Jump to content

Poliţia verifică trusele medicale şi stingătoarele din portbagaj


dcp100168

Recommended Posts

Poliţia verifică trusele medicale şi stingătoarele din portbagaj

În cadrul controalelor de rutină, poliţiştii rutieră verifică inclusiv dotările destinate primului ajutor în caz de accident sau incendiu. Lipsa din portbagajul maşinii a trusei medicale, a stingătorului sau a triunghiurilor reflectorizante vă poate scoate din buzunar peste 700 de lei.

Dacă nu prea obişnuiţi să umblaţi prin portbagajul maşinii sau dacă o faceţi şi nu daţi o atenţie deosebită dotărilor de prim-ajutor, ar fi bine să o faceţi cât mai repede. Trusa medicală, stingătorul şi cele două triunghiuri reflectorizante, necesare pentru semnalizare în caz de avarie sau accident, ar fi bine să nu lipsească, şi, preferabil, să fie în termenul de valabilitate. Conform legii, deţinerea acestor elemente în autoturism este obligatorie, lipsa lor fiind sancţionabilă cu amenzi usturătoare, care nu se compară cu costul unui kit complet format din trusă, stingător şi triunghiuri reflectorizante, ce poate costa circa 100 de lei. Sancţiunea prevăzută de Codul Rutier pentru cei care nu au maşinile echipate corespunzător este de 4 sau 5 puncte, ceea ce echivalează cu amendă cuprinsă între 580 şi 725 de lei!

Pentru a evita neplăcerile în cazul în care poliţia sau inspectorii RAR vă controlează trusele, este bine să aveţi următoarele dispozitive medicale, conform Ordinului 987/2007: foarfece, dispozitiv intermediar pentru respiraţie gură la gură, o rolă de leucoplast, patru plasturi, cinci pachete de comprese de tifon sterile, două feşe de tifon, două bandaje triunghiulare, patru pansamente sterile absorbante, o faşă elastică, două perechi de mănuşi de unică folosinţă, ace de siguranţă şi folie izotermă. Dacă toate aceste vi se par simple chestiuni teoretice, ar fi bine să vă luaţi totuşi măsuri de precauţie, pentru că prezenţa acestor elemente în portbagajul maşinii chiar poate fi verificată la orice control de rutină.

Cu toate că în ultimele săptămâni în mediul şoferilor s-a răspândit vestea că filtrele de poliţie sunt axate pe amendarea celor care nu au truse în maşini, reprezentanţii Poliţiei Rutiere susţin că nu este vorba de vreun plan de acţiune şi cu atât mai puţin de vreo „vânătoare”. „Orice maşină trebuie să fie echipată cu astfel de dispozitive, în consecinţă este de datoria echipajelor rutiere să verifice respectare acestei obligaţii legale. În caz contrar se aplică sancţiunile prevăzute de actele normative în vigoare”, precizează Aurelian Ropotan, din cadrul Poliţiei Rutiere Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.