Jump to content

Târgul de Toamnă, în Piaţa Centrală


dcp100168
 Share

Recommended Posts

De azi până duminică, în Piaţa Centrală, muzică, grătare şi must, la Târgul de Toamnă

La ediţia din acest an a Târgului de Toamnă, care şi-a deschis porţile de dimineaţă, sunteţi aşteptaţi nu numai ca să vă cumpăraţi delicatese culinare şi să vă puneţi deoparte de toate pentru iarna care se anunţă lungă şi grea, ci şi ca să vă distraţi. Scena pe care fanfara, orchestra şi ansamblul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” vor evolua începând de vineri dimineaţă şi până duminică la prânz va fi amplasată, la fel ca în fiecare an, în spatele halelor de legume-fructe din Piaţa Centrală.
Potrivit Administraţiei Pieţelor, programul artistic al sărbătorii începe de vineri dimineaţă, de la ora 9,00 şi durează până la ora 13,00. În acelaşi interval orar se va cânta şi se va dansa şi sâmbătă, iar duminică artiştii urcă pe scenă tot la ora 9,00, dar îşi încheie spectacolul la ora 12,00. De la tarabele şi galantarele cu bunătăţi vom merge spre scenă tot prin fum de mititei, fleici, cârnăciori şi fileuri de peşte, aşa cum am făcut-o şi anul trecut, şi acum doi ani. Grătarele sunt aşezate, ca de fiecare dată, pe aleile care duc de la halele de legume-fructe spre piaţa de haine. Vin şi must vom găsi la căsuţele amplasate pe alee pietonală care mărgineşte sectorul descoperit al pieţei de legume şi fructe.
Nu vor avea loc tombole, dar standurile care arată cel mai bine, participă, în mod tradiţional, la Târgul de Toamnă şi oferă produsele pe care organizatorii le consideră de cea mai bună calitate vor fi premiaţi cu diplome de excelenţă, ne-a mai informat SC Administraţia Pieţelor SA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Până duminică, la prânz, Târgul de Toamnă aduce abundenţă

* Roadele toamnei au umplut Piaţa Centrală * În spatele halelor, dans şi grătar

Produsele de la Târgul de Toamnă sunt mai ieftine decât cele de la târgurile producătorilor tradiţionali itineranţi care ajung prin oraşul nostru măcar o dată la câteva luni. Nici în piaţă nu se vând toate la preţuri atât de mici încât să fie la îndemâna tuturor gălăţenilor, dar cu ceva în sacoşă tot plecaţi, dacă ajungeţi la târg până duminică la prânz.
Târgul de Toamnă s-a inaugurat, ca în fiecare an, cu o paradă oficială, după care, de pe scena amplasată în spatele halelor, fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos (CCDJ) a început să cânte şi să-i îmbie pe petrecăreţii dimineţii la dans în preajma grătarelor proaspăt aprinse.

Mai scurt, mai sobru

Partea oficială a evenimentului a fost mai săracă decât în anii trecuţi. S-au spus, în deschidere, cuvinte puţine, iar la parada oficială au luat parte primarul Marius Stan, directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, şi alţi membri din conducerea instituţiei gazdă, şefii deconcentratelor din agricultura gălăţeană, oficiali locali şi doar doi parlamentari: deputaţii George Scarlat şi Florin Pâslaru.
Turul pieţei  a fost similar cu cel de anul trecut. Oficialii au vizitat standurile, au gustat produse şi au vorbit cu producătorii şi comercianţii, mai în glumă, mai în serios. Cel mai probabil din cauza frigului de dimineaţă, în piaţă erau mai mult directori şi oameni politici decât gălăţeni veniţi să cumpere sau să caşte gura.

Preţuri de sărbătoare şi nu prea

Doar producătorii dau mai ieftin, nu şi comercianţii obişnuiţi cu piaţa. Spre exemplu, cartoful e 1,5 lei/kg, ardeiul kapia e patru lei/kg, iar gogoşari costă între patru şi şase lei. Strugurii scot din buzunar între trei şi cinci lei kilogramul, iar gutuile sunt cinci lei. Peştele e cam la aceleaşi preţuri dintotdeauna, la fel ca şi carnea şi brânzeturile.
Mustul e patru lei litrul, iar micul se vinde cu 2,5 lei.

Ce spun gălăţenii veniţi la cumpărături

„E marfă din abundenţă, dar preţurile puteau fi mai mici. Am cumpărat câte puţin din mai multe, iar dacă ne convingem că n-am ales greşit, atunci venim şi luăm cantităţi mai mari”, ne-a declarat domnul Manole Istrate, în vârstă de 69 de ani.
„Nu prea avem noi bani, aşa că nu putem cumpăra chiar tot ce ne-am dori. Dar ne adaptăm. Luăm mai puţin şi nu chiar din toate”, ne-a spus Aneta Munteanu, de 73 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Târgul de toamnă 2014, în 3-5 octombrie

Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA Galaţi informează că, în acest an, Târgul de Toamnă, ajuns la ediţia a XIII-a, se va organiza în perioada 3 - 5 octombrie. Desfăşurat anual, târgul durează trei zile şi va fi inaugurat printr-o paradă a oficialităţilor oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sute de producători agricoli vin la Târgul de Toamnă

Peste 200 de producători agricoli din judeţul Galaţi sunt aşteptaţi la cea de-a XIII-a ediţie a Târgului de Toamnă, care se va desfăşura în perioada 3-5 octombrie în Piaţa Centrală din municipiul Galaţi, a anunţat astăzi, directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia. Potrivit acestuia, în cadrul târgului vor fi expuse la vânzare produse de panificaţie şi patiserie, carne, lactate, legume şi fructe, vinuri, alimentaţie publică, flori, peşte, produse apicole.

De asemenea, vor fi prezenţi meşteri populari, columbofili, dar va fi şi o expoziţie de animale domestice, mai puţin cele din categoria rumegătoarelor care sunt afectate de boala limbii albastre. Pe parcursul celor trei zile, producătorii prezenţi la târg vor fi scutiţi de la plata taxelor de piaţă.
Pe toată durata târgului atmosfera va fi întreţinută de ansamblul Doina Covurluiului şi Fanfara Valurile Dunării.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Start la Târgul de Toamnă

Gălăţenii care au obiceiul de a-şi face proviziile pentru iarnă de la Târgul de Toamnă nu trebuie să uite că vineri, 3 octombrie, de la ora 10.00, în Piaţa Mare se deschid cele peste 200 de standuri ale producătorilor de legume, fructe, carne, peşte, brânză, vin şi câte şi mai câte! Cum, în perioada târgului, producătorii nu plătesc chirie pentru spaţiile din Piaţă, preţurile produselor vândute ar trebui să fie mai mici decât în mod obişnuit.

Cea de-a XIII-a ediţia a Târgului de Toamnă nu va fi una cu ghinion, crede directorul Pieţelor Agroindustriale Galaţi, Eugen Zaharia, care spune că „producţia agricolă din acest an a fost una bună, aşa că avem marfă pentru toată lumea. Doar vinul s-a făcut ceva mai puţin faţă de anii trecuţi, însă este cu atât mai bun”.

În afară de tradiţionalele produse de panificaţie şi patiserie, carne, lactate, legume şi fructe, vinuri, alimentaţie publică, flori, peşte, produse apicole, la târgul de toamnă vor fi prezenţi şi meşteri populari, columbofili, precum şi o expoziţie de animale domestice.

Pe toată durata târgului atmosfera va fi întreţinută de ansamblul Doina Covurluiului, Fanfara Valurile Dunării şi Teatrul Muzical N. Leonard.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

La Târgul de Toamnă lăudat să nu te duci cu sacul...

Este concluzia pe care au tras-o gălățenii, după ce au venit la deschiderea celei de-a XIII-a ediții a Târgului de Toamnă, care se va desfășura până duminică, inclusiv. Potrivit șefului Administrației Piețelor Agroalimentare Galați, Eugen Zaharia, la târg sunt amenajate peste 200 de standuri ale producătorilor de legume, fructe, carne, peşte, brânză, vin etc. Cum, în perioada târgului, producătorii nu plătesc chirie pentru spaţiile din Piaţa Agroalimentară din Galați, preţurile produselor vândute ar trebui să fie mai mici decât în mod obişnuit. Totuși, conform cumpărătorilor, prețurile sunt chiar mai mari decât în mod obișnuit. „Prețurile de aici, din piață, sunt mai mari decât cele de la bloc de la mine. La mine, gogoșarii se vând cu 4 lei aici cu 5,5 sau 6... conopida, la fel, murăturile erau în timpul săptămânii 1,5-2 lei, acum sunt 3 lei...! Am venit doar să mă bucur de culorile florilor, legumelor, fructelor, dar de cumpărat, nu am ce să cumpăr”, ne-a spus Verginica Tâmpeanu. „Am zis că e Ziua Recoltei și va fi marfă mai ieftină, dar nu este așa. De aceea am și sacoșa goală. Cei care s-au plimbat prin piață, la deschidere, oficialitățile, ar fi trebuit să fi trecut prin piață și în timpul săptămânii, să vadă prețurile și azi și-ar fi dat seama că prețurile au crescut!”, a spus Florin Ionașcu, pensionar.

Adevărul este că deși marfa nu a fost la fel de multă ca anii trecuți, numărul mic de cumpărători a făcut ca produsele să nu fie insuficiente! Chiar și așa, vânzătorii – unii îmbrăcați în costume populare, deși nu erau producători, ci aceiași vânzători care cumpără engros și apoi vând la tarabă, zi de zi, în piață – au avut timp să se plictisească. „De azi dimineață și până la prânz am vândut morcovi de 3 lei! Puterea de cumpărare a scăzut! Degeaba punem noi prețurile de anul trecut!”, au spus vânzătorii.

În ansamblu, Târgul de Toamnă din acest an nu s-a deosebit cu mare lucru față de aspectul unei zile obișnuite de piață, excepția fiind reprezentată de câteva standuri cu pește proaspăt (la unul din ele era expus și un somn de 30 de kg!), la care, însă, gălățenii mai mult priveau decât cumpărau. Tot ca la expoziție se plimbau gălățenii și prin fața vitrinelor cu produse tradiționale din carne, având în vedere că pastrama de oaie se vindea cu 40-73 de lei kg, iar mușchiul împletit – o specialitate! – cu 110 lei! Mult mai ieftin a părut un mic – 1,5 lei, cu muștar sau murătură – sau o porție de pastramă pe grătar – 6 lei, cam 150 de grame, așa că după atâta plimbat sacoșele goale prin piață, mulți gălățeni s-au ospătat și au băut câte un pahar cu must.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Târgul de Toamnă 2015, între 2 şi 4 octombrie

A 14-a ediţie a "Târgului de toamnă" se va deschide la Galaţi, vineri, 2 octombrie, la ora 10,00, în Piaţa Centrală, şi se va încheia duminică, 4 octombrie.

Sute de participanţi, din zeci de domenii

Numărul participanţilor a crescut considerabil faţă de cel de anul trecut. Astfel, peste 250 de producători autohtoni îi vor aştepta pe gălăţeni cu cele mai de soi produse agricole.

„Mă bucur că am ajuns până la această ediţie, pentru că anii anteriori au fost cu anumite probleme. Anul acesta, totuşi, a fost producţie, şi, drept urmare, au scăzut preţurile la legume şi fructe. Din păcate, am amânat cu o săptămână târgul, pentru că mai sunt lucrări în zonă. Totuşi, ni s-a promis că, până pe data de 25 septembrie, toate lucrările din zona Pieţei Centrale vor fi definitivate. La târg vom avea participanţi din diferite domenii: panificaţie, patiserie, produse din carne, lactate, legume, fructe, producători de vinuri, flori, produse apicole, peşte. Avem invitaţi chiar şi meşteri populari, dar şi fermieri care vor prezenta o expoziţie de porumbei. Din păcate, avem foarte puţini participanţi cu unelte agricole”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Eugen Zaharia.

"Promovăm agricultura prin patriotismul local"

Chiar dacă acest an agricol a fost cu multe provocări pentru producătorii agricoli, organizatorii spun că „Târgul de toamnă” este o tradiţie. „Din păcate, anul 2015 a fost secetos şi asta a afectat şi judeţul nostru. Dar aşa cum ne-am obişnuit, fiecare an agricol se încheie cu o sărbătoare. Vom avea ocazia ca, în trei zile de târg, să alegem produse de la cei mai activi producători autohtoni din judeţ. Aşa că îi invit pe gălăţeni să promovăm împreună, cu puţin patriotism local, munca agricultorilor noştri”, a menţionat directorul Direcţiei de Agricultură, Ciprian Mihăilă.

Fanfare, ansambluri şi orchestre

Atmosfera în timpul târgului va fi întreţinută, ca de obicei, de Ansamblul "Doina Covurluiului" şi de Fanfara „Valurile Dunării”. În plus, câteva formaţii şi orchestre din Brăila şi-au exprimat dorinţa de a se implica în partea artistică, spun organizatorii.

Invitate la deschiderea evenimentului sunt şi oficialităţile locale. Pe lângă acestea, organizatorii spun că aşteaptă şi un reprezentant de la Ministerul Agriculturii.

Ordinea şi disciplina în timpul „Târgului de toamnă” vor fi menţinute de Poliţia Locală, care va fluidiza circulaţia şi va avea grijă de desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Târgul de Toamnă: bogăţie pe tarabe, nu şi în buzunare

Vineri s-a deschis în Piaţa Centrală din Galaţi ediţia a XIV-a a Târgului de Toamnă, care îşi va aştepta clienţii până duminică, 4 octombrie. Potrivit directorului SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, la târg participă peste 250 de producători agricoli care au adus la vânzare legume, fructe, produse din carne, peşte şi lactate. Tot la târg se vând şi struguri, vin, must, dar şi flori, obiecte de artizanat şi păsări. Preţurile variază între 1,5-3 lei la legume (porumb – 1,5 lei, murături – 1,8 lei, vinete, castraveţi – 2 lei, roşii – 2,5 lei, kapia, gogoşari – 3 lei), 4-6 lei la struguri, 12-49 de lei la peşte proaspăt (crap de Dunăre 12,5 lei, somn – 15 lei, ştiucă – 16 ei, nisetru – 49 de lei) şi 17-60 de lei, produsele din carne (cârnăciori ciobăneşti picanţi 17,5 lei, pastramă de berbecuţ de la 45 la 60 de lei). Deşi producătorii susţin că au preţurile mai mici decât anul trecut, gălăţenii nu se prea înghesuie să îşi facă provizii pentru iarnă.
„Este adevărat că a fost secetă, dar nu avem ce face. Decât să ţinem marfa cu preţ mare, mai bine o dăm cu preţ mic, nu vrem să se strice la noi. Avem marfă bună şi mai şi negociem. Noi avem o ofertă promoţională pentru gălăţeni, vinem murături cu 1,8 şi dacă se cumpără cantităţi mari, dăm cu 1,5 lei, aşa cum tocmai am dat unui domn care a cumpărat pentru restaurant”, a spus Adriana Moruşcă, producător agricol din Şendreni.  
„Sunt dezamăgită, nu prea se cumpără, iar noi ne chinuim, le cultivăm, investim bani şi vindem cu preţuri mai mici decât anul trecut, dar… nu are lumea bani, de aia nu se cumpără!”, a spus Elena, o altă vânzătoare.
„Preţurile sunt mari! Sunt mai mari decât au fost în timpul săptămânii. Se ştie, venim după Ziua Recoltei şi cumpărăm atunci, că e mai ieftin”, a spus Dumitru Ilie, pensionar.
Au fost însă şi gălăţeni care au stat la coadă, dar nu la legume, ci la carne şi la peştele proaspăt adus la târg de producătorii care atarg clientela şi prin somni de 60 de kg expuşi la vânzare. “Avem de toate, şi ochi de om, doamnă, numai bani să fie... avem nişte cârnăciori picanţi bestiali şi cânăciori afumaţi de care mânca numa' Nea Nicu’… mai avem şi pastramă de berbecuţ, din pulpă, din muşchiuleţ... ce se vrea. Marfa este proaspătă, avem fermă la Folteşti”, îşi făcea reclamă şi Daniel Andronache.
Şi cum Târgul de Toamnă nu înseamnă doar cumpărături, ci şi degustarea unei pastrame de berbecuţ alături de vinul nou, “evaluatorii” noii producţii de tulburel au petrecut bine la prima zi de cumpărături, prinzându-se chiar şi în horele formate ad-hoc de iubitorii de muzică populară.
„Venim în fiecare zi, până duminică... mai cumpărăm, mai bem un pahar cu vin, iar cumpărăm...”, a spus Vasile Postelnicu, aflat cu prietenii la terasa din Piaţa Centrală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei zile de belşug, la Târgul de Toamnă

  • Până duminică la prânz, Piaţa Centrală e plină de producători
  • Bunătăţi găsiţi pe fiecare tarabă, grătarele sfârâie, muzica e dată la maximum, iar vinul curge în pahare

Şi dacă ar fi gălăţeanul din cale afară de mofturos la mâncare, tot ar găsi ceva care să-i fie pe plac, la Târgul de Toamnă din acest an. Agricultorii gălăţeni au venit, la această a XIV-a ediţie a evenimentului, cu tot felul de bunătăţi. Nu lipsesc: legumele de sezon, fructele, peştele, carnea şi preparatele din carne, pâinea şi prăjiturile, brânzeturile, gemurile, vinul, mierea de albine şi câte şi mai câte.

Preţurile nu sunt chiar la toate tarabele mai mici ca în restul anului, dar marfa e mai multă şi mai frumos aranjată decât de obicei. Că doar e o sărbătoare a recoltei, chiar dacă anul n-a fost tocmai bun pentru toţi agricultorii din judeţ.

Mai puţini oficiali

Ca şi în anii precedenţi, manifestarea a fost deschisă cu o tăiere de panglică şi cu o un tur al oficialilor prezenţi. Alaiul de vineri dimineaţă, 2 octombrie, a fost însă mult mai „subţire” decât la ediţiile precedente. Au vizitat tarabele producătorilor primarul Marius Stan, senatorul Gheorghe Saghian, directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia,directorul Camerei Agricole, Floricel Dima, vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, directorul Direcţiei pentru Agricultură, Marius Mihăilă, alături de angajaţi ai instituţiilor. De fapt, prin mulţime mai erau reprezentaţi ai altor deconcentrate, doar că - probabil - n-au avut tragere de inimă să ia parte la paradă. Sau poate vreun alt motiv i-a împiedicat...

Bunătăţi, delicii, trufandale

Inginerul Mircea Hamza - singurul cultivator gălăţean de cantalup - a venit la târg cu o gamă diversă de produse. De la pepenele cantalup - degustat împreună cu o brâză maturată de capră - la struguri de masă, plante aromatice, dulceţuri, fructe de goji şi cartofi mov.

"A fost un an agricol greu, aşa că am adus doar câte puţin din toate. Prima parte a anului a fost bună, dar apoi am avut de luptat cu mai toate bolile culturilor. Şi cum agricultorul român nu prea se bucură de sprijin, ne-am descurcat cum am putut", spune inginerul cu fermă la Umbrăreşti.

Nela Anastasiu a adus la târg legume cultivate la Odaia Manolache. O roşie de solar ajunge la 750 de grame! "E din soiul Big Beef, un hibrid adaptat pentru solar. Toate legumele pe care le aduc sunt din soiuri hibride. Cele româneşti sunt bune, dar pentru consum propriu. Ţin foarte puţin, aşa că până le aduci la piaţă aproape că au şi pocnit. La momentul acesta, roşia aceasta mare, Big Beef, se coace din interior în afară. Chiar dacă o vedeţi la suprafaţă puţin verzuie, chiar până sub coaja subţire ea este coaptă", spune Nela Anastasiu.

Costică Bălan are şase hectare de livadă la Rediu. Printre fructele cultivate sunt murele, zemura şi coacăzele. Acesta s-au dat însă ca pâine caldă şi n-au mai prins târgul de toamnă. Cum livada familiei sale are şi cireşe, prune şi mere, tot a avut cu ce veni la târg. "În genere, am soiuri de iarnă. Idaret, Golden… doar accidental pun şi soiurile de vară", spune Costică Bălan.

Şi Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru are stand la târgul de toamnă. Aici, tulburelul e patru lei, iar litrul de vin se dă cu şase lei. Stand are şi unul dintre păstrătorii soiurilor tradiţionale de struguri, David Grupper Dincă, de la Nicoreşti. Găsiţi, tot aici, şi cramele Odobeşti.

Cel mai tânăr participant are… un an

Cel mai tânăr participant la târg a fost, ieri, Marian Cristian Tudorache, fiul în vârstă de doar un an şi cinci luni al unui cuplu de fermieri din comuna Iveşti. "A venit astăzi cu noi, e cel mai tânăr fermier de aici", ne-a spus mama copilului, Dana Tudorache. Tatăl lui Marian Cristian spune însă că şi-ar dori un viitor mai bun pentru fiul lui. "Să înveţe carte, s-o ducă bine. Nu să se chinuie ca noi, cu munca pământului", e de părere Alexandru Tudorache. Familia are, la Iveşti, 20 de ari de solar şi 30 de ari de grădină. Fac legumicultură din tată-n fiu, iar la Târgul de Toamnă au venit cu păstăi (care se vânduseră toate, în primele două ore de târg), păstăi fideluţă de opt lei kilogramul, vinete de doi lei kilogramul, hrean de 10 lei şi varză de doi lei kilogramul.

Are piaţa peşte!

Găsiţi şi peşte, din belşug. Nu e mai ieftin ca de obicei, dar pare să fie mai mult şi, cu siguranţa, e aşezat mai la vedere. Novacul, spre exemplu, se vinde cu preţuri începând de la 6,5 lei kilogramul şi ajunge la vreo opt lei kilogramul, crapul mare se dă cu 10 lei kilogramul, iar somnul cu 20 de lei. Găsiţi însă şi peşte scump. Kilogramul de nisetru, spre exemplu, ajunge la 49 de lei.

Aleea bucuriei

Grătarele se încinseseră încă dinainte să înceapă parada. Se perpeleau deasupra flăcărilor mici de doi lei bucata, cârnaţi proaspeţi de patru lei, piept de pui la 10 lei, pastramă de oaie la opt lei porţia, copănele, ciocănele, pulpe, spată, ceafă şi aşa mai departe.

Evident, unde-s atâtea cărnuri, trebuie să curgă şi băutura din belşug! Şi nici n-ar fi fost veselia deplină fără interpreţii de muzică populară de pe scena amplasată, ca la fiecare ediţie, în aproapierea halei de zarzavaturi. Mai ales după un pahar de vin bun - sau după mai multe pahare - gălăţenii se încing la joc, an de an, în faţa acestei scene. Că doar odată pe an e Târgul de Toamnă. Până duminică, la prânz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Târgul de Toamnă 2016

Peste fix o săptămână va începe o nouă ediţie a Târgului de Toamnă din Galaţi, ajuns la cea de-a 15-a ediţie. De vineri, 30 septembrie, până duminică, 2 octombrie, în Piaţa Centrală a oraşului se anunţă trei zile ale belşugului, în care fiecare din cei peste 250 de participanţi înscrişi se va strădui să pună pe tarabă tot ce are mai bun. Vor fi trei zile pline, atât pentru comercianţi, cât şi pentru gălăţenii care, fără îndoială, vor veni să cumpere, să se bucure de culorile şi aromele toamnei sau, poate, doar să compare preţurile.

Conform directorului general al Administraţiei Pieţelor Galaţi, Eugen Zaharia, Târgul de Toamnă din acest an nu va depinde nici de deschiderea oficială (care va fi vineri, la ora 10,00), nici de închiderea oficială (de duminică, de la ora 14,00), şi va fi deschis, pe toată perioada celor trei zile, de la 7 dimineaţa până la 8 seara.

La fel ca în fiecare an, oferta Târgului este una generoasă. Vor fi prezenţi producători şi comercianţi de panificaţie şi patiserie, carne şi produse din carne, brânză şi produse lactate, legume şi fructe, conserve, produse apicole, peşte şi produse din peşte. Nu vor lipsi vinurile, dar nici micii şi berea - un „must have” al manifestărilor de acest gen. Vor fi prezenţi şi numeroşi florari, meşteri populari, dar şi, spre bucuria copiilor, crescătorii de porumbei, ale căror standuri au fost întotdeauna printre cele mai apreciate.

Tot ca în fiecare an, muzica va fi nelipsită, atmosfera fiind întreţinută de Ansamblul "Doina Covurluiului" şi Fanfara "Valurile Dunării", dar şi de invitaţi-surpriză dintre vechii cântăreţi ai urbei. Şi tot ca în fiecare an, cu siguranţă că vor fi văzuţi „live” în piaţă şi mulţi dintre parlamentarii Galaţiului, precum şi autorităţile locale, care în restul timpului sunt cam... scumpi la vedere pentru cetăţeanul de rând.

"Trăieşte sănătos, mănâncă româneşte!"

"Ne străduim să fie cât mai frumoasă şi această ediţie şi să sperăm că vom avea o vreme bună, pentru că Târgul de Toamnă este una dintre puţinele bucurii ale gălăţenilor. Sloganul sub care ne-am gândit să se desfăşoare târgul de anul acesta este "Trăieşte sănătos, mănâncă româneşte!" - este sloganul Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România şi va fi, pe viitor, afişat în toate pieţele municipiului Galaţi, pentru că noi am constatat că, dacă mâncăm româneşte, suntem într-adevăr mai sănătoşi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general  Eugen Zaharia.

„Târgul de Toamnă a crescut constant de la prima sa ediţie şi a devenit un eveniment consacrat, şi chiar aşteptat, pentru întreg judeţul Galaţi. În linii mari, am avut rezultate bune anul acesta, perioada încă ne permite să avem produse de calitate, astfel încât şi consumatorii să fie mulţumiţi. Sperăm să fie o reuşită, dar de foarte mare importanţă vor fi şi factorii meteorologici. Îi aşteptăm atât pe agricultori, cât şi pe producători, să vină la Târgul de Toamnă şi să se bucure de rezultatul acestui an”, a spus şi Floricel Dima, directorul Camerei Agricole a judeţului Galaţi.

Prin intermediul Lenuţei Ichim, şefa Serviciului Control Oficial, organizatorii au dat asigurări că absolut tot comerţul de la Târgul de Toamnă se va desfăşura cu respectarea prevederilor legale, documentele de înregistrare sanitar-veterinară şi de siguranţa alimentelor, certificatele de înregistrare ale firmelor sau dovezile de înregistrare ca PFA sau AF pentru micii producători, precum şi declaraţiile de conformitate şi buletinele de analiză, acolo unde este cazul, fiind absolut obligatorii. „N-am avut niciun eveniment nedorit la ediţiile anterioare şi suntem mândri că nimeni nu s-a plâns că ar fi consumat ceva din pieţele municipiului Galaţi şi i s-ar fi întâmplat ceva grav. Vrem ca la fel să fie şi de-acum înainte”, a mai spus Eugen Zaharia.

Toţi expozanţii vor primi diplome de participare, iar vineri, 30 septembrie, în prima zi de târg, la ora 12.00, primarul Ionuţ Pucheanu va oferi mai multe diplome de merit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Târgul de Toamnă vă aşteaptă cu de toate azi şi mâine

Târgul de Toamnă din acest an s-a deschis, ieri dimineaţă, în Piaţa Centrală. Au venit la inaugurare şi politicieni, dar mai puţin ca alte dăţi. Ceea ce nu-i rău, având în vedere că şi de această dată, din câţi au fost, puţini aveau realmente de-a face cu agricultura sau industria alimentară. Sunt însă bunătăţi din belşug, în piaţă, iar pe alocuri preţurile sunt chiar mai mici decât ne-am fi aşteptat. Nu lipsesc nici grătarele şi nici veselia cu iz folcloric, din zona amenajată pentru grătare.

Parada fără primar

Primarul Ionuţ Pucheanu era, ieri dimineaţă, într-o deplasare în străinătate, aşa că a condus parada de deschidere a Târgului de Toamnă preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, alături de directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia. Au fost, bineînţeles, prezenţi şi directorul Direcţiei Agricole, Marius Mihăilă şi cel al Camerei Agricole, Maricel Floricel Dima.
Tăierea panglicii s-a făcut repede. Alaiul inaugural - care în alţi ani era atât de lung încât se încurca printre tarabe şi se pierdea într-o îmbulzeală generală cu pensionarii veniţi să facă piaţa - a fost, în acest an, scurt. Au venit şi câţiva consilieri locali şi judeţeni, dar nu ca alte dăţi. Ba, au fost şi directori din administraţia instituţiilor cu specific agricol care doar au venit, s-au uitat un pic, au schimbat câteva vorbe şi au plecat.

Ce-i de cumpărat, la târg?

E mai puţin important care politicieni au venit la târgul de toamnă, ce glume de partid au făcut şi ce le-a plăcut mai mult, din ce au degustat. Contează mai mult ce găsim de cumpărat, la cei circa 250 de producători. Am remarcat prezenţa unui nou grup de producători din zona Brateşului, Dinamic Leg, care au adus legume la preţ de fermă. Morcovul costa un leu, la fel ca şi ceapa. Despre cine sunt aceşti producători, o să vă spunem mai multe, în ediţiile viitoare. Că tare frumos ar mai fi să avem produse la astfel de preţuri, tot anul! Am întâlnit şi mulţi legumicultori şi producători de fructe de prin tot judeţul care fac parte din Asociaţia Producătorilor Agricoli.
Printre ei, Gheorghe Frosin. Are 42 de ani şi, după 18 ani de muncă în Grecia, s-a întors la Fârţăneşti să producă legume. Are pe tarabă de toate - culese din solarele şi grădinile lui - de la la vinete şi păstăi, la ardei kapia, ardei graşi şi castraveţi. În curând, vă vor spune pe larg povestea fermei de la Fârţăneşti şi a omului care a construit-o.
Au venit însă, la ziua recoltei, şi producători independenţi.
Un exemplu este Emil Calapod, proprietarul unei livezi de 150 de pomi, întinsă pe 2.500 de metri pătraţi, în satul Vasile Alecsandri. Este pensionar şi spune că, după o viaţă activă, n-avea cum să prefere traiul la bloc celui în natură.
„Am ţinut musai să păstrez eu casa părintească de la Braniştea. Nu se vinde aşa ceva, aşa am învăţat eu. Şi de cum am luat-o, am eliberat terenul din jurul ei şi am plantat pomi fructiferi. Încet, încet, au intrat pe rod şi am început să produc. Mere, pere, caise… de toate. Acum vreo şapte ani, pe vreme când stăteam şi eu mai bine cu sănătatea, îmi luasem inclusiv responsabilitatea de a aproviziona o grădiniţă cu fructe. Acum, însă, e mai greu, aprovizionarea se face centralizat şi se cer fructe de aceleaşi dimensiuni. Or aşa ceva numai din livezile foarte mari sau din import se poate procura. Vând acum la piaţă ceea ce produc. Plus că am şi două nepoţele pentru care mi-e mai mare dragul să produc fructe”, spune Emil Calapod.
Şi vinde ieftin, cam la jumătatea preţului de supermarket ale merelor şi perelor.
Tot la târg l-am întâlnit şi pe Vasile Harabagiu. A lucrat în Jandarmerie şi, după pensionare, a devenit cel mai mare cultivator de cătină din judeţ. Producătorul ne-a povestit şi câteva secrete ale culturii, pe care vi le împărtăşim cu prima ocazie. Avea ieri boabe de cătină frumos ambalate, la un preţ mult mai mic decât în magazinele naturiste. Şi rămâne la tarabă, cu aceleaşi preţuri, până la finele târgului.

Mici, fleici, cârnaţi şi voie bună

Pe aleea din spatele pieţei, spre hala de haine, s-au înşirat iarăşi grătare lângă grătare, pe care se pârpolesc mici, cârnaţi, fleici, fileuri de peşte şi câte şi mai câte. Muzica populară răsună tare, ca în fiecare an, iar potrivit directorului Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, duminică dimineaţă pe la ora 11,00 urcă pe scenă şi Mioara Velicu, invitata de onoare a evenimentului. La deschidere, chiuiau şi clienţii, şi bucătăresele, şi interpreţii locali de muzică populară. Ce mai, era o veselie molipsitoare!
Iar dacă n-aveţi chef să petreceţi în piaţă, o puteţi face acasă. Găsiţi must la 4 lei kilogramul (bun, de Târgu Bujor) şi tulburel la cinci lei. Plus o mulţime de vinuri de soi, la cinci sau şase lei litru. Asta, în condiţiile în care vin de calitate comparabilă cumpăraţi din supermarket la preţ de vreo 17 lei sticla sau chiar mai mare!

Peşte mare, la preţ mai mic

Păstrăvul se vinde ceva mai ieftin decât de obicei, la 18,5 sau 19 lei kilogramul. Somnul mare: 20 lei kilogramul. Crap am văzut la 15 lei, iar novac la 11,5 lei. Dar nu vă gândiţi că acesta-i tot peştele. Nici pomeneală! De la hamsie sărată la caras, găsiţi o mulţime de sortimente.

Brânzeturi nu foarte scumpe

Caşul de vacă, de oaie sau de capră costă 24 de lei. Urda, cam 20 de lei. Telemeaua de oi se vinde cu 22 de lei, iar brânză de burduf găsiţi şi la 20 de lei. Smântână am văzut, în cele mai multe dintre galantare, la 12 lei.

Legume şi fructe, la preţ de producător

Să iei pere la 2,5 lei kilogramul nu-i puţin lucru! Şi tot la preţ de 2,5 lei – 3 lei găsiţi şi mere. Struguri am văzut şi cu trei lei, ceea ce s-a întâmplat destul de rar, până acum. Morcov şi ceapă, luaţi şi cu un leu (dar nu la toate tarabele, evident). Murături sunt şi la 1,5 lei kilogramul. Şi tot aşa, multe, multe, fructe şi legume. 

Cărnuri şi specialităţi

Am găsit cârnaţi proaspeţi la vreo 23 lei kilogramul. În plus, sunt şi o mulţime de specialităţi. Slănina afumată era vreo 20 de lei, iar ceafa de porc, tot afumată, 50 de lei kilogramul. Jumări tradiţionale: 40 lei kilogramul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Un altfel de Târg de Toamnă îi aşteaptă pe gălăţeni, în acest an, în Piaţa Centrală

Ediţia din acest an a "Târgului de Toamnă" din Galaţi, ajuns la a XVII-a manifestare, se anunţă una mai "specială", potrivit declaraţiilor directorului S.C. Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Viorica Sandu. În primul rând, perioada de desfăşurare va fi în weekendul următor, 28-30 septembrie, care coincide exact cu perioada când a fost lansat primul târg de toamnă în această formulă. O notă aparte au dat-o organizatorii şi prin afişul de prezentare al evenimentului, unde apare stilizată imaginea artistică a unei ţărăncuţe din Galaţi exact în vârsta de 17 ani, la fel ca şi vechimea acestui târg agroalimentar.

Mai mult, atenţi şi la noua generaţie, dar mai ales la dorinţa crescută de a comunica şi a socializa a oamenilor care vin la piaţă, pe fondul uşurinţei de a folosi noile tehnologii, organizatorii au în vedere şi rolul crescut al acestei serii de evenimente unde participă, de regulă, întreaga familie şi comunitatea pe ansamblu. Astfel, la această ediţie organizatorii au anunţat lansarea ineditului proiect de socializare media #merglapiatadingalati. Toţi cei care vor veni în zilele dedicate evenimentului pot sa îşi facă o poză într-o piaţă locală, cu produsele cumpărate sau doar vizionate, cu producători, tarabe sau standuri şi magazine din piaţă şi pot posta online cu hashtagul amintit. Pentru cei care vor să se fotografieze cu familia sau cu prietenii într-un cadru dedicat, vor avea un punct amenajat unde pot să imortalizeze momentul şi să posteze fotografia online.

Produsele vor fi vândute, anul acesta, la preţ de producător

Nu mai puţin de 300 de standuri şi puncte de vânzare ale comercianţilor şi fermierilor din judeţul Galaţi sunt amenajate pentru a primi publicul şi în acest an la "Târgul de Toamnă". O sută dintre acestea vor fi deservite de producătorii locali. Programul în piaţă va începe de la ora 09.00 şi va dura pâna când şi ultimul comerciant îşi va închide standul. Organizatorii târgului au luat o măsură benefică în acest an şi au anunţat că nu vor încasa taxele obişnuite de la comercianţi şi producători, în ideea în care preţul produselor oferite spre vânzare va fi mult mai mic. Nu vor lipsi produsele lactate de calitate, patiserie sau peştele şi produsele apicole. Dar nici fructele şi nenumăratele soiuri legumicole. Vor fi prezenţi şi producătorii viticoli cu produsele etichetate DOC (n.r. - Denumire de Origine Controlată). Piaţa va fi bogată şi în produse şi preparate din carne şi nu va lipsi, cu siguranţă, carnea de porc, în condiţiile în care Direcţia Sanitar-Veterinară şi-a dat acordul expres. De altfel, organizatorii târgului au anunţat un extraordinar show culinar susţinut în hala de legume-fructe de celebrul master chef Antonio Pasarelli, pentru încurajarea populaţiei să se hranească sănătos, cu produse naturale şi, chiar, din producţie autohtonă. Într-o altă locaţie, în apropierea scenei de spectacole, un artist meşteşugar din Republica Moldova va prepara şi va oferi bucate tradiţionale de patiserie preparate în gospodăriile de peste Prut.

Nelipsit de interes pentru cei prezenţi în Piaţa Centrală, la "Târgul de Toamnă", va fi spectacolul de muzică şi culoare oferit zi de zi, pe scena amenajată în spaţiul obişnuit de ansamblurile şi rapsozii populari invitaţi, dintre care nu va lipsi Laura Lavric, Ansamblul folcloric Doina Covurluiului Galaţi şi Fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos sau grupul folcloric de copii ai Şcolii Gimnaziale nr. 30 care va deschide seria evenimentelor pregătite în cadrul târgului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Programul Târgului de Toamnă

Vineri, 28 septembrie

- ora  9.30 - Prezentarea evenimentului, de către Paul Buţa;

- Grupul de copii al Grădiniţei cu program prelungit Nr. 30 (grupa mare) pregatit de educatoarele Geanina Ivan şi Diana Stoica;  

- ora 10.00 - Deschiderea oficială, vizitarea expozanţilor;

- Pe scenă vor evolua dansatorii şi taraful Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;  

- ora 11.00 - Spectacol culinar prezentat de chef Antonio Passarelli în Hala de legume–fructe, cu degustare;

- Pe scenă, spectacol Laura Lavric;

- ora 12.00 - Evaluarea standurilor şi a calităţii produselor;

- Pe scenă, spectacol Maria Crăciun;

 - ora 13.00 - Muzică ambientală.

Sâmbătă, 29 septembrie

- ora  9.00 - Prezentare făcută de Paul Buţa;

- Ansamblul şi soliştii Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;

- ora 11.30 - Moment Teatrul Muzical „Nae Leonard”;

- ora 13.00 - Muzică ambientală;

Duminică, 30 septembrie

- ora  9.00 - Prezentare, Paul Buţa;

- Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;

- ora 10.00 - Clasa canto;

- ora 11.00 - Ansamblul şi dansatorii Centrului Cultural „Dunărea de Jos”;

- ora 12.00 - Muzică ambientală;

- ora 13.00 - Închiderea târgului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Circa 300 de comercianți vă așteaptă la Târgul de Toamnă

 

  • Circa 300 de participanţi la tradiţionalul târg de sfârşit de septembrie-început de octombrie, 100 dintre ei fiind producători cu atestat, vă aşteaptă până duminică în cea mai mare piaţă a Galaţiului.

De mult timp, cam de un de zile, n-am mai văzut Piaţa Centrală atât de plină, de colorată şi de veselă. Nu înseamnă că în restul timpului ar fi mai posomorâtă, dar, oricum, Târgul de Toamnă e altceva. Producătorii şi comercianţii scot pe tarabe marfa cea mai frumoasă şi mai „ochioasă”, muzica se aude de peste tot, micii sfârâie mai abitir pe grătare, vinul parcă are alt gust, mai bun, oamenii zâmbesc mai des şi parcă şi cumpără mai cu spor. Ca în fiecare an, destule voci spun că preţurile nu sunt cu nimic mai mici decât în zilele obişnuite, deşi expozanţii sunt scutiţi complet de taxe pe durata celor trei zile, dar până la urmă, atunci când cererea de produse este mare, şi oferta se adaptează. Şi se pare că sunt foarte puţini producători care acceptă să vândă mai ieftin decât comercianţii de la tarabele aflate doi paşi mai departe.

Deschiderea oficială a Târgului de Toamnă din Galaţi, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, a avut loc pe treptele Halei de legume-fructe. Maestru de ceremonii a fost (şi va fi pe toată perioada târgului) hâtrul Paul Buţa, care, cu verva sa inconfundabilă, i-a invitat la microfon, pe rând, pe toţi cei care au contribuit la organizarea acestui eveniment. Au vorbit, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, directorul general al Administraţiei Pieţelor, Viorica Sandu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură, Valentin Huciu, primarul Ionuţ Pucheanu, după care oficialităţile au început turul tradiţional al pieţei.

Conturul Halei de legume-fructe a fost ornat cu o bandă de tricolor, în cinstea Anului Centenarului. În interior, chef Antonio Passarelli a dat startul showului său culinar cu degustare, parte a proiectului propriu „Kilometrul zero”, iar pe scena amplasată în spatele halei a început muzica. A fost mai întâi Laura Lavric, se pregătea Maria Crăciun. În cele trei zile de târg, atmosfera de voie buna va fi întreţinută de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, prin Fanfara Valurile Dunării şi Ansamblul Doina Covurluiului. Astăzi, 29 septembrie, vor fi prezenţi şi artiştii Teatrului Muzical. 

Cu ocazia ediţiei din acest an, Administraţia Pieţelor Agroalimentare a lansat proiectul #merglapiatadingalati, o campanie online care îşi propune să readucă oamenii în pieţe alături de producătorii agricoli în dorinţa de a găsi cele mai gustoase şi naturale produse.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Festin culinar şi muzică populară de calitate la Târgul de Toamnă 2019

Gălăţenii vor fi întâmpinaţi şi anul acesta cu plăcinte calde la deschiderea "Târgului de Toamnă" ce se va desfăşura în Piaţa Centrală din Galaţi. Pe lângă producătorii agricoli autohtoni de legume şi fructe, organizatorii au pregătit un adevărat festin culinar pe tot parcursul derulării evenimentului. Nu vor lipsi preparatele la grătar, celebra pastramă de berbecuţ, mâncărurile la ceaun, toate stropite cu must, vin, bere şi alte licori din prune, caise, piersici şi pere.

Cea de-a XVIII-a ediţie a "Târgului de Toamnă" se va desfăşura în perioada 20-22 septembrie 2019 şi este organizată de Consiliul Judeţean Galaţi, Consiliul Local Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi, Administraţia Pieţelor Agroalimentare S.A., Direcţia pentru Agricultură Galaţi, Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi şi Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România.

De la an la an, participanţii sunt din ce în ce mai numeroşi: producători agricoli de legume şi fructe, firme care vor comercializa produse tradiţionale, peşte şi subproduse din peşte, carne şi subproduse din carne, produse lactate, brânzeturi şi alte subproduse din lapte, vin, produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, conserve de iarnă, produse apicole, flori, standuri cu alimentaţie publică, crescători de porumbei şi animale de companie, meşteri populari, atelier de creaţie pentru copii, pictură pe faţă pentru copii, ateliere de nutriţie, alimentaţie şi sănătate, etc.

Deschiderea oficială a Târgului are loc în data de 20 septembrie 2019, la ora 09.30, iar evenimentul se va desfăşura după următorul program:

Vineri, 20 septembrie 2019
Ora 09.30:
- prezentare eveniment - Paul Buţă
- grup de copii care vor cânta 5 minute
- Flashmob cu dansatori coordonaţi de Tăbuş Virgil
- discursuri oficialităţi
Ora 10.00:
- dansatorii şi taraful Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi
- solist Lucian Vintilescu
Ora 11.00: solist Mioara Velicu
Ora 12.00: solist Gelu Voicu
Ora 13.30: Şcoala de arte - muzică populară
Ora 14.30: muzică ambientală

Sâmbătă, 21 septembrie 2019
Ora 09.00:
- prezentare eveniment - Iulia Costescu
- ansamblul, dansatorii şi taraful Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi
- solist Lucian Vintilescu
Ora 10.30: solist Constantin Bahrin
Ora 11.30: Moment artistic susţinut de artiştii Teatrului Muzical Galaţi
Ora 12.30: muzică populară susţinută de către solişti: Aurică Totolici, Mandola Munteanu, Marieta Ion
Ora 13.00: muzică ambientală

Duminică, 22 septembrie 2019
Ora 09.00:
- prezentare eveniment - Iulia Costescu
- ansamblul, dansatorii şi taraful Centrului Cultural Dunarea de Jos Galaţi
- solist Lucian Vintilescu, Aurică Totolici, Mandola Munteanu, Marieta Ion
- Şcoala de arte - muzică uşoară
Ora 13.00: muzică ambientală

La eveniment va participa şi caricaturistul Viorel Baciu. Invitaţi la deschiderea oficială a evenimentului vor fi oficialităţile locale, administratori ai pieţelor din ţară şi reprezentanţi oficiali ai Ministerului Agriculturii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fără grătare şi hore la Târgul de Toamnă 2020

Tradiţionalul Târg de Toamnă de la Galaţi, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, se va desfăşura diferit anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19. Evenimentul are loc în zilele de 3 şi 4 octombrie, virtual. „În contextul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, în zilele de 3-4 octombrie 2020 în Piaţa Centrală pe faţada Halei de Legume - Fructe va fi instalat un LED screen pe care se vor derula fotografii şi filme, o retrospectivă a ediţiilor anterioare, interviuri din pieţe transmise în direct, informaţii utile cumpărătorilor şi fond muzical. De asemenea, pe pagina de facebook a instituţiei veţi găsi informaţii în timp real despre produse, preţuri şi programul nostru din toate pieţele oraşului. La această ediţie a Târgului de Toamnă nu vor exista tradiţionalele standuri pentru comercializarea preparatelor la grătar“, precizează conducerea Administraţiei Pieţelor Agroalimentare S.A. Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Târgul de Toamnă 2021

Ajuns la editia a XX-a, Târgul de Toamnă organizat de Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi îşi va deschide porţile în perioada 1 - 3 octombrie 2021, în Piaţa Centrală. Producătorii vor expune fructe şi legume proaspete, produse agricole, produse de panificaţie şi patiserie, flori etc. Nu vor lipsi meşterii populari, cu produse tradiţionale.
Nu vor lipsi nici mustul, berea sau micii, iar sărbătoarea va fi întregită de cântecele şi dansurile pregătite de Ansamblul „Doina Covurluiului”.
Deschiderea oficială va avea loc vineri, 1 octombrie, ora 9.30, prezentator fiind binecunoscutul Paul Buţa.
Program de desfăşurare
Vineri, 1 octombrie
09.30 - prezentare eveniment - Paul Buţa
- discursuri oficialităţi
10.00-12.30 - Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural Dunărea de Jos, Doina Covurluiului  (orchestra, dansatori şi solişti)
- soliştii ansamblului sunt: Aurica Totolici, Mandola Munteanu, Marieta Ion, Lucian Vintilescu, Ştefania Chirilă, Ana-Maria Budescu, Mihaela Ursu, Grigoraş Moisa
12.30-14.30 - muzică ambientală

Sâmbătă, 2 octombrie
09.30 -12.30 - Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural Dunărea de Jos Doina Covurluiului (orchestra, dansatori şi solişti)
12.30 - 14.00 - muzică ambientală

Duminică, 3 octombrie
09.30-11.00 - muzică ambientală
11.00-12.00 - acordare diplome de participare
12.00-13.00 - muzica ambientală

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Târgul de toamnă, la o nouă ediție

TÂRGUL DE TOAMNĂ, EDIŢIA A XXI –A, GALAŢI 2022,  un festival gastronomic, cultural şi tradiţional românesc, se va desfăşura în perioada 23 – 25 septembrie, în Piaţa Centrală din Municipiul Galaţi.

Evenimentul dedicat gastronomiei şi zonei de show-uri culinare live rezultate în urma perioadei de recoltare româneşti, este organizat de către Administrația Piețelor Agroalimentare Galați, cu obiectivul de a fascina publicul larg, pasionat de gastronomie şi atmosferă de festival şi de a evidenția  tradiţiile din gospodăriile tradiţionale romaneşti.

O promisiune a unei experiențe inedite pentru cei care iubesc să mănânce și să învețe din artele gătitului, farfurii spectaculoase, provocări culinare, invitaţi speciali, demonstraţii culinare live, concerte cu muzică folclorică din toate regiunile țării, toate spre deliciul gălăţenilor şi nu numai.

Evenimentul va aduce un suflu nou şi va stârni spiritul creativ, artistic şi inovator, prin aducerea în acelaşi cadru a tradiţiilor, recoltelor, a producătorilor şi a agricultorilor români. #TÂRGUL DE TOAMNA, EDIŢIA A XXI –A, GALAŢI 2022  va promova gastronomia, prin prezentarea tradiţiilor din agricultură romanescă, dezvoltarea unui eveniment cultural şi de divertisment, un cumul de forţe din agricultură, din portul şi folclorul tradiţional.

Ridicăm roadele pământului la rang de artă şi le prezentăm într-un festival excepţional, aducem cultura, agricultura şi gusturile nenumărate rezultate din preparatele pe care ni le oferă varietatea de #legume şi #fructe ale toamnei şi le prezentăm în stradă, într-un cadru definitoriu pentru Municipiul Galaţi, #Piaţa Centrală, alături de invitaţi de renume: CHEF GHEORG (GEORGE VITAN) ŞI SOMELIER DĂNUȚ ȘENDREA.

Festivalul va oferi celor prezenţi o experienţă culinară de neuitat, un show tradiţional de excepţie, cu defilări, divertisment, parade cu decoruri de toamnă, workshop-uri pe teme culinare, precum şi ateliere de creaţie pentru copii, face-painting, ateliere de gătit pentru copii şi adulţi. Pentru că este un festival dedicat toamnei şi roadelor toamnei, al culturi gastronomice şi al artei gustului, organizatorii vor pregăti show-uri live de cooking, workshop-uri pe teme culinare, degustări de vinuri şi o scenă cu muzică live. Timp de trei zile, festivalul #TÂRGUL DE TOAMNA GALAŢI va găzdui demonstraţii culinare inedite, recorduri absolute cu preparate tradiţionale de toamnă româneşti, expoziţii veritabile de legume şi fructe ale toamnei, o paradă impresionantă în culoare şi gust.

Program eveniment:

SHOW-URI CULINARE:

·         Simfonia plăcintelor de toamnă – sortimente inedite de plăcinte

·         CEA MAI GUSTOASĂ PLĂCINTĂ DE DOVLEAC

·         CEL MAI MARE CEAUN CU ZACUSCĂ

·         MAI AROMAT GEM DE PRUNE

·         ATELIERE PENTRU COPII, DECORURI DE TOAMNĂ

VINERI, 23.09.2022

Program muzică de petrecere şi folclor cu taraf zonal.

Ovidiu Homorodean – Ardeal

Oana Tomoiaga – Maramureş

SÂMBĂTĂ. 24.09.2022

Program muzică de petrecere și folclor cu Taraf zonal.

Grigore Gherman – Moldova

Lavinia Furtună – Oltenia

DUMINICĂ, 25.09.2022

Program muzică de petrecere și folclor cu Taraf zonal.

Liliana Geapană – Dobrogea

Nicu Paleru

Show-urile gastronomice și programul zilnic încep de la orele 10.00, și se termină seara târziu.

Accesul este gratuit pentru toți cei ce doresc să petreacă câteva zile de relaxare și divertisment, rețeta perfectă pentru un weekend reușit!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Târgul de Toamnă din Galați: între 23 și 25 septembrie, în Piața Centrală

Ediția din acest an a Târgului de Toamnă, cea cu numărul 21, se va desfășura în perioada 23-25 septembrie, în Piața Centrală din municipiul Galați, locație devenită tradițională.  

„Evenimentul, dedicat gastronomiei şi zonei de show-uri culinare live rezultate în urma perioadei de recoltare românești, este organizat de către Administrația Piețelor Agroalimentare Galați, cu obiectivul de a fascina publicul larg, pasionat de gastronomie şi atmosferă de festival şi de a evidenția  tradițiile din gospodăriile tradiționale românești. O promisiune a unei experiențe inedite pentru cei care iubesc să mănânce și să învețe din artele gătitului, farfurii spectaculoase, provocări culinare, invitaţi speciali, demonstraţii culinare live, concerte cu muzică folclorică din toate regiunile țării, toate spre deliciul gălăţenilor şi nu numai. Evenimentul va aduce un suflu nou şi va stârni spiritul creativ, artistic şi inovator, prin aducerea în acelaşi cadru a tradiţiilor, recoltelor, a producătorilor şi a agricultorilor români”, se arată într-o postare a Administrației Piețelor Agroalimentare Galați.

Organizatorii promit o experiență culinară de neuitat, alături de chef Gheorg (George Vitan) și somelierul Dănuț Șendrea, un show tradiţional de excepţie, cu defilări, divertisment, parade cu decoruri de toamnă, workshop-uri pe teme culinare, precum şi ateliere de creaţie pentru copii, face-painting, ateliere de gătit pentru copii şi adulţi, show-uri live de cooking, workshop-uri pe teme culinare, degustări de vinuri şi muzică live.

Timp de trei zile, Târgul de Toamnă Galați 2022 va găzdui demonstraţii culinare inedite, recorduri absolute cu preparate tradiţionale de toamnă, cum ar fi Simfonia plăcintelor de toamnă, Cea mai gustoasă plăcintă de dovleac, Cel mai mare ceaun cu zacuscă sau Cel mai aromat gem de prune.

Zilnic, la târg va fi muzică folclorică de petrecere.

Show-urile gastronomice și programul zilnic încep de la ora 10.00 și se termină seara târziu.

Accesul este gratuit.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Piața Centrală, "capitala" toamnei. Sărbătoarea noii recolte, deliciilor gastronomice și tradițiilor românești

Gălățenii au profitat de vremea frumoasă și au venit, parcă mai mulți ca de obicei, vineri dimineață, în Piața Centrală, unde s-a dat startul oficial al Târgului de Toamnă, ajuns la ediția cu numărul 21. Cea mai mare piață a orașului se transformă astfel, până duminică seară, într-o "capitală" a toamnei, a sărbătorilor dedicate noii recolte, deliciilor gastronomice și tradițiilor românești.

Prima zi a Târgului de Toamnă a început pe acorduri muzicale, fanfara trecând printre sutele de gălățeni prezenți, de la intrarea principală și până la scena amplasată de organizatori în zona parcării. Au urmat provocări și demonstrații culinare live, cu farfurii de-a dreptul spectaculoase. Gălățenii prezenți în Piața Centrală au avut parte de o adevărată paradă a toamnei, cu expoziții de legume și fructe și cu preparate tradiționale românești, încununate de un excelent spectacol folcloric susținut de Ovidiu Homorodean din Ardeal și Oana Tomoiagă din Maramureș.
Show-urile gastronomice, muzica și voia bună vor fi la ele acasă pe toată durata Târgului de Toamnă, de dimineață de la 10,00 până seara târziu. Spectacolele culinare și degustările de vinuri îi vor avea ca invitați pe chef Gheorg (George Vitan) și pe somelierul Dănuț Șendrea. Va fi muzică de petrecere și folclor, cu taraf și interpreți renumiți din toate colțurile țării. Sâmbătă, pe scenă vor urca Grigore Gherman (Moldova) și Lavinia Furtună (Oltenia), iar duminică, în ultima zi, Liliana Geapană (Dobrogea). Bonus - Nicu Paleru, care va încinge atmosfera cu cântece de petrecere.
Târgul va avea și evenimente de tipul "cel mai...", "cea mai...". Show-urile culinare vor oferi o "Simfonie a plăcintelor de toamnă" cu sortimente inedite, "Cea mai gustoasă plăcintă de dovleac", "Cel mai mare ceaun cu zacuscă", "Cel mai aromat gem de prune".
Nu sunt uitați nici copiii, care au la dispoziție ateliere de sezon și expoziții cu decoruri de toamnă.
Programul Târgului de Toamnă este, sâmbătă și duminică, de la ora 10,00 dimineața până seara târziu. Vremea se anunță tot mai caldă și însorită, un motiv în plus ca toate drumurile gălățenilor să ducă în acest weekend în Piața Centrală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.