Jump to content

Modernizări în comuna Slobozia Conachi


Recommended Posts

Posted

Grădiniţă-model la Slobozia Conachi

Primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a făcut în utimii ani o serie de demersuri pentru ca localitatea al cărei edil este să poată avea o grădiniţă care să rivalizeze cu cele din oraşul Galaţi, lucru pe care şi l-a realizat.

Primarul Neculau (PSD) susţine că construcţia ei era necesară, atâta timp cât nu existau spaţii corespunzătoare unde copiii să-şi desfăşoare activitatea, vechea grădiniţă funcţionând în nişte anexe ale unor grajduri construite în anul 1885.

„Am făcut demersuri multe, şi eu, dar şi doamna directoare a grădiniţei, Lucia Florea, pentru a găsi fonduri necesare pentru construcţia acestei grădiniţe care în opinia mea este una din cele mai frumoase din judeţ, şi aici includ şi grădiniţele din Galaţi. Am avut noroc şi de firma constructoare care a făcut lucrări aşa cum trebuie şi care a lucrat chiar şi atunci când nu au existat finanţări, şi anume în anii 2008, 2009 şi 2010. Dânşii (reprezentanţii firmei de construcţii Sowiens) ne-au înţeles şi au lucrat chiar dacă nu au primit banii”, ne-a mai spus primarul.

Directoarea grădiniţei, Florea Lucia, susţine că unitatea pe care o conduce este una din cele mai moderne din judeţ, având 4 săli de clasă mobilate modern, vestiare, grupuri sanitare dotate corespunzător, unde îşi desfăşoară activitatea anul acesta 83 de copii.

Valoarea investiţiei este de 799.000 lei (la care se adaugă TVA), lucrarea fiind începută în anul 2007 şi finalizată în anul 2012.

monitoruldegalati.ro
 

  • 3 years later...
Posted

Sinistrații din Slobozia Conachi, scutiți de impozit 12 ani

Peste două sute de familii din comuna Slobozia Conachi, județul Galați, nu vor mai plăti impozit pe locuințe și terenuri în următorii 12 ani. Inițiativa a aparținut primarului comunei, supărat că familiile ale căror case au fost afectate de inundații nu au primit ajutor de la stat.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a decis ca proprietarii locuințelor afectate în urma inundațiilor din 2013 și 2016 să fie scutiți integral de la plata impozitelor pentru clădirile și terenurile deținute în localitate, pe o perioadă de 12 ani, potrivit Mediafax. Propunerea a fost aprobată, în unanimitate, în ultima ședință a Consiliului Local.

Autoritățile susțin că valoarea pagubelor în urma inundațiilor este de aproximativ patru milioane de lei.

”Eu am fost cu ideea, pentru că nu au primit niciun ajutor pentru reconstrucția caselor din partea statului. Nu consider că e o palmă dată Guvernului, doar am vrut să îi ajut, pentru că oamenii sunt foarte revoltați. Au vrut să meargă la București să facă grevă, au vrut să meargă la Prefectură să facă grevă. Prin această măsură i-am mai liniștit puțin. Li s-a promis anul trecut că li se vor da bani pentru reconstrucția caselor și statul nu le-a dat nimic. Dacă am văzut că nu le dă nimic, atunci am luat eu această decizie, măcar să îi ajut cât poate Primăria să îi ajute. Eu am fost sunat anul trecut de un secretar de stat, de la cabinetul primului - ministru, al domnului Dacian Cioloș. A spus că a alocat banii și nu i-a dat nici în ziua de astăzi. Aveam nevoie de aproape patru milioane de lei pentru aceste case”, a declarat, pentru Mediafax, primarul Emil Dragomir.

reporterntv.ro

  • 3 weeks later...
Posted

"Nu voiam să plec din casa mea". Mărturiile oamenilor prinşi de inundaţiile din Slobozia Conachi

A trecut jumătate de an de la inundaţiile care, toamna trecută, au pus în pericol vieţile a sute de familii din Slobozia Conachi, acolo unde apa a intrat în casele oamenilor şi le-a distrus agoniseala de-o viaţă. Apele s-au retras, viaţa şi-a reluat cursul normal, dar urmele dezastrului au rămas...

Primarul Emil Dragomir, din Slobozia Conachi, a acceptat să ne primească şi să ne dea detalii despre dezastrul de acum jumătate de an, dar şi despre măsurile luate de autorităţile locale pentru evitarea unei noi tragedii de aceleaşi proporţii. De asemenea, am stat de vorbă şi cu oameni afectaţi de revărsarea apelor, iar poveştile sunt, dacă nu terifiante, măcar de trecut fiorii.

"Mi s-a dus toată agoniseala"

Safta Vlase are 77 de ani şi stă la cel mult 30 de metri de albia pârâului care s-a revărsat acum şase luni. "Am prins şi inundaţiile din 2013, dar parcă nu a fost chiar aşa de rău. Acum a venit apa de un metru, de mi-a intrat în casă. Mi-a stricat parchetul, mobila, totul. Acum nu mai pot să stau în casă. Locuiesc într-o cămăruţă aici, unde am reuşit să fac ceva curăţenie. Nu am vrut să plec din casa mea, dar m-a scos băiatul meu. Dumnezeu e sus şi e mare...", ne-a povestit bătrâna. Casa e înălţată, dar chiar şi aşa a intrat apa în camere. Acum se mai văd doar urmele pe pereţi, o dungă până unde a fost apa şi mirosul greu de suportat din casă.

Ziduri la intrarea în casă

Familia Halus locuieşte la nici zece minute de mers pe jos de casa Saftei Vlase, iar inundaţiile i-au lovit şi pe ei. "Ne-am pus ziduri înalte de jumătate de metru la fiecare intrare în casă, ca să nu dea apa peste noi. Dar nu am scăpat nici de data asta. Cred că s-a infiltrat, că deşi nu trecuse apa de zidurile exterioare, în casă aveam. Eu am prins aici şi alte vremuri, când eram copil, dar ce am văzut în 2013 şi acum, în 2016, nu am văzut niciodată. Puhoi de apă...", ne-a povestit Maria Halus, în vârstă de 55 de ani. Peste zidurile de jumătate de metru sar doamna Maria şi soţul ei zi de zi, când ies şi intră în casă.

Decolmatarea, singura soluţie rapidă

"Am ales să decolmatăm pârâul şi să îi lărgim albia. Practic, în loc de câţiva metri, vom face o lăţime de 23 de metri şi o adâncime de 9 metri, pentru ca, atunci când va mai ploua puternic, să aibă apa loc. Cei de la Apele Române ne-au dat utilajele, noi venim cu motorina. Cam 300 de litri pe zi, pe utilaj. E costisitor, mai ales că trebuie să ne mişcăm repede", ne-a explicat Emil Dragomir, edilul comunei. Culmea, până să fie primar, Emil Dragomir a fost pompier, aşa că situaţiile de urgenţă sunt, să zicem, specialitatea lui.

Pentru că guvernul nu le-a mai dat locuitorilor din Slobozia Conachi niciun ajutor financiar, primarul, împreună cu Consiliul Local, a decis să scutească de plata impozitului pe locuinţă, timp de 12 ani, cele 243 de familii afectate de inundaţii. Impactul bugetar este undeva la câteva sute de mii de lei, în toată această perioadă. "După cinci ani, trebuie refăcute hârtiile. Următorul primar, oricare va fi el, va fi de acord cu această decizie, pentru că aşa este corect, din punct de vedere moral", a conchis primarul.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Gazele ajung şi la Slobozia Conachi

Cei peste 4.600 de localnici ai comunei Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, ar putea beneficia, în viitorul apropiat, de alimentare cu gaze naturale. Primarul Emil Dragomir a anunţat că Transgaz a transmis autorităţilor un aviz de principiu pentru racordarea gospodăriilor la sistemul naţional de transport (SNT), după ce Primăria din Slobozia Conachi a făcut demersuri în acest sens.

În următoarele două săptămâni, autorităţile vor derula o campanie de informare şi consultare a populaţiei, la sfârşitul căreia localnicii trebuie să spună dacă îşi doresc să beneficieze de gaze, în aşa fel încât Primăria să ştie câte dintre cele 1.457 de case vor fi alimentate, dar, mai ales, dacă merită derulată această investiţie. „Conducta la care ne vom racorda trece pe sub satul Izvoarele. Noi dormim pe conducta de gaz sau, mai bine spus, am dormit pe conducta de gaz”, ne-a spus primarul Emil Dragomir. „Lemnele pentru sobă (combustibilul lemnos) nu mai reprezintă o soluţie pe termen lung a gospodăriilor noastre, întrucât defrişările masive au redus semnificativ pădurile din ţara noastră! (...) Soluţia noastră este racordarea comunei la reţeaua de alimentare cu gaze naturale şi astfel vom obţine cu toţii mai mult confort, cheltuieli reduse, cu alte cuvinte o viaţă mai bună şi mai uşoară!”, se arată în unul dintre pliantele care le vor fi distribuite oamenilor pentru informare.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Trei comune s-au unit ca să câştige fonduri pentru gaze

Primarul de la Slobozia Conachi a înţeles că un proiect care deserveşte un număr mai mare de beneficiari are mult mai multe şanse să devină eligibil, câştigând astfel finanţarea pentru implementare. E drept că  singur nu ar fi reuşit să facă treabă, dacă nu ar fi găsit parteneri de încredere în primarii din comunele învecinate.

Dorinţa cea mai mare a primarului Emil Dragomir e să aducă gazele în locuinţele consătenilor săi. Ar fi şi păcat, că pe sub comună trece conducta mare de gaze, însă racordurile ar costa destul de mult şi nu toţi locuitorii îşi permit. "Am vorbit cu cei de la TRANSGAZ, la Bucureşti şi am obţinut acordul de principiu. Vrem să obţinem fonduri pentru reţea şi racorduri prin noua rundă de proiecte PNDL3, prin care se oferă finanţare special pentru conductele de gaze naturale. Ca să fim eligibili şi siguri că vom obţine finanţarea ne-am asociat trei comune - Slobozia Conachi, Pechea şi Cuza Vodă. E vorba de un proiect comun, care va deservi peste 20.000 de familii. Am căzut de acord ca fiecare să-şi facă din fondurile proprii studiile de fezabilitate. Chiar în această fază suntem acum. Urmează să depunem apoi documentaţia la comun şi execuţia se va face la comun. Şansele să câştigăm sunt destul de mari prin PNDL, ne lămureşte Emil Dragomir. Acesta mai spune că o comună racordată la gaze înseamnă deschidere de noi orizonturi: şi pentru locuitori, dar şi pentru investitorii care nu vor întârzia să apară.

Pe ultima sută de metri cu lucrările de canalizare şi alimentare cu apă

Edilul susţine că s-au semnat deja documentele pentru ultimele lucrări, astfel încât toată comuna să fie racordată la reţelele de apă şi canalizare. "Din 17 kilometri, mai avem de acoperit 5,7 kilometri la reţeaua de apă şi 4,3 la canalizare. Toate aceste lucrări vor fi finalizate în doi ani. Comuna nu stă rău nici la capitolul asfaltări. După ce se va finaliza racordarea la apă şi canalizare se va face asfaltarea pe 4,8 kilometri, pentru care există deja depus proiectul. În plus, mai există un proiect depus în 2017, pentru 17,8 kilometri de drum asfaltat, pentru care urmează să se primească în curând fonduri.

viata-libera.ro

Posted

170 de case părăsite în Slobozia Conachi. Un sfert dintre săteni, la muncă în străinătate

Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, ne-a declarat că, dintre cei 4.400 de locuitori pe care-i numără comuna, peste 1.000 sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar numărul acestora a fost şi mai mare în trecut.

"E trist. Sunt cam 170 de case părăsite. Dar, de când sunt eu primar, au început să se întoarcă din oameni înapoi. În limita posibilităţilor, încerc să le ofer acestor tineri condiţii să revină. Încerc să le dau locuri de case, pentru că vin cu bani, pe care îi investesc în comună şi creează şi locuri de muncă. Chiar şi câteva locuri, pentru noi contează. Unii deja şi-au deschis magazine, un service auto şi chiar un depozit", povesteşte edilul.

Acesta susţine că, tot pentru ca cei plecaţi să nu piardă definitiv legătura cu locul natal, a stabilit ca sărbătoarea comunei să se desfăşoare pe data de 20 august, ca să poată participa şi diaspora.

Chinuri de 15 luni pentru obţinerea unor loturi de casă

Primarul de la Slobozia Conachi ne-a povestit că, din cauza birocraţiei, a fost nevoie de 15 luni ca să poată transfera un teren la administraţia locală, astfel încât să poată fi porţionat în loturi pentru case: "Am ajuns până la ministrul Agriculturii. Dar am reuşit să trec cele 10 hectare la Primărie, care se vor transforma în 41 de loturi pentru case. 27 de loturi vor fi alocate celor care şi-au pierdut locuinţele la inundaţii, restul fiind pentru familiile tinere, inclusiv pentru cei care vor să se întoarcă din străinătate".

Primăria, agenţie de forţă de muncă

Emil Dragomir ne-a mai spus că acum oamenii îşi pot găsi mai uşor de muncă, dacă s-ar întoarce, mai ales că s-a ocupat şi personal să găsească slujbe pentru consătenii săi. "În ultimii doi ani, 187 de beneficiari ai ajutorului minim garantat şi-au găsit unde să lucreze. Mai avem doar 78 de astfel de cazuri. M-am ocupat personal să-i angajez. Au venit de la Resurse Umane de la combinat, aici la primărie. Eu i-am chemat pe cei care ştiam că nu lucrează, au discutat, au fost angajaţi. Alţii au mers la OMV, alţii la Tancrad sau la Lemacons. Ultimii 13 angajaţi, acum o lună, s-au dus la o firmă de produse de patiserie. Chiar dacă firmele deschise în comună nu oferă locuri pentru toţi, situaţia se rezolvă cu societăţile mari care au centre de lucru în apropiere", mai spune primarul. Acesta susţine că se străduieşte să le ofere oamenilor condiţii, astfel încât şi cei plecaţi afară să aibă motive întemeiate să se întoarcă.

Pârâul Breana, un pericol pentru săteni

La  inundaţiile din luna august de anul acesta, pârâul Breana i-a speriat pe sătenii care au casele în vecinătatea lui. "S-au umflat atât de tare apele, încât a smuls panourile de beton. Era un zgomot cumplit, oamenii şi-au părăsit casele, de teamă să nu fie loviţi de o asemenea placă care are cred şi o tonă. Din fonduri proprii, ne-am propus să refacem albia pârâului pe  o suprafaţă de 200 de metri, astfel încât să nu riscăm şi o alunecare de teren", ne lămureşte primarul Emil Dragomir. La faţa locului, se locului, oamenii şi dirigintele de şantier se aflau la lucru. O parte dintre panouri fuseseră aşezate la loc. Cum pe fundul pârâului acum nu vedem nicio şuviţă de apă, pare ciudat ca natura să se fi dezlănţuit cu aşa forţă. Însă, dincolo de pod, primarul ne arată că blocurile de beton au rupt gardurile oamenilor şi malul. Puţin a mai lipsit ca una dintre gospodării să pornească la vale. "Turnăm beton şi prindem plăcile astfel încât să nu se mai desprindă", explică Emil Dragomir.

Utilaje ca într-un oraş occidental

Primarul de la Slobozia Conachi pune foarte mare preţ pe curăţenia comunei. Peste tot a aşezat coşuri de gunoi, iar oamenii, civilizaţi, n-au mai aruncat o hârtie pe jos. Aşa că, Primăria a făcut demersuri şi pentru a obţine  prin fonduri europene câteva utilaje menite să asigure şi mai multă curăţenie. "Buldoexcavator avem. Acum vom primi tractor cu remorcă, un dispozitiv de tăiat iarba, două utilaje de curăţat trotuarele, un aspirator de praf şi o sărăriţă pentru iarnă", se laudă primarul. Acesta ne-a spus că pentru resturile menajere din comună are contract cu o firmă din Focşani, care colectează şi depozitează gunoiul la Vaslui. Situaţia se va îmbunătăţi simţitor în privinţa costurilor, atunci când va fi dată în folosinţă staţia de deşeuri de la Valea Mărului.

21 de apartamente la un bloc ANL

Slobozia Conachi se va îmbogăţi cu un bloc ANL, ne spune primarul, bucuros că a primit finanţare pentru acest proiect. "Vom avea 11 apartamente cu două camere şi 11 cu o singură cameră. E vorba de locuinţe de serviciu pentru specialiştii comunei, jurişti, funcţionari agricoli, profesori, poliţişti sau medici. Sperăm ca, după terminarea acestui bloc, să mai primim finanţare şi pentru altele, astfel încât să le putem oferi condiţii angajaţilor comunei", spune primarul Emil Dragomir.

Niciun furt în comună, în ultimii doi ani

Niciun furt în comună în ultimii doi ani, ne anunţă primarul. Ca urmare a scăderii infracţionalităţii, doi poliţişti din comună au fost transferaţi la alte posturi.
"Am avut patru poliţişti, acum au rămas doar doi. Am montat camere de supraveghere în toată comuna, într-o lună terminăm toată lucrarea. În plus avem sistem de iluminat cu leduri în proporţie de 60 la sută finalizat. Pe lângă că a redus costurile la jumătate, a redus şi infracţionalitatea", spune primarul.

Împăduriri împotriva alunecărilor de teren

După cutremure în roi şi după inundaţii, o altă problemă cu care se confruntă locuitorii din Izvoarele sunt alunecările de teren. În martie 2017, dealurile din satul Izvoarele au luat-o la vale şi, în doar câteva zile terenul s-a dus cu 65 de centimetri. În zonă au ajuns tot felul de specialişti, iar concluzia a fost unitară: zona este argiloasă şi trebuie împădurită pentru a fi stopat fenomenul. "Am vorbit cu cei de la Direcţia Silvică şi vor derula un proiect de împădurire. Dar nici noi nu vom sta cu mâinile în sân. Un ONG s-a oferit să ne trimită voluntari care să planteze puieţi în zonele afectate", precizează edilul. Acesta susţine că, în prezent, fenomenul alunecărilor de teren nu mai reprezintă o ameninţare, întrucât, aşa cum a fost sfătuit de specialişti, împreună cu sătenii, a luat măsuri. "Împăduririle le  facem preventiv. La Izvoarele, fiind atâtea surse de apă subterane, oamenii şi-au făcut instalaţii de pompat apa de pe vremea lui Ceauşescu. Trăgând apele din locaşul lor şi nelăsându-le libere să curgă, s-a ajuns şi la tasarea terenurilor şi alunecarea lor. Am vorbit cu oamenii să  lase  izvoarele libere, cei mai mulţi dintre ei au înţeles şi sperăm să nu mai fie  probleme", mai  spune Emil Dragomir.

Dispensarele intră în reabilitare

Primarul ne-a spus că este bucuros de faptul că a reuşit să obţină fonduri pentru reabilitarea celor două dispensare, de la Izvoarele şi de la Slobozia Conachi.
"La Izvoarele nu avem medic. Dar după ce se va reabilita dispensarul, cei doi medici de la Slobozia Conachi vor merge două zile pe săptămână acolo. Reabilitarea va începe şi aici, la Slobozia Conachi, iar medicii şi tot mobilierul vor fi transferaţi la primărie, la Casa Căsătoriilor, pe perioada cât se desfăşoară  lucrările", spune Emil Dragomir.
Acesta susţine că ambele dispensare vor avea condiţii occidentale, cu toaletă, centrală proprie, cabinete renovate, mobilier nou. Edilul mai speră că oferind condiţii bune să mai atragă spre comună şi alţi medici care să asigure serviciu la Izvoarele toată săptămâna şi, de ce nu, să deschidă şi un centru de permanenţă.

Refugii pentru staţiile de auzobuz

Deşi recent comuna s-a îmbogăţit cu zece refugii pentru staţiile de autobuz, administraţia locală nu s-a oprit aici. Încă alte două astfel de refugii urmează să fie amplasate în zone intens circulate."Una dintre staţii va fi la Şcoala Gimnazială din comună, pentru profesori şi elevi, dar şi pentru cei care vin cu treburi în centrul comunei. O alta, va fi la Izvoarele, dar trebuie să obţinem aprobare de la Consiliul Judeţului, fiind  pe terenul lor", spune edilul.

viata-libera.ro

  • 10 months later...
Posted

Un nou bloc ANL se va construi în judeţul Galaţi

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) va construi în comuna gălăţeană Slobozia Conachi un bloc de locuinţe pentru tineri destinate închirierii.

Conform ultimelor date statistice, comuna are 4.637 de locuitori, iar potrivit informaţiilor furnizate de administraţia locală, au fost înregistrate 57 de solicitări de locuinţe din partea tinerilor şi a familiilor de tineri care doresc a se stabili în localitate. Deoarece Consiliul Local al comunei Slobozia Conachi nu are la dispoziţie spaţii de locuit care să rezolve problemele locative ale acestei categorii de populaţie, s-a transmis în folosinţă gratuită a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, un teren în suprafaţă de 3.000 mp pentru construirea a 20 de locuinţe pentru tineri.

Blocul de locuinţe, ce urmează a fi construit din fonduri de la bugetul de stat, va avea două etaje şi 20 de apartamente, din care 9 apartamente cu 1 cameră şi 11 cu 2 camere. Pentru realizare acestui obiectiv, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a lansat în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP) o licitaţie privind atribuirea contractului de proiectare şi executie lucrări aferent obiectivului de investiţie "Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, jud. Galaţi, comuna Slobozia Conachi, Bloc locuinţe". Valoarea totală estimată se ridică la 3.757.667 lei fără T.V.A., iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 07 octombrie 2019.

monitoruldegalati.ro

  • 2 years later...
Posted

Soluții pentru păstrarea tinerilor în comună, la Slobozia Conachi

La 27 de kilometri de Galați, când intri în Primăria din Slobozia Conachi, primul pe stânga e chiar biroul primarului. "Așa m-am gândit eu că ar trebui să fie, pentru că oamenii vin cu probleme și mai bine să mă vadă pe mine primul", spune Emil Dragomir, edilul-șef al comunei, aflat la al doilea mandat, după alegerile din septembrie 2020.
În această perioadă, în localitate se desfășoară ample lucrări de cadastru, cu unele nemulțumiri inerente. "Extravilanul este finalizat, acum se lucrează în intravilan, iar adeverințele care ajung la APIA vor trebui să fie foarte exacte", ne-a precizat același edil-șef din Slobozia Conachi.
Altfel, lucrările de canalizare sunt în plină derulare, poate într-un ritm ușor mai lent decât cel dorit de administrația comunală, iar Emil Dragomir trece la capitolul realizări două perechi de centre sociale și de dispensare umane, primele cu fonduri proprii, iar cele din urmă cu bani din etapa a doua a PNDL. "Centrele sociale sunt destinate persoanelor vârstnice, a contribuit și arhiepiscopia, fiind vorba de valori de circa 5-600.000 de lei fiecare, iar dispensarele vor fi date în folosință în maximum două-trei săptămâni. Este vorba despre o investiție în valoare totală de 1,5 milioane de lei", ne-a precizat Emil Dragomir.
Însă cea mai importantă investiție din comună o reprezintă, fără doar și poate, construirea a două blocuri de locuințe, cu fonduri ale Agenției Naționale de Locuințe. Este vorba despre 20 de apartamente noi, ce ar urma să fie recepționate în cursul lunii viitoare, proiectul fiind evaluat la 4,7 milioane de lei. "În plus, am identificat 51 de loturi de casă, de câte 750 de metri pătrați, pe care le vom pune la dispoziția tinerilor din comună. Vom face contracte de închiriere cu o valoare modică, de 100 de lei pe an, pentru o perioadă de zece ani, dar cu obligația ca în termen de doi ani să înceapă lucrările la locuință. Dacă nu încep, li se anulează repartiția", a descris Emil Dragomir o strategie de păstrare a forței de muncă în comunitatea locală. De altfel, conform aceleiași surse, în prezent, Slobozia Conachi nu se confruntă cu fenomenul de depopulare, mai mulți gălățeni fiind mutați în comună cu domiciliul stabil. Conform ultimelor date oficiale, cele din 2011, în comună sunt peste 4.000 de locuitori.

Probleme determinate de inundații, distrugeri și... șoricei

Conform primarului Emil Dragomir, în comună sunt 86 de case noi, cumpărate sau construite de la zero, însă problema inundațiilor rămâne de actualitate. "S-a făcut, după mai bine de 50 de ani, decolmatarea pârâului Suhu și a versanților, dar ne-am confruntat cu cinci inundații mari și este nevoie, în continuare, de intervenții. Din păcate, în zona Valea Rea, au existat două mici baraje, dar acum, în lipsa lor, apa nu mai are cum să se oprească", ne-a explicat primarul din Slobozia Conachi.
Deranjul nu este cauzat, din păcate, doar de forțele dezlănțuite ale naturii. "Am făcut un părculeț aici în centru, dar oamenii l-au cam devastat. La fel, am avut în intenție să facem un muzeu cu specific local, într-o școală veche de peste 100 de ani. Am renovat-o, dar au intrat, au spart și au furat și camerele de supraveghere. E păcat, pentru că în zonă sunt două terenuri de sport noi, un loc de joacă pentru cei mici și nu meritau o așa soartă", ne-a mai spus Emil Dragomir.
Chiar și așa, planul de modernizare al administrației locale continuă cu alte două proiecte pentru comunitate. Este vorba despre asfaltarea a circa 10 kilometri de drum comunal, valoarea proiectului depus pe Programul "Anghel Saligny" fiind, conform ultimelor actualizări ale costurilor cu materialele, de aproape 18,9 milioane de lei. În plus, în asociere cu Cuza Vodă, se dorește înființarea unei rețele de gaze. "Inițial, era și comuna Piscu în asociere, dar acolo este o arie protejată, cu șoricei și păsări, nu a existat aprobare de la Agenția de Mediu și a trebuit să ajungem la această variantă pe care o trecem chiar astăzi (miercuri, 13, aprilie - n.r.) prin Consiliul Local", a adăugat Emil Dragomir.

Dinamică a forței de muncă

"Am găsit 467 de persoane beneficiare de ajutor social la preluarea primului mandat. Acum mai sunt doar 23", ne-a spus primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir. Venit din mediul privat, edilul-șef spune că a contribuit personal la angajarea a circa 200 de oameni în diverse firme din Galați, iar acestora li se adaugă cei care lucrează la Petrom. În comună există și importante exploatații agricole automatizate, ce lucrează suprafețe de peste 1.700 de hectare, iar circa 70 din cele 400 de hectare arendate de primărie au revenit crescătorilor de ovine. Nu în ultimul rând, există locuri de muncă în depozite și la firme de construcții.

"Listă scurtă" de priorități

Un proiect de un milion de lei pentru iluminat cu LED-uri, depus la Agenția de Mediu, a trebuit refăcut în Slobozia Conachi. "Nu am semnat finanțarea inițială, pentru că Guvernul a fost în sfârșit de acord să putem moderniza iluminatul public și pe drumurile județene din interiorul localității. Nu era o aberație?", se întreabă Emil Dragomir. Chiar și în aceste condiții, există destule zone ce beneficiază de această facilitate comunitară de bază.
Pe "lista scurtă" de investiții de la Slobozia Conachi figurează un stadion cu 500 de locuri, finanțarea urmând a fi asigurată prin CNI. "Am avut echipă de fotbal în Liga a IV-a, dar, odată cu pandemia, ne-am rezumat la juniori", spune primarul din Slobozia Conachi.
O altă finanțare este destinată refacerii Căminului Cultural din Izvoarele, cu o vechime de 103 ani.
Revenind la combaterea inundațiilor, există și un proiect de betonare în zona pârâului Breana, pe o lungime de 250 de metri, valoarea inițială fiind de circa 200.000 de lei. "Ne arde la stomac factura de la gunoi, dar deocamdată nu avem ce face. Lunar plătim 25.000 de lei și cu banii ăștia am fi putut face kilometri buni de trotuare în comună", a mai spus Emil Dragomir.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Noi dispensare umane și repartiții ANL

Noile dispensare medicale umane de la Slobozia Conachi și din satul component Izvoarele au fost inaugurate pe 15 iunie, după o lungă perioadă de reabilitare. La festivitate au participat primarul Emil Dragomir, medicul Simona Băieșiu și trei preoți, care au sfințit locațiile.

Costul total al lucrărilor a fost de 1,7 milioane de lei.
"Deși am lucrat pe mai multe fronturi, iată că am ajuns la finalizarea și inaugurarea celor două dispensare. Sănătatea este cea mai importantă, iar serviciile medicale trebuie să fie de cea mai bună calitate. Pot spune cu mândrie că am reușit să îndeplinesc încă o dorință a consătenilor mei", a afirmat primarul comunei Slobozia Conachi.
În paralel, în aceeași comună, blocurile Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) vor fi date în folosință tinerilor căsătoriți în această toamnă. Cei care încă nu au făcut solicitări mai au timp să le depună la sediul primăriei. Este vorba de 20 de apartamente, din care nouă cu o cameră și 11 cu două camere, cu regim de înălțime P+2E (parter + două etaje), care își așteaptă noii locatari. Primarul Emil Dragomir a menționat că "lucrările au fost făcute în 11 luni. Solicitări au fost în jur de 100. 16 apartamente le voi da, iar patru le voi opri". Valoarea proiectului a fost de 4.848.000 de lei.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Economie de curent electric, noaptea, la Slobozia Conachi

Decizia primăriei din Slobozia Conachi de a începe economisirea energiei electrice prin reducerea iluminatului public stradal noaptea, în intervalul 1,00 - 3,00, a suscitat o serie de comentarii pe pagina de Facebook a primarului Emil Dragomir. Astfel, au fost manifestate îngrijorări cu privire la creșterea numărului de infracțiuni în intervalul orar menționat.

Contactat telefonic de cotidianul nostru, edilul-șef ne-a precizat că aceste preocupări nu sunt justificate, ele venind din partea unor persoane care nu locuiesc efectiv în comună. "În ultimii doi ani și jumătate, am redus aproape total fenomenele infracționale. Practic, nu mai avem dosare penale de furt care să se finalizeze cu autor necunoscut. Este un lucru de notorietate în Slobozia Conachi și nu există o îngrijorare reală a locuitorilor", a adăugat Emil Dragomir.

Rămâne de văzut cu cât se vor reduce efectiv cheltuielile cu iluminatul public, dar și câte alte comune vor urma, dacă nu au început deja să urmeze acest exemplu, în contextul complicat al facturilor la energie.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Slobozia Conachi va avea complex sportiv

În urmă cu trei luni, mai precis în 23 martie, Primăria Slobozia Conachi emitea autorizația de construcție pentru lucrarea „Bază Sportivă Tip 1”. Derulată prin Compania Națională de Investiții, lucrarea în sine va fi demarată în scurt timp, după ce executantul a eliberat suprafața prevăzută de sarcini. Cu o valoare totală de 4,5 milioane lei fără TVA, investiția va fi finalizată conform contractului în 24 de luni.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, ne-a declarat că acest Complex Sportiv va avea standarde ridicate atât din punctul de vedere al suprafeței de joc, ce va avea și instalație de nocturnă, cât și al clădirilor adiacente. „Este un lucru extraordinar în primul rând că s-a obținut pentru comună această investiție. Am dorit ca la Slobozia Conachi, toată lumea doritoare de sport, de mișcare în general, să aibă și un loc civilizat unde să poată face așa ceva. Ne gândim ca imediat ce vom avea finalitatea lucrărilor să putem face performanță și cu o echipă de fotbal competitivă, cel puțin la nivel județean, cu care să ne putem mândri. Dar, cel mai important este că la Slobozia Conachi vom avea o bază modernă deschisă oricând pentru toți locuitorii comunei” a precizat primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

expressdedunare.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Blocurile ANL din Slobozia Conachi, date în folosință

Cele două blocuri din comună au costat aproximativ 3,9 milioane lei, fiind finalizate în cursul anului trecut. Vorbim de un total de 20 de apartamente ce au fost repartizate printr-o hotărâre a Consiliului Local Slobozia Conachi, familiilor tinere. Recent, au fost finalizate lucrările de branșare la rețeaua electrică, contoare la fiecare apartament și urmează a se monta un nou transformator. Cum toate celelalte utilități la cele două blocuri au fost asigurate din timp, a sosit și momentul mult așteptat de familiile tinere din Slobozia Conachi.
Primarul Emil Dragomir ne-a declarat că din totalul de 20 de apartamente, câteva au fost păstrate pentru Inspectoratul de Situații de Urgență. „Vor fi trei apartamente pe care am hotărât să le păstrăm pentru situații limită. Oricând poate apărea o nenorocire în viața cuiva. Un incendiu sau o calamitate de o altă natură și este firesc să avem un număr de spații de locuit pentru așa ceva. S-au făcut eforturi mari pentru aceste două blocuri ce au standarde ridicate și iată că suntem în etapa finală de a înmâna cheile familiilor tinere din comună”, a mai spus primarul Emil Dragomir.

expressdedunare.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.