Jump to content

Bugetul Galaţiului în 2017


dcp100168

Recommended Posts

Bugetul Galaţiului în 2017

Proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 se află în dezbatere publică şi poate fi consultat fie pe portalul administraţiei locale - www.primariagalati.ro, fie la Centrul de informare pentru cetăţeni. Până pe 20 martie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea gălăţenilor interesaţi, pe adresa de email comunicare@primaria.galati.ro, pe adresa poştală strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală din strada Fraternităţii nr. 1. Prima observaţie a cetăţenilor preocupaţi de banii oraşului ar fi, cu siguranţă, legată de decalajul uriaş între banii alocaţi pentru funcţionarea oraşului şi cei pentru investiţii.

Bugete mai mari decât în 2016

Potrivit raportului de specialitate, în proiectul bugetului local pentru anul 2017 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 519,9 milioane de lei, din care 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi 27,5 milioane de lei pentru dezvoltare. De aproape 18 ori mai puţin!

Primăria mizează pe mai mulţi bani decât a avut în 2016. Atunci, bugetul aprobat se ridica la 475,1 milioane de lei (cu 44,8 milioane de lei mai puţin decât acum), din care 418,3 milioane pentru funcţionare, iar 56,8 milioane de lei pentru dezvoltare, adică pentru investiţii. Puse faţă în faţă, cifrele arată că administraţia actuală are nevoie de 74,1 milioane de lei în plus pentru a funcţiona, în vreme ce investiţiile vor primi 29,3 milioane de lei mai puţin. Potrivit raportului de specialitate, suma pentru investiţii va fi cheltuită "pentru continuarea obiectivelor de investiţii ce se realizează în 2017 şi finalizarea obiectivelor realizate prin fonduri europene nerambursabile".

Primăria mai are la dispoziţie şi un buget din surse proprii şi subvenţie, în care sunt prevăzute 198 de milioane de lei pentru funcţionare şi doar 6,7 milioane de lei pentru dezvoltare. Şi în acest caz, există un decalaj faţă de bugetul ultimei administraţii, care alocase 175,9 milioane de lei pentru funcţionare şi 13,3 milioane de lei (aproape dublu) pentru dezvoltare!

Credite

Primăria va avea şi un buget de credite interne şi externe pentru anul 2017, în sumă de 76,9 milioane de lei. Este vorba despre banii pe care i-a moştenit din împrumuturile contractate de fostul primar Marius Stan. Astfel, 3,7 milioane de lei reprezintă finanţare rambursabilă contractată la CEC Bank în 2015, iar restul de 73,1 milioane de lei, împrumutul contractat tot de fosta administraţie la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în 2014.

În 2016, banii din creditele interne şi externe se ridicau la aproape 147,8 milioane de lei, din care 49,6 milioane de lei de la CEC Bank şi 98,1 milioane de lei de la BERD.

Chiar dacă administraţia lui Pucheanu va trebui să ramburseze aceşti bani cu dobândă, ei reprezintă o sursă importantă pentru investiţii.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a bugetului, după dezbaterea publică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei mai puţini bani de investiţii din ultimii şapte ani

Cei 27,5 milioane de lei, prevăzuţi pentru cheltuieli de dezvoltare în bugetul local pe 2017 - în forma supusă dezbaterii publice - reprezintă cea mai modestă sumă alocată pentru investiţii în ultimii şapte ani.

Nu mai puţin adevărat este că sumele iniţiale pentru investiţii au suferit, de-a lungul fiecărui an, rectificări, fiind majorate sau diminuate. An de an, Galaţiul a rămas cu banii de investiţii necheltuiţi.

Pentru că mai important decât ceea ce îţi propui este ceea ce realizezi, vă propunem o analiză a banilor de investiţii din 2011 încoace. Am pus faţă în faţă sumele alocate pentru investiţii - conform bugetelor de venituri şi cheltuieli adoptate de aleşi la începutul fiecărui an - şi cele efectiv cheltuite, conform conturilor de execuţie bugetară votate, de asemenea, de aleşi.

2011: "Austeritate"

"Bugetul pe 2011 este unul de austeritate. Va trebui să fim realişti, să gândim exact în limita banilor pe care îi putem avea, altfel nu va exista un echilibru", declara primarul Dumitru Nicolae. Austeritatea însemna că în bugetul pentru investiţii erau prevăzute cheltuieli de 95 de milioane de lei. În final, suma cheltuită efectiv pentru dezvoltare a fost de 68,8 milioane de lei.

2012: "Mai prost"

"Bugetul este mai prost decât în 2011. Nicio investiţie nouă sub soare, numai continuarea unor investiţii începute deja şi lucrările pe fonduri nerambursabile", declara, nemulţumit, primarul Dumitru Nicolae. Conform documentului votat de aleşi, cheltuielile bugetului de dezvoltare se ridicau la 111,1 milioane de lei. Suma a fost rectificată de-a lungul anului, aşa că, la final, plăţile efective pentru investiţii au fost de 146,3 milioane de lei.

2013: "Echilibrat"

În opinia primarului Marius Stan, Galaţiul urma să aibă parte, în 2013, de primul buget echilibrat în ceea ce priveşte funcţionarea şi investiţiile. Mai ales că unul dintre principiile de bază ale fostului edil era că "dacă îţi propui puţin, realizezi şi mai puţin. Noi ne propunem mult, ca să realizăm mult". Conform documentului adoptat, noua administraţie a oraşului îşi propunea să cheltuiască pentru dezvoltare nu mai puţin de 134,7 milioane de lei, sumă care depăşea net alocările anilor precedenţi. Concret, însă, în 2013, plăţile pentru dezvoltare au fost de 76,8 milioane de lei.

2014: "Realist"

"Apreciez bugetul pe anul acesta. Este realist şi bine formulat", declara, la şedinţa de adoptare a proiectului cu pricina, unul dintre reprezentanţii Opoziţiei din Consiliul Local, Victor Dobrea (PD-L). În cifre, cheltuielile bugetului de dezvoltare prevăzute erau în sumă de 141,5 milioane de lei. Din suma generoasă alocată, plăţile efectuate efectiv au fost de doar 76,2 milioane de lei, conform execuţiei bugetare.

2015: Buget blocat, apoi deblocat

S-a întâmplat în 2015, când, pe fondul contrelor politice, aprobarea bugetului a fost blocată şi a fost nevoie de o şedinţă de îndată pentru votarea lui. "Este un buget echilibrat. Avem o sumă consistentă pentru dezvoltare, pe proiecte aflate în curs de execuţie şi proiecte care au fost deja licitate", declara primarul Marius Stan. Suma consistentă era de 171,3 milioane de lei, alocată la cheltuielile bugetului de dezvoltare. Conform execuţiei bugetare, plăţile efectuate au fost de 104,2 milioane de lei.

2016: "Ce ne permitem din ce avem"

"Bugetul pe 2016 este unul echilibrat, ceea ce putem să ne permitem din ce avem", declara primarul Marius Stan, după aprobarea bugetului oraşului pe 2016. Conform documentului, erau prevăzute cheltuieli de dezvoltare de 59 milioane de lei, pentru continuarea obiectivelor de investiţii începute şi pentru finalizarea celor realizate prin fonduri europene nerambursabile. Câţi bani s-au cheltuit în realitate pentru dezvoltarea oraşului vom afla, cel mai probabil, în luna mai, când va fi supusă aprobării execuţia bugetară a anului trecut.

Ce spune primarul Pucheanu despre bugetul pe 2017

"Pentru prima oară, bugetul Primăriei municipiului Galaţi este unul real, care acoperă cheltuielile pentru întreg anul. În anii trecuţi, tocmai pentru a da bine la presă şi a se declara "un buget echilibrat, jumătate pentru funcţionare, jumătate pentru investiţii", cheltuielile Primăriei erau bugetate doar pentru primele şase-opt luni, dar în realitate banii nu ajungeau nici pentru salarii. Aşa că de prin iunie se făceau tot felul de artificii: rectificări prin care banii alocaţi pentru investiţiile care nu aveau nicio şansă erau trecuţi la funcţionare", ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul admite că bugetul de funcţionare este afectat de creşterile salariale, aşa cum se întâmplă la toate primăriile. "Nu îmi propun mai mult decât pot face", afirmă edilul cu privire la investiţii, precizând că şi-a stabilit clar priorităţile, de care promite că se va şi ţine. Astfel, la finalul dezbaterii publice a bugetului, suma pentru investiţii care va fi supusă aprobării aleşilor ar putea fi mai mare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bugetul oraşului, pe masa aleşilor. Bani mai mulţi pentru dezvoltarea Galaţiului

În loc de 27,5 milioane de lei, cât fuseseră prevăzuţi iniţial pentru dezvoltarea oraşului, în proiectul de buget pe 2017, suma alocată pentru investiţii s-a majorat la 64 milioane de lei. Vestea proastă este că, la fel ca în anii trecuţi, cheltuielile de funcţionare ale Galaţiului nu sunt acoperite până la finele anului.

Dezbaterea publică a bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului pe 2017 s-a încheiat, iar documentul final a fost făcut public pe portalul Primăriei, a ajuns pe mesele aleşilor locali şi va fi supus aprobării acestora pe 28 martie. Faţă de proiectul supus dezbaterii publice, remarcăm că s-a redus decalajul uriaş dintre banii alocaţi pentru funcţionare şi cei prevăzuţi pentru investiţii.

Astfel, în varianta iniţială a bugetului local, cheltuielile erau de 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi 27,5 milioane de lei pentru dezvoltare. În proiectul modificat, sunt prevăzute cheltuieli de 458,6 milioane de lei pentru funcţionare şi 64 milioane de lei pentru dezvoltare. Modificări apar şi în bugetul din surse proprii şi subvenţie, unde, în loc de 198 de milioane de lei pentru funcţionare şi doar 6,7 milioane de lei pentru dezvoltare, acum sunt 183,9 milioane pentru funcţionare şi 10,8 milioane de lei pentru dezvoltare.

Metodă brevetată de toţi primarii

Redimensionarea sumelor între funcţionare şi investiţii s-a făcut, după cum ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu, pe baza unor analize şi calcule corecte a şanselor de realizare a investiţiilor şi dotărilor, dar şi a perioadei în care acestea puteau fi demarate, pentru a nu bloca inutil poziţii bugetare. Nu mai puţin adevărat este că s-a aplicat metoda patentată de primarii anteriori: s-au luat din banii de funcţionare pentru majorarea sumei de investiţii. Astfel, potrivit edilului, banii pentru funcţionarea oraşului nu ajung decât până în luna august! Atunci, în funcţie de încasările la buget, de cotele din impozite şi taxe şi de alocările de la Guvern, se va face o rectificare bugetară, prin care banii vor merge fie către funcţionare, fie către finanţarea proiectelor bugetate cu sume mici. În acelaşi timp, nu este exclusă ideea contractării unui nou împrumut.

Ce se face cu banii de investiţii

Potrivit primarului, banii pentru dezvoltare vor trebui să acopere, în primul rând, finalizarea investiţiilor începute: noul sediu al Primăriei, cartierul social din Micro 17, cotele de TVA aferente modernizării străzilor Tecuci şi Saligny. Investiţiile care ar putea fi demarate în a doua jumătate a anului vizează: reconfigurarea sensurilor giratorii de la intrarea în Galaţi dinspre Brăila şi Tirighina, restructurarea urbană din zona Colegiului Kogălniceanu, parcarea cu loc de joacă din Ţiglina II şi parcarea supraterană din Mazepa I.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bugetul local al municipiului Galaţi a fost aprobat

Consilierii locali au aprobat bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Galati, pentru anul 2017, primarul Ionuţ Pucheanu afirmând că şi-ar fi dorit ca acesta să fie mult mai consistent.

„Mi-ar fi plăcut să fie mult mai consistent, mi-ar fi plăcut ca pierderile asumate şi subvenţiile să fie unele mai mici, mi-ar fi plăcut ca bugetul de investiţii să fie unul cu mult mai consistent decât este cel din momentul de faţă; am reuşit prin artificii, prin regândirea întregului buget, a trebuit să reprioritizăm toate proiectele noi pe care le avem şi pe care voiam să le iniţiem, am ajuns la bugetul de astăzi, bugetul a crescut undeva la peste 20% pentru acoperirirea investiţiilor, de la cel prezentat acum o lună şi ceva, am reuşit să regândim întreg spectrul de colectare şi de a vedeea de unde putem găsi sume adiacente de sporire a bugetului local, prin urmare am ajuns undeva la 20-21%, sper să nu greşesc procentul, atât reprezintă procentul de investiţii”, a afirmat primarul.

El a mai spus că bugetul aprobat este unul de avarie. "Recunosc că e un buget nici pe departe echilibrat, e unul de avarie pentru Primăria Municipiului Galaţi, mi se pare inadmisibil ca un oraş de mărimea Galaţiului, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori şi cu un buget nu consolidat, ci aşa în stare pură, de aproximativ 120 de milioane de euro, să beneficieze de o sumă atât de mică care să se ducă pentru investiţiile Galaţiului, din păcate o spun aşa cum funcţionează inclusiv societăţile din subordinea CL, mai mult decât atât nu putem. Vreau să optizăm cheltuilile din acest oraş, dar această optimizare nu se poate face peste noapte pentru că efectiv nu se poate, eu vă promit că undeva la anul, bugetul de anul viitor va arăta cu totul şi cu totul altfel, mult îmbunătăţit, cel putin pe zona aceasta de investiţii pentru că voi avea grijă ca pe acolo unde scurg foarte mulţi bani, vanele acelea să fie sudate, că tot vorbim aşa de termie”, a mai spus primarul.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

De şapte ori mai puţine fonduri de investiţii. Galaţiul are un buget "de avarie"

Nu mai puţin de 456,4 milioane de lei vor fi cheltuite pentru funcţionarea oraşului, iar de aproape şapte ori mai puţin, adică 66,2 milioane de lei, s-a alocat pentru cheltuielile de dezvoltare. Acesta este bugetul local al Galaţiului pe 2017 pe care primarul Ionuţ Pucheanu l-a catalogat ca fiind unul „de avarie”.

„Mi-ar fi plăcut ca bugetul să fie mult mai consistent. Mi-ar fi plăcut ca pierderile asumate şi subvenţiile să fie unele mai mici, iar bugetul de investiţii să fie unul cu mult mai consistent decât este în momentul de faţă”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Edilul admite că, prin artificii, prin regândirea proiectului iniţial de buget şi stabilirea unei noi liste de priorităţi, s-a ajuns la aceste sume. Reamintim că, în documentul supus dezbaterii publice, erau prevăzute 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi doar 27,5 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare.

Trebuie spus, însă, că pe lângă bugetul local, există şi un buget din surse proprii şi subvenţie, prin care se alocă 183,9 milioane de lei pentru funcţionare şi 11 milioane de lei pentru dezvoltare. Şi mai există şi un buget de credite interne şi externe de 73,1 milioane de lei, bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie de Dezvoltare (BERD), bani care vor fi cheltuiţi în principal pentru implementarea sistemului de e-ticketing şi pentru achiziţia celor 14 troleibuze noi.

Dezechilibru

În condiţiile în care, la un leu pentru investiţii se cheltuiesc alţi aproape şapte pentru funcţionarea oraşului, bugetul nu este câtuşi de puţin echilibrat, şi o recunoaşte chiar primarul urbei: „Trebuie să recunosc că e un buget nici pe departe echilibrat, e unul de avarie pentru Primăria municipiului Galaţi. Mi se pare inadmisibil ca un oraş de mărimea Galaţiului, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori şi cu un buget nu consolidat, ci aşa, în stare pură, de aproximativ 120 de milioane de euro, să beneficieze de o sumă atât de mică pentru investiţii. Din păcate, în momentul de faţă, aşa cum funcţionează inclusiv societăţile din subordinea Consiliului Local, mai mult de atât nu putem!”, spune primarul.
Edilul s-a lansat, însă, într-o promisiune optimistă pentru anul viitor: „Vă promit să optimizam cheltuielile din acest oraş. Evident că această optimizare nu se poate face peste noapte, pentru că, efectiv, nu se poate. Eu vă promit că bugetul de anul viitor va arăta cu totul şi cu totul altfel, mult îmbunătăţit, cel puţin pe zona aceasta de investiţii, pentru că voi avea grijă ca "vanele" acelea prin care se scurg bani, extrem de mulţi bani, să fie "sudate"”.

Cum se împart banii pentru funcţionarea oraşului

În bugetul local de funcţionare, cea mai generoasă alocare este pentru Învăţământ –165,1 milioane de lei, din care vor fi plătite salariile profesorilor, bursele elevilor, întreţinerea şi funcţionarea unităţilor din învăţământ. A doua în topul finanţărilor este asistenţa socială – 50,5 milioane de lei. Nu mai puţin de 31 milioane de lei este suma alocată pentru contravaloarea subvenţiei pentru populaţie pentru energie termică. La capitolul Administraţie publică locală sunt repartizate 27,3 milioane de lei pentru salariile angajaţilor din Primăria Galaţi, dar şi pentru cheltuieli materiale pentru funcţionare. Pentru subvenţia la transportul public sunt prinse 20 milioane de lei. Din banii alocaţi Culturii, 18,1 milioane de lei merg pentru acţiuni sportive, culturale şi religie, dar şi pentru întreţinere parcuri şi zone verzi. Primăria a considerat că pentru Ordinea publică ajung 14,7 milioane de lei, Sănătăţii îi sunt suficienţi 14,2 milioane de lei, din care se asigură salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare ale celor trei spitale din subordinea Consiliului Local.

Curăţenie, străzi, dar şi promovare

Deşi cârcotaşii ar spune că nu prea are ce promova, bugetul votat de aleşii noştri prevede şi bani pentru cheltuieli de promovare a oraşului - 67.000 de lei. Ar mai trebui precizată alocarea de 18,9 milioane de lei pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere, dar şi cele 13,6 milioane de lei pentru întreţinerea străzilor. Nu mai puţin importantă este suma de 19,1 milioane de lei pentru iluminat, întreţinere şi achiziţie mobilier urban şi reparaţii clădiri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Comparaţie bugetară între Sibiu, Oradea, Craiova şi Galaţi. Cine alocă mai mulţi bani pentru dezvoltarea oraşului

„Avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani!”. „Niciodată în istoria recentă, oraşul nu a mai avut un buget estimat la o valoare atât de mare!”. Asemenea afirmaţii au fost făcute de autorităţi sau de presa locală, însă nu la Galaţi, unde bugetul a fost catalogat ca fiind unul de criză, ci la Oradea şi Sibiu. Cu ce suntem noi mai prejos decât alţii am încercat să aflăm dintr-o analiză comparativă a bugetelor pe 2017.

Consiliul Local ar putea decide marţea viitoare contractarea unui împrumut de o sută de milioane de lei pentru zece obiective de investiţii de care Galaţiul are nevoie. Înainte ca aleşii să spună „da” sau „nu”, am fost curioşi dacă Galaţiul a alocat, în bugetul consolidat pe 2017, mai mulţi sau mai puţini bani pentru investiţii decât alte oraşe importante - Sibiu, Oradea şi Craiova. Ne-am raportat la datele publicate de HotNews.ro, în cadrul analizei „Cât investesc în dezvoltare oraşele româneşti?”.

Potrivit datelor comunicate de Primăria Galaţi, bugetul consolidat al oraşului pe 2017 se ridică la 746,5 milioane de lei. Din aceşti bani, 79,8 la sută (595,9 milioane de lei) sunt alocaţi pentru funcţionare, iar 20,16 la sută (150,5 milioane de lei) sunt pentru dezvoltare, adică investiţii.

"Mi se pare inadmisibil ca un oraş de mărimea Galaţiului, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, să beneficieze de o sumă atât de mică pentru investiţiile Galaţiului. Din păcate, aşa cum funcţionează inclusiv societăţile din subordinea Consiliului Local, mai mult de atât nu putem!", declara, după aprobarea bugetului, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Sibiu: buget mai mic, dar mai chivernisit

„Niciodată, în istoria recentă a Sibiului, oraşul nu a mai avut un buget estimat la o valoare atât de mare”, scria presa locală sibiană, înainte de aprobarea bugetului.
Conform datelor oficiale, Sibiul are în 2017 un buget estimat la 712 milioane lei, cu 33 de milioane mai mic decât Galaţiul. Autorităţile sibiene au alocat pentru funcţionare 441 milioane lei, reprezentând 61,93 la sută din buget, şi 271 milioane de lei, adică 38,06 la sută din buget, pentru investiţii. Cârcotaşii ar putea spune că acest buget-record este construit pe un excedent bugetar record: peste 271 milioane de lei, bani necheltuiţi.

Noi remarcăm doar că suma alocată pentru investiţii este cu 120 milioane de lei, respectiv aproape 18 procente, mai mare decât a Galaţiului! Şi că, potrivit HotNews.ro., Sibiul investeşte masiv în modernizarea străzilor şi a bulevardelor, în execuţia noului pod peste Cibin, dar şi în achiziţia a zece autobuze cu norma Euro 6.

Oradea: buget record de investiţii

„Avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani. Bugetul de investiţii a fost susţinut prin măsurile pe care le-am luat la început de an, de a compensa deficitul creat de măsurile guvernamentale, dar şi prin măsuri luate împreună cu instituţiile din subordinea Consiliului Local”, declara primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, înainte de aprobarea bugetului.

Concret, Oradea are în 2017 un buget de 1,026 miliarde de lei, cu 281 milioane de lei mai mare decât Galaţiul. Pentru cheltuielile de funcţionare au fost repartizate 780 milioane lei, adică 76 la sută, iar pentru dezvoltare aproape 24 la sută - 246 milioane lei.

Concluzia ar fi aceea că Oradea ne surclasează cu 95,5 milioane şi aproape patru procente la investiţii. Pentru ce? Un nou parc, noi parcări publice, infrastructură, spatii pietonale, dar şi reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric.

Craiova, mai săracă decât Galaţiul

Dacă la Galaţi primarul Ionuţ Pucheanu a admis că bugetul este dezechilibrat, la Craiova acuzaţiile au venit din partea consilierilor liberali. Pentru 2017, oraşul din Bănie are un buget de circa 600 milioane lei pe care i-a împărţit între funcţionare - 515 milioane lei (85,83 la sută) şi dezvoltare - 87 milioane lei (14,5 la sută).

Craiova este singurul oraş din analiza noastră pe care Galaţiul îl surclasează atât la nivelul bugetului consolidat - avem 146,5 milioane de lei în plus, cât şi în privinţa alocării pentru dezvoltare - 63,5 milioane de lei şi cinci procente mai mult. Ar mai fi de spus că municipiul Craiova investeşte în modernizarea infrastructurii rutiere, sănătate şi în unităţile de învăţământ.

Rămâne de văzut cum vor fi gestionaţi banii pe care alţii îi au în plus faţă de Galaţi şi cum se vor regăsi ei în creşterea nivelului de trai şi de confort al cetăţenilor.

Cum s-au cheltuit banii pe primul trimestru

Aleşii locali au luat act de modul în care au fost cheltuiţi banii oraşului pe primul trimestru al anului. Astfel, cheltuielile de funcţionare, programate în sumă de 148,3 milioane de lei, s-au realizat în proporţie de 87,99 la sută, adică 130,5 milioane de lei. În schimb, din bugetul local de dezvoltare, unde erau alocate 11 milioane de lei, s-au cheltuit doar 7,6 milioane de lei, adică 68,90 la sută. Procentul mic este justificat de faptul că lucrările în perioada de iarnă au fost puţine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Pentru ce au fost cheltuiţi banii Galaţiului

„Prea mulţi bani alocaţi pentru funcţionare şi prea puţin pentru dezvoltarea oraşului” este unul dintre reproşurile care se fac auzite atunci când este aprobat bugetul local al Galaţiului. Buget care, de-a lungul anului, suferă tot felul de modificări în urma rectificărilor decise de aleşi. Pentru că sfârşitul anului este aproape, ni se pare important să ştiţi câţi bani s-au cheltuit din bugetul local al oraşului, vistierie alimentată din taxele şi impozitele plătite de dumneavoastră.

Potrivit legii, în lunile aprilie, iulie şi octombrie, autorităţile au obligaţia de a prezenta, în şedinţă publică, spre analiză şi aprobare, execuţia bugetului local pe fiecare trimestru în parte, cu scopul de a redimensiona cheltuielile, acolo unde e cazul, şi de a nu rămâne cu datorii neplătite. Iată cum s-au cheltuit banii conform hotărârilor votate de aleşii locali.

Trimestrul I

Potrivit raportului de specialitate al Hotărârii Consiliului Local nr. 216, în primul trimestru al anului 2017 s-au cheltuit pentru funcţionarea oraşului 130,5 milioane de lei din bugetul local, adică 87,9 la sută din suma care fusese prognozată.

Pentru dezvoltarea oraşului s-au cheltuit 7,6 milioane de lei, reprezentând doar 68,9 la sută din suma care fusese prevăzută iniţial. „Plăţile în trimestrul I 2017 pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece nu am avut furnizori restanţi la sfârşitul anului 2016 pentru investiţii, iar lucrările în perioada de iarnă a fost puţine”, precizează autorităţile.

Trimestrul al II-lea

În cel de-al doilea trimestru a anului 2017, funcţionarea oraşului a înghiţit 265,1 milioane de lei din bugetul local, după cum reiese din raportul de specialitate al Hotărârii nr. 353. Suma cheltuită reprezintă, la fel ca în primul trimestru, 87 la sută din cea care fusese planificată.

Conform aceleiaşi surse, cheltuielile bugetului local de dezvoltare s-au realizat în sumă de 24,9 milioane de lei, adică 69,9 la sută din ceea ce fusese prognozat. Autorităţile precizau că nu există plăţi restante. Şi din nou admiteau că plăţile pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece lucrările au fost puţine, şi nu existau nici furnizori restanţi.

Trimestrul al III-lea

Contul de execuţie al bugetului local pe trimestrul al III-lea al anului 2017 a fost aprobat prin Hotărârea nr. 584, votată la finele lunii octombrie. Conform documentelor, nu mai puţin de 381,2 milioane de lei, reprezentând 85 la sută din suma planificată, s-au dus pentru funcţionarea oraşului.

În ceea ce priveşte dezvoltarea, s-au cheltuit, efectiv, doar 33,1 milioane de lei, adică 63,78 la sută din suma prognozată.

„Vreau să vă spun că, având experienţa bugetelor trecute, un grad de 63 la sută este chiar bun”, a ţinut să spună consilierul local PSD Vergiliu Vals, făcând aluzie la situaţiile din mandatul trecut când gradul de realizare a cheltuielilor pentru investiţii nici măcar nu ajungea la 50 la sută.

Cert este că, nici în cel de-al treilea trimestru, nu se înregistrează plăţi restante pe vreun capitol de cheltuieli.

Ce s-a făcut cu banii

Dezvoltare înseamnă investiţii, de aceea am fost curioşi să aflăm care ar fi cele mai importante obiective finanţate din bugetul local de dezvoltare. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, banii cheltuiţi până acum se regăsesc în lucrările aflate în curs de execuţie la intrarea în Galaţi dinspre Brăila - amenajarea scuarului cuprins între bulevardul Galaţi şi strada Oţelarilor, etapa I. De asemenea, finalizarea sediului Primăriei Galaţi, modernizarea şi lărgirea străzii Traian, amenajarea parcării şi a noii artere de circulaţie din Complex Ancora, dar şi lucrările de remediere a Falezogăurii, care au permis redeschiderea circulaţiei pe Faleza Superioară au fost finanţate din banii prevăzuţi pentru dezvoltarea oraşului.

Până acum s-au cheltuit, în total, din bugetul local, 776,8 milioane de lei pentru funcţionare şi 65,6 milioane de lei pentru dezvoltare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bugetul de investiţii pe 2017, peticit cu banii din 2016

Spre deosebire de Consiliul Judeţean, care a încheiat 2017 pe plus şi a trebuit să decidă ce face cu banii rămaşi necheltuiţi, aleşii locali ai oraşului Galaţi au fost convocaţi, luna aceasta, în şedinţă de îndată, pentru a "petici" găurile rămase de anul trecut.

Concret, potrivit documentelor care au ajuns pe masa consilierilor, este vorba despre un deficit al bugetului local la secţiunea dezvoltare de 2.985.195 de lei. Suma respectivă fusese transferată din excedentul anului 2016, dar nu a fost recuperată din veniturile încasate în 2017.

Pentru că legea nu permite "găuri bugetare", a fost supusă aprobării aleşilor o hotărâre privind acoperirea definitivă a deficitului din 2017 cu banii rămaşi necheltuiţi pentru investiţii în 2016.

Ar mai fi de spus că veniturile realizate la secţiunea dezvoltare în anul 2017 au fost în sumă de 38.631.924 de lei. Pe parcursul anului 2017 au fost făcute plăţi pentru dezvoltare, adică investiţii, în sumă totală de 38.566.322 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Analiză VL. Cum s-au cheltuit banii Galaţiului în 2017

Peste 577,9 milioane de lei, adică mai mult de 125,6 de milioane de euro, sunt banii bugetului local pe care Primăria municipiului Galaţi i-a cheltuit în 2017. Pentru ce? Nu mai puţin de 539,3 milioane de lei s-au dus pentru funcţionarea oraşului şi doar 38,5 milioane de lei pentru dezvoltarea Galaţiului. Dacă banii de investiţii par puţini, aflaţi că, tot de la bugetul local, s-au plătit 78,9 milioane de lei doar pentru subvenţii la energia termică şi transportul public local!

La următoarea şedinţă a Consiliului Local va fi supus aprobării aleşilor contul anual de execuţie al bugetului municipiului Galaţi pe anul 2017, document care arată câţi bani a avut oraşul anul trecut şi pentru ce i-au cheltuit autorităţile. Vă prezentăm astăzi destinaţia celor mai consistente plăţi făcute de administraţia locală în 2017, aşa cum rezultă din documentele care au ajuns deja, spre avizare şi dezbatere, pe masa aleşilor locali.

Sume pentru funcţionare

Potrivit raportului de specialitate al execuţiei bugetare, cele 539,3 milioane de lei cheltuite pentru funcţionarea oraşului reprezintă 88,5 la sută din banii pe care, în urma prevederilor bugetare definitive, Primăria i-a avut la dispoziţie.
Cheltuielile de personal au fost în sumă de 234,2 milioane de lei, din care 167,6 milioane de lei au reprezentat cheltuieli de personal aferente învăţământului preuniversitar de stat, sumă asigurată de la bugetul de stat.
Dacă tot veni vorba de Învăţământ, aflaţi că suma totală cheltuită pentru acest domeniu a fost de 196,2 milioane de lei, din care 23,8 milioane de lei, cheltuieli materiale.
În topul cheltuielilor se află cele 55,7 milioane de lei destinate asistenţei sociale. Astfel, în 2017 s-au achitat ajutoare sociale şi indemnizaţii pentru persoanele cu handicap în sumă totală de 32,7 milioane de lei. Finanţarea celor şapte unităţi sociale – cămine de bătrâni, centre sociale, creşa şi cantina de ajutor social – s-a ridicat la peste 20,8 milioane de lei. Iar susţinerea de la bugetul local a unor fundaţii care se ocupă de copii sau bătrâni nevoiaşi a totalizat plăţi de 1,7 milioane de lei.
Pentru Transporturi, suma totală cheltuită în 2017 a fost de 54,5 milioane de lei, din care subvenţia pentru transportul public de persoane a fost de 31,5 milioane de lei, iar 13,5 milioane de lei s-au dus pentru reparaţii curente la străzi. Pentru rambursarea ratelor creditului destinat achiziţiei de mijloace de transport public s-au achitat 9,4 milioane de lei.
Deloc de neglijat sunt banii plătiţi pentru asigurarea subvenţiei de la bugetul local necesară acoperirii diferenţei de preţ pentru populaţie la energia termică - 47,4 milioane de lei.
La capitolul bugetar „Autorităţi publice şi acţiuni externe” cheltuielile s-au ridicat la 45,5 milioane de lei.
Pentru „Cultură, recreere şi religie” s-au plătit 41,4 milioane de lei, din care 15,4 milioane de lei pentru funcţionarea teatrelor, 13,1 milioane de lei s-au dus la întreţinerea parcurilor, iar 12,8 milioane de lei pentru activitatea sportivă şi instituţii de cult.
Serviciile de salubrizare şi colectarea deşeurilor menajere au „înghiţit” 24,7 milioane de lei.
Sumele achitate pentru Ordine publică sunt de 17,9 milioane de lei, iar cele pentru Sănătate - 13,3 milioane de lei.
Deşi gălăţenii au suferit din cauza beznei de pe străzi, pentru servicii de întreţinere a iluminatului public şi consum de energie electrică s-au cheltuit 6,7 milioane de lei.

Fonduri pentru dezvoltare

Pentru dezvoltarea oraşului s-au cheltuit, de la bugetul local, doar 38,5 milioane de lei, reprezentând 69,6 la sută din banii pe care, în urma prevederilor bugetare definitive, municipalitatea i-a avut la dispoziţie. Matematic, suma este de 14 ori mai mică decât cea cheltuită pentru funcţionare! De altfel, fondurile plătite pentru investiţii pălesc în faţa celor 78,9 milioane de lei achitate de municipalitate pentru subvenţii la energie termică şi transport.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.