Jump to content

Intersecția Fără Rost devine Piața "Smaranda Brăescu"


dcp100168

Recommended Posts

Intersecția Fără Rost devine Piața "Smaranda Brăescu"

Comisia de atribuiri de denumiri, de pe lângă Prefectura Galaţi, a decis ieri ca o stradă din oraşul nostru să poarte numele regretatului poet Saint-Simón Ajarescu, alias Dumitru Lefter, membru al filialei SE a Uniunii Scriitorilor din România. Este o reuşită culturală rarisimă, căci o hotărâre a Consiliului Local de acum două mandate, cea de schimbare a tronsonului străzii Mihai Bravu din faţa bibliotecii judeţene în strada Paul Păltănea, decizie adoptată, nu a putut fi niciodată şi aplicată. Şi încă o excepţie: în 1940, o stradă, cea a Sclavelor, căpăta numele poetului Barbu Nemţeanu, deşi poetul era cel care încondeiase Galaţiul cu acel celebru „Cumplit oraş de negustori”. De la preşedintele Comisiei de atribuiri de denumiri, profesorul Cristian Dragoş Căldăraru, director al Muzeului Judeţean de Istorie, am aflat că strada care va purta numele poetului Ajarescu se intersectează cu strada V. A. Urechia, undeva spre şoseaua de centură a oraşului.

Cu această ocazie, am mai primit o veste bună: comisia a dat aviz favorabil şi denumirii "Smaranda Brăescu", atribuită unei noi pieţe publice (loc numit de gălăţeni IFR - Intersecţia Fără Rost), amintind astfel de eroina noastră a aerului, o legendă a paraşutismului românesc, eroină a aviaţiei sanitare în timpul ultimului Război Mondial, persecutată apoi de comunişti. Comisia a recomandat Consiliului Local să apeleze la plasticieni pentru ridicarea în Piaţa "Smaranda Brăescu" a unui nou monument.

Din comisie mai fac parte Dan Basarab Nanu, directorului Muzeului de Artă, profesorul universitar şi poetul Virgil Nistru Ţigănuş, profesorul Pavel Aionesa, fostul muzeograf Ion Aldea, angajat în Prefectură.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.