Jump to content

La Spitalul Judeţean Galaţi, doi medici lucrează cât pentru trei


dcp100168

Recommended Posts

Maternitatea Spitalului Judeţean, la un pas de colaps

Maternitatea din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi, unde au loc aproximativ 75% din naşterile din judeţ, se luptă cu una dintre cele mai mari probleme ale sistemului: lipsa de personal specializat.

Medicii sunt deznădăjduiţi. „După ultimul normativ de personal, ar trebui să avem 12 doctori şi sunt doi, ar trebui să avem 60 de asistenţi şi avem 26, ar trebui să avem 16 infirmiere şi avem 11, iar îngrijitoare sunt 4 şi ar fi trebuit 27. Situaţia este cronică. Am scos posturi la concurs pentru medici, am angajat personal mediu. Atât cât s-a putut”, spune Dumitru Işfan, director medical la Spitalul Clinic de Urgenţă.

În momentul de faţă, conducerea spitalului a obţinut acordul Ministerului Sănătăţii pentru a scoate la concurs patru posturi de medici neonatologi, însă nimeni nu se înghesuie. „Sunt foarte greu de adus aceşti medici. Au mai fost posturi la concurs şi nu s-au prezentat. Pe specialitatea aceasta există un deficit. Este una mai cu risc”, mai spune Işfan.

În ceea ce priveşte asigurarea gărzilor, medicii abia mai fac faţă. Cei doi doctori de pe secţie sunt nevoiţi să facă gărzi odată la două zile. „Ne descurcăm foarte greu. Suntem doar doi medici şi este foarte dificil de acoperit gărzile. Trebuie să fie asigurată garda în permanenţă. Asistente medicale nu avem, medici nu, infirmiere nu. Mai grav e că se accentuează problema. Gărzile le asigurăm stând aici un medic o zi, celălalt o zi”, spune dr. Iulia Negrea, medic neonatolog.

Deşi reprezentanţii Spitalului Judeţean au cerut prin intermediul Direcţiei de Sănătate ajutorul medicilor neonatologi de la Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi, nimeni de acolo nu a sărit vreodată în ajutor. „Aici ne mai ajută cei de la Spitalul de Copii. Nu am obţinut niciodată ajutorul celeilalte secţii de neonatologie din oraş, de la Maternitatea «Buna Vestire». Nu ştiu de ce există reticenţa asta şi de ce nu vor să facă gărzi aici”, mai spune dr Işfan.

„Luna trecută am primit ajutorul Brăilei. Au venit neonatologi de acolo să facă gardă aici. Ne mai ajută şi pediatria de aici, din spital. Fără ajutorul ăsta nu avem cum să facem gardă, mai ales că avem şi terapie intensivă. Acesta este primul semn de ajutor pe care îl primim de la Brăila, din punct de vedere medical”, adaugă dr Dumitru Işfan.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Maternitatea_galateana-la_un_pas_de_colaps_0_337766272.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

La Spitalul Judeţean Galaţi, doi medici lucrează cât pentru trei

Peste 40.000 de pacienţi sunt externaţi, în fiecare an, din Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. În Ambulatoriul de specialitate al unităţii sunt acordate, tot anual, peste 100.000 de consultaţii medicale. Dincolo de cifre, Spitalul Judeţean are nu numai o importanţă locală, ci şi una regională, dată de faptul că unele dintre specializările medicale acoperite aici nu se regăsesc şi în spitalele din judeţele vecine.

Deficitul de medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă este însă şi el direct proporţional cu dimensiunea aceste unităţi, adică unul uriaş. 164 de medici primari şi specialişti şi alţi 39 de medici rezidenţi pe post lucrează acum la Spitalul Judeţean. Pentru a ajunge la numărul minim de doctori indicat, ar mai fi însă nevoie de încă 78 de medici primari sau specialişti şi de trei rezidenţi. Aşadar, aproape o treime dintre medicii necesari lipsesc din spital, ceea ce înseamnă că, cel puţin teoretic, doi medici sunt nevoiţi să acopere lipsa celui de-al treilea.

Situaţia se complică şi mai mult în momentul în care un doctor pleacă în concediu de odihnă, medical sau de studii. Atunci, multe secţii pot rămâne practic fără medic, în vreme ce, în rest, graficul de gărzi este dat cu totul peste cap. Pentru a ieşi, chiar şi temporar, din criză, de multe ori spitalul apelează la ajutorul medicilor pensionaţi sau al celor din alte unităţi sanitare.

"Am ajuns în situaţia de a mă ruga să vină cineva la examen"

Oricât de neagră pare să fie acum situaţia, lucrurile ar putea deveni şi mai grave, de la an la an. În ciuda faptului că la Galaţi funcţionează o facultate de medicină, tinerii medici rezidenţi evită unele specialităţi considerate grele. Astfel, pe medicii care profesează acum în respectivele secţii nu va avea cine să-i mai înlocuiască, atunci când aceştia se vor pensiona. O astfel de situaţie se întâlneşte la Neurologie, o secţie extrem de dificilă, cu pacienţi în stare gravă, de regulă imobilizaţi la pat.

"Avem un necesar de şapte medici. Noi suntem şase, dar un coleg este pensionat. Îl rugăm insistent să rămână să ne ajute în continuare. Fără el, am mai rămâne cinci medici, dar avem şi printre ei colegi cu probleme de sănătate destul de serioase. Şi aceştia fac nişte eforturi extraordinare să susţină secţia. Am scos posturi la concurs, dar a fost un moment cam de neînţeles pentru mine. În trecut, ca să prinzi un post la neurologie, într-un spital clinic, era o onoare. Acum, am ajuns în situaţia de a mă ruga să vină cineva la examen.

S-au scos iniţial posturi pentru medic primar, dar nimeni nu s-a înscris. S-au transformat apoi în posturi pentru medic specialist, dar nici atunci nu s-a înscris nimeni. Ne-am văzut astfel cu mari probleme în a ne asigura gărzile şi atunci am cooptat în gărzi colegi de la alte spitale. O avem în gărzi pe o colegă de la Tecuci şi pe una de la Spitalul Militar. În formula asta am reuşit să ne completăm lista cu gărzi", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Mihaela Lungu, şefa secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Gărzi foarte dificile

Unul dintre principalele motive care îi descurajează pe medici să vină la Neurologie este cauzat de dificultatea gărzilor. "Se coboară în urgenţă dimineaţa la opt şi mai urci în secţie a doua zi la opt. Nu poţi să-i ceri unui om să stea 24 de ore să vadă bolnavi, fără niciun fel de pauză. Organismul nu rezistă la aşa ceva. Poate apărea astfel riscul de a face greşeli. Mai ales în a doua parte a nopţii, aşa cum o demonstrează studiile. Pe de altă parte, pentru îngrijirea unui bolnav imobilizat la pat este nevoie nu doar de medici, ci şi de asistente, infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri. Şi aici e mult de lucru. În ultimii trei ani, am adus 23 de infirmiere şi îngrijitoare. E ceva. Dar când te gândeşti că e nevoie de 56 de infirmiere şi 28 de îngrijitoare... Eu am doar 23 de oameni, din total. Suntem sub minim. A fost însă şi mai rău de atât. Am adus şi şapte asistente, precum şi brancardieri, dar necesarul este foarte mare. Salariul acestor persoane trebuie să fie unul motivant. Nu-i poţi cere unui om să facă o astfel de muncă, pe un salariu de nimic", a mai spus dr. Mihaela Lungu.

La Cardiologie, e nevoie de ajutorul colegilor pensionaţi

O situaţie la fel de îngrijorătoare se petrece şi la Cardiologie, poate cea mai aglomerată secţie din Spitalul Judeţean. Aici, lucrează şapte medici, dintre care doi au împlinit deja vârsta pensionării. Pentru acoperirea liniilor de gardă, a mai fost nevoie de un medic, tot pensionat.

"Problema este că la Spitalul Judeţean funcţionează singura secţie de cardiologie din judeţ, în condiţiile în care la Tulcea, spre exemplu, nu există o astfel de secţie. Pacienţii din localităţile situate în nordul judeţului Tulcea vin astfel tot la Galaţi. Un medic de aici trebuie să asigure activitatea din spital, gărzile şi ambulatoriul de specialitate. Mai mult, cardiologii asigură şi un număr foarte mare de consultaţii interclinice. Spre exemplu, pentru ca un pacient să intre în operaţie e nevoie de un consult cardiologic prealabil. Programul devine astfel foarte încărcat. Pe perioada verii, am avut trei colegi în concedii şi unul bolnav. În aceste condiţii, doar în lunile iulie şi august, cei trei medici rămaşi am acordat 650 de consultaţii interclinice. După o gardă de 24 de ore, mergem în Policlinică, unde acordăm cel puţin 28 de consultaţii. Pe fiecare linie de gardă ar trebui să fim câte doi medici, având în vedere că la Cardiologie există şi o unitate de terapie intensivă pentru pacienţii coronarieni. Aici sunt monitorizate cazurile foarte grave. Recent au fost angajaţi doi medici specialişti, însă mai avem nevoie de doctori. Contăm pe tinerii medici să vină", a precizat medicul cardiolog Lucica Grigorică.

Posturile scoase la concurs nu au căutare

Potrivit unui răspuns trimis de conducerea spitalului, probleme similare se înregistrează şi în următoarele secţii: Neurochirurgie, Neonatologie, Radiologie, Explorări funcţionale, UPU, Medicină internă, ATI, Chirurgie generală, Chirurgie toracică, Nefrologie. Cele mai multe posturi vacante se înregistrează la ATI, Chirurgie plastică, Compartimentul prevenire şi control infecţii nosocomiale, Medicină internă, UPU-SMURD etc.

În ultimii doi ani, în cadrul spitalului au fost deblocate 32 de posturi de medici. Dintre acestea, doar 17 au fost ocupate, ceea ce arată "interesul" medicilor pentru respectivele posturi. La Hemodializă, Nefrologie, Reumatologie, Compartiment prevenire şi control infecţii nosocomiale şi la Laboratorul de Balneofizioterapie există câte un singur medic, iar atunci când acesta este indisponibil activitatea sa este preluată de medici din specialităţile înrudite.

Condiţiile precare de lucru din spitalele româneşti şi salariile nemotivante sunt principalele cauze care îi determină pe doctorii români să aleagă Occidentul. Anul trecut, spre exemplu, în jur de o treime din absolvenţii gălăţeni de Medicină au plecat pentru a urma rezidenţiatul în alte ţări. Pe de altă parte, de la începutul acestui an, 30 de medici specialişti sau primari din Galaţi au cerut adeverinţe de la Colegiul Medicilor Galaţi, pentru obţinerea certificatului de conformitate. Documentul este necesar pentru a putea profesa peste graniţe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cod roșu de subfinanţare la UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean Galaţi

Neajunsurile din spitalele gălăţene sunt multe, iar nevoile şi sincopele sistemului aduc atât pacienţii, cât şi cadrele medicale la limita suportabilităţii. Multe dintre probleme sunt ascunse sub preş, iar dintre cadrele medicale rar se ridică voci care să facă publice problemele cu care se confruntă. Dar, ca urmare a unei adrese a Prefecturii Galaţi prin care s-a cerut o informare privind asigurarea bazei tehnico-materiale şi a resurselor umane pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor la Unităţile de Primiri Urgenţe din municipiile Galaţi şi Tecuci, o serie de probleme au fost făcute publice în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural.

În răspunsul Unitatii de Primiri Urgente (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi se arată că Urgenţa este ţinută la limita supravieţuirii de către Ministerul Sănătăţii. ”Nu se asigura aprovizionarea la timp şi integral conform necesarului de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi medicamente ca urmare a subfinanţării Serviciului UPU-SMURD de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi. Activitatea UPU-SMURD a fost asigurată în trimestrele 3 şi 4 în anul 2017 din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Apostol Andrei” Galaţi, obţinute în baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi”.

O altă mare problemă cu care se confruntă UPU este insuficienţa personalului la care s-a ajuns tot din cauza subfinanţării şi se impune ”Angajarea de personal mediu şi de îngrijire, insuficient în prezent şi, de asemenea, personal medico-sanitar subnormat ca urmare a subfinanţării prin Ministerul Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi: 10 medici, 7 asistenţi medicali, 1 infirmieră, 10 brancardieri, 30 de îngrijitoare, 1 administrator, 1 personal IT, 4 asistenţi sociali, 3 registratori medicali”, se arată în documentul transmis Prefecturii Galaţi, în care se mai precizează că ”Se va solicita Ministerului Sănătăţii suplimentarea bugetului pentru scoaterea la concurs a posturilor pentru personal specializat dedicat - medici şi asistente imagistică - în momentul în care se va finaliza, prin fonduri POR, extinderea secţiei cu spaţiul pentru computerul tomograf propriu”.

Serviciul UPU SMURD ar mai avea nevoie de 2 dispozitive mecanice de masaj cardiac LIFEBAND AUTOPULSE CPR pentru elicopter şi ambulanţa de terapie intensivă, ar fi necesar şi un mijloc de transport pentru transportul piloţilor şi a echipajului medical către şi de la Punctul de Operare Aeromedicală (POA) care sa aibă şi caracter logistic de aprovizionare şi pentru care nu există legislaţie în acest moment în vederea achiziţionării. De asemenea, este necesară înlocuirea maşinii de medic, veche şi uzată, permanent reparată (reparaţiile au înlocuit valoarea iniţiala a maşinii), cu o nouă maşină de teren.

Disperare la Spitalul din Tecuci, din cauza lipsei medicilor specialişti

Cele mai mari probleme ale Spitalului Municipal ”Anton Cincu” Tecuci, aşa cum sunt ele expuse în informarea prezentată Prefecturii Galaţi, vizează faptul că unitatea nu are Unitate de Primiri Urgenţe, iar pacienţii veniţi în regim de urgenţă sunt primiţi în 4 camere de gardă, care se află în clădiri diferite. De asemenea, spitalul din Tecuci se confruntă cu o acută lipsă de medici specialişti. ”Având camere de gardă, nu putem angaja medici de urgenţă. Menţionăm că deşi avem 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, care au luat examenul de rezidenţiat pe post, ne confruntîm cu o lipsă acută de medici specialişti. Medicii rezidenţi, după terminarea rezidenţiatului, refuză să rămână la postul pe care au fost plătiţi, mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare şi am fost nevoiţi ca în multe cazuri să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi deoarece nu avem alte soluţii”, se arată în documentul semnat de managerul spitalului din Tecuci, Claudiu Emanuel Zara.

.monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Se înfiinţează posturi noi la Spitalul Judeţean

Cea mai importantă modificare vizează Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), care se confruntă, de mai mulţi ani, cu lipsă acută de personal. După aprobarea noii organigrame de către consilierii judeţeni, numărul de posturi de la ATI va fi suplimentat cu 44.

În prezent, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă are prevăzute, conform statului de funcţii, 116 posturi, în condiţiile în care, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătăţii, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Galaţi ar trebui să aibă între 160 (normarea minimă prevăzută de lege) şi 192 de posturi. Noua organigramă, care va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa de luna aceasta, prevede suplimentarea mai multor posturi, în aşa fel încât secţiei Spitalului Judeţean să-i fie alocate 160 de posturi.

Mai mulţi medici, asistenţi, infirmiere şi brancardieri

Potrivit proiectului de hotărâre care a ajuns pe masa consilierilor judeţeni, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, care are aprobate, în prezent, 21 de posturi de medic primar, va avea 28, după aprobarea noii organigrame. De asemenea, la ATI va putea fi angajat şi un psiholog (legea prevede un astfel de post, însă secţia Judeţeanului gălăţean nu-l are prevăzut în organigrama actuală) şi un kinetoterapeut, care de asemenea lipseşte, în condiţiile în care legea impune minimum unul şi maximum trei. Vor fi totodată sumplimentate şi posturile de asistent medical debutant/asistent medical/ asistent medical principal, cu studii superioare de lunga durată/superioare de scurtă durată, de la 63 - câte sunt în prezent – la 76. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă va avea în plus, cel puţin pe hârtie, 17 infirmiere, iar numărul acestor posturi se va dubla, ajungând la 34. Noua organigramă a Spitalului Judeţean prevede, de asemenea, crearea a unui nou post de îngrijitoare pentru Secţia ATI, a două posturi de brancardier, a unui post de operator de calculator (post prevăzut de lege, dar neînfiinţat) şi a unui post de secretar (prevăzut, de asemenea, de lege, dar neaprobat în unitatea sanitară).
Noua organigramă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” mai prevede transformarea unor posturi de medic rezident în medic specialist, a unor posturi de medic specialist în medic primar, introducerea unui nou post de medic specialist nefrologie la Centrul de Hemodializă şi nu numai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bolnavii așteaptă cu lunile să fie consultați de un medic specialist

Sistemul de sănătate și-a pierdut una dintre principalele condiții de bună funcționare: acordarea asistenței medicale cu promptitudine atunci când un pacient are nevoie de consultație și prescrierea tratamentului. Din cauza plecării medicilor specialiști în țări în care sunt mai bine plătiți, românii care suferă de afecțiuni grave trebuie să aștepte luni de zile până să le vină rândul pentru a fi consultați de un medic de specialitate.

La Ambulatoriul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați, un pacient care își face programare acum la cardiologie sau neurologie va fi consultat de un medic specialist abia în luna august sau chiar la începutul lunii septembrie. Aceste 3-4 luni de așteptare îi pot fi fatale unui pacient cu astfel de afecțiuni. „Am fost internat recent, cu un accident cardiovascular și hipertensiune. Am scăpat cu bine, mi-au dat un tratament. Mi-au spus ca după o lună să merg iar la medic, dar când mi-am făcut programarea mi-au spus că abia în august o să-mi vină rândul. În atâtea luni starea mea se poate agrava. Nu e o problemă de stomatologie, să merg la dentist, cu asta pot aștepta câteva luni. E vorba de neurologie, de o situație care se poate înrăutăți în atâtea luni”, spune Aurel Ene, pacient.

Sigur, soluția ar fi să se programeze la o clinică privată, dar bărbatul are o situație financiară dificilă și ca să-și poată permite să plătească consultația trebuie să amâne plata facturilor și să facă economii la mâncare. Ca el sunt foarte mulți români. La Ambulatoriu sunt acordate anual peste 100.000 de consultații. Medicii specialiști încearcă cu greu să acopere și activitatea din spital, dar și pe aceea din Ambulatoriu.

„Te doare azi și te tratezi peste 8 luni”

Situația a fost discutată la Prefectură, în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a avut pe ordinea de zi situația serviciilor medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați. Președintele Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, care este și membru în comitetul consultativ al CJAS, spune că o situație mai complicată este în cazul fizioterapiei. „În legătură cu serviciile pe care le decontează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și care  fac și obiectul acestei analize, eu dau un singur exemplu: este vorba de fizioterapie. S-a ajuns la ora actuală ca atunci când ești bolnav sau atunci când ai probleme din acest punct de vedere o programare să se ducă până la 7-8 luni de zile. Este inacceptabil, te doare azi și te tratezi peste 8 luni. Este necesar să se intervină pentru a rezolva problema, numai că e o lipsă acută de medici, iar fără medici o astfel de activitate nu poate fi desfășurată”, a spus Filimon. În opinia acestuia, ar trebui ca Facultatea de Medicină din Galați să își extindă specializările, dar cum deficitul de medici nu este numai la fizioterapie, ci și la cardiologie sau neurologie, situația e prea complicată ca să poată fi rezolvată prin extinderea specializărilor facultății. De fapt, criza este la nivel național.

Criză de medici în spital

Și în spitale situația s-a agravat. La Spitalul Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” sunt internați anual peste 40.000 de pacienţi. Spitalul din Galați nu are doar o importanță locală, ci și una regională, pentru că unele dintre specializările medicale acoperite aici nu se regăsesc şi în unele dintre spitalele din judeţele vecine. Activitatea din spital se desfășoară cu mari eforturi, deoarece lipsesc aproape o treime dintre medicii necesari. În spital lucrează 164 de medici primari şi specialişti şi 39 de medici rezidenţi, dar pentru a se ajunge la numărul minim de medici prevăzut în normative ar mai fi însă nevoie de încă 78 de medici primari sau specialişti şi de trei rezidenţi. O situație complicată este la Secția „Neurologie”, la care ar trebui angajați șapte medici. În prezent, lucrează șase medici, cărora li se adaugă un medic care a ieșit la pensie și continuă să își ajute colegii. Au fost scoase la concurs patru posturi de medic primar, dar nu s-a prezentat nimeni. Acele posturi au fost transformate în posturi pentru medic specialist, dar nici așa nu s-a înscris nimeni la examen. Asta înseamnă că ne confruntăm cu o criză de proporții.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Deficit de personal la Spitalul de Urgență „Sf. Apostol Andrei”

La Spitalul de Urgență sunt vacante 155 de posturi pentru doctori, dar puțini sunt interesați de ele.

Nici salariile mărite și nici noile condiții din spitale nu-i conving pe medici să se angajeze la unitățile din țara noastră. La Spitalul de Urgență din Galați este criză mare atât de doctori cât și de asistente medicale și infirmiere. Ar fi nevoie de cel puțin 155 de specialiști, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să aștepte ore întregi pentru o consultație.

„La medici, ca și procent avem 63% grad de ocupare, pentru asistenți medicali 84%, infirmiere 60%, îngrijitoare 30%, personal de deservire 27%. În ceea ce privește medicii, cel mai mare deficit se înregistrează în secțiile de nefrologie, neonatologie, neurologie, chirurgie, diabet”, a declarat Violeta Dobrea, managerul Spitalului de Urgență din Galați.

La Secția Chirurgie 3 a Spitalului de Urgență ar fi trebuit să fie cel puțin trei medici, însă abia sunt doi.

„60% din medicii de specialitate sunt în 6 centre universitare și lumea în teritoriu vine cam greu. Sper să vină un coleg pentru că este de treabă. Fac gărzi, deși din postura mea de șef de secție aș putea să nu fac gărzi. Nu pot să fac mai puține gărzi decât colegii mei. Asta este perioada pe care o trecem”, a declarat dr. Paul Ichim, șeful Secției de Chirurgie 3.

Și criza de asistente medicale este mare. Cele mai multe preferă să plece în străinătate pentru salarii de cel puțin 1.500 de euro.

stiridegalati.ro

Criză de medici la Spitalul Judeţean din Galați. Paradox: Şase candidaţi pe 17 posturi

Deficit mare de personal la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi.  Peste 80.000 de oameni trec, anual, prin Unitatea de Primiri Urgenţe, deşi doar un sfert dintre aceşti pacienţi au o urgenţă reală. Posturile scoase la concurs par să nu fie atractive pentru absolvenţii facultăţilor de Medicină, astfel că unitatea medicală are un deficit de 40 la sută la capitolul medici. Nici la asistenţi, infirmieri sau îngrijitori nu este o situaţie mai roz.

Acestea sunt doar o parte dintre problemele prezentate, în cadrul unei conferinţe de presă,  de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi. De departe, problema cea mai importantă este aceea a deficitului de personal, care se reflectă în suprasolicitarea celor ce lucrează în unitatea medicală în care sunt trataţi pacienţi din mai multe judeţe. "Prin secţia de Urgenţă trec, anual, 88.000 de pacienţi, din care 39.000 sunt şi internaţi. Asta înseamnă că, lunar, aproximativ 8.000 de pacienţi sunt văzuţi la UPU, dintre care 2.500 sunt urgenţe majore. Mai mult, 1.090 de pacienţi, din cei 8.000, sunt neasiguraţi. Toţi pacienţii sunt văzuţi de cadrele medicale din UPU, care sunt suprasolicitate. Avem deficit de personal pe secţiile de nefrologie, neonatologie, neurochirurgie şi neurologie, în total fiind vorba despre un deficit de 155 de medici", ne-a declarat Alina Dobrea, managerul Spitalului Judeţean Galaţi.

În ciuda faptului că deficitul de personal este foarte mare, cei care ar putea ocupa posturile libere nu prea sunt de găsit. Cel puţin asta se poate înţelege din faptul că doar şase persoane s-au înscris la cel mai recent concurs organizat la spitalul gălăţean.

"Pe 29 iunie am scos la concurs 17 posturi pentru medici, dar s-au prezentat doar şase persoane, doi dintre ei fiind pentru secţia de diabet. La medici, gradul de ocupare este de 63 la sută, la asistenţi de 84 la sută, la infirmiere - 60 la sută, la îngrijitoare - 30 la sută, la ambulanţieri şi personal de deservire - 20 la sută, iar la muncitori - de 60 la sută. La medici avem deficit pe secţiile de neurologie, neurochirurgie, chirurgie, neonatologie, diabet. Deficitul este de 1.232 de posturi, din care 155 sunt pentru medici. Totalul de angajaţi este de 2.042, dintre care 266 sunt medici. Cele şase persoane înscrise la concurs urmează să susţină, până pe 22 septembrie, examenul şi vom vedea câţi îl vor şi lua", a completat Alina Dobrea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Organigrama Spitalului Judeţean Galaţi a fost suplimentată cu 43 de posturi de medici rezidenţi

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat, în şedinţa din 30 martie 2021, modificarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, spital din reţeaua instituţiei.

Astfel, organigrama va fi suplimentată cu un număr de 43 de posturi de medici rezidenţi şi 29 de posturi de farmacişti rezidenţi. În plus, se va mai suplimenta cu 1 post vacant de medic specialist geriatrie şi gerontologie la Compartimentul Clinic Geriatrie şi Gerontologie, se va transforma un post de medic rezident în post de medic specialist, la Secţia Clinică Oncologie Medicală, pentru medicul rezident care a susţinut şi promovat examenul de medic specialist.

De asemenea, s-a aprobat transformarea posturilor vacante de medici primari în posturi de medici specialişti, după cum urmează:
- 1 post vacant de medic primar transformat în post de medic specialist la Secţia Clinică Medicină Internă I;
- 2 posturi vacante de medic primar transformate în post de medic specialist la Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie;
- 1 post vacant de medic primar transformat în post de medic specialist în cadrul Laboratorului Radiologie Imagistică Medicală.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.