lasă cu proteste la Calorgal, înainte de disponibilizări

Peste 70 de angajaţi ai Calorgal vor fi concediaţi, anul acesta. Supăraţi că reprezentanţii la vârf ai societăţii nu le oferă detalii cu privire la schema de disponibilizări, salariaţii vor să declanşeze noi acţiuni de protest.

Nu mai puţin de 350 din cei aproximativ 460 de angajaţi ai Calorgal vor spune adio locului de muncă în următoarele luni, conform planurilor conducerii distribuitorului de agent termic în sistem centralizat. Deşi, încă din toamna anului trecut, atât reprezentanţii Primăriei, cât şi cei de la vârful Calorgal au anunţat că va fi pusă în aplicare o schemă de disponibilizări, care îi va viza pe majoritatea salariaţilor, nici până la această dată oamenilor nu le-a fost comunicat clar când vor fi obligaţi să renunţe la locul de muncă şi în ce condiţii. Motiv pentru care salariaţii Calorgal vor să picheteze din nou sediul societăţii şi să ceară în stradă transparenţă şi dialog şefilor societăţii. O decizie în acest sens ar putea fi luată în următoarea şedinţă a sindicatului. „Oamenii vor să ştie ce îi aşteaptă. Au familii de întreţinut, au copii, au rate la bănci, au tot felul de griji şi de probleme. Dacă este nevoie de disponibilizări, să se facă. Salariaţii nu se opun unei astfel de decizii, dar vor să ştie din timp ce îi aşteaptă, să fie informaţi, nu surprinşi cu cine ştie ce planuri. Astfel de decizii trebuie să le fie comunicate oamenilor din timp”, ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal.

Salarii compensatorii pentru angajaţi

Cei 350 de salariaţi ai Calorgal ar urma să fie concediaţi în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2013, "privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective". În funcţie de vechime, salariaţii vor primi venituri în completare, pe lângă indemnizaţia de şomaj. „Am convenit cu directorul general şi cu liderul de sindicat ca în Contractul Colectiv de Muncă să putem prinde şi o schemă de disponibilizări. Am avut o întâlnire şi cu cei de la Prefectură, cei care pot iniţia hotărârea de Guvern necesară introducerii Calorgalului pe o astfel de listă, sunt eligibili pentru a beneficia de Ordonanţa 36”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, după recenta şedinţă a Consiliului Local. În ceea ce priveşte viitorul societăţii, edilul a declarat: „Mi-e greu să vă spun, în momentul de faţă, ce se va întâmpla. Nu aş vrea să mă mai hazardez, oricât mi-aş dori ca această societate să devină rentabilă şi să intre în normalitate cu nişte criterii economice demne de o societate. Managerii ar trebui să înţeleagă că nu sunt acolo doar pentru a lua salariu, ci pentru a rentabiliza aceste societăţi şi pentru a le face să meargă aşa cum trebuie. Calorgal a apucat uşor pe o cale care pare a fi ok. Din păcate, suntem în postura în care, cel puţin aşa se plânge domnul director general, deşi a prins contracte în combinat, nu prea are cu cine munci. Îmi cer scuze dacă nu este aşa, dar asta este ceea ce mi s-a spus”, a spus Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că autorităţile intenţionează să închidă definitiv sistemul centralizat de termoficare în acest an. La începutul acestei luni, primarul Galaţiului a afirmat că „lucrurile au intrat pe un drum din care nu mai există cale de întoarcere. Din punctul meu de vedere, nu mai avem ce să facem”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Ce îi aşteaptă pe angajaţii Calorgal

Salariaţii Calorgal au hotărât să amâne protestele programate pentru joi şi vineri, după ce, ieri, au primit promisiunea reprezentanţilor Primăriei şi a conducerii societăţii că, în perioada următoare, va fi elaborat planul pentru accesarea Ordonanţei 36, prin care celor câteva sute de angajaţi disponibilizaţi ar putea să li se ofere venituri în completare.

Chiar dacă oamenii au decis să amâne acţiunile de protest, conflictul şi tensiunile din curtea societăţii publice de distribuţie a energiei termice nu s-au stins. Cu atât mai mult cu cât, în şedinţa de ieri, organizată de sindicalişti la Casa de Cultură a Sindicatelor, la care au participat şi directorul general al societăţii - Marian Alexandru, şi Vergiliu Vals (directorul general al Direcţiei Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei), oamenii nu au obţinut răspunsuri la numeroasele întrebări privind viitorul Calorgal şi al celor peste 475 de angajaţi ai societăţii, cât numără distribuitorul în prezent.

„Preconizez că la toamnă dăm iar căldură”

Este de notorietate faptul că cei mai mulţi dintre angajaţii Calorgal ar putea să spună, în viitorul apropiat, adio locului de muncă, după cum au anunţat, în repetate rânduri, atât reprezentanţii la vârf ai Primăriei, cât şi conducerea societăţii. Numai că, ieri, niciunul dintre factorii de decizie nu a putut să le spună oamenilor când ar urma să fie disponibilizaţi, dar, mai ales, în ce condiţii. Mai mult, pentru ca cei peste 100 de salariaţi, prezenţi ieri la şedinţă, să fie şi mai bulversaţi din cauza valului de informaţii contradictorii, directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, le-a spus angajaţilor că preconizează că, în sezonul rece 2018-2019, „dăm iar căldură”. „Eu nu vă pot spune, la ora actuală, că se închide sistemul centralizat de termoficare sau nu se închide (...) Eu preconizez - dar asta este o părere personală - că la toamnă dăm iar căldură”, a afirmat Marian Alexandru. Nemulţumiţi de „pledoaria” conducerii societăţii, oamenii au reclamat condiţiile grele de lucru, faptul că nu se respectă Contractul Colectiv de Muncă, dar şi deciziile autorităţilor de a încuraja populaţia să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare. După aproximativ o oră de discuţii şi polemică, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, le-a spus angajaţilor Calorgal: „Dacă dumneavoastră credeţi că viitorul va fi aici, vă înşelaţi. Maximum 150 de oameni o să aibă viitor aici (...) Calorgal se va transforma într-o societate de prestări servicii (...) Domnul Vals trebuie să ştie, să ne ajutăm reciproc, să accesăm această ordonanţă şi să respectăm Contractul Colectiv de Muncă. După aceea, Dumnezeu cu mila. E jenant pentru un oraş ca Galaţiul să ajungă în situaţia asta”. Liderul de sindicat al Calorgal, Cristinel Ciubotariu, a spus, la finalul şedinţei, că sindicaliştii vor să aibă convingerea că „cei care pleacă, nu pleacă în total dispreţ al societăţii sau al autorităţii locale, iar cei care rămân să aibă garanţia că vor avea contracte şi îşi vor primi salariile”.
Directorul Vergiliu Vals a declarat că, până la finele lunii martie, „se face bugetul societăţii Calorgal pentru 2018 împreună cu planul de afaceri aferent activităţii care urmează să se desfăşoare în 2018, funcţie de care se vor calibra toate cheltuielile, inclusiv cele cu personalul”, documente care vor sta şi la baza planului pentru accesarea ordonanţei Guvernului privind obţinerea de venituri în completare pentru salariaţii disponibilizaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Calorgal concediază 300 de angajaţi

Pe fondul demersurilor făcute de municipalitate încă de anul trecut pentru închiderea sistemului centralizat de încălzire din municipiul Galaţi, salariaţii Calorgal, societatea care a asigurat distribuţia agentului termic în oraş, nu vor scăpa de ceea ce s-au temut de la bun început: pierderea locurilor de muncă. Încă din luna aprilie 2018, societatea Calorgal a înaintat adrese către AJOFM Galaţi şi către Inspectoratul Teritorial de Muncă prin care comunică faptul că societatea intenţionează să efectueze concedieri colective în trei etape.

Sindicatul salariaţilor din Calorgal ”Solidaritatea” şi-a exprimat în scris acordul privitor la aceste concedieri colective dar cu respectarea OUG 36/2013 conform căreia salariaţii disponibilizaţi vor primi venituri în completare adică salarii compensatorii. Potrivit planului de disponibilizare întocmit de conducerea societăţii Calorgal SA, numărul salariaţilor se va reduce de la 465 la 162 de salariaţi, astfel că vor fi disponibilizaţi 303 persoane.

Cele trei etape ale concedierilor colective propuse sunt 1 iulie 2018, 15 septembire 2018 şi 1 decembrie 2018. Primii 122 de angajaţi vor primi preaviz începând cu data de 1 iunie şi vor înceta activitatea de la 1 iulie 2018. În a doua etapă vor pleca 108 salariaţi (preaviz începând cu data de 16 augjust 2018), iar în a treia etapă vor pleca 73 de salariaţi (preaviz începând cu data de 1 noiembrie 2018).

Toate procedurile legale pentru aceste disponibilizări au fost făcute, mai rămâne doar să fie obţinut şi votul Consiliului Local Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei valuri de concedieri colective la Calorgal

Aproape 70 la sută dintre salariaţii societăţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie. Cele trei etape de concedieri colective sunt prevăzute în „Planul de disponibilizare al Calorgal”, document pe care aleşii îl vor vota săptămâna viitoare. De la 480 de salariaţi, societatea locală de distribuţie a agentului termic va rămâne, la 1 decembrie, cu doar 177 de angajaţi.

„Pe fondul ineficienţei unor activităţi, societatea este nevoită să recurgă la măsura reduceri/eliminării activităţilor nerentabile din punct de vedere economic, măsură care implică şi reducerea numărului de personal cu 303 salariaţi şi păstrarea doar a salariaţilor necesari desfăşurării activităţilor cu potenţial ridicat de rentabilitate”, se arată în „Planul de disponibilizare al Calorgal”, care a ajuns pe masa aleşilor locali.

Protecţie pentru disponibilizaţi

Calorgal, „succesoarea Apaterm”, recurge la măsurile defunctei societăţi şi încearcă să atenueze impactul social al disponibilizărilor colective, prin accesarea OUG 36/2013, care prevede, în funcţie de vechime, venituri în completare pentru salariaţii disponibilizaţi, adică o formă de plăţi compensatorii. Societatea justifică intenţia arătând „şansele reduse de angajare pe piaţa muncii a personalului disponibilizat”. Mai exact, susţine că peste 70 la sută dintre angajaşi au depăşit vârsta de 50 de ani, nu au o recalificare care să le permită reintegrarea pe piaţa muncii, şi invocă „tendinţa discriminatorie a angajatorilor de a recruta persoane de până în 35 de ani”.

Potrivit aceleiaşi surse, la 1 martie 2018, Calorgal avea 322 de oameni - personal direct productiv, 111 – personal TESA, şi nu mai puţin de 16 posturi de conducere.

Efectele financiare ale concedierilor

Conform planului de disponibilizări, pentru 2018, societatea şi-a propus venituri de 44,7 milioane de lei şi cheltuieli de 51,2 milioane de lei, asumându-şi o pierdere de 6,5 milioane de lei, în condiţiile în care cheltuielile cu munca vie se ridică la 20,1 milioane de lei. Pentru 2019, societatea îşi propune venituri de 12,5 milioane de lei, şi cheltuieli de 12,2 milioane de lei, previzionând un profit de 230.565 de lei, în condiţiile în care cheltuielile cu cei 177 de salariaţi, câţi vor mai rămâne anul viitor, se vor reduce la 5,3 milioane de lei.

Trei valuri de plecări

Planul de concedieri prevede că în prima etapă 122 de salariaţi vor părăsi întreprinderea la 1 iulie. Următorul val numără 108 salariaţi care vor pleca acasă de la 15 septembrie. Ultima etapă de concedieri vizează 73 de salariaţi care vor rămâne fără loc de muncă de la 1 decembrie. Conform documentului, primii ar urma să primească preaviz săptămâna viitoare, dacă planul va fi aprobat de aleşii locali.

Ce viitor îi aşteaptă pe salariaţi

Potrivit liderului de sindicat al Calorgal, Cristinel Ciubotariu, după aprobarea planului de disponibilizări de către aleşii locali, hotărârea adoptată împreună cu întreaga documentaţie vor fi avizate de către prefect şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. „Dosarul merge apoi la ministerul de resort – în cazul nostru, Ministerul Dezvoltării – pentru verificare, după care se va solicita avizul Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. În momentul în care proiectul este avizat, este trimis, pe rând, la Consiliul Economic Social, la Secretariatul General al Guvernului şi, ultimul pas, în şedinţă de Guvern pentru a fi aprobat”, a explicat sindicalistul.

Întrebat în cât timp estimează că guvernanţii vor aproba concedierea salariaţilor Calorgal în baza Ordonanţei 36, Cristinel Ciubotariu a spus că depinde şi „de decidenţii de la nivel local, dacă se implică, inclusiv de parlamentari”. „La Brăila, când s-a accesat OUG 36 pentru salariaţii din termoficare, s-au implicat şi primarul, şi parlamentarii, iar în trei luni s-a rezolvat. Documentele noastre au fost trimise la Primăria Galaţi în urmă cu o lună şi un pic”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Planul de disponibilizări al Calorgal a ajuns la Guvern

Guvernul va trebui să decidă, în următoarea perioadă, dacă le acordă celor aproximativ 70 la sută dintre angajaţii Calorgal, care urmează să spună adio locului de muncă, venituri în completare, în aşa fel încât disponibilizările programate la societatea de termoficare să fie operate în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2013, care prevede o serie de măsuri de protecţie socială în cazul celor afectaţi de concedieri colective.

Proiectul de hotărâre de Guvern, iniţiat de prefectul Galaţiului, Dorin Otrocol, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, a fost transmis, zilele trecute, la Bucureşti, pentru a fi analizat şi aprobat de Executiv. Propunerea de act normativ a fost întocmită în baza hotărârii Consiliului Local, adoptată la finele lunii trecute, prin care s-a aprobat planul de disponibilizări la Calorgal.

Reamintim că, potrivit planului, aproape 70 la sută dintre salariaţii societăţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, fiind stabilite trei etape de concedieri colective. De la 480 de salariaţi, societatea locală de distribuţie a agentului termic va rămâne, la 1 decembrie 2018, cu doar 177 de angajaţi. Prima etapă de disponibilizări era programată pentru 1 iulie, iar angajaţii vizaţi ar fi trebuit să primească preaviz la începutul lunii iunie. Numai că acest termen nu a fost respectat, în condiţiile în care nu există o hotărâre de Guvern, deocamdată, care să aprobe concedierile colective în baza Ordonanţei 36.

Potrivit liderului de sindicat al Calorgal, Cristinel Ciubotariu, întreaga documentaţie "merge apoi la ministerul de resort - în cazul nostru, Ministerul Dezvoltării - pentru verificare, după care se va solicita avizul Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. În momentul în care proiectul este avizat, este trimis, pe rând, la Consiliul Economic Social, la Secretariatul General al Guvernului şi, ultimul pas, în şedinţă de Guvern, pentru a fi aprobat", explica, luna trecută, sindicalistul.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2013 arată la art. 7 că "Persoanele concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază de următoarele drepturi: a) indemnizaţie de somaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare; b) venit lunar de completare; c) plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Guvernul alocă 2.376.000 lei pentru disponibilizaţii de la Calorgal

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la societatea Calorgal S.A. Galaţi.

Ca urmare a închiderii sistemului centralizat de încălzire şi a acordării de către Primăria Galaţi a unui ajutor financiar de 3.000 lei în vederea achiziţionării unui sistem alternativ de încălzire de către gălăţenii care renunţa la sistemul centralizat, societatea Calorgal şi-a restrâns radical activitatea.

La data de 01 iunie 2018, Calorgal S.A. mai avea un număr de 465 salariaţi. Planul de disponibilizare întocmit în vederea eficientizării Societăţii Calorgal S.A. şi aprobat de Consiliul Local Galaţi propune disponibilizarea a 303 de salariaţi, în trei etape, respectiv:
- Etapa I - 122 salariaţi, începând cu data de 01.07.2018;
- Etapa II - 108 salariaţi, începând cu data de 15.09.2018;
- Etapa III - 73 salariaţi, începând cu data de 01.12.2018.

Potrivit OUG nr. 36/2013, salariaţii Calorgal ce vor fi concediaţi, beneficiază de măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, prin acordarea unui venit de completare. În proiectul supus dezbaterii, se propune alocarea sumei de 2.376.000 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata acestor venituri în completare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Program de lucru de doar două ore pentru angajaţii Calorgal, înainte de a fi trimişi acasă

Înainte de a face concedieri colective, conducerea Calorgal vrea să le reducă celor peste 400 de angajaţi programul de lucru la doar două ore pe zi.

Propunerea şefilor societăţii a stârnit furia sindicaliştilor. În şedinţa Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, a criticat intenţia conducerii Calorgal şi a ridicat totodată semne de întrebare cu privire la legalitatea unei astfel de decizii. „Salariaţii Calorgal au primit o adresă în care sunt anunţaţi de către conducere că vor să treacă la un program de două ore zilnic, respectiv 10 ore pe săptămână. Îi anunţă ieri (luni, 25 iunie 2018 n.r.) că, începând cu data de 1 iulie şi până pe 30 septembrie, se trece la alt program, fără vreo altă înştiinţare, fără să spună de ce, cum. Noi, prin aprilie, am discutat şi cu Primăria Galaţi care a promis că există suficienţi bani pentru a nu mai avea probleme cu plata până la disponibilizările prin accesarea Ordonanţei nr. 36 (...) Cum poţi să trimiţi o adresă de trei rânduri fără să fie însoţită de nişte hârtii cu privire la activitatea societăţii, la ce se va întâmpla în viitor şi mai departe. Unde aţi mai auzit de două ore pe zi? Eu am înţeles să reduci programul de lucru, dar nu aşa (...) Nu cineva care conduce o societate se trezeşte aşa şi de mâine salariatul vine două ore la muncă pentru că aşa vrea cineva”, a reclamat liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa. „Nu îmi place tonul”, a spus subprefectul Mihai Manoliu. „Mie nu îmi place cum domnul director (prezent la şedinţă) manageriază societatea. Este o încălcare a legislaţiei”, a replicat sindicalistul.

Directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a spus că joi (astăzi n.r.) va avea o întâlnire cu sindicaliştii Calorgal pentru a negocia cu privire la diminuarea programului de lucru. Acesta susţine că „este doar o propunere, pentru a negocia un program restrâns de lucru, exact cum are şi CET (Electrocentrale, producătorul de energie electrică şi agent termic primar n.r.). CET, tocmai pentru a face economie la cheltuielile cu resursa umană, lucrează două sau trei zile pe săptămână. Asta nu înseamnă că noi am decis, am luat măsuri fără să consultăm sindicatul. I-am invitat la o discuţie – sunt de acord sau nu. Discuţia s-a amânat şi urmează să ne întâlnim joi. Decizia pe care o vom lua va fi de comun acord cu sindicatul”, a afirmat Alexandru.

Amintim că aproape 70 la sută dintre salariaţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, conform planului de disponibilizări aprobat de Consiliul Local. Societatea va rămâne cu doar 177 de angajaţi, în condiţiile în care, la 1 iunie, număra 465. La acest moment, pe site-ul Ministerului Dezvoltării se află în dezbatere un proiect de hotărâre de Guvern prin care salariaţilor disponibilizaţi li se oferă venituri în completare, în baza Ordonanţei nr. 36, fiind propusă, pentru anul 2018, suma de 2.376.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fără program redus pentru angajaţii Calorgal

Propunerea ca angajaţii Calorgal să lucreze două ore pe zi nu a "trăit" decât o săptămână. Directorul general Marian Alexandru ne-a spus ieri că s-a renunţat la această idee.

Aşa cum "Viaţa liberă" a scris săptămâna trecută, conducerea Calorgal a intenţionat să reducă programul de lucru al celor aproximativ 470 de angajaţi la numai două ore pe săptămână. Măsura propusă, justificată prin faptul că "această cheltuială cu forţa de muncă este greu de suportat", ar fi urmat să reducă semnificativ cheltuielile cu resursa umană până când va fi accesată Ordonanţa 36, care prevede acordarea de venituri în completare celor 303 salariaţi ce vor fi disponibilizaţi. Deocamdată, proiectul de hotărâre de Guvern pentru trimiterea acasă a peste 70 la sută din angajaţi îşi urmează traseul interministerial, fiind nevoie de avizul pozitiv dat de patru ministere - Dezvoltării, Justiţiei, Muncii şi Finanţelor, după care de avizul pozitiv al Consiliului Economic şi Social (CES), iar apoi, în sfârşit, să ajungă la Secretariatul General al Guvernului.

Propunerea conducerii a fost criticată de sindicalişti. "Salariaţii Calorgal au primit o adresă în care sunt anunţaţi de către conducere că vor să treacă la un program de două ore zilnic, respectiv 10 ore pe săptămână. Îi anunţă luni, 25 iunie, că, începând cu data de 1 iulie şi până pe 30 septembrie, se trece la alt program, fără vreo altă înştiinţare, fără să spună de ce, cum. Noi, prin aprilie, am discutat şi cu Primăria Galaţi, care a promis că există suficienţi bani pentru a nu mai avea probleme cu plata până la disponibilizările prin accesarea Ordonanţei nr. 36", a afirmat liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, în şedinţa de marţea trecută a Comisiei de Dialog Social.
Ieri, directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a confirmat pentru "Viaţa liberă" că propunerea cu programul redus de lucru a picat: "Sindicatul nu e de acord. Nu pot să-i forţez. Preferăm să funcţionăm în pierdere, ca să ajutăm oamenii".

Aproape trei sferturi dintre salariaţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, conform planului de disponibilizări aprobat de Consiliul Local. Societatea va rămâne cu doar 177 de angajaţi, în condiţiile în care, la 1 iunie, număra 465. Proiectul de hotărâre de Guvern prin care salariaţilor disponibilizaţi li se oferă venituri în completare, în baza Ordonanţei 36, prevede pentru anul 2018 suma de 2.376.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

S-a modificat planul de disponibilizare a salariaţilor de la Calorgal

Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare ce s-a desfăşurat marţi, 17 iulie 2018, modificarea planului de disponibilizare a angajaţilor Calorgal SA. Deoarece disponibilizările nu au demarat conform planului iniţial care prevedea concedierea salariaţilor în trei etape, cu începere de la 1 iulie 2018, consilierii au aprobat comasarea primelor două etape.

Amânarea începerii planului de disponibilizare s-a impus deoarece paşii procedurali dintre Primăria municipiului Galaţi şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-au derulat mai încet decât s-a preconizat iniţial, Ministrul Dezvoltării fiind instituţia care va aloca banii necesari plăţii salariilor compensatorii care trebuie acordate salariaţilor disponibilizaţi de la Calorgal. Potrivit hotărârii de consiliu local, prima etapă va începe pe data de 1 octombrie, cei 230 de salariaţi cuprinşi în această primă etapă urmând să primească preaviz începând cu data de 3 septembrie. Cea de a II-a etapă vizează alţi 73 de salariaţi, care vor primi preaviz începând cu data de 1 noiembrie, urmând să fie puşi pe liber pe data de 1 decembrie 2018.

Reamintim că Guvernul a alocat banii necesari plăţilor venitului în compensare (salarii compensatorii) de care beneficiază salariaţii cuprinşi în planul de disponibilizare în sumă totală de 2.376.000 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018. Potrivit OUG nr. 36/2013, salariaţii Calorgal ce vor fi concediaţi, beneficiază de măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, prin acordarea unui venit de completare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ajutor financiar pentru persoanele disponibilizate de la Societatea CALORGAL S.A. Galaţi

Guvernul a aprobat astăzi, 29 august, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 456 mii de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea CALORGAL S.A. din Galaţi.

Societatea are ca obiect principal de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, incluzând şi activitatea de producere şi distribuţie a energiei termice pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Galaţi.

Tendinţa generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate publică (numărul de consumatori care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81% din consumatorii anului precedent), starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum şi creşterea preţurilor la combustibili reprezintă dificultăţi majore pentru funcţionarea Societăţii CALORGAL S.A. Galaţi. Astfel, activitatea de distribuţie a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de aprox. 70%.

În acest context, s-a conturat necesitatea adoptării de urgenţă a unor măsuri necesare în vederea redresării activităţii, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor şi întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în două etape, începând din luna septembrie 2018, şi care va afecta 303 salariaţi.

Analizând structura personalului în funcţie de vârstă, s-a constatat că 70,8% dintre salariaţi au peste 50 ani, iar şansele de reinserţie pe piaţa muncii a acestora sunt reduse. În aceste condiţii, societatea este preocupată de realizarea unui plan de disponibilizare care să atenueze impactul social al procesului de restructurare, în acord cu măsurile de protecţie socială acordate de stat prin OUG nr. 36/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

La Calorgal întârzie salariile și se pregătește primul val de disponibilizări

Sunt probleme cu salariile la societatea de termoficare Calorgal. Angajații nu au primit salariile din luna august și nici nu au fost informați despre un termen de plată a restanțelor. Salariații sunt nemulțumiți și se gândesc la declanșarea unor proteste, spun surse din cadrul societății gălățene.

În paralel, în cadrul societății se pregătește primul val de concedieri colective. Acesta va avea loc pe 1 octombrie, iar al doilea este programat pe 1 decembrie. În total, vor fi disponibilizați 303 angajați de la Calorgal, astfel încât societatea va rămâne cu doar 177 de salariați.

Societatea edilitară de termoficare din Galați este în pragul colapsului, după ce Primăria și Consiliul Local au decis, anul trecut, să renunțe la sistemul centralizat. De atunci, municipalitatea a acordat subvenții celor care și-au montat centrale de apartament, în jur de 10.000 de familii, și a decis să transforme 20 de puncte termice din oraș în microcentrale de cartier, investiția fiind estimată la peste un milion de euro.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul angajaţilor Calorgal, la jumătate

Începând de astăzi, 1 octombrie, numărul angajaţilor societăţii de termoficare Calorgal s-a redus la jumătate. 221 dintre ei au părăsit societatea, urmând să beneficieze de venituri de completare conform OUG 36/2013. Conform liderului de sindicat Cristi Ciubotariu, aceştia vor beneficia de 5 până la 24 de salarii, în funcţie de vechime, plus ajutorul de şomaj. După 12 luni, ei vor mai primi doar venitul de completare, nu şi şomajul. În acest context, directorul general Marian Alexandru a anunţat că, până cel târziu astăzi, va fi plătită lichidarea lunii august, urmând ca, în funcţie de încasări, să se achite „cât mai repede” şi avansul pe septembrie, „măcar la cei care pleacă”.

„Cei care pleacă nu trebuie să se teamă că nu-şi vor primi toţi banii cuveniţi, pentru că, dacă nu plătesc, mă dau în judecată şi câştigă. Dar asta nu înseamnă nici că, dacă pleacă ei, eu trebuie să intru în faliment”, ne-a spus Marian Alexandru.

Începând de la 1 octombrie, Calorgal mai rămâne cu aproximativ 230 de salariaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Când îşi vor primi banii disponibilizaţii de la Calorgal

Primele concedieri colective de la Calorgal S.A., demarate începând cu data de 1 octombrie 2018, aduc şi primele nemulţumiri din partea salariaţilor puşi pe liber de societatea de distribuţie a agentului termic în municipiul Galaţi, care consideră că au de aşteptat cam mult până vor primi banii aferenţi primei luni de şomaj, dar şi primul venit lunar de completare (salarii compensatorii).

"Am fost la AJOFM pe data de 9 octombrie 2018 pentru că mi s-a spus să merg până în data de 10 octombrie dacă vreau să primesc repede banii pe şomaj, dar mi s-a spus că pot merge să ridic carnetul de şomaj abia pe data de 5 noiembrie 2018, iar banii nu se ştie când vor fi plătiţi. Am auzit că tocmai în decembrie. De la Calorgal, unde am muncit 40 de ani ca instalator, nu ne-au dat salariul pe luna septembrie. Avansul trebuia să-l încasez pe data de 29 septembrie, iar lichidarea pe data de 14 octombrie, adică luni, 15 octombrie 2018, că data de 14 a picat duminică. De la Calorgal mi s-a spus că ei o să dea banii la toţi muncitorii deodată. Eu acum întreb cu ce bani trăiesc, ce mănânc o lună de zile sau chiar mai mult, până primesc salariile restante sau şomajul, dar nimănui nu-i pasă", ne-a spus Marcel Corici, fost angajat al Calorgal S.A.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi ne-au explicat însă că se depun eforturi deosebite pentru cele 212 dosare ale oamenilor disponibilizaţi de la Calorgal S.A., astfel încât începând cu luna noiembrie 2018, disponibilizaţii să-şi primească atât şomajul, cât şi venitul în completare. Potrivit directorului adjunct al AJOFM Galaţi, plăţile aferente lunii octombrie vor fi făcute în perioada 18-25 noiembrie 2018. Despre salariul restant pe luna septembrie 2018, conducerea Calorgal S.A. ne-a transmis că în maxim o lună de zile vor fi plătite salariile restante.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.