Jump to content

Dezvoltarea comunei Vânători, prea rapidă pentru furnizori


Recommended Posts

Posted

Tinerii din Odaia Manolache au plecat peste graniţe

* Lipsa locurilor de muncă din satele gălăţene determină familiile să se împrăştie prin toată Europa * Vârstnicii văd cu tristeţe cum copiii le pleacă în străinătate, la muncă, şi nu prea mai au motive să se restabilească în ţară în viitorul apropiat

Cine s-a născut la sat şi vrea o viaţă mai bună nu are, cel mai adesea, altă soluţie decât să plece la muncă în străinătate. Acasă rămân vârstnicii care s-au obişnuit cu traiul sărăcăcios şi care îşi duc zilele gândindu-se la copiii pe care ar fi vrut să şi-i ţină aproape, dacă s-ar fi putut. În satul Odaia Manolache din comuna Vânători, mulţi dintre localnicii trecuţi de prima tinereţe ne-au spus că plecarea copiilor în străinătate îi apasă mai tare decât lipsa reţelei de apă potabilă sau a asfaltului pe unele dintre drumuri. Şi mai rău le pare rău că nu văd nici un investitor venind să construiască vreo fabrică şi să le dea sătenilor locuri de muncă. Iar cât timp acest lucru nu se va întâmpla, familiile lor vor rămâne împrăştiate prin toată Europa. Poveste oamenilor din Odaia Manolache - sat aflat totuşi la doar 15 minute de Galaţi - e reprezentativă pentru viaţa satului gălăţean. Mulţi sunt cei care ar vrea să rămână acasă şi să-şi construiască o viaţă alături de familie, dar sărăcia îi împinge peste graniţe.

Prea bine n-a fost niciodată

Pe Marin Călin, de 74 de ani, l-am găsit mergând pe drumul care taie centrul satului. E pensionar acum, îşi vede de gospodărie şi nu mai cere prea multe. Vede că tinerii n-au de muncă şi spune că nici pe vremea lui nu era prea uşor. „Şi eu am muncit 21 de ani în Galaţi, după care am mai completat, până la pensie, cu alţi ani lucraţi la cimitirul "Ştefan cel Mare". Pe aici, pe la noi, nu s-a găsit niciodată ceva. Acum, nici prin Galaţi nu prea mai e de muncă. La noi, cine vrea să muncească, ori se duce la câmp cu ziua, cât găseşte, ori pleacă prin alte părţi. Sunt şi destui care stau acasă şi gata. Nu avem un viitor pentru tineri decât munca la pământ. Cine are”, ne spune Marin Călin.

„Copiii ne pleacă, noi ne chinuim!”

Anica Oancea, de 72 de ani, şi Săftica Necula, de 54 de ani, tocmai se întâlniseră să schimbe o vorbă. „Eu am trei copii şi toţi mi-au plecat în străinătate. Îmi pare rău că n-au putut să se stabilească aici şi cred că nici lor nu le pare bine. Dar nu aveau altă soluţie. Unul este în Spania de trei ani, unul în Germania şi altul în Italia. Mă bucur măcar că şi-au găsit ceva acolo. Sunt şi mulţi care pleacă pentru două sau trei luni şi se întorc aici cu mai nimic. Ne bucurăm că se descurcă şi nu depind de noi, că suntem săraci şi nu prea mai putem să îi ajutăm”, ne spune Anica Oanea. Şi Săftica Necula are un copil plecat în străinătate. „S-a dus acolo să lucreze, că aici îţi mai găseşti de muncă două zile aici, trei dincolo şi atât. Nu mai ai ce face. Noi ne chinuim de 35 de ani să facem ceva şi nu reuşim. Măcar ei să aibă un viitor. Ţi-e şi milă de copiii ăştia care trec prin faţa magazinului şi nu au un leu în buzunar să îşi cumpere ceva dulce. Şi noi, cu ce să îi mai ajutăm, dintr-o pensie de doar câteva sute de lei din care trebuie să trăim”, se întreabă Săftica Necula.

De muncă mai este, dar la câmp

Tot în apropierea casei, pe un drum nepietruit, o găsim pe Maria Nicolae. Are 70 de ani şi spune că cine vrea să muncească în sat, îşi mai găseşte de treabă la câmp. „Se plăteşte ziua cu 40 de lei, sau cu 20 de lei, pentru cine nu stă toată ziua. Te duci o zi, două la unul, apoi la altul. Pe unde se găseşte câte ceva. Mulţi oameni sunt săraci şi abia se descurcă, mai ales că anul acesta recoltele sunt slabe. Nu vă uitaţi la casele mari de pe deal, că alea nu sunt ale noastre. Nici măcar ale tinerilor care au muncit în străinătate. Sunt gălăţeni cu bani care şi-au făcut case pe acolo”, spune Maria Nicolae.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Apă cu porţia pentru localnicii din Vânători

Nu doar agricultorii au de suferit din cauza secetei care a lovit crunt judeţul Galaţi, ci şi localnicii din mediul rural, pentru care apa, în această perioadă, a devenit un produs de lux. La o aruncătură de băţ de Galaţi, în comuna Vânători, împânzită de vile şi gospodării unele mai frumoase ca altele, sătenii simt din plin pe propria piele efectele secetei care s-a abătut asupra judeţului nostru, dar şi a celor învecinate.

Săptămâna trecută, „Viaţa liberă” a vizitat comuna Vânători, pe care mulţi dintre cei care nu cunosc prea bine zona şi se află doar în tranzit o confundă cu un cartier rezidenţial al Galaţiului. Nici nu este de mirare, întrucât în satul Costi, de exemplu, numeroase case de vacanţă şi vile au fost construite în ultimii ani şi pot fi văzute cu uşurinţă de către cei care circulă pe drumul ce leagă municipiul Galaţi de comuna Vânători.

Program la robinet

Întrucât nu mai plouase de aproximativ două luni, iar în comună cererea de apă era foarte mare, nu doar pentru uz casnic, ci şi pentru udarea grădinilor şi a spaţiilor verzi, astfel că serviciul de alimentare nu mai făcea faţă, la nivelul Primăriei s-a decis ca oamenii să primească apă cu porţia. Aşa se face că, la vizita noastră în Vânători, cei aproximativ 5.500 de localnici primeau deja apă cu program, după cum ne-a confirmat chiar primarul comunei, Sicuţa Murgu.

„În momentul în care ai realizări nu se poate să nu ai şi câte un con de nerealizări. Acum sunt foarte supărată pentru situaţia care s-a creat cu seceta instalată. Nu mai reuşim să asigurăm debitul de apă dorit de fiecare consumator la robinet. Nu am avut, până anul acesta, o perioadă atât de lungă – aproape 60 de zile – de când nu am avut o picătură de apă din ploi. Oamenii au zis: plătim cât costă, cât consumăm. Şi le-am spus că nu se poate pentru că acelaşi grup de pompe pompează, de opt ani, de când avem apă curentă, dar nu mai reuşim, la această oră, să facem faţă consumului. Noi avem sursă proprie serviciul de apă şi ne luptăm acum cu această situaţie neplăcută. Chiar şi în aceste condiţii, cei care vor spaţii verzi udă, indiferent de situaţie. De aceea sunt necăjită acum”, ne-a spus primăriţa din Vânători, aflată la al treilea mandat în fruntea comunei.

Câte 12 ore, prin rotaţie

În Vânători şi satul Costi, oamenii primeau apă, prin rotaţie, câte 12 ore pe zi, iar cele aproximativ 1.700 de persoane din satul Odaia Manolache primeau apă, de asemenea, prin rotaţie, câte 24 de ore. Cei din urmă însă se puteau declara norocoşi, întrucât multora nu le lipsesc fântânile din gospodării, spre deosebire de gălăţenii care locuiesc în satul Costi.

„Dacă ar fi plouat cât de puţin, nu s-ar fi întâmplat nimic, pentru că în lunile normale nimeni nu suferă. Acum, toată lumea vrea să ude, să spele la maşină, să facă baie. Şi este firesc să fie aşa. Mulţi vin şi zic: doamnă, dar suntem în secolul XXI. Scriptic, noi suntem în secolul XXI, dar faptic suntem prin secolul al XV-lea, rămaşi în urmă cu multe. Numai că nu le recunoaştem. Doar când avem nevoie de un drept al nostru ne amintim că suntem într-un spaţiu în care ar trebui să fim cu mult mai sus decât suntem în realitate. La Vânători şi la Costi sunt foarte multe familii venite la case de vacanţă. Oamenii nu au fântâni. Ei, când şi-au făcut casa, ştiau că este apă, încă din 2007-2008, şi s-au gândit că nu mai este nevoie să îi preocupe altă sursă de apă. Şi ei au fost cei mai favorizaţi. Până anul acesta, nu am folosit niciodată programul cu ei şi cu Vânători, iar acum sunt aşa contrariaţi… Trebuie să înţelegem cu toţii că este nevoie să mai şi gospodărim cum trebuie o sursă de apă. Este o stare generală cu această situaţie. Multe judeţe, multe localităţi vecine nouă au câte două-trei ore pe zi, pentru că noi pompăm din puţuri, dar când o absoarbe să o distribuie nu mai reuşeşte să crească presiunea apei, să facă un stoc de apă”, ne-a declarat Sicuţa Murgu.

Puţul Primăriei, pentru nevoile oamenilor

La sosirea noastră la Primărie, în spatele instituţiei se lucra de zor la o groapă, iar conducerea Primăriei ne-a povestit că motivul lucrării îl reprezenta tot apa sătenilor. „Noi avem un puţ forat al Primăriei pe care vrem să îl băgăm în reţea. Am făcut un proiect, l-am aprobat în Consiliu la sfârşitul lunii mai, ca şi extindere – aşa se numeşte el, iar acum am început lucrarea. Săpăm acolo, pentru a pune un bazin de 50 de metri cubi şi să facem o sursă suplimentară pentru cei care sunt, săracii, cu deficit din cauza reţelei. De la Brateş aducem apa aceasta, o ridicăm 90 de metri şi ajunge, de la METRO, de unde avem abonaţi, până la PECO, la DN 26, kilometrul 12. Este o întindere foarte mare, plus reţeaua stradală”, ne-a spus Sicuţa Murgu.

Aceasta s-a declarat dezamăgită însă de faptul că, în astfel de situaţii, unii dintre oameni uită de realizări şi reproşează autorităţilor că nu se implică pentru a rezolva problemele comunităţii: „De aceea sunt atât de necăjită, pentru că degeaba ai realizări, degeaba ne preocupăm să arătăm bine, dacă atunci când ai necazuri lumea uită. Este dureros ca pentru un lucru minor să fii pus la zid şi să ţi se spună că nu ai făcut nimic şi că nu faci nimic. Este cel mai uşor să arunci cu noroi. Te uiţi la oameni şi vezi că dacă nu aveau acum restricţia de apă, nu aveau niciun motiv să fie aşa. Dar astfel îi cunoşti”.

Ce spun sătenii

Cei mai mulţi dintre localnicii cu care am stat de vorbă s-au plâns că măsura impusă de autorităţile comunale le dă peste cap treburile gospodăreşti, însă mare parte dintre cei intervievaţi au admis că nu au încotro şi trebuie să accepte, pentru moment, să primească apă cu program. În Vânători, o gospodină pensionară ne-a spus că pentru cei aflaţi la pensie măsura nu crează mari probleme, întrucât nu duc lipsă de timp, spre deosebire de tinerele angajate, mame şi soţii, nevoite să trebăluiască prin casă la miezul nopţii.

„Ne facem treburile după cum ni se furnizează apa. Ce putem să facem? Eu sunt pensionară şi fac tot ce trebuie noaptea. Mă spăl şi spăl noaptea. Noaptea ies şi întind rufele. Mai rău este de fetele tinere, care au şi copii de care trebuie să aibă grijă şi mai şi lucrează. Noaptea spală copiii, tot noaptea spală şi rufe, iar dimineaţa merg la serviciu. Sunt probleme”, ne-a spus femeia.

„Dacă nu plouă, poţi să faci ceva? Ce să faci? Nu ai încotro. Asta este”, a punctat un sătean din Odaia Manolache, pe care l-am întâlnit în turul nostru prin sat.

Un altul, gălăţean de origine, fost antrenor, care s-a retras la aer curat şi linişte, împreună cu soţia, în acelaşi sat, şi-a exprimat nemulţumirea că apa nu are presiune. „Apa nu are presiune, din păcate. Sunt de acord cu oprirea apei, dacă tot sunt aceste probleme, dar atunci când primim, să curgă cum trebuie, cu presiune. Suntem persoane care avem centrală şi avem nevoie de apă caldă. Nu avem pretenţii ca cei de la oraş, dar este bine ca atunci când ne-o dă, să o dea ca lumea. Cât de cât, suntem mulţumiţi de ce s-a realizat până acum.”

Doar doi la sută dintre străzi sunt canalizate

Doar două străzi din Vânători sunt canalizate, în momentul de faţă. Potrivit primarului Sicuţa Murgu, la nivelul comunei se află în desfăşurare un proiect care vizează canalizarea, însă Ministerul Dezvoltării nu a mai alocat bani pentru continuarea lucrărilor, astfel că acestea s-au oprit la cele două străzi.

„Nenorocirea este că, de anul trecut, din noiembrie, când au început lucrările, am primit fonduri doar pentru proiectare – trei miliarde pentru proiectare, un miliard a fost contribuţia noastră, de cofinanţator. Şi am mai primit încă patru miliarde pentru începerea lucrării, motiv pentru care sunt două străzi care au fost intrate în lucru. Nu am mai primit niciun ban anul acesta. Firma care a câştigat licitaţia, Tancrad, şi-a strâns utilajele, tuburile pe care trebuiau să le întindă. Suntem în iunie, nimeni nu mai spune nimic. Mai aşteptăm o rectificare în iulie, să vedem. Lucrarea este pe doi ani. Nu aş vrea să cred că noul ministru al Dezvoltării nu va merge pe executarea proiectelor începute, câştigate. Acum, toată lumea este dezamăgită, oamenii şi-au închipuit că aşa cum a început, repede, aşa se va şi termina”, ne-a declarat Sicuţa Murgu.

Primarul din Vânători susţine că unitatea administrativ-teritorială nu are posibilitatea să finanţeze astfel de lucrări, întrucât costurile ar depăşi bugetul comunei de mai bine de patru ori. Aşa că speranţa stă tot în fondurile de la Ministerul Dezvoltării. „Numai pentru o localitate, din cele trei, investiţia este de aproximativ 180 de miliarde. Pentru toată comuna mi-ar trebui în jur de 400 de miliarde. Avem studiu de fezabilitate şi în celelalte două sate. Sunt bani pe care un buget local de 50-60 de miliarde de lei nu poate să şi-l permită. Doar dacă nu ai mai face nimic altceva, nu ai mai funcţiona, ai reuşi ca vreo 10 ani să canalizezi tot”, a precizat primăriţa.

În opinia acesteia, „era mult mai bun un sistem centralizat cu fose”. „Deşi Europa spune că în 2017 nu trebuie să mai fie nicio localitate rurală necanalizată. Dar eu am oraşe necanalizate. Era mult mai bun un sistem centralizat cu fose, asfalt în toată localitatea, trotuare, reţele de infrastructură ca lumea şi un sistem de serviciu de salubritate, cu vidanje. Nu toată lumea va putea să acceseze reţeaua de canalizare. Sunt pensionari care nu-şi vor permite, aşa cum se întâmplă şi la gaz metan. Avem gaz metan, dar nu avem abonaţi mai mulţi de 25 la sută, pentru că sunt costuri foarte mari. Nu privim cu ochii realităţii, de aceea mi se pare că nu este bine să nu avem o coloană vertebrală şi un punct de vedere”, este de părere Sicuţa Murgu.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

11 străzi din Vânători nu au energie electrică

Accesul la utilităţi fireşti în secolul XXI le este prohibit mai multor localnici din comuna Vânători, din cauză că infrastructura de furnizare a energiei electrice  prezintă sincope inadmisibile. Conform administraţiei locale, 11 străzi din comuna care a explodat din punct de vedere imobiliar, ar fi în situaţia de a nu fi conectate, în 2017, la reţeaua de electricitate.

La Vânători, localitate situată în „coasta” Galaţiului, mai trăiesc încă oameni pentru care a aprinde un bec sau a băga în priză un banal obiect electrocasnic este un lux. Asta din cauza reţelei electrice, care nu a ţinut pasul cu variaţiile imobiliare şi a lăsat "goluri".

Unul dintre acestea se află pe strada Stejarului, la imobilul cu numărul 24. "Suntem purtaţi cu vorba de cinci ani. Avem toate actele în regulă, autorizaţie de construcţie, tot, dar curent, nu. Am făcut cerere în nume propriu pentru un aviz de la Electrica, pentru a ne monta noi stâlpii, pe cheltuiala noastră, deşi e obligaţia Primăriei. A expirat, acum am depus documentaţia iar. Electrica ne-a pus în vedere că, atunci când vor extinderea reţeaua, care trebuie făcută, vor scoate stâlpii puşi de noi, deci investim degeaba", susţine Nicoleta Şerban, care locuieşte cu familia sa, formată din patru persoane.

Situaţia, care o perioadă a fost "remediată" printr-o conexiune artizanală la reţeaua unei rude care locuieşte în apropiere, nu pare prea roz, mai ales că, susţine femeia, cei de la Primărie, în sarcina cărora ar cădea montarea stâlpilor, ar cam purta-o cu vorba. Până se vor decide edilii să rezolve situaţia, în casa Nicoletei Şerban nu funcţionează nimic pe curent. Doar un televizor foarte mic şi un bec, o oră pe zi, alimentate la bateria unei maşini.

"Facem lumină cu Tico! O oră pe zi, de la baterie, cât să îşi pregătească fata cea mare lucrurile pentru a doua zi, la şcoală. În rest, la lumânare şi la lanternă", conchide femeia.

Nici răspunsul pe care l-am primit de la primarul Marian Ghinea nu este foarte încurajator, în sensul că reţeaua nu va fi realizată chiar de azi pe mâine. "Am 11 străzi în situaţia asta. Deocamdată nu avem buget, dar când îl vom vota ne vom ocupa de problemă. Rezolvăm anul ăsta. Asta ar trebui să fie treaba Electrica, nu să ne oblige pe noi să facem lucrări pe care să le cedăm lor gratuit, pentru exploatare", ne-a declarat primarul comunei Vânători.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Apă cu ţârâita din cauza irigaţiilor. Comuna Vânători cumpără apă de la Galaţi şi majorează tariful

Cei peste 5.000 de localnici din Vânători, comuna "invadată" de vile şi populată de sute de gălăţeni care şi-au ridicat case cu etaj la o aruncătură de băţ de municipiu, vor plăti mai mult pentru apa potabilă pe care o consumă.

Întrucât se confruntă cu mari probleme în asigurarea în regim continuu a apei potabile pentru consumatori, iar în lunile de vară ajung să furnizeze apă cu program, din cauză că mulţi dintre săteni îşi irigă culturile cu apa potabilă, destinată uzului casnic, autorităţile din Vânători vor cumpăra apă din municipiul Galaţi, de la Apă Canal. Informaţia ne-a fost confirmată atât de către primarul Marian Ghinea, cât şi de către reprezentanţii Apă Canal.

"Am luat decizia de a cumpăra apă de la Galaţi. Altă variantă nu avem pentru a le asigura oamenilor acest serviciu permanent. Localnicii nu vor să înţeleagă sub nicio formă că nu trebuie să îşi irige culturile cu apa potabilă, motiv pentru care, în fiecare vară, avem probleme mari şi suntem nevoiţi să furnizăm apă cu program. Celor care vor să facă agricultură şi au un făcut un business din asta - ştiţi că Vânători reprezintă un bazin legumicol important - le-am spus să apeleze la alte surse, să-şi facă puţuri, dar degeaba", ne-a declarat primarul comunei.

Întrebat dacă achiziţia unei cantităţi importante de apă din municipiul Galaţi va genera şi majorarea tarifului pentru cei care locuiesc în Vânători, edilul a răspuns afirmativ. "Obligatoriu, vom asista la o creştere a preţului apei. Noi nu suntem incluşi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) - Serviciul Regional Apă Galaţi şi, de-a lungul anilor, am atras singuri fonduri pentru a investi în apă şi canalizare. Tariful practicat de Apă Canal la nivelul judeţului este de 4,3 lei pentru metrul cub de apă potabilă, în timp ce localnicii din Vânători plătesc, de şapte ani, 2,5 lei pe metru cub. Nu pot spune cu cât se va majora, întrucât decizia aparţine ANSRSC, ei fac studiu şi dau standarde de preţ", ne-a declarat primarul.

Potrivit acestuia, comuna Vânători este alimentată, în prezent, de la Brateş, unde există patru puţuri de adâncime. Diferenţa de consum între lunile de vară şi cele de toamnă, iarnă şi primăvară este de şase ori mai mare, spune primarul, care a precizat că, zilnic, sunt pompaţi în reţea 1.500 de metri cubi.

Reprezentanţii Apă Canal au confirmat că autorităţile din comuna Vânători au depus o documentaţie pentru proiectul alimentării cu apă din municipiul Galaţi, pentru a suplimenta cantitatea furnizată oamenilor.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

O sută de case din Vânători nu sunt racordate la reţeaua electrică

Situată la doar câţiva kilometri de Galaţi, comuna Vânători tinde să ajungă cea mai mare comună din judeţ, ca număr de locuitori. În prezent, comuna este în plină dezvoltare, iar primarul localităţii, Marian Ghinea, estimează că în maximum cinci ani vom putea spune că aceasta este cea mai mare comună din judeţ.

"În prezent, avem aproximativ 4.000 de case, dar în următorii cinci ani vom avea 5.000 de case. Deja satul Costi mai are puţin şi se uneşte cu Galaţiul în zona Lacului Partidului (n.r. - Lacul Vânători). Se construieşte în continuare foarte mult, iar comuna se dezvoltă ca arie", ne-a explicat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători.

Extinderea foarte rapidă a comunei provoacă însă şi multe probleme. Atât din punct de vedere al dezvoltării, cât şi din punct de vedere al utilităţilor. O primă mare problemă o reprezintă curentul electric. În prezent sunt aproximativ 100 de case care nu sunt racordate la reţeaua de curent electric, iar oamenii sunt nemulţumiţi de acest lucru. Unii au găsit soluţii de avarie şi s-au racordat, artizanal, la vecinii care au deja branşamente. Mulţi vin însă la primărie şi cer să li se monteze stâlpi, dar după ce li se explică situaţia îşi îndreaptă plângerile către Oficiul de Protecţie a Consumatorului.

Care este explicaţia

Conform edilului din Vânători, în comună sunt 13 străzi care nu au curent electric, multe dintre ele fiind în intravilanul localităţii. Marian Ghinea ne-a explicat, aşa cum o face pentru toţi cei care îi trec pragul şi solicită racordare la electricitate, care este situaţia. "Deocamdată, este o mare problemă la Vânători, pentru că mai avem de racordat la electricitate 13 străzi, unele dintre ele în intravilan. Aceste extinderi de reţele ar trebui să le facă Electrica, pentru că este vorba despre capitalul lor social şi de abonaţii lor. Primăria nu încasează bani pe curent electric, automat nici nu poate face racorduri. Electrica trebuie să se ocupe şi de extinderea reţelei, aşa cum se ocupă de încasat bani pentru consum. Nu mi se pare  normal ca din banii contribuabililor, care plătesc taxe şi impozite la bugetul local, să măresc capitalul social al Electrica, pentru că nu este corect. Chiar dacă noi am vrea să facem asta pe o stradă, nu putem, pentru că, datorită extinderii comunei, ei nu fac faţă. Practic, abia de anul acesta Electrica va mai monta încă cinci transformatoare, să îşi dubleze capacitatea. La ora actuală, chiar dacă eu aş face lucrări pe o stradă pentru a o electrifica, ei nu mi-o leagă la reţea, pentru că nu au capacitate de furnizare, au zone în care asigură 180 de volţi la priză. Este o problemă mare cu tensiunea în Vânători şi sunt foarte multe reclamaţii de OJPC pe tema asta. Au demarat această dezvoltare pentru Vânători şi din cauza plângerilor care s-au făcut la OJPC. Au fost un pic împinşi de la spate", ne-a explicat Marian Ghinea.

viata-libera.ro

Posted

Au construit în extravilan şi au rămas fără utilităţi

Dezvoltarea comunei Vânători este vizibilă cu ochiul liber. Oamenii şi-au cumpărat teren şi s-au apucat de construit chiar şi în zonele extravilane ale comunei. Asta înseamnă şi mari probleme pentru cei ce şi-au ridicat case în zonă. Lipsa utilităţilor, dar şi faptul că nu se pot face investiţii reprezintă o mare problemă pentru cei care locuiesc acolo.

Şi asta pentru că oamenii nu s-au preocupat să respecte câteva reguli clare, stabilite de lege, cum ar fi cedarea drumului către autorităţile locale. "Este foarte important, dacă se face extindere, să se facă cât de cât normal. Avem cartiere care s-au făcut în extravilan şi au construit case, dar au lăsat un drum de doar patru metri. În afară de faptul că sunt situaţii, ne-am confruntat deja cu aceste lucruri, în care maşina de pompieri nu poate intra şi stinge un incendiu, mai avem o mare problemă legată de investiţii. Aceste drumuri nu sunt ale primăriei, deci nu putem face nimic acolo, nu putem accesa bani pentru dezvoltare. Nu putem băga canalizare, nu putem face asfaltare, nu putem face nimic. Am făcut apel la locuitori, mai ales în zona de la Aviasan, să cedeze terenul primăriei, iar oamenii au început să înţeleagă. Toată zona aceea de la Aviasan este cu străzi de patru metri, iar acum să le dai gardurile înapoi este foarte complicat. Iar eu nu pot să accesez fonduri pentru acel cartier, până nu predau toţi drumul către primărie. Eu, ca autoritate locală, nu pot investi în ceva ce nu este al primăriei, se cheamă deturnare de fonduri. După ce toată lumea cedează drumul, pot să dau apoi un drept de servitute către Electrica. Au venit să se plângă că nu au curent electric, dar le-am explicat că nu pot să dau drept de servitute la Electrica pentru că nu este drumul primăriei. Tot cartierul de la Aviasan este în aceeaşi situaţie", ne-a explicat Marian Ghinea, primarul din Vânători.

Deşi locuiesc în apropierea Galaţiului, mulţi dintre cei care au case în zona Aviasan se plâng că nu au utilităţi sau că rămân iarna înzăpeziţi. "Unii au pus chiar şi barieră şi au scris că este drum privat. Dar iarna ştiu să spună că sunt sinistraţi. Noi respectăm proprietatea. Nu pot să le fac canalizare sau deszăpezire, că nu am cum să intru pe o proprietare privată", a conchis Marian Ghinea.

Pentru ca toate aceste probleme să fie rezolvate, ar trebui ca toţi locuitorii din zona Aviasan, dar şi alţii care sunt în aceeaşi situaţie să meargă la primărie şi să cedeze partea lor de drum, astfel încât autorităţile locale să poate prinde în programele de dezvoltare şi aceste zone.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Fără lumină în case, la doi paşi de Galaţi

Deşi şi-au construit case cu mai mult de zece ani în urmă în comuna Vânători, practic la doi paşi de Galaţi, mai multe familii din localitate nu sunt cuplate nici astăzi la reţeaua de energie electrică. Pentru că reţeaua nu ajunge până la casele lor. Conform primarului Marian Ghinea, pe raza UAT Vânători mai sunt 13 străzi şi capete de străzi fără curent electric.

O sesizare pe acest subiect ne-a fost trimisă pe adresa redacţiei de o doamnă care locuieşte pe strada Mărului: „Strada are stâlpi de curent electric până la jumătate. Noi avem construcţia la capătul străzii, între timp s-au mai construit alte opt case. Din 2004, de când am construit casa şi până astăzi, nu avem lumină electrică! Am făcut mai multe sesizări la comună, de unde ne-au spus că nu au fonduri. Nu ştim la ce poartă să mai batem, peste tot ne pun piedici. În această mică comunitate din care fac parte sunt copii minori şi bătrâni. Dvs. sunteţi ultima speranţă, să ne ajutaţi cu un reportaj, ca să se schimbe lucrurile”.
Am mers pe strada Mărului şi lucrurile stau chiar aşa cum ni s-a spus. Stâlpii reţelei electrice se opresc undeva la jumătatea străzii, iar de la ultimul stâlp niciun fir nu pleacă mai departe, spre cele opt-zece case din capătul străzii. Am intrat în casa de pe str. Mărului 71, unde arde în tavan un bec chior. „De vreo lună am tras curent de la vecinul, până atunci am stat la lumânare, nici televizor nu aveam”, ne-a spus proprietara, Stela Arişan. „Aşa e, ne făceam temele la lumânare”, ne-au confirmat şi cei doi copii ai doamnei. „Sunt ani de zile de când încercăm să ne tragă lumină. Mi s-a spus la început că nu sunt trecută în harta Primăriei, deşi impozit la casă plătesc. Am rezolvat, dar lumină tot nu avem. Nici vecinul de peste drum, care este avocat, n-a reuşit să facă nimic. Fiecare dintre noi, de aici, s-a descurcat cum a putut. Unii au tras curent de la vecini, prin grădini, alţii iau curent de la cei de pe străzile alăturate. Nu ştim ce să mai facem, ca să aducă stâlpii şi la casele noastre”, ne-a mai spus Stela Arişan, care ne-a arătat şi o hârtie trimisă pe adresa Primăriei, în 2017, semnată de reprezentanţii a opt familii.  

Din Elveţia, la lampa cu gaz

La o casă alăturată – un cetăţean elveţian care s-a mutat de mai mult timp în România. Nu prea vorbeşte româneşte, dar înţelege binişor. Se fereşte să apară în poze. Însă pare să nu înţeleagă deloc cum e posibil ca, la câţiva kilometri de un mare oraş, să fie nevoit să trăiască la lumina lămpii, pe care ne-o arată unul dintre cunoscuţii săi. Nu înţelege şi pace.
Ciudat este că străzile paralele cu Mărului – Piersicului şi Viilor – au ambele curent pe toată lungimea. Strada Mărului, care este între ele, are doar pe jumătate. Oamenii spun că „ştiu ei” care este motivul, că totul li se trage de la fosta primăriţă, dar nu au nicio dovadă în acest sens.

„Nu că n-a vrut Primăria, Electrica nu avea putere instalată în zonă”

Primarul comunei Vânători, Marian Ghinea, spune că motivul real pentru care locatarii din capătul străzii Mărului nu sunt legaţi la reţea ţine de Electrica, nu de Primărie. „Pe strada Mărului este un segment de vreo 300 de metri care nu are energie electrică, nu are reţea, practic. La ora actuală, pe raza UAT Vânători mai sunt încă 13 străzi fără reţea electrică, şi capete de străzi, şi străzi complete. În acest an noi deja bugetăm bani pentru strada Mărului şi încă trei străzi.
Dar faptul că, de mai mulţi ani, această stradă nu a avut reţea s-a datorat unui singur lucru: Electrica nu avea putere în zonă. Ei trebuia să mai monteze încă un transformator pentru zona respectivă, ca apoi să facem noi extinderea. Deci, Primăria nu că nu a fost interesată să facă extinderea, Primăria nu a putut să o facă ,deoarece Electrica nu avea putere acolo. La ora actuală, Electrica execută o lucrare de dezvoltare în tot satul Vânători; înainte aveam cinci transformatoare şi acum au mai montat încă şapte. Deci, abia acum s-a creat perspectiva dezvoltării şi pe acea stradă. Oamenii de acolo nu au înţeles exact cum stă problema. Oamenii au curent acum, care prin organizare de şantier, care şi-a tras artizanal de pe altă stradă, prin grădina vecinului din spate... Eu le-am spus că anul acesta bugetez şi fac reţeaua, dar abia acum pot, pentru că abia acum Electrica a făcut mărire de putere pe zonă”, ne-a spus primarul Marian Ghinea.

SDEE Muntenia Nord: Solicitarea de extindere, doar de către autoritatea publică locală

Conform răspunsului SDEE Muntenia Nord – Sucursala Galaţi la solicitarea „Vieţii libere”, „conform Ordinului ANRE nr.16/2019, solicitarea de extindere a rețelei electrice nu se mai poate face de către utilizatori sau un împuternicit al utilizatorilor, ci doar de către autoritatea publică locală. (...) În consecință, în conformitate cu Ordinul ANRE 36/2019 privind aprobarea „Metodologiei pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice”, este necesar ca viitorii utilizatori să se adreseze Primăriei Comunei Vânători în vederea întocmirii de către autoritatea publică locală a cererii şi a documentaţiei aferente acesteia, privind dezvoltarea reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelei de distribuţie în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism”.

Paşii necesari pentru extinderea reţelei electrice

Răspunsul primit de la SDEE Muntenia Nord – Sucursala Galaţi prezintă şi etapele necesare pentru realizarea extinderii reţelei: „Pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a lucrărilor de electrificare a localităţilor sau de extindere a reţelei electrice de distribuţie, se parcurg următoarele etape: a) depunerea de către autoritatea publică a cererii şi a documentaţiei aferente acesteia; b) întocmirea studiului de fezabilitate de către operatorul de distribuţie concesionar şi evaluarea lucrărilor de investiţii din punctul de vedere al eficienţei economice; c) transmiterea răspunsului către autoritatea publică privind rezultatele studiului de fezabilitate cuprinzând, dacă este cazul, oferta de coparticipare la finanţare, cu cota rezultată din calculul de eficienţă ce revine autorităţii publice şi/sau utilizatorilor pentru finanţarea investiţiei solicitate”.
Prin urmare, cererea autorităţii publice se transmite operatorului de distribuţie concesionar, acesta întocmeşte studiul de fezabilitate pentru a determina eficienţa economică. Finanţarea investiţiei se realizează prin încheierea unui contract de cofinanţare între operatorul de distribuţie concesionar şi autoritatea publică, în nume propriu şi, după caz, ca reprezentant al utilizatorilor.

viata-libera.ro

Posted

Vânători, comuna care a crescut de trei ori de la Revoluţie

Comuna Vânători din judeţul Galaţi este una din localităţile care au explodat, pur şi simplu, în ultimii ani. Situată la circa zece kilometri de municipiul Galaţi, totodată cu zece kilometri mai departe de poluantul combinat siderurgic (O, tempora!), comuna atrage în continuare tot mai mulţi gălăţeni, care îşi fac case într-o zonă mai liniştită decât în oraş şi într-un aer mai curat. Lipsa utilităţilor absolut necesare reprezintă, din păcate pentru ei, reversul medaliei.

„Aria construită din Vânători s-a extins de trei ori de la revoluţie, ceea ce a creat nişte probleme UAT-ului, pentru că UAT-ul nu a mai reuşit să vină în timp util cu utilităţile (apă, gaz, curent etc.). Adică a fost o explozie, şi asta s-a întâmplat la Vânători şi încă în vreo două localităţi mai apropiate. La ultimul recensământ, în 2011, populaţia comunei era de 4.700 de locuitori. Actualmente, după ultimele informaţii de la Statistică, se cifrează la 6.200, în condiţiile în care toată comuna Vânători a ajuns la 4.300 de case. Dacă şi-ar face buletine toţi cei care vin din Galaţi, vă daţi seama unde s-ar situa nivelul populaţiei”, spune primarul Marian Ghinea.  
Una dintre cele mai mari probleme ale locuitorilor din cele trei sate ale comunei (Vânători, Sat Costi şi Odaia Manolachi) o reprezintă furnizarea apei potabile, în special în ultima din cele trei localităţi menţionate. Primarul spune însă că lucrarea de extindere a reţelei a început şi că speră ca, până în toamna acestui an, situaţia să se rezolve. Trebuie spus că a mai fost un proiect în acest sens, care ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2017, chiar de Crăciun. Însă Moşul n-a mai venit, din cauză că proiectului respectiv îi lipseau „amănunte” importante, de exemplu, chiar pompele!

„A început lucrarea de extindere a reţelei de apă potabilă pentru Odaia Manolachi, o face o firmă privată. Cumpărăm apă de la Apă Canal, acolo avem un bazin de 200 mc şi din acela repompăm şi trimitem apă la Odaia Manolachi, cu descărcare şi pe Vânători. E vorba de o lucrare de aproape 1,2 milioane de euro, în care avem şi 3 puţuri, pe lângă aducţiunea de 8,5 km. E o lucrare mare şi sunt sigur că după finalizarea ei nu vom mai avea probleme cu apa potabilă.

Noi avem două surse, una este la Brateş, alcătuită din patru puţuri, care aprovizionează Sat Costi şi Vânători. O altă sursă o avem la Odaia Manolachi, alcătuită din trei puţuri, din care două emană sulf. Problema cea mai gravă e la Odaia Manolachi, acolo nu e apa în parametri şi practic lucrarea asa de dezvoltare este ţintită spre Odaia Manolachi. La capacitatea la care ni s-a promis că ni se va furniza de către Apă Canal, o să descărcăm şi în Vânători din debitul pe care îl preluăm. Lucrarea este în derulare şi are ca termen de finalizare şase luni, sper ca în octombrie să fie gata”, spune primarul Marian Ghinea.

Însă afluenţa muncitorilor pe şantierul deschis nu părea prea încurajatoare, cel puţin în ziua în care "Viaţa liberă" a fost acolo. Trei oameni îşi făceau de lucru lângă o ţeavă foarte lungă, iar al patrulea păzea un mic "Bobcat". Poate va fi mai bine în perioada următoare.

Până la încheierea lucrărilor la reţea, e aproape sigur că localnicii vor avea şi în această vară apă cu program. "S-a încălzit vremea şi încep irigatul, udatul gazonului etc., mergem la sută la sută din capacitatea de la Brateş şi tot nu facem faţă, jumătate din satul Vânători are ţevile goale. Dacă s-ar face un consum raţional, nu am mai avea probleme cu apa pe Vânători şi Costi, chiar ne-ar ajunge debitul să ducem şi la Odaia Manolachi fără probleme. Întotdeauna vara ajungem să furnizăm apa cu program – o zi Vânători, o zi Costi. Dacă se va continua în acelaşi mod cu irigatul, la fel va fi şi vara asta, după program. Dar mai sunt câteva luni şi se rezolvă”, se arată optimist primarul.

Se fac şi racordurile la canalizare

Lucrările pentru canalizarea din satul Vânători sunt terminate, dar nu au fost făcute încă şi racordurile la gospodării, spune Marian Ghinea: „Facem noi racordurile, pe banii Ministerului Dezvoltării, până la limita de proprietate, cu cămine intermediare în faţa porţii, cu tot ce trebuie. Lucrarea va începe în scurt timp, mai avem de obţinut doar avizul de la Mediu, avem licitaţia făcută. În foarte scurt timp va începe şi lucrarea asta. În satul Odaia Manolachi, la fel, am făcut tot, aşteptăm un aviz de la Mediu şi sperăm să începem şi aici tot în foarte scurt timp. Este o lucrare de vreo 3 milioane de euro, bani obţinuţi prin programul PNDL, la fel ca şi pentru racordurile pentru Vânători. La Costi avem accesate fonduri europene, aşteptăm ultimul accept, din partea AFIR, pentru a organiza licitaţia, cu care am şi semnat contractul de finanţare. Mai avem iniţiat un proiect de asfaltare prin transfrontalier. Până nu canalizăm tot în cele trei sate, nu poţi pune asfaltul. Gaze avem în toate cele trei localităţi, în schimb sunt şi aici câteva străzi capete de stradă pentru care vom accesa, tot prin Ministerul Dezvoltării, un proiect mare, de extindere reţele gaz”.

Turcul nu mai plăteşte

Intrarea în insolvenţă a firmei Beyler, al cărei sediu a fost în Vânători, lasă comuna cu o gaură destul de mare în buget, care nu va mai fi recuperată. Aproximativ 500.000 de lei era datoria turcilor de la Beyler către Primăria Vânători la nivelul anului 2013, la care se adăugau penalităţi. Şi s-au tot adăugat până când datoria a dispărut cu totul, ea nemaiavând nicio şansă să fie recuperată, după cum ne-a confirmat şi primarul Marian Ghinea. Banii au avut aceeaşi soartă cu cei care au fost plătiţi de gălăţenii înşelaţi de la blocurile de lângă actualul Brico Depot.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Apa cu viermi de la Vânători mai are mult până la limpezire. O problemă veche „de când lumea”

Odiseea apei potabile în comuna gălățeană Vânători este departe de final. Despre nemulțumirile localnicilor au existat numeroase articole dedicate de cotidianul nostru de-a lungul timpului. Paradoxal, sau, poate nu, la zece kilometri de Galați, asigurarea furnizării apei la standarde civilizate a reprezentat o veșnică problemă. Recent, picăturile murdare care au umplut paharul au determinat-o pe cititoarea noastră, Mihaela Neagu, din satul Costi, să repună în atenție problema, printr-un e-mail transmis la redacție.

Apa murdară și nevoia de investiții

"De câteva săptămâni, apa care ne este livrată de firma primăriei cu titlu de apă potabilă este îngrozitor de murdară și plină de viermi. Deși am anunțat în repetate rânduri și ni s-a promis că se va curăța rețeaua, după așa-zisa curățare din 11-12 noiembrie, apa este și mai murdară", spune localnica din comună.

La fața locului, noul edil-șef, Costel Manolachi, fost viceprimar, admite că în satul Costi, dar și în Vânători problema este nerezolvată și necesită investiții. "În Odaia Manolachi (al treilea sat component al comunei - n.r.), lucrurile sunt acum în regulă, pentru că există o stație de pompare, iar apa vine din oraș și este curată", spune primarul ales pe 27 septembrie.

El a precizat că, pentru anul 2021, este planificată montarea de noi hidranți pe capete, pentru spălarea conductelor. "Ei sunt acum pe stradă, însă doar acolo unde am stabilit împreună cu pompierii, conform normelor ISU", ne-a explicat Costel Manolachi.

În plus, după investiția realizată la stația de repompare dotată cu o pompă de clorinare care deservește Odaia Manolachi, trebuie intervenit și în zona Brateș, acolo unde se află cele patru puțuri forate pentru asigurarea apei în satul Costi și în Vânători. "Acolo, la Brateș, sau pe un teren din zonă, ar mai fie nevoie de încă trei puțuri forate de mare adâncime pentru asigurarea debitului normal de apă. De asemenea, ar trebui să realizăm și un nou bazin de decantare", a adăugat primarul din Vânători.

Costel Manolachi știe, cum știm și noi, de altfel, că aceste ultime două luni din agitatul și pandemicul an 2020 nu vor putea aduce nimic nou pentru îmbunătățirea condițiilor de livrare a apei în comună. De altfel, până nu va fi aprobat un nou buget al UAT-ului va fi aproape imposibil să mai întâmple ceva pe "frontul" apei din comună. Chiar și așa, este foarte posibil ca fondurile aflate la dispoziția primăriei pentru astfel de investiții să nu fie suficiente și să existe necesitatea demarării unui parteneriat cu Consiliul Județean, lucru admis și de noul edil-șef.

Referindu-se strict la problema cititoarei noastre din satul Costi cu care era la curent, Costel Manolachi pune calitatea execrabilă a apei ce curge la robinet și pe seama unei lucrări realizate în regie proprie. Aceasta nu ar respecta normativele privind lungimea și grosimea conductei de apă în zona cunoscută de localnici drept "Cuibul Berzei". În orice situație, edilul din Vânători dorește să-i asigure pe oameni că documentațiile pentru aceste proiecte de investiții vor fi întocmite cât de curând și problemele se vor rezolva, fără a putea avansa un termen concret.

Filtre de apă de zeci și sute de lei

Berze nu am văzut în satul Costi, poate nici nu e sezonul de observație. În schimb, în apa care ajunge la robinetul Mihaelei Neagu pot fi distinse niște vietăți mai mici, cu aspect ușor înfiorător, mai ales în pandemie. Cititoarea noastră ne-a mai precizat că acestea nu răzbesc, totuși, prin multitudinea de filtre montate pe instalație, chiar și cu osmoză, dar care trebuie schimbate des, unele zilnic. "Cel mai ieftin filtru este în jur de 20 de lei. Calculați cât mă costă apa într-o lună", a mai spus Mihaela Neagu. Asta după ce, evident, achită și factura de rigoare la operatorul economic specializat Aquacom VN SRL din comună - 56 de lei în luna noiembrie 2020.

Conform datelor din bilanțul depus de Aquacom VN SRL la Ministerul Finanțelor Publice pentru anul fiscal 2019, compania specializată în "captarea, tratarea și distribuția apei" a "reușit" cu un număr mediu de 12 salariați să înregistreze o pierdere de peste 118.500 de lei.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Pene de curent la foc automat, în Sat Costi

La doi pași de Galați, Sat Costi, localitate care aparține de comuna Vânători, pare un loc uitat de lume. Cel puțin asta e părerea unor locuitori de pe străzile Brândușei și Forturilor, care spun că lumina se întrerupe și de câte șase ori pe seară. Reprezentanții SDEE Muntenia Nord spun că situația este cunoscută și că s-a decis redistribuirea utilizatorilor pe faze, precum și înlocuirea unor echipamente.

Mircea Ciobanu, Ioan Mănăilă și Radu Bobe sunt cei trei localnici din Sat Costi cu care am stat de vorbă. Ei spun că penele de curent numeroase nu sunt de ieri, de azi, ci de mai mulți ani, iar întreruperile se produc mai ales în sezonul rece. ”Vara n-avem apă, iarna n-avem curent. Vecinului i-a stricat televizorul, a venit curentul în șuturi”, spune Ioan Mănăilă. ”De vreo două săptămâni, avem în medie câte 6 întreruperi de curent electric în fiecare seară. Am vorbit cu directorul de rețele exterioare, care mi-a zis «Da, știu, dar când politicul nu ascultă de tehnic, așa se întâmplă. S-a extins satul, n-avem investiții, n-avem transformatoare». Probabil încearcă să ne mute pe altă rețea, dar nu rezolvă nimic. Nu-i primul an în care pe perioada rece se întâmplă așa. Toată strada Brândușei și strada Forturilor sunt afectate de aceste întreruperi, asta știu eu. Ne omoară. Întreruperi de jumătate de oră, vine 20 de minute, iar se întrerupe și tot așa. Dacă a apucat unul din familie să facă duș, al doilea nu mai apucă”, spune Mircea Ciobanu.

Problema nu este numai de lumină, ci și de căldură. ”Centralele funcționează cu curent. Când începe să se încălzească puțin în casă, s-a luat iar curentul. Cuiva era să-i ia foc centrala, că băgaseră lemne și tocmai atunci s-a oprit curentul”, au mai spus cei trei.

Contactat de ”Viața liberă”, Biroul de presă al SDEE Muntenia Nord ne-a transmis următoarele: ”În zona menționată au avut loc întreruperi accidentale în distribuția de energie electrică în zilele cu temperaturi scăzute și vreme nefavorabilă – vânt puternic și depuneri masive de chiciură. În zonă au fost efectuate verificări în instalațiile electrice aparținând sucursalei Galați. Astfel, s-au realizat lucrări de redistribuire a utilizatorilor pe faze, în vederea echilibrării sarcinilor de consum în linia electrică aeriană de joasă tensiune și s-a hotărât înlocuirea unor echipamente, inclusiv a transformatorului din zonă”.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Costel Manolachi, primarul din Vânători: "Apă potabilă în toată comuna"

Primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, susţine că, la ora actuală, întreaga comună Vânători are apă potabilă. Acest lucru este rezultatul aderării comunei la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Serviciul Regional Apă Canal și, ulterior, al unei investiții de aproximativ 4 milioane de lei, din care "ei au venit cu 3,6 milioane de lei, iar noi, cu o investiție de 400.000 de lei, în rețeaua electrică".

"Chiar am trecut prin perioada de caniculă din timpul verii și nu am mai avut probleme", spune primarul Costel Manolachi, continuând: "În anii trecuți, erau zile întregi în care oamenii nu aveau apă. A fost și o ambiție a mea să rezolv această problemă, imediat cum am intrat în mandat, anul trecut, pe 29 octombrie. Prima rectificare de buget am avut-o pe 31 octombrie 2020 și toată forța am direcționat-o către rețeaua de apă. La 1 aprilie am predat rețeaua de apă la ADI Serviciul Regional Apă Canal și am transformat societatea Aqua Com Vânători, dintr-o societate cu pierderi uriașe, într-una cu profit, pentru că noi deja încasăm redevențe pe această rețea. Adică, noi cheltuiam din buget 300-400.000 de lei pe an, acum încasăm redevențe, cel puțin anul acesta, de 150.000 de lei. Deci, una peste alta, am făcut un lucru bun".
În concluzie, conform lui Costel Manolachi, "toată lumea are apă", chiar dacă mai sunt mici reglaje de făcut, la capete de coloană, "dar aceste lucruri le rezolvăm cât de repede". "Vreau să vă spun că închidem anul 2021 cu încă 80 de noi abonați și mai avem în așteptare încă 76 de noi abonați. Oamenii au început să aibă încredere, calitatea apei a crescut, debitul a crescut. La momentul 2020, se pompau în jur de 17-20 metri cubi pe oră, iar acum, în decembrie 2021, avem capacitatea să pompăm 180 metri cubi pe oră. Bineînțeles că vom face investiții an de an, pentru că trebuie să dezvoltăm rețeaua și să privim în față dezvoltarea comunității".
Primarul Costel Manolachi spune că își dorește o extindere a rețelei de canalizare, care să preia satele Vânători și Costi, și, prin coloana magistrală, să ajungă în municipiul Galați, undeva în zona străzii Ștefan cel Mare. "Trebuie să ne gândim și la viitor, deoarece comuna se extinde foarte mult, iar capacitatea stației de epurare va fi depășită la un moment dat".

Scuzele primarului, adresate cetățenilor din satul Costi

În această lună, sunt în plină desfășurare lucrările la rețeaua de canalizare din satul Costi. Au venit ploile, iar noroiul rezultat nu i-a adus în niciun caz felicitări primarului pe rețelele de socializare. "Pentru deranjul făcut cetățenilor din satul Costi, le prezint scuze, nu a fost o chestie intenționată, dar cu natura nu te pui. Am găsit înțelegere la constructor, au demarat o pietruire provizorie, acum se lucrează, urmând ca la finalizarea lucrărilor să se facă o pietruire definitivă, o aducere la starea inițială. Toată coloana, de 3,6 km, este finalizată, suntem la stadiul de racorduri. Lucrătorii vor intra în vacanță pe 23 decembrie și vor reveni pe 4 ianuarie", a mai spus primarul Costel Manolachi.

Drumurile din Vânători, de pe hârtie, în realitate

Odată cu "rezolvarea problemei cu apa potabilă", întocmirea și conceperea unor proiecte pentru asfaltarea de drumuri au fost printre cele mai importante lucruri pe care primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, spune că și le-a propus pentru acest prim an de mandat. "Avem trei astfel de proiecte - un covor asfaltic la care tocmai se termină licitația și acoperim trei segmente de drum pe cele trei sate, Odaia Manolache, Costi și Vânători, mai avem două proiecte lucrate anul acesta și deja le-am depus pe PNI, pe "Anghel Saligny", unul cu valoarea de 13 milioane de lei și cel de-al doilea cu 22 milioane de lei, în total 15 km de drum asfaltat, acolo unde n-a fost asfalt deloc, adică Vânători și Costi. Le-am ales pe acestea prima dată, pentru că am avut lucrările de apă-canalizare deja executate și era un criteriu pentru a putea depune proiecte. La momentul acesta lucrăm și la un al patrulea proiect, pentru Odaia Manolache, pe 6,5 km, tot pe drumuri care nu au fost niciodată asfaltate".
Un calcul făcut de edilul-șef al comunei de la marginea Galațiului arată că proiectele respective acoperă o treime din rețeaua de drumuri existentă. "La nivelul comunei sunt 75 km de drumuri. La acest moment, dacă facem un calcul simplu (primii 3 km de covor asfaltic și următorii 15 km care sunt deja depuși la PNI, și, dacă vorbim și de următorul proiect pe care l-am dat ieri în lucru, și care are 6,5 km), ar însemna aproximativ 23 km, un 30% din drumurile pe care le folosim acum. Sper ca aceste proiecte să intre la execuție în 2022, undeva în vară. Practic, mi-am propus pentru acest mandat 20-25 km de asfalt. Să vedem dacă putem mai mult, în funcție de finanțare", spune Costel Manolachi.

Dezvoltare "puțin haotică"

Comuna Vânători s-a extins foarte mult în ultimii ani. În 2012, avea 4.000 de locuitori, acum are circa 8.000. În 2012, erau 1.700 de case, acum sunt peste 4.500. "Comuna s-a dezvoltat, din păcate, puțin haotic, pentru că nu s-a respectat un regulament urbanistic. Încet, încet, încercăm să punem în armonie și construcția de case, și alinierea de străzi, iar aici e vorba de bani. Anul acesta am avut sprijin de la Consiliul Județean, de la dl președinte Costel Fotea, sperăm să avem și în continuare. Dacă am fi fost o comună atât de bogată, nu aveam nevoie de ajutor pentru cofinanțări", spune primarul Costel Manolachi.

"Satul Vânători ar merita o altfel de școală"

Școala din satul Vânători al comunei cu același nume ar avea nevoie, în următorul an școlar, de două clase noi, pentru că s-a mărit numărul elevilor. Problema este, spune primarul, că banii din bugetul comunei nu permit deocamdată o astfel de investiție. "La Școala Vânători s-a mărit numărul de elevi cu 60-70 de copii și ar trebui pentru 2022 să construim două săli de clasă într-un corp separat, iar cu banii din buget nu reușim. Sunt părinți de la Odaia care pleacă la serviciu la oraș și își lasă copiii la școala din Vânători. Aici avem un dezechilibru, pentru că la Odaia rămân două clase libere, în schimb, ne trebuie două clase la Vânători. Încercăm să facem un proiect pentru a dota școala cu diferite materiale, gen tablă electronică, alte amenajări. Suntem în discuții, așteptăm ceva pe PNRR, să vedem ce ne permite acolo. Mai avem proiect pentru un teren de sport pe CNI, suntem la jumătatea documentelor, sperăm ca anul viitor să înceapă construcția. Eu mi-aș dori o școală nouă, pentru că asta este foarte veche, sunt săli cu igrasie. Satul Vânători ar merita o altfel de școală, cu sală de sport, cu tot ce ne trebuie", a spus primarul Costel Manolachi.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.