Jump to content

Proteste de stradă, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţenii au spus, în stradă, "Nu graţierii"!

La câteva minute după ora 17.00  - ora anunţată pe facebook pentru începerea primului protest anti-aministie şi anti-modificării codurilor penale - pe esplanada din faţa Prefecturii Galaţi abia dacă erau 20 de oameni. Totuşi, în următoarea jumătate de oră, platoul s-a umplut, încet, încet, cu oameni, lucru apreciat chiar şi de protestatarii veniţi de la ora 17.00. "Abia dacă suntem 70 de oameni, suntem puţini, dar încă mai cred că vor veni mai mulţi", a spus unul din protestatari, Marian.

După ora 18.00 - ora anunţată pe facebook pentru al doilea protest - deja vizavi de Prefectură erau circa 200 de oameni (iar la 19.00 erau aproape 300 de persoane) care au protestat, paşnic, oamenii exprimându-şi dezacordul faţă de intenţia Guvernului de a adopta ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

“Sunt aici pentru că sunt neîncrezător în această lege a graţierii pe care vor să o dea aleşii noştri, mă rog, nu aleşii noştri, ai celor care suntem aici, ai celorlaţi români care sunt acum acasă şi se uită la anumite televiziuni de la care capată anumite idei. Da, sunt dezamăgit că noi după atâţia ani îi alegem tot pe aceştia care a foarte mulţi penali în partidul lor şi care evident, la scurtă vreme după ce au fost aleşi, vin cu o lege a graţierii care i-ar scăpa pe câţiva dintre ei şi altfel poate aş fi de acord dar ştiind că sunt câţiva dintre ei carre scapă cu această lege, categoric nu am încredere”, a spus unul din protestatari, Andrei Alexandrov.

“Am observat că oamenii devin prolifici atunci când petrec mai mult timp în solitudine, mai exact în închisoare, se pare că cele mai bune cărţi se scriu în inchisoare, şi am venit pentru a încuraja literatura română; avem nevoie de aceste cărţi şi ar fi păcat ca Liviu Dragnea să nu scrie ceea ce nici el nu ştie că urmează să scrie. Aşteptăm în urma acestei acţiuni să fim mai mulţi şi să ne dovedim nouă că deşi afara e frig, căldura dintre noi ne uneşte”, a spus un alt protestatar, Marian.

Câţiva protestatari aveau drapele naţionale, în timp ce alţii au afişat pancarde cu diverse mesaje, precum: “Nu acceptăm ca hoţii să-şi dea legi prin care să îşi salveze hoţiile” , “Noi apărăm democraţia/voi, corupţia şi hoţia”, “Legea-i lege pentru toţi/nu-i făcută pentru hoţi”, “Respect pentru statul de drept”, “Vrem sistem de sănătate nu iertare de păcate”, sau  “Vă vedem-vrem România curată”.

Pentru asigurarea ordinii publice, pe parcursul protestului s-au aflat ăn zonă trei maşini de poliţie şi jandarmi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Peste 200 persoane au protestat față de ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale

Peste 200 de persoane protestează, duminică seară, pașnic, pe platoul din fața Prefecturii Galați, exprimându-și dezacordul față de intenția Guvernului de a adopta ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale. Protestatarii au afișat pancarde cu diverse mesaje, precum: "DNA să vină să vă ia!", "Legi pentru cetățeni/ Nu pentru politicieni!", "Respect pentru statul de drept". Ei au scandat: "La închisoare, nu la guvernare", "Nu vrem legislație cu dedicație", "România cere: fără grațiere", "Dragnea, nu modifica legea în favoarea ta".

Protestatarii s-au organizat pe Facebook, evenimentul neavând autorizație din partea Primăriei Galați. Pentru asigurarea ordinii publice, în zonă se află mai multe mașini de poliție și jandarmi.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

"Nu vrem legislaţie cu dedicaţie!". Sute de gălăţeni, din nou, în stradă

Peste 200 de gălăţeni de toate vârstele au ieşit, în această seară, din nou în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului, nemulţumiţi de decizia Executivului de a adopta cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, criticate virulent de reprezentanţii la vârf ai Justiţiei şi societatea civilă.

Oamenii au manifestat pe platoul din faţa Prefecturii, timp de câteva ore, deşi temperatura a fost scăzută, iar umiditatea aerului îţi pătrundea adânc în oase. Gălăţenii au fluturat tricolorul, au fluierat, au afişat mesaje inscripţionate „Ne-aţi minţit bunicii/ Ne-aţi vândut părinţii/ Ne-aţi amanetat copiii/ Vă iertăm… în puşcărie”, „Vrem sistem de sănătate, nu dosare graţiate”, „Respect pentru statul de drept” sau „Nu legalizaţi hoţia” şi au scandat împotriva politicienilor. „Jos labele de pe Justiţie”, „Dragnea, nu modifica legea în favoarea ta”, „Nu vrem legislaţie cu dedicaţie”, „Dragnea, nu uita, România-i şi a mea” şi „Fără graţiere România cere” sunt câteva dintre mesajele care au răsunat, aseară, pe strada Domnească.

Protestatarii au scandat şi împotriva deputatului Eugen Durbacă, nemulţumiţi că parlamentarul gălăţean şi-a exprimat, în urmă cu doar câteva zile, susţinerea pentru cele două ordonanţe de urgenţă, strigând "Durbacă, nu uita, va veni şi vremea ta".

La protest a fost prezent, discret, ce-i drept, şi medicul chirurg Paul Ichim (senator PNL în perioada 2008-2016), care a ţinut să precizeze că a ieşit în stradă în calitate de simplu cetăţean. La fel şi proaspătul consilier local PNL Paul Găvănescu, deputatul USR Bogdan Rodeanu şi deputatul PMP Cătălin Cristache.

Mulţi dintre tinerii care au manifestat în această seară sunt de părere că ordonanţa Executivului privind graţierea unor fapte nu va face altceva decât să încurajeze faptele antisociale şi să genereze mai multă infracţionalitate, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări care au apelat la această măsură pentru a reduce, teoretic, numărul deţinuţilor în penitenciare, pe fondul supraaglomerării acestora. Mai mult, oamenii cred că Guvernul ar trebui să se preocupe mai degrabă de Sănătate şi Educaţie, domenii care au reală nevoie de susţinere, iar coaliţia de la guvernare să îşi respecte promisiunile şi programul pe care le-au anunţat în campania electorală. Aceştia au subliniat că cele două controversate ordonanţe de urgenţă nu se aflau în programele asumate de PSD şi ALDE.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proteste fulger, inclusiv la Galaţi, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea şi ordonanţa de modificare a Codurilor Penale

1 februarie, ora 0,40. În acest moment, circulația pe Strada Domnească este blocată. Cei peste 100 de protestatari au ocupat porțiunea cuprinsă între Prefectură - sediul PSD și Teatrul Dramatic. Un reprezentant al Poliției Rutiere deviază circulația pe Strada Eroilor. La fața locului sunt prezente mai multe echipaje ale Poliției și Jandarmeriei gălățene. Oamenii scandează în continuare împotriva Guvernului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei, avertizează preşedintele Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei. Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi graţierea. 

"Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt.

Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupţiei ca infracţiune, va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi Legea cu privire la graţieri.", au transmis cei doi oficiali europeni printr-un comunicat de presă pe site-ul Comisiei Europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La Galați, protestul ia amploare

Deşi la ora 17.00, ora de începere a protestului organizat pe facebook, pe platoul de vizavi de Prefectură s-au adunat aproape 300 de persoane, în ultimele două ore, numărul acestora a crescut constant, ajungând la aproape 1.500 de persoane. Toţi, de la pensionari cu tâmplele cărunte până la adulţi, studenţi sau elevi au strigat într-un glas: "Jos labelevde pe Justiţie", “PSD/Ciuma roşie”, “PSD/Partidul mafiei”, “Hoţii!” sau “Să vă fie frică/Ţara se ridică”. În plus, protestatarii au agitat drapele naţionale cu doliu pe ele şi au afişat pe diverse pancarde mesaje precum "Vrem să creştem în ţară, nu afară”, “Viitorul ţării suntem noi, nu hoţii ca voi”, “Aţi votat liber la furat”, “Voi furaţi, noi nu mai plătim taxe!” sau “Cod roşu de infracţionalitate în toată ţara”.

”Vrem să arătăm că Galaţiul, deşi e considerat oraşul roşu, a reuşit să mobilizeze un număr important de oameni care să iasă în stradă, să protesteze împotriva ordonanţelor adoptate pe şest şi publicate în Monitorul Oficial la o oră la care doar hoţii acţionează” , a spus un student prezent la protest.

"Nu mă las că mi-a dat 2 lei la pensie, nu am nevoie de ei, am nevoie ca oamenii să trăiască bine, iar copii să nu mai plece afară, că eu am nepoţi care au plecat afară deşi au facultate. Ţara se duce în altă parte decât în direcţia bună. Am sperat la revoluţie că se va îndrepta, dar se îndreaptă în cu totul altă parte. Acum s-au modificat aceste ordonanţe pentru a legifera furtul. Până acum se fura cu teamă, acum se fură legal, până la 200.000 de lei furi cum vrei şi cât vrei", a spus Stan Costache, 76 de ani, pensionar.

"Sunt aici pentru că strada pare singura formă de opoziţie eficientă din România. Felul abuziv şi lipsa de consideraţie în care au fost promovate ordonanţele astea ne obligă să fim aici, în stradă. Personal nu aştept neapărat să pice Guvernul, vreau să pice ordonanţele şi să se organizeze o dezbatere reală şi civilizată asupra lor, asupra oportunităţilor şi formei lor", a spus Doru Căstăian, profesor.

La orele 19.00, gălăţenii continuau să vină spre locul protestului, în faţa Prefecturii. Oamenii au ocupat strada Domnească şi treptele din faţa Prefecturii, arbordând un tricolor imens. Protestul se desfăşoară paşnic aşa încât forţele de ordine nu au intervenit.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 3.500 de persoane au mărșăluit spre Palatul de Justiție

Peste 3.500 de persoane au plecat în marș spre Palatul de Justiție din Galați, după ce au protestat, miercuri seara, pe platoul din fața Prefecturii, nemulțumiți de actele normative privind justiția adoptate, marți, de guvern.

Manifestanții au pornit în marș de pe Strada Domnească, au așezat lumânări aprinse în fața sediului PSD și pe gard, iar un bărbat a afișat o pancartă cu mesajul 'Îndrăznește acum, Liviule, să crezi și tu în România'.

Protestatarii și-au continuat marșul, ocupând o bandă de circulație pe Strada Brăilei, și au ajuns la Palatul de Justiție, unde au scandat 'Jos labele de pe Justiție', 'Hoții' și 'Dacă vă pasă, ieșiți din casă". Ei și-au continuat marșul și au ajuns la Inelul de Rocadă, pe drum scandând 'Jos Guvernul', 'DNA să vină să vă ia'. O mare parte dintre manifestanți, aproximativ 1.800, au făcut cale întoarsă și au anunțat că vor să revină la sediul PSD și pe platoul din fața Prefecturii.

Protestatarii sunt însoțiți de jandarmi și de mașini de poliție. Forțele de ordine nu au intervenit, urmărind din apropiere evoluția evenimentelor, iar traficul rutier a fost deviat pe o rută ocolitoare.

La protest participă oameni de toate vârstele, de la pensionari, la adulți, studenți și copii. Oamenii poartă drapele naționale, unele din ele cu doliu, iar alții poartă pancarte cu diverse mesaje precum "Vrem să creștem în țară, nu afară", "Viitorul țării suntem noi, nu hoții ca voi", "Ați votat liber la furat", "Voi furați, noi nu mai plătim taxe!", sau "Cod roșu de infracționalitate în toată țara". Manifestanții scandează mesaje antiguvernamentale și împotriva PSD, dar și alte mesaje precum "PSD/Ciuma roșie", "PSD/partidul mafiei", "Hoții!" sau "Să vă fie frică/țara se ridică", "Jos Guvernul", "Anticipate". "Vrem să arătăm că Galațiul, deși e considerat oraș roșu, a reușit să mobilizeze un număr important care să iasă în stradă, să protesteze împotriva ordonanțelor adoptate pe șest și publicate în MO la o oră la care doar hoții acționează", a spus un student prezent la protest. "Nu mă las că mi-a dat doi lei la pensie, nu am nevoie de ei, am nevoie ca oamenii să trăiască bine, iar copii96i să nu mai plece afară, că eu am nepoți care au plecat afară deși au facultate. Țara se duce în altă parte decât în direcția bună. Am sperat la revoluție că se va îndrepta, dar se îndreaptă în cu totul altă parte. Acum s-au modificat aceste ordonanțe pentru a legifera furtul. Până acum se fura cu teamă, acum se fură legal, până la 200.000 de lei furi cum vrei și cât vrei", a spus Stan Costache, 76 de ani, pensionar. "Sunt aici pentru că strada pare singura formă de opoziție eficientă din România. Felul abuziv și lipsa de considerație în care au fost promovate ordonanțele astea ne obligă să fim aici, în stradă. Personal, nu aștept neapărat să pice Guvernul, vreau să pice ordonanțele și să se organizeze o dezbatere reală și civilizată asupra lor, asupra oportunităților și formei lor", a spus Doru Căstăian, profesor.

Protestatarii s-au organizat pe o rețea de socializare, evenimentul neavând autorizație din partea Primăriei Galați.

agerpres.ro

Protestul de la Galați s-a încheiat miercuri seara, după ce aproximativ jumătate dintre cele 3.500 de persoane care au plecat în marș pe străzile din centrul orașului au revenit în fața Prefecturii. Manifestanții au scandat aici, din nou, strigând 'Hoții, la închisoare, nu la guvernare', 'Jos, jos, Guvernul mincinos' și au cântat 'Dragnea la pușcărie'. Protestatarii au părăsit în cele din urmă platoul de la Prefectură și au eliberat strada Domnească pe care o ocupaseră, circulația rutieră fiind reluată. În zonă au mai rămas doar câteva mașini de poliție și jandarmi.

Link to comment
Share on other sites

"România nu uita, Galaţiu-i de partea ta". Protestele continuă şi în această seară

Mobilizarea pe reţelele virtuale a dat roade, iar protestul de vineri seara i-a adunat iarăşi pe gălăţeni în faţa Prefecturii, pentru a manifesta împotriva ordonanţei de urgenţă adoptate marţi seara de guvernul Grindeanu. Cu pancartele în mână, cu steagurile pe umeri şi cu sloganurile bine întipărite în minte, gălăţenii au continuat manifestaţiile de stradă, la unison cu ceilalţi protestatari din ţară, şi ieri, 3 februarie. Principalul motiv pentru care aceştia au ieşit în stradă a rămas Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017, iar printre cerinţele mulţimii se numără abrogarea acesteia şi demiterea ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Protestatarii, de la cel mai mic la cel mai mare, au venit pregătiţi să îşi strige nemulţumirile în faţa guvernului. "Am venit împreună cu cei doi copii ai mei. Chiar dacă sunt mici, trebuie să ştie că în faţa hoţiei nu poţi să stai degeaba. Trebuie să iei atitudine!", ne-a spus un protestatar.
Şi studenţii au ieşit la miting, dar în stradă s-au aflat şi oameni aflaţi, deja, la vârsta pensionării. "Nu pot susţine legalizarea hoţiei. Cum adică să se poată fura 200.000 de lei din bani publici şi să nu se considere infracţiune? Dar ce este?", ne-a spus un alt protestatar.

Tinerii protestatari, cu dezamăgirea pe chipuri, ţineau pancarte cu mesaje care mai de care mai interesante, de la îndemnuri ironice adresate liderului PSD, Liviu Dragnea, până la "Jos corupţia", "Legalizarea hoţiei nu e promisiune de campanie" sau "Vreau să plec din ţara mea".
Tinerii au şi un mesaj comun, acela că vor rămâne în stradă până când guvernul va abroga "ordonanţa ruşinoasă". "Părinţii noştri au luptat pentru libertate, pentru ca noi să ne putem exprima părerea liberi, iar ceea ce face acum guvernul nostru, cel ales de popor, ne întoarce în vremurile de dinainte de Revoluţie, când fiecare putea face ce vrea, atâta timp cât e la conducere. Nu e normal!", ne-a spus un tânăr manifestant.

.viata-libera.ro

UPDATE ora 19,30 - În acest moment aproximativ 1.500 de persoane scandează în fața Prefecturii.

UPDATE ora 19,55 - Cei aproape 2.000 de manifestanți pleacă în marș de la Prefectură spre Inelul de Rocadă.

UPDATE ora 20,30 - În stradă sunt peste 5.000 de protestatari. Aceștia au blocat sensul de urcare pe bulevardul Brăilei și se îndreaptă spre Palatul Justiției. Șoferii care circulă în sens opus claxonează în semn de susținere.

UPDATE ora 21,00 - Peste 6.000 de manifestanți au ajuns la Ultimul Leu. Jandarmii au primit flori și bomboane de ciocolată în semn de mulțumire de la protestatari. Oamenii scandează "Jandarmeria, jos pălăria".

UPDATE ora 21,30 - O parte dintre protestatari au aprins lumânări în fața Palatului de Justiție. "Părinții noștri în '89 și-au dorit pentru noi libertate. Acum aprindem lumânări pentru că au omorât Justiția", ne-a declarat un protestatar.

UPDATE ora 21,55 - Din mulțime s-a aruncat cu gheață spre jandarmi. "Un bărbat în stare de ebrietate a fost reținut pentru a i se afla identitatea, acesta neavând acte la el, urmând ca ulterior să i se aplice o sancțiune", a declarat Slt. Cătălin Mircea Badin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

UPDATE ora 22,20 - Aproximativ 8000 de gălățeni au ieșit astăzi în stradă. Momentan au mai rămas în jur de 1500 de protestatari în fața Prefecturii.

Link to comment
Share on other sites

Gălățenii sunt și astăzi în stradă. A cincea zi de proteste

Gălățenii protestează și astăzi, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva Ordonanțelor de modificare a Codului Penal emise de guvernul PSD. La ora 18, în fața Prefecturii sunt două - trei sute de oameni strânși, dar lumea continuă să vină. Spiritele sunt calme, sunt și mulți galateni veniți însoțiți de copii. Față de celelalte seri de proteste, din boxe răsună cântece patriotice, inclusiv faimosul imn al golanilor din Piața Universității, scris de Cristian Paturca. Steagurile flutură, încep să apară și pancartele. După imnul golanilor, s-a cantat Imnul Romaniei.

UPDATE Ora 18.45. Piațeta din fața monumentului Eroilor Revoluției s-a ocupat complet. Au început scandările, muzica s-a oprit: "Abrogati/ Si apoi plecați!", "Liviu Dragnea, nu uita, puscaria-i casa ta!", "Guvern mafiot, Jandarmeria, jos pălăria!"

UPDATE Ora 19. Deja sunt peste 1.000 de oameni. Protestatarii au trecut strada spre Prefectură, strada Domnească este blocată. Se strigă "Nu plecăm!"

UPDATE Ora 19.40. Numărul celor care protestează în fața Prefecturii a crescut la 1.500, conform Jandarmeriei. Mai puțini că seara trecută, dar cel puțin la fel de zgomotoși și de hotărâți să nu renunțe până când Ordonanța 13 nu e anulată. Chiar acum de pleacă în marș până la Inelul de Rocadă.

UPDATE Ora 20.15 S-a intrat pe strada Brăilei, care este blocată pe sensul de urcare spre Tiglina. Sunt aproximativ 2500 de protestatari. Capul coloanei este în zona Agenției CFR, iar coada in dreptul hotelului Dunărea.

UPDATE Ora 20.40 Coloana de manifestanți a ajuns in Tiglina. Tot mai mulți oameni s-au alăturat protestului, astfel că numărul participanților a ajuns la 5.000, conform reprezentanților Jandarmeriei. Marșul decurge fără incidente.

UPDATE 21.45. Coloana de manifestanți se întoarce spre Prefectură. Sunt câteva mii care scandează și suflă în vuvuzele. Conform estimărilor, numărul maxim de manifestanți a fost de 7.000. În acest moment lumea începe să se retragă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cu tricolorul în mâini, în suflet şi pe obraji. Zilele în care Galaţiul n-a mai fost roşu

  • Protestele care au avut loc în fiecare zi, de marţi încoace, în faţa Prefecturii şi apoi în marş pe străzile oraşului, au făcut ca, în aceste zile, Galaţiul să nu mai fie roşu, ci tricolor.

Oraşul şi-a luat culorile înapoi, după ani şi ani de zile, de la steagurile fluturate fără odihnă de mii de oameni, de la zâmbetul tinerilor ieşiţi în stradă sau de la tricolorul pe care mulţi dintre ei şi l-au pictat pe obraji, de la sufletul cald al bunicilor care şi-au însoţit copiii sau nepoţii la protestele contra Ordonanţei 13 emise de Guvernul Grindeanu.
Cei care au ieşit în stradă în aceste zile la Galaţi nu au fost doar tineri, deşi aceştia au fost majoritari. Contra Ordonanţei au protestat şi părinţi cu copiii în braţe sau în cărucior, dar şi gălăţeni de vârsta a treia, care au venit pregătiţi cu steaguri, pancarte sau tot felul de instrumente de făcut zgomot.
"În decembrie, eram în Statele Unite, la fiica mea şi la nepoţei. Şi am mers atunci câteva sute de kilometri până în Los Angeles, ca să putem vota. Iar acum, când suntem acasă şi vedem ce se întâmplă, când vedem ce vrea să facă guvernul, cum să nu fim în stradă? Dacă ai sânge de român, cum să nu-ţi pese?", ne-a spus o doamnă, sâmbătă, la protestul din faţa Prefecturii.
La fel ca în toată ţara, şi la Galaţi s-a protestat paşnic, fără incidente. Şi la Galaţi s-au născut sloganuri sau lozinci care au făcut deliciul participanţilor, şi la Galaţi s-a cântat imnul naţional sau cântecele din Piaţa Universităţii. În ceea ce priveşte participarea, Galaţiul a crescut de la o zi la alta. De la câteva sute de protestatari, câţi au fost în seara de marţi, până la 7.000 şi chiar peste, cât s-a estimat în serile de vineri şi sâmbătă.
Protestul de sâmbătă nu s-a abătut de la „tipar”. Începând cu ora 18.00, oamenii au început să se adune în piaţeta din faţa Monumentului Eroilor Revoluţiei, de vizavi de Prefectură. Din boxe răsunau cântecele Pieţei Universităţii şi apoi celebrul „imn al golanilor”, după care toţi cei prezenţi au cântat, împreună, Imnul naţional. Te lua cu fiori, şi nu doar de la frig! În jurul orei 20,00, s-a plecat din nou în marş pe traseul ştiut: str. Domnească - Brăilei - Ţiglina - Inelul de Rocadă şi înapoi. Porniţi cam 2.000 de la Prefectură, manifestanţilor li s-au tot alăturat pe drum alţi şi alţi gălăţeni, astfel că Jandarmeria a estimat un număr de 7.000 de oameni care au participat la protestul de sâmbătă. Mulţi erau şi pe margine şi aplaudau şi fluturau pancarte, alţii claxonau din maşinile care treceau pe partea cealaltă, dar erau şi mulţi care stăteau şi la ferestre. Estimarea oficială, de 7.000 de oameni, o fi sau nu adevărată, dar, din coloană, aceasta se vedea mare cât România!
Chiar dacă guvernul a anunţat, ieri după-amiază, că Ordonanţa 13 a fost abrogată, acţiunile de protest ale gălăţenilor au continuat.

viata-libera.ro

UPDATE 18.50 Strada Domnească este din nou blocată. Sunt circa 1.000 de manifestanți.

Link to comment
Share on other sites

Guvernul a abrogat OUG 13

Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, anul trecut fiind modificate Codurile penale tot prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

În preambulul actului normativ se arată că OUG 13/2007 a suscitat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, ci şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE ora 19,45 - Peste 2000 de partipanți au pornit din nou în marș pe strada Domnească. Capul coloanei a ajuns la Hotel Galați, iar coloana se întinde până la Primărie. Se scandează "Hoții, hoții!", "Demisia!".

UPDATE ora 20,20 - Peste 5.000 de oameni urcă la pas pe strada Brăilei. Coloana se întinde pe cel puțin 300 de metri.

UPDATE ora 21,00 - 6.000 de manifestanți au ajuns la Inelul de Rocadă. Coloana de protestatari își schimbă traseul, merge pe strada Siderurgiștilor până la General, după care va cobori pe Basarabiei și se va întoarce la Prefectură.

UPDATE ora 22,15 - Se cântă imnul României și în autobuzele Transurb! Coloana manifestanților a trecut de General și a ajuns in Micro 39-40. Mulți dintre ei s-au retras spre case, au luat autobuzul și chiar au cântat imnul național!

Link to comment
Share on other sites

Peste 6.000 de persoane au mărşăluit pe străzile municipiului Galaţi, coloana de manifestanţi ajungând chiar şi în unele cartiere

Peste 6.000 de persoane au mărşăluit, duminică seară, pe străzile municipiului Galaţi, coloana de manifestanţi ajungând inclusiv în unele cartiere, în timpul deplasării protestatarii scandând lozinci împotriva Guvernului, dar şi a intregii clase politice. Numărul manifestanţilor aflaţi în marş pe strada Brăilei, din municipiul Galaţi, a ajuns la peste 6.000 de persoane, iar din zona "Inelului de rocadă" protestatarii  şi-au continuat deplasarea pe strada Siderurgiştilor, ajungând inclusiv în cartierele Siderurgistilor, I.C.Frimu, Aviatiei sau Micro 40. Protestarii au scandat "Să vă fie frică, strada se ridică", "Demisia"," Toate partidele, aceeaşi mizerie" sau "DNA să vină să vă ia" şi "Vrem o lege pentru toţi, nu făcută pentru toţi". Pe parcursul deplasării prin cartiere, numărul manifestanţilor a început însă să scadă, ei urmînd să revină la sediul Prefecturii, locul unde a început acţiunea de protest.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii vor demisia guvernului Grindeanu. A şaptea zi de proteste, cu revendicări

  • Oameni competenţi în funcţii, încredere, transparenţă şi un guvern cinstit, care să lucreze în interesul ţării şi să sprijine lupta anticorupţie. Dar, înainte de toate, demisia guvernului Grindeanu. Asta au cerut, luni seară, în cea de-a şaptea zi de proteste, cele câteva sute de persoane care au manifestat în faţa Prefecturii.

Deşi vremea nu a fost prea prietenoasă, iar oamenii erau destul de obosiţi după şase zile în care au petrecut ore în şir în stradă, au mărşăluit şi au scandat împotriva Executivului şi a coaliţiei de la guvernare, formată din PSD şi ALDE, gălăţenii nu au putut rămâne în case. „Consider că, în momentul de faţă, în fruntea Ministerului Justiţiei nu se află un profesionist, ci un diletant. Cred că ţara asta are nevoie de profesionişti. Categoric, aştept demisia guvernului Grindeanu. Mi se pare o intrare în normalitate ca aceia care au greşit să plătească. Cum să poţi avea încredere în nişte oameni care vor să promoveze legi pe ascuns? Nu este normal ca la 27 de ani de la Revoluţie să trăim asemenea momente”, ne-a spus unul dintre manifestanţi, care afişa o pancartă inscripţionată „Jos diletanţii/ Jos Guvernul”.

Protestatarii ne-au declarat la unison că nu mai au încredere în actualul Executiv, chiar dacă scandaloasa ordonanţă adoptată de către Guvern a fost abrogată. „Aşteptam să vedem demisii, cel puţin în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei. Vedem, în continuare, nişte bâlbe enorme, nu înţelegem nici noi ce se întâmplă şi cred că nici ei. Drept urmare, noi vrem demisia premierului Grindeanu şi suntem în stradă ca să cerem asta. Vrem schimbarea Guvernului şi mai vrem ca Executivul să ia măsuri pentru a recăpăta încrederea socială. Vrem un tehnocrat la Justiţie sau o persoană pe care să o agreem, care să ne asigure că nu se va mai întâmpla pe viitor ceea ce s-a petrecut în marţea neagră”, ne-a spus Andrei Velea.

La protestul de luni seară au participat numeroşi vârstnici, care au cerut PSD să nu se mai joace cu viitorul României numind în funcţii-cheie personaje ca Florin Iordache (încă ministru al Justiţiei n.r.). „Vreau un alt guvern PSD. Sunt convins că au oameni capabili, competenţi, nu de genul ministrului de Interne, fostă secretară. Nu am nimic cu secretarele, dar nu cred că are capacitatea necesară să conducă un minister. Ministrul Justiţiei este cum este, s-a văzut. Vreau oameni competenţi în funcţii şi vreau să apuc şi eu o autostradă”, ne-a mărturisit un alt protestatar.

Aproximativ 500 de persoane, cu pancarte, steaguri, portavoce, fluiere şi vuvuzele, au manifestat în faţa Instituţiei Prefectului. Deşi, iniţial, mulţi dintre gălăţenii prezenţi spuneau că, de această dată, vor protesta doar în faţa Prefecturii, oamenii au pornit, în jurul orei 20,30, în marş pe Domnească şi strada Brăilei, alegând să nu mai blocheze circulaţia şi mergând mai mult pe trotuar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce spun parlamentarii Puterii şi ai Opoziţiei despre mișcările de stradă

Deşi Ordonanţa 13 a fost abrogată, protestele continuă. Tocmai de aceea am încercat să aflăm de la parlamentarii aflaţi la guvernare şi cei din opoziţiei care va fi rezultatul mişcărilor de stradă şi cum vor influenţa ele soarta Guvernului României.

Deputat Lucreţia Roşca, vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor: „Vineri după-amiază, când am intrat în sala de plen, m-am dus la noii noştri colegi USR-işti, care au dormit în Parlament, şi le-am spus: «Măi, sunt ca şi mama voastră, pentru că majoritatea sunt de vârsta fiului meu. Spuneţi-mi şi mie ce vină am eu, ca parlamentar PSD, de staţi aici în faţă şi strigaţi». Şi mi-au spus: «Doamnă, scoateţi ordonanţele şi noi încetăm orice fel de protest». La vremea aceea, sinceră să fiu, mi-am spus în sinea mea: atâta panaramă şi scandal pentru nişte ordonanţe. S-a întâmplat lucrul acesta, ordonanţa a fost abrogată, şi ei protestează mai departe. Deci, ce să spun? Am o părere foarte proastă faţă de ceea ce se întâmplă. Nu sunt oameni de cuvânt! Tinerii care sunt pe stradă, cu care am vorbit, spun aşa: «Pe mine m-a trimis patronul». Prieteni de-ai fiului meu, rude, i-au spus: «Vrei să mă dea afară? Lucrez la multinaţională. Mă angajează PSD cu 2.000 sau 3.000 de lei? Faceţi locuri de muncă şi după aceea mai vorbim!». Deci astea-s realităţile. Şi dacă pică Guvernul, o să vină un alt Guvern mai bun?! Pe tinerii noştri gălăţeni i-a întrebat cineva dacă îi vor înapoi, pe tehnocraţii care şi-au bătut joc inclusiv de tineri? Care nu au făcut nimic pentru România? Care au adus ţara asta într-un prag de sărăcie cum nu se poate, da? Dacă strada şi tinerii frumoşi şi liberi doresc să pice Guvernul, o să pice şi Guvernul, şi ce-o să vină înapoi? O doamnă m-a întrebat, într-un mesaj pe Facebook, dacă aş avea curajul să vin în piaţă şi i-am răspuns: de ce nu?! Dacă protestele or să continue şi strada e de acord să vină toţi parlamentarii gălăţeni, cu mare drag!”.

Deputat Eugen Durbacă, liderul ALDE Galaţi: „Nu mă pot pronunţa! Nu pot să-mi dau seama unde se va ajunge. Nu pot să mă pronunţ, pentru că eu nu am participat la discuţii la nivelul cel mai înalt. La noi participă doar copreşedinţii şi cei de la PSD. E ceva delicat, dar nu pot să mă pronunţ”.

Deputat Victor Paul Dobre, preşedintele liberalilor gălăţeni şi vicelider al PNL în Camera Deputaţilor: „Partidul Naţional Liberal a depus, astăzi (ieri n.r.), moţiunea de cenzură semnată inclusiv de mine, împotriva Guvernului Grindeanu, care exprimă foarte clar poziţia noastră cu privire la actualul Executiv. Cerem demisia Guvernului. Cred că acest Executiv nu mai are nici un pic de credibilitate şi, prin urmare, trebuie să plece. Ar fi trebuit să îşi asume până la capăt întreaga responsabilitate pentru modul în care a acţionat, la nici două luni, de la învestire. România are nevoie de un Guvern competent, care să fie preocupat cu adevărat de problemele reale cu care se confruntă societatea în momentul de faţă”.

Deputat Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al USR Galaţi: „Guvernul Grindeanu nu are credibilitate în faţa poporului român. Au spus că abrogă ordonanţa, ceea ce au şi făcut, dar au transformat-o în proiect de lege, cu aceleaşi valenţe şi direcţii clare, iar acum se mai gândesc doar la majoritatea parlamentară care să le confere adoptarea proiectului. Guvernul Grindeanu a demonstrat clar că interesul personal şi de grup primează, nicidecum cel al poporului şi al ţării, aşa cum ar trebui. Domnii aceştia trebuie să renunţa la a mai încerca să legalizeze hoţia. Românii nu vor nici graţierea şi nici salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune”.

Deputat Cătălin Cristache, liderul PMP Galaţi: „E normal să pice Guvernul dacă oamenii vor fi din nou în stradă. Protestele sunt justificate. Cetăţeanul s-a simţit minţit de PSD. Pe perioada campaniei electorale electoratul a fost cumpărat cu fel de fel de promisiuni, şi imediat după alegeri aceasta era marea lovitură pe care trebuiau s-o dea: în justiţie! Nu este o revoluţie, neapărat, împotriva ordonanţei. Este o revoluţie împotriva minciunii PSD-iste. Mulţi din piaţă poate nu au citit ordonanţa, dar modul prin care PSD a încercat să o implementeze i-a speriat pe români şi i-a scos în stradă. Se impune o demisie a Guvernului Grindeanu! Dacă se nominalizează un alt premier, altul decât PSD, şi nu trece de două ori, aşa se poate ajunge la anticipate”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ziua a opta de manifestaţii. Gălăţenii au ieşit iar în stradă, cerând demisii din Guvern

  • Pentru a opta zi consecutiv, gălăţenii au ieşit să protesteze în faţa Prefecturii, împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu. Oamenii spun că nu mai au încredere în cei care conduc ţara şi le cer, astfel, demisia. 

Nici măcar lapoviţa şi frigul care s-au abătut asupra Galaţiului nu i-au putut opri pe gălăţenii care au dorit să iasă din nou în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de Guvernul României, pe care îl consideră unul mincinos şi hoţ, aşa cum reiese din multe pancarte afişate. "Continui să ies în stradă pentru că nu mai pot avea încredere în acest Guvern care ne minte în faţă. Iniţial, am ieşit pentru abrogarea ordonanţei ruşinoase, dar când am văzut ce atitudine sfidătoare au cei din Guvern faţă de noi, cei din stradă, mi-am dat seama că nu se mai poate aşa. România e şi a mea, nu doar a celor care i-au votat. Şi eu vreau o Românie curată", ne-a declarat un manifestant. 

Câteva demisii ar calma mulţimea

Chiar dacă numărul protestatarilor nu a mai fost aşa de mare ca în serile trecute, cele câteva zeci de gălăţeni ieşiţi în stradă au continuat să strige "Demisia, Demisia, Demisia". De altfel, unul dintre cei prezenţi în faţa Prefecturii ne-a şi declarat că, personal, ar fi mulţumit cu câteva plecări din Guvern. "Eu nu văd o soluţie în alegerile anticipate. De altfel, nici nu am ieşit în stradă pentru asta. Pentru mine ar fi de ajuns câteva demisii în acest moment, începând cu domnul Iordache, de la Ministerul Justiţiei. Poate că şi dl. Grindeanu ar trebui să plece, măcar pentru a încerca să scape de eticheta asta de marionetă. Şi liderul partidului PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să se dea la o parte. Cred că, astfel, mulţimea s-ar mai calma. Oricum, e clar că vom sta cu ochii pe acest guvern şi nu vom slăbi presiunea", ne-a spus gălăţeanul. 

Pentru că miercuri este anunţat şi un protest al susţinătorilor Guvernului, între orele 15,00 şi 18,00, în faţa Prefecturii, gălăţenii care ies în stradă de opt zile au luat decizia să se întâlnească în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, loc de unde vor porni în marş spre centrul oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pensionarii vor protesta la Galaţi. Oamenii cer demisia preşedintelui Iohannis şi susţin Guvernul Grindeanu

Toader Cristea, liderul „Aliantei Europensionarilor” din Galaţi, a obţinut autorizaţia pentru patru zile de miting, respectiv pe 8,9,10 şi 11 februarie 2017. Protestatarii vor picheta Prefectura şi vor mărşălui apoi până la Parcul Pensionarilor, din Ţiglina.

Liderul Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Toader Cristea, a declarat, marţi,  că miercuri după-amiză va organiza o manifestaţie de protest faţă de preşedintele Klaus Johannis, dar şi de adeziune faţă de guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, între orele 14.00 şi 17.00. Informaţia a fost confirmată de Primăria Galaţi, care a mai precizat că în solicitarea adresată instituţiei s-a cerut iniţial intervalul orar 15,00-18,00, însă a fost mutat cu o oră mai devreme pentru a se evita eventuale confruntări cu manifestanţii anti-guvern, care protestează zilnic, exact în acelaţi loc, zi de zi.

De asemenea, am mai aflat că protestul a fost autorizat pentru un interval de patru zile, respectiv între 8 şi 11 februarie 2017.

„A trecut puţin timp de la alegeri şi nu avem bani, noi românii, să facem alte alegeri şi cine ştie ce mai vor alţii. Cu buni, răi, cum sunt cei de acum, nu vrem să ne certăm patru ani între noi. Susţinem Guvernul cu tărie. Daca nu le convine unora, să aduca alt Guvern in 2020. Nu e normal aşa? Treaba a început să meargă, am primit ceva la pensie. S-a spus că noi pensionarii suntem comunişti, cine ştie ce, dar cei care au protestat până acum nu au muncit o zi în viaţa lor, copiii aia care s-au dus pe acolo”, a afirmat Toader Cristea.

Liderul Alianţei Europensionarilor susţine ca în spatele acţiunii programate pentru miercuri nu există nicio implicare politică, însă pe pagina de Facebook a organizaţiei (gestionată chiar de lider, dovadă numerosele poze personale afişate) sunt postate repetate atacuri la adresa partidelor de dreapta şi de susţinere a oamenilor din PSD. 

După încheierea protestului din faţa Prefecturii, la ora 17,00, protestarii vor porni într-un marş către Parcul Pensionarilor din cartierul Ţiglina.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

De ce au părăsit sala unii aleși gălățeni de la Putere, în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis în Parlament

Declaraţia susţinută în plenul Parlamentului de preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost marcată de plecarea, în masă, a deputaţilor şi senatorilor PSD şi ALDE. În imaginile difuzate la televizor, i-am recunoscut, printre cei care părăseau sala, şi pe aleşii gălăţeni. I-am contactat telefonic pentru a-i întreba de ce au recurs la acest gest.

Florin Popa, deputat PSD: „Era firesc să ies din sală în condiţiile în care preşedintele a afişat lehamite şi persiflare. Chiar am aplaudat când a intrat în sală, când a spus că PSD a câştigat alegerile, mă aşteptam să-şi ia în serios rolul de mediator, să vină cu o atitudine de conciliere şi să oprească tot ce se întâmplă acum. Suntem parlamentari aleşi şi reprezentăm o instituţie importantă a statului. Se cuvine să fim respectaţi. Noi ne vom păstra calmul, liniştea şi ne vom concentra pe ce avem de făcut”.

Lucreţia Roşca, deputat PSD: „Da, am ieşit din sală. Am sperat, în toate aceste zile, că şedinţa de plen va fi prezidată de cel care are, constituţional, funcţia şi puterea de a calma spiritele. În loc să vină şi să ne îndemne să punem programul de guvernare în aplicare, să discutăm bugetul etc, dânsul a venit şi ne-a atacat. De asta am ieşit!”.

Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD: „Datorită lipsei de respect a lui Iohannis faţă de Constituţie şi faţă de instituţia numită Parlament”.

Marius Mărgărit, deputat PSD: „Cred că cei trei conducători, domnii Dragnea, Tăriceanu şi Iohannis, au suficientă experienţă politică astfel încât să poată negocia şi să ajungă la un consens. În toată lumea se poartă negocieri politice, numai la noi nu este posibil aşa ceva. În 2014, când am pierdut alegerile, am făcut un pas în spate. Aceasta este democraţia. A avut un discurs arogant. A venit în Parlament, altarul democraţiei, pentru a ne certa. Şi parlamentarii sunt aleşi de popor, nu doar preşedintele”.

Daniel Butunoi, senator PSD: „Da, am părăsit sala. Motivul este acela că m-aş fi aşteptat să aibă un discurs echilibrat şi împăciuitor, să îşi exercite rolul de mediator. N-am simţit că mi se adresează, că fac parte dintre românii lui Iohannis”.

Nicolae Marin, senator PSD: „Ce motiv aş fi avut să rămân în sală, cu un individ care a venit să ne jignească? Noi, parlamentarii PSD, l-am aşteptat optimişti, sperând că va îndemna la calmarea spiritelor, pentru că în acest moment poporul este scindat, iar asta o vedem în stradă. Am sperat într-o întoarcere la normalitate, în calmarea situaţiei, însă dânsul a venit cu mesaje populiste, cu scopul de a incita populaţia mai mult, în loc de un discurs colegial”.

Eugen Durbacă, deputat ALDE: „Acum sunt în Parlament, am multă treabă. Vă voi spune dacă am ieşit din sală şi de ce când voi reveni în Galaţi. La revedere!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pericolul Ordonanţei 13 încă nu a trecut. Parlamentarii au ultimul cuvânt

Chiar dacă Guvernul a abrogat Ordonanţă de Urgenţă nr. 13, care a generat cel mai amplu val de proteste de după 1990, pericolul încă nu a trecut.

Până când parlamentarii nu vor aproba efectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 14/2017 (cea care o anulează, de fapt, pe cea controversată), care încă nu a fost supusă votului aleşilor de la Bucureşti, Ordonanţa nr. 13 poate reprezenta o bombă cu ceas. Asta pentru că, cel puţin teoretic, prin votul majorităţii parlamentarilor, Ordonanţa nr. 13 poate fi întoarsă din drum şi chiar să intre în vigoare, dacă OUG nr. 14 nu primeşte vot favorabil şi este respinsă.

Scenariul, pe care specialiştii în Drept nu îl trec cu vederea, ba chiar îl iau în calcul, chiar dacă Guvernul a dat înapoi la presiunea străzii, a criticilor vehemente venite din partea Justiţiei şi a partenerilor externi, ne-a fost confirmat de către voci din Opoziţie. Parlamentarul de Galaţi George-Edward Dircă, membru al Comisiei juridice din Senat şi secretar al Grupului USR, ne-a declarat că, cel puţin teoretic, acest scenariu poate deveni realitate, însă a precizat că, cel mai probabil, coaliţia aflată la putere nu va risca un scandal de proporţii colosale. „Un pericol există, într-adevăr. Dar, din punctul meu de vedere, este foarte puţin probabil să vedem acest scenariu, la cum se derulează acum lucrurile, ţinând cont de opiniile exprimate de ei şi de faptul că au făcut un pas înapoi. Un exemplu ar putea fi cel de astăzi (ieri - n.r.), când comisiile juridice reunite din Parlament au adoptat un aviz favorabil privind referendumul propus de preşedinte”, ne-a declarat senatorul.

Şi CSM a tras un semnal de alarmă

Faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13 încă mai reprezintă un pericol a fost confirmată, ieri, şi de către reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citaţi de jurnaliştii din presa naţională. Specialiştii de la CSM au explicat că este vorba de o portiţă în legislaţie, respectiv un articol de lege prin care, dacă OUG 14 ar fi respinsă de Parlament, OUG 13 ar intra în vigoare şi şi-ar produce efectele. Specialiştii CSM au spus că Parlamentul are dreptul să respingă sau să adopte orice proiect de lege şi că nu pot ignora varianta ca OUG 14 să fie respinsă. Specialiştii de la CSM atrag atenţia asupra posibilităţii ca OUG 13 să intre în vigoare şi să producă efecte, dacă OUG 14 ar fi respinsă în Parlament.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul Grindeanu rămâne în funcţie. Ce le transmite premierul protestatarilor

Moţiunea de cenzură, iniţiată de PNL şi USR împotriva Cabinetului Grindeanu, în urma încercărilor de modificare a Codurilor penale, a fost respinsă, miercuri, la vot în Parlament, întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a "trece". Parlamentarii PSD şi ALDE au rămas în sală pentru a asigura cvorumul, dar nu au votat. UDMR s-a abţinut.

Potrivit informaţiilor publicate de presa centrală, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR şi susţinută de PMP a "picat" cu 161 de voturi "pentru", opt voturi ”împotrivă”, iar 33 au fost anulate. Pentru ca moţiunea să treacă ar fi fost nevoie de 233 de voturi favorabile. Numărul senatorilor şi deputaţilor prezenţi a fost de 432, iar numărul de voturi exprimate - 202. Rezultatul a fost primit cu aplauze în plen, din partea parlamentarilor puterii.

„Această moţiune de cenzură este o sancţiune politică. „Noaptea, ca hoţii” a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu. Rar s-a văzut în România un abandon mai brutal al interesului public. Salvarea protejaţilor dvs. nu a existat în programul de guvernare cu care aţi ajuns în Parlament. Trei oameni cu înclinaţii dovedite către abuz şi un guvern în lesă nu pot reprezenta interesul ţării. Aţi comis-o rău, domnilor guvernanţi, domnilor parlamentari, şi o ţară întreagă v-a prins. Abrogarea OUG13 nu va şterge păcatele, culpa politică şi morală rămâne şi pentru ea trebuie să plătiţi cu funcţiile”, a spus Raluca Turcan, liderul PNL.

„M-am aşteptat cel puţin de la politicienii din PNL la mai multă înţelepciune în aceste momente dificile. Şi PNL, şi USR, şi preşedintele Iohannis nu sunt interesaţi decât de recâştigarea capitalului politic. Aţi depus o moţiune politicianistă, ipocrită, inutilă. Când veţi înţelege că aţi pierdut alegerile? Această moţiune e doar o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios al preşedintelui Iohannis. Partide întregi se pun la remorca unui singur om. PNL şi USR au depus această moţiune pentru ca guvernul Grindeanu să nu mai mărească pensiile, salariile. Acest guvern a făcut pentru români cât guvernul Cioloş nu a făcut într-un an. Cât credeţi că veţi mai duce această bătălie? O lună, un an, patru ani? Cui ajută alimentarea acestei stări de ură? Acest guvern vrea să guverneze. Lăsaţi guvernul să guverneze”, le-a spus Liviu Dragnea, liderul PSD, parlamentarilor opoziţiei.

Premierul dă asigurări că Executivul nu va mai comite derapaje

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, în plenul Parlamentului, că a înţeles "emoţia şi supărarea" provocate de OUG 13 privind justiţia, iar guvernul nu va mai iniţia astfel de acte, urmând să fie un cabinet "al dialogului şi al consultării publice", informează news.ro. "Am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care OUG 13 le-au generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis democratic că nu identifică binele general în acea ordonanţă", a declarat prim-ministrul. El a dat, în Parlament, asigurări că "nu va mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în guvern". Sorin Grindeanu a ţinut să dea asigurări că modificarea Codurilor penale va trebui făcută în Parlament, alături de senatori, deputaţi şi specialişti din domeniu. "Începând de astăzi (ieri - n.r.), acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice", a declarat premierul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pensionari, în stradă pentru a cere demisia șefului statului, Klaus Iohannis

Mai puţin de 20 de vârstnici au participat, miercuri, la protestul îndreptat împotriva preşedintelui României, Klaus Iohannis, organizat de „Alianţa Europensionarilor”, în faţa Prefecturii Galaţi. Pensionarii au scandat „Jos Iohannis”, „Demisia”, „DNA să te ia”, au ascultat cântece patriotice şi Imnul României, după care au pornit într-un marş.

„Ne-am adunat pentru ca domnul Iohannis să plece pentru că nu este în stare să conducă România, o dezbinează (!). Noi suntem hotărâţi, cei care am votat, cei 54 la sută, nu cei care protestează în Piaţa Victoriei hotărăsc soarta României. Mulţi dintre ei nu muncesc, noi am muncit o viaţă întreagă. Înseamnă că votul nostru nu mai e valabil? Deci, mai e democraţie în România sau nu? Asta ne întrebăm noi, pensionarii. Domnul Iohannis să nu mai vină zâmbitor în Parlament şi sfidător la adresa celor 54 la sută din populaţia ţării care au votat acest Guvern. Noi vrem stabilitate, vrem programul care este bun, iar în 2020 să aleagă cei din Piaţa Victoriei”, a spus Toader Cristea, liderul Alianţei, care ne-a declarat că va continua demonstraţiile.

Iniţiatorul protestului a afirmat că participarea a fost slabă din cauza vremii, în special a poleiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

”Fie chiciură sau vânt, dăm cu hoţii de pământ!”

În ger pătrunzător, sub o ploaie cu gheaţă, peste o sută de gălăţeni adunaţi în piaţeta din coasta sediului PSD au scandat: „Nu plecăm!”, hotărâţi să nu renunţe la protestul care a ajuns în cea de-a noua zi. „Fie chiciură sau vânt, dăm cu hoţii de pământ!”, au strigat, înfruntând bucăţelele reci de gheaţă care-i bombardau nemilos.

Cel mai impresionant moment a fost când unul dintre protestatari a scris în covorul alb, aşternut pe asfalt, mesajul atâtor zile de protest „#Rezistăm - Galaţi”. Şi pentru ca literele săpate să nu fie şterse de ploaia gheţată care nu se mai oprea, au fost conturate cu sare.

În rest, mesajele protestatarilor au fost aceleaşi: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi”, „Iliescu nu fi trist, Liviu Dragnea-i comunist”, „Guvern penal, marş la tribunal”. Şi cel mai important, un gând pentru cei de-acasă: „Nu staţi la căldură, şi acolo vă fură!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La manifestaţia Pro-Guvern, doar câteva persoane

O mână de gălăţeni, conduşi de liderul Alianţei Europensionarilor, Toader Cristea, au ieşit şi joi, 9 februarie, în faţa Prefecturii pentru a-şi arăta suportul pentru Guvernul Grindeanu. "Am ieşit din nou, chiar dacă în număr restrâns, pentru că vrem respectarea votului din 11 decembrie. Vrem ca acest Guvern să conducă ţara până în 2020 şi să pună în aplicare programul de guvernare pe care noi l-am votat", ne-a explicat Toader Cristea. Alţi protestatari au fost mai vehemenţi şi au cerut, printre altele, demisia preşedintelui Klaus Iohannis. "Dânsul trebuia să fie mediator, nu să incite. Dacă ar veni aici, acum, i-aş cere să plece, să îşi dea demisia. Eu nu sunt românul lui!", a conchis un cetăţean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Florin Iordache și-a dat demisia din funcția de ministru al Justiției

Florin Iordache a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei, relatează hotnews.ro. Iordache a făcut anunţul la Guvern, fără a răspunde la întrebări pe această temă. Florin Iordache va rămâne în schimb deputat în Parlamentul României, având în prezent cinci mandate în Camera Deputaților El a fost ales pe listele PSD Olt şi, înainte să meargă la ministerul Justiţiei, în acest mandat, a fost preşedinte al comisiei juridice şi vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei.

"De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei", a declarat Iordache, la Palatul Victoria, potrivit news.ro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum au protestat gălățenii la -5 grade. ”Trebuie să schimbăm țara”

Demisia lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției nu a stins valul de proteste și revolta oamenilor. La -5 grade Celsius, în frig pătrunzător, care aproape îți tăia respirația, și vânt, aproximativ 100 de gălățeni au ieșit, în această seară, în stradă, în a zecea zi de proteste îndreptate împotriva coaliției de la putere și Guvern.

„Domnul Iordache este doar o marionetă a unui Guvern PSD. O marionetă care nu a făcut altceva decât să execute ordinele domnului Dragnea, penalului Dragnea. În momentul în care acest Guvern va pica și-și va asuma responsabilitatea pentru niște ordonanțe făcute cu dedicație, atunci și noi vom fi mulțumiți. Să lase loc altora competenți, care să facă exact ce li s-a cerut. Sunt oameni, cu siguranță, destul de ok, care nu sunt penali și care pot să ducă o guvernare. Exemple sunt: cel de la Iași (Mihai Chirica, primarul Iașiului și președinte PSD Iași - n.r) ”, ne-a spus unul dintre manifestanți, care a adăugat că este conștient că pericolul Ordonanței 13 nu a trecut. „Noi, ăștia, de pe la ”corporații”, care le plătim taxe, impozite, mașini de serviciu și le ținem în spate, în continuare, datoriile pe care ei ar trebui să le plătească statului - și aici mă refer la prejudiciile alea frumoase de 38 de milioane de euro, ne informăm. Știm de pericol, de asta suntem aici. Din păcate, vremea nu ne ajută. Se pare că stăm numai noaptea să păzim guvernul ăsta, că ziua ei lucrează, iar noaptea ne prelucrează”.

„Atâta timp cât suntem mințiți, vom continua să ieșim în stradă. Îmi doresc democrație, în adevăratul sens al cuvântului, un stat corect și cinstit. Ordonanța a fost picătura care a umplut paharul. Problemele noastre sunt multe și grave. Noi le plătim lor salariile, dar nu vor să înțeleagă asta. Sunt aroganți, sfidători, corupți”, ne-a spus un alt protestatar.

Ceai cald pentru manifestanți

Cele aproximativ 100 de persoane au primit, în această seară, ceai cald. Unul dintre tinerii protestatari a venit de acasă cu termosuri cu apă fierbinte, pliculețe de ceai și pahare de unică folosință. „Aseară am înghețat aici și m-am gândit ca în seara asta să fac ceva pentru noi, să ne încălzim. Trebuie să schimbăm țara. Am trei copii mici și ce viitor le oferă țara noastră? Am muncit șapte ani în Italia, m-am întors acasă, am investit peste jumătate de milion de euro, ca să ce? Să fure ăștia, iar lucrurile pe care eu le-am făcut să valoreze zero lei? (...) Bătrânii sunt dezinformați”, ne-a spus bărbatul.

La fel ca în serile trecute, manifestanții de toate vârstele, care au purtat pancarte, vuvuzele și fluiere, au scandat împotriva Executivului și a liderilor coaliției de la guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. La fel ca miercuri, tinerii au scris pe zăpada înghețată „REZISTĂM GALAȚI”.

Protestele vor continua.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.