Jump to content

Jocul "Balena Albastră" face victime şi în Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Jocul "Balena Albastră" face victime şi în Galaţi

Jocul "Balena Albastră" a ajuns popular la şcoala din Braniştea, unde mai mulţi elevi şi-au provocat leziuni. Ei au urmat regulile jocului găsite pe internet. Se pare că ar fi vorba de şapte elevi.

"Balena Albastră" este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

viata-libera.ro

Jocul virtual care are ca ultim nivel suicidul a ajuns din păcate şi în judeţul Galaţi. Vineri dimineaţă, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale însoţiţi de un medic din cadrul Serviciului de Medicină Legală Galaţi au mers la Şcoala Unirea din comuna Braniştea. Directoarea şcolii şi primarul au alertat atât poliţiştii cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi după ce, la o examinare a elevilor, au fost depistaţi şapte elevi de clasa a cincea şi a şasea care aveau pe mâni, la nivelul antebraţului, tăieturi făcute cel mai probabil cu o lamă. Doi dintre elevi au fi intrat pe site-ul jocului ”Balena Ucigaşă“ iar ceilalţi i-ar fi imitat din teribilism.

”Domnii profesori au depistat elevi tăiaţi la mână. Din şapte, cât au fost iniţial, s-a constatat că doi dintre ei într-adevăr accesaseră jocul Balena Albastră, s-au tăiat la mâini şi chiar au intrat în discuţie cu persoanele respective“, a declarat Marian Adamache, primarul din Braniştea.

Ceilalţi cinci i-ar fi imitat din teribilism. Poliţiştii au venit la şcoală, elevii au fost scoşi în careu, li s-a spus cât de periculoase sunt aceste jocuri. Un medic legist i-a examinat, dar, din fericire, tăieturile nu sunt profunde şi nu au necesitat internare. Ca primă măsură, Mariana Toma, directoarea Şcolii Unirea din Braniştea, a mărit numărul profesorilor de serviciu care stau în pauze în curtea şcolii şi pe coridoare. ”Am discutat şi cu doamna consilier şcolar care a intrat la fiecare clasă de gimnaziu şi a discutat, dar nu despre joc, ci despre pericolul internetului, pentru a nu trezi curiozitatea şi celorlalţi. O singură elevă din cei doi a recunoscut şi în faţa părinţilor că a accesat site-ul. De acasă a făcut acest lucru. Am făcut şi vom mai face şedinţe cu toţi părinţii de la ciclul primar şi gimnazial. Le-am spus despre pericolele jocului şi am discutat efectiv cu părinţii copiilor implicaţi. În afară de fetiţa care a accesat jocul cu o săptămână înainte de a o descoperi, noi, ceilalţi părinţi nu ştiau că ai lor copii au răni la mână. Din teribislim, curiozitate, au auzit şi despre joc peste tot şi asta poate i-a influenţat. Sunt copii care au între 12-13 ani”, a spus Mariana Toma, directorul Şcolii Unirea din Braniştea, cea a cărei vigilenţă în a realiza filtrul de control temeinic al elevilor a dus la depistarea din timp a faptului că periculosul joc virtual a ajuns şi la ei în comună.

Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) au luat imediat măsuri. Unele dintre ele însă pot fi luate doar cu acceptul părinţilor. ”Apropo de măsurile care urmează a fi luate, avem ceva dificultăţi care ţin şi de relaţionarea cu familia, serviciile de consiliere sunt acordate doar la solicitarea familiei. Noi am făcut recomandarea către familii să acceseze servicii specializate de psihiatrie infantilă şi psihologie clinică, dar este opţiunea familiei, nu putem obliga părinţii “, a declarat Diamanta Bulai, psiholog, director Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. În schimb CJRAE va demara o amplă campanie privind sănătatea mintală şi pericolul internetului în toate unităţile de învăţămînt din judeţ. Psihologii spun că lipsa de comunicare în familie, lipsa unui părinte sau plecarea ambilor la muncă, violenţa în familie sau lipsa de armonie îi pot determina pe adolescenţi şi preadolescenţi, din teribilism, să cadă victime unor astfel de jocuri virtuale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.