Jump to content

Gălățeanca Marta Bencze - secretar de stat


dcp100168

Recommended Posts

Gălățeanca Marta Bencze - secretar de stat

Gălățeanca Marta Iosefina Bencze a fost numită de către Senatul României în funcția de Președinte al Consiliului de monitorizare (Legea nr.8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități).

Consiliul de monitorizare este o autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub control parlamentar și are că scop principal monitorizarea instituțiilor de tip rezidențial publice sau private, destinate să servească persoanele cu dizabilități, precum și spitale/secții de psihiatrie. Faptul că Marta a fost numită președinte al acestui consiliu este cu atât mai lăudabil cu cât gălățeanca este prima femeie cu dizabilități din România în această funcție. De asemenea este de lăudat faptul că Marta a fost numită într-o astfel de funcție fără a fi membră a vreunui partid politic, în condițiile în care în ultimii zeci de ani toți secretarii de stat gălățeni au ajuns pe astfel de posturi doar cu carnet de partid.

Marta Iosefina Bencze este o persoană cunoscută în Galați și nu doar de cei cu dizabilități, ultima dată când a atras atenția opiniei publice fiind în această vară, când Marta a avut neplăcuta surpriză de a fi refuzată și agresată de un șofer de taxi din București căruia îi ceruse să o transporte. Tânăra a reacționat și i-a făcut reclamație șoferului, acuzându-l de discriminare. Tânăra, în vârstă de 40 de ani, utilizează de 25 de ani, pentru a se deplasa, un scaun cu rotile, situație pe care Marta a ales să o considere “un dar primit încă din adolescență, dar care m-a făcut să privesc viața dintr-o perspectivă nouă, să trăiesc experiențe unice și să realizez că, în viață este suficient să VREI, pentru a descoperi apoi că și POȚI.”

Marta activează de aproape 20 de ani în domeniul nonguvernamental, cu tinerii, persoanele cu dizabilități fizice, senzoriale și/sau asociate precum și aparținătorii acestora, organizații naționale și internaționale de tineret sau/și pentru persoane cu dizabilități. Marta Iosefina Bencze este licențiată în drept și master în Dreptul European al Afacerilor și este acreditată ANC ca formator, manager de proiecte, inspector resurse umane şi fundraiser.  De profesie consilier juridic, Marta a lucrat ca şi consilier juridic la Universitatea Dunărea de Jos, oferind și consultanţă juridică persoanelor cu dizabilităţi din toată ţara.

După ce a fost audiată, pe 10 octombrie, de Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, Marta a primit confirmarea postului, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 0851 din 2016 a actului nr. 143 privind Hotărare privind numirea președintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

“Această poziție reprezintă pentru mine o responsabilitate imensă, dar și o recunoaștere a activității mele din ultimii 20 de ani în domeniul neguvernamental. Sunt o persoană muncitoare și perseverentă, care își asumă cu responsabilitate atribuțiile acestei poziții. Anul 2016 reprezintă pentru persoanele cu dizabilități un prim pas al instituțiilor statului de  acordare a unui credit viabil pentru acest grup, prin numirea în funcția de Președinte a Autorității Persoanelor cu Handicap din România, a d-lui Mihai Tomescu, numirea mea că Președinte a Consiliului de monitorizare și numirea domnului Gheorghe Astileanu că vicepreședinte al aceluiași consiliu.  Practic în acest moment România are pentru prima dată în istoria să doi secretari de stat (dl Tomescu și eu) și un subsecretar de stat (dl Astileanu), persoane cu dizabilități.  Această realizare ne aparține nouă tuturor, cei care în ultimii ani am militat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Am dorința, disponibilitatea și înțelegerea de a construi o autoritate transparentă și viabilă pentru persoanele cu dizabilități deoarece fiecărui om îi este imperios necesară respectarea drepturilor conform Declarației Universale a Drepturilor Omului. Este nevoie de muncă, răbdare, empatie și transparență, însă cred în oameni și știu că doar împreună putem realiza schimbarea în bine. Mulțumesc tuturor care mi-au transmis gândurile lor bune, celor care s-au oferit să ajute, celor care cred în omul Marta-Iozefina Bencze. Împreună cu echipa mea trebuie să construiesc o autoritate și sper să am pe viitor înțelegerea și răbdarea voastră. Întotdeauna am știut că misiunea mea este să ajut oamenii, dar în acest moment am și certitudinea că drumul pe care am ales să merg acum mulți ani, deși a fost unul de plin de sacrificii personale și profesionale, este drumul cel bun.

 Să călătorim frumos împreună, zic!”, acesta este mesajul Martei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Bencze Marta a fost revocată din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Bencze Marta-Iozefina a fost revocată din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în baza unei decizii adoptate, luni, de plenul Senatului, cu 65 de voturi pentru, 18 abţineri şi un vot împotrivă. Decizia a fost luată după ce senatorii au adoptat cu 70 de voturi pentru, 6 abţineri şi 4 voturi împotrivă avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi asupra raportului de activitate al Consiliului de monitorizare pentru anul 2016.

Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Ionuţ Chisăliţă, a anunţat că membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Senatului respingerea raportului de activitate al Consiliului de monitorizare. Totodată, membrii comisiei au propus revocarea din funcţie a Martei-Iozefina Bencze, pentru "neîndeplinirea atribuţiilor legale şi pentru încălcarea prevederilor legii 544/2001".

Astfel, conform avizului Comisiei pentru drepturile omului, Consiliul de monitorizare nu a examinat în mod regulat respectarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în cadrul facilităţilor de tip rezidenţial publice sau private, în spitale sau secţii de psihiatrie; nu a făcut recomandări cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi; nu a sesizat deîndată organele judiciare competente ori de câte ori au existat indicii că încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi a fost făcută prin fapte de natură penală.

În documentul respectiv se menţionează că de-a lungul timpului s-au înregistrat la comisie câteva memorii privind atât inactivitatea Consiliului de Monitorizare, cât şi solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui, din motive de încetare a colaborării cu organizaţia care a recomandat-o, dar şi cu alte societăţi civile din domeniul persoanelor cu dizabilităţi. "Din raportul de activitate rezultă că în decursul anului 2016 nu s-au realizat decât chestiuni organizatorice, nerealizându-se practic nicio atribuţie conform legii nr. 8/2016. În tot acest timp, Consiliul de Monitorizare nu s-a făcut vizibil sau auzit, în primul rând, de către persoanele cu dizabilităţi, pentru care a fost creat acest organism, dar şi de către restul opiniei publice", prevede avizul comisiei.

Cristian Ghica (USR) a anunţat, în plenul Senatului, că reprezentanţii Uniunii Salvaţi România s-au abţinut de la vot în condiţiile în care Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi "nu a avut instrumentele minimale pentru a avea activitate". "Bugetul care a fost alocat pentru anul 2017 a acoperit salariul a patru persoane care au fost angajate, niciunul dintre ei inspectori de specialitate - adică practic personalul de specialitate care ar fi trebuit să desfăşoare aceste inspecţii în instituţiile în care pacienţii psihiatrici sunt instituţionalizaţi. De asemenea, sediu accesibilizat în care să funcţioneze au primit săptămână trecută. Deci ei, până acum, nici măcar sediu nu au avut. Mi se pare puţin intempestivă evaluarea unei instituţii care nu a avut nici măcar sediu, darămite buget sau premisele pentru a avea o activitate, în virtutea atribuţiilor legale prevăzute", a declarat Ghica, anunţă Agerpres.

Marta Iozefina Bencze a fost numită în funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pe 24 octombrie 2016, ca urmare a demisiei predecesorului său, Elena Georgiana Pascu. Consiliul s-a înfiinţat prin Legea nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ca autoritate administrativă autonomă sub control parlamentar, şi are printre atribuţii promovarea şi supravegherea furnizării serviciilor medicale şi sociale. Activitatea consiliului vizează cu precădere situaţia din entităţile publice sau private care furnizează persoanelor cu dizabilităţi serviciile precizate.

stiripesurse.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

A încetat din viață consilierul local PNL Marta-Iozefina Bencze

Galațiul a pierdut un consilier local valoros, pe liberala Marta-Iozefina Bencze, președinte al Consiliului Național pentru implementarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Prin Marta Bencze, municipiul Galați a avut pentru prima dată în Consiliul Local o persoană cu dizabilități fizice. Iar acest fapt a reprezentat un prim-pas important către incluziunea persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile.

„Îmi doresc să contribui la schimbarea mentalității și atitudinii gălățenilor față de persoanele cu dizabilități, la transformarea comunității gălățene într-o comunitate accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate”, mărturisea Marta Bencze.

Militantă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, Marta Bencze a solicitat de-a lungul mandatului său ca pagina de internet a Primăriei Municipiului Galați să fie accesibilă, în vederea îmbunătățirii accesării documentelor electronice de către persoanele cu handicap vizual și mintal, precum și asigurarea pentru persoanele cu dizabilități auditive, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor Consiliului Local. De asemenea, a solicitat inventarierea tuturor rampelor de acces pentru persoanele dependente de scaun rulant sau alte dispozitive asistive și reabilitarea sau realizarea acestora pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități. Adaptarea tuturor rampelor de acces la trecerile de pietoni pentru nevoile persoanelor cu dizabilități aflate în scaun rulant este nu doar un gest de bun simț, ci și o obligație pe care o are administrația publică, sublinia de fiecare dată.

„Accesibilitatea este practic prima condiţie pentru a putea vorbi mai departe despre incluziunea reală a persoanei cu dizabilităţi în societate. În măsura în care o persoană cu dizabilităţi poate să se deplaseze de la domiciliu la şcoală sau la un loc de muncă, poate să îşi desfăşoare activitatea folosind tehnologii asistive adecvate, poate să aibă acces la alte servicii publice furnizate de autorităţile statului - abia atunci putem vorbi despre participare la viaţa socială”, arăta de fiecare dată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.