Jump to content

Grevă la Garda de Mediu, din cauza salariilor mici


Recommended Posts

Grevă la Garda de Mediu, din cauza salariilor mici

Marţi, 14 martie, timp de două ore, între 10,00 şi 12,00, angajaţii Agenţiei de Mediu şi ai Gărzii de Mediu din toată ţara, inclusiv din Galaţi, au intrat în grevă spontană, din cauza legii salarizării, de la care au fost excluşi şi de această dată. Nemulţumirile sunt create de salariile mici, dar şi de lipsa unor creşteri ale bonificaţiilor în timp.

"În contextul discuţiilor privind legea salarizării, Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu, afiliat la Alianţa Naţională a Bugetarilor SED LEX, anunţă eşecul negocierilor purtate în ceea ce priveşte egalizarea salariilor angajaţilor din instituţiile de control şi inspecţie, cu atribuţii similare, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor", se arată în comunicatul emis de Garda de Mediu. De altfel, şi angajaţii din Galaţi ai Gărzii de Mediu ne-au transmis acelaşi lucru cu privire la protestul spontan. "Am ales această metodă pentru că suntem foarte nemulţumiţi de nivelul de salarizare. Un inspector, spre exemplu, primeşte maximum 2.200 lei, spre final de carieră, înainte de pensie. Iar salariile noastre nu au mai fost mărite din 2011", ne-a spus Marian Mocanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

La APM, aceleaşi salarii din 2009

În prezent, salariile angajaţilor APM Galaţi sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor bugetari din aceeaşi familie ocupaţională au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanţial. "Nu considerăm că este firesc să fim discriminaţi ca şi categorie de salariaţi bugetari doar pe considerent numeric", ne-a transmis reprezentantul salariaţilor APM Galaţi, Gheorghe Florescu. Toți angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului însumează 1.845 de salariaţi în prezent. "Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat, acest lucru având drept consecinţe directe  blocarea activităţilor economice ce necesită autorizaţii de mediu şi a proiectelor cu finanţare europeană ce necesită acord de mediu", ne-a mai transmis reprezentantul salariaţilor APM Galaţi.

La protest au participat angajaţi ai ANPM ŞI GNM din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Cluj şi Galaţi, dar şi de la APM Sălaj, Ilfov, Ialomiţa, Timiş, Hunedoara, Călăraşi, Neamţ, Bacău, Bihor, Gorj, Vrancea, Alba, Mehedinti, Giurgiu, Covasna, Dolj, Arad, Dâmboviţa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Angajaţii Gărzii de Mediu Galaţi au fost în grevă de avertisment timp de două ore

Angajaţii Gărzii de Mediu Galaţi şi-au întrerupt miercuri, timp de ore, activitatea nemulţumiţi de nivelul salariilor despre care spun că sunt mult mai mici faţă de cele ale angajaţilor Gărzii Forestiere, deşi ambele categorii de personal prestează tot o activitate de inspecţie şi control.

O parte dintre angajaţii Gărzii de Mediu Galaţi, cinci la număr, au ieşit miercuri, puţin după ora 14.00, în faţa sediului instituţiei pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de nivelul salariilor. „Nemulţumirile noastre sunt salariale, deci activitatea de inspecţie şi control este aceeaşi cu a Gărzii Forestiere, dar salariile sunt total diferite. Asta e nemulţumirea noastră. Cel mai mic salariu, este al unui debutant, salariul minim pe economie, iar cel mai mare brut, e în jur de 3.000 de lei, la cea mai înaltă încdrare, dar în mână se ia 2.300 de lei, cu mult mai puţin decât la Garda Forestiera. Noi ştim că acolo sunt cel puţin duble, dar depinde de vechime, încadrare”, a spus Aurelia Ciufă, angajată la biroul de resurse umane a instituţiei.

La rândul ei, o angajată, comisar al Gărzii de Mediu Galaţi, şi-a exprimat nemulţumirea privind nivelul salarial, în comparaţie cu cel al Gărzii Forestiere. ”Ei sunt strict pe forestier, noi suntem pe tot ce e mediu...Suntem hotărâţi să luptăm pentru drepturile noastre”, a spus femeia. O altă angajată a afirmat că salariile la Garda de Mediu nu s-au mai majorat de la 1 august 2016 când majoritatea angajaţilor au trecut pe treapta întâi de salarizare, în condiţiile în care cei mai mulţi erau încadraţi pe treapta a treia. „Din 2010 nu s-au mai făcut promovări pe trepte de salarizare, abia în 2016 cei de pe treapta trei au trecut pe treapta unu; vă daţi seama câţi ani şi câţi bani s-au pierdut. Noi am revenit doar la tăierile din 2010 şi ne-au dat înapoi cei 25%, dar alte măriri nu am avut”, a spus femeia.

Angajaţii care au ieşit în faţa sediului Gărzii de Mediu Galaţi au spus că restul colegii lor erau fie pe teren, fie la cursuri sau sesiuni de închideri de proiecte la Bucureşti.

Garda de Mediu Galaţi numără circa 20 de angajaţi, dintre care 15 sunt comisari de mediu. Angajaţii Gărzii de Mediu Galaţi speră că prin acest demers Ministrul Mediului le va egaliza salariile cu cele ale angajaţilor de la Garda Forestieră, după protestul care a durat două ore.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Protest pe termen nelimitat. Angajaţii Gărzii de Mediu cer salarii mai mari

După greva de avertisment de la jumătatea lunii trecute, angajaţii Gărzii de Mediu din toată ţara au intrat în grevă generală pe termen nelimitat. Salariile mici, plafonate la acelaşi nivel din 2009, în comparaţie cu atribuţiile din fişa postului, i-au făcut pe comisarii de mediu să-şi întrerupă activitatea.

Ziua de 10 mai a fost aleasă de angajaţii Gărzii de Mediu din toată ţara pentru intrarea în grevă generală, pe termen nelimitat, pe fondul inechităţii salariale care există în domeniul protecţiei mediului. "Avem aceleaşi salarii ca în 2009, singura mărire aplicată fiind cea de 10 la sută, de care au beneficiat toţi bugetarii. Un comisar debutant primeşte salariul minim pe economie, iar unul care are experienţă de 25-30 de ani ia 2.200 lei, net. Nu sunt salarii decente, raportate la atribuţiile pe care le avem", ne-a explicat Marian Mocanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Garda Forestieră, mărul discordiei

Ca şi în cazul grevei de avertisment, motivele exprimate de comisari privind intrarea în grevă generală converg în jurul discrepanţelor care există între salariile lor şi cele ale angajaţilor Gărzii Forestiere. "Deşi sunt înfiinţaţi, ca instituţie, abia din 2015, au salarii duble faţă de noi. Iar atribuţiile lor sunt limitate doar la mediul silvic, în timp ce noi avem, printre celelalte atribuţii, şi pe cele specifice lor. Suntem prinşi în noua lege a salarizării, dar mărirea ar urma să vină abia din 2022. Până atunci, ce facem? Spre exemplu, anul viitor, în 2018, vom primi 5 procente la salariu. La un salariu de 1.000 de lei, înseamnă 50 de lei", ne-a mai spus cms. şef Marian Mocanu.

Proiectele pe fonduri europene, afectate

Până când Guvernul va lua act de doleanţele angajaţilor Gărzii de Mediu şi le va mări salariile, comisarii sunt decişi să nu aibă deloc activitate, ceea ce înseamnă că şi multe dintre proiectele pe fonduri europene vor fi afectate. "Sperăm ca autorităţile care pot decide în privinţa noastră să se mişte repede. Odată cu întreruperea activităţii noastre, blocăm şi banii care ar trebui să vină pe fonduri europene. Fără avizele de la noi, beneficiarii nu mai pot depune documentaţia completă", a conchis Marian Mocanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.