Jump to content

Furt de energie electrică în comunităţile de romi din judeţ


dcp100168

Recommended Posts

Furt de energie electrică în comunităţile de romi din Iveşti şi Lieşti

Revine în forță fenomenul furturilor de energie în comunitățile de rromi din Ivești și Liești, după câțiva ani în care a părut să nu mai fie probleme ca urmare a securizării instalațiilor de către Electrica, pentru a nu mai fi posibile branșamentele ilegale.

La o razie efectuată de echipe de la Electrica, susținute de Poliție și Jandarmerie, au fost constatate 22 de infracţiuni privind furtul de energie electrică şi racordare ilegală, fiind întocmite 6 dosare penale. „Polițiștii structurilor de Ordine Publică, Investigarea Criminalităţii Economice, Investigaţii Criminale, Acţiuni Speciale și Secţiei 3 Rurală Lieşti, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Judeţean , în colaborare cu 13 specialişti SDE Electrica, au acţionat în sistem integrat în comunele Iveşti şi Lieşti pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt de energie electrică şi racordare ilegală. În cauză au fost întocmite  6 dosare penale, în care se efectuează cercetări faţă de 11 persoane , sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de racordare ilegală şi furt de energie electrică”, se spune într-un comunicat al IPJ Galați.

Palate luminate „a giorno”, cu energie electrică furată prin branșamentele ilegale

În perioada 2005-2009, Electrica Distribuție Muntenia Nord a investit destul de mult în securizarea instalațiilor electrice din zonele palatelor rromilor de la Toflea, Liești și Ivești, pentru a elimina posibilitatea branșării ilegale a acestor palate la rețeaua electrică.

Cartierul Blăjerii de Sus Ivești, o mahala din Liești și satul Toflea sunt renumite pentru palatele cu zeci de turnulețe, placate cu marmură și pavimente scumpe, multe dintre ele fiind iluminat ornamental de zeci de corpuri moderne. Cu toate astea, rromii din cele trei localități refuzau sistematic să achite costul energiei consumate, preferând să se racordeze ilegal la rețea.

La Toflea, sat cu peste 10.000 de locuitori, în majoritate rromi, o mare parte din cele 182 de palate erau racordate la rețea prin branșamente ilegale, factura pentru energia consumată fraudulos de această comunitate fiind de 12-13 miliarde de lei vechi.

Situația era similară și la Ivești, unde cele pentru cele peste 200 de palate existau doar 60 de branșamente instalate legal.

Prin 2008-2009, datoriile la Electrica ale celor trei comunități de rromi se cifrau, sistematic, la 14-15 miliarde de lei. De câteva ori pe an, echipele Electricii descindeau la Toflea, Liești și Ivești, sub protecția „mascaților” de la Jandarmerie și distrugeau branșamentele ilegale.

Soluția care a ponderat fenomenul furturilor de energie a fost securizarea rețelelor electrice.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Poliţiştii au stins lumina în şase case

Desfăşurare de forţe la Iveşti, unde zeci de poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai Electrica au descins pentru a verifica mai multe locuinţe la care existau indicii că există instalaţii ilegale de alimentare cu curent electric. În urma controalelor făcute de specialişti, echipele au ajuns la concluzia că şase dintre locaţiile vizitate erau iluminate ilegal.

"Cu ocazia verificării legalităţii racordării la sistemul de distribuţie a energiei electrice şi alimentării cu energie electrică, poliţiştii au depistat şase persoane care s-ar fi racordat, prin folosirea  unor instalaţii artizanale, la reţeaua electrică aparţinând S.D. Electrica Galaţi, sustrăgând astfel, energie electrică pentru alimentarea locuinţelor", precizează cms-şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Proprietarii locuinţelor cu probleme s-au ales cu dosare penale, fiind acuzaţi de 12 infracţiuni, dintre care şase de executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea şi alte şase de furt de energie electrică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Furt de curent electric şi conexiuni ilegale la Munteni

Cinci echipe de control din cadrul Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, Sucursala Galaţi, împreună cu reprezentanţi ai IPJ Galaţi şi IJJ Galaţi, au participat în data de 30 octombrie 2019 la o acţiune care a avut ca scop prevenirea şi combaterea sustragerii de energie electrică în localitatea Munteni. Totodată, s-a urmărit stoparea fenomenului de vandalism asupra echipamentelor aflate în proprietatea Sucursalei Galaţi, executarea ordinelor de serviciu de deconectare, cât şi eliminarea actelor de violenţă asupra angajaţilor SDEE.

În urma verificărilor efectuate la 20 de locuri de consum s-au întocmit 3 note de constatare pentru sustragere de energie electrică. S-au identificat conexiuni ilegale utilizate în scopuri casnice, branşamente peste care s-au construit case şi care au fost debranşate, prezentând un risc major de producere de accidente şi incendii, blocuri de măsură vandalizate cu sigilii rupte.

"Toate branşamentele ilegale implică un risc major de electrocutare pentru populaţia din zonă, conduc la apariţia factorilor cu un efect negativ în asigurarea standardului de performanţă pentru distribuţia energiei electrice, produc pierderi de energie distribuită, afectează consumul propriu tehnologic şi au un impact negativ din punct de vedere economic. Aceste intervenţii neautorizate asupra reţelelor de distribuţie a energiei electrice duc la supraconsum şi sunt, de cele mai multe ori, cauza apariţiei unor deranjamente colective. Din această cauză sunt afectaţi şi cetăţenii de bună credinţă, care respectă legislaţia în vigoare. Facem precizarea că, în toate cazurile în care există suspiciunea de sustragere a energiei electrice, sunt sesizate organele de cercetare penală, iar SDEE Muntenia Nord se constituie parte civilă în instanţă pentru recuperarea întregului prejudiciu (energie electrică + costurile branşamentelor deteriorate)", se arată într-un comunicat al SDEE Muntenia Nord - Sucursala Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Furturi de curent electric la Movileni

8 echipe de control a câte doi electricieni din cadrul Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, Structura Regionala Galați, împreună cu 3 reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, au participat la sfârșitul săptămanii trecute la o acțiune care a avut ca scop prevenirea şi combaterea sustragerii de energie electrică în localitatea Movileni din județul Galați. Totodată, s-a urmărit stoparea fenomenului de vandalism asupra echipamentelor aflate în proprietatea SR Galați, cât și eliminarea actelor de violență asupra angajaților societății din teren.

„În urma verificărilor efectuate la 27 locuri de consum, au fost identificate 6 imobile care erau racordate direct la rețeaua de joasă tensiune, fără a deține contract de furnizare a energiei electrice. Conductoarele legate clandestin au fost dezlegate. Au fost întocmite 6 note de constatare pentru sustragere de energie electrică. Vă reamintim că, pentru utilizatorii care folosesc instalații improvizate, cu ajutorul cărora se conectează ilegal la rețea, există în permanență riscul de electrocutare și incendiu. Toate branșamentele ilegale implică un risc major de electrocutare pentru populația din zonă, conduc la apariția factorilor cu un efect negativ în asigurarea standardului de performanță pentru distribuția energiei electrice, produc pierderi de energie distribuită, afectează consumul propriu tehnologic și au un impact negativ din punct de vedere economic. Aceste intervenții neautorizate asupra rețelelor de distribuție a energiei electrice duc la supraconsum și sunt, de cele mai multe ori, cauza apariției unor deranjamente colective. Din această cauză sunt afectați și cetățenii de bună credință, care respectă legislația în vigoare. Facem precizarea că, în toate cazurile în care există suspiciunea de sustragere a energiei electrice, sunt sesizate organele de cercetare penală, iar SDEE Muntenia Nord se constituie parte civilă în instanță pentru recuperarea întregului prejudiciu (energie electrică + costurile branșamentelor deteriorate)“, se arată într-un comunicat al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Descinderi la hoții de energie electrică

Actiune amplă a luptătorilor de la SAS, polițiștilor și angajaților Electrica pentru combaterea furturilor de energie electrică. 6 fapte de furt de energie au depistate de echipele de control. ”Acțiunea, la care au participat polițiști ai Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Poliție Rutieră, Serviciului Criminalistic și Secției 3 Poliție Rurală Liești, a vizat, în același timp, menținerea unui climat de ordine publică și identificarea încălcărilor legislative în domeniul circulației rutiere. Cu ocazia activităților desfășurate în cursul zilei de 14 iulie a.c., în localitatea Podoleni, din județul Galați, au fost legitimate peste 50 de persoane și verificate 30 de locuințe. 

În urma acestor verificări, polițiștii au întocmit 3 dosare penale, fiind constatată comiterea a 6 fapte de furt de energie electrică și de executare sau folosire de instalații electrice, în scopul racordării directe la rețea. Astfel, la trei dintre domiciliile controlate au fost identificate instalații electrice artizanale, respectiv derivații înaintea grupului de măsură, energia electrică consumată nefiind contorizată.Totodată, polițiștii au constatat 16 fapte contravenționale, fiind aplicate tot atâtea sancțiuni  la  O.U.G. 195/2002  privind circulația pe drumurile publice,  în  valoare de  7 540 de lei”, informează I.P.J. Galați. 

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.