Jump to content

Recommended Posts

Posted

Când ne vom alege deputaţii şi senatorii

Guvernul a stabilit, în şedinţa de miercuri, 31 august, că scrutinul dedicat Camerei Deputaţilor şi Senatului României se va desfăşura în a doua duminică a lunii decembrie. Astfel, vom merge la urne pe data de 11 decembrie, pentru a ne alege parlamentarii pentru următorii patru ani.

Vă reamintim că viitorii parlamentari nu vor mai fi aleşi uninominal, fiind desfiinţate colegiile de deputaţi şi senatori. La fel ca în cazul consiliilor locale şi judeţene, fiecare partid va înainte liste de candidaţi pentru cele două camere ale Parlamentului.

Data propusă de premierul Dacian Cioloş coincide cu cea propusă de liberali, 11 decembrie. PSD ar fi vrut ca data alegerilor să fie cu trei săptămâni mai devreme, adică pe 27 noiembrie. Nemulţumiţi, social-democraţii ameninţă că nu vor vota proiectul de buget pe 2017.

viata-libera.ro

Posted

Indemnizaţii mai mari pentru preşedinţii şi operatorii de calculator ai secţiilor de votare

Preşedinţii secţiilor de votare, locţiitorii acestora (experţii electorali) şi operatorii de calculator, care se vor implica pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare, vor câştiga mai mulţi bani. La solicitarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Guvernul a aprobat majorarea indemnizaţiei experţilor electorali de la 85 de lei pe zi, cât s-a practicat la alegerile locale, la 150 de lei pe zi. În cazul experţilor electorali de la secţiile de vot din străinătate, mărirea va fi şi mai mare, ei primind în afara indemnizaţiei de bază şi un supliment de 150 de lei.

Conducerea AEP îi îndeamnă pe cei interesaţi să devină experţi electorali să intre pe pagina de Facebook a AEP sau pe site-ul instituţiei, www.roaep.ro, pentru informaţii suplimentare.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Peste 520.000 de gălăţeni, înscrişi în Registrul Electoral

Un număr de 522.884 de alegători, din judeţul Galaţi, sunt înscrişi în Registrul Electoral, fiind vorba inclusiv de cetăţenii ce vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016, potrivit unui comunicat al Autorităţii Electorale Permanente.

Numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral, în judeţul Galaţi, este de 522.884 de persoane, în timp ce numărul minim întreg nerotunjit de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor este de 5.228, potrivit datelor AEP.

AEP menţionează că datele referitoare la numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral sunt într-o continuă modificare, fiind actualizate prin operaţiuni curente efectuate de primari, prin importuri de date de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte. Pentru corecta informare a opiniei publice, AEP va comunica periodic situaţia privind numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis Biroului Electoral Central (BEC) numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral, respectiv 18.935.857, şi numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor la nivel naţional, precum şi în fiecare circumscripţie electorală. Dintre aceştia, 18.325.895 sunt cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa în una dintre cele 42 de circumscripţii din România, iar 609.962 sunt cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, inclusiv cei care au solicitat înscrierea în Registrul Electoral la o adresă din străinătate pentru vot la secţie sau prin corespondenţă. Numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral îi cuprinde şi pe cetăţenii care vor împlini 18 ani până la 11 decembrie, data alegerilor parlamentare.

Potrivit AEP, numărul minim întreg nerotunjit de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor la nivel naţional este de 189.358.

impartial.ro

  • 2 weeks later...
Posted

S-a constituit Biroul Electoral Județean. Cine sunt judecătorii care vor superviza alegerile parlamentare la Galați

Pregătirile pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 11 decembrie, au intrat în linie dreaptă. Biroul Electoral Județean (BEJ) Galați s-a constituit sâmbătă, după ce, la Tribunal, a avut loc tragerea la sorți privind desemnarea celor trei judecători care vor conduce și activa în cadrul Biroului Electoral. Judecătorul Robert George Florea (președintele Tribunalului Galați) a fost ales președintele BEJ, judecătorul Răzvan Dicu (magistratul care conduce Secția I Civilă) – locțiitorul acestuia, în timp ce judecătorului Paula Perijoc (președinte Secția II Civilă) i-a revenit calitatea de membru în cadrul Biroului Electoral. Tot astăzi, BEJ Galați a fost completat și cu reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP) - Andi Mihalache, președintele Filialei Sud-Est a AEP (entitatea care se ocupă cu organizarea și desfășurarea alegerilor).

În zilele următoare, Biroul Electoral Județean va fi completat, prin tragere la sorți, cu reprezentanții partidelor politice și minorităților naționale parlamentare (maximum șase persoane), iar ulterior, după depunerea candidaturilor pentru Camera Deputaților și Senat, BEJ va mai fi completat cu membri ai partidelor participante la alegeri (în număr de trei).

Biroul Electoral Județean, care va fi format din 13 membri, funcționează la Sala Sporturilor, la fel ca la alegerile locale din data de 5 iunie, și este deschis zilnic, între orele 10,00 și 16,00.

Judecătorul Robert George Florea a mai avut calitatea de președinte al Biroului Electoral Județean la alegerile locale, iar Andi Mihalache a reprezentat, în repetate rânduri, Autoritatea Electorală Permanentă în birourile electorale.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Au sau nu au voie partidele cu bannere pe stâlpii din oraş?

Pe adresa redacţiei au sosit mai multe sesizări legate de apariţia în oraş a bannerelor, afişelor mari şi mashurilor electorale, cu nume de candidaţi, sloganuri de campanie, sigle ale partidelor, dar şi a corturilor, în mai multe zone ale Galaţiului. Oamenii au cerut explicaţii cu privire la legalitatea afişării acestora, în condiţiile în care legea prevede ca partidele nu au voie cu astfel de materiale în campania electorală.

Legal, până la începerea campaniei

Considerată o formă de publicitate, dispunerea afişelor, bannerelor şi corturilor este o măsură legală a partidelor, abordabilă doar înaintea campaniei electorale. "Au fost formulate cereri pentru obţinerea autorizaţiilor din partea mai multor partide gălăţene. Este voie cu aceste bannere şi corturi, dacă există autorizaţie, până la startul campaniei electorale. În cele 30 de zile de campanie, candidaţii şi partidele implicate în procesul electoral au la dispoziţie mai multe puncte din oraş unde îşi pot monta afişele", a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei. "În cazul în care vor fi sesizate nereguli, singurele organe abilitate să penalizeze partidele sau candidaţii pentru bannerele sau afişele din oraş sunt forţele de poliţie", ne-a mai explicat Raluca Ardean.

viata-libera.ro

Posted

Partidele neparlamentare, discriminate de prevederi fără logică

Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Galaţi a fost completat, ieri, cu reprezentanţi ai partidelor participante la alegeri, altele decât cele parlamentare, întrucât acestea au deja reprezentanţi în BEC, pe care şi i-au desemnat la începutul lunii octombrie, la scurt timp de la constituirea Biroului Electoral.

Completarea birourilor electorale de circumscripţie s-a dovedit însă discriminatorie pentru formaţiunile politice neparlamentare, întrucât cele ale căror candidaturi au fost contestate în instanţă şi care nu erau soluţionate în mod definitiv ieri, nu au fost luate în calcul, astfel că unele dintre acestea au pierdut şansa de a fi reprezentate în birourile electorale, cum este cazul PRM Galaţi.

Pentru că legea, adoptată de Parlament, obligă birourile electorale să-şi completeze numărul de membri pe data de 2 noiembrie, iar termenul impus pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este 7 noiembrie, la completarea birourilor cu reprezentanţi ai partidelor neparlamentare au putut participa practic doar formaţiunile politice ale căror candidaturi nu au fost contestate în instanţă ori soluţionate până la ora şedinţei biroului electoral. Aşa se face că, ieri, BEC Galaţi a fost completat doar cu reprezentanţi ai PMP, PRU, PER, ANR (care au depus liste complete de candidaţi), în timp ce locul PRM a fost luat de PSR (chiar dacă formaţiunea politică a înregistrat liste scurte de candidaţi).

Cum parlamentarii şi-au dat cu stângul în dreptul la adoptarea legii, necorelarea termenului impus pentru rămânerea definitivă a candidaturilor (după soluţionarea contestaţiilor în instanţă) cu cel impus completării birourilor electorale poate oferi posibilitatea anumitor partide politice să-şi elimine din birouri adversarii. Mai mult, inepţia legislativă generează discriminare.

Nu este exclus ca PRM să conteste procesul-verbal emis de BEC în urma procedurii de ieri.

viata-libera.ro

Posted

S-a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor şi Senat

Ordinea în care gălăţenii îi vor găsi pe buletinele de vot, pe candidaţii la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi la Senat, a fost decisă astăzi, prin trei trageri la sorţi, care au avut loc la Biroul Electoral de Circumscripţie Galaţi. Prima tragere la sorţi a vizat partidele parlamentare, a doua - partidele neparlamentare, iar cea de-a treia - organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturile la Bucureşti, dar pentru toată ţara.

Primele pe buletinul de vot atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat vor fi: Partidul Naţional Liberal (PNL), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) şi Partidul Social Democrat (PSD).

Urmează, apoi, partidele politice neparlamentare: Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul România Mare (PRM), Partidul România Unită (PRU), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Partidul Ecologist Român (PER), Alianţa Noastră România (ANR) şi Partidul Socialist Român (PSR).

Pe buletinul de vot pentru Camera Deputaţilor vor mai apărea şi cele 16 organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, în următoarea ordine: Uniunea Armenilor din România, Asociaţia Italienilor din România, Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Asociaţia Liga Albanezilor din România, Uniunea Croaţilor din România, Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România, Forumul Democrat al Germanilor din România, Asociaţia Macedonenilor din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Bulgară din Banat - România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” şi Uniunea Elenă din România.

Tot pe buletinul de vot pentru Camera Deputaţilor vor mai fi tipăriţi, în ordinea în care şi-au depus candidaturile, independenţii: Tiberiu - Mihai - Antoniu Jalbă, Costel Marin, Neculai Gălăţanu şi Daniela - Simona Vreme.

În aceeaşi ordine îi veţi găsi pe candidaţi şi pe panourile de afişaj electoral.

viata-libera.ro

Posted

Alegeri parlamentare 2016. A început campania electorală

Cele 11 partide politice, asociaţiile minorităţilor naţionale şi cei patru candidaţi independenţi au intrat, de astăzi, oficial în campanie electorală. Gălăţenii interesaţi de însemnele şi sloganurile electorale ale aspiranţilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor pot consulta panourile de afişaj electoral stradal puse la dispoziţie de Primărie pentru promovarea candidaţilor.

Municipalitatea a anunţat că au fost stabilite 20 de locuri destinate exclusiv afişajului electoral stradal (aceleaşi de la alegerile locale). Este vorba despre strada Domnească (Parc Primărie, Complex studenţi), strada Brăilei (BR1A - Stirex, Complex Ţiglina I), bulevardul George Coşbuc (Casa de Cultură a Sindicatelor), strada Portului (Gara Fluvială), strada Traian colţ cu strada Tunelului, strada Tecuci (hale Piaţa Centrală), strada Regiment 11 Siret (Piaţa Coventry), bulevardul Oţelarilor colţ cu strada Brăilei, bulevardul Oţelarilor colţ cu bulevardul Galaţi, Gara Barboşi, strada Siderurgiştilor colţ cu strada Gheorghe Asachi, Micro 16 (Bila 3), strada Siderurgiştilor colţ cu strada Basarabiei (Piaţa Energiei), Prelungirea Brăilei colţ cu strada Barboşi, strada Milcov - Complex Micro 40, Piaţa Micro 39A, strada Traian Vuia colţ cu H. Coandă şi strada Basarabiei colţ cu strada Nae Leonard. „Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat”, au anunţat, printre altele, reprezentanţii Primăriei.

viata-libera.ro

Posted

Sondaj Imparţial

Săptămânalul Imparţial vă prezintă un sondaj de opinie privind intenţia de vot la alegerile parlamentare în judeţul Galaţi. Sondajul a fost efectuat de redactorii Imparţial în perioada 11-14 noiembrie 2016 prin metoda anchetei faţă în faţă cu respondenţii, pe stradă, şi a cuprins în total 1.205 persoane, din care 662 din municipiul Galaţi, persoane cu vârste de peste 18 ani. Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Sondaj Municipiul Galati
Total respondenţi: 662

Cu ce partid sau candidat independent intenţionaţi să votaţi pentru Camera Deputaţilor?
PSD: 43,76%
PNL: 21,88%
ALDE: 13,23%
PMP: 7,88%
USR: 5,08%
PRU: 3,05%
PRM: 2,54%
Restul: sub 1%

Cu ce partid intenţionaţi să votaţi pentru Senat?
PSD: 44,10%
PNL: 22,56%
ALDE: 13,33%
PMP: 8,46%
USR: 5,12%
PRU: 3,07%
PRM: 2,56%
Restul: sub 1%

Sondaj judeţul Galaţi
(inclusiv mun. Galaţi)
Total respondenţi: 1.205

Intenţionaţi să mergeţi la vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016?
Da: 73,52%
Nu: 20,00%
Nu ştiu: 6,47%

Cu ce partid sau candidat independent intenţionaţi să votaţi pentru Camera Deputaţilor?
Hotărâţi: 86,56%
Nehotărâţi: 13,43%

PSD: 46,41%
PNL: 22,29%
ALDE: 14,86%
PMP: 7,17%
USR: 3,78%
PRU: 2,21%
PRM: 1,43%
Restul: sub 1%

Cu ce partid intenţionaţi să votaţi pentru Senat?
Hotărâţi: 86,11%
Nehotărăţi: 13,88%

PSD: 46,65%
PNL: 22,41%
ALDE: 15,33%
PMP: 7,47%
USR: 3,66%
PRU: 2,22%
PRM: 1,44%
Restul: sub 1%

Mandate probabile la Camera Deputaţilor:
PSD: 5
PNL: 2
ALDE:1
PMP: 1

Mandate probabile la Senat:
PSD: 2
PNL: 1
ALDE:1

impartial.ro

Posted

Bâlciul electoral a coborât în stradă. Afişe vandalizate şi manifeste pentru a descuraja participarea la vot

Circul electoral se încinge pe măsură ce alegerile parlamentare se apropie. În ultimele zile, afişele electorale din mai multe puncte din Galaţi au fost distruse sau vandalizate şi, aşa cum era de aşteptat, a fost prins şi primul făptuitor. Este vorba despre un gălăţean în vârstă de numai 18 ani (deci care ar trebui să aibă parte de primul lui scrutin în calitate de votant), pe nume Paul C., care a fost surprins, pe 21 noiembrie, de un echipaj auto din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Locală, în timp vandaliza afişele electorale aparţinând mai multor partide politice, dar şi pe cel al candidatului independent, aflate pe panoul din zona staţiei de autobuz „Complex Micro 40”. Tânărul respectiv, care a declarat că nu este membru al niciunui partid, a fost reţinut şi predat IPJ Galaţi în vederea continuării cercetărilor.

Tot pe 21 noiembrie, poliţiştii locali l-au depistat numitul Adrian T., de 48 ani, din Galaţi, care lipea un afiş (mai curând un soi de manifest) scris de mână pe panoul de afişaj electoral amplasat pe strada Brăilei - zona Complex Ţiglina 1. Materialul cu pricina conţinea un text care îndemna cetăţenii să nu voteze. La controlul corporal, asupra suspectului au mai fost găsite cinci astfel de afişe. Acestea au fost ridicate în vederea confiscării, iar Adrian T. a fost amendat cu suma de 500 lei pentru afişaj neautorizat (conform prevederilor H.C.L. 307/2006, modificată).

adevarul.ro

Posted

Legea s-a schimbat, nu şi năravul politicienilor. Biroul Electoral, sesizări pe bandă rulantă la Poliţie

Două formaţiuni politice şi un candidat independent riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei, după ce Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Galaţi a constatat că acestea au încălcat legea, întrucât, din neştiinţă sau din dorinţa de a ieşi în evidenţă cu orice preţ, şi-au lipit afişe electorale în mai multe locuri interzise de lege. În ultima săptămână, BEC Galaţi a transmis Inspectoratului de Poliţie Judeţean nu mai puţin de şase decizii de încălcare a legii electorale care vizează ALDE, ANR (o decizie) şi candidatul independent Daniela - Simona Vreme (o decizie).

Cele mai multe dintre deciziile Biroului Electoral se referă la materiale de propagandă electorală ale ALDE, amplasate ilegal atât în municipiul Galaţi şi municipiul Tecuci, cât şi în unele comune din judeţ. Ultima dată, formaţiunea politică a fost acuzată că a ocupat în mod abuziv locul altui partid, pe 16 din cele 20 de panouri destinate afişajului electoral stradal în municipiului Galaţi, iar BEC a constatat încălcarea legii. Celelalte sesizări, de asemenea confirmate, se referă la afişe ale ALDE postate în locuri interzise. Una dintre sesizările împotriva ALDE a fost formulată chiar de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Crina Dragu, ne-a confirmat că poliţiştii, cei care pot aplica, de altfel, sancţiunile prevăzute de lege, fac, în această perioadă, mai multe verificări.

De la începutul campaniei electorale şi până în prezent, sesizările privind încălcarea legii au tot curs la Biroul Electoral.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Ce este permis şi ce nu, la alegerile de duminică

  • Cei care fraudează alegerile riscă până la 10.000 de lei amendă şi trei ani de închisoare

Mai sunt câteva zile până când românii vor merge la urne pentru a desemna componenţa Parlamentului pentru următori patru ani, iar autorităţile abilitate să supravegheze legalitatea scrutinului fac eforturi disperate pentru a-i conştientiza pe toţi asupra importanţei corectitudinii la vot. Alegerea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor de pe 11 decembrie nu trebuie să fie însoţită de abateri, avertizează Ministerul Afacerilor Interne, cei care încalcă sub orice formă legile, pentru a denatura rezultatele scrutinului, riscând ulterior amenzi şi chiar dosare penale.

Cine poate vota

La urne, duminică vor putea merge toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Nu vor putea alege cetăţenii care, deşi sunt majori, au interdicţie de a alege, stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Unde se poate vota

Fiecare alegător va vota la secţia la care este arondat, iar dacă se află în altă localitate a judeţului de domiciliu poate merge la orice secţie pentru a vota pe listele suplimentare.

Cu ce acte se merge la vot

Alegătorii vor trebuie să aibă asupra lor, în momentul prezentării la secţia de votare, cartea de de identitate, buletinul de identitate sau paşaportul diplomatic ori de serviciu.

Fiecare alegător va primi, odată cu ştampila cu menţiunea "VOTAT", două buletine de vot, unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi altul pentru Senat. Ştampila va fi returnată comisiei la ieşirea din cabina de vot, iar buletinele vor fi introduse în urne.

Când se dau amenzi

Potrivit Legii 208 din 2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, riscă amenzi substanţiale toţi cei care:

- continuă propaganda electorală după încheierea acesteia, respectiv data de 10 decembrie, ora 7.00 - amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei.
- în ziua votării îi sfătuiesc pe alegători la secţiile de votare să aleagă sau nu un anume candidat sau o anumită listă de candidaţi - amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei.
- distrug, murdăresc sau acoperă listele electorale sau orice alte materiale electorale tipărite - amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.
- aplică mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de fiecare partid, alianţă sau candidat independent - amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.

Când se fac dosare penale

Sunt anumite situaţii când atât candidaţii şi partidele din care fac parte, simpatizanţii acestora sau alegătorii cresc "miza" pentru voturi favorabile. Iată situaţiile în care o simpla amendă se poate înlocui cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani:

- oferirea de bani sau alte foloase pentru determinarea alegătorilor să voteze sau nu un candidat sau o anumită listă.
- împiedicarea exerciţiului dreptului de a alege sau de a fi ales.
- utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

viata-libera.ro

Posted

Pregătirea alegerilor parlamentare - în grafic

Instituția Prefectului - județul Galați se află în grafic cu activitățile pregătitoare ale scrutinului pentru alegerea membrilor Senatului și Camerei Deputaților din 11 decembrie 2016. Astfel, în județul Galați au fost organizate în total 436 de secții de votare, din care 176 în municipiul Galați și 33 în municipiul Tecuci, pentru care au fost asigurate materialele necesare întregului proces electoral (ștampile de control - 436 de bucăți, ștampile cu mențiunea „VOTAT” - 2.180 de bucăți, ceară sigiliu, tușiere, dosare, pontaje etc)

Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie 2016, în județul Galați, este de 522.443, potrivit ultimului comunicat al Autorității Electorale Permanente (din 8 noiembrie 2016, disponibil pe http://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-298/). În ceea ce privește buletinele de vot, SC DMB Creativ SRL din Slobozia, județul Ialomița, este societatea care a câștigat licitația pentru tipărirea acestora - 575.172 de buletine pentru alegerea membrilor Senatului și 575.172 de buletine pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților.

Buletinele și celelalte materiale necesare desfășurării procesului electoral sunt pregătite și vor fi distribuite conform unui grafic riguros. Astfel, pentru sâmbătă, 10 decembrie 2016, au fost organizate opt trasee pentru transportul buletinelor și materialelor către secțiile de votare din municipiul Galați. Pentru restul unităților administrativ teritoriale, transportul se va face pe nouă trasee, vineri, 9 decembrie 2016, predarea făcându-se către președinții secțiilor de votare, în prezența primarilor, la sediul primăriilor. Menționăm că se asigură paza buletinelor de vot pe întreaga perioadă pregătitoare alegerilor, la coletarea în depozit, la transportul acestora și pe durata procesului de vot.

Și la acest scrutin va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, utilizat pentru prima dată la alegerile locale din acest an, sistem implementat de Autoritatea Electorală Permanentă și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Programul semnalează dacă un alegător a votat deja (sau daca un alegător nu are drept de vot) şi gestionează datele statistice privind prezenţa la urne.

Ca element de noutate, la aceste alegeri, operatorul de calculator din secția de votare va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor privind numărarea voturilor și constatarea rezultatelor.

Prefectul județului Galați, Gabriel Aurelian Panaitescu, a dispus organelor de pază și ordine atenție sporită și face apel la respectarea întocmai a normelor legale, orice încălcare a legii electorale putând fi semnalată la numărul unic 112. Remintim că împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot sau falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale constituie infracțiuni electorale care se sancționează cu închisoarea.

La alegerile din 11 decembrie 2016, pot vota persoanele care au împlinit 18 ani și nu le-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetățenii votează la secția la care sunt arondați sau, dacă nu se află în localitate, la orice secție din cadrul circumscripţiei electorale (județului) unde își au domiciliul sau reşedinţa, pe lista suplimentară, cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Instituția Prefectului - județul Galați

Posted

Al doilea sondaj Imparţial

În apropierea alegerilor parlamentare, săptămânalul Imparţial vă prezintă un sondaj de opinie privind intenţia de vot la nivelul judeţului Galaţi. Sondajul a fost efectuat de redactorii Imparţial în perioada 2-5 decembrie 2016, prin metoda anchetei faţă în faţă cu respondenţii, pe stradă, şi a cuprins în total 1.185 de persoane, din care 687 din municipiul Galaţi, persoane cu vârste de peste 18 ani. Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Sondaj municipiul Galaţi
Total respondenţi: 687
   
1. Intenţionaţi să mergeţi la vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016?
      Da: 77,14%
      Nu: 18,04%
      Nu ştiu: 4,80%

2. Cu ce partid sau candidat independent intenţionaţi să votaţi pentru Camera Deputaţilor?
      Hotărâţi: 88,86%
      Nehotărâţi: 11,13%

      PSD: 48,40%
      PNL: 17,19%
      ALDE: 13,58%
      PMP: 6,36%
      PRU: 5,73%
      USR: 2,97%
      PRM: 1,69%
      Simona Vreme: 1,69%
      Restul: sub 1%

3. Cu ce partid intenţionaţi să votaţi pentru Senat?
      Hotărâţi: 85,47%
      Nehotărăţi: 14,52%

      PSD: 51,21%
      PNL: 17,43%
      ALDE: 12,14%
      PMP: 6,62%
      PRU: 5,73%
      USR: 3,09%
      PRM: 1,54%
      PER: 1,10%
      Restul: sub 1%

Sondaj judeţul Galaţi
(inclusiv mun. Galaţi)
      Total respondenţi: 1.185

      1. Intenţionaţi să mergeţi la vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016?
      Da: 77,13%
      Nu: 18,73%
      Nu ştiu: 4,13%

      2. Cu ce partid sau candidat independent intenţionaţi să votaţi pentru Camera Deputaţilor?
      Hotărâţi: 89,71%
      Nehotărâţi: 10,28%

      PSD: 52,43%
      PNL: 16,46%
      ALDE: 12,80%
      PMP: 5,60%
      USR: 3,90%
      PRU: 3,78%
      PRM: 1,58%
      Simona Vreme:1,34%
      Restul: sub 1%

      3. Cu ce partid intenţionaţi să votaţi pentru Senat?
      Hotărâţi: 86,65%
      Nehotărăţi: 13,34%

      PSD: 55,05%
      PNL: 16,79%
      ALDE: 12,12%
      PMP: 5,68%
      PRU: 3,66%
      USR: 3,53%
      PRM: 1,51%
      Restul: sub 1%

      Mandate probabile la Camera Deputaţilor:
      PSD: 5
      PNL: 2
      ALDE:1
      PMP: 1

      Mandate probabile la Senat:
      PSD: 2
      PNL: 1
      ALDE:1

Notă: În sondajul Imparţial, pentru atribuirea probabilă a mandatelor s-a ţinut cont de rezultatele obţinute de partide şi de candidaţii independenţi. Astfel, potrivit rezultatelor, doar unele partide ar putea întruni condiţiile de atribuire a mandatelor, exclusiv în judeţul Galaţi.

impartial.ro

Posted

Alegeri parlamentare 2016. A început numărătoarea inversă

  • Pentru alegerile de duminică a fost tipărite 575.172 de buletine de vot pentru Camera Deputaţilor, şi tot atâtea pentru Senat

Peste 522.000 de gălăţeni cu drept de vot din judeţul nostru sunt aşteptaţi duminică, 11 decembrie, între orele 7,00 - 21,00, la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul României. Nu va mai fi un vot uninominal pe colegii, ca acum patru ani. De această dată, parlamentarii vor fi aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Concurenţa pentru cele nouă mandate de deputat şi patru mandate de senator, câte acerbă. Iată cine sunt cei care vă cer votul şi ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a-i trimite, sau nu, pe candidaţi, în Parlament.

Ordinea pe buletinele de vot

Pentru alegerile din 11 decembrie, la nivelul judeţului Galaţi au fost tipărite 575.172 de buletine de vot pentru Camera Deputaţilor, şi tot atâtea pentru Senat. Fiecare alegător cu drept de vot va primi câte un singur buletin de vot - unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. Ordinea în care gălăţenii îi vor găsi pe buletinele de vot, pe candidaţii la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi la Senat, a fost decisă prin trei trageri la sorţi.

Iată ordinea în care îi veţi găsi, pe buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor şi Senat, pe candidaţii partidelor politice: Partidul Naţional Liberal, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi Partidul Social Democrat, Uniunea Salvaţi România, Partidul România Mare, Partidul România Unită, Partidul Mişcarea Populară, Partidul Ecologist Român, Alianţa Noastră România şi Partidul Socialist Român.

În continuare, doar pe buletinul de vot pentru Camera Deputaţilor vor apărea şi cele 16 organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, în următoarea ordine: Uniunea Armenilor din România, Asociaţia Italienilor din România, Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Asociaţia Liga Albanezilor din România, Uniunea Croaţilor din România, Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România, Forumul Democrat al Germanilor din România, Asociaţia Macedonenilor din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Bulgară din Banat - România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” şi Uniunea Elenă din România.

La finalul buletinului de vot pentru Camera Deputaţilor vor mai fi tipăriţi, în ordinea în care s-au înscris în cursa electorală, candidaţii independenţi.

Cum vă puteţi găsi mai uşor secţia de votare

La Galaţi, la scrutinul parlamentar de duminică, pot vota cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în România, care au vârsta de cel puţin 18 ani împlinită până în ziua alegerilor inclusiv, şi nu sunt debili, alienaţi mintal, puşi sub interdicţie, sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, prin hotărâre judecătorească definitivă. Potrivit legii, alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

Dacă, în ziua votării, vă aflaţi în altă localitate, puteţi vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde aveţi domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte, dacă aveţi domiciliul în municipiul Galaţi, veţi putea vota în oricare din comunele sau oraşele judeţului Galaţi!

Pentru acest scrutin au fost organizate 436 de secţii de votare la nivelul judeţului, dintre care 176 se află doar în municipiul Galaţi. Pentru a afla mai uşor unde puteţi vota, accesaţi adresa de internet www.registrulelectoral.ro şi introduceţi datele personale solicitate pentru a afla secţia de votare la care aţi fost arondaţi, inclusiv adresa acesteia.

Atenţie, accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În baza rezultatelor generate de sistem, dacă sunteţi arondat altei secţii, veţi fi îndrumat către ea.

Potrivit legii, disfuncţionalitatea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal nu poate determina suspendarea sau întreruperea votării. În această situaţie, alegătorii prezintă actul de identitate operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia, care consemnează pe suport electronic sau de hârtie, după caz, codurile numerice personale ale alegătorilor şi ora la care s-au prezentat la vot

Cine şi când poate cere urna specială

Potrivit legii, cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare la care sunt arondaţi, din cauza problemelor de sănătate sau din pricina invalidităţii, pot solicita urna specială. Cum? Printr-o cerere scrisă, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate a persoanei. Cererea poate fi transmisă prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unităţile medicale unde se află internaţi, după caz, şi va fi înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află alegătorul în ziua votării. Solicitarea va fi depusă în preziua alegerilor. În ziua scrutinului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Tot cu ajutorul urnei speciale pot vota şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

În ce condiţii puteţi vota din nou

Potrivit legii, cetăţenii votează separat, în cabine închise. La acest scrutin, alegătorul va primi două buletine de vot, unul corespunzător Camerei Deputaţilor, unul pentru Senat, şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Ştampila se aplică în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul- verbal al operaţiunilor de votare. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” trebuie restituită preşedintelui secţiei de votare.

Urările sau înjurăturile sunt în van

În desemnarea parlamentarilor care ne vor reprezenta interesele în Legislativul ţării singurele voturi care contează sunt cele valabil exprimate. Sunt considerate valabile buletinele de vot pe care ştampila cu menţiunea "VOTAT" a fost aplicată în interiorul unui singur patrulater, corespunzător candidatului preferat.

De asemenea, va fi valabil buletinul de vot pe care ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă. Tot valabile vor fi şi buletinele de vot pe care ştampila a fost aplicată de mai multe ori, dar în interiorul aceluiaşi patrulater, sau  în interiorul unui singur patrulater şi în afara patrulaterelor!

Tot valabil rămâne şi buletinul de vot pe care ştampila a fost aplicată în interiorul unui singur patrulater, dar pe buletin sunt înscrise diferite menţiuni ale alegătorului! Cu alte cuvinte, nu contează decât ştampila, nu şi eventualele urări adresate candidatului sau candidaţilor!

Diferenţa: voturi albe, voturi nule, voturi anulate

Voturile albe sunt buletinele care nu au aplicată ștampila „VOTAT”.

Vor fi declarate nule şi nu vor conta la stabilirea câştigătorilor mandatelor de parlamentar: buletinele de vot care nu poartă ștampila de control a biroului electoral al secției de votare, buletinele de vot care au alt model decât cel legal aprobat sau pe care ştampila aplicată are un alt model decât cel legal stabilit. De asemenea, vor fi nule buletinele de vot la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere, buletinele de vot la care ştampila este aplicată în afara patrulaterelor şi buletinele de vot la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere, chiar dacă una dintre ștampile a fost tăiată!

Voturile rămase neîntrebuinţate la momentul în care votarea va fi declarată încheiată, vor fi anulate de către preşedintele secţiei de votare, şi nu vor conta la stabilirea rezultatului scrutinului din 11 decembrie.

Numărătoarea va fi filmată

La Galaţi, alegerile locale din vară au fost marcate de numeroase sesizări, acuzaţii şi suspiciuni privind numărătoarea voturilor şi înregistrarea rezultatelor în procesele verbale ale secţiilor de votare. S-a cerut, insistent, renumărarea voturilor, ajungându-se chiar la plângeri penale. Vestea bună a acestui scrutin este că numărătoarea voturilor va fi filmată. Astfel, operatorul de calculator al fiecărei secţii de votare va filma procesul de numărare a voturilor după terminarea procesului electoral. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a subliniat că "este vorba doar de perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea urnelor şi închiderea lor”. Operatorii de calculator trebuie să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. Operatorul nu are voie să realizeze copii ale înregistrării, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare! Aceeaşi regulă se aplică şi voturilor prin corespondenţă!

Înregistrările se vor păstra trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial. De asemenea, în cazul în care există dubii în privinţa organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va putea pune la dispoziţia organismelor electorale, pentru soluţionarea unei contestaţii, copii ale înregistrării.

Câţi parlamentari vom avea

Scrutinul din 11 decembrie nu va mai aduce surprizele alegerilor de acum patru ani în ceea ce priveşte numărul parlamentarilor. Astfel, la alegerile de duminică vor fi desemnaţi prin vot 312 deputaţi şi 136 de senatori. Mandatul noilor parlamentari este de patru ani, dar se poate prelungi de drept în stare de mobilizare, război, asediu sau urgenţă.

Conform legii fundamentale, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat. Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă, în şedinţe separate, legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.

viata-libera.ro

Posted

Pentru cine n-are act de identitate valabil, Evidenţa Persoanelor lucrează şi în weekend

La alegerile parlamentare, cetăţenii pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. Nu puteţi vota cu paşaportul turistic!

În cazul în care v-aţi pierdut actul de identitate sau documentul a expirat, trebuie neapărat să mergeţi la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, din strada Domnească nr. 102. Programul de lucru al instituţiei a fost prelungit în acest weekend. Astfel, sâmbătă, pe 10 decembrie, programul de lucru va fi 8,00 - 16,00. Pe 11 decembrie, instituţia va avea porţile deschise în acelaşi interval orar în care se desfăşoară şi alegerile, 7,00 - 21,00.

Iată ce acte vă trebuie pentru o nouă carte de identitate: cererea pentru eliberarea actului de identitate, actul de identitate expirat, certificatul de naştere - original şi copie, documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, precum şi precum şi actele originale şi copiile certificatului de căsătorie (dacă e cazul), hotărârii definitivă de divorţ (dacă e cazul), certificatului de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor (dacă e cazul), certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz.

viata-libera.ro

Posted

Şefii secţiilor de votare dezertează pe capete

11 preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare din judeţul Galaţi au demisionat din funcţii urmând a fi înlocuiţi de Autoritatea Electorală Permanentă prin tragere la sorţi, informează Biroul Electoral Judeţean de Circumscripţie(BJEC) Galaţi, printr-o dispoziţie postată pe site-ul Prefecturii Galaţi. Dintre cei 11 demisionari, opt sunt preşedinţi ai secţiilor de votare, iar trei sunt locţiitori. Cinci dintre cei 11 sunt de la secţii de votare din municipiul Galaţi, unul din Tecuci, doi din Iveşti şi câte unul din Ghidigeni, Smârdan şi Brăhăşeşti. Cele 11 persoane au demisionat din motive medicale şi personale întemeiate sau pentru că au plecat din ţară, cum este cazul unui preşedinte al unei secţii de votare de la Iveşti şi a unui locţiitor de la Smârdan. BEJC Galaţi a înaintat cererile de demisie către Autoritatea Electorală Permanentă în vederea desemnării prin tragere la sorţi ai noilor preşedinţi/locţiitori ai secţiilor de votare.

În ultima săptămână, alţi 25 de preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare au demisionat şi au fost înlocuiţi prin tragere la sorţi.

presagalatibraila.com

Posted

Cum votează duminică primele 10 orașe ale țării

Iată cum spun ultimele sondaje de calibrare că ar vota locuitorii din cele mai populate 10 orașe ale României:

10. Oradea – 196,4 mii locuitori

PNL- 57%

UDMR- 14%

PSD- 13%

USR-  5%

ALDE- 4%

PMP- 4%

9. Ploieşti - 209,9 mii locuitori

PNL- 36%

PSD- 28%

PRU- 11%

PMP- 8%

USR- 8%

ALDE- 4%

8. Galaţi - 249,4 mii locuitori

PSD- 41%

PNL- 27%

USR- 9%

ALDE- 8%

PMP- 7%

7. Braşov - 253,2 mii locuitori

PNL- 36%

PSD%- 19%

USR- 14%

ALDE- 10%

PMP- 9%

UDMR- 6%

6. Craiova - 269,5 mii locuitori

PSD- 56%

PNL- 17%

ALDE- 8%

PMP- 7%

USR- 5%

5. Constanţa - 283,9 mii locuitori

PSD- 39%

PNL- 33%

PMP- 8%

USR-7%

ALDE-4%

4. Iaşi - 290,4 mii locuitori

PSD- 45%

PNL- 24%

USR- 11%

PMP- 9%

ALDE-4%

3. Timişoara - 319,3 mii locuitori

PNL- 44%

PSD- 22%

USR- 16%

PMP- 7%

ALDE- 4%

2. Cluj - 324,6 mii locuitori

PNL- 53%

USR- 15%

PSD- 12%

UDMR- 11%

PMP- 3%

ALDE-3%

1. Bucureşti - 1883,4 mii locuitori 

PSD- 38%

USR- 24%

PNL- 23%

PMP- 6%

ALDE- 5%

Aceste cifre sunt valabile pentru o prezență la vot estimată de 41-43%.

comisarul.ro

 


 

Posted

Prezenţa la vot în Galaţi, în România şi în străinătate poate fi urmărită live

Participarea românilor din ţară şi din diaspora la alegerile parlamentare din 11 decembrie va putea fi urmărită în timp real. Este vorba despre prezenţa la vot pentru fiecare judeţ al României, în fiecare dintre unităţile administrativ teritoriale pe fiecare secţie de votare din ţară şi din diaspora, inclusiv prezenţa la vot a românilor din diaspora, la nivel de ţară, şi de gradul de ocupare înregistrat în rândul diasporei. Toate acestea vor fi posibile pentru că GovITHub lansează platforma online Hartă Prezență Vot - Alegeri Parlamentare 2016, disponibilă la adresa http://radar.ithub.gov.ro/ și accesibilă în condiții optime în vizualizare tip desktop. „Destinat monitorizării în timp real a prezenţei la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, site-ul oferă date în timp real privind prezenţa la vot atât din secţiile de votare de pe teritoriul României, cât şi din cele din afara ţării.

Realizată în colaborare cu Biroul Electoral Central, platforma de vizualizare în timp real a datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie oferă acces liber 24/7 la informaţii actualizate o dată la fiecare cinci minute pe perioada alegerilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Guvernul României. Imediat după alegerile parlamentare, platforma va oferi informații despre prezența totală la vot din ziua alegerilor și poate contribui ulterior, la verificarea informațiilor de pe teren și transparentizarea procesului electoral.

Mai trebuie spus că programul guvernamental GovITHub reunește specialiști din domeniul IT cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice. Echipa GovITHub este reprezentată de 20 de bursieri care lucrează în regim full time la Guvern, o echipă de 279 de voluntari care lucrează de la distanță și o comunitate de peste 1.000 de membri care sprijină în mod activ activitatea GovITHub.

viata-libera.ro

Posted

Peste 32.000 de gălăţeni au votat deja

Potrivit datelor oficiale comunicate în timp real de Biroul Electoral Central, până la ora 10,00, în judeţul Galaţi au votat 32.575 de cetăţeni, din cei 521.309 aflați în listele electorale, reprezentând 6,25 la sută din total.

În municipiul Galaţi s-au prezentat la urne peste 15.600 de alegători, participarea fiind astfel de şase la sută.

Galaţiul se află peste media pe ţară a prezenţei la vot, care, la ora 10,00 se ridica la 5,22 procente.

Interesul gălăţenilor pentru alegerea parlamentarilor pare a fi mai scăzut decât acum patru ani. Spunem asta pentru că, pe 9 decembrie 2012, până la ora 10,00, participarea la vot era de 6,63 la sută la nivelul judeţului Galaţi, în condiţiile în care media pe ţară nu depăşea 4,52 la sută.

În vreme ce în comuna Oancea din judeţul Galaţi nu mai puţin de 16 la sută dintre cetăţeni şi-au exercitat, până la ora 10,20, dreptul de a alege, la Movileni doar 3 la sută dintre alegători au trecut pragul secţiilor de votare. Campioane în ceea ce priveşte participarea la vot mai sunt oraşul Bereşti şi comuna Suceveni - 13 la sută participare la vot, dar şi Jorăşti, Nămoloasa şi Poiana - 12 la sută prezenţă la urne. La polul opus se află comune ca Griviţa, Măstăcani şi Matca, unde doar patru la sută dintre cetăţeni şi-au exercitat dreptul de a-şi alege parlamentarii.

viata-libera.ro

Posted

Prezenţa la urne la ora 12,00. Peste 75.000 de gălăţeni au votat

Potrivit datelor centralizate în timp real de Biroul Electoral Central, până la ora 12.00, nu mai puţin de 75.738 de cetăţeni au votat în judeţul Galaţi, reprezentând 14,53 la sută din numărul celor aşteptaţi astăzi la urne.

Judeţul nostru a reuşit să depăşească media pe ţară a prezenţei la vot, care, la prânz, era de 12,89 la sută.

În municipiul Galaţi, au votat peste 40.000 de gălăţeni, reprezentând peste 15 procente.

Campioana participării la urne este, în continuare, comuna Oancea, unde 27,21 la sută dintre alegători şi-au exercitat deja dreptul de vot. Suceveniul vine puternic din urmă cu 23,51 procente. Codaşele votului sunt Umbrăreşti şi Matca - 9,7 la sută prezenţă la vot.

viata-libera.ro

Posted

Prezenţa la urne la ora 14,00. Peste 100.000 de gălăţeni au votat deja

Nu mai puţini de 109.662 de cetăţeni cu drept de vot au trecut, până la ora 14,00, pragul secţiilor de votare amenajate în judeţul Galaţi. Potrivit datelor oficiale centralizate în timp real de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot la nivelul judeţului nostru este de 21,04 la sută, superioară mediei naţionale - 20,23 la sută.

În municipiul Galaţi, au votat, până la ora 14,00, aproape 57.000 de persoane, reprezentând 22,37 la sută din totalul celor cu drept de vot.

În topul prezenţei la vot conduce, în continuare, comuna Oancea - 34,16 la sută, urmată de Suceveni - 31,55 la sută.

Mobilizarea gălăţenilor la urne este cu aproape patru procente mai scăzută decât la alegerile parlamentare precedente. În urmă cu patru ani, pe 9 decembrie 2012, prezenţa la vot înregistrată în judeţul Galaţi a fost de 24,42 la sută, în condiţiile în care media pe ţară nu depăşea 20,56 procente. În mediul urban participarea era de 25,56 la sută, iar în mediul rural - 22,75 la sută.

viata-libera.ro

Posted

Au mai rămas trei ore! Prezenţa la vot, mai slabă cu aproape şase procente decât acum patru ani!

În urmă cu patru ani, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, până la ora 18,00, votaseră 40,01 la sută dintre gălăţenii cu drept de vot, în condiţiile în care, la nivel naţional, procentul de prezenţă la urne era de doar 36,54 la sută.

Din păcate, alegerile de astăzi sunt marcate de o mobilizare mult mai slabă. Potrivit datelor centralizate în timp real de Biroul Electoral Central, la nivelul judeţului au votat 180.703 gălăţeni din cei 521.309 aşteptaţi la urne. Procentual, participarea este de doar 34,70 la sută în judeţ şi de 34,45 la sută la nivel naţional.

În municipiul Galaţi, prezenţa la urne abia a atins 34,49 la sută, adică 89.500 de votanţi. În schimb, în mediul rural, în topul prezenţei la vot conduce Ţepu - 54 la sută, urmat de Suceveni - 53,78 la sută, Vârlezi - 52,49 la sută, Oancea - 51,5 la sută.

În urmă cu patru ani, participarea la urne era de 38,58 la sută la nivel urban şi 42,09 la sută în mediul rural.

viata-libera.ro

Posted

Alegeri legislative 2016. Galaţiul şi-a ales noii parlamentari

  • PSD Galaţi va avea cel puţin şase parlamentari în noul legislativ al României, iar PNL ar putea obţine trei mandate
  • Candidaţii gălăţeni ai USR, ALDE şi PMP aşteaptă ruleta redistribuirii ca să afle dacă vor pleca sau nu la Bucureşti

Social-democraţii Viorel Ştefan, Florin Popa, Lucreţia Roşca şi Nicolae Dobrovici Bacalbaşa pot fi siguri că au obţinut câte un mandat din cele nouă de deputat, câte i se cuvin Galaţiului, şi îi vor reprezenta pe gălăţeni în Parlamentul României. Colegii lor de partid Ionel-Daniel Butunoi şi Nicolae Marin se pot pregăti să depună din nou jurământul de senatori ai Galaţiului, adjudecându-şi două din cele patru mandate puse în joc. Spunem asta pentru că, potrivit exit-poll-urilor realizate de IRES, la comanda Digi 24, şi de Curs-Avangarde, pentru postul tv Antena 3, PSD şi-adjudecat potul cel mare la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie, cu peste 45 la sută din voturile românilor.

Cine mai intră în Parlament

Conform aceloraşi surse, PNL va depăşi cu greu pragul de 20 la sută. Iar în noul Parlament al României vor mai va intra USR, UDMR şi ALDE, în vreme ce PMP ar putea rămâne pe tuşa Legislativului.
Potrivit datelor IRES, anunţate de Digi 24, la Camera Deputaţilor, PSD a câştigat 45,8 la sută, PNL a obţinut 20,8 la sută, USR - 9,2 la sută, UDMR - 6,7 la sută, iar ALDE - 6,3 la sută. Conform estimărilor IRES, la Senat, PSD şi-a adjudecat 45,9 la sută, PNL - 20,7 la sută, USR - 9,3 la sută, UDMR - 6,8 la sută, iar ALDE - 6,4 la sută. Potrivit IRES, PMP nu va intra în Parlament, dar institutul precizează că estimarea trebuie interpretată cu prudenţă!
Pentru Antena 3, consorţiul Curs - Avangarde a realizat un exit-poll conform căruia rezultatele votului românilor pentru Camera Deputaţilor sunt: PSD - 45,5 la sută, PNL - 21,7 la sută, USR - 8,5 la sută, ALDE - 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 6 la sută. La Senat, PSD - 45,2 la sută, PNL - 21,8 la sută, USR - 8,9 la sută, ALDE - 6,5 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 6 la sută. Restul partidelor nu au trecut pragul electoral de cinci la sută pentru a fi reprezentante în Parlamentul României.

Cine mai prinde mandat

Dacă PSD Galaţi poate spera chiar la cinci mandate de deputat, PNL ar putea avea emoţii. Concret, dacă Victor Paul Dobre are mandatul garantat, Nicuşor Ciumacenco n-ar trebui să se grăbească în a-şi face bagajele pentru Camera Deputaţilor. La fel, şi liberalul George Stângă, care ar trebui să spună adio Consiliul Local al municipiului Galaţi pentru Senatul României, depinde mult de scorul pe care îl va înregistra PNL la Galaţi!
Liberali nu sunt însă singurii politicieni care se vor perpeli în aşteptarea rezultatului final oficial al scrutinului parlamentar de ieri.

Vor fi sau nu vor fi aleşi

Teoretic, din cele nouă mandate de deputat câte are Galaţiul, şase sunt ca şi date: patru la PSD, două la PNL. Mai rămân în joc trei mandate, care ar putea fi atribuite la „ruleta” redistribuirii, adică în funcţie de rezultatele naţionale şi de scorurile locale.
Cel de-al şaptelea mandat de deputat rămas disponibile ar putea ajunge la tânărul candidat al USR, Bogdan Rodeanu.
Cel de-al optulea deputat de Galaţi ar putea fi fostul senator ALDE Eugen Durbacă.
E greu de spus dacă cel de-al nouălea deputat ar putea fi consilierul judeţean PMP Cătălin Cristache, din moment ce nu se ştie dacă PMP a sărit sau nu pârleazul electoral!
Spunem "ar putea" pentru că nimic nu este bătut în cuie până când nu se contabilizează şi ultimul vot dat de românii de pe continentul american, pe care, din cauza fusului orar, îi va prinde luni dimineaţa votând la scrutinul din 11 decembrie.
În funcţie de rezultatele finale, PSD ar putea obţine, la fel de bine, încă un mandat de deputat, care va ajunge la Marius Mărgărit, sau PNL ar putea avea încă un deputat, în persoana lui George Scarlat. La fel de bine, ALDE ar putea prinde nu unul, ci două mandate de deputat, caz în care, împreună cu Eugen Durbacă, ar putea ajunge în Camera Deputaţilor şi Genica Totolici. Şi pentru că zarurile redistribuirii nu au fost încă aruncate, şi USR ar putea lua două mandate de deputat, caz în care ar deveni parlamentar şi Dragoş Neamu.
În ceea ce priveşte Senatul, teoretic, un singur mandat rămane disponibil, iar concurenţa este acerbă. Îşi dispută, la ruleta redistribuirii, cel de-al patrulea loc de senator de Galaţi candidaţii George Edward Dircă (USR), Cristian Dima (ALDE) şi Marius Stan (PMP).

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.