Jump to content

Alunecări de teren la Izvoarele


dcp100168

Recommended Posts

Le fuge pământul de sub picioare

De peste zece ani terenurile din apropierea localităţii Slobozia-Conachi se află în mişcare, la propriu, iar fenomenul alunecărilor de teren nu a putut fi stopat. Autorităţile locale au iniţiat mai multe proiecte de stabilizare a zonei, dar lipsa fondurilor a făcut ca acestea să se aplice pe suprafeţe relativ mici. Principala problemă o constituie apele subterane, care au creat infiltraţii puternice iar până în urmă cu circa zece ani nu se identificase nicio soluţie. Specialiştii au concluzionat în final că este nevoie de o acţiune dublă. Pe de-o parte, se merge pe împăduriri iar apoi se instalează un sistem de drene pluviale, care să preia apa din subteran şi să o dirijeze spre pârâul Suhurlui. "Am iniţiat în perioada 1995-1997 şi apoi 1998-1999 un program de împăduriri şi am instalat drene pluviale pentru captarea apelor subterane, dar am putut acoperi doar câteva zeci de hectare", ne-a declarat primarul comunei, Ion Neculau.

Speranţele sunt la Ministerul Mediului

Este bine că autorităţile ştiu de ce să se apuce pentru a stabiliza zona, dar la ce bun dacă nu dispun de fondurile necesare... Suprafaţa totală ce trebuie împădurită este de 200 de hectare, la care se adaugă instalarea unor drene pluviale. Proiectul este extrem de costisitor iar bugetul local nu poate suporta nici în câţiva ani o asemenea investiţie. Prin urmare, se va merge pe un proiect finanţat din fonduri structurale.

"Am luat legătura cu specialiştii şi ei vor evalua costurile. Vom întocmi un proiect, pe care îl vom trimite la Ministerul Mediului, de unde sperăm să vină finanţarea pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestei situaţii", susţine edilul-şef al localităţii Slobozia-Conachi, Ion Neculau.

Până atunci, locuitorii comunei care deţin terenuri în zonă nu pot decât să privească neputincioşi cum alunecările de teren le distrug suprafeţele agricole.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Un nou fenomen ciudat stârneşte panică în satul Izvoarele: „S-a crăpat dealul şi parcă zici că fierbe pământul!”

Săteni din localitatea gălăţeană Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au intrat din nou în panică după ce pe versantul unui deal din partea de est a aşezării au apărut , joi, crăpături foarte mari, iar pământul a aluat-o la vale.

Sătenii sunt speriaţi deoarece în zona lor fenomenele ciudate s-au ţinut lanţ. Satul a fost inundat în 2013 de o viitură foarte puternică pe pârâul Suhu, după care, mai bine de un an de zile, localitatea a fost zguduită de sute de cutremure, în unele zilele fiind şi câte 20 de mişcări telurice în 24 de ore.

În perioada cu cutremure, mai multe locuinţe au suferit daune şi au început să apară surpări de versanţii dinspre răsărit. De asemenea, s-a rapoarta creşterea temperaturii apelor din fântâni, existând suspiciună că ar fi vorma despre un fenomen de origine vulcanică, lucru neconfirmat de specialişti.

De fapt, specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului, care au au monitorizat zona cu echipamente speciale vreme de câteva luni, nu au putut furniza nicio explicaţie solidă pentru „roiul” de cutremure din 2014.

Oficial, ar fi vorba despre alunecarea unor plăci tectonice minore, însă sătenii au acuzat vehement comania petrolieră care are exploataţii în zonă şi care, spun localnicii, ar folosi metode de extragere a ţiţeiului bazate pe injectarea de apă în zăcământ, ceea ce ar provoca alunecări tde teren subterane de mari dimensiuni.

Alunecările de teren de joi vin după ce, în urmă cu câteva zile pe Suhu a fost din nou o viitură care a creat panică, iar cel mai alarmant lucru, în viziunea localnicilor din Izvoarele este că în zona unde dealul alunecă la vale se aud din când în când zgomote ciudate, cu ca şi cum ar ieşi aer sub presiune din pământ. 

„S-a crăpat tot dealul şi parcă zici că fierbe pământul”, au declarat martorii oculari.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Alunecări de teren în zona satului Izvoarele, unde în 2013 s-au semnalat circa 300 de seisme

Autorităţile monitorizează zona satului Izvoarele, unde au apărut alunecări de teren, o stână urmând să fie evacuată, în această localitate fiind semnalate în anul 2013 aproximativ 300 de seisme.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat că alunecările de teren se manifestă pe un versant, pe o lungime de circa 200 de metri, în zona localităţii Izvoarele. ”Pe aproximativ 200 de metri lungime, pe un deal, în pericol este o stână aflată la poalele dealului, cu circa 250 de animale; s-a dat dispoziţie să să facă evacuarea şi să-i găsească un loc. Prin zonă trece şi o conductă de gaz, am informat şi Transgaz să facă verificări acolo, să vadă dacă există sau nu un pericol, iar Primăria să monitorizeze prin serviciul de voluntariat evoluţia fenomenului. Deocamdată nu sunt case în pericol”, a spus Eugen Chiriţă.

La rândul său, primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat că s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au luat primele măsuri. „Sunt alunecări de teren, se lasă malurile la vale, în capătul satului Izvoarele. S-a luat măsura evacuării în cazul unei stâni, am vorbit cu proprietarul şi vom face evacuarea”, a afirmat Dragomir.

Autorităţile cred că alunecările de teren au apărut ca urmare a topirii zăpezii şi a precipitaţiilor din ultima perioadă, în condiţiile în care pânza freatică din zonă este la un nivel foarte apropiat de suprafaţă.

În toamna anului 2013 s-au semnalat în zona localităţii Izvoarele aproximativ 300 de seisme, iar concluzia specialiştiilor de la INFP a fost că fenomene tectonice au cauzat roiul de cutremure. Localnicii spuneau la acea vreme că unele dintre seisme erau însoţite de zgomote puternice. Ulterior, şi la sfârşitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat, la Izvoarele, patru cutremure într-o singură zi.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Dealul a alunecat cu 65 de centimetri în 24 de ore

Localitatea Izvoarele pare să fie lovită de ghinion. După ce mai multe case au fost afectate de inundaţiile din 2013, o serie de peste 300 de cutremure a creat panică printre localnici. Trei ani mai târziu, în 2016, alte inundaţii au făcut ravagii în zonă. Iar acum, satul este lovit de alunecările de teren.

Autorităţile sunt în alertă încă de joi seară. Primele alunecări au fost observate în cursul zilei de 2 martie. Când a văzut cu ce problemă se confruntă, primarul localităţii, Emil Dragomir, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Prefectura Galaţi şi conducerea Consiliului Judeţean.

Imediat s-a dat alarma, iar la faţa locului au sosit repreznetanţii ISU. "Noi am fost informaţi prin 112 şi am venit. Am evaluat situaţia şi apoi am sfătuit autorităţile să evacueze stâna care se află chiar la baza dealului. Pericol este şi pentru conducta de gaz care trece prin zonă", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Edilul localităţii a ascultat sfatul primit şi a emis ordin de evacuare pentru stâna care adăposteşte 250 de animale. "Oamenii au venit şi m-au anunţat că alunecă pământul şi că fierbe ceva sub pământ. Când am ajuns eu, nu se mai auzea nimic, dar e posibil să fie şi gaze în subteran. Am anunţat imediat autorităţile. Cel mai probabil este de la ploi şi de la topirea zăpezii. Se discută acum să găsim o soluţie pentru a pune nişte piloni de beton, astfel încât să oprim alunecările", ne-a explicat primarul Emil Dragomir.

Situaţia nu este deloc roz în zona de la intrarea în localitatea Izvoarele dinspre Independenţa. De joi seară, de la ora 19,00, când a început monitorizarea, dealul a alunecat cu aproximativ 65 de centimetri. "Este argilă şi sunt zone unde s-a făcut ca un derdeluş. Sunt şi pungi de apă. Pământul alunecă foarte uşor pe acest loess", a adăugat Emil Dragomir.

Casele localnicilor nu sunt foarte aproape, dar, cu toate acestea, oamenii se tem că pământul va ajunge şi peste ei. "Dacă alunecă cu viteză, ajunge şi în sat. Dacă alunecă încet, este posibil să scape casele. Stâna oricum o mutăm, că e periculos, nu avem ce face. Nu ştiu unde ne ducem, pentru că nu avem alt teren", ne-a explicat proprietarul stânei aflate chiar la baza dealului.

Alunecările de teren au afectat deja peste 200 de metri pătraţi din dealul situat la intrarea în localitate, iar autorităţile continuă monitorizarea, pentru a dispune măsurile care se impun în astfel de cazuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-au extins alunecările de teren la Izvoarele. Se ia în calcul evacuarea localnicilor

Fenomenul care a pus pe jar din nou localnicii din satul Izvoarele, comna Slobozia Conachi, alunecarea de teren a dealului din partea de sud a satului nu dă semne că s-ar opri. Dimpotrivă, sâmbătă, la o inspectare a terenului făcută de către geologi de la Institutul Geologic al României, însoţiţi de autorităţile locale şi judeţene, s-au descoperit noi zone unde terenul o ia la vale. Vineri, de exemplu, într-un loc unde pămîntul era ”curat”, acum sunt crăpături care au şi 60 de cm în adâncime sau chiar 1,10 metri. În altă zonă, unde vineri alunecarea de teren dacă măsura 5-10 cm, acum deja vorbim de 1,40 metri. În schimb, spre zona unde se afla cam de un an şi ceva îngropată o conductă de gaze, nu mai este o aşa mare presiune, acolo şi spre stână, pământul s.a mai mişcat cu 24-25 de cm în 14 ore. Potrivit datelor furnizate de autorităţile locale, ieri, o echipă de la Transgaz a sosit în zonă, a evaluat că nu ar exista un pericol deocamdată. Geologii vor trage o concluzie abia la final. după analizarea datelor luate din teren.

”Se fac măsurători şi vom monitoriza pentru câteva zile să vedem dacă într-adevăr se mişcă, şi nu doar la suprafaţă, ci şi în adâncime. Nu pot să vă dau verdicte. Nu ştiu dacă săpăturile pentru conducta de gaz au avut vreo legătură. Luni voi spune ce şi cum, când voi face raportul de deplasare. Este posibil să fie argilă. Nu e periculoasă ea, dar nu permite să treacă apa prin ea, şi la contactul dintre argilă şi o rocă mai sustenabilă în care este apă, acolo se produce ruptura. Pentru cei de jos, dacă alunecarea asta continuă, este foarte periculos. Oricum, în anumite zone am văzut o alunecare de teren clară, de 10 ani nu am mai văzut aşa ceva, este ca la manual “, a spus Raluca Maftei, Institutul Geologic al României. Echipa a sosit la Izvoarele la solicitarea primarului din Slobozia Conachi. ”Alunecarea de teren a plecat de la 200-220 de metri şi acum ajunge la aproape 400 de metri. Se schimbă şi zona că ieri nu erau urme de alunecare aici spre sat, acum se vede că mai mult spre sat o ia la vale”, a spus primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a însoţit sâmbătă echipa de geologi şi a văzut exact cum evoluează lucrurile de la o zi la alta. ”Important este să evaluăm cât de tare sunt puşi în pericol oamenii din zona imediat apropiată. În astfel de situaţii, prioritatea numărul unu  sunt oamenii. Deci, siguranţa oamenilor este prioritatea numărul unu. După care, pe termen scurt, să vedem ce ne spun specialiştii din punct de vedere tehnic, cum am putea să intervenim în cel mai scurt timp şi ce ar trebui să facem. Dar, aşa cum vă puneam, prioritatea zero sunt oamenii. Astăzi, la Prefectură, a avut loc un Comandament pentru Situaţii de Urgenţă, în urma verificărilor şi în urma soluţiilor tehnice pe care ni le vor da specialiştii, vom acţiona mai departe. Dacă dealul o va lua serios la vale, vă daţi seama că pentru siguranţa oamenilor, soluţia imediat următoare va fi evacuarea oamenilor. Nu putem să lăsăm oamenii să fie expuşi unor pericole, asta este clar. Colegii noştri monitorizează evoluţia acestor alunercări  de teren şi, ca atare, nu putem risca niciun moment siguranţa cetăţenilor”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Deja, stâna din zonă are ordin de evacuare, dar acesta a fost parţial pus în parctică, însă ciobanii sunt pregătiţi să plece oricând. Casele cele mai apropiate sunt la circa 200 de metru de baza dealului, acestea ar fi cele vizate de alunecare dacă nu se opreşte. Oamenii din sat, cei din aceea zonă, nu sunt deloc liniştiţi. Unii povestesc cu lacrimi în ochi că nici nu ştiu ce pot să facă dacă vine dealul peste ei, nu au unde se duce. ”Nu avem unde să ne ducem, decât la Doamne-Doamne. Am avut multe tare aici. Inundaţii, cutremure. Am soțul bolnav. Nu ştiu ce o să facem. Ne e frică, că stăm cu teamă. Unii spuneau că fugea dealul cu peste 60 cm pe zi, dar ce să facem “, spunea Lenuţa Prisecariu, o localnică a cărei casă este exact în zona de lângă deal. Solul cu argilă, posibile efecte ale forării în zona limitrofă sau chiar efecte ale săpării acum un an şi ceva a spaţiului pentru conductă ar putea fi cauze care au dus la o alunecare de teren mai extinsă de la o zi la alta.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Se aşteaptă raportul specialiştilor despre alunecările de teren de la Izvoarele

Autorităţile şi localnicii din satul Izvoarele aşteaptă concluziile studiilor specialiştilor de la Institutul Geologic al României care au venit săptămâna trecută, la Izvoarele, pentru a analiza alunecările de teren.

Reamintim că de joi seară, în satul respectiv s-a înregistrat o alunecare de teren, produsă pe versantului unui deal, fenomen care continuă să se manifeste şi care a determinat autorităţile locale să evacueze o stână din zonă. Desi alunecarea de teren nu se mai produce cu aceeaşi mare viteză ca săptămâna trecută, în continuare fenomenul nu s-a oprit, motiv pentru care localnicii din Izvoarele sunt îngrijoraţi.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Galaţi Costel Fotea aşteaptă rezultatul analizelor efectuate, la finele săptămânii trecute, de către specialiştii de la   Institutul Geologic al României: “aşteptăm raportul Institutului Geologic şi vom şti mai multe după raport. Sigur că nu e suficient raportul, trebuie făcute şi o verificare a structurii solului, pentru a se vedea care e cauza şi abia atunci se poate propune soluţii tehnice mai bine documentate. Se pot face verificări şi cu o dronă, dar ideal este să se facă o forare a terenului... Totuşi îmbucurător este că nu a mai fugit terenul atât de mult, deci nu cred că se va impune evacuarea populaţiei şi nici nu e cazul să ne alarmăm foarte tare, pentru că nu e un pericol pentru case”.

Şi primarul din comuna Slobozia Conachi, Emil Dragomir, spune că de duminică seara până luni dimineaţa alunecarea a evoluat cu 12 cm, iar de sâmbătă seara până duminică, cu 8 cm. “Azi au venit şi cei de la ISU, au pus din nou marcaje, deci alunecările continuă, ceva mai încet, dar continuă”. Potrivit primarului, situaţia de la Izvoarele rămâne în monitorizare permanentă, până când fenomenul de alunecare al terenului se va opri.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Cutremurele și exploatările petroliere, posibile cauze ale alunecărilor de teren de la Izvoarele

Specialiștii Institutului Geologic al României au publicat, luni, pe site-ul instituției un raport preliminar privind alunecările de teren din satul gălățean Izvoarele, după ce la sfârșitul săptămânii trecute au făcut cercetări la fața locului, printre posibilele cauze fiind cutremurele de pământ sau exploatațiile petroliere din zonă.

Potrivit specialiștilor geologi, o posibilă cauză a alunecării terenului ar putea fi naturală, fiind legată de amplasarea localității pe un teren instabil, format din nisipuri și pietrișuri, dar și de multitudinea de seisme înregistrate aici în perioada 2013-2016.

O altă posibilă cauză ar putea fi cea antropică, vorbindu-se despre "fenomene de tasare diferențiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi".

Raportul preliminar al Institutului Geologic al României mai precizează că, pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au condus la fenomenul de instabilitate a terenului, sunt necesare alte studii detaliate în teren.

Dincolo de cauze, autoritățile locale așteaptă de la specialiști și soluții. "Vorbim de soluții pe termen scurt, imediate, căci de soluții pe termen lung am discutat deja - consolidarea malurilor, plantarea de puieți de copaci acolo, pentru stabilizarea malurilor, dar o soluție pe termen scurt nu avem și de aceea așteptăm din partea specialiștilor o recomandare, noi nu ne putem pronunța", a declarat președintele Consiliului Județului Galați, Costel Fotea.

Joi seară, în satul Izvoarele s-a înregistrat o alunecare de teren, produsă pe versantului unui deal, fenomen care continuă să se manifeste și în prezent și care a determinat autoritățile locale să evacueze o stână cu 250 de oi din zonă. Primarul localității Slobozia Conachi, de care aparține satul Izvoarele, a precizat că dacă sâmbătă, viteza de deplasare a alunecării de teren punea în discuție chiar varianta evacuării unei părți din sat, în ultimele 24 de ore terenul s-a deplasat doar cu opt centimetri. "Terenul care aluneca către sat s-a deplasat doar cu opt centimetri, iar cel care se deplasa către stână, doar cu șase centimetri. Noi am evacuat stâna de acolo, ciobanul și-a dus oile de acolo, dar am vorbit azi cu el și mi-a zis că le aduce înapoi, pentru că nu se mai mișcă terenul. Nu se mai pune problema evacuării populației", a declarat luni Dragomir.

Localitatea Izvoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate de la finele lunii septembrie și până în noiembrie nu mai puțin de 437 de seisme, de diferite intensități, unele însoțite și de zgomote puternice. Alte 30 de cutremure, unele cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014, iar la sfârșitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi. După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor, dar și alunecările de teren.

agerpres.ro

 

http://www.igr.ro/pdfs/Izvoarele_PV_preliminar_IGR.pdf

Link to comment
Share on other sites

La Izvoarele, pământul continuă să o ia la vale

Pământul continuă să o ia la vale în satul Izvoarele. Zilnic cei din cadrul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă al Primăriei Slobozia Conache alături de pompieri măsoară noile alunecări de teren. „Sunt puşi (martorii), ieri dimineaţă la 7.30 (duminică) au fost puşi la 50 cm, acum sunt doar 28 cm. Deci avem de ieri dimineaţă, până la ora la care suntem acum, 22 cm alunecare”, a declarat George Navodaru, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Primăria Slobozia Conache.

În multe zone în crăpăturile create de alunecarea de teren apare şi apă de la izvoarele subterane ce dau numele localităţii. Acesta este semn că pământul este în continuare instabil. Deja zona cu surparea are o bandă de avertizare pentru ca localnicii să o evite şi urmează să fie montate şi indicatoare cu „accesul interzis”.

Şi autorităţile judeţene monitorizează în continuare situaţia. Se ştie că acel deal este mai expus alunecărilor după ce viile care se aflau pe el au fost împărţite oamenilor, după revoluţie, iar mulţi au renunţat la ele şi acum terenul nu mai are în ce se susţine. Împădurirea ar fi o variantă, dar până ce specialiştii geologi nu vor emite raportul de observaţie, este clar că o soluţie tehnică sigură nu poate fi dată. Doar raportul de observaţie al inspecţiei făcută sâmbătă în zonă de un geolog nu ar fi suficient. „Nu, nu este suficient doar raportul deoarece acolo în zonă trebuie făcute nişte explorări mai ample, trebuie făcute sondări, trebuie văzută structura solului, care e cauza, şi atunci pot să propună soluţii tehnice documentate şi pertinente. Se pot face verificări şi cu o dronă, dar ideal şi indicat este să se facă o forare“, a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Deocamdată, în zona stânei mai ales, fenomenul pare a fi mai puţin extins. Oamenii în Izvoarele trăiesc în continuare cu spaima în suflet iar cei mai în vârstă mai ales, care au case exact în zona dealului care alunecă la vale, spun că nici nu mai pot dormi nopţile de frică. Unii nu cred că doar împădurirea ar rezolva situaţia şi spun că toate efectele negative ar veni din cauza sondelor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Alunecarea de teren de la Izvoarele creşte în intensitate. Geologi şi fizicieni au vizitat astăzi locul

  • Observaţiile făcute cu ochiul liber nu sunt suficiente, experţii spunând că, pentru a avea un tablou corect al situaţiei, trebuie să facă sondări în pământ şi au nevoie de cabluri cu senzori

Pentru a doua oară în ultimele patru zile, geologii de la Institutul Geologic al României au făcut observaţii în satul Izvoarele, unde dealul din partea de sud continuă să alunece la vale. Au fost anunţaţi de către autorităţile din Galaţi că alunecarea de teren nu se opreşte. De data asta, geologii au venit însoţiţi şi de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Raluca Maftei, de la Institutul Geologic al României, a observat că, faţă de vizita de sâmbătă, alunecarea de teren a crescut în intensitate în anumite zone. Şi Mihai Diaconescu, cercetător la Institutul pentru Fizica Pământului, a remarcat că, într-adevăr, alunecarea de teren este clară şi că, poate dacă zona era împădurită, lucrurile nu stăteau aşa. Numai că acum nu se mai poate face împădurire până ce pământul nu se opreşte din alunecare. Observaţiile culese pe dealul de la Izvoarele i-au dat de furcă fizicianului, care a căzut în genunghi pe când explora zona accidentată, dar s-a pus imediat, singur pe picioare.

Mişcarea pământului şi creşterea nivelului de apă dintre crevase sunt evidente. Fizicienii au remarcat faptul că alunecarea de teren pare a fi mai demult pornită. Ploaia şi topirea zăpezii doar ar fi crescut intensitatea fenomenului.

Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, care a fost împreună cu echipele de cercetători în teren, a precizat că în 12 ore alunecarea de teren a crescut în intensitate şi că în 40 de centimetri a mai alunecat zona dinspre sat.

Deocamdată, soluţiile sunt căutate de către autorităţile judeţene la Bucureşti, dar cercetătorii încă nu le pot da ceva clar. Ar trebui făcute expertize nu doar după observaţiile făcute cu ochiul liber, ci s-ar impune sondare şi folosirea unor cabluri cu senzori.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Situația din comuna Izvoarele, tot mai îngrijorătoare: 11 familii au primit ordin de evacuare din cauza alunecărilor de teren

Alunecarea de teren de la Izvoarele, judeţul Galaţi, devine un fenomen greu de controlat. În ultimele trei zile pământul s-a surpat aproape trei metri. 11 familii au primit ordin de evacuare, informează B1 TV. 

Localitatea Izvoarele este într-un real pericol să fie înghiţită de pământ. Dealul de lângă casele oamenilor s-a mişcat în ultimele trei zile cu trei metri. Iar primarul deja a cerut evacuarea a 11 locuinţe care se află la baza dealului. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că au apărut crăpături de peste un metru adâncime, în zone în care ele nu existau acum câteva zile.

La Izvoarele, în ultimii ani, fenomenele ciudate s-au ţinut lanţ. În 2013, satul a fost inundat de o viitură foarte puternică pe pârâul Suhu, după care, mai bine de un an de zile, comuna a fost zguduită de sute de cutremure, în unele zilele fiind şi câte 20 în 24 de ore. Oamenii şi-au făcut cruce şi când au găsit apă caldă în fântâni. Nu de puţine ori s-a spus că ar fi vorba despre un fenomen de origine vulcanică, lucru neconfirmat însă de specialişti. Oficial, ar fi vorba despre alunecarea unor plăci tectonice mici, însă sătenii au acuzat vehement compania petrolieră care are exploataţii în zonă.

b1.ro

Link to comment
Share on other sites

Analiza alunecărilor de teren de la Izvoarele ar putea costa peste 130.000 de euro

  • Realizarea acestui studiu este recomandată de experţii Institutului Geologic al României

Pentru cunoaşterea, cu exactitate, a cauzelor care au condus la alunecarea de teren din satul gălăţean Izvoarele ar trebui efectuate lucrări geologice de detaliu. Potrivit unui raport realizat de geologul Raluca Maftei, de la Institutul Geologic al României (IGR), orice intervenţie în acest moment, când fenomenul de alunecare a terenului de la Izvoarele nu s-a oprit, este nerecomandată. După oprirea fenomenului de alunecare, există măsuri de intervenţie pe termen lung, de la împădurirea zonei până la restângerea zonei de păşunat şi crearea unor şanţuri de scurgere a apei meteorice de pe versanţi. În schimb, pentru moment, geologul recomandă executarea unui studiu detaliat, efectuat prin metode geofizice noninvazive, pentru cunoaşterea în detaliu a structurii versantului. “Acest studiu trebuie să conţină informaţii de natură geologică (litologie, structură/tectonică etc.), hidrogeologică, geofizică, geotehnică, precum şi o monitorizare, cu aparatură de precizie, a evoluţiei deplasărilor. De asemenea, este necesară actualizarea hărţii de hazard/risc la alunecări de teren din zona respectivă. Spun «actualizarea», deoarece am aflat că există o asemenea hartă, la nivelul anului 2010”, se arată în recomandările geologului.

Pe de altă parte, geologul a realizat şi un deviz al lucrărilor ce ar fi necesare să se desfăşoare la Izvoarele, suma totală fiind de aproximativ 625.000 de lei. Potrivit devizului, lucrările s-ar desfăşura pe parcursul a 4-6 luni, în funcţie de condiţiile meteo. Sursa de finanţare pentru aceste lucrări ar putea proveni de la Guvern, de la Ministerul Cercetării şi Inovării (în subordinea căruia se află IGR) sau dintr-un proiect cu finanţare europeană, însă în al treilea caz procedurile de accesare ar putea dura minim un an.

Profesorul gălăţean universitar Lucian Georgescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării şi Inovării, a primit devizul de lucrări de la institut şi îl va transmite Consiliului Judeţean Galaţi, beneficiar potenţial al studiilor, această instituţie urmând să stabilească, în funcţie de buget, dacă poate sau nu să susţină efectuarea lucrărilor.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Hărţi de risc în Galaţi, prin proiect guvernamental

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat, astăzi, că în acest an ar putea fi finanţate circa 20 de hărţi de risc pentru tot atâtea localităţi din judeţul Galaţi, inclusiv pentru comuna Slobozia Conachi, acolo unde, în satul Izvoarele, se înregistrează, de pe 2 martie, o alunecare severă de teren. Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, costurile pentru harta fiecărei localităţi (estimate la maxim 100.000 de lei) urmând să fie suportate 50%, de la CJ  şi 50% de la Ministerul Dezvoltării Regionale, a Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, al cărui ministru, Sevil Shhaideh, s-a aflat, săptămâna trecută, la Galaţi.  

Reamintim că specialiştii geologi de la Institutul Geologic al României au întocmit un deviz privind valoarea estimativă a lucrărilor ce ar trebui efectuate la Izvoarele pentru redactarea mai multor studii de specialitate care să stabilească motivele producerii aluncării de teren dar şi măsurile  ce trebuie luate. Conform IGR (care are specialiştii competenţi să facă astfel de studii, dar doar contra cost), valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 625.000 de lei, iar banii ar putea proveni de la CJ Galaţi. Costel Fotea a conformat că a primit la CJ devizul lucrărilor IGR, dar că acestea ar putea fi finanţate prin proiectul derulat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării. Preşedintele CJ Galaţi a adăugat că la nivelul localităţilor din judeţul Galaţi au mai fost făcute hărţi de risc în 2007, însă ele trebuie reactualizate periodic pentru a indica exact situaţia reală, din teren.

Din 2 martie, în satul gălăţean Izvoarele se produce o alunecare a unui versant de deal, distanţa de alunecare depăşind acum 5 metri. Fenomenul este în desfăşurare dar până acum nu a afectat locuinţele din sat, acestea aflându-se la o distanţă de 230 de metri. Totuşi, autorităţile au interzis accesul persoanelor şi animalelor în zona afectată de alunecarea de teren.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Izvoarele - satul unde inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren se ţin lanţ

Satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, nu mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscut şi la nivel naţional. Localitatea a ajuns renumită după ce, în octombrie 2013, un roi de cutremure a atras în zonă zeci de specialişti. Până la cutremure, însă, localnicii din Izvoarele au avut şi alte necazuri, legate de inundaţiile produse în septembrie 2013. După roiul de cutremure din 2013, un nou val de inundaţii a făcut ravagii, în octombrie 2016.

De mai bine de trei ani, necazurile par să nu se mai termine la Izvoarele, localnicii spunând acum că satul lor e lovit de ghinioane. Şi asta pentru că, recent, în zonă au apărut şi alunecări de teren, care ţin cu sufletul la gură zeci de persoane.

Dar, să o luăm cu începutul, respectiv cu inundaţiile din septembrie 2013. Atunci, în urma unor ploi abundente, comuna Slobozia Conachi, din care face parte şi satul Izvoarele, a fost grav afectată de inundaţii. Zeci de gospodării au fost distruse de ape, iar localnicii s-au văzut nevoiţi să îşi lase agoniseala de-o viaţă şi să doarmă în containere. Totul se întâmpla în luna septembrie. Cu lucrurile ude şi pline de noroi, oamenii au stat zile în şir cu ochii aţintiţi spre cer, rugându-se să nu mai plouă. Ruga le-a fost ascultată, iar viaţa şi-a intrat, pe cât posibil, în normal. Fiecare a început să se pregătească de iarnă, aşa cum a putut. Unii au reuşit să îşi salveze locuinţele, alţii şi-au mutat bunurile în modulele instalate în curte, alţii au apelat la rude. Când au crezut că ce a fost mai greu a trecut şi că îşi pot relua viaţa de zi cu zi, locuitorii din Izvoarele au fost loviţi de un nou necaz: cutremurele.

Bubuituri şi zgâlţâituri, zi şi noapte

La sfârşitul lunii septembrie 2013, zeci de localnici din Izvoarele povesteau că li se cutremură pământul sub picioare. “Se simte de parcă fierbe pământul sub picioare. Se aud bubuituri puternice de sare mâncarea de pe masă”, ne mărturisea, la vremea respectivă, o localnică din Izvoarele.

Cu casele afectate de inundaţii, oamenii s-au speriat că acestea vor cădea peste ei. Au urmat nopţi nedormite şi zeci de întrebări către autorităţi. Primarul localităţii la acea vreme, Ion Nicolau, nu a putut face nimic pentru oameni şi le-a cerut ajutor autorităţilor de la judeţ. Nici aici însă nu s-a putut găsi o explicaţie, aşa că în zonă au fost chemaţi seismologi şi geologi. Bubuiturile despre care vorbeau oamenii au continuat zile şi nopţi în şir. Specialiştii au venit, au montat aparatură şi au plecat, urmând să monitorizeze ce se întâmplă. Casele oamenilor au fost zgâlţâite de peste 400 de ori, aşa că urmările nu au întârziat să apară. Pereţi crăpaţi, tencuială căzută, prispe surpate au fost numai câteva dintre efectele de atunci. Pompierii au mers şi ei, zi de zi, în localitate, pentru a monitoriza efectele cutremurelor. “Vin pompierii, pun martori şi pleacă. A doua zi vin, constată cu cât s-a deplasat peretele şi gata. Noi însă rămânem aici şi nu dormim de frică”, ne mărturiseau atunci oamenii.

Monitorizări, măsurători, şedinţe, consultări, dar nicio concluzie care să îi lămurească pe localnici. Mai mult, în decembrie 2013, o localnică s-a trezit cu o groapă de peste un metru şi jumătate adâncime şi o jumătate de metru în diametru, în podeaua casei. Oamenii au tras concluzia că totul se întâmplă din cauza cutremurelor care le-au creat atâtea probleme.

După zeci de zile în care au stat cu frica în sân, oamenii au sperat că pământul s-a liniştit şi că viaţa lor va putea intra, într-un final, în normal. Şi aşa a fost. Cel puţin pentru un an de zile, localnicii din Izvoarele au răsuflat uşuraţi. Totul a decurs normal şi lumea a încercat să uite de necazuri.

În septembrie 2014, însă, coşmarul a reînceput, cu noi cutremure. Speriaţi, având experienţa roiului de peste 400 de seisme, localnicii s-au văzut nevoiţi să o ia de la capăt cu nopţile albe. “Mi-am scos scaunul pe prispă şi dorm afară, aşa cum am făcut şi anul trecut. N-am reuşit să repar nici stricăciunile de atunci, dar acum, dacă încep iar, mi se dărâmă locuinţa”, ni se plângea, în septembrie 2014, Vasilica Vasilache, în vârstă de 73 de ani.

De data aceasta, fenomenul nu a mai ţinut la fel de mult ca în 2013. Emoţiile localnicilor au trecut, ca şi la seria precedentă de seisme, dar mulţi au fost nevoiţi să-şi facă iar reparaţii la case. Viaţa şi-a reluat, şi de această dată, cursul normal.

Un nou val de inundaţii

Totul părea că merge bine şi nimic nu mai părea să tulbure liniştea în Izvoarele. Asta până în octombrie 2016, când, tot din cauza ploilor abundente, localitatea a fost iar lovită de inundaţii. Apa a pătruns în zeci de gospodării, iar oamenii şi-au văzut, din nou, agoniseala distrusă. Ca şi în 2013, în prag de iarnă, localnicii nu au mai avut somn nopţi în şir. Autorităţile locale au solicitat ajutor la judeţ şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru alimente, module, paturi, saltele şi lenjerii. O parte dintre sinistraţi şi-au mutat lucrurile în module şi, cu lacrimi în ochi, au reînceput curăţenia în case. Mai mult, s-au cerut şi bani pentru decolmatarea a 10 kilometri din râul Suhu.

După inundaţii, primarul localităţii, Emil Dragomir, a informat Prefectura Galaţi că este necesară finanţarea studiului de fezabilitate pentru regularizarea râului Suhu, proiect cuprins în Planul de Dezvoltare a comunei Slobozia - Conachi pentru perioada 2009 - 2019.

De curând, ministrul Finanţelor, gălăţeanul Viorel Ştefan, a anunţat că se vor aloca bani pentru regularizarea a două cursuri de apă, unul dintre acestea fiind chiar Suhu. “Această regularizare făcea parte dintr-un proiect mai amplu, pe fonduri europene. Având în vedere inundaţiile de anul trecut, s-a luat decizia ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să decupeze secţiunea cu regularizarea celor două pârâuri şi să devină un proiect separat, finanţabil de Ministerul Apelor. S-au alocat banii necesari pe 2017, iar săptămâna viitoare se votează bugetul, după care se trece la proiectare, astfel încât lucrările să înceapă în acest an", a declarat, săptămâna trecută, Viorel Ştefan. Aceasta este prima veste bună pentru localnicii din comuna Slobozia Conachi. Dar vestea vine în condiţiile în care localitatea se confruntă acum cu alte probleme, şi anume alunecările de teren.

Dealul vine la vale

Început în urmă cu aproximativ două săptămâni, fenomenul alunecărilor de teren i-a speriat pe localnicii care locuiesc în partea de sud a satului.

Pământul a început să se crape ameninţător şi să alunece cu zeci de centimetri zilnic. În prima fază, alunecările de teren au apărut într-o zonă în care se află şi o conductă magistrală de gaze. Ulterior, alunecările de teren şi-au schimbat direcţia, spre sat. Zi de zi, primarul localităţii şi reprezentanţi ai ISU Galaţi au monitorizat fenomenul.

Încă din primele zile, o stână care se află la baza dealului a primit ordin de evacuare pentru cele 250 de animale pe care le adăpostea.

Cum era de aşteptat, s-a cerut ajutorul specialiştilor, aşa că, după trei ani, geologul Raluca Maftei şi seismologul Mihai Diaconescu au revenit la Izvoarele. Cei doi specialişti au observat ceea ce se întâmplă şi au tras o primă concluzie. "Pământul este îmbibat cu apă, iar în subteran există argilă, care nu permite apei să intre în adâncime, ceea ce a dus la aceste alunecări de teren", ne-a explicat geologul Raluca Maftei.

Specialistul a adăugat însă că pentru o concluzie clară este nevoie de studii, de forări şi de observări cu drona. Toate acestea însă necesită bani, aşa că se aşteaptă finanţarea. Până atunci, populaţia a fost avertizată să nu îşi lase animalele pe deal şi nici să nu urce în acele zone.

Localnicii sunt speriaţi şi spun că parcă sunt loviţi de blesteme: "Toate se întâmplă aici: inundaţii, cutremure, iar inundaţii şi acum alunecări de teren. Din păcate, însă, nu avem unde să plecăm de aici”, ne-a mărturisit o localnică.

Lovit din toate părţile, satul Izvoarele aşteaptă finanţare pentru regularizarea cursului de apă care le-a creat oamenilor probleme de două ori, dar şi pentru studii care să precizeze de ce dealul o ia la vale.

În 2013, în total au fost afectate 161 de case şi 196 de anexe gospodăreşti:  21 de case au fost afectate în proporţie de sută la sută, 33 în proporţie de 75 la sută, 40 în proporţie de 50 la sută, iar alte 63 au fost afectate în proporţie de 25 la sută. La capitolul anexe, 51 au fost distruse în totalitate, 29 în proporţie de 75 de sută, 54 au fost afectate pe jumătate, iar alte 62 în proporţie de 25 la sută. Toţi cei afectaţi de inundaţii au primit despăgubiri de la stat, suma totală a acestora fiind de 3.390.849,15 lei. (Ion Nicolau - fost primar Slobozia Conachi)

În 2016, dintre cele 31 de module existente de la inundaţiile din 2013, 27 au fost inundate şi au necesitat reparaţii. Autorităţile au solicitat: 45 de paturi, 45 de saltele, 45 de lenjerii, 96 de pături, 31 de dulapuri, 31 de frigidere, 31 de seturi formate din aragaz şi butelie, 17 radiatoare şi 31 de mese cu scaune. (Raport Primăria Slobozia Conachi)

250 de persoane au avut nevoie de alimente

În urma inundaţiilor din 2016, primarul din Slobozia Conachi a solicitat Prefecturii Galaţi alimente pentru 250 de persoane, pentru o perioadă de 27 de zile.

De asemenea, s-a cerut ajutorul pentru vaccinarea a 859 de persoane, dar şi medicamente pentru 300 de persoane. Autorităţile locale au informat Prefectura şi cu privire la faptul că au un nevoie de 150 de tone de fân şi 200 de tone de cereale, pentru hrana animalelor.

Inundaţii şi la începutul anului 2017

Satul Izvoarele, parte a comunei Slobozia Conachi, a avut probleme cu inundaţiile şi la începutul acestui an. În urma ploilor abundente, 120 de curţi şi 20 de anexe gospodăreşti au fost inundate, în luna februarie.

După inundaţiile din 2016, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că a demarat o anchetă pentru a vedea cine a dat autorizaţii pentru construcţia caselor în zone inundabile, în condiţiile în care în judeţul Galaţi au fost aceleaşi probleme şi în 2013. Din păcate, ancheta a rămas încă de la început fără obiect, în condiţiile în care cei care au avut probleme cu inundaţiile au casele în acelaşi loc de zeci de ani.

La Slobozia Conachi, după inundaţiile din 2013, doar două familii au solicitat şi au primit, cu titlu gratuit, de la primărie, locuri de case în zone ferite de inundaţii.

După seisme, apă nepotabilă

Autorităţile locale din Izvoarele s-au confruntat şi cu o altă problemă. După cutremurele din 2013, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au ajuns la concluzia că apa din fântâni are "depăşiri ale indicatorilor de turbiditate şi amoniu, fiind improprie consumului".

În urma acestor concluzii, primarul din acea perioadă a decis să facă o extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare şi să realizeze o aducţiune pentru apa de Vrancea.

Ce spun specialiştii despre cutremure

În arportul întocmit de specialişti în urma cutremurelor din 2013, se arată că posibilele cauze ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. „Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela, pot fi avute în vedere drept cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului”, se menţionează în raport.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dealul de la Izvoarele, balizat şi plin cu indicatoare ce interzic accesul

  • Locuitorii aflaţi lângă deal au fost notificaţi şi avertizaţi asupra riscurilor

Dealul care a luat-o la vale în satul gălăţean Izvoarele este acum complet balizat şi plin de indicatoare cu “Accesul Interzis”. Pompierii militari şi autorităţile locale au luat aceste măsuri. Locuitorii părţii de sat dinspre comuna Pechea, cei aflaţi lângă deal, au fost notificaţi despre ce se întâmplă şi avertizaţi asupra riscurilor.

Într-o săptămână, alunecarea de teren măsoară patru metri, dar în ultimele 24 de ore se pare că fenomenul a staţionat, deplasarea fiind de 4-5 centimetri.

Experţii care au venit în zonă au specificat că, dacă zona era împădurită, alunecarea de teren, cauzată de îmbinarea cu apă a solului predispus la astfel de fenomene, nu ar  fi avut loc. Dacă ploile se vor opri şi alunecarea se va stabiliza, se va putea face reîmpădurirea zonei, dar cu acceptul proprietarilor care deţin dealul.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fenomenul de la Izvoarele s-a oprit

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a declarat că alunecarea de teren din zona satului Izvoarele s-a oprit şi va face demersuri pentru a găsi o sursă de finanţare, dar nu de la bugetul judeţului, pentru realizarea unui studiu aprofundat privind acest fenomen, vorbind în continuare despre realizarea de hărţi risc pentru mai multe localităţi din judeţ, cu finanţare parţială de la Ministerul Dezvoltării.

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a afirmat, marţi, întrebat de jurnalişti, dacă se vor aloca bani de la bugetul judeţului pentru realizarea unui studiu aprofundat pe care să-l întocmească Institutul Geologic al României privind alunecarea de teren din zona localităţii Izvoarele, că fenomenul s-a oprit şi va încerca să găsească o altă sursă de finanţare. „Pentru că fenomenul s-a oprit, ca orice manager, încerc să fac şi eu acelaşi lucru, să găsesc o altă sursă de finanţare, alta decât cea din bugetul Consiliului Judeţean şi având posibilitatea să facem aceste studii cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, încerc să cerem finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Vă mai spuneam că 50 la sută alocă Ministerul Dezvoltării pentru hărţile de risc şi 50 la sută Consiliul Judeţean. Vom face hărţi de risc nu numai pentru Izvoarele - Slobozia Conachi, ci pentru toate zonele. Atunci aveam 20 de unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv Faleza Dunării”, a declarat Costel Fotea, la sfârşitul şedinţei ordinare de CJ desfăşurată marţi în cadrul căreia s-a aprobat bugetul local al judeţului Galaţi pe anul 2017.

Pe de altă parte, Fotea a avansat ideea realizării de împăduriri în zona satului Izvoarele. „Din discuţiile pe care le-am avut cu primarul din Slobozia Conachi, fenomenul acolo s-a oprit. Să sperăm că se va opri definitiv, că nu vom avea ploi torenţiale în următoarea perioadă şi atunci să avem posibilitatea să facem treaba în linişte, eventual şi o împădurire pe zona respectivă, pentru că ea, în momentul de faţă, aşa cum arată, nu poate fi folosiţă nici pentru păşunat, nici pentru fâneaţă sau altele de către cetăţeni. Sper să îşi dorească să dea în administrarea CL-ului să o poată împăduri. Sper ca cetăţenii să înţeleagă şi să dea terenul respectiv la Consiliul Local sau să facă un parteneriat între CL şi proprietar astfel încât Primăria să vină să facă investiţia pentru că sunt axe care alocă sume pentru împădurire şi atunci Primăria poate să împădurească”, a mai spus Fotea.

Costel Fotea a afirmat, în urmă cu câteva săptămâni, într-o conferinţă de presă, că a primit devizul de la Institutul Geologic al României pentru studiul privind alunecarea de teren din zona satului Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi, precizând că instituţia pe care o reprezintă va elabora hărţi de risc pentru 20 de localităţi din judeţ. „Am primit şi eu devizul de la Institutul de Geologie, e vorba de 640.000-650.000 de lei, nu este sumă mare; cred că vom încerca să alocăm suma aceasta. Noi în paralel avem deja pentru 20 de localităţi din judeţ împreună cu Ministerul Dezvoltării elaboarea unor hărţi de risc unde Ministerul Dezvoltării alocă jumătate din sumă, iar CJ jumătate din sumă. Deci la ora actuală, chiar ieri am vorbit cu arhitectul şef şi am înaintat o adresă către Ministerul Dezvoltării pentru elaboarea, pentru cel puţin de 20 de localităţi hărţi de risc, inclusiv pentru faleza Dunării de la Galaţi, există şi Slobozia Conachi pentru programul acesta de hărţi de risc”, a afirmat atunci Fotea. Preşdintele CJ Galaţi afirma totodată că costurile pentru realizarea unei hărţi de risc per localitate se ridică la maxim 100.000 de lei.

Directorul Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, declara că un studiu aprofundat privind alunecarea de teren din zona satului Izvoarele, din judeţul Galaţi, ar costa peste 625.000 de lei şi ar putea fi efectuat într-un termen de şase luni.

În zona satului Izvoarele s-a manifestat o alunecare de teren cu o lungime de aproximativ 300 de metri şi o lăţime de 250 de metri.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

O nouă alunecare de teren a apărut în satul Izvoarele. Cele mai apropiate case sunt la 50 de metri

O nouă alunecare de teren s-a produs pe un versant al satului Izvoarele, din judeţul Galaţi, o echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi ajungând în zonă, după ce în luna martie a avut loc fenomen similar.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat că o nouă alunecare de teren s-a produs în satul Izvoarele. "Este vorba despre o altă porţiune de 70 de metri pe 60 de metri; a luat-o la vale, undeva lângă cimitirul satului Izvoarele, în centrul satului. Tot aşa, pe un versant, dar este mai mare decât cea dinainte, mă refer la înălţime; e mai mare", a declarat, duminică, primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele, Emil Dragomir. El a afirmat că în sat a ajuns în urmă cu puţin timp o echipă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În luna martie, în zona satului Izvoarele s-a manifestat o altă alunecare de teren cu o lungime de aproximativ 300 de metri şi o lăţime de 250 de metri.

Primele măsuri în cazul alunecării de teren 

Autorităţile au luat primele măsuri după ce s-a produs o nouă alunecare de teren, cele mai apropiate case fiind la 50 de metri, iar dacă situaţia o va impune se ia în calcul evacuarea a 14 persoane, un fenomen similar având în loc în luna martie. "Alunecarea se manifestă pe o deschidere de aproximativ 60 de metri - lăţimea pe care coboară - şi pe o adâncime, lungimea, pe deal, de o sută de metri. Sunt 50 de metri până la şase case unde locuiesc 14 persoane care au fost înştiinţate despre evoluţia fenomenului şi faptul că, dacă se impune vor fi evacuate; s-au identificat spaţii de cazare la sala de sport, şcoala şi primărie", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă.

El a precizat că s-au luat o serie de măsuri după apariţia fenomenului de alunecare de teren. "La nivelul Primăriei s-a instituit permanenţă pentru monitorizare - se va ţine legătura prin telefon cu ISU. Luăm toate măsurile, s-au pus benzi delimitatoare ca să nu mai ajungă oameni în zonă, fiind zonă periculoasă. De asemenea, s-au pus martori pentru monitorizare", a mai spus Chiriţă. El a precizat că alunecarea de teren, apărută în urma precipitaţiilor din ultimele zile, se manifestă la o distanţă de circa un kilometru faţă de cea care s-a produs în luna martie, pe acelaşi versant.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat, la rândul său, că el crede că alunecarea de teren ar putea avea drept cauză precipitaţiile abundente din ultimele zile.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Alunecarea de teren din satul Izvoarele a mai avansat cu cel puţin 30 de centimetri în ultimele 12 ore

Alunecarea de teren apărută la sfârşitul săptămânii în satul gălăţean Izvoarele a mai avansat cu cel puţin 30 de centimentri în ultimele 12 ore, ajungând aproape de şcoală şi biserică, potrivit autorităţilor locale. "A mai avansat alunecarea, a trecut de martorii amplasaţi cu cel puţin 30 de centimetri. Sunt aproape şi şcoala, şi biserica. E mai dificil faţă de data trecută, dar ţinem legătură cu ISU şi monitorizăm în permanenţă ceea ce se întâmplă”, a declarat, luni, Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele.  

Autorităţile au luat duminică primele măsuri după ce în satul Izvoarele s-a produs o nouă alunecare de teren, cele mai apropiate case fiind la 50 de metri, iar dacă situaţia o va impune se ia în calcul evacuarea unui număr de 14 persoane, un fenomen similar având în loc în luna martie.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă, declara duminică faptul că alunecarea se manifestă pe o deschidere de aproximativ 60 de metri şi pe o lungime de o sută de metri. Totodată, la nivelul Primăriei comunei s-a instituit permanenţă pentru monitorizare, iar în zona unde are loc alunecarea s-au pus benzi delimitatoare, precum şi  martori pentru monitorizare. Reprezentantul ISU a precizat că alunecarea de teren, apărută în urma precipitaţiilor din ultimele zile, se manifestă la o distanţă de circa un kilometru faţă de cea care s-a produs în luna martie, pe acelaşi versant.  

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, declara, la rândul său, că el crede că alunecarea de teren ar putea avea drept cauză precipitaţiile abundente din ultimele zile.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Consiliul Județean nu poate finanța consolidarea terenului afectat de alunecări din Izvoarele

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a declarat luni presei, că instituția pe care o conduce nu poate aloca bani pentru consolidarea terenului afectat de alunecări, din satul Izvoarele, deoarece legea interzice efectuarea de astfel de finanțări publice pe proprietăți private. 'Legat de alunecările de teren, în momentul de față nu putem face absolut nimic decât să așteptăm să se oprească. Sunt proprietăți private, iar CJ nu poate să aloce sume pentru proprietățile private', a spus Fotea.

El a precizat că ar exista posibilitatea finanțării pentru această consolidare din bani publici, doar dacă cetățenii din Izvoarele vor dori să cedeze terenul către Consiliul local al comunei Slobozia Conachi, de care aparțin. 'Dacă cetățenii vor înțelege că acele terenuri accidentate la ora actuală nu le mai sunt de trebuință și, pentru a nu le pune în continuare casele în pericol, trebuie consolidate și trebuie replantate, trebuie înființate plantații de arbori pe ele, atunci e bine. Dacă nu, vom avea aceeași situație până când probabil se va hotărî statul și vor face exproprieri cu forța, că altfel nu poți să le iei', a afirmat Fotea.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Dealurile din Izvoarele au luat-o din nou la vale. Alunecările de teren au ajuns aproape de locuinţele oamenilor

Noi probleme în satul Izvoarele, în urma ploilor din ultima perioadă. Pământul a luat-o iar la vale, doar că într-o altă zonă faţă de acum o lună. De data aceasta, situaţia este critică, pentru că , la aproximativ 100 de metri de marginea dealului, se află case. Autorităţile locale şi pompierii au anunţat deja 15 persoane, care locuiesc în cele şase case din zonă, că există posibilitatea să fie evacuate.

"Am vorbit cu oamenii, le-am trimis ordin de evacuare, încă de duminică. Ne-am întrunit în consiliul local pentru situaţii de urgenţă, împreună cu cei de la ISU, am luat toate măsurile, am pregătit şi spaţii pentru cazare pentru familiile care vor fi evacuate, în cazul în care alunecarea va ajunge aproape de casele dumnealor. În afară de case, în pericol mai sunt şcoala şi biserica", ne-a explicat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi, comuna de care aparţine satul Izvoarele.

Dacă fenomenul alunecărilor de terne va lua amploare, oamenii aflaţi în pericol nu vor avea unde să mai locuiască. Grav este că nici primăria nu le poate da o mână de ajutor pentru relocare. "Din păcate, primăria nu mai are terenuri pentru loturi de casă, datorită faptului că s-au făcut toate restituirile de terenuri. Pământ mai este doar pentru aplicarea Legii 165, care nu mai prevede restituire, vânzare sau dare în folosinţă cuiva, ci doar teren pentru cei care au hotărâri judecătoreşti definitive", a completat edilul.

Conform autorităţilor locale, în cursul zilei de duminică, de când au reapărut alunecările de teren, pământul s-a deplasat aproximativ cinci metri. Duminică spre luni, fenomenul a mai încetinet, alunecarea fiind de doar 30 de centimetri.

"Unde să plecăm? Suntem bătrâni"

Autorităţile locale au sesizat imediat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care şi-a trimis oameni în teren. "Am fost înştiinţaţi că a apărut o nouă alunecare de teren. Ne-am deplasat la faţa locului, am constatat că se deplasează pe o deschidere de 60 de metri, cu aproximativ 100 de metri spre partea superioară a dealului. În primul rând s-a luat măsura înştiinţării persoanelor despre existenţa fenomenului şi posibilitatea, în funcţie de evoluţia fenomenului, de a fi evacuate", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Localnicii din zonă sunt destul de speraiţi şi se plâng că nu au unde pleca în cazul unei evacuări. Aceştia susţin că nopatea merg la deal să vadă cu cât a mai înaintat pămâmtul. „Cu dormitul e mai greu. Vin aici să văd ce se mai întâmplă. Noi suntem bătrâni, unde să plecăm?”, ne-a spus Grigore Mărgărit, cel care are casa cel mai aproape de baza dealului. Soţia sa este şi mai speriată. „Putem să ne luăm o haină pe noi şi să plecăm? Unde să ne ducem? Suntem bătrâni, ne mai apucăm noi acum să facem altă casă?", se întreabă, retoric, femeia.

Oamenii nu văd soluţii şi se roagă la Dumnezeu să se oprească alunecarea. Divinitatea este singura lor speranţă că vor scăpa şi de această dată de nenorocire.

Alunecări vechi, împădurire nouă

Primarul din Slobozia Conachi nu vede altă soluţie decât împădurirea. În zona unde au apărut primele alunecări a început deja să se planteze. "Am plantat vreo 200-300 de salcâmi în acea zonă. Şi aici singura variantă este împădurirea. Pe aceste terenuri erau vii, dar după Revoluţie nimeni nu s-a mai ocupat de ele. Terenurile au fost date oamenilor, iar noi nu putem intra pe ele să plantăm copaci decât cu acordul proprietarilor, însă o parte dintre ei sunt plecaţi din ţară”, ne-a explicat Emil Dragomir.

Edilul mai povesteşte că terenul este instabil şi că, în urmă cu 21 de ani, dealul a  luat-o la vale cu tot cu copacii plantaţi pe el. "Atunci au foste evacuate nouă case, iar oamenii au fost relocaţi", a povestit primarul.

Zona afectată de noile alunecări de teren a fost deja marcată de pompieri. Aceştia au montat indicatoare cu accesul interzis şi au sfătuit primăria să asigure paza în zonă, astfel încât să nu urce nimeni pe deal. „Montăm aceste indicatoare în primul rând pentru restricţionarea oamenilor, a copiilor, să nu se joace aici, pentru că zona este periculoasă, apar fisuri şi nu le cunoaştem adâncimea şi cât de periculoase sunt.  Rugămintea este ca un om de la primărie să rămână în zonă, să supravegheze”, i-a explicat Eugen Chiriţă primarului.

Autorităţile vor monitoriza situaţia şi vor lua măsurile care se impun, dacă alunecările de teren vor deveni periculoase pentru casele din jur.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Alunecarea de teren din satul Izvoarele a mai avansat în ultimele ore cu 25 de centimetri

Alunecarea de teren apărută în satul Izvoarele, din judeţul Galaţi, a mai avansat, de luni şi până marţi dimineaţă, cu 25 de centimetri, dar numai către zona unei case, ţăruşii-martor amplasaţi iniţial pentru monitorizarea fenomenului fiind înlocuiţi cu alţii după ce au fost astupaţi de pământul în mişcare.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Alunecarea de teren din comuna Izvoarele avansează, dar nu se impune evacuarea

Alunecarea de teren apărută, duminică, în satul Izvoarele din judeţul Galaţi, avansează, dar deocamdată, nu se impune evacuarea persoanelor din gospodăriile din apropiere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, pământul s-a deplasat pe o distanţă de 1 metru.

Cele mai apropiate 6 locuinţe de zona afectată de alunecare se află la o distanţă de 50 de metri.

Autorităţile au identificat spaţii pentru cazarea temporară a persoanelor, în caz de evacuare.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.