Jump to content

Fostul "oțelar" Petean, om bun la toate într-un hotel din Germania


dcp100168

Recommended Posts

Un campion cu Oţelul povesteşte în presa britanică de ce s-a retras: În România nu-i posibil să ai un viitor din fotbal

Cotidianul „The Independent” din Marea Britanie a prezentat cazul jucătorului de fotbal gălățean Laurenţiu Petean, care a făcut parte din lotul Clubului Oțelul care în 2011 a câștigat titlul de campion naţional și acum povestește despre motivele care l-au făcut să abandoneze fotbalul la 28 de ani, pentru a emigra în Germania în căutarea unui salariu sigur. În articolul din cotidianul britanic, reluat de agenția de știri News.ro, Petean explică eșecul: „În România nu este posibil să-şi construieşti un viitor jucând fotbal”.

Fotbalul românesc este răvășit de corupție

„Răvăşit de corupţie şi de o conducere defectuoasă, fotbalul românesc este în criză, iar jucătorii au început să plece” este titlul articolului din „The Independent”, care prezintă povestea lui Petean. Potrivit News.ro, autorii articolului din „The Independent” evocă dificultăţile financiare cu care se confruntă fotbalul românesc, care duc deseori la meciuri aranjate, amintesc de cazurile cluburilor Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi, care s-au prăbuşit după ce au câştigat titlul şi de cercetarea FIFPro, care a relevat că 75% dintre jucători nu sunt plătiţi la timp, ceea ce plasează România pe penultimul loc la acest capitol, din cele 31 de ţări care au făcut obiectul studiului.

Campion cu Oțelul: „grupul şi antrenorul Dorinel Munteanu au făcut diferenţa”

Născut la Galaţi, Petean şi-a făcut junioratul la Oţelul, apoi a evoluat la Delta Tulcea, a revenit la Oţelul şi şi-a încheiat cariera la Dacia Unirea Brăila, în Liga a II-a.

„Am reuşit să câştig campionatul cu Oţelul Galaţi, echipa din oraşul meu natal. Fiecare jucător vrea să câştige un titlu, iar să faci asta cu formaţia favorită este incredibil. A fost o mare surpriză pentru toată lumea, nimeni nu s-a aşteptat că puteam câştiga deoarece eram o mică echipă din România. Dar grupul şi antrenorul Dorinel Munteanu au făcut diferenţa”, a declarat jucătorul.

„Există fotbalişti şi antrenori corupţi”

El explică tentaţia fotbaliştilor de a primi bani pentru a aranja meciuri prin faptul că de cele mai multe ori jucătorii nu îşi primesc salariile.

„Este uşor să înţelegi că există o mare tentaţie să iei bani (n.red. – în mod ilegal), deoarece majoritatea jucătorilor nu este plătită. Până acum, doar CFR Cluj şi Steaua erau cluburi solide, care puteau garanta plata salariilor în mod regulat către jucători. Din acest motiv unii aranjează meciuri şi există fotbalişti şi antrenori corupţi”, a spus el.

În România nu îți poți construi un viitor jucând fotbal

Petean a luat decizia de a se retrage şi de a pleca în Germania după o discuţie cu mama sa. El a spus că are nevoie de un venit sigur, pentru a o ajuta pe mama lui, bolnavă de cancer.

„Stăteam acasă cu mama mea şi vorbeam cu ea despre viaţa mea în fotbal. După două ore de discuţii am luat decizia să mă opresc şi să plec. Nu am bani, am jucat 23 de ani doar din plăcere şi nu pot juca fotbal 100 de ani. Mama mea are probleme cu cancerul şi ultima mea echipă nu mi-a plătit salariul de cinci luni, aşa că am decis să nu mai joc fotbal şi să îmi găsesc o slujbă ca să am un salariu regulat. Când i-am spus mamei, ea a plâns cu un ochi şi cu celălalt a zâmbit. Ştie cât de mult iubesc fotbalul şi asta am făcut toată viaţa, dar a realizat că sunt un adult şi trebuie să fac ceva pentru viaţa mea, să trăiesc construindu-mi un viitor.

În România, asta nu este posibil jucând fotbal. Mama mea vrea să mă vadă fericit şi singurul lucru care mă făcea să zâmbesc era antrenamentul. În cele două ore din fiecare zi uitam totul, de cancerul mamei mele, de faptul că nu m-au plătit, discuţiile din familie despre bani. Am scris echipei mele, deoarece am vrut ca ei să ştie că iubesc echipa şi m-am bucurat de timpul petrecut acolo. Sufletul meu nu era pregătit pentru asta, dar cred că aşa este viaţa”, a afirmat gălăţeanul.

La muncă, în Germania: „Acum sunt la Freiburg, lucrez într-un hotel, fac de toate”

Petean a plecat în Germania, la Freiburg, unde s-a angajat la un hotel. Acolo s-a întâlnit cu un fost coechipier, Bogdan Spătaru, şi cei doi joacă în timpul liber la o echipă de amatori, SV Jechtingen.

„Astăzi este prima mea zi de muncă, prima din viaţa mea. Am 29 de ani şi asta nu este ceea ce aş fi făcut în viaţa mea. Iubesc fotbalul mai mult decât viaţa. Dar… Acum sunt la Freiburg, lucrez într-un hotel, fac de toate”.

Povestea lui este un caz trist, dar nu unul izolat în lumea distrusă a fotbalului românesc, din care a ieşit curajos, dar fără tragere de inimă, a fost concluzia autorilor articolului.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.