Jump to content

Șeful jandarmilor a devenit mare cultivator de cătină


dcp100168

Recommended Posts

Șeful jandarmilor a devenit mare cultivator de cătină

Vasile Harabagiu are acum 60 de ani şi a fost comandant de jandarmi. Printre priorităţile pe care le-a avut, după pensionare, s-a numărat şi înfiinţarea unei plantaţii de cătină, în comuna Gohor. A reuşit, în 2008, iar acum plantaţia se află în curs de certificare ecologică.

„În anul opt de existenţă şi în anul opt de producţie, plantaţia mea are două hectare şi jumătate. Din câte ştiu, sunt pionier în cultivarea cătinei în judeţul nostru. Îmi place să spun că sunt „doctor” în cătină. Sigur, m-am documentat mult înainte să mă hotărăsc să o plantez. Dar sunt şi lucruri pe care le înveţi doar cultivând. Spre exemplu, una este distanţa pe care ţi se impune, tehnic, să o laşi între rândurile plantate şi alta e distanţa pe care ar trebui să o păstrezi ca să te poţi ocupa confortabil de cultura ta. Eu aş spune că ai nevoie de măcar trei metri, din cauză că planta drajonează puternic şi ocupă destul de mult spaţiu, pe orizontală”, spune Vasile Harabagiu. Cultura n-ar fi una prea pretenţioasă, din punct de vedere al tratamentelor şi întreţinerii. Şi, ne gândim noi, nici hoţi prea mulţi nu s-ar încumeta să se prindă printre spinii lungi şi ascuţiţi ai plantei.

„Recoltarea este, de fapt, secretul, la cătină. Trebuie să tai o creangă, ca să poţi culege boabele de pe ea. Iar din locul în care ai tăiat acea creangă creşte o alta, dar care nu va rodi în anul următor, ci abia peste doi ani. Aşa că trebuie să îţi împarţi cultura în două, ca să poţi recolta ordonat. Apoi, este important ca oamenii să înţeleagă că recoltarea cătinei e dificilă. Crengile au ţepi mari, aşa că, manual, nu cred că un om ar putea recolta, pe zi, mai mult de zece kilograme. Probabil aţi mai văzut şi nişte piepteni cu dinţi lungi, despre care se spune că s-ar folosit la recoltat. E de fapt, doar o legendă. Singura modalitate de a recolta cătina este să îngheţi ramurile. Se introduc într-o ladă frigorifică, la -25 de grade Celsius şi apoi fructele se pot desprinde, cu tot cu codiţa care le ţinea de ramură”, mai spune cultivatorul.

Şi din pricină că recolta are preţ - vreo 10 lei kilogramul de boabe, în medie, la vânzarea cu amănuntul - cultura a început să le trezească şi tinerilor interesul. Cu mai multe detalii pe această temă vom reveni, însă, în ediţiile viitoare.

Cătina este o plantă cunoscută pentru proprietăţile ei antioxidante, emoliente, citoprotectoare, vitaminizante, antiinflamatoare şi cicatrizante. Parte dintre specialiştii care o recomandă o numesc „ginsengul românesc”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.