Jump to content

Intrarea în oraş dinspre Brăila se schimbă


dcp100168

Recommended Posts

Intrarea în oraş dinspre Brăila se schimbă

Până pe 20 februarie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă oferte pentru un contract în valoare de 4.398.918 lei, fonduri bugetare, care are ca obiect "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I". Acesta este unul dintre proiectele prioritare, de schimbare a imaginii intrării în oraş, anunţat de primarul Ionuţ Pucheanu, la finele anului trecut. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, prima etapă a proiectului vizează amenajarea bulevardului Galaţi, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu bulevardul Dunărea şi zona care face legătura cu podul de peste Siret. "Pentru reconfigurarea zonei de acces în oraş şi asigurarea unei legături auto fluente şi rapide a oraşului cu exteriorul, se propun lucrări de arhitectură, amenajarea spatiilor pietonale, obiecte de mobilier urban, spaţii verzi, iluminat, reconfigurarea spaţiilor de parcare, amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea", se arată în documentaţie.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului realizat de Atelier 3D SRL, scuarul existent între cele doua fire de circulaţie de pe bulevardul Galaţi va fi reconfigurat, spaţiul verde care acum e mai mult chel va fi amenajat cu gazon, flori şi arbuşti şi întreţinut cu un sistem automat de irigaţii, iar stâlpii de iluminat stradal vor fi înlocuiţi cu alţii moderni.
Pentru fluenţa circulaţiei auto între Galaţi şi Brăila, va fi eliminat semaforul existent în prezent la intersecţia spre Universitatea "Danubius" şi centrele comerciale, iar sensul giratoriu existent în intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reconfigurat.
"Este vorba de redimensionarea şi repoziţionarea giraţiei din capul pantei, crearea de locuri de parcare pe partea dreaptă, sensul de coborâre, în faţa blocurilor reabilitate - în locul consignaţiilor şi a celorlalte construcţii provizorii ce mai sunt pe acolo. Într-adevăr, şi intersecţia de la centrele comerciale va fi redesenată, vor dispărea semafoarele, iar capul de pod va fi reconsiderat ca o giraţie”, ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Sigiliul lui Petru Rareş

În locul ancorei ruginite din mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi amplasat "sigiliul lui Petru Rareş". Concret, în centrul insulei de verdeaţă din sensul giratoriu - delimitată cu un zid iluminat decorativ - va fi amplasat un obiect de artă urbană cu multiple semnificaţii. "Considerăm că este important să arătăm că acest oraş nu s-a născut odată cu Combinatul Siderurgic şi că el există de multe secole. Trecutul, istoria au fost au fost sugerate de conturul crenelat al zidului de sprijin care delimitează giraţia. În centrul acestei compoziţii (şi al sensului giratoriu) a fost amplasat un obiect de artă urbană. El va reprezenta sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual”, se arată în memoriul arhitecţilor. Primarul ne-a confirmat că obiectul de artă urbană va fi într-adevăr spectaculos, pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.
Rămâne de văzut cine va câştiga contractul şi în cât timp se va schimba intrarea în Galaţi dinspre Brăila.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cine şi pentru câţi bani va moderniza intrarea în Galaţi dinspre Brăila

Licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I" a fost câştigată de SC Tancrad, cu o ofertă 3.208.679 de lei, în condiţiile în care preţul estimat fusese de 4.398.918 lei, fonduri bugetare.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anunţă, într-o postare pe Facebook, că în curând vor începe lucrările, care vor dura opt luni, şi că în acest moment se repară trotuarele, pornind de la intersecţia cu bulevardul Dunărea. În cadrul investiţiei, pe lângă reconfigurarea intersecţiei de la intrarea în oraş dinspre Brăila şi a sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, vor fi amenajate spaţiile pietonale şi reconfigurate zonele destinate parcării autoturismelor adiacente bulevardului. În locul ancorei ruginite din mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi amplasat "sigiliul lui Petru Rareş" - un obiect de artă urbană.

"Intrările în municipiul Galaţi reprezintă cartea noastră de vizită şi de aceea vom realiza proiecte ample pentru reabilitarea lor", subliniază primarul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sigiliul lui Petru Rareş, la intrarea dinspre Brăila

Lucrările de reabilitare şi modernizare a intrării în oraşul Galaţi dinspre Brăila, pentru care Primăria plăteşte firmei SC Tancrad 3.208.679 de lei, se află în plină desfăşurare. Potrivit unui mesaj postat de primarul Ionuţ Pucheanu pe pagina de Facebook, au fost finalizate amenajarea spaţiilor pietonale şi reconfigurarea zonelor adiacente bulevardului destinate parcării autoturismelor.

În prezent, spune edilul, se lucrează la reconfigurarea intersecţiei bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi şi a sensului giratoriu. "În locul ancorei care există acum în această intersecţie, va fi amplasat un obiect de artă urbană - ”Sigiliul lui Petru Rareş”", precizează edilul.

În ceea ce priveşte trecerea de pietoni desfiinţată în prezent prin mutarea sensului giratoriu cu câţiva metri spre Brăila, devenită acum zonă rutieră, Primăria ne-a dat asigurări că va fi refăcută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Licitaţie pentru monumentul ce va fi pus într-una din intrările în Galați

Până pe 18 decembrie, administraţia locală aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru achiziţia şi montajul "Sigiliului Petru Rareş", la intrarea în Galaţi dinspre Brăila. Valoarea estimată a contractului este de 217.680 de lei, fonduri bugetare. Primăria doreşte să amenajeze intrările în oraş într-o manieră reprezentativă pentru municipiu, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Dovadă lucrările de "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I", executate de Tancrad, în baza unui contract în valoare de 3.208.679 de lei fără TVA.

Dacă v-aţi întrebat ce rost are zidul crenelat care înconjoară giratoriul de la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, ei bine, aflaţi că în centrul spaţiului verde va fi amplasat un obiect de artă urbană reprezentând sigiliul târgului Galaţi şi al domnitorului Petru Rareş. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual. Sigiliul va avea un diametru de 4,80 metri şi va fi amplasat la 2,40 metri faţă de cota carosabilului din giraţie.

Obiectul sculptural va fi realizat din metal tratat, va avea o formă filigranată pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, şi va fi realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei. Va fi aşezat pe un soclu din beton armat postament ascuns de taluzul înierbat circular şi va fi iluminat de jos în sus de patru proiectoare, câte două pe fiecare faţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă două sensuri giratorii la intrarea în Galaţi, pe DN2B

Licitaţia pentru contractul ”Resistematizare strada Brăilei între b-dul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi (fost DN2B Tirighina) - Tronson I cuprins între km 130 + 600 şi km 131 + 505”  s-a încheiat, anunţă Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. Oferta declarată câştigătoare pentru acest contract este cea depusă de Asocierea Citadina 98 S.A. - Tancrad S.R.L. - SPC Elite Consulting S.R.L. cu o propunere financiară de 10.154.959, 89 lei.  "În zona menţionată urmează să fie refăcut complet segmentul de la Nalba până la intrarea în oraş. Vor fi realizate două sensuri giratorii, unul la Nalba pentru a facilita accesul conducătorilor auto care merg spre Barboşi sau pe Şoseaua de Centură spre Brăila. Al doilea sens giratoriu, cel de la intrarea în Galaţi, va fi redimensionat astfel încât să poată prelua traficul greu şi să fie fluidizată circulaţia. Proiectul prevede inclusiv extinderea reţelei de iluminat public, refacerea trotuarului şi realizarea unei piste pentru biciclişti. Sunt prevăzute 45 de zile pentru lucrările de proiectare şi 4 luni pentru execuţia lucrărilor din momentul în care va fi dat ordinul de începere", potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Licitaţia pentru Sigiliul lui Petru Rareş, anulată şi reluată

Dacă v-aţi întrebat ce rost are zidul crenelat care înconjoară sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, aflaţi că în centrul spaţiului verde ar urma să fie amplasat un obiect de artă urbană, reprezentând sigiliul târgului Galaţi şi al domnitorului Petru Rareş. Din păcate, acest fapt nu se va întâmpla prea curând, pentru că licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţii pentru achiziţia şi montajul "Sigiliului Petru Rareş" a fost anulată.

Motivul? Potrivit datelor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, până la data-limită de depunere a ofertelor, nu s-a înscris nimeni şi nu s-a înregistrat vreo ofertă de preţ. Reamintim că valoarea estimată a contractului este de 217.680 de lei, fonduri bugetare, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Administraţia locală a reluat deja procedura pentru achiziţia şi montajul viitorului obiect de artă urbană, în speranţa că de această dată demersul se va încheia cu succes. Ofertele sunt aşteptate până pe 16 ianuarie 2018, criteriul de atribuire a rămas preţul cel mai scăzut, iar valoarea estimată totală este tot de 217.680 de lei. Rămâne de văzut dacă de această dată vor exista ofertanţi interesaţi.

Vestea bună este că, exceptând licitaţia pentru obiectul sculptural, care a dat greş, lucrările de "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I", executate de Tancrad, în baza unui contract în valoare de 3.208.679 de lei fără TVA, sunt executate în proporţie de 90 la sută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Petru Rareş n-are noroc de "sigiliu" la Galaţi

Din păcate, şi cea de-a doua licitaţie organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţia şi montajul sigiliului lui Petru Rareş - un obiect de artă urbană un diametru de 4,80 metri, care ar urma să fie amplasat la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi - a eşuat.

Potrivit datelor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, şi de această dată, la fel ca la sfârşitul anului trecut, cererea de ofertă a fost anulată pentru că nu s-a înscris nici un ofertant. Motivul dezinteresului ar putea fi legat de valoarea estimată a contractului 217.680 de lei fără TVA care ar putea fi considerată prea mică pentru pretenţiile firmelor, în condiţiile în care criteriul de atribuire a a contractului este preţul cel mai scăzut.

Rămâne de văzut dacă administraţia locală va relansa o licitaţie la un preţ mai mare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate

Din 4 decembrie 2017, de când a lansat prima licitaţie, Primăria municipiului Galaţi tot încearcă să găsească o firmă care să furnizeze şi monteze sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, în cadrul obiectivului "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor etapa I". După trei licitaţii anulate şi reluate, contractul a fost, în sfârşit, adjudecat, pe 8 august 201.

Potrivit datelor postate în sistemul electronic de achiziţii publice, Primăria municipiului Galaţi va plăti 258.230 de lei cu TVA, adică peste 56.000 de euro pentru obiectul de artă urbană care va fi amplasat la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, în centrul spaţiului verde protejat de un zid crenelat. Licitaţia a fost câştigată de singurul ofertant, SC Izoterm Construct SRL. Găsirea acestei firme n-a fost însă deloc o treabă uşoară!

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", prima licitaţie pentru găsirea furnizorului a fost lansată pe 4 decembrie 2017 şi, apoi, anulată. Motivul? Potrivit datelor publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, până la data-limită de depunere a ofertelor, nu s-a înscris nimeni şi nu s-a înregistrat vreo ofertă de preţ.

Aceeaşi soartă a avut-o şi licitaţia relansată pe 22 decembrie 2017.

Şi tot anulată, în lipsa ofertanţilor, a fost şi procedura lansată pe 27 martie 2018.

Abia licitaţia din 12 iunie 2018 s-a încheiat cu succes. Important este, însă, că valoarea estimată a achiziţiei nu a fost majorată în cadrul celor patru proceduri, rămânând tot de 259.039 lei cu TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind "preţul cel mai scăzut".

Ce voia Primăria

Municipalitatea îşi dorea ca locul ancorei ruginite care a tronat în mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea să fie luat de "sigiliul lui Petru Rareş".

Autorităţile promiteau un monument spectaculos şi susţineau că vor să amenajeze intrările în oraş într-o manieră reprezentativă pentru municipiu. "Considerăm că este important să arătăm că acest oraş nu s-a născut odată cu Combinatul Siderurgic şi că el există de multe secole. Trecutul, istoria au fost sugerate de conturul crenelat al zidului de sprijin care delimitează giraţia. În centrul acestei compoziţii (şi al sensului giratoriu) a fost amplasat un obiect de artă urbană. El va reprezenta sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual", se arăta în memoriul arhitecţilor de la Atelier 3D SRL.

Conform documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei. Sigiliul urma să aibă un diametru de 4,80 metri şi să fie amplasat la 2,40 metri faţă de cota carosabilului din giraţie, fiind aşezat pe un soclu din beton armat, postament ascuns de taluzul înierbat circular, şi iluminat de jos în sus de patru proiectoare, câte două pe fiecare faţă.

Ce solicită acum

Conform datelor publice în sistemul de achiziţii publice, "Obiectul de artă urbană (sigiliul lui Petru Rareş), va fi realizat din metal - CORTEN (grosimea minimă se va dimensiona conform calculelor statice de încovoiere la vânt), iluminat cu proiectoare, aşezat pe un soclu din beton armat, placat cu piatră naturală. Transportul şi montajul va fi asigurat de furnizor. Furnizorul va întocmi documentaţia tehnică necesară confecţionării şi montării sigiliului şi va obţine înainte de montaj, în numele municipiului Galaţi, toate avizele şi autorizaţiile necesare".

Rămâne de văzut în cât timp se va realiza şi cât de spectaculos va arăta monumentul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sigiliul Oraşului Galaţi. Monument de artă la intrarea în Galaţi dinspre Brăila

"Sigiliul oraşului Galaţi", aşa se numeşte lucrarea care va fi amplasată în mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu strada Oţelarilor, pentru care Primăria municipiului Galaţi a primit în luna martie a acestui an avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

"Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate", scriam, în august 2018, despre monumentul de for public care urma să fie montat la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, în mijlocul intersecţiei mărginite de un zid crenelat. După trei încercări eşuate, prima iniţiată în decembrie 2017, administraţia locală a reuşit să găsească o atribuire contractul pentru furnizarea şi montarea acestui obiect de artă urbană reprezentând "sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg". Conform documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Luna viitoare se va împlini un an de când contractul a fost atribuit firmei Izoterm Construct SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 258.000 de lei cu TVA, dar monumentul tot nu este amplasat.

Motivul? Municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Proiectul a trebuit să îndeplinească exigenţele acestei comisii naţionale, care, după cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, a solicitat în ianuarie "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale". În martie, s-a dat undă verde pentru amplasarea monumentului pentru care semnează manager Sorin Petcu, arhitect Radu Virgil Drişcu şi artistul plastic Gheorghe Miron.

Conform Biroului de Presă al Primăriei, pentru amplasarea sigiliului s-a emis autorizaţie de construire în data de 17 iulie 2019.

Rămâne de văzut când va fi amplasată lucrarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sigiliul oraşului Galaţi, amplasat la intrarea dinspre Brăila

Începând de astăzi, la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, poate fi admirat un nou monument de for public. Este vorba despre "Sigiliul oraşului Galaţi", după cum se numeşte oficial lucrarea amplasată în mijlocul intersecţiei bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi. Obiectul de artă urbană reprezintă "sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg".

Conform documentaţiei iniţiale, aprobate de aleşii locali, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Numai că municipalitatea a trebuit să obţină avizul favorabil al Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public. Iar aceasta a impus "revenirea proiectului cu macheta în care să se vadă modelarea - plasticitatea sigiliului în spiritul monezilor medievale".

Cert este că, în martie anul acesta, s-a dat undă verde pentru amplasarea monumentului pentru care semnează manager Sorin Petcu, arhitect Radu Virgil Drişcu şi artistul plastic Gheorghe Miron. Rezultatul se poate vedea cu ochiul liber acum.

„Pecetea veche a Galațiului poate fi admirată începând de astăzi la intrarea în oraș dinspre Brăila. Este un simbol care ne amintește de trecutul nostru istoric, de vechiul târg al Galațiului, de identitatea noastră și de bogățiile de aici. Lucrarea de artă urbană a fost amplasată în sensul giratoriu, are un diametru de peste 4 metri, este realizată din oțel corten, iar noaptea va fi luminată de reflectoare. Acest simbol al orașului merita un loc al său", a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu.

Ar mai trebui spus că, pentru realizarea acestei lucrări, Primăria a încheiat, în urmă cu un an, un contract cu Izoterm Construct SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 258.000 de lei cu TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Simbol al Galaţiului, la intrarea în oraş

Începând de astăzi, 16 octombrie, la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci va putea fi admirat un nou decor urbanistic. Este vorba despre o ancoră, cu o vechime de peste 50 de ani, amplasată în rondoul construit în zona “Nalba”. Lucrarea a fost donată Primăriei municipiului Galaţi de către Tudorel Bogos, preşedinte al Asociaţiei Armatorilor Fluviali din România şi reprezentant al societăţii comerciale T.B. Import - Export.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.