Jump to content

Electrica a debranşat 2.000 de gălăţeni


dcp100168

Recommended Posts

Rău‑platnici la energia electrică

2.000 de debranţări forţate

* În primul semestru al anului, 226 de gălăţeni şi 16 firme au fost daţi în judecată, pentru că nu şi‑au plătit curentul * La sfârşitul lunii mai, Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Galaţi avea facturi neîncasate în valoare totală de 32 de milioane de lei * Peste trei sferturi din aceste datorii proveneau de la agenţii economici şi doar restul de la consumatorii casnici

2.089 de locuri de consum debranşate în primele şase luni ale anului 2008 � este bilanţul acţiunilor punitive pe care Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Galaţi (AFEE) a fost nevoită să le ia pentru neplata facturilor la curent. Grosul debranşărilor s‑a înregistrat în rândul consumatorilor casnici (1.888), dar au fost şi destule firme care au fost mult mai strânse la pungă decât ar fi trebuit. Astfel, conform directorului AFEE Galaţi, Ioan Fânaru, 201 locuri de consum ale agenţilor economici s‑au trezit că li s‑a tras heblul, şase dintre ele aparţinând unor mari consumatori. Mari consumatori, dar şi mari datornici.

"Cele mai multe debranşări s‑au efectuat în oraşul Galaţi (120 de locuri de consum de la agenţii economici şi 1.069 de la consumatorii casnici), unde se regăseşte şi numărul cel mai mare de consumatori din judeţ. Au fost acţionaţi în instanţă 242 de debitori, pentru un debit total de 642.044,13 lei. Dintre aceştia, 16 agenţi economici totalizau un debit de 546.544,72 lei, iar 226 de consumatori casnici au fost daţi în judecată pentru o datorie totală de 95.499,41 lei", ne‑a spus Ioan Fânaru.

La data de 31 mai 2008, soldul total al facturilor neîncasate de AFEE Galaţi era de 32 milioane lei, din care 78 la sută proveneau de la agenţi economici (25 milioane lei), iar 7 milioane de lei (adică 22 la sută din soldul total) reprezentau datoriile neachitate de către clienţi casnici.

Împotriva tuturor datornicilor, AFEE Galaţi a luat măsurile prevăzute în contract: după 30 de zile de la data scadenţei, s‑au calculat penalităţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare; după 35 de zile de la data scadenţei, au fost transmise preavize în vederea atenţionării clientului privind debranşarea de la reţeaua electrică, în cazul în care nu se plătesc sumele res­tante; după 45 de zile de la data scadenţei s‑a întrerupt furnizarea energiei electrice; iar apoi, după încă 60 de zile de la data întreruperii furnizării, s‑a reziliat contractul, în cazul în care clientul nu a efectuat plata integrală a facturilor, penalităţilor şi a cheltuielilor ocazionate de întreruperea şi reluarea furnizării de energie electrică. Ultimul pas a fost acţionarea în instanţă a rău‑platnicilor, pentru recuperarea sumelor datorate către AFEE.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25367

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.