Jump to content

Poştaşii gălăţeni, nemulţumiţi de salarii


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Poştaşii gălăţeni, nemulţumiţi de salarii

Una dintre cele mai importante revendicări ale sindicaliştilor din Poşta Română o reprezintă majorarea cu 200 de lei brut a salariului. Pentru acest lucru, dar şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi posibilitatea de a se pensiona anticipat, mii de poştaşi au ieşit în stradă în semn de protest, printre ei aflându-se şi cei gălăţeni, care au pichetat sediul Prefecturii.

Conform lui Adrian Tatu, liderul sindicatului gălăţean, din care fac parte aproximativ 550 de poştaşi, "din 26.000 de salariaţi la nivel naţional ai Poştei Române, sunt 14.000 care câştigă net 1.100 de lei. Nu e normal ca poştaşi cu 10-15 ani vechime, oameni calificaţi, să aibă un astfel de salariu. În comune mai ales, sunt poştaşi care nu au normă întreagă, iar ca salariu realizat este crunt. Peste 1.100 de salariaţi din ţară au program de şase ore, iar peste 500 au program de patru ore, astfel că peste 1.600 de salariaţi din Poşta Română au salariul net lunar între 450 şi 650 de lei. Este extrem de puţin. Un lucru extraordinar pe care vrem să-l introducem în contractul colectiv de muncă începând cu luna noiembrie este ca salariul minim din Poşta Română să fie de 1,2 ori mai mare decât salariul minim pe economie. Deci, automat, atunci când creşte salariul minim, să crească şi salariile în Poştă. Ar fi şi mai stimulant pentru angajaţi, pentru că să-ţi închei cariera, după 25 de ani de muncă în Poştă, cu un salariu în mână de nici 1.400 de lei… Nu mai zic de condiţiile de muncă pe care le avem; a fost o perioadă în care primeam periodic uniforme, încălţăminte… Primim şi acum, dar rar. Cert este că se vede pe poştaş cum este îmbrăcat, cu lucruri vechi”, ne-a spus Adrian Tatu.

O altă revendicare pentru care insistă sindicaliştii o reprezintă posibilitatea de pensionare anticipată în anumite cazuri. „Un factor poştal, ţinând cont de greutatea pe care o transportă zi de zi, se uzează la locul de muncă mult mai repede decât alţi salariaţi. Şi avem şi oameni care lucrează numai noaptea - cartatorii din centrele de tranzit. Pentru toţi aceştia încercăm să obţinem un fel de grupă de muncă. Vom face la nivel naţional o evidenţă a tuturor bolilor profesionale care au apărut (la picioare, la coloană), vom vedea la câţi dintre poştaşi se regăsesc acestea şi, cu rezultatele obţinute, vom face demersurile pentru a încerca să obţinem posibilitatea de a ieşi la pensie mai devreme", a continuat liderul de sindicat al poştaşilor gălăţeni.

O problemă de cinci ani, rezolvată printr-o frază

O altă problemă importantă a lucrătorilor din Poşta Română, dar care a fost rezolvată recent, a reprezentat-o posibilitatea de angajare pe termen limitat, de 30 de zile, a unor înlocuitori pentru agenţii poştali de la sate angajaţi pe posturi unice. "Din 2011, când s-a modificat Codul muncii, nu s-au mai putut angaja înlocuitori pentru agenţii poştali de la sate. La sate, în toată ţara, există un singur agent poştal angajat, pentru care, când îşi ia concediul de 30 de zile, trebuie să vină cineva să-l înlocuiască numai pentru această perioadă. E foarte greu ca cineva să aibă un loc de muncă numai pentru 30 de zile. Până la urmă, am reuşit să intrăm pe OUG 13/2013 şi, la art.10, am adăugat un nou alineat: „În vederea asigurării furnizării permanente a serviciului universal, furnizorul desemnat are dreptul să înfiinţeze posturi şi să angajeze salariaţi cu contracte individuale de muncă pe durată determinată, pe perioada concediilor de odihnă ale salariaţilor care ocupă posturi unice, în cazul localităţilor unde furnizorul nu are alţi salariaţi cu aceeaşi calificare”. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 august şi fraza asta ne-a rezolvat o problemă de cinci ani. În judeţul Galaţi, avem 64 de agenţi poştali salariaţi pe posturi unice. Până acum, când şi-au luat concediu, ei au fost înlocuiţi de poştaşii mai apropiaţi, prin delegare. Încă n-au venit normele pentru OUG 13, dar până acum, când se angaja un agent poştal, îi solicitau la angajare şi numele persoanei-înlocuitor pe perioada concediilor. De obicei, era o persoană din familie, căreia i se făceau acte în regulă pentru cele 30 de zile, ori o persoană de încredere pe care el o recomanda”, a încheiat Adrian Tatu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Poştaşii de la ţară continuă greva

Câteva zeci de poştaşi din zona de nord a judeţului Galaţi sunt în continuare în grevă, în timp ce preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România a transmis o adresă către reprezentanţii filialelor judeţene ale sindicatului ca să-i roage pe poştaşi să distribuie măcar pensiile şi ajutoarele sociale.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România - filiala Galaţi, Adrian Tatu, a declarat că joi după-amiază mai sunt în grevă spontană poştaşii din mediul rural din nordul judeţului, arondaţi zonei Tecuci. Potrivit acestuia, ceilalţi lucrători poştali din judeţ şi-au întrerupt lucrul joi dimineaţă doar între orele 8.00 şi 10.00.

Pe de altă parte, Tatu a declarat că a primit un document din partea conducerii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România care le adresează rugămintea reprezentanţilor filialelor judeţene ale sindicatului ca să-i roage pe poştaşi să distribuie măcar pensiile şi ajutoarele sociale, în urma unui apel al Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor. "Am primit din partea Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor rugamintea de a încerca să convingem factorii poştali să distribuie astăzi pensiile pentru a nu-i lăsa pe pensionari fără bani până luni. Unele Direcţii Judeţene de Muncă din ţară au semnalat dificultăţile cu care se confruntă beneficiarii ajutoarelor sociale. Astăzi este ultima zi de distribuire a pensiilor. Revolta şi protestul salaraţilor sunt îndreptate împotriva conducerii CN Poşta Româna care îşi bate joc de proprii salariaţi şi nu împotriva unor categorii sociale la fel de năpăstuite ca şi majoritatea salariaţilor din Poşta Română. De aceea, vă rog să faceţi tot posibilul pentru ca astăzi să fie duse fie şi numai pensiile şi ajutoarele sociale celor care le aşteaptă, aşa cum şi membrii noştri aşteaptă majoarea salarială cu care îi amăgeşte de 8 luni conducerea CNPR. Şi, evident, dată fiind scârba şi revolta salariaţilor, le vom respecta decizia, în situaţia în care sunt decişi să continue protestul, încercând în continuare să obţinem rezolvarea revendicărilor", se spune în adresa semnată de preşedintele SLPR, Matei Brătianu.

În judeţul Galaţi, în mediul rural sunt aproximativ 170 de lucrători poştali, circa 90 dintre ei fiind în zona municipiului Galaţi şi 80 în zona municipiului Tecuci.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Toţi poştaşii gălăţeni şi-au reluat lucrul

Toţi angajaţii Poştei gălăţene au revenit la lucru astăzi, după ce, cu o zi înainte, poştaşii rurali din zona de nord a judeţului au refuzat să mai iasă pe teren, în semn de protest faţă de majorarea salarială de doar 68 de lei, în medie, propusă de conducerea companiei.

"Poştaşii rurali au vrut, iniţial, să continue protestul şi vineri, dar apoi au hotărât să-şi reia activitatea. Pentru că sunt pensii şi ajutoare sociale de distribuit, oamenii nu au vrut să creeze tensiuni suplimentare", ne-a declarat liderul de sindicat al poştaşilor gălăţeni, Adrian Tatu. Conducerea Sindicatului Lucrătorilor Poştali a primit, joi, o scrisoare de la Asociaţia Naţională a Pensionarilor, prin care aceasta făcea apel la poştaşi să distribuie pensiile, pentru a nu-i lăsa pe pensionari fără bani până luni.

Totodată, negocierile între sindicalişti şi conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, privind majorarea salariilor, continuă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestele poştaşilor s-au încheiat

Luni seara, târziu, negocierile dintre conducerea Companiei Naţionale Poşta Română şi reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) s-au încheiat. Conform unui comunicat al companiei, părţile au convenit majorarea cu 80 de lei a salariilor de bază ale personalului încadrat de la clasa 3 la clasa 33, începând cu 1 ianuarie 2017. De la aceeaşi dată vor fi acordate tichete de masă cu valoarea nominală de 11,50 lei, faţă de 9 lei, cât este în prezent.

Conform liderului SLPR Galaţi, Adrian Tatu, este foarte important că acordarea tichetelor de masă cu valoarea de 11,50 lei va fi inclusă, ca drepturi salariale, în contractele individuale de muncă ale fiecărui salariat.

„Tichetele vor fi, astfel, securizate şi nu vor depinde, la un moment dat, de expirarea contractului colectiv de muncă”, ne-a declarat Adrian Tatu.

„Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poştei Române şi partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poştală va reveni la normal”, informează Poşta Română. Acordul cu sindicaliştii vine după o săptămână de proteste ale poştaşilor din toată ţara, inclusiv din judeţul şi din municipiul Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cresc salariile pentru 14.000 de poştaşi

Managementul Companiei Naţionale Poşta Română şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România au finalizat cu succes negocierile privind noul contract colectiv de muncă pe următorii doi ani. Contractul anterior a fost valabil pe o perioadă de zece ani.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului contract colectiv o reprezintă faptul că, în acest an, în perioada octombrie-decembrie, vor fi efectuate corecţii salariale, prin acordarea de clase de salarizare. Aceste corecţii vor consta în reaşezarea salariilor cuprinse între clasa 8 şi clasa 33, pe tranşe de vechime, urmărindu-se astfel rezolvarea diferenţelor salariale pentru angajaţii care ocupă aceleaşi funcţii şi au o vechime comparabilă în sistemul poştal. De asemenea, se creează premisele reducerii numărului de niveluri de salarizare şi pentru funcţiile din operativ, ceea ce va face ca fiecare funcţie să ajungă la salariul maxim într-o perioadă de 7-8 ani.
"Semnarea contractului colectiv de muncă pe perioada 2018-2020 creează stabilitate şi încredere în rândul salariaţilor din Poşta Română, dar cel mai important câştig al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, care se va aplica în perioada următoare, îl reprezintă corecţiile salariale de care vor beneficia 14.000 de salariaţi din companie, care, în acest moment, au salarii foarte mici. Aceste corecţii vin ca o gură de oxigen pentru salariaţii poştali şi se vor aplica în funcţie de vechimea în sistemul poştal", ne-a declarat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România - Filiala Galaţi, Adrian Tatu.
Foarte important pentru poştaşi este şi că prin noul CCM s-a introdus un spor pentru plata salariaţilor care preiau activitatea, temporar, pe posturi vacante. Până acum, în aceste locuri de muncă, activitatea o făceau salariaţii existenţi, dar fără nicio plată suplimentară.
Conform sindicaliştilor, noul contract are valabilitatea maximă permisă de legea în vigoare, respectiv doi ani (până la 1 mai 2020) şi menţine, aproape integral, prevederile din vechiul CCM. Printre noutăţi apare şi faptul că dacă un salariat cu o inaptitudine fizică sau psihică, dobândită în urma unui accident de muncă, este concediat, el va primi un ajutor bănesc de până la 30 de salarii, în funcţie de vechime. În vechiul CCM, acest ajutor era de maximum 6 salarii. S-a mai introdus, de asemenea, o indemnizaţie lunară acordată salariaţilor care lucrează în program zilnic fracţionat, sau "cu fereastră", în valoare de 180 de lei.
Nu în ultimul rând, administraţia şi sindicatul au convenit ca plata salariilor poştaşilor să se facă într-o singură tranşă pe lună.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

70 de poștași gălățeni, la protestul din Piața Victoriei

Circa 2.500 de poștași din toată țara sunt așteptați să participe sâmbătă, 14 mai, la mitingul de protest organizat în Piața Victoriei, la București, de către Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, cu sprijinul Blocului Național Sindical. Conform liderului de sindicat gălățean Adrian Tatu, la miting vor participa și 70 de poștași gălățeni – 50 din municipiul Galați și 20 din Tecuci.
Principala revendicare a sindicaliștilor o reprezintă majorarea salariilor, ținând cont de „starea avansată de sărăcie a salariaților Poștei Române – pentru 17.000 dintre angajați, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1.700 Iei”, conform unui comunicat remis de BNS.
Dar mai sunt și alte nemulțumiri. Printre acestea se numără „refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la creșteri salariale pentru angajați, în ciuda creșterii constante a prețurilor la energie, combustibili și produse alimentare, precum și „pericolul pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din oficiile de tranzit în urma introducerii automatizărilor și în lipsa abordării unor noi linii de business”. Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de inițiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă și drepturile salariaților.
„Această inițiativă este cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva salariaților. Este obligatoriu ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă. Nu vrem să fim puși în fața faptului împlinit și să decontăm lipsa de profesionalism a unora care vremelnic ocupă funcții de șefi”, se arată în documentul citat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.