Jump to content

Gălățeanca Mariana Ghena, noul președinte al CSM


dcp100168

Recommended Posts

Gălățeanca Mariana Ghena, noul președinte al CSM

Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă, vineri, cu majoritate de voturi, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mariana Ghena este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea a fost președintă a Curții de Apel Galați, până pe 9 septembrie 2010, când plenul CSM a hotărât promovarea sa în calitate de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Este al doilea magistrat gălățean care ajunge pe o importantă funcție în Justiție, după Livia Stanciu, care a fost președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție până anul trecut, când a devenit judecător la Curtea Constituțională.

În cadrul susținerii proiectului de management, judecătoarea Mariana Ghena a precizat că nu este de acord cu inițiativa legislativă privind răspunderea materială a magistraților, atât timp cât aceștia nu beneficiază de toate condițiile materiale și un volum optim de muncă. Ghena, membru CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a vorbit despre această inițiativă legislativă și i-a spus ministrului Justiției, Florin Iordache, că aceasta este o problemă sensibilă. „În ceea ce privește mult discutata răspundere materială a magistraților, iminenta inițiativă legislativă, este o problemă sensibilă, chiar și pentru dumneavoastră, domnule ministru, în activitatea pe care o veți desfășura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent. O astfel de inițiativă nu poate fi declanșată decât după o atentă evaluare. După o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiție bună, după o consultare reală a magistraților și după identificarea altor modalități de eficientizare a activității magistraților. Nu cred și nu credem că, la acest moment, se pune problema unei inițiative legislative sub acest aspect”, a spus Mariana Ghena.

Ea a susținut că o lege privind răspunderea materială a judecătorilor nu se poate discuta fără a se lua în calcul reducerea volumului de muncă și îmbunătățirea condițiilor materiale și a resurselor umane. „Până când magistratul - judecătorul, procurorul - nu va beneficia de toate condițiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate - bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună -, suntem departe de această realitate. În condițiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranță, care să ne ofere condițiile de muncă astfel încât magistratul să nu greșească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de inițiative. Până atunci, nu susținem un asemenea punct de vedere”, a afirmat Mariana Ghena.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

O judecătoare pleacă din CSM înainte de finalizarea mandatului, pensionându-se la 57 de ani

Judecătoarea Mariana Ghena pleacă din Consiliul Superior al Magistraturii cu un an înainte de expirarea mandatului de 5 ani în CSM, ea pensionându-se la 57 de ani. Secția pentru judecători a CSM a aprobat miercuri cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătoarei Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membru ales al Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătoarea Mariana Ghena se pensionează, astfel, la 57 de ani, cu un an înainte de expirarea mandatului de 5 ani la CSM. Mandatul membrilor CSM, aleși în 2016, expiră în 6 ianuarie 2023, iar organizarea noilor alegeri este una dintre mizele importante ale noului președinte al CSM.

Pensionarea judecătoarei Mariana Ghena vine în contextul în care alegerile pentru șefia CSM au eșuat, după ce cele două judecătoare care au candidat - Andrea Chiș și Gabriela Baltag - au fost respinse, și actualul președinte al CSM, Bogdan Mateescu, s-a autopropus, iar plenul a votat să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când îi expiră mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri. În locul Marianei Ghena ar urma să vină în CSM judecătorul Marian Budă de la instanța supremă. El a fost următorul clasat după Mariana Ghena la alegerile pentru CSM din 2016 pentru posturile care revin instanței supreme. Surse din CSM au declarat pentru HotNews.ro că Maria Budă ar putea fi noul președinte al CSM.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.