Jump to content

Recommended Posts

Posted

Secetă nimicitoare

Lacu Sărat - o minune pe cale de dispariţie?

* Staţiunea a devenit aproape un teren pârloagă * Seceta a afectat suprafeţe întregi din marginile lacului * Apa are puţin peste 20 de cm adâncime

De ani buni, apa Lacului Sărat a scăzut mult peste ceea ce ne‑am imaginat că se va întâmpla vreodată. Seceta şi‑a pus amprenta definitiv, iar oamenii sunt neputincioşi în faţa naturii. Izvoarele despre care s‑a tot spus că există şi alimentează permanent Lacu Sărat au ajuns poveşti, nimeni nu mai crede în aşa ceva. "Haideţi să fim serioşi, s‑a tot vorbit de existenţa unui izvor, care din vremuri străvechi alimenta an de an Lacu Sărat. Nu mai cred în poveşti. În realitate, prânza freatică este cea care alimentează Lacu Sărat. Atâta timp cât fluviul Dunărea este crescut are şi Lacu Sărat apă, mai simplu de atât nu se poate�, ne‑a spus Sorin Boşneag, administratorul SC Unita SA, concesionară pe o perioadă de 49 de ani pe 80 la sută din suprafaţa cu luciu de apă. Peisajul a devenit de la an la an, parcă prea repede, dezolant, ars de soare, cu aspect de deşert. De jur împrejur, malurile Lacului Sărat sunt marcate de albeaţa sării, iar terenul a ajuns pârloagă. Turiştii veniţi la tratamentele miraculoase ‑ din Galaţi, Focşani, Bucureşti, din Germania, de pretutindeni ‑ au renunţat să mai înoate în lac. Cum să mai poată exersa mişcările tipice de înot, când apa nu trece de glezne?! Ai zice că apa mică este doar pe malul nordic al lacului, unde plaja nu e amenajată, dar lucrurile nu stau altfel nici în zona amenajată a Lacului Sărat, unde nivelul nu este mai mare de 20 de cm. Cu toate astea, localnicii, şi nu numai ei, profită din plin de binefacerile nămolului şi se curăţă răbdători cu apa din lac strânsă în peturi. E mai simplu pentru ei decât să stea pe vine să se spele. Cât despre efectul de seră şi seceta simţită şi la noi, nu numai la nivel mondial, acestea ar putea duce, în cel mai sinistru scenariu, la dispariţia Lacului Sărat.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25476

Posted

fereasca Dumnezeu... pacat de statiune.... tin minte ca acum cativa ani era o placere sa mergem in gaska la Lacul Sarat... preturile erau bune, conditiile acceptabile, lume multa, distractie cat cuprinde, ba mai mult... namolul pentru care venea toata lumea... Oare nu s-ar putea gasi nici o solutie?

  • 4 weeks later...
Posted

Lacul Sarat a inceput sa sece

* lacul nu a mai avut un nivel atit de scazut din 1987 * turistii sint ingrijorati si cer sa se ia masuri, insa administratia statiunii asigura ca fenomenul este unul normal si ca lacul isi va reveni, dupa ce trece seceta * ba, mai mult, sustine administratorul plajei, in 1947, lacul a secat complet si tot si-a revenit * tot el spune si ca legenda potrivit careia nu mai stie nimeni unde se afla izvoarele, fiindca batrinul care s-a ocupat o viata intreaga de acestea a plecat in lumea celor drepti, este doar o poveste fara temei

Nivelul lacului sarat de linga Braila nu a mai fost atit de scazut de mai bine de 20 de ani. Luciul de apa se retrage tot mai mult, lasind loc unor fisii intinse de uscat, fenomen ce nu s-a mai consemnat, la o asemenea amploare, din 1987, dupa cum ne-a explicat Ion Tanase, administratorul bazei de tratament "Flora" si a plajei amenajate din statiunea Lacu Sarat. "In 1987, a mai fost un nivel atit de scazut, dar si-a revenit imediat dupa ce au venit ploile si au alimentat pinza freatica. Lacul se alimenteaza din apele subterane si depinde in totalitate de starea acestora. In 1947, a secat complet si tot si-a revenit", ne-a spus Tanase. Potrivit acestuia, pe portiunile de unde se retrage apa, saratura formeaza o crusta care protejeaza stratul de namol, astfel incit proprietatile curative ale acestuia se pastreaza.

Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament.

Turistii asista ingrijorati la fenomenul care afecteaza lacul. "Ar fi mare pacat sa dispara lacul acesta. Venim aici de citiva ani, pentru cura cu namol si de fiecare data ne-am simtit mai bine, dupa citeva zile de tratament", ne-a declarat vrinceanul Dragos M., care era insotit pe plaja de sotia sa. Unii obisnuiti ai locului acuza administratia statiunii ca nu se ocupa de ingrijirea lacului. "Ar trebui sa-i desfunde cineva izvoarele. Eu nu inteleg cum de este lasata de izbeliste aceasta resursa de sanatate", ne-a spus Constanta Dediu, din Galati.

Administratia spune ca situatia este sub control

Administratorul Ion Tanase ne-a explicat, insa, ca legenda potrivit careia nu mai stie nimeni unde se afla izvoarele lacului, fiindca batrinul care s-a ocupat o viata intreaga de acestea a plecat in lumea celor drepti, este doar o poveste fara temei. "Astea sint doar zvonuri. Nu trebuie desfundate izvoarele, acestea sint la locul lor si functioneaza. Cine ajunge la mijlocul lacului, simte un curent de apa mai rece. Pe acolo se alimenteaza acesta dar acum, fiindca pinza freatica a coborit mult, si lacul are un nivel mai scazut. E ca si cu fintinile, la tara: au apa cind creste pinza freatica. Daca aceasta scade, ramin si ele fara apa", ne-a mai explicat Ion Tanase.

In ciuda nivelului scazut al lacului, virful de sezon prinde plaja plina de turisti veniti atit din Braila cit si din alte judete, cum ar fi Galati, Vrancea sau Arges. Accesul pe plaja amenajata din statiune costa 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, in timp ce un sezlong se poate inchiria cu 7 lei.

Mana cereasca pentru sanatate

Literatura de specialitate consemneaza despre Lacu Sarat ca, in mod normal, are o suprafata de 1,72 kilometri patrati si o adincime maxima de 1,5 metri. Lacul contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica, cu compusi ai sulfului, clorului, magneziului si bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru. Toate acestea sint folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis,dermatita keratotic, neurodermatite, etc.), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), stari post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), afectiuni respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite) si alte boli.

Datorita acestor calitati, circa 25.000 de turisti vin anual in statiune, pentru a-si ameliora starea de sanatate.

Lacul, loc de tratament pentru armata lui Vlad Tepes

Legenda spune ca Vlad Tepes a descoperit proprietatile terapeutice uimitoare ale apei si namolului de la Lacu Sarat.

In timp ce domnitorul dadea o raita anti-otomana dincolo de Dunare, ostenii sai ramasi la Braila au capturat un corp de armata turceasca. Muntenii lui Tepes i-au pus la saramura, adica i-au tinut in apele sarate ale lacului vreme de o saptamina. Cind a ajuns la Braila, domnitorul a dat ordin ca turcii sa fie trasi in teapa in padurea din jurul lacului. Insa, de aceasta data, victimele au rezistat inexplicabil de mult la tortura. Vlad Tepes a considerat ca numai saptamina de "tratament" in saramura i-a intarit pe ieniceri si a ordonat ca ostasii munteni sa se vindece si sa isi vindece caii raniti in lupta in apele lacului.

Ulterior, dupa transformarea Brailei in raia, in anul 1540, turcii l-au folosit si ei in acelasi scop. O serie de informatii atesta ca lacul era pazit de oameni special platiti de autoritatile raialei. Dupa eliberarea de sub stapinirea otomana, in anul 1829, autoritatile locale au luat o serie de masuri, astfel incit pe la 1850, eficacitatea apei si a namolului erau deja recunoscute in intreaga tara. Avindu-se in vedere calitatile apei lacului si ale namolului sapropelic, in anul 1978 s-a dat in folosinta primul Complex Balnear, in a carui baza de tratament se efectueaza si in prezent, zilnic, pina la 500 proceduri.

http://www.obiectivbr.ro/index.php?pagi ... rimaPagina

  • 1 year later...
Posted

Alimentarea artificială a Lacului Sărat a fost ilegală

Decizia de alimentare a Lacului Sărat cu apă din canale de irigaţii a fost ilegală, iar firma "Unita Turism" SA, titularul licenţei pentru exploatarea nămolului terapeutic, a fost sancţionată de Agenţia de Resurse Minerale (ARM) Galaţi, fiindcă nu s-a opus acestei acţiuni. Informaţia ne-a fost oferită, ieri, de Dumitru Bălan, inspector în cadrul ARM Galaţi. Săptămâna trecută, acesta a verificat situaţia la faţa locului şi a dispus sistarea imediată a alimentării artificiale cu apă. "Este interzisă alimentarea lacului sărat din altă sursă decât pânza freatică şi precipitaţiile naturale. Este ilegal ce s-a făcut, chiar dacă autorităţile judeţene au încercat să justifice operaţiunea spunând că exista pericolul ca luciul de apă să dispară complet din cauza secetei şi că apa adusă din canale a trecut mai întâi prin lacul numărul doi şi abia pe urmă a ajuns în lacul numărul unu. Titularul de licenţă «Unita Turism» a fost sancţionat cu avertisment, pentru că a acceptat tacit acţiunea dispusă de Consiliul Judeţean. Dacă situaţia se va repeta, s-ar putea ajunge la anularea licenţei", ne-a declarat Bălan. "Lacul îşi menţine calităţile terapeutice atât timp cât principala lui sursă de alimentare rămâne pânza freatică. În momentul în care venim cu apă de suprafaţă echilibrul chimic natural este afectat, iar datoria noastră este să împiedicăm acest lucru", a conchis Dumitru Bălan.

De partea cealaltă, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a încercat din nou, ieri, să-şi justifice acţiunea, pretinzând că deversarea apei din canalele de irigaţie în lac, a fost perfect legală: "Apa este din pânza freatică, aşa cum spun legile celor de la Agenţia Naţională a Rezervelor Minerale, iar numărul de turişti, în perioada în care apa a crescut este de câteva ori mai mare decât înainte. S-au luat probe cu ajutorul celor de la Agenţia amintită şi nu cred că sunt probleme. Se pune apă de ani de zile, ca să se umple lacul, nu am făcut-o noi acum, pentru prima oară, că nu am inventat noi apa, şi nici cercul. O să vedem care sunt rezultatele, dar eu vă spun că nu are cum să fie rezultate proaste, pentru că salinitatea era iniţial de 3 ori mai mare decât normal şi era firesc, dacă nu mai era apă deloc. Împreună cu domnul primar, când am fost acolo, vedeam cum băgam apă şi sugea ăla toată apa, pentru că noroiul ăla se împuţeşte dacă nu are apă".

Alimentarea lacului cu apă din reţeaua de irigaţii, printr-o scurgere făcută pe sub terasamentul liniei de cale ferată dintre lacul nr. 1 şi lacul nr. 2, a început în urmă cu două săptămâni. Preşedintele Consiliului Judeţean ne-a declarat atunci că a luat această măsură deoarece se temea că lacul va seca de tot. "Metoda s-a mai aplicat şi în alţi ani secetoşi, nu este nici o noutate. Chiar şi înainte de 1989 se proceda la fel, iar calităţile nămolului nu s-au pierdut", ne-a declarat Stancu, la câteva ore după ce controversata metodă fusese pusă în aplicare.

http://www.infoportal.ro/presa~info-1212620.html

Posted

Lacul Sărat îşi păstrează calităţile terapeutice

* La această concluzie a ajuns conducerea "Unita Turism", firma care deţine licenţa de exploatare a nămolului sapropelic, în baza analizelor de laborator * Probele au fost prelevate după ce lacul, aproape secat, a fost alimentat cu apă din canale de irigaţii * Pentru alimentarea artificială, "Unita Turism" a fost sancţionată cu avertisment de către Agenţia de Resurse Minerale

Calităţile terapeutice ale Lacului Sărat nu au fost afectate de aportul de apă din canalele de irigaţii. Aceasta este concluzia conducerii "Unita Turism" SA, firma care deţine licenţa de exploatare a nămolului sapropelic, concluzie formulată în baza rezultatului analizelor de laborator. Ieri, Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", ne-a prezentat valorile câtorva indicatori, precizând că toate se încadrează în parametrii normali. "Ph-ul este cuprins între 7,95 şi 8 unităţi, ceea ce înseamnă că nu există elemente care să crească aciditatea lacului. Oxigenul, la o valoare de 0,24, este aproape inexistent, iar clorurile se prezintă la o valoare de 300 grame la litru de apă, deci salinitatea este foarte ridicată. Probele au fost prelevate pe 25 august, când alimentarea artificială cu apă deja fusese sistată", a precizat Boşneag. Acesta a ţinut să sublinieze că lacul nu a fost alimentat cu apă dulce, ci cu apă sărată, adusă prin reţeaua de canale de desecare, din Valea Iencii, o zonă cu soluri sărăturate, situată între localităţile Latinu şi Lacu Sărat. Boşneag a concluzionat, cu buletinul de analiză în mână, că nămolul lacului este la fel de bun ca şi până acum, pentru diversele tratamente solicitate de turişti.

http://www.obiectivbr.ro/local/33290-la ... utice.html

  • 2 weeks later...
Posted

Mie unul imi vine sa injur presa asta care se baga ca musca in lapte si care daca se mai intampla si la anul o astfel de seceta si iar mai vine presa sa se bage ca musca in lapte, ramanem fara lac. mie nu mi se pare ca regula ARM-ului este una buna.

Posted

Boşneag a concluzionat, cu buletinul de analiză în mână, că nămolul lacului este la fel de bun ca şi până acum, pentru diversele tratamente solicitate de turişti.

Mda, si vitaminele din pastile au aceeasi compozitie chimica cu cele din fructe sau legume, dar parca mai sanatos sa mananci un mar. La fel si diamantul sintetic are aceeasi structura cu cel natural, dar tot mai ok e unul scos de prin Africa de Sud decat unul facut la "presa". Poti sa-ti faci si in cada o apa cu aceeasi salinitate cu Moarea Moarta, dar parca nu-i chiar acelasi lucru...

Pe cei de la Unita ii doare doar aspectul financiar, la fel si pe Bunea , nu mai conteaza cat de "fake" devine totul... Cat despre profesionalism exprimarile de genul "Împreună cu domnul primar, când am fost acolo, vedeam cum băgam apă şi sugea ăla toată apa, pentru că noroiul ăla se împuţeşte dacă nu are apă" spun cam tot ceea ce era de spus.

  • 1 year later...
Posted

Nămolul de Lacu Sărat - cel mai valoros zăcământ terapeutic din ţară

Am încercat, recent, să luăm pulsul staţiunii Lacu Sărat din judeţul Brăila, unde oamenii merg să-şi trateze durerile trupului. Ne-am oprit la Hotelul „Flora” care are propria bază de tratament, plină până la refuz de pensionari, dar şi de oameni dornici doar să se odihnească. De ce vin oamenii aici? Pentru calităţile deosebite ale nămolului de Lacu Sărat, catalogat de specialişti drept „cel mai valoros zăcământ terapeutic din România”, dar şi pentru apa sărată şi proprietăţile ei.

Pentru dureri şi refacere

„Renumitul nămol şi băile cu sare sunt indicate în tratamentul bolilor reumatice, al stărilor posttraumatice, pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos, ale celor vasculare periferice, dermatologice, genito-urinare, dar şi al altor dureri, ne introduce în temă dr. Călina Nicolescu Veselu, medic de recuperare, director al Centrului de tratament şi recuperare. Acum este o perioadă plină, centrul fiind ocupat la maximum, iar preocuparea noastră este de a oferi servicii de calitate, pentru a nu ne îndepărta solicitanţii”.

Pachete de servicii

Medicul (dar şi administratorul de la Hotel „Flora”) ne-a spus că doritorii pot opta între mai multe pachete de servicii: de o săptămână cu 5 zile de tratament, 4 nopţi de cazare, plus masă la 295 lei; o altă ofertă, decada balneară, cu 9 nopţi cazare, 10 zile tratament, plus masă, la 650 lei.

Pensionarii plătesc jumătate de preţ din costul de mai sus. Orice asigurat are un bilet de trimitere de la medicul de familie îşi plăteşte singur cazarea şi masa. Important. Mulţi oameni aleg baza de tratament de la „Flora”, pentru că au toate serviciile în acelaşi corp de clădire, fapt care contribuie la reuşita tratamentului.

Cât priveşte tratamentul inclus în bilet, fiecare om beneficiază de două proceduri obligatorii: băi calde cu sare, împachetări cu nămol şi, apoi, alte proceduri în funcţie de afecţiunea fiecăruia.

La cele opţionale sunt incluse hidrokinetoterapia, gimnastica medicală, electroterapia cu toată gama de curenţi, acupunctura şi reflexoterapia. „Toate aceste proceduri au darul de a reda, de a reface capacităţile funcţionale ale pacientului pierdute prin boală, dar ele pot fi şi profilactice”, continuă medicul Călina Nicolescu. „Cert este că tratamentul balnear cu aceşti factori naturali de cură are efect de tonifiere şi de detoxifiere a organismului, îmbunătăţeşte circulaţia, reglează sistemul endocrin, relaxează organismul şi induce o stare de bine”.

„Bine aţi venit la noi!

Cum se vede primirea oaspeţilor de la recepţia Hotelului „Flora”, unitate cu o capacitate de cazare de 212 locuri dispuse în 106 camere, ne-a spus Ion Tănase, administratorul de aici: „În ultimii ani s-au adus îmbunătăţiri serviciilor de cazare şi masă. Hotelul Flora face parte dintr-un lanţ de peste douăzeci de unităţi hoteliere din ţară, e vorba de ˝Unita Turism˝, care deţine propria bază de tratament. De asemenea, hotelul este dotat cu piscină pentru hidrokinetoterapie, saună şi sală de gimnastică. Deţine, de asemenea, şi personal calificat atât în baza de tratament, cât şi la celelalte sectoare”.

În plin sezon estival, în Lacu Sărat am întâlnit pacienţi din mai multe judeţe, ponderea fiind deţinută de brăileni. Proporţia este 60 la sută brăileni, 25 la sută gălăţeni şi diferenţa din alte judeţe, îndeosebi Vrancea, Tulcea, chiar Suceava. Am întâlnit, însă şi bucureşteni.

„Am revenit şi în acest an”, ne-a spus Costică Hâncu din Suceava. „Am probleme cu articulaţiile şi de fiecare dată când vin se simte o ameliorare a durerilor”.

„Sunt la Lacu Sărat a treia vară”, ne spune Elena Urse din Bucureşti. Nu am bilet de tratament, sunt cu bilet de trimitere. După ce fac procedurile de recuperare merg la Brăila, la sora mea. Am constatat că au îmbunătăţit condiţiile în sălile de tratament, nu mai este abur, cum era altădată”.

Între pacienţi, cu greu am întâlnit un gălăţean. „Sunt gălăţean, dar locuiesc în Brăila de vreo treizeci de ani”, ne-a spus Gh. Carp, pensionar. „Cu ani în urmă, din cauza durerilor reumatice, am pornit la Felix la tratament, pentru băi termale; atunci un om al locului m-a întrebat de ce bat atâta drum şi nu merg la Lacu Sărat? Şi de atunci vin la băi de nămol şi de sare şi mă simt mai bine”.

Cât îi priveşte pe viitorii beneficiari ai bazei de tratament din Lacu Sărat, o staţiune aflată la aproximativ 30 de kilometri de Galaţi, e bine de ştiut că lacul oferă - de asemenea - posibilitatea celor două proceduri, băi cu nămol şi băi cu apă sarată, contra sumei de 5 lei.

Plus beneficiile soarelui matinal care s-a lăsat aşteptat în această vară ploioasă, dar care a făcut ca apa lacului sărat să nu mai fie pe cale de dispariţie.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Lacu Sărat, o staţiune abandonată

Sud-estul ţării are cele două zone importante pentru turismul estival, litoralul şi Delta Dunării, dar mai avea, în urmă cu două decenii, şi o importantă infrastructură de dezvoltare a turismului balnear, aflată acum în paragină.

Cele patru staţiuni din Bărăgan, renumite pentru efectele tămăduitoare ale nămolului sapropelic, care a stat la baza gamelor de produse „Gerovital" şi „Pell Amar" şi aducea anual în aceste staţiuni zeci de mii de turişti, au fost abandonate de autorităţile postdecembriste.

Staţiunea Lacu Sărat, situată la 5 km de Brăila, e celebră datorită lacului cu salinitate crescută. Fundul lacului e acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare. Virtuţile terapeutice ale apei şi nămolului au fost puse în valoare încă din anul 1879. În 1884, I.C. Apostolescu relata în lucrarea „Băile de la Lacu Sărat" despre un pacient care la sosirea în staţiune nici nu putea să se dea jos din trăsură şi după vreo 15 băi făcea curse lungi pe jos.

Lacu Sărat are două categorii de clienţi, cei cu bilete de tratament prin Casa de Pensii şi cei ce vin vara, pe cont propriu, pentru tratamentele cu nămol. La unul dintre hoteluri, un pachet de o săptămână, cu 5 zile de tratament, 4 nopţi de cazare, plus masă, costă 295 lei. Altă ofertă, cu 9 nopţi cazare, 10 de tratament, plus masă, costă 650 lei. Există şi o pensiune la care cazarea într-o garsonieră costă 65 lei, iar la un apartament cu 2 camere - 130 lei. Dar staţiunea nu arată prea atractiv, pentru că se simte lipsa investiţiilor din ultimii 20 de ani.

Război în instanţe

Nici n-ar avea cine să se ocupe de investiţii, pentru că de ani de zile autorităţile se luptă în instanţă pentru preluarea administrării staţiunii. Lupta se dă între Primăria Brăila şi Primăria Chiscani. După ani de procese, unele strămutate la Judecătoria Călăraşi sau Tribunalul Braşov, Curtea de Apel (CA) Galaţi a dat dreptate Primăriei Chiscani. Prin sentinţa nr. 187/31.08.2010, pronunţată în dosarul 920/44/2008, magistraţii au obligat Primăria Brăila să plătească administratorului de drept al staţiunii, Primăria Chiscani, 686.000 lei, bani pe care municipalitatea din Brăila îi încasase cu titlul de impozite şi taxe pentru imobilele din staţiune.

Împotriva sentinţei CA Galaţi au făcut recurs Primăria Brăila şi societatea de asigurări Unita Turism Holding SA, care deţine un complex în staţiune, cumpărat la privatizare. Pe 13.01.2011, instanţa de ICCJ a menţinut sentinţa CA, dând dreptate Primăriei Chiscani şi obligând Primăria Brăila să returneze impozitele încasate ilegal. Primăria Brăila şi Unita au făcut un nou recurs, ce va fi judecat de ICCJ pe 7 octombrie.

Bâlbâieli cu conotaţii politice

Între timp, primarul din Chiscani, Ion Crăciun, s-a gândit să îşi ia un partener mai puternic şi a lansat ideea ca dreptul de administrare să fie preluat de CJ Brăila, care ar avea bani de investiţii în dezvoltarea staţiunii. Cei de la CJ „gândesc" problema, care capătă şi conotaţii politice. Recurenţii din procesul de la ICCJ, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, şi directorul Unita Turism Brăila, Sorin Boşneag, sunt membri PSD, iar o decizie a preşedintelui CJ şi PSD Brăila, Gh. Bunea Stancu, care să-i dezavantajeze ar crea valuri în PSD înainte de alegeri. Aşa că rămâne ca CJ şi ICCJ să se pronunţe.

romanialibera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Ruină şi investiţii blocate la Câineni Băi

Autorităţile de la Brăila, care ţin în paragină Lacu Sărat, blochează investiţiile şi la staţiunea Câineni Băi.

Pe hărţile turistice, locaţia Câineni Băi, de pe teritoriul comunei Vişani, încă mai figurează ca Staţiune balneoclimaterică în judeţul Brăila. În realitate, clădirile sunt în ruină, iar investiţiile lui George Dobrică, cel care a concesionat lacul, sunt blocate la agenţia de mediu şi la Consiliul Judeţului (CJ) Brăila.

Proprietăţile terapeutice ale nămolului lacului sărat au fost descoperite în urmă cu un secol, iar Staţiunea Câineni Băi a fost construită în anii '30-'40. Înainte de 1989, staţiunea a aparţinut Oficiului Judeţean de Turism Brăila, iar după '90, a intrat în patrimoniul FPS, care a scos la vânzare activele. Consiliul Local Vişani ar fi vrut să cumpere clădirile, dar nu a avut cele 18 milioane de lei, preţul cerut de FPS în 1994. La licitaţie au participat firma lui George Dobrică, un fost locuitor al comunei, cu afaceri la Bucureşti, şi „Cony Sat" SRL Galaţi, firma miliardarului Cătălin Chelu. Chelu a câştigat licitaţia, devenind proprietarul spaţiilor de cazare şi bazei de tratament, dar după ce le-a cumpărat, le-a abandonat în ruină. George Dobrică a reuşit să concesioneze lacul de la Agenţia Resurselor Naturale şi a făcut un schimb de terenuri cu o moştenire de la părinţi, primind la schimb un teren în spaţiul fostului parc al staţiunii, unde în urmă cu 2-3 ani a construit o pensiune.

Prima investiţie ar fi fost urmată şi de altele, dar planurile omului de afaceri sunt blocate de funcţionarii de la Brăila, care nu îi eliberează avizele şi autorizaţiile necesare. „Dl. Dobrică a făcut demersuri din 2003, dar nu i s-a dat avizul de la mediu din cauză că nu avea studiul de impact. A fost bolnav o perioadă şi a fost şi plecat din ţară, dar acum s-a întors şi a reluat demersurile, dar a apărut acelaşi impediment. Cei de la mediu nu vor să îi dea avizul ca să i se elibereze autorizaţia de construire de la Consiliul Judeţean Brăila, pentru că este pe domeniul public", ne-a declarat Ştefana Nazâru, fosta secretară a Primăriei Vişani.

Investiţii blocate

„Ne uităm că Amara şi Balta Albă merg bine, iar la noi baza de tratament şi spaţiile de cazare au fost lăsate în paragină de cei de la Galaţi. Sunt aşa cum le-au cumpărat. Pe când dl Dobrică şi-a făcut construcţia proprie, dar nu poate să primească autorizaţia, ca să primească fonduri din afară. Şi dumnealui ar investi, dar spune «investesc, dar nu am o autorizaţie pe numele meu, nu este proprietatea mea, investesc dar nu ştiu pentru ce investesc». Şi deja a investit foarte mulţi bani, pentru că are o construcţie foarte frumoasă, cu vreo 50 de locuri de cazare. E păcat, pentru că dau telefoane oameni de la Bacău, de la Bucureşti, care întreabă cum pot să vină la tratament şi n-ai ce să le răspunzi", spune Ştefana Nazâru.

Dacă în urmă cu 80 de ani era staţiune balneo-climaterică, astăzi Câineni Băi este ţinut la stadiul de sat de Bărăgan.

romanialibera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Elena Udrea: Lacu Sarat va deveni categoric statiune balneara

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata, la Braila, ca statiunea Lacu Sarat se va afla printre cele 20 din tara care va fi clasificata drept balneara pana la sfarsitul acestui an, relateaza Agerpres.

''Lacu Sarat va fi categoric statiune balneara. Venind spre dvs., am vazut zona si mi-am amintit ca acolo am fost in vacanta, mai demult desigur. Zona va fi prinsa in proiect si va fi modernizata. Asteptam sa vedem ce ni se solicita de catre autoritati'', a declarat Elena Udrea.

Douazeci de statiuni turistice din Romania vor primi clasificarea de statiuni balneare, pana la finalul anului 2011, dupa cum a declarat recent Emilian Imbri, consilierul pe turism al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, la o masa rotunda pe tema turismului balnear.

Lacu Sarat este o statiune turistica cu profil balnear, situata la 5,5 km distanta de municipiul Braila, care este recunoscuta pentru proprietatile terapeutice ale namolului sapropelic, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate - artemia Salinas.

Lacul are o adancime de 1,5 m si se intinde pe o suprafata de 1,72 km patrati. Datorita continutului ridicat de iod, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament.

El contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica, cu compusi ai sulfului, clorului, magneziului si bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru.

Aici pot fi tratate bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotic, neurodermatite), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomielita), stari post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), afectiuni respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite).

hotnews.ro

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Staţiunea brăileană Lacu Sărat, aflată în paragină, va fi reamenajată

Trei milioane de lei vor fi investiţi, anul acesta, în amenajarea staţiunii brăilene Lacu Sărat, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic existent aici, dar care se află în paragină de peste 15 ani de zile.

Efectuarea acestei investiţii este posibilă după ce, luna trecută, Primăria Brăila a câştigat în instanţă, în urma unei sentinţe definitive date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dreptul de a administra staţiunea Lacu Sărat, care a fost lăsată să se degradeze, din cauza disputei între primăriile din Chiscani şi Brăila asupra dreptului de încasare a taxelor şi impozitelor, informează Agerpres.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, banii pentru amenajarea staţiunii vor fi puşi de Consiliul Judeţean, Primăria Brăila şi Centrul de Informare şi Documentare, toate cele trei structuri administrative constituind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Lacu Sărat. "Pentru început, dezvoltăm zona existentă. Începem cu alei, bănci, cu tot ceea ce înseamnă partea de promenadă, inclusiv cu biciclete şi alte dotări pe care le presupune o staţiune. Vom ataca şi alte zone, dar să o facem mai întâi pe aceasta, ca să nu ne mai fie ruşine când ne ducem în Lacu Sărat, să dăm din groapă în groapă. Vom avea o pază proprie în Lacu Sărat, care va fi a administraţiei. Ne-am propus să facem aici o staţiune practicabilă", a declarat Stancu.
Preşedintele CJ Brăila a spus că bugetul iniţial pentru amenajarea staţiunii a fost de 4,5 milioane lei, dar prin retragerea Primăriei Chiscani din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Lacu Sărat acesta a scăzut la 3 milioane lei. "Ne-am propus, în principiu, un buget de 45 miliarde lei vechi, dar am rămas la 30 miliarde lei, prin ieşirea din asociaţie a Primăriei Chiscani. Dar aceşti bani îi putem dubla cu fonduri europene, pe principiul că facem activitate profitabilă, ceea ce înseamnă fonduri de 50%, cu 50%. Avem banii puşi deoparte, încă de la începutul anului ne-am gândit la acest proiect", a mai declarat Stancu.
În anul 2008, Primăria Chiscani a acţionat în judecată SC "Unita Turism" SA, societatea care exploatează plaja Lacu Sărat şi nămolul terapeutic, şi a solicitat, pe motiv că Staţiunea Lacu Sărat s-ar afla pe raza administrativ-teritorială a comunei, încasarea impozitelor, care până atunci mergeau la Primăria Brăila. Primăria Brăila a fost chemată parte în proces, pentru ca SC "Unita Turism" să poată recupera banii plătiţi către municipiu, în cazul în care Primăria Chiscani ar primi o sentinţă favorabilă. După mai multe termene şi amânări, Curtea de Apel Galaţi i-a dat câştig de cauză Primăriei Chiscani, dar Primăria Brăila şi SC "Unita Turism" au făcut recurs şi au obţinut în aprilie 2014 o sentinţă definitivă favorabilă dată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a declarat, pentru AGERPRES, că definitorie în câştigarea procesului a fost o hartă a Brăilei care datează din 1968, pe care a reuşit să o obţină în urma unor intervenţii repetate făcute la Guvern. "Am reuşit să fac rost de harta originală, în care se vede fără dubiu că Staţiunea face parte din teritoriul administrativ al municipiului Brăila. Până acum nu mai existau la Brăila exemplare ale hărţii din 1968. Înainte de adoptarea Legii nr. 2 din 1968, care a stabilit împărţirea administrativ-teritorială a României, au existat mai multe propuneri. O astfel de propunere stabilea ca teritoriul municipiului Brăila să fie până la Şoseaua de centură, iar ce trece de această şosea să fie al Chiscaniului. Dar aceasta a fost doar o propunere. Harta originală include staţiunea la municipiul Brăila", a declarat Simionescu.
Procesul de modernizare a staţiunii ar fi putut începe încă din 2010, când Guvernul a alocat 570.000 lei special pentru aceste investiţii, dar banii au rămas blocaţi în Trezorerie din cauza procesului interminabil aflat pe rol între cele două primării. CJ vrea să dezvolte aici în colaborare cu Spitalul Judeţean Brăila şi un proiect pilot de tratare a infertilităţii, având în vedere că staţiunea Lacu Sărat este recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic. În cadrul proiectului se va forma un lot de femei cu probleme de fertilitate, care îşi doresc să devină mame şi care vor fi tratate cu băi de sare şi nămolul sapropelic. Un exemplu în acest sens este staţiunea Băile Sovata din judeţul Mureş, unde anual merg sute de femei cu probleme de sterilitate şi alte afecţiuni ginecologice, care sunt tratate cu băi de sare şi nămol, rata de reuşită a acestui tip de tratament fiind de 45%.
Lacu Sărat are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar proprietăţile sale curative se păstrează şi pe timpul secetei, deoarece pe porţiunile de unde se retrage apa, sarea formează o crustă care protejează stratul de nămol. Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul ameliorează afecţiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toată ţara vin aici la tratament. Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.
  • 1 year later...
Posted

http://statiunea-caineni-bai.webs.com/

Cine vrea sa vada cu adevarat viata la tara nu trebuie decat sa paseasca pe acest

taram de vis unde se trateaza si uita de agitatie, stres si poluare.

Pensiunea se afla pe malul lacului Caineni Bai, LAC CU NAMOL UNIC in Europa.

Pensiunea dispune de incalzire centrala, 7 camere cu bai proprii si o toaleta de serviciu.

Pensiunea Agroturistica "Perla Neagra" a fost realizata in 2005.

Situata la malul lacului Caineni Bai, in satul cu acelasi nume, comuna Visani, jud. Braila la 50 km de orasul Buzau,

intr-un peisaj incantator rural, un paradis al animalelor salbatice protejate.

Pensiunea agroturistica "Perla Neagra" va ofera o atmosfera familiara, confort, liniste ,o ambianta calda si discreta, ideala pentru iubitorii de natura.

Living si bucatarie ultradotate, TV prin satelit, dotari audio-video.

Terase acoperite,cabane,foisor cu TV, balta de pescuit in apropiere, locuri amenajate pentru corturi si rulote,gratar.

Accesul la lac si namol este inclus in prețul cazări!

  • 5 months later...
Posted

După ani de zile în care nu a aveau decât o singură opţiune, turiştii au acum de ales între trei plaje, în staţiunea Lacu Sărat

Rămasă, ani de zile, în paragină, din cauza disputelor ilogice dintre municipiul Brăila şi comuna învecinată Chiscani, care se luptau pentru dreptul de a încasa taxe de la agenţii economici, staţiunea Lacu Sărat dă semne de revigorare. Dacă până anul trecut exista o singură zonă amenajată pentru plajă, acum sunt trei asfel de locuri. Astfel, pe lângă vechea plajă a "Unita Turism" mai funcţionează două, mult mai mici ca dimensiuni dar mai ceva bine dotate. Administratorii plajelor speră că, după schimbările aduse de alegerile locale, politicienii din Brăila şi Chiscani vor lăsa disputele deoparte şi vor conlucra pentru modernizarea staţiunii.

La intrarea în staţiune, cu circa 100 de metri înainte de rondou, se află poarta spre plaja Unităţii de Tratament Balnear a Complexului "Perla" - fosta bază de tratament a pensionarilor din agricultură. Pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, cei de la "Perla" au împrăştiat un strat gros de nisip, au montat umbrele de soare şi au făcut scări betonate de acces în lac. Tariful de acces este 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii. "Avem condiţii civilizate, grupuri sanitare separate, pentru femei şi bărbaţi, vestiare, de asemenea, separate, duşuri cu apă încălzită cu panouri solare. Oferim şezlonguri şi avem şi parte de alimentaţie publică, de unde turiştii pot servi atât băuturi răcoritoare cât şi gustări", spune Vasile Roman, administratorul Complexului "Perla".

În staţiune, s-a mai deschis plaja privată "Irina". Destul de redusă ca dimensiuni, şi aceasta încearcă să îşi atragă clienţi prin facilităţi care să creeze cât mai mult confort. Spre deosebire de plaja "Perla", unde s-a ales varianta nisipului, şi de cea a "Unita Turism", unde s-a păstrat iarba naturală, la "Irina" s-a optat pentru o mochetă din plastic, căreia patronii îi spun "gazon artificial". Aici, tariful de acces este stabilit în funcţie de cererea clienţilor. Cei care vor să beneficieze de şezlong plătesc 12 lei, pentru adulţi, şi 10 lei, pentru copii. Fără şezlong, intrarea costă 7 lei, pentru adulţi şi 5 lei, pentru copii. Clienţii mai beneficiază de mini-parc pentru copii, cu tobogan, balansoar, piscine de mici dimensiuni, de biliard, de un loc umbrit unde pot servi masa - administratorii spun că la barul plajei nu se servesc decât băuturi, deci turiştii trebuie să vină cu pacheţel de acasă dacă vor să-şi potolească foamea. Şi plaja "Irina" este dotată cu cabine de duş şi grupuri sanitare moderne, iar accesul în lac se face pe o platformă construită special.

Lângă plaja "Irina", vechiul solar din staţiune, administrat de aceeaşi firmă privată, şi-a deschis deja porţile. Aici este permis doar accesul femeilor, tariful întreg fiind de 7 lei, iar cel pentru copii, 3 lei. Se pot închiria şi şezlonguri, cu 7 lei, sau saltele, cu 5 lei.

În ceea ce priveşte vechea plajă administrată de "Unita Turism", taxele de acces au rămas neschimbate faţă de anul trecut: 7 lei pentru adulţi şi 3,5 lei pentru copii. Condiţiile sunt, de asemenea, aceleaşi: pe jos, iarbă - ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dacă se face o întreţinere corespunzătoare -, iar duşurile sunt doar cu apă rece.

adevarul.ro

 

  • 3 years later...
Posted

Ce soluţii au găsit autorităţile pentru salvarea Lacului Sărat

Seceta prelungită a spulberat orice speranţă în privinţa salvării naturale a Lacului Sărat, din județul Brăila. Cunoscut în ţară, şi chiar peste hotare, pentru proprietăţile sale curative, lacul este acum format din câteva ochiuri de apă în care cei cu afecţiuni reumatice nu mai pot intra nici măcar până la genunchi. O comisie formată din specialişti în ape balneoclimaterice şi de la Institutul Naţional de Recuperare şi Medicină Fizică, împreună cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, au hotărât paşii care trebuie să fie parcurşi pentru salvarea lacului.

Apa necesară pentru realimentarea Lacului Sărat va fi adusă din Dunăre prin sistemul canalelor de irigaţii. Aducţiunea se va face treptat, în mai multe etape, astfel încât proprietăţile balneo şi concentraţia în săruri minerale să nu fie afectată. După fiecare deversare se vor lua probe biologice din apă şi procedura va continuă până când lacul va fi reacoperit cu apă. Programul prevede şi câteva măsuri de protecţie pe termen lung, având în vedere că nu se exclude ca perioada de secetă să se repete şi în anii care vin, ca urmare a încălzirii globale.

Unul dintre cei mai vechi administratori ai staţiunii, Ion Tănase, îşi aduce aminte că, în anii 1940 - 1950, lacul a mai trecut printr-o situaţie similară, dar atunci s-a refăcut natural în urma ploilor care au urmat. În alţi ani, în această perioadă, turiştii ar fi fost pe plaja lacului. Însă, în acest moment, ea este închisă, iar turiştii aflaţi la tratament folosesc doar băile calde şi împachetările cu nămol din interior. În aceste zile, chimişti ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale vor lua primele probe din bălţile portocalii care au mai rămas din ce a fost cândva Lacu Sărat.

monitoruldegalati.ro

  • 7 months later...
Posted

Lacu Sărat a devenit stațiune turistică cu acte în regulă! Avantajul constă în atragerea fondurilor europene!

Mai multe localităţi şi zone din România au fost atestate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local. Între acestea se numără Centrul Istoric din Oradea, Lacu Sărat din Brăila, dar şi localităţile Tăşnad, Ocnele Mari, Tăuţii Măgherăuş şi Jucu.

Decizia a fost luată de Guvern la iniţiativa Ministerului Economiei, care precizează că toate localităţile cu acest statut vor beneficia de un punctaj sporit în obţinerea de finanţări pentru proiectele regionale. Astfel, ar putea fi construite noi unităţi de cazare cu fonduri europene, fapt ce va contribui la creşterea numărului de turişti din ţară şi din străinătate, mai precizează Ministerul Economiei.

Până în acest moment, în România sunt atestate 51 de staţiuni turistice de interes naţional şi 77 de interes local.

jurnalbr.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.