Jump to content

Student italian îndrăgostit de limba română


dcp100168

Recommended Posts

După anul pregătitor de limba română, un student italian a dat Medicina pe Filologie

  • S-a îndrăgostit de limba română, a renunţat la Medicină şi face Facultatea de Litere la Galaţi

Are 26 de ani, vine din inima Italiei şi vrea să studieze limba română la Galaţi. Se numeşte Vito Tandurella şi, după un an pregătitor la Universitatea din Enna, Sicilia, la filiala Facultăţii de Medicină şi Farmacie de la "Dunărea de Jos", a venit direct la Galaţi ca să-şi aprofundeze cunoştinţele. De limbă română, nu de medicină! Spune că s-a îndrăgostit pur şi simplu de limba română, pe care o vorbeşte cu accent, dar corect. Ar vrea să ajungă să o stăpânească bine, chiar dacă nu ştie, deocamdată, la ce îi va folosi, pe viitor.

De la Medicină la Filologie

A făcut şapte luni de zile cursuri de limba română, în anul pregătitor, pentru a putea deveni medic, apoi a constatat că Medicina nu era pentru el. A ales Galaţiul, pentru că profesoarele care l-au iniţiat în tainele culturii şi civilizaţiei româneşti erau de aici. “Am fost curios. Pentru mine e o mare provocare, vreau să văd dacă pot învăţa româneşte atât de repede pe cât învaţă românii, care vin la noi, limba italiană”, spune Vito, care participă conştiincios la fiecare curs şi seminar. La Galaţi a ales Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză şi acum este în anul I. “E greu, foarte greu, mai ales la literatură română, pentru că nu cunosc scriitorii, dar e frumos!”, mai spune Vito entuziasmat. Cumva, a doua alegere i se potriveşte mai bine: e absolvent de liceu clasic cu profil umanist, în Gela, Sicilia. 

Un Italian în Galaţi!

S-a cazat în campus, în Căminul E şi împarte camera cu trei studenţi români. Spune că asta îl ajută să deprindă mai repede limba. De mâncat, mănâncă în oraş sau la cantina studenţească, iar felul preferat a fost deja testat: sarmale cu mămăliguţă. "Ai mei mi-au spus că sunt nebun, când au auzit că vreau să vin în România. Dar eu mă gândesc serios să rămân aici şi să muncesc. Mi-ar plăcea să devin profesor, poate chiar de limba română, de ce nu? Dar deocamdată sunt la început şi vreau să văd cum mă descurc cu studiul”, spune Vito.

Ceilalţi colegi l-au adoptat şi îl ajută cum pot, mai ales cu orarul şi cursurile. Vito a văzut deja Dunărea şi Faleza şi spune că româncele sunt chiar frumoase. “Nu ştiu ce va fi în Italia peste câţiva ani, nu ştiu ce voi face cu toate cunoştinţele dobândite aici. Ştiu doar că îmi place ceea ce fac acum şi vreau să fiu un student bun”, mai spune Vito.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.