Jump to content

Vechimea în muncă se poate cumpăra


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se pot depune cereri pentru cumpărarea vechimii în muncă la Casa Judeţeană de Pensii. Cine poate beneficia de aceste prevederi

  • Data-limită până la care se primesc solicitările şi se achită contribuţia este 27 aprilie 2017
  • Beneficiari sunt doar cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi cei care nu au lucrat în ultimii cinci ani

Persoanele care nu mai au un loc de muncă, dar au nevoie să le fie completată vechimea pentru a ieşi la pensie pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale (pensii) retroactiv, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, dar nu mai mult de cinci ani în urmă.

De la 27 octombrie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016, care stabileşte modalitatea prin care persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă pot să îşi plătească retroactiv contribuţia la pensii. De la directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP), Ana Denis Aramă, aflăm că pot plăti aceste contribuţii doar cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare.

"De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze de pensie deja. Totodată, vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016. Mai exact, pot să îşi cumpere vechime bărbaţii care nu au împlinit 65 de ani. Deci nu poate cumpăra vechime cineva care a împlinit vârsta de pensionare, chiar dacă nu este pensionar. Persoana care vrea să cumpere vechime dă o declaraţie pe propria răspundere că nu a mai fost asigurat în ultimii cinci şi că nu este pensionar. Oricum, funcţionarii de la Casa de Pensii vor verifica în sistem perioada în care s-a plătit sau nu contribuţie“, a declarat directoarea CJP, Ana Denis Aramă.

Pentru femei vârstă de ieşire la pensie este diferită de cea a bărbaţilor. În funcţie de anul şi luna naşterii, vârsta la care pot ieşi ele la pensie este prevăzută în una dintre cele două anexe la Legea pensiilor nr. 263/2010. Femeile care vor să îşi cumpere vechime retroactiv pot să o facă doar dacă nu au împlinit vârsta stabilită prin acele tabele din anexa la lege.

Ana Denis Aramă susţine că cei care au împlinit deja vârstele de pensionare pot să plătească la CJP contribuţii, dar nu retroactiv, ci printr-un contract de asigurare care se încheia şi până acum, aşa numita "pensie plătită din mână".

Cum şi cât se plăteşte

Persoana care îndepli­neşte condiţiile legii să cumpere vechime va încheia un contract de asigurare cu CJP, în termen de cel mult şase luni de la data la care Legea nr. 186/2016 a intrat în vigoare. Tot în interval de şase luni, persoana respectivă trebuie şi să plătească retroactiv vechimea. Suma minimă de plată pe lună se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim. „La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariile minim brut pe ţară care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.250, cât s-a făcut din mai 2016. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014 s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne mai spune directoarea CJP.  Această lege are aplicabilitate până pe 27 aprilie 2017. Contractul cu Casa de Pensii trebuie încheiat tot în aceste şase luni şi tot în acest interval trebuie achitată şi suma integrală. Cei care mai au nevoie de vechime pe o perioadă de mai puţin de cinci ani vor încheia contract pentru acea perioadă, iar suma de plată va fi mult mai mică.

Suma se poate plăti integral sau în maximum şase tranşe aferente celor şase luni până la expirarea termenului. Cei care încheie contractul pe data de 27 aprilie trebuie să achite atunci întreaga sumă. Prin urmare, cu cât se depune cerere mai devreme, cu atât mai avantajos este, persoana având la dispoziţie mai mult timp pentru cumpărarea vechimii.

Cum se depune cererea

Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare. După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Românii și-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro

Românii care vor să-și cumere vechime pentru a-și completa perioadele lipsă din stagiul de cotizare mai au doar două luni la dispoziție pentru a beneficia de prevederile legii 186/2016. În cele 4 luni care au trecut de la intrarea în vigoare a acestei legi, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă 8.204 persoane, care au cotizat în total 41.154.154 lei la Casele de Pensii de care aparțin.

În medie, cei care au încheiat contracte cu Casele de Pensii, au plătit câte 5.000 de lei. Sumele diferă, însă, în funcție de opțiunea fiecăruia. Cei care vor să obțină mai multe puncte de pensie, pot alege să cotizeze pentru pragul maxim permis de această lege. Casa Națională de Pensii nu ne-a putut pune la dispoziție o evidența detaliată, cu cea mai mare sumă cotizată și cea mai lungă perioadă lipsă din stagiul de cotizare pentru care au fost făcute plățile retroactiv dar datele existențe arată că bucureștenii sunt cei care au profitat în număr cel mai mare de legea care permite achitarea acestor sume din urmă, pentru a beneficia de o pensie mai mare.

Potrivit ultimei raportări lunare (din 10 februarie 2017), cele mai multe contracte pentru cumpărarea de vechime au fost încheiate în: București - 806, Constanța – 401, Galați – 323, Prahova – 319, Timiș – 304. Sumă totală: 41.154.154 lei. Modalități de plată: la casierie – 38.271.093 lei, virament bancar – 2.883.061  lei (sursă: comunicat oficial, Casă Națională de Pensii Publice, 23.02.2017)

Cine sunt „clienții” 

Poate încheia contract cu Casă de Pensii pentru plata retroactivă a contribuțiilor orice persoană care încă nu a ieșit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia), dar nu mai mult de 5 ani din urmă. Altfel spus, toți cei care au vârstă de pensionare dar nu au vechimea necesară pentru a ieși la pensie, pot să-și "cumpere" anii/lunile care le lipsesc, achitând retroactiv contribuția la asigurările sociale. 

Cât "costă" o luna de vechime

Persoana care își cumpără vechime pentru pensie alege și cât de mult vrea să cotizeze. Suma minimă pentru care se calculează contribuții din urmă nu poate fi, însă, mai mică decât salariul minim brut pe economie din acest moment. Cei care doresc să dobândească mai multe puncte la pensie, și, deci, o pensie mai mare, pot achita o contribuție mai mare dar nu mai mult de 5 ori salariu mediu brut în baza căruia se stabilește bugetul asigurărilor sociale de stat-acesta este pragul maxim stabilit de lege.

Bază de calcul, în funcție de care se stabilesc contribuțiile, are ca limită inferioară salariul minim brut, iar cea superioară - de 5 ori salariul mediu brut pe țară. De exemplu, în februarie 2017, salariul minim brut este1450 lei, iar salariul mediu brut – 3.131 lei. În 2016, salariul minim brut a fost 1.050 lei, salariu mediu brut: 2.681 de lei ș.a.m.d. Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflație.

Unde pot fi găsite toate detaliile legate de cotele de contribuție 

Cotele contribuției de asigurări sociale diferă în funcție de anul ales și pot fi consultate pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice: https://www.cnpp.ro, la rubrică activități cnpp-contribuții-contribuții facultative.

Cum se poate face plată

Doritorii pot plăti sumele din urmă cash (la casieriile Caselor de Pensii), prin virament bancar sau prin mandat poștal. Cei care s-au grăbit să beneficieze de legea 186/2016 au avut posibilitatea să plătească și în rate lunare, dar ultima rată să nu fie mai târziu de 27.04.2017.

Când a intrat în vigoare legea

Legea 186/2016 a fost adoptată de Parlament în septembrie anul trecut și a intrat în vigoare la 27 octombrie 2016, urmând ca în total să fie în vigoare pentru 6 luni. 27 aprilie 2016 - data limită până la care puteți beneficia de legea 186/2016.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de două milioane de lei

Gălăţenii care vor să-şi cumpere vechime în muncă pentru a putea beneficia de pensie sau pensie mai mare pot face acest lucru până  pe data de 27 aprilie. În cele patru luni care au trecut de la intrarea în vigoare a Legii 186/2016, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă 385 de gălăţeni.

Conform unei raportări făcută de de Casa Naţională de Pensii, Galaţiul se află pe locul al treilea în ţară la numărul de persoane care s-au grăbit să-şi cumpere vechimea în muncă, după Bucureşti (peste 800 de cereri) şi Constanţa (peste 400).
De la directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă, am aflat că, până în prezent, gălăţenii au achitat la bugetul de stat aproximativ două milioane de lei, mai exact 1.925.167 de lei.

Cine îşi poate cumpăra vechime  în muncă

Poate încheia contract cu Casă de Pensii pentru plata retroactivă a contribuțiilor orice persoană care încă nu a ieşit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia), dar nu mai mult de 5 ani din urmă. Altfel spus, toţi cei care au vârstă de pensionare dar nu au vechimea necesară pentru a ieşi la pensie, pot să-şi "cumpere" anii/lunile care le lipsesc, achitând retroactiv contribuţia la asigurările sociale.

Cum şi cât se plăteşte

Suma minimă de plată pe lună se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim. "La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.450 de lei, cât s-a făcut în februarie 2017. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014 s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, a fost de numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare, suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne mai spune directoarea CJP.
Cei care mai au nevoie de vechime pe o perioadă de mai puţin de cinci ani vor încheia contract pentru acea perioadă, iar suma de plată va fi mult mai mică. Suma se poate plăti integral sau în tranşe aferente lunilor până la expirarea termenului. Cei care încheie contractul pe 27 aprilie trebuie să achite atunci întreaga sumă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de 800.000 de euro

Deşi iniţial se stabilise ca persoanele care pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 şi au dreptul să-şi cumpere vechime în muncă trebuie să facă acest lucru până joi, 27 aprilie, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă  de urgenţă, prin care termenul s-a prelungit până la sfârşitul anului.

Măsura a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza Legii nr. 186/2016, având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate, se arată în comunicatul Guvernului. Prin urmare, plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, până pe 31 decembrie 2017.
Se pot cumpăra doar maximum cinci ani de vechime, iar suma care trebuie plătită variază în funcţie de numărul de ani pentru care se solicită acest lucru, dar şi de nivelul de asigurare pe care persoana respectivă şi-l doreşte. Suma minimă de plată se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim.
"La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.250 de lei, cât s-a făcut din mai 2016. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014, s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne-a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă.

Cine poate să-şi cumpere vechime

Pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 doar persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, peste 65 de ani la bărbaţi, în timp ce la femei aceasta variază în funcţie de anul şi luna în care s-au născut. De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze deja de pensie. Totodată, e important să se ştie că vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016.
Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare. După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.
Directoarea CJP, Ana Denis Aramă, ne-a informat că, până în prezent, în judeţul Galaţi au fost încheiate 656 de contracte petru cumpărarea vechimii în muncă, iar suma colectată la bugetul asigurărilor sociale este de 3.636.408 lei (circa 800.000 de euro).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Gălăţenii îşi pot cumpăra vechime în muncă şi anul viitor

Gălăţenii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă şi anul viitor. Un act normativ intrat în vigoare recent prevede prelungirea cu încă un an a termenului, până la 31 decembrie 2018. A mai fost o extindere a perioadei, de la 27 aprilie 2017 până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Legii 238/2017, de aprobare a OUG 32/2017 (modificarea Legii 186/2016), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata CAS pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018.
Plata contribuţiei se poate efectua integral, într-o singură tranşă sau în rate lunare, până la data de 31 decembrie 2018.
Se pot cumpăra doar maximum cinci ani de vechime, iar suma care trebuie plătită variază în funcţie de numărul de ani pentru care se solicită acest lucru, dar şi de nivelul de asigurare pe care persoana respectivă şi-l doreşte. Suma minimă de plată se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim.
"La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.450 de lei, cât s-a făcut în 2017. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare, suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne-a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă.

Cine poate să-şi cumpere vechime

Pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 doar persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, peste 65 de ani la bărbaţi, în timp ce la femei aceasta variază în funcţie de anul şi luna în care s-au născut. De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze deja de pensie. Totodată, e important să se ştie că vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016.
Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare. După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gălățenii au cumpărat vechime în muncă de milioane de lei

Potrivit Legii 238/2017, de aprobare a OUG 32/2017 (modificarea Legii 186/2016), persoanele care nu aveau calitatea de pensionari au putut efectua plata CAS pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018. Pentru că solicitările au fost destul de multe, guvernanţii au prelungit de două ori termenul de depunere a cererilor şi de efectuare a plăţilor, care s-au putut face fie integral, fie în rate. O dată a fost prelungit până la 27 aprilie 2017, după care s-a dat ca ultimă dată limită 31 decembrie 2018.

Au putut beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 doar persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, peste 65 de ani la bărbaţi, în timp ce la femei aceasta variază în funcţie de anul şi luna în care s-au născut. De asemenea, o altă condiţie a fost ca persoanele respective să nu beneficieze deja de pensie. Vechimea s-a putut cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016.

De la directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă, am aflat că, din 2016, până la sfârşitul anului 2018 s-au depus 1.990 de cereri, iar suma colectată a fost de 9.753.598 lei. Numai în decursul lui 2018 s-au depus 847 de cereri, iar suma strânsă din cumpărarea vechimii în muncă a fost de 3.286.921 lei.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Vechimea în muncă se va putea cumpăra din nou

Conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii, românii vor putea cumpăra vechime în muncă şi în 2020. Astfel, românii își pot cumpăra ani de muncă pentru completarea perioadei legale de cotizare, însă nu mai mult de șase ani, prevede proiectul de lege.

Poate cumpăra vechime în muncă o persoană care îndeplineşte cumulativ trei condiţii: nu a avut calitatea de asigurat în perioada respectivă, nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, nu este pensionar în momentul solicitării cumpărării vechimii în muncă.

Persoanele cărora le lipsesc ani de vechime îi pot cumpăra plătind contribuţiile care s-ar fi încasat în fiecare lună, raportat la cel puţin salariul minim din perioada respectivă. Suma totală pe care ar trebui s-o plătească un contribuabil pentru a putea beneficia de vechime în muncă pentru șase ani, perioada maximă admisă, este de 23.200 de lei. Banii  pot fi achitați până în 2021, fie integral, fie eșalonat.

Astfel, pentru anul 2013, când salariul minim a fost de 800 de lei şi contribuţia de 31,3 la sută, suma care trebuie plătită pentru întregul an este de aproape 2.900 de lei. În următorii patru ani, procentul contribuției a scăzut la 26,3 la sută, însă salariul minim a crescut. Prin urmare, în 2014, contribuţia este de 3.151 de lei pe an (raportată la salariul minim de 900 de lei), în 2015 - 3.195 de lei (salariul minim 1.050 de lei), în 2016 - 3.734 de lei (salariul minim 1.250 de lei), în 2017 - 4.500 de lei (salariul minim 1.450 de lei), iar în 2018 - 5.700 de lei pentru întregul an (salariul minim brut a crescut din nou, de la 1.450 la 1.900 de lei, dar procentul contribuției a scăzut la 25 la sută).

Acestă lege îi va ajuta pe cei care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare, nu au statutul de pensionar, nici calitatea de asigurați în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia și nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cum se pot cumpăra şase ani de vechime în muncă

Casa Judeţeană de Pensii Galaţi anunţă că OUG nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea cumpărării vechimii pentru pensie în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum şase ani, a intrat în vigoare la data de 28 septembrie 2020.

În intervalul de şase ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până pe 31 august 2021.
"Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare", ne lămureşte Ana Denis Aramă, directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi.
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, în original și copie; declaraţia pe propria-răspundere.
Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul, dar nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.230 de lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru anul 2020 este de 25 la sută, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 558 de lei.
În situația în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate.
Suma poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31 august 2021, la casieria Casei Judeţene de Pensii.
În situaţia în care, la 31 august 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate. După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adiţional la acesta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(Miercuri, 17 august 2022)

Cât timp mai avem la dispoziţie pentru a cumpăra vechimea în muncă pentru pensie?

Românii care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza actelor normative speciale din 2020, mai au la dispoziție un an. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. 

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că românii își mai pot cumpăra vechime în muncă încă un an, pe baza ordonanţei speciale care a fost adoptată în anul 2020. Prin această procedură, cei care doresc își pot completa stagiul de cotizare.
„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maximum şase ani, față de vechiul act normativ care se limita la cinci ani. Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani”, a precizat Daniel Baciu.
Potrivit spuselor sale, persoanele care au goluri în activitatea de muncă pot cumpăra această vechime retroactiv achitând contribuția de asigurări sociale.
„Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Cum se poate cumpăra vechimea

Daniel Baciu a mai precizat că sumele se pot plăti în rate, în baza unei convenţiei încheiate cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare își are domiciliu. Conform spuselor sale, până în prezent, peste 17.400 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pe baza Ordonanţei nr.163 din 2020. Cei mai mulți dintre aceștia au lucrat în străinătate.
Contribuția de asigurări sociale este de 25 la sută din suma asigurată, iar la salariul minim pe economie se plătește 635 de lei pe lună. Măsura vizează doar categoria de pensie pentru limita de vârstă. Ordonanța care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.