Jump to content

Gospodărire Urbană aplică, în continuare, TVA de 20 la sută!


dcp100168

Recommended Posts

Gospodărire Urbană aplică, în continuare, TVA de 20 la sută!

Cota standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut, de la 1 ianuarie, la 19 la sută, de la 20 la sută, în baza prevederilor din Codul fiscal. Există, însă, agenţi economici care nu au reacţionat la această scădere şi continuă să practice tarife la care adaugă aceeaşi TVA ca anul trecut.

Un nou caz aruncă o umbră asupra activităţii societăţii Gospodărire Urbană Galaţi. Pe adresa redacţiei a venit o sesizare din partea unui cetăţean, nemulţumit că la parcometrele din parcările cu plată, administrate de societatea menţionată, taxa pe valoare adăugată a rămas 20 la sută. "La un leu plătit la parcometru, TVA-ul ar trebui să fie 0,16 lei, adică 19 la sută. Ei bine, cum se vede şi în poză, este de 0,17 lei, adică tot 20 la sută. Este normal? Eu ştiu că aşa ceva constituie infracţiune", ne-a spus cetăţeanul.

Răspunsul ADP

În cererea pe care am formulat-o către conducerea societăţii Gospodărire Urbană, am cerut detalii despre modul în care va fi rezolvată problema, despre ce se va întâmpla cu sumele încasate în plus de la începutul anului şi despre modul în care vor fi sancţionaţi cei responsabili.

Chiar dacă un răspuns complet este încă în aşteptare, reprezentanţii societăţii ne-au oferit o explicaţie cel puţin ciudată. "Operatorii parcometrelor au fost în concediu, astfel că modificările la softul lor nu au putut fi efectuate. Zilele acestea se va interveni pentru rezolvarea acestor probleme", ne-au spus cei de la ADP.

Gălăţeni nemulţumiţi

În încercarea de a afla ce părere au gălăţenii despre acest lucru, am mers în câteva parcări cu plată din oraş şi am stat de vorbă cu oamenii. Părerile lor, evident, sunt împărţite, însă cei mai mulţi spun că nu este în regulă ce se întâmplă. "Dacă e lege, atunci cei vinovaţi să plătească. Aşa mi se pare normal. Cum legea vine şi îmi bate mie în uşă dacă greşesc, aşa să le facă şi lor", ne-a explicat un domn. "Diferenţa nu e foarte mare, aşa că, sincer, nu mă interesează. Bine, e drept, la sume mari se poate contoriza o diferenţă consistentă, dar aşa, la un leu, 0,01 bani nici nu se văd", a conchis un altul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Alba-neagra cu TVA-ul la Gospodărire Urbană Galați. Cum a fost până la urmă, în cazul parcometrelor din parcările cu plată

La începutul lunii Ianuarie, mai mulţi gălăţeni ne-au trimis sesizări la redacţie cu privire la faptul că, la parcometrele din parcările cu plată, TVA-ul încasat era tot de 20 la sută, în loc de 19 la sută. De la "responsabilii au fost în concediu" la "în registre avem banii încasaţi cu TVA de 19 la sută", Gospodărire Urbană a "jonglat" cu informaţia.

Chiar dacă rezolvarea a fost rapidă, iar reprezentanţii societăţii "Gospodărire Urbană", cea care are în grijă parcările cu plată din municipiul Galaţi, au reuşit să schimbe modul în care parcometrele încasează taxa pe valoare adăugată, de la 20 la sută, la 19 la sută, rămâne, totuşi, dilema. Cine plăteşte pentru această greşeală?

"Responsabilii au fost în concediu"

Când le-am cerut, prima dată, un punct de vedere în acest sens, reprezentanţii societăţii ne-au transmis că "operatorii parcometrelor au fost în concediu, astfel că modificările la softul lor nu au putut fi efectuate. Zilele acestea se va interveni pentru rezolvarea acestor probleme". Evident, gălăţenii erau nemulţumiţi, chiar dacă diferenţa nu ar fi fost una uriaşă. "Eu, dacă am firmă şi nu încasez cu TVA de 19 la sută, ci de 20 la sută, sunt amendat. Corect? Pe ei de ce nu îi trage nimeni de urechi?", ne-a spus, la acea vreme, un gălăţean.

Amintim că, la un leu introdus în parcometru, TVA-ul era calculat la 0,17 lei, în loc de 0,16, cât ar fi trebuit să fie.

TVA de 19 la sută, doar în registre

Chiar dacă a venit cu întârziere, răspunsul formulat de ADP la solicitarea noastră a ajuns. Deşi noi am cerut un răspuns privind "modul în care va fi soluţionată problema, modul de rambursare sau evidenţiere separată în contabilitate a sumelor încasate în plus şi persoanele vinovate de încălcarea legii şi modul de sancţionare a acestora", societatea ne-a spus doar că "în conformitate cu art.282 din legea 227/2015 privind Codul Fiscal (...) şi în conformitate cu art.291, lit.b, începând cu 1.01.2017, se aplica TVA de 19 la sută. Având în vedere acestea, v-am ataşat extrase din data de 11.01.2017, 17.01.2017 şi 27.01.2017. Înregistrarea în contabilitate a acestor extrase este cu TVA de 19 la sută".

Aşadar, deşi la parcometre încă se taxa TVA de 20 la sută (pe 17.01.2017, când am scos şi noi un tichet pentru dovadă), societatea spune că, în registre, se trecea TVA de 19 la sută. Concluziile le trageţi dumneavoastră!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.