Jump to content

Recommended Posts

Posted

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe

  • După Dan Nica, Adriana Ţicău, Petru Lificiu, Paul Păcuraru şi Victor Paul Dobre, gălăţenii ar putea avea un nou ministru în Guvernul României, pe Viorel Ştefan

Deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan a fost nominalizat oficial pentru funcţia de ministru de Finanţe în cabinetul premierului desemnat, Sorin Grindeanu.

Viorel Ştefan este cel mai experimentat dintre toţi parlamentarii gălăţeni, după ce a petrecut două decenii în Casa Poporului. Ştefan a avut trei mandate de senator, însumând 12 ani (1996-2008), şi două mandate de deputat, însumând alţi opt ani. Pe 11 decembrie 2016, Viorel Ştefan a câştigat al treilea mandat de deputat PSD.

Politicianul îi datorează primul său mandat de senator lui… Eugen Durbacă. De ce? Pentru că, în noiembrie 1996, Durbacă, pe atunci primarul municipiului Galaţi, a candidat primul pe lista PDSR pentru Senat şi a câştigat mandatul, a depus jurământul, dar a demisionat din Parlament, alegând să rămână primar. În locul său, a devenit senator de Galaţi Viorel Ştefan.

Şef la Comisia banilor

În cei 20 de ani de Parlament, Viorel Ştefan a deţinut funcţii importante: preşedinte al Comisiei de buget finanţe din Senat (2000-2004), vicepreşedinte al aceleiaşi comisii (2004-2008) şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor (din 2014).

În vârstă de 62 de ani (s-a născut pe 26 iulie 1954, la Mitoc, judeţul Botoşani), Viorel Ştefan şi-a început cariera în 1980, ca economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială Navrom Galaţi. În 1991, a devenit director general al Companiei de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi, apoi, din 1996 până în 2002, a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Navrom.

Este doctor în Economie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Membru al PSD din 1993, Viorel Ştefan este doar vicepreşedinte al filialei judeţene Galaţi a partidului.

În ceea ce priveşte afacerile, este asociat la Navrom Bac SRL Galaţi şi la Navrom Rep SRL Galaţi, dar şi acţionar la TTS - SA Bucureşti.

Cum arată Viorel Ştefan

"A stat mai multe ore la stilist decât în Galaţi - ştiţi că el îşi vopseşte părul... de fapt nu ştiţi, că nu l-aţi mai văzut de mult", comenta ironic, despre Viorel Ştefan, fostul său coleg, Gheorghe Saghian.

Viorel Ştefan a susţinut o singură conferinţă de presă în mandatul trecut, motivând că: "Acum am simţit nevoia să vă spun ceva interesant şi foarte aplicat!". O afirmaţie la fel de surprinzătoare ca şi rima de pe afişele electorale din 2008: "Sunt activ şi vigilent/ Eu nu dorm în Parlament!

Cât de bogat este noul ministru al Finanţelor

Potrivit declaratiei de avere, Viorel Stefan deţine un teren intravilan, o casă, un apartament şi două autoturisme, un Seat Ibiza şi o Toyota Auris. Politicianul declară în conturile bancare 41.450 de lei, 10,35 USD şi 3,4 euro. Are de plătit două credite, unul de 110.000 USD, scadent în 2019, şi, respectiv, 1.350.000 de lei, scadent în 2024, plus un card de credit de 30.186 lei. Pe lângă indemnizaţia anuală parlamentară, de 64.905 lei, în 2015 a încasat dividende de 585.527 de lei şi a vândut acţiuni în valoare de 125.109 lei.

Miniştrii propuşi în Guvernul Grindeanu

În componenţa viitorului Guvern al României, premierul Sorin Grindeanu ar urma să fie secondat de doi vicepremieri - Sevil Shhaideh, care va fi şi ministru al Dezvoltării, Administraţiei şi Fondurilor Europene, şi Daniel Constantin, ministru al Mediului. Iată care sunt celelalte propuneri: Justiţie - Florin Iordache, Afaceri Externe - Teodor Meleşcanu, Interne - Carmen Daniela Dan, Economie - Alexandru Petrescu, Agricultură - Petre Daea, Apărare - Gabriel Beniamin Leş, Cultură - Ionuţ Vulpescu, Educaţie - Pavel Năstase, Cercetare - Şerban Constantin Valeca, Energie - Toma Florin Petcu, Ape şi Păduri - Adriana Petcu, Muncă - Lia Olguţa Vasilescu, Comunicaţii - Augustin Jianu, Sănătate - Florian Bodog, Tineret - Marius Dunca, Transporturi - Răzvan Alexandru Cuc, Consultare Publică - Gabriel Petrea, Comerţ - Florin Jianu, Turism - Mircea Dobre. Lista este completată de: Graţiela Gavrilescu - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Ana Birchall - ministru delegat afaceri europene, Mihaela Toader - ministru delegat fonduri europene şi Andreea Păstârnac - ministru pentru românii de pretutindeni.

La mâna Parlamentului

Miniştrii propuşi vor fi audiaţi miercuri, 4 ianuarie, în comisiile parlamentare. La ora 15,00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului, pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Noul Executiv ar urma să depună jurământul la ora 19,00, iar prima prima şedinţă a Guvernului este programată să înceapă la ora 21,00.

viata-libera.ro

Posted

Viorel Ştefan, avizat favorabil ca ministru de Finanţe

Cu 19 voturi „pentru”, 11 împotrivă şi o abţinere, deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului, după o audiere care, potrivit hotnews.ro, a durat mai bine de o oră şi jumătate, deşi era programată să se desfăşoare în cel mult 30 de minute.

Din start, politicianul a spus că va avea un mandat greu, deloc de invidiat. Prima lui promisiune a fost un Cod Economic care să includă toate legile economice şi care să fie pus gratuit la dispoziţia firmelor. "În aprilie, acest Cod va intra în dezbatere parlamentară, iar la 1 iulie îl vom avea publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar cinci ani. Codul va conţine maximum 50 de taxe", a spus Viorel Ştefan.

Politicianul a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de 10 la sută, faţă de 16 la sută în prezent, şi că la venituri lunare de sub 2.000 de lei impozitul va fi zero.

„Vom schimba regimul de impozitare al profitului microîntreprinderii la unu la sută. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi anulat, dar vom taxa dublu terenurile nelucrate. Cele 102 taxe pe care le-am anulat nu se vor mai întoarce. Sunt taxe nebănuit de iraţionale, care ne înnebunesc şi ne fac să pierdem vremea la ghişee. Ne angajăm ca toate taxele să se achite la un singur ghişeu. Informatizarea sistemului public va fi prioritatea zero. Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula”, a declarat Viorel Ştefan, potrivit hotnews.ro.

Pentru că este doctor în economie, teză pe care şi-a susţinut-o la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Viorel Ştefan a ţinut să precizeze: „Dacă se va dovedi ca am plagiat în teza mea de doctorat, demisionez în secunda doi!

viata-libera.ro

Posted

A depus jurământul. Viorel Ştefan este ministrul Finanţelor

Începând din această seară, Galaţiul are, din nou, un ministru în Guvernul României, pe deputatul PSD Viorel Ştefan. Politicianul tocmai a depus jurământul de ministru al Finanţelor, la Palatul Cotroceni, alături de premierul Sorin Grindeanu şi de ceilalţi membri ai Executivului.

Din cauza emoţiilor, probabil, Viorel Ştefan a rostit jurământul fără a ţine mâna dreaptă pe Biblie, la fel cum a făcut şi colega sa de Guvern, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, dar nu a uitat să-şi facă cruce. Tot emoţiile sau graba l-au făcut să părăsească tribuna înainte de a semna jurământul, dar preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a atras atenţia, aşa că Viorel Ştefan s-a întors din drum ca să semneze documentul, apoi a dat mâna cu şeful statului.

Reamintim, Viorel Ştefan a susţinut tot astăzi "examenul" audierii în faţa Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital din Senat şi a Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, întrunite în şedinţă comună.

Din start, politicianul a spus că va avea un mandat greu, deloc de invidiat. Prima lui promisiune a fost un Cod Economic, care să includă toate legile economice şi să fie pus gratuit la dispoziţia firmelor: "În aprilie, acest Cod va intra în dezbatere parlamentară, iar la 1 iulie îl vom avea publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar cinci ani şi să conţină maximum 50 de taxe", a spus Viorel Ştefan.

”Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula”

Politicianul a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de zece la sută faţă de 16 la sută, cât e în prezent, şi că la veniturile lunare de sub 2.000 de lei impozitul va fi zero. "Vom schimba regimul de impozitare al profitului microîntreprinderii la unu la sută. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi anulat, dar vom taxa dublu terenurile nelucrate. Cele 102 taxe pe care le-am anulat nu se vor mai întoarce. Sunt taxe nebănuit de iraţionale, care ne înnebunesc şi ne fac să pierdem vremea la ghişee. Ne angajăm ca toate taxele să se achite la un singur ghişeu. Informatizarea sistemului public va fi prioritatea zero. Orice taxă care nu va putea fi plătita online se va anula”, a declarat Viorel Ştefan.

Tot ca prioritate, politicianul a nominalizat Legea Prevenţiei, menită să arate ce trebuie să facă Fiscul pentru a ajuta contribuabilul: „Închiderea unui contribuabil înseamnă să omori cloşca cu pui”.

În viziunea lui, creşterea salariului minim nu va genera şomaj: „Vrem să scoatem România din capcana salariilor mici. Nu mai avem meseriaşi pentru că i-am plătit cu salarii mici şi ei au plecat să lucreze afară”.

Pentru că este doctor în economie al Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Ştefan a ţinut să precizeze: „Dacă se va dovedi ca am plagiat în teza mea de doctorat, demisionez în secunda doi!"

Argumentele votului favorabil pentru Viorel Ştefan

Cu 19 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere, deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan a fost avizat favorabil de comisiile Parlamentului, după o audiere care a durat mai bine de o oră şi jumătate, deşi era programată să dureze cel mult 30 de minute.
Pe portalul Camerei Deputaţilor a fost publicat avizul comun consultativ al celor două structuri parlamentare, document care prezintă argumentele avute în vedere de aleşi în avizarea favorabilă a candidatului Viorel Ştefan, propus ministru al Finanţelor Publice: "Are o bună reputaţie şi pregătire profesională, precum şi experienţă profesională, calităţi necesare pentru a ocupa funcţia de ministru. Experienţa sa profesională acoperă aria domeniilor în care urmează să-şi exercite activitatea, la care se adaugă experienţa în domeniul parlamentar, unde a contribuit activ la adoptarea legislaţiei, precum şi la realizarea funcţiei de control parlamentar în domeniul politicii financiare, fiscale, bugetare şi în domeniul pieţei de capital şi al asigurărilor".

viata-libera.ro

Posted

Cine este Viorel Ștefan

Deputatul PSD Viorel Ștefan este membru PSD de 24 de ani și doctor în economie.

În perioada 1980-1987, Viorel Ștefan a fost economist la Întreprinderea de Navigație Fluvială NAVROM Galați, după care, până în 1991, a fost șef serviciu la aceeași societate. În intervalul 1991-1996, social-democratul a deținut funcția de director general la Compania de Navigație Fluvială Română NAVROM SA Galați, după care a fost președintele instituției.

Timp de 12 ani, până în 2008, Viorel Ștefan a fost senator PSD. Între anii 1995-2001, a fost președintele Asociației Armatorilor și Operatorilor Portuari Fluviali din România, iar între 2000-2004 a condus Comisia de buget finanțe.

De asemenea, acesta a fost decorat cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler.

Potrivit declarației de avere, Viorel Ștefan deține un teren intravilan în Galați cu o suprafață de 2.523 mp pe care l-a cumpărat în 2010, o casă de locuit de 285 mp, precum și un apartament în București de 195,61 mp pe care l-a achiziționat în 2015.

Social-democratul a mai precizat în declarația de avere că are un autotusim Seat-Ibiza și o mașină Toyota Auris.

Viorel Ștefan are deschise patru conturi la Unicredit Bank, cu solduri la zi de 1.528,19 lei, 10,34 USD, 3,4 EURO și 14.372,19 lei. Social-democratul mai are deschis un cont la BCR unde are un sold de 25.000 de lei și un cont la BRD cu o valoare la zi de 550 lei. Deputatul PSD are și datorii: un credit în valoare de 110.000 USD scadent în 2019 și unul în valoare de 1.350.000 lei cu scadență în 2024. Social-democratul are și un card de credit în valoare de 30.186 lei.

Viorel Ștefan are o indemnizație anuală de la Parlamentul României de 64.905 lei, în timp ce soția sa, Mihaela Ștefan, are un salariu anual de 15.600 lei. Social-democratul a încasat din dividende 585.527 lei.

***

Viorel Ștefan s-a născut la 26 iulie 1954, la Mitoc, în județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Științe Economice, Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, în 1980, iar în 2002, a susținut doctoratul în economie, la Universitatea "Dunărea de Jos" Galați, potrivit CV-ului postat pe site-ul www.cdep.ro.

Viorel Ștefan a lucrat ca economist, la Întreprinderea de Navigație Fluvială NAVROM Galați (1980-1987), apoi a fost șef serviciu la aceeași întreprindere (1987-1991). A ocupat funcția de director general (1991-1996), apoi de președinte (1996-2002), la Compania de Navigație Fluvială Română NAVROM SA Galați.

În perioada 1992-1998, a fost președinte la Asociația Patronală din Transporturi Navale, iar în perioada 1995-2001 - președinte al Asociației Armatorilor și Operatorilor Portuari Fluviali din România.

Este membru al Partidului Social Democrat din anul 1993. În prezent, este vicepreședinte PSD, ales în urma Congresului extraordinar al partidului din 18 octombrie 2015.

A fost ales senator în circumscripția electorală nr.18 Galați, în mandatele 1996-2000, pe listele PDSR, în 2000-2004, făcând parte din Grupul parlamentar al PSD, și în 2004-2008, pe listele PSD. În legislatura 1996-2000, a făcut parte din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital (din apr. 1997) și din Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul bugetului Curții de Conturi. În mandatul 2000-2004, a fost președinte al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, iar în legislatura 2004-2008 a fost vicepreședinte al aceleiași comisii și a făcut parte din Comisia comună specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetului Curții de Conturi pe anul 2003.

În legislatura 2008-2012, a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 18 Galați, pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, fiind președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, până în mai 2011, și președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia. A făcut parte din Comisia comună specială pentru analizarea crizei intervenite în funcționarea justiției.

A fost reales deputat PSD pentru legislatura 2012-2016, mandat în care a fost președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților (din sept. 2014) și președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă. A făcut parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a obținut un nou mandat de deputat de Galați, candidând pe listele PSD. Este președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

A fost distins cu Ordinul Național "Pentru Merit" în gradul de Cavaler.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.