Jump to content

Inundaţii în mai multe comune din judeţul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din judeţul Galaţi. Cod roşu pe râurile Suhu şi Geru

În cursul nopții de ieri, în spaţiul hidrografic Prut - Bârlad s-au înregistrat precipitaţii însemnate, cu caracter torenţial, cele mai mari valori fiind înregistrate la Pechea, jud. Galaţi (103,7 l/mp), Pogoneşti, jud. Vaslui (86 l/mp), Cotnari, jud. Iaşi (60,8 l/mp) şi la Botoşani, jud. Botoşani (52,8 l/mp). Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de apărare şi inundaţii, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din jud. Galaţi. Aşadar, la ora 9.00, s-au înregistrat următoarele: pe cursul de apă Zeletin la staţia hidrometrică Gălbeni (+6 cm CI), pe râul Berheci, la staţia hidrometrică Feldioara (+56 cm CA), pe râul Suhu la staţia hidrometrică Pechea (+33 cm CA) şi pe râul Geru la staţia hidrometrică Culdabi (+11 cm CA). ABA Prut-Bârlad a instituit starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad solicită autorităţilor locale să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

UPDATE ora 11.00. Drumul Judeţean 251, care trece prin comuna Pechea, este blocat din cauza apei. Practic, în acest moment, comuna este împărţită în două, jumătate dintre locuitori fiind izolaţi. Vom reveni cu detalii de la echipa "Vieţii libere" aflată la faţa locului.

UPDATE ora 12.00. În comuna Pechea a început evacuarea caselor aflate sub ameninţarea viiturii.

UPDATE ora 13.00. Cod roşu pe râurile Suhu şi Geru. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod roşu de inundaţii în bazinele hidrografice Suhu şi Geru (afluenţi ai Siretului inferior) din judeţul Galaţi. Codul roşu a intrat în vigoare de astăzi de la ora 12:00  şi va fi valabil până la ora 21:00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de peicol. Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de inundaţii şi pericol, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din judeţul Galaţi. La ora 12.00 s-au înregistrat următoarele: pe cursul de apă Zeletin la staţia hidrometrică Gălbeni (+19 cm CI), pe râul Suhu la staţia hidrometrică Pechea (+81 cm CP), pe râul Berheci la staţia hidrometrică Feldioara (+96 CA) şi pe râul Geru la staţia hidrometrică Culdabi (+55 cm CA).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate. Călătorii, nemulţumiţi de întârzierea trenurilor

Codul portocaliu nu a întârziat să-şi facă simţită prezenţa în judeţul Galaţi. Primul efect al ploilor abundente de noaptea trecută a fost oprirea trenurilor. De la primele ore ale dimineţii, călătorii au fost anunţaţi că nu mai pleacă niciun tren din Gara Galaţi. Şi asta din cauză că macazurile au fost inundate. Situaţia a fost anunţată la 112, iar pompierii şi-au pregătit autospecialele pentru a interveni, dar nu se ştie când va fi reluată circulaţia trenurilor.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, cpt. Cătălin Sion, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite peste 50 de apeluri. „Până în acest moment (ora 8.00 - n.r.), nu avem case inundate. Sunt curţi în care a intrat apa, dar nu avem case inundate. Probleme sunt la Valea Mărului, Pechea şi Tecuci. Echipele de pompieri intervin pentru rezolvarea situaţiei”, ne-a explicat cpt. Cătălin Sion.

UPDATE. CFR Călători informează, printr-un comunicat de presă, că circulaţia trenurilor spre şi dinspre Galaţi este afectată de ploile abundente din ultimele ore, care au inundat macazele. „La acest moment, traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate, trenurile circulă pilotate, cu întârzieri: IR 1772, Galaţi – Bucureşti Nord, IR 1732, Galaţi– Braşov, IR 1831, Galaţi–Cluj, R 7360, Galaţi – Buzău, R 7566, Galaţi – Mărăşeşti, R 11072, Galaţi– Bucureşti Nord, R 7002, Galaţi–Bucureşti, R 7568, Galaţi – Mărăşeşti”, informează comunicatul.

UPDATE. Mai mulţi călători care urmau să plece cu trenul din Galaţi în această dimineaţă ne-au scris pe adresa redacţiei pentru a ni se plânge de întârzierea cu peste două ore a plecării, dar şi pentru comportamentul personalului CFR. "Trenul meu, spre Braşov, trebuia să plece la 5,50. Abia după 10 minute, la ora 6,00, ni s-a spus că vor fi mici întârzieri şi că mai durează până când trenul va ajunge la linie. Când am văzut că minutele se tot scurg, am încercat să mai întrebăm personalul CFR ce se întâmplă cu trenul, când mai pleacă, dar tot ce primeam erau umeri ridicaţi a neştire. Într-un final, trenul a plecat la ora 8,20. M-am gândit să plec acasă, dar am cumpărat biletul online şi nu cred că mi-l rambursa complet", ne-a scris Georgiana Matei, o tânără din Galaţi. "Eu urma să plec mai departe de Braşov, trebuia să schimb trenul de acolo. Diferenţa de timp dintre cele două era de o oră şi jumătate, dar am aşteptat în Gara Galaţi mai bine de două ore. Şi nici nu am fost anunţaţi cât va dura, nici nu am fost anunţaţi de motive, a trebuit să aflăm de pe internet. Acum, sunt obligat să stau în Braşov o noapte sau să caut un alt mijloc de transport. Nu e normal!", ne-a transmis un alt domn. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ploile fac din ce în ce mai multe probleme în judeţul Galaţi

UPDATE. Ploile fac din ce în ce mai multe probleme în judeţul Galaţi. Cea mai gravă situaţie este la Pechea, unde au fost deja evacuate peste 250 de persoane. Conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, la Pechea sunt afectate deja de inundaţii aproximativ 100 de case, în care apa ajunge la un metru şi jumătate. Aici acţionează deja 40 de pompieri şi 10 jandarmi pentru evacuarea populaţiei şi pentru a scoate apa din gospodării.

Localitatea Pechea este practic ruptă în două după ce apa a năvălit pe Drumul Judeţean 251. Din cauza apei, localnicii pot trece dintr-o parte în alta a comunei doar cu tractorul, barca sau cu vola. Localnicii sunt supăraţi pe autorităţi şi solicită ajutor cât mai repede, mai ales că s-a anunţat deja Cod Roşu de inundaţii pe răurile Geru şi Suhu, până la ora 21,00.

Probleme grave sunt şi la Slobozia Conachi, unde au fost afectate de inundaţii 150 de case, 28 dintre ele fiind deja evacuate. Alte 20 de persoane au fost evacuate din localitatea Negrea. Şi la Cuza Vodă au fost deja raportate 100 de locuinţe inundate, aici însă nu sunt încă persoane care să necesite evecuarea. La Cuza Vodă şi Slobozia Conachi intervin, pe lângă pompieri, şi militarii din Garnizoana Galaţi. Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt de la Prefectura Galaţi, ne-a informat că şi în localitatea Suhurlui au fost inundate trei case, iar alte 10 gospodării au fost cuprinse de ape la Costache Negri. Din cauza apei de pe carosabil în localitatea Vameş, Drumul Naţional 25, care face legătura dintre Galaţi şi Tecuci. a fost închis. Autorităţile gălăţene vor primi ajutor de la Călăraşi şi Ialomiţa, dar şi motopompe de mare capacitate de la autorităţile din Ciolpani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Potop în comunele judeţului Galaţi. Sute de case inundate, mii de oameni evacuați

Ploile anunţate încă de marţi de către meteorologi au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Conform celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, precipitaţiile masive au afectat nu mai puţin 17 localităţi.

Primele probleme create de ploi au apărut încă de la primele ore ale dimineţii, când în Gara CFR s-a anunţat că niciun tren nu va circula, din cauză că macazurile au fost inundate. Gălăţenii care urmau să plece către Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Bârlad erau foarte supăraţi pentru că nimeni nu le-a spus câte ore au de aşteptat. "Vin din tura de noapte şi nu ştiu când voi ajunge acasă. Diseară trebuie să mă întorc la muncă. Cred că nici nu mă mai duc acasă, rămân în gară", ne-a spus nervos un navetist.

Situaţia s-a reglemantat după aproximativ două ore, circulaţia trenurilor fiind reluată cu restricţii importante de viteză.

Drumuri şi case sub ape

În jurul orei 11,00, când în municipiul Galaţi ploaia se potolise, în judeţ a început prăpădul. Prima localitate lovită crunt de inundaţii a fost Pechea. Aici, în jurul orei 15,00, fuseseră deja evacuate peste 250 de persoane. Conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, la Pechea erau afectate de inundaţii aproximativ 100 de case, în care apa ajungea la un metru şi jumătate.

Drumul Judeţean 251 a fost închis din cauza apei, localitatea Pechea fiind împărţită practic în două. Oamenii erau transportaţi cu bărci, vole şi tractoare, motiv pentru care nu au ezitat să îşi arate nemulţumirea şi să solicite intervenţia armatei. "Nu am cum să ajung acasă. Vin de la serviciu şi am copiii în casă. Nu ştiu ce este acolo, pentru că nu am cum să ajung. Se tot promite şi nu se face nimic", ne-a spus un localnic.

Primarul localităţii, Mihăiţă Măncilă, a fost adus cu vola, pentru a sta de vorbă cu cei care doreau să ajungă acasă şi erau blocaţi la intrarea în localitate dinspre Galaţi. „Este mai rău ca în 2013. Am început deja evacuarea populaţiei, pentru că apele nu scad. Din păcate, se anunţă în continuare ploi şi, cel mai probabil, situaţia se va înrăutăţi. Am solicitat ajutor la Prefectură şi la Consiliul Judeţean şi ne-au fost trimişi pompieri şi jandarmi”, ne-a explicat primaul din Pechea.

Conform datelor furnizate de Prefectură, la Pechea s-a acţionat cu 40 de pompieri şi 10 jandarmi pentru evacuarea populaţiei şi pentru a fi scoasă apa din gospodăriile indundate.

Probleme grave sunt şi la Slobozia Conachi, unde au fost afectate de inundaţii 150 de case, 28 dintre ele fiind deja evacuate, în total fiind vorba despre 60 de persoane. Alte 20 de persoane au fost evacuate în localitatea Negrea. Şi la Cuza Vodă au fost deja raportate 100 de locuinţe inundate, fiind evacuate 200 de persoane. La Cuza Vodă şi Slobozia Conachi au intervinit, pe lângă pompieri, şi militari din Garnizoana Galaţi.

Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, ne-a informat că şi în localitatea Suhurlui au fost inundate trei case, iar alte zece gospodării au fost cuprinse de ape la Costache Negri.

Toate persoanele evacuate, din localităţile afectate, au fost cazate fie la rude, fie la unităţile de învăţământ din zonă.

Conform unui comunicat al ISU Galaţi, "au fost inundate peste 530 de locuinţe individuale şi peste 153 curţi şi grădini. Au fost afectate patru segmente de drum judeţean şi anume 251, 253, 255 şi 255C, prin colmatarea cu aluviuni, două segmente din drumul naţional DN 24D, în dreptul localităţilor Bursucani şi Crăieşti, şi DN 25, pe sectorul Vameş - Tudor Vladimirescu. De asemenea, au fost inundate peste 80 de hectare de suprafeţe agricole".

Cod roşu pe Geru şi Suhu

Toate aceste date erau în continuă schimbare la închiderea ediţiei, fiind anunţat un Cod roşu de inundaţii pe pârâurile Geru şi Suhu, fiind aşteptate în continuare viituri puternice, din cauza ploilor abundente.

"Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de inundaţii şi pericol, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din judeţul Galaţi. La ora 12,00, s-au înregistrat următoarele cote: pe râul Suhu, la staţia hidrometrică Pechea, +81 cm peste Cota de Pericol, pe râul Berheci, la staţia hidrometrică Feldioara, +96 peste Cota de Atenţie, şi pe râul Geru, la staţia hidrometrică Culdabi, +55 cm peste Cota de Atenţie. În toate zonele afectate de ploi, se află în teren specialiştii de la A.B.A. Prut-Bârlad şi de la SGA Galaţi, pentru monitorizarea situatiei hidrologice şi a intervenţiei operative", se arată într-un comunicat al A.B.A. Prut - Bârlad.

În jurul orei 15,00, autorităţile au decis să spargă controlat un dig la Slobozia Conachi şi să închidă Drumul Naţional 25, care leagă Galaţiul de Tecuci, carosabilul fiind inundat de apă pe raza localităţii Vameş.

Cum situaţia nu era deloc roz şi meteorologii anunţau ploi în continuare, în cursul după-amiezii a fost solicitat ajutor şi în alte localităţi. Astfel, autorităţile din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa au anunţat că vor trimite în judeţul Galaţi mai mulţi angajaţi ai MAI, iar cele din Ciolpani (Ilfov) au trimis mai multe motopompe de mare capacitate, pentru evacuarea apei din curţi.

Care este situaţia exactă a drumurilor şi care sunt pagubele produse de inundaţii în judeţ puteţi afla urmărind site-ul www.viata-libera.ro, unde datele sunt actualizate periodic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

DN25 rămâne închis. Oameni cazaţi în sălile de sport

Galaţiul a ieşit, la ora 21,00, de sub avertizarea Cod Roşu de inundaţii. Asta nu înseamnă însă că pericolul a trecut, pentru că în unele localităţi continuă să plouă, judeţul nostru fiind sub Cod Portocaliu de ploi până joi, 13 octombrie, ora 14,00.

La Pechea, una dintre cele mai afectate localităţi, 250 de oameni au fost evacuaţi din case. Mulți au mers la rude pentru a dormi peste noapte. Alţii însă au fost cazaţi în sala de sport din localitate. Aici au primit ceai cald şi mâncare. Mai mult, cei de la Crucea Roşie au venit cu ajutoare constând în lenjerii, pături, saci de dormit, mâncare şi apă. Ajutorul a fost bine-venit, mai ales că oamenii au plecat din case doar cu hainele de pe ei. “Ne-au scos din pod pompierii. Nu am luat nici haine, nici acte. Ne-au dat oamenii ceva de mâncare şi bani pentru medicamente. Am pierdut toată agoniseala de-o viaţă”, ne-a spus, printre lacrimi, o localnică.

Lângă ea stătea o consăteancă, care îşi ţinea nepotul în braţe. “Familia nostră este formată din cinci membri.Nu mai avem nimic. Mie nu îmi mai trebuie nimic, dar mă gândesc la copii şi la nepot. Am avut norcul că mi-au recuperate medicamentele de hepatită că altfel nu ştiu ce făceam”, ne-a spus femeia.

Situaţia este însă şi mai gravă la Slobozia Conachi, acolo unde au fost evacuate 60 de persoane, fiind afectate aproximativ 150 de case. Partea tragică aici este faptul că apa bălteşte încă în casele oamenilor şi nu poate fi evacuată. “Am primit  ajutor de la ISU şi de la Prefectură. Au venit şi motopompe de mare capacitate, dar nu le putem folosi deoarece nu avem unde deversa apa”, ne-a declarta Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.

Trebuie precizat că autorităţile au deschis Drumul Național DN 24D, dar a rămas închis Drumul Naţional 25, acesta fiind acoperit de apă pe raza localităţii Vameş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Măsuri pentru ajutorarea sinistraților și îndepărtarea efectelor inundațiilor

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit din nou în această dimineaţă pentru a analiza situaţia actuală generată de fenomenele hidro-meteorologice din ultimele zile şi pentru a lua măsurile urgente pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii.

Conform ultimelor date, au fost afectate în total 22 de localităţi, 743 de locuinţe au fost inundate și 1270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea și 20 la Schela. Cei mai mulţi au ales să meargă la rude ori să se întoarcă în locuințe, iar un numar total de 44 de persoane se aflau în această dimineață în spaţiile puse la dispoziţie de primării (săli de sport).

Prin hotărârea CJSU, după analiza rapoartelor preliminare de la comitetele locale, s-au solicitat de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale apă și alimente de primă necesitate, precum şi combustibilul necesar pentru pompe şi utilajele de intervenţie.

Se circulă la această oră pe toate drumurile județene, dar este blocat în continuare DN25 Galați-Tecuci, la Vameș, unde apa atinge un metru pe carosabil, în incinta din această zonă fiind peste 3,5 milioane de metri cubi de apă, potrivit estimărilor specialiștilor de la Apele Române. În aceste condiții, pomparea este ineficientă, costisitoare și de lungă durată și se analizează posibilitatea realizării unei breșe în corpul digului râului Geru, pe malul drept, aferent comunei Piscu.

În sprijinul populației afectate a venit și Crucea Roșie Galați, primul ajutor constând în asigurarea de pături, saci de dormit, lenjerii, pâine, apă, conserve, urmând ca în cursul zilei de astăzi să ajungă în zonele afectate și paturi cu saltele și pachete igienice. În magazinele Carrefour și Metro, Crucea Roșie continuă să colecteze de la populație produse neperisabile (făină, mălai, zahăr, orez etc), iar companiile Carrefour, Selgros, Arcada și Patisgal au donat deja pâine și alimente.

Cei care doresc să contribuie la ajutorarea familiilor sinistrate pot dona electrocasnice funcționale și îmbrăcăminte (nouă sau cu certificat de la curățătorie) la punctul de colectare deschis la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență din strada Eroilor nr. 20bis (Protecţia Civilă).

Instituția Prefectului județul Galați

Link to comment
Share on other sites

Arhiepiscopia a donat 50.000 de lei pentru hrană, apă şi obiecte de igienă

Revărsările de ape rezultate în urma ploilor abundente din ultimele zile au afectat grav mai multe localităţi din centrul judeţului Galaţi, aferente protopopiatului Covurlui. 

Conform informaţiilor primite de la preoţii parohi, pagubele cel mai mari sunt în localităţile Slobozia Conachi (300 case afectate, 450 persoane evacuate), Pechea (200 de case afectate, 250 persoane evacuate) şi Cuza Vodă (140 locuinţe afectate, 400 persoane evacuate).

Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Sectorul social-misionar s-a mobilizat şi de această dată, derulând imediat acţiuni de ajutorare a victimelor. Până în momentul de faţă, s-au deluat mai multe acţiuni umanitare. Astfel, preoţii din parohiile Slobozia Conachi şi Pechea au fost alături de persoanele sinistrate din primul moment, oferindu-le, în seara zilei de 12 octombrie, o masă caldă iar a doua zi dimineaţă micul dejun. Acţiuni similare vor avea loc şi în zilele următoare, prin implicarea tuturor preoţilor şi bunilor credincioşi din parohiile învecinate.

Joi, 13 octombrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers în mijlocul familiilor sinistrate de la Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă pentru a le încuraja în suferinţele lor. Totodată, le-a oferit alimente,obiecte de primă necesitate şi a organizat masa de prânz atât pentru persoanele afectate de revărsările apelor, cât şi pentru jandarmii, militarii şi pompierii aflaţi la faţa locului.

De asemenea, în regim de urgenţă, Permanenţa Consiliului Eparhial a aprobat suma de 50.000 lei pentru procurarea de apă, alimente, medicamente şi obiecte igienico-sanitare.

„Preoţii noştri sunt de ieri la datorie încurajând, rugându-se şi mobilizând pe cei care pot, doresc şi ştiu că un pod de fapte bune peste ape este faptă binecuvântată de Dumnezeu, încurajare pentru cei încercaţi şi întărire a noastră ca oameni, ca şi creştini, în credinţa că Dumnezeu a aşezat în noi nebănuite puteri şi resurse spirituale şi de dărnicie materială prin care îi vom recupera şi reaşeza într-o viaţă normală, firească, pe semenii noştri atât de greu încercaţi în aceste zile”, a arătat Înaltpreasfinţitul  Arhiepiscop Casian. „Facem apel din suflet către suflet, în primul rând către creştinii din aceste localităţi care nu au fost încercaţi de furia apelor să asculte de chemarea lui Dumnezeu de a deschide uşile sufletelor lor mai întâi, şi apoi, în lumina ospitalităţii noastre creştineşti şi româneşti, să dechidă uşile de la o cameră măcar, din casele lor! În felul acesta deschidem uşile lui Iisus Hristos! Acea cameră liberă nu este acum a noastră, ci a lui Hristos Domnul care este acum flămând, înfrigurat şi întristat!”, a adăugat ierarhul.

Tot cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, a fost făcut un apel la solidaritate frăţească în vederea desfăşurării unor colecte în bani, alimente neperisabile şi articole de îmbrăcăminte în toate parohiile din eparhie, începând cu ziua de vineri, 14 octombrie a.c. şi continuând cu celelalte duminici şi sărbători. Acţiunea de colectare a acestor fonduri şi bunuri se va face nu numai în cadrul sfintelor slujbe, ci şi prin deplasarea în parohie a membrilor din Consiliul şi Comitetul parohial, sub coordonarea pc. preoţi, în toate celelalte zile ale săptămânii.

Arhiepiscopia Dunării de Jos adresează şi pe această cale mulţumiri tuturor celor care s-au implicat deja şi se vor implica în acţiuni de solidaritate creştină şi dragoste frăţească pentru a susţine, după putere, lucrarea filantropică îndreptată către persoanele sinistrate din judeţul Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Ajutor de la Rezervele Statului: 18.000 de litri de apă minerală, 27.000 de conserve

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a hotărât scoaterea de la Rezervele de Stat a  unor cantități de apă minerală și conserve care să fie familiilor din Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi,care nu se pot întoarce în locuinţele inundate.

„Am aprobat astfel, scoaterea de la Rezervele de Stat a 18.000 litri apă minerală, 12.000 conserve de carne, 15.000 conserve de pateu. Aceste produse vor ajunge în localităţile Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi. Tot astăzi am decis scoaterea de la Rezervele de Stat a cantităţii de 20 de tone de motorină şi o tonă de benzină necesară susţinerii acţiunii utilajelor implicate în acţiunile de evacuare a apei şi de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii. Vreau să mulţumesc şi Societăţii Naţionale de Cruce Roşie care s-a oferit să pună la dispoziţie truse de igienă personală - 300 de bucăţi şi saci de dormit - 250 de bucăţi. Aceste materiale vor ajunge astăzi în zonele afectate cu ajutorul pompierilor”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, începând de miercuri după-amiază au fost începute acţiunile de îndepărtare a efectelor inundaţiilor şi de sprijinire a populaţiei. „Pentru acest lucru am suplimentat, prin relocare de la alte judeţe, numărul de pompieri şi motopompe de mare capacitate care acţionează în localităţile afectate de inundaţii. În judeţul Galaţi au fost trimise forţe şi mijloace din judeţele Călăraşi, Bacău, Buzău, Vaslui, Bucureşti-Ilfov şi Unitatea Specială de la Ciolpani însemnând opt camioane, nouă motopompe remorcabile, o motopompă de mare capacitate şi 25 de motopompe transportabile. Având în vedere că multe dintre sursele de apă din localităţile inundate din judeţul Galaţi au fost colmatate, am trimis staţii de potabilizare a apei din Bucureşti, Brăila şi Tulcea”, a mai spus Raed Arafat.

Autorităţile au mai decis efectuarea unei breşe în corpul digului râului Geru, în zona comunei Piscu, pentru evacuarea surplusului de apă.

Operațiunile de eliminare a efectelor inundațiilor vor fi coordonate de un ofițer din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care va avea la dispoziție un elicopter: „În urma evaluărilor făcute împreună cu conducerea ministerului şi a IGSU, am decis să trimitem un ofiţer cu funcţie de comandă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care să conducă în teren intervenţiile forţelor noastre. Totodată, am decis ca un elicopter al MAI să survoleze astăzi zona afectată şi să efectueze misiuni de recunoaştere aeriană. Toate aceste măsuri au ca scop ajutorarea populaţiei afectate şi limitarea efectelor inundaţiilor”, a mai precizat Raed Arafat.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.200 de oameni au rămas fără agoniseala de o viaţă

Durere fără margini în sute de familii din judeţul Galaţi. Conform datelor furnizate de autorităţi, inundaţiile au afectat 22 de localităţi. 743 de locuinţe au fost inundate şi 1.270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela.

Mulţi dintre cei evacuaţi din case au ales să meargă la rude sau la alţi localnici, care nu au fosta fectaţi de ape. 44 de persoane, care nu au avut niciun ajutor, au fost nevoite să doarmă în sălile de sport din localităţi. Aici au primit mâncare, apă, ceai cald şi un loc uscat de dormit. Crucea Roşie, filiala Galaţi, a adus, încă de miercuri seară, saci de dormit, pături, lenjerii şi pilote, pentru a veni în sprijinul celor năpăstuiţi.

Alţii au preferat să se întoarcă în casele lor, chiar dacă acestea erau încă pline de apă. Aşa s-a întâmplat şi cu familia Măncilă, din Pechea. Trei familii, bunici, copii şi nepoţi, toţi locuiau în aceeaşi curte, acum acoperită în totalitate cu apă. Disperaţi, oamenii stăteau în poartă şi se uitau cum pompierii scot apa din curte cu motopompa. Ştiau că, după ce va fi curăţată curtea, se va retrage şi apa din casă. Cu lacrimi în ochi, doi dintre membrii familiei ne arătau că mai au doar hainele de pe ei. „Sunt udă la picioare. Nu mai am nici papuci măcar. Haine, doar astea de pe mine. Nu mai am nimic. Munca mea de-o viaţă. Vine iarna, când mai fac eu ceva în curte, în casă?”, ni s-a plâns femeia, în timp ce îşi scotea apa din cizmele de cauciuc. Lângă ea, soţul său privea cu deznădejde cum apa din curte nu se mai termină. „Vine iarna. Unde vom sta noi de-acum înainte? Nu mai avem nimic. Casa e plină de apă şi nămol”, ne-a spus acesta.

Primarul care poartă acelaşi nume, fără a avea însă vreo legătură cu familia, îi ruga pe pompieri să încerce să scoată apa mai repede, pentru că motopompa era aşteptată şi în alte părţi. Din păcate, însă, lucrurile nu s-au putut rezolva la fel de repede cum şi-ar fi dorit toţi cei de acolo.

A doua lovitură

Am părăsit casa familiei Măncilă, pentru a merge mai departe, la o altă casă plină de apă. Aici, oamenii reuşiseră să scoată, în mare parte, apa din casă. A rămas în urmă, însă, mult noroi şi multă umezeală. I-a ajutat şi fiul, care, deşi şi casa lui a fost lovită de apă, pare resemnat. „Am casă nouă. În 2013 am avut probleme. Am schimbat parchetul atunci. Am dat o grămadă de bani. Acum, trebuie să o iau de la capăt. Am reuşit să mai salvez nişte mobilă, dar în rest… prăpăd”, ne-a spus bărbatul.

În aceeaşi situaţie sunt multe alte familii. Dezastrul lăsat în urmă de ape pare să nu se mai termine, iar greul de-abia acum începe. După ce autorităţile vor reuşi să evacueze toată apa din curţi şi grădini, oamenii vor trebui să se apuce să scoată noroiul, să îşi spele hainele şi să fac eforturi supraomenşeti pentru a se întoarce la viaţa de zi cu zi. Din păcate, însă, meteorologii anunţă în continuare ploi, ceea ce face ca misiunea celor care au avut de suferit să fie şi mai grea.

Sprijin administrativ

Autorităţile s-au întâlnit la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde, după analiza rapoartelor preliminare de la comitetele locale, s-a decis să se ceară ajutor guvernamental. Astfel, s-au solicitat de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale apă şi alimente de primă necesitate, precum şi combustibil necesar pentru pompe şi utilajele de intervenţie.

Conform unui comunicat de presă remis redacţiei de Prefectura Galaţi, Drumul Naţional 25, Galaţi - Tecuci, va rămâne închis. „La Vameş, apa atinge un metru pe carosabil, în incinta din această zonă fiind peste 3,5 milioane de metri cubi de apă, potrivit estimărilor specialiştilor de la Apele Române. În aceste condiţii, pomparea este ineficientă, costisitoare şi de lungă durată”, se arată în comunicat. Acesta a fost motivul pentru care s-au cerut autorizaţiile pentru formarea unei breşe în corpul digului râului Geru, pe malul drept, aferent comunei Piscu. Astfel, breşa a fost formată, iar apa a început să fie evacuată de pe carosabil. Operaţiunea este însă de durată, aşa că circulaţia nu va fi reluată decât după evecuarea întregii cantităţi de apă.

Tot Prefectura Galaţi a anunţat şi faptul că voluntarii de la Crucea Roşie Galaţi vor veni în sprijinul populaţiei cu pături, saci de dormit, lenjerii, pâine, apă, conserve, urmând să ducă în zonele afectate şi paturi cu saltele şi pachete igienice.

Totodată, se face un apel către gălăţeni, cărora li se cere ajutorul pentru sinistraţi. „În magazinele Carrefour şi Metro, Crucea Roşie continuă să colecteze de la populaţie produse neperisabile (făină, mălai, zahăr, orez etc), iar companiile Carrefour, Selgros, Arcada şi Patisgal au donat deja pâine şi alimente. Cei care doresc să contribuie la ajutorarea familiilor sinistrate pot dona electrocasnice funcţionale şi îmbrăcăminte (nouă sau cu certificat de la curăţătorie) la punctul de colectare deschis la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din strada Eroilor nr. 20 bis (Protecţia Civilă)”, se mai arată în comunicat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

DN25 este în continuare închis din cauza inundaţiilor. S-a făcut o breşă în dig, dar apa se va scurge în trei zile

Imagini cu DN 25 inundat, filmate din locomotiva trenului Tecuci-Galaţi. Estimările specialiştilor indică faptul că uriaşa cantitate de apă - peste 3,5 milioane de metri cubi - acumulată între localităţile gălăţene Vameş şi Tudor Vladimirescu se va scurge în circa trei zile. Numărul se salvatori a fost suplimentat, iar evaluarea pagubelor este în plină desfăşurare.

Chiar dacă digul de la albia râului Geru a fost spart, joi după amiază, în apropiere de localitatea gălăţeană Vameş, în speranţa că apa acumulată în zona drumului naţional DN 25 (Galaţi-Tecuci) se va scurge către Siret, lucrurile sunt în continuare complicate în zonă. Potrivit specialiştilor, cele 3,5 milioane de metri cubi de apă acumulaţi pe câmpia dintre Vameş şi Tudor Vlamirescu (apă care blochează DN 25 pe o lungime de câteva sute de metri se vor scurge în circa trei zile, acesta fiind şi termenul avansat pentru deschiderea circulaţie.

Între timp, şoferii care circulă pe traseul Galaţi-Tecuci, trebuie să ocololească prin Pechea-Cudalbi-Matca (ocol de circa 15 kilometri) sau prin Brăila-Năneşti-Hanu Conachi (ocol de circa 40 de kilometri).

Numărul de salvatori a fost suplimentat

Din ordinul Inspectorului General al IGSU în sprijinul ISU Galaţi pentru desfăşurarea activităţilor de diminuare a efectelor generate de inundaţii, au fost trimise forţe şi mijloace de la ISU BIF, ISU Buzau, ISU Bacau, ISU Vaslui, ISU Brăila, ISU Ialomiţa, ISU Tulcea, ISU Călăraşi şi USISU.

În localităţile afecate au fost instalate şi funcţionază un număr de 4 instalaţii de potabilizare a apei în vederea asigurării necesarului pentru populaţie.

Au fost primite în vederea distribuirii către populaţia afectată  18.000 litri de apă, 12. 000 conserve de carne şi port, 15.000 conserve pateu de ficat, truse de igenă personală, pături şi saci de dormit.

În judeţul Galaţi, se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor generate de inundaţii,  în comunele Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă cu peste 200 de efective din cadrul IGSU, IGJR, IGPR, SVSU şi 100 de mijloace de intervenţie. Deocamdată, se lucrează la evaluarea pagubelor produse de inundaţii, primele date urmând a fi furnizate, cel mai probabil, în cursul acestei zile.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

În zonele sinistrate au ajuns doze de vaccin antitetanic, dar şi dezinfectant pentru fântâni

* Totodată, echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică evaluează situaţia din teren

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a trimis echipe în  toate comunele afectate de inundaţii. Se merge din casă în casă, se evaluează situaţia, iar oamenii primesc dezinfectante pentru case şi curţi sau fântâni. A fost adus şi vaccin antitetanic la dispensare pentru ca medicii de familie să decidă cine are nevoie să fie imunizat şi cine nu. 150 de doze de vaccin antitetanic au ajuns numai în comuna Pechea. Tetanosul, hepatita sau bolile diareice sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot apărea post-inundaţii din pricina condiţiilor în care trebuia să stea persoanele afectate de ape.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

DN 25 Galaţi - Tecuci a fost redeschis traficului

Autorităţile au anunţat faptul că Drumul Naţional 25, Galaţi - Tecuci, a fost redeschis traficului rutier. Apa a fost evacuată de pe carosabil, dar circulaţia a fost reluată cu restricţii de viteză, 50 km/h, şi de tonaj, 7,5 tone. Astfel, maşinile cu o greutate mai mare de 7,5 tone nu pot încă circula pe DN25. “Acest lucru a fost posibil după ce s-a realizat breşa în corpul digului pe pârâul Geru, la Vameş, iar după scăderea nivelului, apa din incintă a fost evacuată cu două motopompe de mare capacitate” se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi. DN25 a fost închis încă de miercuri din cauză că pe carosabil s-a acumulat foarte multă apă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

35 de case din comunele afectate de inundații riscă să cadă

Chiar dacă apa s-a mai retras din unele zone, apar acum alte necazuri, crăpături în pereţii caselor. La nivelul județului Galați, sunt desfășurate acțiuni pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase manifestate. Sunt continuate activitățile pentru asigurarea apei potabile cu ajutorul a 4 instalații de potabilizare a apei, dislocate în comunele Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi.

„După prima evaluare primară, au rezultat un număr de 13 locuinte din Cuza Vodă, 20 locuințe din Pechea și 2 din Slobozia Conachi, foarte grav afectate în urma evacuării apei din acestea. Persoanele evacuate sunt cazate la instituțiile din subordinea consiliilor locale. În județul Galați, se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor generate de inundații, în comunele Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, cu peste 150 de efective din cadrul IGSU, IGJR, IGPR, și 100 de mijloace de intervenție”, a declarat cpt. Cătălin Sion, ISU Galați.

În Pechea, ca și în Slobozia Conachi, primarii știu că au case unde au apărut crăpături în pereți. „Nu avem la acest moment case dărâmate, dar sunt care au crăpături în pereți. Probabil dacă nu va exista altă soluție, va fi nevoie de module“, a declarat Mihăiță Măncilă, primar Pechea. În ambele localități sunt oameni care au încă în curți module primite la inundaţiile din 2013.

Se monitorizează permanent situația operativă, sunt analizate prognozele emise de către autoritățile competente cu privire la manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice din perioada următoare.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Raed Arafat, în zonele afectate de inundații din județul Galați

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ovidiu Vasilică, s-au deplasat duminică în localitățile afectate de inundații din județul Galați. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de IGSU, oficialii au discutat cu prefectul județului și primarii localităților Pechea, Slobozia Conachi și Izvoarele, zone în care a fost necesară evacuarea preventivă a localnicilor, pentru identificarea măsurilor necesare restabilirii stării de normalitate în cel mai scurt timp.

Cei doi oficiali MAI au vizitat și locurile de cazare ale echipajelor de intervenție din județele Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și municipiul București, relocate în sprijinul pompierilor gălățeni încă de acum trei zile. În urma analizării situației din teren, au fost regândite raioanele de intervenție, prin redistribuirea personalului și a tehnicii în zonele unde apele au generat efecte considerabile.

Luni, potrivit comunicatului de presă, forțele de intervenție vor fi suplimentate cu 30 de pompieri cu trei motopompe remorcabile și 10 transportabile de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Vaslui, Vrancea și Brăila, care vor derula misiuni pentru decolmatarea fântânilor din localitățile Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi. În sprijinul populației, în zonă au fost trimiși 900 de saci de dormit de către Crucea Roșie, bunuri ce sunt distribuite cu ajutorul pompierilor salvatori. În toată această perioadă, forțele operative acționează, alături de autoritățile locale, cu instalații pentru potabilizarea apei, motopompe de mare capacitate și alte mijloace tehnice pentru evacuarea apei și a mâlului din gospodăriile afectate.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Au fost deschise, la Galaţi, încă patru puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi. Ce se poate dona şi unde

Punctele de colectare sunt gestionate de Primăria municipiului Galaţi care a anunţat că se pot aduce donaţii începând de marţi, de la ora 9,00 şi până duminică la ora 19,00. Sunt deschise puncte de colectare şi la toate bisericile din judeţele Galaţi şi Brăila.

Primăria Municipiului Galaţi a anunţat că a amenajat patru puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi, în care cetăţenii pot dona alimente neperisabile, apă potabilă, haine, obiecte de igienă personală şi pături. Acestea vor adunate, sortate şi apoi reîmpachetate pentru a fi distribuite apoi către persoanele care au avut de suferit în urma inundaţiilor de săptămâna trecută din judeţul Galaţi.

Cele patru puncte în care se vor colecta ajutoarele sunt: Esplanada de la Potcoava de Aur; Esplanada de la Sala Sporturilor; Piaţa „General Berthelot” din Micro 40 şi Staţia de Sortare a Ecosal din cartierul Barboşi. Cele patru locaţii vor fi deschise zilnic, între orele 9,00 şi 19,00, începând de marţi, 18 octombrie 2016, şi până duminică, 23 octombrie 2016. De asemenea, puncte de colectare a ajutoarelor sunt deschise şi în toate parohiile din judeţele Galaţi şi Brăila, la iniţiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Autorităţile fac un apel către donatori să aducă doar alimente neperisabile, respectiv ulei, zahăr, făină etc, ambalate şi cu ambalajul original închis. Nu se acceptă mâncare gătită sau semipreparate şi nici produse alimentare cu termen de expirare mai scurt de 120 de zile. Se mai poate dona apă îmbuteliată în ambalajul original nedesfăcut, dar şi obiecte de igienă personală (săpun, prosoape, pastă de dinţi etc) nefolosite, precum şi haine în stare bună. De asemenea, este bine de ştiut că nu se acceptă haine murdare, rupte, pătate, mucegăite sau excesiv de uzate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Casele inundate la Galaţi, construite pe amplasamente afectate de inundaţii şi în 2013, în pofida recomandărilor făcute de MAI

Multe dintre casele afectate de inundaţiile de săptămâna trecută din judeţul Galaţi au fost construite, cu autorizaţii de la primării, în zone care în anul 2013 au fost puternic inundate, autorităţile locale nerespectând recomandările făcute de MAI atunci, a declarat ministrul Dragoş Tudorache.

"Este important de precizat faptul că ne referim tot la zonele unde şi în 2013 au fost inundaţii asemănătoare, atunci cu efecte tragice, au murit oameni în acel moment. (...) Ceea ce este important de spus este şi faptul că am constat acum în investigaţiile pe care le-am făcut, de miercuri până astăzi, că în mare parte casele afectate acum de inundaţii au fost construite pe aceleaşi amplasamente ca cele afectate acum trei ani, în ciuda recomandărilor foarte clare făcute la acel moment către primăria locală, să nu se mai emită autorizaţii în aceleaşi amplasamente tocmai pentru că exista pericolul unor astfel de inundaţii. Este foarte important ca şi autorităţile locale să-şi înţeleagă responsabilitaţile pe care le au în astfel de situaţii, altfel riscăm de fiecare dată când se produc astfel de fenomene meteorologice să ne aflăm în faţa unor riscuri asemănătoare. E foarte important să învăţăm din această lecţie, e păcat că nu am învăţat în 2013 (...).", a susţinut ministrul de interne.

Oficialul MAI susţine că acum se evaluează pagubele din judeţul Galaţi, pentru a şti dimensiunea ajutorului ce urmează să fie acordat.

"Aşteptăm aceste evaluări până mâine, astfel încât să putem în şedinţa de Guvern de miercuri să luăm decizia cu privire la nivelul ajutoarelor acordate în aceste localităţi. (...) Consider că e o problemă în faptul că se emit în continuare autorizaţii de construire în zone inundabile. Nu este de competenţa Ministerului de Interne să intervenim pe zona autorităţilor locale, dar în mod evident cu învăţămintele pe care le-am tras din situaţia de săptămâna trecută voi sesiza colegii de Guvern, pe domnul vicepremier Dîncu şi vom vedea care sunt formulele cele mai adaptate pentru a lucra cu autorităţile locale şi a le sensibiliza în a-şi schimba modalitatea de acordare a acestor autorizaţii de construcţie", a spus Dragoş Tudorache.

Potrivit unui comunicat remis de MAI luni agenţiei de presă MEDIAFAX, forţele de intervenţie au fost solicitate, în total, în 143 de localităţi din 14 judeţe, cele mai grave situaţii fiind înregistrate în judeţul Galaţi, în localităţile Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea şi Schela. În aceste trei localităţi au fost evacuate 1.270 de persoane, cele mai multe, peste 600, doar din Slobozia Conachi. În prezent, 28 de persoane se află încă în spaţii puse la de autorităţile locale- 25 la sala de sport din Pechea, două în şcoala de la Cuza Vodă şi o persoană în sala de sport de la Slobozia Conachi. Potrivit MAI, alte 113 de persoane sunt cazate la rude. În judeţul Galaţi inundaţiile au afectat 809 locuinţe, dintre care grav 36, 15 drumuri judeţene, 17 drumuri comunale şi 43 de poduri şi podeţe.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Gigi Becali, în ajutorul sinistraţilor din judeţul Galaţi

  • "Nu contează cât costă. Oamenii trebuie să îşi reia viaţa ca înainte de inundaţii", a fost mottoul latifundiarului

Ploile de săptămâna trecută au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Inundaţiile au afectat 22 de localităţi. Conform unui prim bilanţ, 743 de locuinţe au fost inundate, 35 dintre acesta fiind grav avariate. De asemenea, 1.270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela.

Poveştile oamenilor din Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea au ajuns şi la urechile lui Gigi Becali. Impresionat de drama bătrânilor care au rămas fără agoniseala de-o viaţă, de poveştile oamenilor care se văd nevoiţi să o ia, din nou, de la capăt, Gigi Becali a decis să făcă un nou gest umanitar, ca, de altfel, şi în 2013, când a şi fost numit cetăţean de onoare al localităţii Slobozia Conachi.

A vrut să-i cunoască pe oameni

De data aceasta, însă, latifundiarul a ţinut să fie prezent în fiecare dintre localităţile afectate de ape şi să stea de vorbă cu oamenii. Tocmai de aceea, ieri dimineaţă, a venit în judeţul Galaţi. Nu cu mâna goală, ci cu mai multe camioane, încărcate cu pături, saltele, lopeţi, mături şi roabe. "Am 200 de lopeţi şi 200 de roabe. Am venit şi cu vreo 50 de oameni, ca să îi ajutăm pe localnici la curăţenie. Am spus că le refac şi casele şi aşa voi face. La mine, când e da e da şi când e nu e nu. Acum e da şi mă ţin de cuvânt. Nu contează cât va costa, important este ca oemnii să îşi poată relua viaţa aşa cum au avut-o înainte de inundaţii. O să mergem să vedem cine are nevoie şi de frigider, aragaz, butelie. Le cumpăr pe toate. Dumnezeu mi-a ajutat mie şi eu vreau să îi ajut pe amărâţii aştia. O să vină nişte oameni şi de la Frăţia Ortodoxă, să ajute la curăţenie", ne-a declarat, în faţa primăriei din Slobozia Conachi, Gigi Becali.

De aici, Becali, însoţit de primarul Emil Dragomir, a mers la Căminul Cultural, unde s-au descărcat saltelele, roabele şi lopeţile. Impresionat de bătrânii veniţi să îşi spună oful, Gigi Becali s-a apucat de organizare. "Trei oameni, cu lopeţi. Megeţi la doamna şi o ajutaţi la curăţenie. Roaba şi lopeţile le lăsaţi acolo", dădea indicaţii latifundiarul.

Becali a mers şi în câteva locuinţe afectate de inundaţii, pentru a vedea cu ce se confruntă oamenii.

Scandal la Cuza Vodă

După ce au fost descărcate materialele la Căminul Cultural din Slobozia Conachi, Gigi Becali a mers mai departe, la Cuza Vodă, pentru a dona şi aici din lucrurile aduse de la Bucureşti. Popasul s-a făcut în curtea şcolii din localitate, unde îl aştepta o mare de oameni. Aici au apărut şi problemele, primarul fiind depăşit de situaţie. Imediat ce s-a început descărcarea saltelelor, oamenii au vrut să le ia acasă. Aşa au apărut şi vociferările. „De ce să ia ăla, că lui nu i-a intrat apa în casă deloc. E o nebunie”, spuneau oamenii.

Lângă gardul şcolii, două femei păzeau saltelele. „O să păţim ca în 2013. Ia doar cine trebuie, nu cine are nevoie. Le păzim aici. Noi nu avem pe ce dormi şi avem nevoie de ele. Stau şi le păzesc, ca să nu mi le ia cineva care nu a fost inundat”, ne-a spus una dintre femei.

După această discuţie, s-a luat decizia ca toate saltelele să fie depozitate în şcoală şi să fie ulterior distribuite de primărie.

Din marea de oameni din curtea şcolii de la Cuza Vodă, o femeie a reuşit să îl impresioneze pe Gigi Becali, care a decis să intre în şcoală. Aici, într-o sală de clasă,  era cazat, pe o saltea, un bărbat din localitate. De la soţia sa, am aflat că bărbatul are cancer pulmonar şi că nu mai au unde să doarmă. Deşi Becali s-a oferit să sune un medic de la Bucureşti şi să îi aranjeze bărbatului transportul al spital, acesta a refuzat. „Nu vrem decât să fim ajutaţi să ni se facă o cameră, ca să avem unde dormi. Nu ne trebuie nimic altceva. Nu am cum să-l duc la spital, că nu am bani”, s-a plâns femeia.

Impresionat, Gigi Becali le-a oferit bani pentru medicamente şi l-a rugat pe primar să se asigure că familia va avea o cameră unde să doarmă de acum înainte.

„Oamenii nu trebuie să îşi piardă nădejdea în Dumnezeu, Eu voi face tot ce îmi stă în putere să îi ajut. Le cumpăr şi lemne de foc pentru la iarnă, numai să îşi poată relua viaţa ca înainte de inundaţii”, a adăugat Becali, care nu a ezitat să scoată bani din buzunar pentru fiecare om care îşi spunea tragedia prin care trece.

Două TIR-uri cu alimente

Drumul latifundiarului a continuat, iar următoarea oprire a fost la Căminul Cultural din Pechea, unde au fost, de asemenea, descărcate saltele, roabe şi lopeţi.

Pe lângă toate acestea, Gigi Becali a cumpărat şi alimente pentru a fi distribuite sinistraţilor.  „Am adus mâncare pentru două mii de persoane. Salam, mălai, ulei,  zahăr, făină, apă, conserve, de toate vor ajunge în cele patru localităţi: Costache Negri, Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă.  În 2013, am fost acuzat că am spălat bani la firmele de la care eu de fapt am cumpărat alimente pentru sinistraţi, cu facturi, cu tot ce trebuie. Acum să vedem ce se va întâmpla”, a conchis Gigi Becali.

Pe lângă toate alimentele şi bunurile aduse de Gigi Becali, alte ajutoare au ajuns în comunele afectate de inundaţii de la Crucea Roşie, acestea fiind distribuite de pompierii gălăţeni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

24 de module pentru sinistraţii din Pechea

Primăria din Pechea a solicitat 24 de module pentru persoanele a căror case nu mai sunt locuibile, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, locotenent colonel Eugen Chiriţă. Potrivit acestuia, solicitarea a venit în urma şedinţei  Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, care a analizat evoluţia  situaţiei din localitate pentru a identifica măsurile imediate necesare reabilitării şi refacerii zonelor afectate.

Un număr de 35 de case din judeţul Galaţi sunt foarte grav afectate în urma evacuării apei din acestea şi după o evaluare primară efectuată de autorităţile locale. În urma evaluării primare, sunt  foarte grav afectate 13 locuinţe din Cuza Vodă, 20 de case din Pechea şi două din Slobozia Conachi.

În localităţile afectate de inundaţii, o sută de pompieri intervin în continuare pentru înlăturarea efectelor generate de inundaţii. Se continuă evacuarea apei din curţi şi grădini şi decolmatarea fântânilor.

De asemenea, continuă acţiunile de distribuire a celor 805 saci de dormit de la Crucea Roşie pentru persoanele afectate de inundaţii. Au fost distribuiţi 270 la Pechea, 315 la Cuza Vodă şi contiună distribuirea celor 220 la Slobozia Conachi. 

Se monitorizează permanent situaţia operativă şi sunt analizate prognozele emise de către autorităţile competente cu privire la manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice din perioada următoare.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Tragediile oamenilor loviţi de inundații. Al doilea coșamr în ultimii trei ani

O săptămână de coşmar. Asta a fost pentru locuitorii din Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea săptămâna care tocmai s-a încheiat. Coşmarul continuă însă pentru mii de oameni care şi-au văzut casele inundate în urma viiturii din data de 12 octombrie. În fiecare comună găseşti poveşti tragice, oameni care nu mai au lacrimi să îşi plângă necazul. Pe orice uliţă te întâmpină priviri triste, iar fiecare om parcă ar vrea să îţi spună prin ce trece.

„Nu veniţi şi la mine? Să vedeţi cu ce am rămas după ce s-au retras apele?”, sunt întrebările pe care le auzi la fiecare poartă. Oamenii nu îţi cer nimic, vor doar să mai vadă cineva cu ce se confruntă şi să îşi descarce sufletul. Încerci să găseşti o vorbă bună pentru fiecare şi îţi dai sema că nu poţi decât să le asculţi poveştile şi să le transmiţi mai departe, în speranţa că se va găsit o mână de ajutor şi pentru ei.

Tocmai de aceea, vă prezentăm mai jos o mică parte dintre cazurile întâlnite în comunele din judeţul Galaţi după inundaţii.

Lacrimi de neputinţă la Slobozia Conachi

La Slobozia Conachi i-am cunoscut pe Liliana şi Alexandru Neagu. Liliana plânge şi încearcă să îşi ascundă lacrimile. Nu mai are putere să vorbească despre ce i s-a întâmplat. Cu greu reuşeşte să spună că acum dorm sub cerul liber. „Ne-a distrus şi în 2013, acum ne-a distrus iar. Am muncit toată viaţa şi ne-a distrus într-o fracţiune de secundă. Am reuşit să salvăm doar nişte cereale. Dormim sub cerul liber, ca nişte câini”, povesteşte Liliana Neagu. Lacrimile îi năpădesc pe obraz, aşa că că soţul îi vine în ajutor. „Suntem nespălaţi de o săptămână. Suntem mai rău decât câinii vagabonzi. Apa a fost foarte mare şi ne-a stricat tot. Am fost inundaţi şi în 2013. Ne-am refăcut casa, am betonat-o, am turnat ciment, dar degeaba. Au apărut o mulţime de fisuri, pereţii se înclină. Avem şi modulul de atunci în curte. Şi el a fost inundat, dar l-am curăţat deja şi lucrurile care mai erau bune le-am depozitat acolo. Cred că la iarnă o să dormim în modul. Ne cumpărăm un calorifer şi dormim acolo”, ne-a explicat Alexandru Neagu.

Mobila din casa celor doi soţi este plină de noroi, pereţii sunt fisuraţi, iar hainele sunt depozitate pe prispă. Deşi li se citeşte neputinţa pe chip, Liliana şi Alexandru se străduiesc să îşi cureţe casa, pentru a se întoarce la viaţa normală pe care o duceau înainte de 12 octombrie.

Salvaţi în mansardă

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la familia Pelin, din Pechea. Aici, după inundaţiile din 2013, oamenii s-au chinuit să îşi reconstruiască imobilul, ba chiar au ridicat o aripă nouă, din bolţari. Nu au reuşit să o termine, dar se bucură că au construit mansarda şi acoperişul, pentru că altfel nu ar fi avut unde să se refugieze atunci când a venit apa. „Ne-am refugiat în pod. Am avut noroc, că altfel ne lua apa. Totul a venit foarte repede, ca şi în 2013, dar acum fost mult mai rău”, ne-a spus Dumitru Pelin.

Acum stau la lumina lumănărilor, pentru că nu mai au lumină, iar hainele cu care ar fi trebui să meargă la serviciu sunt ude. „S-a luat până şi curentul. În casă este totul distrus. Am reuşit să ridicăm şifonierele pe nişte scaune, în rest totul e plin de apă şi noroi. Apa a fost mai mare cu vreo 40 de centimetri decât în 2013”, ne povesteşte Dumitru Pelin, în timp ce ne arată crăpăturile de pe pereţi. Un perete al casei este deja înclinat, iar pe jos totul este umflat. Până şi şapa de ciment a fost distrusă. „Pe sub şapă izvora apa. Trebuie să scot tot afară şi o reconstruiesc. Am probleme de sănătate, dar vom face tot ce putem. După 2013, am făcut un brâu de ciment la casă, dar apa tot a intrat. Îmi e teamă că vor cădea pereţii. Am reuşit, cu ajutorul vecinilor, să spălăm pe aici şi să curăţăm noroiul, dar nu se poate dormi încă în casă”, a completat bărbatul.

În aripa nouă de casă, care nu are nici geamuri şi nici nu este încă tencuită, stau la uscat lucrurile familiei Pelin. „Am băgat şi porcii în casă, că altfel îi lua apa. Atât am reuşit să salvăm, în rest nu am avut timp de nimic. Găinile nici nu ştiu unde sunt, probabil le-a luat apa. Nici documentele cred că nu le mai avem”, a adăugat Dumitru Pelin.

Trei copii lăsaţi fără nimic

Situaţia este şi mai dramatică la Nicuţa Călin, mamă a trei copii. În curtea ei, câţiva pompieri lucrau la îndepărtarea noroiului. În casă, femeia se chinuia să facă curăţenie. Cu mâinele pline de noroi, nemâncată, Nicuţa Călin roboteşte tot timpul. Ne-a arătat casa, iar când a ajuns în camera în care unul dintre pereţi stă să se dărâme, ochii i s-au umplut iar de lacrimi. Un alt perete este crăpat şi devine din ce în ce mai nesigur. „Şi în 2013 am păţit la fel. Nu mai pot, dar ce să fac? Totul este plin de mâl, a intrat peste tot. Am tencuit pereţii afectaţi de apele din 2013. Cu ce mai recostruisec eu acum o casă?”, se întreabă, mai mult retoric, femeia.

Apa a intrat şi în dulapurile în care copiii îşi ţineau rechizitele, dar şi în modulul pe care îl aveau în curte. Acesta a fost curăţat pentru ca femeia să îşi poată depozita lucrurile pe care le spală. „Nu am nici unde să fac mâncare pentru copii. Ne-au mai adus cunoştinţele câte o farfurie de mâncare”, ne-a mai spus Nicuţa Călin.

Oboseala i se citeşte pe chip, dar nu se opreşte din muncă. Îşi doreşte ca autorităţile să o ajute să îşi recosntruiască o cameră, în care să-şi poată ţine copiii, pentru ca aceştia să nu se îmbolnăvească din cauza umezelii. Momentan, singurul ajutor pe care l-a primit a fost cel de la pompieri. Ei au ajutat-o să scoată nămolul din curte şi să evacuaze apa din casă.

Cazaţi în şcoală

Tot pentru o cameră se roagă şi o familie din Cuza Vodă. Nu au rămas cu nimic după inundaţii, iar el este cazat într-o sală de clasă în şcoala din localitate. Are cancer pulmonar şi nu se mai poate ridica din patul improvizat. Soţia sa se vede neputincioasă în faţa celor întâmplate, mai ales că trebuie să stea lângă soţul ei mai tot timpul, acesta fiind imobilizat la pat.

Tot în şcoli au fost cazaţi şi alţi localnici, dar aceştia au preferat să se întoarcă în gospodării, pentru a încerca să îşi cureţe imobilele şi să îşi reia viaţa.

Mai e mult până la normal

Acestea sunt doar câteva dintre poveştile tragice ale oamenilor din comunele afectate de inundaţii. În paginile ziarului nostru aţi putut citi şi altele, la fel de impresionante. Din păcate, însă, după primele evaluări, s-a stabilit că inundaţiile au afectat 743 de imobile, 35 dintre ele (13 locuinţe din Cuza Vodă, 20 locuinţe din Pechea şi două din Slobozia Conachi) fiind grav avariate. Mulţi dintre cei care şi-au văzut casele distruse au fost nevoiţi să doarmă la rude, la vecini sau chiar în sălile de sport din localităţile de domiciliu.

Primarii din fiecare comună au făcut comisii, care merg din casă în casă pentru a evalua situaţia. Este posibil ca numerele prezentate până acum de autorităţi să crească, mai ales că nu toţi cei afectaţi de ape au ajuns la primării pentru a anunţa ce li s-a întâmplat.

Între timp, au fost trimise alimente şi apă de la rezerva de stat, iar cei de la Crucea Roşie s-au implicat şi ei în diferite campanii de strângere a alimentelor. Mai mult, în zonele afectate au fost aduşi saci de dormit, saltale, pături şi lenjerii. Unul dintre donatori este chiar Gigi Becali, care, după ce a adus 500 de saltele şi două TIR-uri cu alimente, a decis să mai trimită alte două TIR-uri cu saltele şi pături.

Viaţa nu poate reveni încă la normal în localităţile afectate de inundaţii. Autorităţile recunsoc că totul a fost mult mai rău decâât în 2013, dar că acum au mai multă experienţă şi sunt mult mai organizate, aşa că totul ar trebui să reintre în normal mult mai repede. Până atunci, însă, mai este mult de muncă şi este mare nevoie de ajutor.

Proporţiile dezastrului, în cifre. Estimări

Cifrele vehiculate momentan de autorităţi arată proporţiile dezastrului de săptămâna trecută din judeţul Galaţi: 22 de localităţi afectate, 743 de case inundate, 1.270 de persoane evacuate (600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela), 35 de lociunţe grav afectate, 3,5 milioane de metri cubi de apă adunaţi pe Drumul Naţional 25, pe raza localităţii Vameş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de voluntari creştini au ajutat la curăţarea de nămol a gospodăriilor lovite de inundaţii în judeţul Galaţi

Familiile sprijinite de echipele de voluntari au primit pachete cu alimente de primă necesitate, apă şi obiecte igienico-sanitare, iar în perioada următoare, în funcţie de necesităţi, Protoieria Tecuci va trimite în parohiile sinistrate un transport de cereale şi lemne pentru iarnă.

Gravele inundaţii care s-au abătut la mijlocul săptămânii trecute peste judeţul Galaţi şi îndemnul la solidaritate şi întrajutorare adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au sensibilizat şi bunii credincioşi din alte parohii. În acest context, mai multe echipe de voluntari din mai multe parohii din zona Tecuciului, prin implicarea protoiereului Gheorghe Joghiu şi a altor preoţi au mers, pe 18 octombrie, în localităţile Pechea şi Slobozia Conachi pentru a oferi o mână de ajutor credincioşilor de aici, la decolmatarea caselor şi curţilor afectate, la spălarea covoarelor şi eliminarea mobilierului şi celorlate bunuri distruse de apă. De asemenea, familiile sprijinite de echipele de voluntari au primit pachete cu alimente de primă necesitate, apă şi obiecte igienico-sanitare, iar în perioada următoare, în funcţie de necesităţi, Protoieria Tecuci va trimite în parohiile sinistrate un transport de cereale şi lemne pentru iarnă. Totodată, preoţii şi unele familii din parohiile inundate s-au mobilizat pentru a prepara şi oferi câte o masă caldă tuturor persoanelor aflate în dificultate, mai ales celor care nu au unde locui şi care sunt cazaţi temporar în sălile pentru activităţi sportive.

În cursul serii, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie şi Liga Tineretului Ortodox din Tecuci au trimis în localităţile sinistrate alimente neperisabile, pături, detergenţi şi obiecte de igienă personală. „Arhiepiscopia Dunării de Jos adresează şi pe această cale mulţumiri tuturor celor care s-au implicat şi se vor implica în acţiuni de solidaritate cu persoanele sinistrate din judeţul Galaţi”, a precizat biroul de presă al instituţiei.

Vă reamintim că Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost prima entitate care a donat bani (50.000 de lei) şi a iniţiat colecte de alimente şi haine pentru sinistraţi. De la începutul inundaţiilor şi până în prezent, parohiile gălăţene au asigurat masa caldă pentru salvatori, dar şi pentru familiile aflate în dificultate.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Continuă evaluarea pagubelor produse de inundații

În județul Galați, continuă evaluarea pagubelor produse de inundații, proces demarat la începutul săptămânii. Conform unui raport preliminar raportat de primarii localităților în cauză, au fost afectate în total 474 de locuințe, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, locotenent colonel Eugen Chiriță. Din acestea, 192 sunt în comuna Pechea, 162, în comuna Cuza Vodă și 120 la Slobozia Conachi (90, în satul Slobozia și 30, în satul Izvoarele). Totodată, au fost inventariate 143 de fântâni colmatate, din care apa este improprie folosirii. Totuși, în fiecare sat inundat există instalații de potabilizarea apei de unde localnicii pot lua apă atât pentru pentru igienă proprie, cât și pentru adăpatul animalelor. Pentru băut, localnicii au primit și încă primesc apă îmbuteliată, a mai precizat Eugen Chiriță.

Pe de altă parte, gălățenii afectați de inundații au casele cu pereții uzi și reci, iar temperaturile de afară nu îi ajută deloc. Pentru a nu se îmbolnăvi peste iarnă, autoritățile locale inventariază familiile care vor avea nevoie de locuințe modulare. În timp ce o primă evaluare arată că la Pechea, unde apa a intrat în 192 de locuințe, sunt necesare 24 de locuințe modulare, la Slobozia Conachi nu se cer module. Emil Dragomir, primarul din comuna Slobozia Conachi a inventariat casele grave afectate, dar spune că nu va cere locuințe modulare pentru că “avem module de la inundațiile din 2013, avem 31 de module și le vom repartiza oamenilor care au nevoie de ele. Numai că este o problemă - și în aceste module a intrat apa, așa că mai întâi trebuie curățate”. De altfel, există șanse mai mari ca familiile afectate de inundații să se mute mai repede în modulele rămase de la inundațiile din 2013 decât în cele trimise de Guvern, pentru că transportul acestora din urmă este unul anevoios, pe platforme, care va necesita timp.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare din rezerva de stat pentru sinistraţii din Galaţi de peste 177 milioane de lei

Guvenrul a aprbat, în şedinţa de miercuri, scoaterea din rezerva de stat a unor produse în valoare de 177,2 milioane de lei pentru locuitorii a trei localităţi din judeţul Galaţi - Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi - afectaţi recent de inundaţii. Produsele au fost deja distribuite, hotărârea de miercuri fiind luată în vederea compltării rezervei de stat. ”Au fost distribuite 18.000 l de apă minerală, 3,6 tone conserve din carne de porc, 3 tone conserve pate de ficat, 20 de tone de motorină şi o tonă de benzină”, a anunţat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Produsele au fost deja distribuite, iar decizia oferă suportul legal necesar completării rezervei de stat. ”Hotărârea adoptată de Guvern completează stocurile din rezerva de stat, iar fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă de stat pentru apă minerală, conserve carne de porc, conserve pate de ficat şi motorină se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne - Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a precizat Guvernul.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Alocare de urgenţă a ajutoarelor financiare de la CJ către sinistraţi

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat, astăzi, în şedinţă extraordinară, 771.000 de lei, bani destinaţi comunelor afectate de inundaţiile de săptămâna trecută. Din această sumă, 150.000 de lei reprezintă costurile transportului şi amplasării în curţile sinistraţilor a 32 de locuinţe modulare, iar 621.000 de lei, bani pe care primăriile localităţilor Pechea, Cuza Vodă, Costache Negri şi Slobozia Conachi îi vor folosi pentru ca sinistraţii să primească mobilier, cazarmament, sobe şi hrană.

Defalcat, CJ Galaţi a alocat 200.000 de lei comunei Pechea, 196.000 - Cuza Vodă, 38.000 de lei - Costache Negri şi 187.000 de lei - Slobozia Conachi.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, sumele vor fi folosite de primării pentru a achiziţiona cele necesare persoanelor afectate de inundaţii (paturi, saltele, cazarmament, sobe, calorifere electrice, plite de gătit), dar şi pentru mâncarea sinistraţilor. Potrivit sursei citate, alocaţia de hrană a fost stabilită la 10 de lei pe zi, similară cu alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale, pentru că nu există nici un act normativ care să prevadă o alocaţie de hrană pentru persoane afectate de inundaţii. Totuşi, alocaţia de hrană va fi acordată fiecărei persoane pentru o perioadă de 30 de zile, urmând ca fiecare primărie să decidă dacă banii se vor acorda cash sinistraţilor, sau sub formă de alimente.

Consiliul Judeţean a mai alocat şi 150.000 de lei, pentru a transporta un număr de 32 de locuinţe modulare, rămase în judeţ de la inundaţiile anterioare, în curţile celor din Pechea şi Cuza Vodă, ale căror case nu mai pot fi locuite. “Sunt locuinţe modulare din alte localităţi care au fost inundate în 2013, din Cuca, Cudalbi, Corod. Ele vor fi luate de acolo şi duse astfel - 24 de containere vor merge la Pechea şi 8 la Cuza Vodă”, a mai declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Autorităţile judeţene estimează că în acest sfârşit de săptămână, vor pregăti locurile unde vor fi aduse locuinţele modulare (se va aşeza un strat de balast în curţile oamenilor, căci acestea încă au noroi), astfel încât, de luni, locuinţele modulare să fie amplasate în curţile sinistraţilor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Locuinţe modulare pentru cei afectaţi de inundaţii

Cele 32 de locuinţe modulare ce ar urma să ajungă în Pechea şi Cuza Vodă, grav afectate de inundaţiile din 12 octombrie, ar putea fi instalate în curţile oamenilor cel mai probabil miercuri, primele două zile ale săptămânii fiind rezervate pregătirii locurilor unde vor fi instalate acestea.

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat, la finele săptămânii trecute, 150.000 de lei, pentru a transporta un număr de 32 de locuinţe modulare, rămase în judeţ de la inundaţiile anterioare, în curţile celor din Pechea şi Cuza Voda, ale căror case nu mai pot fi locuite. Locuinţele modulare vor fi luate din localităţile Cuca, Cudalbi şi Corod, sate inundate în 2013, dar care, de această dată, nu au mai fost afectate de ape. Locuinţele modulare vor fi instalate în curţile sătenilor ale căror case au fost afectate de ape, astfel încât modulele să poată fi alimentate de la reţeaua de energie electrică, încălzirea acestor spaţii asigurându-se cu radiatoare electrice.

Totuţi, până la instalarea locuinţelor modulare în curţile celor din Pechea şi Cuza Vodă, trebuie pregătit terenul, acoperindu-se noroiul din curţile oamenilor cu un strat de balast, material pus la dispoziţie tot de CJ Galaţi. Potrivit primarilor din Pechea şi Cuza Vodă, aceste pregătiri se vor desfăşura timp de doua zile şi abia după aceea vor putea fi instalate locuinţele modulare. Potrivit celor doi primari, din cele 32 de familii care vor primi câte o locuinţă modulară, 30 de familii sunt cazate la rude sau prieteni, iar patru persoane sunt cazate în spații puse la dispoziție de autoritațile locale. Este vorba despre doi barbati fara locuinta, care sunt cazați la sala de sport din Pechea și de o familie a carei casa a fost afectata de inundații, care locuiește de aproape 2 saptamâni într-o sala de clasa din Cuza Voda.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galați a terminat de colectat donaţiile pentru sinistraţi. Ajutoarele vor pleca în judeţ

Săptămâna trecută, Primăria municipiului Galaţi a pus la dispoziţie mai multe căsuţe şi corturi unde s-au putut dona haine, încălţăminte, alimente neperisabile, apă potabilă şi pături.

Campania municipalităţii s-a dovedit a fi una de succes, astfel că toate donaţiile vor pleca în judeţ, către oamenii afectaţi de inundaţiile de la mijlocul lunii octombrie.

"Pe această cale, reprezentanţii municipalităţii le aduc mulţumiri cetăţenilor pentru implicare şi pentru donaţiile făcute. Acestea au fost deja depozitate şi în cel mai scurt timp se va organiza un transport pentru a fi livrate către localităţile din judeţ care au fost grav afectate de inundaţii", se arată în comunicatul emis de Primărie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.