Jump to content

Salubrizarea Galațiului se face cu 336 de măturători


dcp100168

Recommended Posts

Salubrizarea Galațiului se face cu 336 de măturători

În ultimele luni, pe adresa redacţiei au venit mai multe sesizări de la oamenii nemulţumiţi de activitatea din cartierele lor a muncitorilor Ecosal. Concret, cetăţenii reclamau lipsa de interes în momentul în care se face curăţenia, superficialitatea dovedită la strângerea gunoiului de la containere, chiar şi cuvintele grele aruncate de unii măturători atunci când erau atenţionaţi.

În încercarea de a lămuri aceste probleme, dar şi pentru o informare corectă a cetăţenilor asupra modului în care serviciul public Ecosal îşi desfăşoară activitatea, am stat de vorbă cu Vasile Taşcă, cel care coordonează activitatea muncitorilor care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi cu câţiva dintre cei care, zilnic, îşi iau mătura şi ies pe stradă, la serviciu.

336 de muncitori, 61 de superiori

Deşi pe statul de plată al Ecosal figurează 397 de muncitori pentru zona de curăţenie, întreţinere spaţii verzi, montarea mobilierului stradal etc., dintre aceştia doar 336 sunt muncitori cu mătura, ceilalţi fiind numiţi coordonatori sau agenţi. "Zilnic, pe străzile oraşului ies aproximativ 250 de oameni pentru curăţenie. Sunt trimişi pe zone, sunt însoţiţi de coordonatorii care le supervizează activitatea, aşa că sunt obligaţi să îşi facă treaba. În caz contrar, li se taie din ziua de lucru şi, implicit, din salariul primit la final de lună", ne-a explicat Vasile Taşcă.

Este de menţionat că un măturător de stradă, angajat al Ecosal, primeşte salariul minim pe economie, 925 de lei net, la care se adaugă bonurile de masă.

"Primim şi noi sesizări de la cetăţeni care ne reclamă că în anumite zone există gunoi în abundenţă, dar, cu toate intervenţiile noastre, aceste zone sunt puncte critice, unde ar trebui să intervină în forţă şi Poliţia Locală, nu doar muncitorii Ecosal", ne-a mai spus Vasile Taşcă.

Educaţia ecologică pentru un oraş curat

"Atât timp cât oamenii continuă să arunce gunoiul la întâmplare, ori să lase pungile cu gunoi menajer pe lângă coşurile stradale, în loc să le ducă în container, ele fiind astfel pradă câinilor, nu vom avea niciodată oraşul curat pe care ni-l dorim cu toţii. Oamenii trebuie să ştie că muncitorul Ecosal nu lucrează de capul lui, ci este verificat de un supervizor, care la rândul său este verificat de un alt agent. În plus, implementăm acum un sistem electronic prin care vom monitoriza în timp real activitatea fiecărui muncitor, pe zona desemnată", a mai explicat şeful de secţie Vasile Taşcă.

De altfel, despre educaţia ecologică ne-a vorbit şi Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi. "În primul rând, gălăţenii trebuie să înţeleagă că un oraş curat este unul în care şi oamenii păstrează curăţenia, nu în care doar măturătorii trec prin cartiere. Noi suntem un serviciu subordonat Primăriei Galaţi, iar din acest motiv acţionăm doar la ordinul Primăriei şi după un program bine stabilit. Pentru următorii ani, îmi propun o colaborare mult mai bună cu Poliţia Locală, astfel încât să fie stopat fenomenul de aruncare la voia întâmplării a deşeurilor menajere. Cred că, în acest sens, se poate trece, în primă fază, la avertismente verbale, iar ulterior la amenzi contravenţionale. Este necesar ca oamenii să înţeleagă că este şi de datoria lor să arunce gunoiul în locul special amenajat, nu peste tot prin oraş", ne spunea Mirela Furtună la scurt timp după investirea în funcţia de director Ecosal.

Autosesizarea, doar în anumite circumstanţe

Acuzaţi de multe ori de către cetăţeni că sunt orbi la punctele din oraş în care se strânge gunoiul, angajaţii Ecosal se apără. "Noi nu putem intra să curăţăm terenurile private de gunoi, pentru că este împotriva legii. Putem anunţa primăria, în cazul în care vedem astfel de lucruri, şi, dacă ni se dă undă verde, putem interveni. Noi ne autosesizăm doar în anumite circumstanţe, când există gunoi pe domeniul public, de regulă scos din grădinile blocului. Altfel, aşteptăm directivele primăriei", a conchis Vasile Taşcă.

Curăţenie în loc de închisoare

Din loc în loc, prin oraş, câţiva tineri dau cu mătura prin faţa unor secţii de poliţie, dar şi pe străduţe. Sunt cei care au primit pedepse cu suspendare, astfel că sunt obligaţi ca, timp de două ore pe zi, să fie la dispoziţia Ecosalului şi să facă muncă în folosul comunităţii. "Ei pot scăpa şi mai repede de pedeapsă, dacă optează pentru facerea mai multor ore de muncă pe zi. Legea spune că două ore au obligaţia, dar ei pot face cerere chiar şi pentru opt ore pe zi. Au şi target, patru saci menajeri plini pe oră. E un beneficiu şi pentru noi, dar şi pentru ei, la urma urmei, că îi mai responsabilizează un pic", ne-a mai spus Vasile Taşcă.

Pentru moment, însă, oraşul este, în continuare, plin de gunoaie. Chiar dacă lucrătorii Ecosal îşi fac, în mare, treaba, încă mai există câţiva care trag chiulul sau care fac curăţenie superficial. Oamenii vor continua, probabil, să sesizeze nereguli atât către noi, cât şi către cei de la Ecosal, însă unii dintre ei vor continua să şi arunce gunoiul pe unde apucă. Până când ambele părţi nu încep să tragă pentru acelaşi ţel, este clar că oraşul se va schimba mult prea încet pentru a putea fi observat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

O zi printre măturătorii de stradă. ”Dacă şi oamenii ar fi înţelegători, Galaţiul ar fi mult mai curat”

În ultimii doi, trei ani, numărul sesizărilor legate de curăţenia oraşului s-au înmulţit considerabil, iar odată cu alegerea fostului director al Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în funcţia de primar al Galaţiului, acestea au devenit din ce în ce mai prezente în viaţa de zi cu zi. În încercarea de a afla cum îşi fac treaba măturătorii stradali, dar şi pentru a vedea cum decurge o zi de muncă pentru ei, am mers în urma lor, timp de câteva ore şi chiar am stat de vorbă cu cei mai vechi dintre ei, cei care au prins atâţia directori şi atâtea generaţii de gălăţeni că nici nu mai ştiu să îi numere.

Programul începe la ora 6,00

Una dintre sesizările primite la ziar, legate de activitatea Ecosal, a fost legată de lipsa de punctualitate a lucrătorilor serviciului public. Practic, oamenii spuneau că măturătorii nu încep programul la ora la care ar trebui, ci, de fapt, mult mai târziu. "La ora 5,50 ne găsim la baracă, în cartierul unde suntem desemnaţi. Semnăm protecţia muncii, ne luăm echipamentele, mătura, containerul mobil, făraşul, şi pe teren. Eu fac meseria asta de 21 de ani, măturarea străzilor, că la Ecosal lucrez de 33 de ani", ne-a explicat Ali Mitriţă, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai serviciului public de salubrizare. În ceea ce priveşte prezenţa la baracă la ora 6,00, angajaţii Ecosal nu mai pot trage chiulul. "De ceva vreme, avem implementat un sistem de monitorizare, care acţionează şi ca pontaj. La ieşirea pe teren, legitimaţiile muncitorilor sunt scanate, astfel fiind făcută dovada că ei sunt la muncă. De altfel, pot fi urmăriţi şi din birouri, de către şefi, prin acest sistem. Scanarea se face de mai multe ori pe zi", ne-a explicat şi Valentina Ghionea, agentul de servicii responsabil cu zona Micro 39, Micro 38, Micro 40. 

După o viaţă în slujba curăţeniei oraşului, Ali Mitriţă recunoaşte că totul s-ar putea îmbunătăţi, dacă s-ar găsi înţelegere la cetăţeni. "În fiecare zi, eu dau cu mătura, schimb saci de gunoi, iar din urma mea e iar mizerie. Ies cetăţenii din bloc, lasă punguţa de gunoi pe coşul de gunoi sau, mai rău, sub el. Ambalaje, mucuri de ţigară, pahare de cafea, nici nu mai zic despre astea. Nu există respect pentru muncă. De câte ori am atenţionat câte un astfel de om, mi s-a spus că el plăteşte impozit, taxă de habitat, plăteşte gunoiul, aşa că eu sunt obligat să strâng", ne-a povestit bărbatul de 59 de ani.

Şi nu este singurul care şi-a dedicat o bună parte din viaţă curăţeniei urbei. Maria Doboş munceşte de 22 de ani pe străzi, cu mătura în mână. "E un loc de muncă. Decât să stau degeaba acasă, mai bine aşa. Mă trezesc dimineaţa, îmi iau mătura, şi încep să muncesc. Se strâng foarte multe gunoaie, de pe o zi pe alta, parcă mai multe decât ar putea crede cineva. De altfel, asta ni se şi spune uneori de către oameni, că nu dăm cu mătura cu zilele. Dar noi suntem aici zi de zi. Din păcate, la fel de repede se şi murdăreşte la loc", ne-a spus femeia, în timp ce strângea gunoaiele de pe spaţiul verde.

Fără frică, dar mereu cu grijă

"Eu nu folosesc niciodată mănuşi. Nu pot, mă încălzesc, transpiră palmele şi nu mai pot lucra. Nu mi-e frică să pun mâna pe gunoaie, dar când ajung acasă am mereu grijă să mă dezinfectez cu spirt. E musai, că altfel poţi să te îmbolnăveşti serios. Dacă ai grijă, nu te înţepi, nu te tai. Chiar dacă am strâns şi seringi, şi ace, şi sticle sparte, de toate", ne-a mai explicat doamna Doboş.

10 măturători la trei cartiere

"Oraşul era ceva mai curat acum 20 de ani, dar asta se întâmpla şi pentru că eram mai mulţi pe străzi. Se făcea treabă şi cu simţ de răspundere. Oamenii, din păcate, erau la fel. Tot indiferenţi, tot plătitori de taxe", ne-a spus Ali Mitriţă. De altfel, vineri dimineaţă, în cartierele Micro 38, Micro 39 şi Micro 40, la care se adaugă şi Fileştiul, erau doar 10 măturători. Pe unele străzi câte doi, pe altele doar unul. De altfel, întreaga organigramă a Ecosalului numără aproximativ 330 de muncitori stradali, puţini pentru un oraş de mărimea Galaţiului.

Curăţenia se întreţine şi cu ajutorul Poliţiei

"E drept că fără un pic de sprijin de la Poliţie nu avem nicio şansă. Nu zic să meargă un agent cu noi pe teren, dar măcar să îi amendeze pe cei care aruncă gunoiul aiurea. Altfel, noi ne chinuim degeaba. Nu vă zic ce găsesc pe unde dau cu mătura. Adică, pamperşi plini, tampoane cu sânge, plus... nevoi fiziologice, ca să nu le zicem pe nume", ne-a mai spus Valentina Ghionea, coordonatorul echipei din cartierele menţionate. Momentan, colaborarea dintre Ecosal şi Poliţia Locală nu s-a extins la nivel de amenzi, dar viitorul este imprevizibil. Până atunci, măturătorii stradali ai Ecosal îi roagă pe cetăţeni să arunce gunoiul responsabil, la coşul de gunoi sau la container.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.