Jump to content

Retrospectivă Galați 2016


dcp100168

Recommended Posts

Retrospectivă Galați 2016

Anul 2016 a fost marcat în județul Galați de lansarea sau finalizarea unor proiecte europene cu impact asupra dezvoltării locale, de inundațiile provocate de ploi și viituri în estul și centrul județului și care au afectat 18 localități, de recepția primelor blocuri cu 528 de apartamente sociale, care nu au fost date în folosință nici până acum, deși au fost date repartiții încă din luna iunie, dar și de premiera mondială a operei 'Regele Cerb', care a omagiat împlinirea a 60 de ani de la înființarea Teatrului Muzical Nae Leonard.

*** Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați împreună cu societățile Port Bazinul Nou și Metaltrade au lansat în luna octombrie cel mai important proiect cu fonduri europene al anului 2016, 'Platforma Multimodală Galați', terminalul de la Galați urmând să asigure transportul mărfurilor pe ruta Rhin-Dunăre-Asia. Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 80 milioane euro, prevede realizarea în termen de zece ani a unei platforme multimodale în portul Galați, un obiectiv ce ar putea conduce la crearea a minim 50.000 de noi locuri de muncă, dar și la înființarea, la Galați, a diverse activități economice, de la servicii, până la industrie și producție în Zona Liberă sau Parcul Industrial. Potrivit șefului APDM Galați, Luigi Ciubrei, proiectul conține patru mari obiective: modernizarea infrastructurii portuare; realizarea racordului rutier și feroviar; amenajarea platformei multimodale; amenajarea zonei de acces către platformă. Până la finele lunii martie 2020, în Port Bazinul Nou se va finaliza prima etapă a proiectului care constă în amenajarea unui cheu cu o lungime de 8.568 de metri, în lucrări de dragare, umplerea parțială a bazinului portuar pentru a se crea spațiu suplimentar pentru acostare și nivelarea profilului elevației în platforme. Această etapă are un buget de peste 25 milioane euro, din care finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei este de peste 21 milioane euro, cofinanțarea de la bugetul de stat este 3,4 milioane euro și contribuția proprie de aproximativ 393.000 euro.

*** Un alt proiect cu impact social a fost construcția Centrului Comunitar de Servicii Sociale Sociale pentru Tineri Galați finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Construcția și dotarea centrului au costat 9,4 milioane lei, din care Uniunea Europeană a alocat 4,4 milioane lei, restul de 5 milioane fiind acoperit de la bugetul local. Centrul va servi ca adăpost temporar (pentru o perioada de un an cu posibilitate de prelungire pâna la cinci ani) pentru tinerii orfani care au crescut în case de copii, pentru mame, victime ale violenței domestice, rromi sau foști deținuți care au probleme în reintegrare, toți cu vârsta până în 35 ani. Obiectivul a fost construit pe fundația unui fost atelier școală, are trei etaje și 30 de dormitoare (a câte două paturi), spații generoase, de până la 33 mp, dotate și amenajate la standard de hotel de cinci stele: cu tâmplarie din lemn stratificat, iar încuietorile, din alamă, parchet de cea mai buna calitate, uși din termopan, la intrare și de aluminiu, la baie, gresie, faianța pe holuri și în băi, mobilierul - din lemn natural, scaunele - acoperite cu piele ecologică, la fel și o minicanapea care se află în fiecare dormitor.

*** Situl arheologic Barboși-Tirighina ar putea fi valorificat istoric și turistic, după ce Primăria Galați a prezentat în septembrie proiectul 'Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși', proiect propus să obțină o finanțare europeană în valoare de 18,7 milioane lei prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Potrivit proiectului, reabilitarea sitului arheologic va consta în desfășurarea mai multor lucrări, precum: desființarea construcțiilor provizorii existente acolo, realizarea unei cai de acces la sit, împrejmuirea sitului și a zonei arheologice castellum, amenajarea unui punct de informare și spațiu expozițional și administrativ, realizarea unor scări de acces în zona castellum și a unor pasarele pietonale pentru vizitatori, a unui sistem de iluminat ambiental necesare vizionării vestigiilor arheologice ce vor fi puse în evidență, amenajarea unui amfiteatru de 300 de locuri unde să se desfășoare diverse activitați culturale legate de situl arheologic de la Barboși, și amenajarea  unui centru de cercetare istorică. Totodată, se vor realiza lucrări de instalații electrice, hidroedilitare (puț forat de apă, rețea de distribuție), spații de parcare pentru autocare și autovehicule.

*** Inundațiile din luna octombrie din județul Galați au afectat aproximativ 600 de locuințe, 28 de poduri și podețe și peste 36 kilometri de drumuri, pagubele fiind estimate la peste 14 milioane lei, se arată într-un raport centralizator al Prefecturii Galați. În raport se precizează că inundațiile au afectat 18 localități, dintre care trei - Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi - în mod grav. Infrastructura rutieră a județului a avut daune de peste 8,3 milioane lei, obiectivele socio-economice, de peste 450.000 lei, iar cele peste 600 de locuințe și 672 de anexe gospodărești au suferit pagube totale de peste 5,2 milioane lei. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Pechea, unde au fost afectate 211 locuințe și 201 anexe gospodărești, valoarea daunelor fiind stabilită la aproape 2,5 milioane lei. În comuna Slobozia Conachi au fost afectate 193 locuințe și 254 de anexe gospodărești, iar valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 1,5 milioane lei. La Cuza Vodă au fost afectate 123 locuințe și 140 anexe gospodărești, pagubele fiind evaluate la aproape un milion lei. Au fost afectate Casa Agronomului, cu pagube de 63.000 lei, Școala Generală nr. 2, cu pagube de 300.000 lei și dispensarul, cu pagube de 76.000 lei, toate din Pechea. Peste o sută de locuitori din comuna gălățeană Slobozia Conachi, afectată grav de inundații, au protestat în luna noiembrie în fața sediului primăriei din localitate, nemulțumiți de faptul că Guvernul nu a alocat fonduri pentru refacerea caselor distruse de viiturile din 10-14 octombrie.

*** În timp ce sute de familii din Galați așteaptă de zeci de ani acordarea unei locuințe sociale din partea Primăriei municipiului Galați, instituția deține 11 blocuri cu 528 de apartamente sociale, proaspăt construite, dar care nu sunt date în folosință. Locuințele nu sunt nici acum racordate la rețeaua de energie electrica - o condiție obligatorie, având în vedere ca toate utilitățile - apă caldă, căldură, bucătăriile - sunt alimentate doar prin rețeaua de energie electrică. Istoria apartamentelor sociale, construite în premiera la Galați, a început în septembrie 2013, când fostul primar Marius Stan a decis construcția a 15 blocuri, similare cu cele ridicate la Constanța, de primarul Mazăre. După proiectarea și autorizarea construcțiilor, lucrările au început în octombrie 2014, urmând să se finalizeze în august 2015. Termenul de finalizare a locuințelor a fost însă depășit, abia în luna iunie 2016 fiind inaugurate 11 blocuri din cele 15 proiectate, totalul apartamentelor construite fiind 528, pentru care Primăria Galați a plătit peste 34 milioane lei. Fiecare apartament are un boiler, pentru apă caldă menajeră, un convector electric, pentru încălzirea ambientală, o plită electrică, pentru gătit, dar și câte un minifrigider, precum și mobilier - pat, dulap, birou și scaun. Însă, deși au fost înmânate repartiții pentru aceste apartamente încă din în luna iunie, niciunul nu este locuit pentru că blocurile nu au fost racordate la rețeaua de energie electrică nici în prezent. În afară de cele 11 blocuri construite, campusul social mai are un sediu administrativ, pentru activitatea angajaților Primăriei Galați, un spațiu destinat funcționării unei secții a Poliției Locale din oraș, un spațiu ce va funcționa ca magazin de tip economat și un teren de sport, compartimentat într-un teren de fotbal și două de baschet.

*** Teatrul Muzical ''Nae Leonard'' și-a deschis în luna octombrie a 60-a stagiune cu premiera mondială a operei ''Regele Cerb'', libretul și regia aparținând regizorului Paolo Bosisio, iar muzica, compozitorului Angelo Inglese, ambii din Italia. În distribuția operei ''Regele Cerb" s-au regăsit artiști de pe toate scenele lumii: Deramo - Denys Pivnitskyi (Ucraina), Angela - Young Ju Kim (Coreea de Sud), Tartaglia - Carmine Monaco (Italia), Clarice - Florentina Soare, Brighella - Adrian Mărginean. Scenografia este asigurată de Domenico Francchi, coregrafia - Gabriela Gegea, asistent regie - Adrian Mărginean. Spectacolul este rezultatul unui proiect cultural european, SENSES(The Sensory Theatre. New transnational strategies for theatre audience building), în valoare de peste 200.000 euro, în care au fost implicate Italia, Franța și România. Proiectul european reprezintă o cooperare între trei țări, fiecare reprezentată de câte un oraș: România (Galați), Franța (Avignon) și Italia (Milano). Finalitatea acestuia constă în punerea în scenă a trei spectacole: două piese de teatru, una aparținând partenerilor din Franța și cealaltă - celor din Italia, și o operă - ''Regele Cerb", cu libretul și regia aparținând regizorului italian Paolo Bosisio, muzica fiind scrisă de compozitorul italian Angelo Inglese, care este și dirijorul acestei producții. Fiecare dintre cele trei spectacole va fi prezentat și în celelalte două țări partenere. Opera ''Regele Cerb" a deschis a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Leonard și, totodată, a 60-a stagiune a Liricului gălățean, înființat la 5 decembrie 1956.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.