Jump to content

Directorul Casei de Cultură Tecuci, acuzat că a adus prejudicii de imagine judeţului


dcp100168

Recommended Posts

Directorul Casei de Cultură Tecuci, acuzat că a adus prejudicii de imagine judeţului

Consiliului local Tecuci, în şedinţa ordinară din data de 23 august, a adoptat o hotărâre privind încetarea înainte de termen a mandatului de manager al directorului Casei de Cultură, Mircea Călianu. Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Tecuciului a fost adoptat cu 14 voturi pentru (PSD, PMP, ALDE, independent) şi 2 împotrivă (PNL).

Totul a pornit de la o adresă transmisă de Centrul  Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi Primăriei Tecuci, în urma unor evenimente neplăcute care s-au petrecut în data de 14 august, cu prilejul desfăşurării Festivalului Internaţional de Folclor. În această adresă, care a fost citită în plen de primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae, se arată următoarele:

„Vă facem cunoscut că C.C.J.D. Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului judeţului Galaţi, a organizat în august 2016 ediţia a IX-a a Festivalului internaţional de Folclor «Doina Covurluiului», la care au participat ansambluri de gen din 9 ţări. În virtutea relaţiei de colaborare dintre instituţia noastră şi Casa de Cultură a municipiului Tecuci, am stabilit de comun acord cu reprezentanţii acestei instituţii organizarea unui spectacol de folclor în ziua de 14 august, ora 18.00, la care să participe ansambluri din Macedonia, Estonia şi Spania. Dat fiind faptul că ceea ce am stabilit cu reprezentanţii Casei de Cultură nu s-a respectat, vă supunem atenţiei o listă de lucruri care au adus grave prejudicii de imagine Galaţiului şi României:

- Autocarul trimis de Casa de Cultură din Tecuci pentru Ansamblul din Macedonia nu avea aer condiţionat
- Casa de Cultură a pus la dispoziţie un spaţiu foarte mic de schimbat costumele pentru ansambluri de câte 40 de persoane
- Publicul şi artiştii nu au avut scaune, deşi într-o încăpere din zona scenei existau aceste scaune. Angajaţii din Tecuci au motivat că managerul nu a aprobat folosirea scaunelor
- Artiştii nu au avut acces la grupuri sanitare
- Sonorizarea nu a fost de calitate
- Masa la restaurant a întârziat aproximativ o oră şi jumătate, şi nici nu a fost suficientă pentru cei o sută de artişti. Personalul din restaurant s-a purtat necivilizat, punând mâncare în farfurii cu mâna. Însoţitorii grupurilor, angajaţi ai C.C.J.D., au ajutat la servirea mesei deoarece personalul  nu putea face faţă
- În tot acest timp, managerul Casei de Cultură nu a fost prezent la restaurant

Oaspeţii prezenţi la festivalul nostru au fost neplăcut impresionaţi de toate aceste lucruri care vor fi cunoscute şi de alte grupuri de gen din ţări pe care vom dori să le invităm în Festival.

Ţinând cont că municipiul Tecuci, judeţul Galaţi şi România, au suferit un prejudiciu de imagine, în ciuda succesului Festivalului din Galaţi, având cunoştinţă de cele enumerate, vă rugăm, stimate domnule primar, să luaţi măsurile ce se impun. Vă asigurăm că C.C.J.D. va rămâne, în ciuda celor întâmplate, un partener serios pentru instituţia şi municipiul dumneavoastră, ca şi pentru celelalte instituţii din judeţ care participă serios şi profesionist la menţinerea unei vieţi culturale autentice în judeţul Galaţi”.

Adresa transmisă de C.C.D.J. Galaţi primarului Tecuciului a fost semnată de cele trei însoţitoare ale grupurilor folclorice care au concertat la Tecuci: însoţitorul grupului Macedonia - Horujenco Mihaela, însoţitorul grupului Spania - Potec Mădălina şi însoţitorul grupului Estonia - Ene Ana Maria.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Directorul Casei de Cultură din Tecuci, demis de Consiliul local

  • Managerului i se reproşează proasta organizare a Festivalului de Folclor, când trei ansambluri internaţionale au evoluat în municipiul din nordul judeţului

Consiliul local de la Tecuci a decis să revoce contractul de management al directorului Casei Municipale de Cultură, Mircea Călianu. Despre motivele care au stat la baza acestei demisii ne-a vorbit purtătorul de cuvânt de la Primăria Tecuci, Viorel Burlacu: "S-a primit o sesizare de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", prin care au fost aduse la cunoştinţă anumite nereguli care au fost făcute în perioada Festivalului de Folclor, când trei formaţii internaţionale din Macedonia, Estonia şi Spania au venit la Tecuci pentru a susţine un spectacol. Neregulile respective au pus într-o lumină proastă atât oraşul nostru, cât şi România. Au fost semnalate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte ora de începere a spectacolului, care a fost decalată, aşa s-au ajuns la probleme cu servirea mesei. Apoi, deşi ansamblurile erau formate din foarte mulţi dansatori şi cântăreţi, n-au avut la dispoziţie decât o cameră, pentru a se schimba. Nu au fost toalete şi scaune pentru artişti la scenă, oamenii fiind obligaţi să stea în picioare pe toată perioada spectacolului, care a fost destul de lung", precizează purtătorul de cuvânt.
Viorel Burlacu ne-a mai informat că Mircea Călianu a rămas referent în cadrul Casei Municipale de Cultură, locul său fiind preluat, până la organizarea unui nou concurs, de un manager interimar, de profesie economist, Marian Iftimie. 

"Sesizarea de la CCDJ a fost comandată"

La rândul său, directorul demis susţine că toată povestea este o înscenare, pentr a putea fi demis, deşi el şi-a câştigat locul prin concurs, iar mandatul nu expirase încă: "Sesizarea de la CCDJ a fost comandată. Se dorea înlocuirea mea de multă vreme, iar acum s-au fabricat motive. Eu am fost în concediu până pe data de 12 august şi am delegat o referentă şi contabila să se ocupe de organizare. Le-am spus ce să facă. Pe 14 august, când am venit eu, lucrurile erau organizate deja. Oricum, n-au fost motive întemeiate. Fiind sfârşit de săptămână, localul era aglomerat. Pentru toaletă am făcut adresă şi nu ni s-a adus. Şi au fost trei camere, nu una. Puteau să se schimbe femeile şi bărbaţii cu rândul. Nu aveam cum să le dăm câte o sală la fiecare", spune Mircea Călianu. Acesta susţine că şi demiterea sa s-a făcut ilegal, pentru că nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu local. Deşi consideră că are toate motivele să depună plângere, Mircea Călianu susţine că nu s-a decis încă dacă va face sau nu acest lucru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.