dcp100168 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 O poveste banală cu final halucinantDe-a gardul la poarta nouăCând stai în apropierea unei pieţe sunt avantaje şi dezavantaje. De peste jumătate de an, locatarii blocului Z 3 din Micro 38 au învăţat pe propria piele care sunt avantajele şi dezavantajele locuitului în apropierea pieţei. Şi asta, după ce SADP a venit, într‑o zi de noiembrie 2007, şi a scos tot gardul împrejmuitor al spaţiului verde din jurul blocului. Gardul era urât, recunosc vecinii, din sârmă, fiare etc, mă rog, ca orice gard improvizat în jurul blocului. Însă plasa de fier făcea imposibil accesul pieţarilor şi beţivilor slabi de vezică în apropierea blocului. Motiv pentru care gospodinele deschideau ferestrele liniştite, iar mirosul de tocăniţă nu se amesteca cu alte miasme care se revarsă acum din grădină, mai ales în zilele călduroase. "Când au venit cei de la SADP şi au luat gardul din faţa blocului, ne‑au spus că se va monta altul, modern, cât de curând. Dar nu s‑a întâmplat asta nici până astăzi. Alături, la T 5 şi N 14 au pus gard, la noi nu! Fără împrejmuire, toţi beţivii din piaţă vin şi îşi fac nevoile în grădină. E mizerie şi de la cei din piaţă, mă ia cu greaţă când deschid fereastra la bucătărie. Ce‑o fi când or veni acuşi cu pepenii, nici nu vreau să mă gândesc", ne‑a spus Zaharia Vasiliu, unul din locatarii blocului Z 3 căruia îi pasă. "Evitaţi rahaţii", ne sfătuieşte de bine omul, când ajungem la locul cu pricina; grădina, sau, mai bine spus, maidanul care a fost grădină arată jalnic: pungi cu mizerie, cărbuni rămaşi după ce nişte români adevăraţi cu sânge de indian în vine au făcut grătar, aprinzând focul direct pe pământ, excremente de câine, de om, ce mai, nenorocire! "Ăştia din piaţă s‑au învăţat să vină şi să doarmă în grădină, în bălării", se mai plânge omul, care a făcut şi un calcul "nu ar trebui decât 120‑150 de metri de gard".Motanul de pasatDomnul Vasiliu nu s‑a lăsat doar în baza gândurilor, ci a încercat să acţioneze. "Am mers la SADP, am vorbit cu cei de acolo, i‑am întrebat dacă e vreo ordine în care se pun gardurile, că, uite, la blocul alăturat au pus... Am vorbit cu un domn Onofrei, care mi‑a spus să avem răbdare, că Z 3 nu e pe lista de priorităţi. Am sunat şi la primărie, la reclamaţii - 307775 şi mi‑a răspuns un domn care nu s‑a prezentat. Omul mi‑a spus că trebuie să vorbesc cu o doamnă Buruiană, dar că acum doamna e pe teren, să revin în 30 de minute. Am revenit peste două ore şi mi‑a zis că doamna e în concediu! Bătaie de joc", a comentat Vasiliu, nemulţumit. Ulterior, am aflat că doamna Buruiană lucrează la serviciul Reparaţii Clădiri, deci omul oricum nu ar fi aflat nimic în legătură cu gardul!�Cam aşa s‑ar putea prezenta, pe scurt, povestea aflată de la primărie. Am încercat să aflăm când se va monta gărduţ în faţa blocului Z 3, după ce, repetăm, din ordinul primăriei a fost dat jos cel vechi. Un fapt banal, la prima vedere, care însă a costat vreo cinci telefoane, câţiva nervi şi la urmă, un râs de om care face haz de necaz. Şeful SADP, Eduard Grosu: "Noi nu am avut alt rol decât să ridicăm gardurile vechi, la comanda primăriei. Gardurile noi au fost puse de Direcţia Tehnică de la primărie". Deh, unii cu înjurăturile, alţii cu laudele... "ultimele garduri le‑am ridicat înainte de alegeri, de atunci nu am mai primit comanda", a mai spus Grosu. Am sunat la şeful Direcţiei Tehnice, Laurenţiu Jalbă, însă telefonul nr. 2 era închis. Al treilea telefon a fost la adjunctul său, Petrică Cazacu: "Eu nu mă ocup de aşa ceva, dar ştiu că se montează în funcţie de fonduri. Momentan ştiu că nu mai sunt fonduri, aşteptăm rectificarea bugetară". Pentru 120 metri de gard? Mă rog, simplii cetăţeni gândesc la nivel de bloc, conducătorii privesc în perspectivă, gândesc, mulţumită de promisiunea voalată că vreodată blocul cu pricina va avea gărduţ� Din curiozitate (pe care, după aflarea răspunsurilor, am considerat‑o bolnăvicioasă), am încercat şi la numărul de telefon la care sunase domnul Vasiliu. De la serviciul Relaţii Publice am aflat că trebuie să vorbesc cu domnul Serea, de la Direcţia Coordonarea Serviciilor Publice. Am format cel de‑al cincilea număr de telefon, unde mi‑a răspuns un alt domn amabil care m‑a îndreptat către inspectorul Valentin Schipor, cel care îi ţine locul domnului Serea care, aţi ghicit, este în concediu! Momentul adevărului halucinant: "Noi nu mai montăm niciun gard! Acţiunea de ridicare a gardurilor vechi şi de montare a celor noi a fost aşa, pentru a se crea efectul bulgărelui de zăpadă. Ca să se creeze un curent de opinie printre asociaţii şi ele să decidă înlocuirea gardurilor cu cele noi, moderne, toate la fel. În momentul de faţă noi nu mai montăm garduri noi, doar dăm aviz asociaţiilor care vor să pună garduri noi", ne spune domnul Schipor. Care adaugă că "în total, s‑au ridicat vreo 12 de garduri doar din Micro 39‑40. Să ştiţi că în acest an au venit în jur de 60‑70 de asociaţii care au solicitat să îşi monteze gard".Noi cu demolatul, voi cu ridicatulOK, trecând peste absurditatea de a înlocui un gard cu altul pentru nişte coclauri pe care oricum nu le vede nimeni (că doar ghidaţi de cei din zonă am dat peste blocul Z 3, ascuns în spatele pieţei), rămâne întrebarea: dacă primăria a demolat‑ridicat ceva, nu ar trebui să şi înlocuiască cu altceva? Sau dacă a vrut să facă un experiment, nu ar fi trebuit să anunţe şi locatarii despre intenţie? Nu, pentru că "oricum gardurile improvizate sunt pe domeniul public şi sunt considerate ilegale", ne lămureşte tot domnul Schipor. Mai mult, dacă la blocurile alăturate s‑au montat garduri noi, pe banii primăriei, la blocul Z 3 de ce nu se poate? Ca în orice poveste românească, există o explicaţie: "Când am făcut socoteala câte garduri ridicăm şi câte montăm la loc, a rezultat o sumă. Numai că, până când s‑a aprobat în Consiliul Local bugetul, a crescut preţul gardului şi nu s‑a mai putut cumpăra aceeaşi lungime". Adică, le‑a dat cu rest! Şi cum e şi firesc, restul (cetăţenilor din Z3) nu contează. Cel puţin asta se înţelege din toată această poveste halucinantă. Alte concluzii: cum primăria nu greşeşte niciodată (pentru că dacă ar fi greşit, cine ar fi fost sancţionat, de pildă pentru un calcul greşit), înseamnă că albul este negru, iar locatarii blocului Z 3 nu au avut niciodată gard, sau pur şi simplu şi l‑au furat singuri, având acum tupeul de a aştepta de la municipalitate să le pună alt gard!http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25403
Recommended Posts