Jump to content

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, la Galaţi

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa dl Hans Klemm, va veni săptămâna viitoare (marţi, 31 ianuarie) la Galaţi. Pe agenda întâlnirii se află întâlniri cu o serie de importanţi oameni de afaceri gălăţeni, precum şi cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

„Va fi în primul rând o vizită cu caracter economic, dar pe agenda vizitei se află şi o întâlnire la Prefectură cu reprezentanţi ai administraţiei publice”, ne-a declarat, în calitate de organizator al vizitei, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Potrivit programului oficial al vizitei, Excelenţa Sa dl Hans Kelmm va face o vizită în Şantierul Naval Damen, ce s-a remarcat în ultimii ani prin comenzile pentru nave speciale, inclusiv din domeniul militar, dar ambasadorul american va vizita şi două alte companii gălăţene ce s-au remarcat prin rezultatele economice, Criomec SA şi Frigorex SRL.

„Este un semnal, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru administraţie, că „suntem pe hartă” şi sperăm să fie de bun augur pentru economia judeţului Galaţi”, a precizat reprezentantul patronatelor gălăţene.

Vizitele la unităţile economice vor fi precedate de o serie de discuţii, axate în special tot pe oportunităţile de dezvoltare ale mediului de afaceri, cu reprezentanţii administraţiei publice. Nu în ultimul rând, pe agenda Ambasadorului Statelor Unite, Excelenţa Sa dl Hans Klemm, se află o vizită şi la Biblioteca „V.A.Urechia”, acolo unde, de altfel, de câţiva ani, cu sprijinul ambasadei, a fost amenajat un stand special de carte – „American Corner”, dedicat literaturii şi culturii americane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ambasadorul SUA la Galaţi, despre obstacolele investitorilor

Ambasadorul SUA în România, Excelenţa Sa Hans Klemm, a vizitat, marţi, Galaţiul, unde s-a întâlnit cu  autorităţile locale gălăţene şi cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Galaţi.Prezenţa la Galaţi a Ambasadorului SUA în România, Excelenţa Sa Hans Klemm, se datorează preşedintelui filialei locale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Marian Filimon. Potrivit acestuia, “este o vizită care ne onorează şi care vizează în special mediul de afaceri din România. Este un semnal pentru mediul de afaceri din Galaţi, dar şi pentru potenţialii investitori. Este un evenimnet care vrea să transmită tuturor mesajul mediului de afaceri local, un mesaj care spune <<suntem aici, existăm>>”.

Pentru a afla opiniile investitorilor din această zonă a ţării, în cursul zilei, ambasadorul SUA a vizitat Şantierul Naval Damen şi alte două firme locale private -  Criomec SA şi Frigorex SRL, prezenţa sa la Galaţi fiind rezultatul invitaţiei făcute de preşedintele filialei locale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Marian Filimon. “Am fost foarte impresionat atât de Şantierul Naval cât şi de cele două firme private, la fel cum m-au impresionat şi alţi investitori locali cu care am stat de vorbă. Totuşi, există anumite probleme cu care confruntă, atât învestitorii autohtoni cât şi cei străini, inclusiv cei americani. În primul rând, vorbim de forţa de muncă.  Investitorii vin în România, în căutare de forţă de muncă calificată în diverse domenii. Deci, speranţa lor este ca sistemul de educaţie din România să continue să producă buni specialişti şi că Guvernul va găsi soluţii pentru ataragerea înapoi în ţară a tinerilor care au plecat. Un alt element menţionat inclusiv de investitorii din Galaţi este insfastructura, lipsa accesului la o reţea de şosele a României, pentru a transporta mărfurile către restul ţării şi către Europa. Vorbim de infrastructură rutieră, dar şi din sănătate şi educaţie. U alt 3-lea element menţionat  este stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa guvernării, un subiect la care guvernatorul Băncii Naţionale se referă adesea folosind sintagma <<calitatea instituţiilor>> “, a spus Hans Klemm. Pe de altă parte, ambasadorul Americii în România a subliniat faptul că există un adevărat “entuziasm” al investitorilor americani faţă de piaţa din România, în diverse domenii, de la agricultură la IT,  de la farmaceutică la banking, de la asigurări până la servicii, iar unele intenţionează să se extindă în domeniul producţie. 

Cât priveşte intenţia Guvernului de a modifica cele două coduri penale, dar şi în legătură cu raportul MCV, ambasadorul  a declarat că „ România, îmbrăţişând valorile democratice şi instituţiile democratice a devenit un model pentru întreaga lume. Sperăm că orice Guvern va lua măsuri care să consolideze instituţiile democratice şi să continue eforturile de a câştiga lupta împoitriva corupţiei şi nu va lua măsuri care să slăbească instituţiile democratice”. El a mai spus că România are o creştere economică puternică şi contribuţii puternice la securitatea naţională şi NATO, existând o colaborare puternică între România şi SUA. „România are o creştere economică puternică şi ar fi indicat ca această creştere să se îndrepte către investiţii, nu consum. România are, de asemenea, contribuţii semnificative la securitatea naţională şi NATO. Parteneriatul nostru strategic se bazează pe o colaborare puternică în domeniul securităţii militare, aplicării legii, neproliferării armanentului de distrugere în masă; luptăm împotriva traficului de droguri”, a mai spus ambasadorul. 

Pe de altă parte, întrebat dacă rezultatele luptei anticorupţie făcute de România trebuie privite cu rezerve având în vedere anunţul Comisiei Europene privind prelungirea cu un an a MCV, Klemm a răspuns: „Am sprijinit ferm lupta anticorupţie a României, iar SUA au sprijinit toate eforturile României de luptă anticorupţie în instituţiile juridice. În ceea ce priveşte raportul MCV nu sunt calificat să comentez”, a spus Klemm. Ambasadorul SUA, Excelenţa Sa Hans Klemm a comentat chiar şi declaraţiile autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, care i-a transmis o scrisoare preşedintelui american Donald Trump în care precizează că romii vor să muncească la construirea zidului dintre SUA şi Mexic, deoarece aceştia nu au de lucru şi situaţia lor financiară este 'foarte precară'.  ,,Este o noutate pentru  mine, nu cunoşteam acest lucru(scrisoarea lui Cioabă către Trump-n.r.). Nu pot să comentez, însă pot spune că din declaraţiile anterioare ale preşedintelui Trump probabil că ar prefera ca americanii să construiască acest lucru (zidul dintre SUA şi Mexic-n.r.)", a spus Klemm.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Americanii, interesaţi de o zonă metropolitană Galaţi - Brăila

Constituirea unei zone metropolitane Galaţi - Brăila ar creşte considerabil şansele de atragere la nivel local a unor investiţii importante, fie că e vorba de investiţii din fonduri publice sau investiţii din partea unor companii străine, a declarat, pentru "Viaţa liberă", ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm, prezent recent la Galaţi într-o vizită oficială organizată de CNIPMMR, în colaborare cu Primăria şi CJ Galaţi.

Referitor la perspectivele unei colaborări mai strânse între Galaţi şi Brăila, ambasadorul american Hans Klemm a arătat însă că "orice decizie de fuziune a acestor două entităţi administrative este una care aparţine autorităţilor locale şi cetăţenilor din cele două comunităţi".

"Dacă o asemenea uniune ar putea avea loc în viitor - este, de altfel, un subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirea cu primarul, cu preşedintele CJ, cu partenerii de la patronate - depinde de cele două comunităţi. Şi în măsura în care acest proiect s-ar putea realiza, el ar putea întări profilul zonei, i-ar da mai multă vizibilitate şi ar conferi autorităţilor locale o mai mare capacitate de a influenţa deciziile de la Bucureşti în materie de atragere de fonduri pentru infrastructură, precum, de exemplu, cea de transport. Desigur, acest lucru ar avea, fără îndoială, un impact pozitiv major asupra zonei, inclusiv în atragerea de investiţii ale unor companii americane", a declarat, pentru "Viaţa liberă", ambasadorul Hans Klemm.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, diplomatul american a vizitat la Galaţi o serie de companii de vârf gălăţene - Şantierul Naval Damen, Criomec şi Frigorex, vizită care a fost precedată şi de o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice din Brăila. Astfel, ambasadorul Statelor Unite a putut să-şi facă o imagine de ansamblu asupra zonei, ocazie cu care a constat inclusiv că aşteptările întreprinzătorilor gălăţeni şi brăileni sunt, în definitiv, foarte apropiate de aşteptările reprezentanţilor companiilor americane în România, fie că e vorba de forţa de muncă, infrastructură sau sistemul de administraţie publică.

"În discuţiile cu reprezentaţii companiilor americane în România, legate de mediul investiţional, sunt, de obicei, menţionaţi trei factori, foarte similari cu cei amintiţi de oamenii de afaceri din România. Primul este legat de calificarea forţei de muncă. Aceste companii vin în România pentru că sunt în căutare de forţă de muncă specializată. Sperăm că sistemul de educaţie din România va continua să genereze forţă de muncă calificată şi se va găsi chiar şi o cale de a atrage înapoi o parte din personalul calificat care a părăsit ţara. Un alt element menţionat este infrastructura - cel mai adesea ne referim la autostrăzi, la transporturi - dar şi infrastructura din domeniul educaţiei sau sănătăţii sunt la fel de importante. Iar un al treilea element este stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa administraţiei publice, a guvernării - calitatea instituţiilor", a arătat, la Galaţi, ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm.

Prin urmare, existenţa unui mediu universitar, legăturile pe Dunăre, poziţionarea în proximitatea unor pieţe importante, avansul pe care îl au unele sectoare industriale (construcţii de maşini, confecţii, IT, construcţii navale, siderurgie etc.) ar fi avantaje pentru o zonă metropolitană Galaţi - Brăila în atragerea investiţiilor străine. O colaborare la nivelul administraţiei publice ar putea completa lipsurile pe care le avem, de exemplu, pe partea de infrastructură rutieră. Iar miza nu este deloc mică. Numai dacă ar fi să ne referim la companiile americane dispuse să investească în România, cele 400 de firme membre ale Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde de dolari şi au generat peste 250.000 de locuri de muncă. Ar fi timpul ca, împreună, Galaţiul şi Brăila să-i ajute pe investitori să-şi găsească mai uşor… drumul şi spre această zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.