Jump to content

Festival internaţional de aforisme, la Tecuci


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Festival internaţional de aforisme, la Tecuci

Scriitorul şi profesorul Vasile Ghica, membru al Uniunii Scriitorilor şi Cetăţean de Onoare al Tecuciului, cunoscut în lume datorită aforismelor sale cu mult miez şi eleganţă, premiate şi publicate peste hotare în limbi europene, dar şi în arabă, iniţiază şi coordonează un concurs internaţional.

Astfel, Fundaţia Pelin, organizează la sediul său, între 5 şi 7 octombrie, primul “Festival Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni”.

Sunt aşteptate, până la 15 iunie, grupaje de câte 50 de aforisme, în limba română, pe adresa vasghica@gmail.com sau fundatiapelin@yahoo.com. Lucrările premiate vor fi publicate într-o antologie, care va fi trimisă online tuturor participanţilor la concurs.

Premierea va fi pe 6 octombrie, organizatorii asigurând masa şi cazarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un oaspete de la Sorbona vine la Tecuci. Festivalul Internaţional al Aforismului, ediţia a III-a

Începe cavalcada internaţională a aforismului. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Aforismului se va desfăşura mâine, 3 octombrie, şi poimâne, 4 octombrie, la Tecuci în sala Ateneu a Fundaţiei Pelin.

Festivalul creat de scriitorul tecucean Vasile Ghica va fi onorat prin prezenţa, în afara concursului, a unui renumit scriitor şi savant François Vaucluse, membru al Comitetului de onoare al Societăţii franceze de Zoosemiotică (ştiință a semnelor de comunicare și a comportamentului animalelor), traducător, profesor la Universitatea Sorbona, Paris. Savantul francez „este considerat cel mai valoros urmaş al lui Ferdinand de Saussure, întemeietorul structuralismului universal”, punctează organizatorii. Mâine, de la ora 16,00, un recital al elevilor ne va desfăta cu aforisme şi muzică. Vor fi prezentate desene. Cu această ocazie, se va desfăşura şi un concurs.

Pe 4 octombrie, de la ora 9,30, se vor desfăşura întâlniri în şcoli tecucene, cu elevi şi profesori, ocazie de dialog şi de recitaluri de aforisme. De la ora 14,00 vor avea loc lansări de carte, la Ateneu: „Aphorismes roumains d´aujourd´hui”, de Ionuţ Caragea, şi „Identităţi”, de Daniela Toma. Urmează colocviul „Aforismul în vizorul criticii şi istoriei literare”, cu participarea scriitorilor Mircea Coloşenco, Elis Râpeanu – doamna aforismului românesc, autoarea unei teze de doctorat dedicate epigramei, C. Tudorache, Traian D. Lazăr. Va urma un recital de pian al Mădălinei Paşol şi al laureaţilor Concursului Internaţional Valori Pianistice. După un „turnir al aforiştilor”, de la 17,30,  va urma Gala premiilor.

Primele două ediţii au acordat premii scriitorilor din România, Republica Moldova, dar şi celor din Franţa, Italia, Israel, SUA, Canada. Amintim că prima ediţie a fost onorată de acad. Naji Naaman, scriitor libanez, „manager cultural de talie universal”. A doua ediţie l-a avut oaspete pe acad. Nicolae Dabija, redactor-şef al prestigioasei reviste „Literatura şi Arta” din Chişinău.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Festivalul Internaţional al Aforismului 2020 se va desfăşura online

Ediția a IV-a a Festivalului Internațional al Aforismului pentru Românii de Pretutindeni, organizată de Fundaţia Pelin Tecuci se va desfășura online.

Sâmbătă, 10 octombrie, începând cu ora 10, evenimentul poate fi urmărit pe pagina de facebook Ateneu Tecuci. Înregistrarea va fi postată pe youtube şi pe site-ul Fundaţiei Pelin.

Premianții din acest an ai Festivalului sunt: Vasile Larco, Gabriel Petru Băețan, Nicolae Mareș, Pompiliu Comșa, Daniela Toma, Cornelia Ursu, Emil Dinga, Alina Breje, Gheorghe Gurău, N.Petrescu Redi, Valeriu Butulescu, Teodor Dume, George Geafir, Gheorghe Vidrașcu, Constantin Ardeleanu, Mircea Oprea, Ionuț Caragea și alții.

Cei premiaţi vor primi prin poștă diplomele și antologia Festivalului.

ziarultecucean.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste 180 de participanţi la Festivalul Internaţional de Aforisme

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Aforisme de la Tecuci a reunit 186 de participanţi din România, Republica Moldova, Serbia, Italia, Canada, Argentina şi SUA.

Membrii juriului au fost Theodor Parapiru - scriitor şi critic literar, Vasile Ghica - scriitor, eseist, autor de aforisme, Traian D. Lazăr - istoric, scriitor, critic literar şi Constantin Tudorache - epigramist, eseist, critic literar.

Aceştia au stabilit ca Trofeul "Sapiens Priboridava" să fie acordat ex-aequo lui Marian Grăjdeanu (Iaşi), lui Aleksandar Cotroc (Serbia) şi lui Ioan Marta (Arad). Premiul I a ajuns la Adina Ungur (Cluj Napoca), Premiul al II-lea la Mihai Merticaru (Piatra Neamţ) şi George Drăghescu (Tg. Jiu), iar Premiul al III-lea la Nicolae Schiţco (Republica Moldova).

S-au acordat, de asemenea, mai multe premii speciale, printre care şi cel al "Vieţii libere", care a fost obţinut de Aurelius Belei, din Brăila.

Iată câteva dintre aforismele acestuia: "Copiii sunt zâmbetul eternității din viețile noastre * Răsăritul, ca și viața, are menirea profundă de a ne trezi fără nici o alarmă * Dacă îți dorești să arzi, fii lumină, nu cenușa din viața ta! * Frumusețea și măreția din noi înflorite smerit prin lumină în celălalt, aceasta este prietenia * Cele mai înalte zboruri se gustă în cele mai adânci tăceri * Cheia de la temnița iadului tău e chiar în colțul zâmbetului".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Tecuciul – Capitala aforismului românesc

Festivalul Internațional al Aforismului (3 – 7 oct. 2022) este singurul din țară și al doilea din Europa, după cel de la Torino (Italia). Manifestarea din orașul moldav a debutat în 2017, din inițiativa scriitorului Vasile Ghica și a Fundației Pelin. La cele șase ediții, desfășurate până acum, au participat scriitori din: SUA, Canada, Franța, Italia, Israel, Argentina, Serbia, Rep. Moldova, Liban etc. Din țară, au luat drumul Tecuciului, în anii precedenți, scriitori din: Galați, Iași, București, Bacău, Focșani, Odobești, Bârlad, Piatra Neamț, Brașov, Râmnicu Sărat, Constanța, Tg. Jiu, Ploiești, Brăila, Blaj, Pitești, Oradea, Vaslui, Timișoara, Suceava, Botoșani, Cluj etc. În perioada premergătoare manifestării, au loc, în oraș, dar și în localitățile limitrofe, lecturi publice axate pe aforism și epigramă, la care participă sute de elevi, cadre didactice, salariați, pensionari etc. Cei circa 200 de elevi, incluși în program, participă, în prima parte a festivalului, ca actori, nu ca spectatori. Îndrumați de profesori ,ei susțin, în școlile lor, în limbile română, franceză și engleză dezbateri, concursuri, recitaluri despre aforism, în fața a cca 70-80 de scriitori. 

 În 2017, acad. Naji Naama (Liban), președinte de onoare al manifestării, a editat o carte cu desene după aforisme, realizate de elevi. Lucrarea a apărut la Beirut în șase limbi, în 3000 de exemplare și a fost difuzată în multe țări și pe rețele de socializare. Ceilalți președinți de onoare au fost: acad. N. Dabija (Rep. Moldova), savantul Francois Rastier (Sorbona, Franța), scriitorul și traducătorul C-tin Frosin, scriitorul Ștefan Cazimir și diplomatul Petru Dumitriu. La fiecare ediție se publică și o antologie, care are un capitol rezervat epigramei. La ediția din anul acesta, vor primi Premiul Opera Omnia doi corifei ai umorului românesc: Elis Râpeanu și George Corbu. 

Câțiva diriguitori ai scrisului românesc actual (critici literari și directori de reviste culturale) susțin că cele două minuscule specii nu există în literatura noastră de astăzi și că tot ce a fost de spus, în acest domeniu, au spus anticii. Nu, d-lor, dacă aforismul românesc nu ar exista, italienii, sârbii și francezii nu ar fi publicat și nu ar fi difuzat (pe banii lor) antologii românești, iar aforiștii noștri nu ar fi obținut importante premii la confruntările internaționale. 

ziarultecucean.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalul Internațional al Aforismului, ediția a VI-a, festivitatea de premiere

Vineri, 7 octombrie, la Sala Ateneu a Fundației Pelin din Tecuci s-a desfășurat ultima parte a festivalului în care s-au acordat și mult doritele premii. 

Premianții ediției au fost:
Trofeul Sapiens Piroboridava – ex aequo – Premiul Revistei „Literatură și artă” din Chișinău, George Drăghescu din Târgu Jiu, Ion Diviza din Republica Moldova. 
Premiul I – ex aequo, Ionuț Calotă din București, Codrin Ștefan Tapu din Ploiești. 
Premiul II – Florentina Danu din Brașov. 
Premiul III – Sebastian Mihai Zidaru din Ștefănești, Argeș. 
Mențiuni au obținut: Mihai Manolescu din București, Mihai Botez din Piatra Neamț, Nicolae Schțco din Republica Moldova, George Coca din Galați și Ciprian Vesteman din Blaj. 

Premiul Special „Dionisie Duma” – Violeta Daniela Mândru din Tecuci. 
Premiul Special „Ion Petrovici” – Jenică Drăgan din București. 
Premiul Special „Mihail Manoilescu” – Dorel Mohora din Serbia. 
Premiul Special „Hortensia Papadat Bengescu” – Petruș Andrei din Bârlad. 
Premiul Special „Gheorghe Petrașcu” – Vasile Larco din Iași. 
Premiul Special „George Apostu” – Cristinel Mortici din Dâmbovița. 
Premiul Special „Calistrat Hogaș” – Liviu Zanfirescu din București. 
Premiul Special „Ștefan Petică” – Julian Radu din București. 
Premiul Special „Anton Cincu” – Vasile Moldovan din București. 
Premiul Special „Cocuța Conachi” – Ion Micuț din Râmnicu Vâlcea. 
În final s-au mai acordat două Distincții Speciale, respectiv Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga creație: Elis Râpeanu și George Corbu. 

ziarultecucean.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.