Jump to content

Hartă online a Galaţiului vechi


Recommended Posts

Posted

Hartă online a Galaţiului vechi

  • În numai o săptămână, au fost 10.000 de vizualizări - deci, ne trebuie. Voluntarii de la Mila 80 au lucrat în ultimele săptămâni la prima hartă online a oraşului vechi.

"Nu e un demers academic şi nici nu e completă. Vom mai lucra la ea şi o vom îmbunătăţi mereu. Dar e un prim pas pentru a da la o parte praful aşezat pe istoria celui mai mare port de la Dunăre” - anunţa Asociaţia Mila 80, care a încercat proiectul, de probă, între 30 decembrie şi 6 ianuarie. Au apărut atunci pe o hartă 216 obiective - case cu istorie, palate, sedii administrative etc. - numai dintre cele încă în picioare, deci, vizitabile. Doar un click pe micul simbol al unui obiectiv de pe hartă ducea la afişarea unui scurt istoric şi a fotografiei. Din câte am aflat de la preşedintele asociaţiei, Ciprian Ciocan, în jurul datei de 10 februarie, va urma postarea permanentă a hărţii, corectată şi completată. Fiind un sistem interactiv, poate fi corectat în permanenţă de specialiştii care îl accesează. Viitoarea hartă, permanentă, mult mai cuprinzătoare (vor fi pe ea şi obiective industriale) va cuprinde în jur de 400 de obiective.

Asociaţia Mila 80 „reuneşte oameni interesaţi de patrimoniul local, istoria comunităţii, evoluţiile sociale locale şi de obiceiurile specifice Galaţiului”, cunoscută şi pentru iniţiativa unor trasee culturale ghidate - la pas prin Galaţi, cu expuneri în faţa unor clădiri cu istorie, nu e o organizaţie cu bani. Nici nu a cheltuit vreun leu pentru hartă, ci resurse umane dăruite. Au lucrat la adunarea datelor Daria Scutaru şi Dorina Grigoraş, iar la partea de informatică, Ciprian Ciocan şi Adrian Fluture.

„Ideea mi-a venit acum un an”, mi-a mai spus preşedintele Ciocan. „A pornit dintr-o nevoie. Desigur, nu suntem primii, au mai fost astfel de proiecte în România şi în străinătate.” Dar, la Galaţi, chiar ne lipsea un astfel de instrument, accesibil chiar şi copiilor, prin care lucruri importante, dar publicate separat, sunt fructificate în trasee istorice coerente. Au fost utilizate date provenite de la cercetători care s-au ocupat de fişarea vechilor obiective, precum Valentin Bodea, Ion Caşu sau Marius Mitrof şi materiale din campania „Vieţii libere” „Comori de patrimoniu”, iar, pentru viitoarea ediţie, de la Tudose Tatu, autorul unei istorii a fabricilor. „Să mergi prin oraş cu tableta şi să afli ce istorie ai în faţă!”.

Preşedintele asociaţiei speră să dezvolte şi o aplicaţie pe telefon. În prezent, pe unele clădiri scrie doar că sunt de patrimoniu şi atât. Şi sunt şi altele importante, care nu sunt pe listă, dar vor fi pe hartă.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Nu sunt atat de batran, dar incet-incet incep sa urasc posibilitatea de a accesa o sursa doar prin intermediul facebook... Poate gresesc, dar eu unul prefer o sursa lasata "libera" - fara autentificari, inregistrari etc. 

Si cred ca si asociatia ar avea de castigat.

  • 4 weeks later...
Posted

Se pregăteşte harta Galaţiului istoric

Asociaţia Mila 80 - ONG care militează pentru promovarea oraşului de la Dunăre (aflat la mila 80), prin popularizarea istoriei aşezării - a lucrat în ultima lună la un proiect inedit. Este vorba despre elaborarea unei hărţi electronice a Galaţiului vechi, o hartă pe care să fie semnalizate clădirile istorice. Harta (aflată în ultima lună în perioadă “de probă”, când a fost îmbunătăţită permanent) a fost vizualizată de 10.000 de ori în decursul unei singure săptămâni în care a putut fi accesată. “Reacţiile primite ne-au ambiţionat să optimizăm, să corectăm şi să adăugăm noi date şi noi obiective. Pentru crearea acestei hărţi au fost luate în vizor clădirile construite până la jumătatea secolului trecut (1950). Suntem conştienţi că acţiunea de inventariere a acestor imobile este anevoioasă şi continuă. De aceea, considerăm că ea va putea fi completată şi îmbunătăţită mereu. Va fi nevoie de un efort conjugat prin care să punem umărul la reconstituirea istoriei comunităţii gălăţene şi plasarea sa în cadrul geografic în care locuim. Demersul asociaţiei Mila 80 are ca scop crearea unui instrument de (re)cunoaştere a clădirilor vechi şi de (re)conectare a comunităţii cu istoria locală”, spune Cristian Ciocan, preşedinte al Asociaţiei Mila 80. Sâmbătă, 18 februarie, la prânz, va fi lansat oficial link-ul de acces al hărţii.

monitoruldegalati.ro

Posted

Istoria clădirilor locale de patrimoniu, la un click distanţă

Interesul pentru istoria Galaţiului încă există şi este cultivat ca atare. A demonstrat-o Asociaţia Mila 80, ONG care militează pentru promovarea oraşului şi care a demarat de curând un proiect foarte ambiţios. Este vorba despre realizarea unei hărţi electronice, interactive, a Galaţului vechi, pe care sunt semnalizate toate clădirile de patrimoniu. În momentul actual, harta conţine 295 de obiective, însă se intenţionează completarea acesteia, cu toate informaţiile pe care le pot oferi cei care vor să dea o mână de ajutor.

Se conturează, deci, ideea că ar putea exista potenţial pentru turism chiar în propria noastră “curte”, asta dacă vom şti să profităm de ceea ce avem deja. Ei bine, exact asta încearcă să ne demonstreze acest proiect. Să ne cunoaştem istoria şi să ne mândrim cu ea. De aceea, pe lângă localizarea clădirilor pe hartă, putem afla şi câte ceva despre proprietarii originali, anul construirii sau scopul iniţial al imobilelor.

Asociaţia Mila 80 doreşte să implementeze şi o aplicaţie pentru telefoanele mobile, lucru care ar putea oferi o experienţă mult mai completă, permiţând oricui doreşte să poată vizita clădirile şi în acelaşi timp să aibă la îndemână toată informaţia necesară, fără să fie conectat la un calculator.

Cu toate că a demarat abia pe 18 februarie, proiectul s-a bucurat de o popularitate crescută, harta înregistrând deja peste 17.000 de accesări. Asta ne arată că există dorinţa de a afla mai multe despre bagajul istoric al comunităţii noastre, lucru cum nu se poate mai îmbucurător. Aşadar nu se poate spune decât că demersul este un exemplu de promovare a patrimoniului local, exemplu care ar trebui preluat şi de autorităţi.

viata-libera.ro

Harta patrimoniului construit din Galațiului istoric

  • 5 years later...
Posted

Lista celor mai vechi clădiri din Galaţi, realizată de Asociaţia Mila 80

Pentru că astăzi, 18 aprilie, este ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor arheologice, Asociaţia Mila 80 a făcut publică pe pagina sa de Facebook o impresionantă listă a celor mai vechi clădiri din oraş. Este vorba despre cele care mai păstrează, măcar parțial, elemente din pereții originali. Merită să cunoaştem numele acestor edificii şi anul fiecăruia: Biserica Fortificată Precista – 1647, Biserica Vovidenia – 1790, Mănăstirea Metoc – 1805, Biserica „Sf. Spiridon” – 1817, Biserica Romano-Catolică – 1844.

Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că toate cele cinci sunt biserici: „E normal să fie așa, vorbim de o perioadă în care bisericile nu aveau rol exclusiv de practicare a unui cult religios. Acestea erau construite pentru a asigura protecția locuitorilor în cazul jafurilor, invaziilor și războaielor”, explică, într-un comentariu, Mila 80.

Mai trebuie spus că Asociaţia Mila 80 reunește oameni interesați de patrimoniul local, istoria comunității, evoluțiile sociale locale și de obiceiurile specifice Galațiului.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.