Jump to content

Accelerator liniar de particule la Spitalul Judeţean Galați


Recommended Posts

Posted

Cinci spitale vor primi echipamente de radioterapie

Cinci spitale din România vor fi echipate cu aparate de radioterapie după ce s-a lansat licitaţia pentru achiziţionarea acestor echipamente din fonduri de la Banca Mondială, a anunţat  ministrul Sănătăţii, Florian Bodog într-o conferinţă de presă. Spitalele care urmează să primească aceste echipamente sunt Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Judeţean Baia Mare, Spitalul Elias, Spitalul Clinic Sf. Apostol Andrei din Constanţa şi Spitalul Clinic Sf. Apostol Andrei Galaţi. „Urmează încă şapte ehipamente pe măsură ce primim rapoartele de la Agenţia Europeană de la Viena”, a spus Florian Bodog, care a precizat că cele cinci echipamente pentru care s-a lansat licitaţia urmează să fie achiziţionate până la finalul acestui an. Motivele pentru care au fost alese cele cinci spitale ţin de strategia Băncii Mondiale, a menţionat Bodog, care a mai anunţat investiţii în 68 de spitale regionale, judeţene, spitale de pediatrie, prin furnizarea de ventilatoare, echipamente de monitorizare, ecografe, cu o valoare totală de 3,91 de milioane de euro, bani de la Banca Mondială.

zf.ro

 

  • 3 weeks later...
Posted

Secţia de Radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi va fi dotată cu un accelerator liniar de particule

  • Gălăţenii cu probleme oncologice vor avea posibilitatea să se trateze la Galaţi, evitând deplasările la alte centre medicale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a asistat astăzi la evaluarea spaţiilor şi a parametrilor tehnici din cadrul secţiei de Radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi, pentru instalarea unui accelerator liniar de particule. Evaluarea a fost realizată de un reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi de reprezentanţii furnizorilor de echipamente. S-a discutat cu personalul specializat din cadrul secţiei de Radioterapie, dar şi cu inginerii responsabili pe partea de aparatură medicală.

“Consiliul Judeţean Galaţi va finanţa o parte din lucrările prevăzute de proiect, care vor fi stabilite după analiza datelor obţinute în cadrul evaluării de astăzi. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este în prima parte de derulare a programului, alături de alte patru centre de radioterapie din ţară. Gălăţenii cu probleme oncologice se vor putea trata la standarde moderne la Galaţi si nu vor mai fi nevoiţi să meargă în alte centre medicale”, a declarat Costel Fotea.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este inclus în cadrul Programului Privind Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului de Sănătate din România, derulat de Ministerul Sănătăţii. Prin acest program se doreşte dotarea unităţilor medicale cu acceleratoare liniare de particule şi computere tomograf cu extensie pentru simularea tratamentului în radioterapie. Valoarea instalaţiilor este de 4 milioane de euro, la care se adaugă alte cheltuieli cu reamenajarea spaţiilor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost selectat de către Ministerul Sănătăţii,  în cadrul Programului Operaţional Regional (fonduri externe nerambursabile),şi  pentru modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe. Detaliile demarării acţiunilor de accesare a acestei finanţări vor fi stabilite după ce Ministerul Dezvoltării  va publica ghidurile de aplicare.

adevarul.ro

  • 6 months later...
Posted

Spitalul de Urgenţă din Galaţi va fi dotat cu un accelerator de particule. Bolnavii de cancer din şase judeţe se vor trata la Galaţi

Valoarea investiţiei se ridică la câteva milioane de euro, o parte din aceasta fiind asigurată de Consiliul Judeţului Galaţi. Acceleratorul liniar de particule reprezintă o metodă modernă şi eficientă de tratament împotriva cancerului, fiind prevăzut cu lamele ajustabile, astfel încât radiaţia este îndreptată doar către zona afectată de boală, cu afectarea minimă a  ţesutului sănătos din jurul tumorii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, va participa mâine, 9 noiembrie, la sediul Guvernului României, la semnarea contractului de furnizare a acceleratorului liniar de particule  către  Spitalul Clinic  Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către  Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul  de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Contractul prevede şi executarea de lucrări civile de construcţie pentru instalarea echipamentelor de radioterapie, fiind vorba de un accelerator liniar de particule. Licitaţia pentru dotarea unităţii medicale gălăţene cu un accelerator liniar de particule a fost derulată de către Ministerul Sănătăţii.  

Acceleratorul liniar de particule reprezintă o metodă modernă şi eficientă de tratament în domeniul cancerului. Datorită faptului că este prevăzut cu lamele ajustabile, radiaţia este îndreptată doar către zona afectată de boală, cu afectarea minimă a  ţesutului sănătos din jurul tumorii.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Galaţi a demarat procedurile de achiziţie pentru servicii de proiectare şi execuţie lucrări de extindere şi reamenajare a secţiei de Radioterapie. Astfel, se va realiza o construcţie nouă care va include cabinetele medicilor specialişti, vestiare pentru pacienţii din ambulatoriu, respectiv un lift pentru accesul pacienţilor la acceleratorul liniar de particule. Valoarea proiectului se ridică la câteva milioane de euro, din care un milion de euro sunt asiguraţi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. ”Centrul de Radioterapie Galaţi are adresabilitate crescută: pe linia Bucureşti - laşi nu mai există alt centru de radioterapie. Astfel, pacienţii din şase judeţe (Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa) se adresează centrului de la Galaţi, care dispune de un spaţiu corespunzător pentru instalarea unui accelerator liniar de particule”, a precizat biroul de presă al CJ Galaţi.

adevarul.ro

Posted

Accelerator liniar de particule pentru Spitalul Judeţean

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a participat, joi, la sediul Guvernului României, alături de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu şi de ministrul Sănătăţii, la semnarea contractului de furnizare a acceleratorului liniar de particule către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

“În ultimii anii incidenţa tumorilor a crescut alarmant, astfel că dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Galaţi cu un accelerator liniar de particule este o prioritate, deoarece o radioterapie perfomantă salvează vieţi. Un accelerator liniar de particule înseamnă o eficienţă crescută a tratamentului, efecte secundare reduse şi şedinte mai scurte de tratament. Astfel, pacienţii cu afecţiuni oncologice nu vor mai fi nevoiţi sa plece pentru tratament în centrele de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj.De acest aparat ultramodern vor beneficia şi bolnavii din judeţele limitrofe.În cadrul acestui program cadrele medicale vor beneficia de stagii de pregătire în centrele unde există astfel de aparatură medicală. Îmi doresc ca lucrările să se desfăsoare în ritm alert, pentru ca acceleratorul liniar de particule să fie funcţional în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Valoarea contractului este de 1.980.500 de euro (fără TVA) şi prevede accelerator liniar de particule, executarea de lucrări civile de construcţii necesare în vederea instalării echipamentelor de radioterapie, modernizarea computerului tomograf, sistem de planificare pentru tratament şi staţii de modernizare a celor existente, sisteme de înregistrare şi verificare, seturi de imobilizare pentru accelerator şi CT stimulator, precum şi un set complet de dozimetrie. În plus, Consiliul Judeţean Galaţi va investi, din fonduri proprii, aproximativ un milion de euro pentru extinderea şi reamenajarea Secţiei de Radioterapie.

“Este vorba de o construcţie pentru pacienţii care vin din Ambulatoriu, pentru a separa circuitele medicale. Astfel, cei din Ambulatoriu vor intra în noua construcţie, se vor schimba şi vor coborî cu liftul pentru realizarea tratamentului la acceleratorul liniar de particule, iar cei din spital vor avea o cale de acces subterana, direct către accelerator”, a declarat Costel Fotea , preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Conform unor date recente, necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu 3%. Cel puţin 70-80% dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995. În evidenţele Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sunt 17.208 pacienţi cu afecţiuni oncologice.

Avantajele tratamentului cu acceleratorul liniar de particule sunt: posibilităţi multiple de tratament, cu regim dual: fotoni şi electroni; intensitatea fascicolului de fotoni la accelerator poate fi controlată şi reglată; eficienţa de utilizare a energiei este de aproape 95%; creşterea procentului de vindecare a bolii neoplazice; afectarea minima a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii.

Există şi avantaje de ordin economic: posibilitatea tratării unui număr mai mare de pacienţi într-un interval de timp mai scurt, ceea ce presupune reducerea cheltuielilor legate de spitalizare şi tratament. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi există personal cu experienţă în radioterapie: doi medici primari radioterapeuţi, un medic specialist radioterapie, doi medici rezidenţi, un expert fizică de radioterapie, un fizician medical şi asistenţi medicali cu experienţă în acest domeniu. Serviciul de Radioterapie din Galaţi a fost înfiinţat în 1981.

impartial.ro

Posted

Cum va arăta Centrul de Radioterapie modern al Galaţiului. Peste trei milioane de euro, pentru tratarea bolnavilor de cancer

De anul viitor, Galaţiul se va putea mândri cu un Centru de Radioterapie modern, dotat cu echipamente de ultimă generaţie, pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Ministerul Sănătăţii va contribui cu aparatură şi lucrări de circa două milioane de euro, iar Consiliul Judeţean (CJ) - cu aproximativ un milion de euro, din bugetul propriu.

La finele săptămânii trecute, a fost semnat, la sediul Guvernului, contractul pentru furnizarea acceleratorului liniar de particule, care va ajunge la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" din Galaţi în vara anului viitor, conform estimărilor. Cea mai mare unitate medicală din judeţul nostru va avea astfel un Centru de Radioterapie modern, întrucât pe lângă dotarea cu un sistem complet de radioterapie, secţia, înfiinţată în anul 1981, va fi extinsă şi modernizată, în următoarele luni. Centrul de Radioterapie din Galaţi va avea o adresabilitate crescută, în condiţiile în care judeţele învecinate, precum Brăila, Vrancea, Vaslui şi Tulcea, nu dispun de astfel de dotări.

În ce constă investiţia

Contractul privind dotarea unităţii medicale gălăţene cu un sistem complet de radioterapie este de 1.980.500 de euro (fără TVA) şi prevede, pe lângă acceleratorul liniar de particule, o serie de lucrări necesare instalării echipamentelor de radioterapie, modernizarea computerului tomograf, sistem de planificare pentru tratament şi staţii de modernizare a celor existente, sisteme de înregistrare şi verificare, seturi de imobilizare pentru accelerator şi computer tomograf stimulator, precum şi un set complet de dozimetrie. Aceşti bani vor proveni de la Ministerul Sănătăţii, care, printre altele, potrivit preşedintelui CJ, va placa pereţii buncărului, care va adăposti acceleratorul liniar de particule, cu foiţă de plumb, iar uşa va fi, de asemenea, din plumb.

În paralel, CJ Galaţi va investi aproximativ un milion de euro din bugetul propriu pentru extinderea şi modernizarea secţiei de Radioterapie, un contract privind proiectarea şi execuţia lucrărilor fiind deja lansat la licitaţie. Aşa cum v-am mai informat, instituţia va ridica o construcţie deasupra buncărului, dotată cu lift, cabinete pentru cadrele medicale, vestiare pentru pacienţii din Ambulatoriu, pentru a separa circuitele medicale. Pacienţii din Ambulatoriu vor intra în noua construcţie, se vor schimba şi pregăti pentru tratament în vestiarele dedicate lor şi vor coborî cu liftul la acceleratorul liniar de particule, în timp ce pacienţii internaţi în spital vor avea o cale de acces subterană, direct către acceleratorul liniar de particule. Când parcarea supraetajată de la Spitalul Judeţean va fi finalizată, pacienţii vor avea de parcurs doar aproximativ 15 metri până la Centrul de Radioterapie.

În beneficiul pacienţilor

"În ultimii ani, incidenţa tumorilor a crescut alarmant, astfel că dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Galaţi cu un accelerator liniar de particule este o prioritate, deoarece o radioterapie perfomantă salvează vieţi. Un accelerator liniar de particule înseamnă o eficienţă crescută a tratamentului, efecte secundare reduse şi şedinte mai scurte de tratament. Astfel, pacienţii cu afecţiuni oncologice nu vor mai fi nevoiţi sa plece pentru tratament în centrele de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj. De acest aparat ultramodern vor beneficia şi bolnavii din judeţele limitrofe. În cadrul acestui program, cadrele medicale vor beneficia de stagii de pregătire în centrele unde există astfel de aparatură medicală. Îmi doresc ca lucrările să se desfăşoare în ritm alert, pentru ca acceleratorul liniar de particule să fie funcţional în cel mai scurt timp posibil", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, în evidenţele Ambulatoriului Spitalului Judeţean din Galaţi sunt 17.208 pacienţi cu afecţiuni oncologice. Conform unor date recente, necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu trei la sută. Cel puţin 70-80 la sută dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament, pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995.

În cadrul Spitalului Judeţean Galaţi există, din fericire, personal cu experienţă în radioterapie: doi medici primari radioterapeuţi, un medic specialist radioterapie, doi medici rezidenţi, un expert fizică de radioterapie, un fizician medical şi asistenţi medicali cu experienţă în acest domeniu.

Acceleratoare pentru cinci spitale

Pe lângă Spitalul Judeţean de la Galaţi, alte patru unităţi medicale din ţară vor fi dotate, anul viitor, cu sisteme complete de radioterapie. Este vorba despre Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul Judeţean Baia-Mare, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. Compania furnizoare este Elekta Limited UK. Echipamentele sunt achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii, cu bani de la Banca Mondială.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Contract de aproape 3 milioane de lei fără TVA pentru reamenajarea secţiei de radioterapie a Spitalului Judeţean unde va fi un instalat un accelerator liniar de particule

CJ Galaţi a semnat un contract de aproape 3 milioane de lei, fără TVA, pentru extinderea şi reamenajarea secţiei de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă în vederea instalării unui accelerator liniar de particule pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice, aparatura şi lucrările de amenajare a buncărului în valoare de 1.980.500 de euro, fiind asigurate prin Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi au anunţat, marţi, întru-un comunicat, că s-au încheiat procedurile de achiziţie publică pentru proiectul “Extindere şi reamenajare secţie Radioterapie” din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi pentru a putea fi instalat un accelerator liniar de particule. "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi va fi dotat cu un accelerator liniar de particule, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii. Anul trecut am semnat, la sediul Guvernului României, contractul de furnizare a echipamentelor medicale şi de amenajare a buncărului, lucrări care vor fi finalizate în 2018. Consiliul Judeţean Galaţi va realiza, din fonduri proprii, extinderea pe verticală a secţiei de Radioterapie şi reamenajarea ei. Este vorba de o construcţie pentru pacienţii care vin din Ambulatoriu, dotată cu lift, sală de recepţie, vestiare şi cabinete medicale, pentru a crea condiţii moderne şi confortabile de tratament. Astfel, pacienţii care nu sunt internaţi în spital vor avea acces prin noua construcţie, iar cei din spital vor avea o cale de acces subterană, direct către accelerator. În plus, la subsolul secţiei vom reamenaja camerele de iradiere şi comandă, sala de aşteptare, vestiarele şi grupurile sanitare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru extinderea şi reamenajarea secţiei de radioterapie a fost încheiat cu firma S.C. Servland S.R.L şi are o valoare de 2.980.000 lei, fără TVA. Durata contractului de extindere şi reamenajare este de şase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, două luni pentru proiectare şi patru luni pentru realizarea construcţiei.

Proiectul care prevede modernizarea secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” are două componente. Prima este derulată de Ministerul Sănătăţii şi prevede dotarea unităţii medicale gălăţene cu un accelerator liniar de particule, seturi de imobilizare pentru accelerator, CT stimulator, set complet de dozimetrie, precum şi lucrări de amenajare a buncărului unde va fi instalat acceleratorul liniar de particule. Valoarea contractului este de 1.980.500 de euro. A doua componentă este derulată de către Consiliul Judeţean Galaţi şi prevede extinderea şi reamenajarea secţiei de Radioterapie. Ambele componente vor fi finalizate în 2018.

Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare . Serviciul de Radioterapie din Galaţi a fost înfiinţat în 1981.

Conform unor date prezentante în noiembrie 2017 de CJ Galaţi, necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu 3%, iar cel puţin 70-80% dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995. În evidenţele Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă se aflau circa 17.208 pacienţi cu afecţiuni oncologice.

impartial.ro

  • 10 months later...
Posted

Se redeschide secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean

Timp de patru luni, secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi a fost renovată şi extinsă, pentru a putea găzdui un accelerator liniar de particule. În tot acest interval, pacienţii care au avut nevoie de radioterapie au fost nevoiţi să meargă către centrele din Iaşi, Bucureşti sau Cluj-Napoca. De luni, 3 decembrie, secţia de la Galaţi va fi însă redeschisă.

În prezent, în evidenţele medicilor gălăţeni se află 111 pacienţi care au nevoie de şedinţe de radioterapie. "70 dintre ei sunt din judeţul Galaţi, 23 din Brăila, 16 din Tulcea şi doi din Vrancea. Bugetul aferent lunii decembrie alocat judeţului Galaţi, pentru radioterapie, este de 158.398 de lei, ceea ce acoperă nevoile existente", a precizat dr. Mihaela Docan, directoarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

În prezent, terapia cu radiaţii se realizează la Galaţi prin intermediul unui cobaltotron. În urma unei investiţii a Consiliului Judeţean Galaţi, anul viitor urmează să devină funcţional şi un accelerator liniar de particule, dispozitiv performant ce permite un tratament mai eficient şi mult mai bine ţintit al tumorilor canceroase. Acesta a fost şi motivul pentru care secţia a fost extinsă.

Renovarea şi extinderea secţiei de radioterapie a costat în jur de un milion de euro, fonduri provenite de la CJ Galaţi, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean.

În Galaţi, peste o mie de persoane sunt diagnosticate cu tumori maligne în fiecare an. Potrivit Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, doar anul trecut au fost luate în evidenţă 1.003 noi cazuri de cancer. Incidenţa mai mare este în rândul bărbaţilor şi al locuitorilor de la oraş. În total, peste 17.000 de bolnavi de cancer se aflau în evidenţele medicilor gălăţeni, la sfârşitul anului trecut.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Noul accelerator de particule pentru tratarea cancerului de la Spitalul Judeţean Galaţi, funcţional din 2019

Veşti îmbucurătoare pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer din Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi a anunţat prin intermediul unei reţele de socializare că în aceste zile se lucrează la ultimile detalii în montarea acceleratorului liniar de particule în noua secţie de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi, unitate spitalicească aflată în subordinea CJ Galaţi. "Se lucrează la ultimele detalii în montarea acceleratorului liniar de particule în noua secţie de Radioterapie. Specialiştii din Germania se asigură că totul este conform celor mai înalte standarde. Vom trata cancerul, modern şi eficient, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Ap. Andrei» Galaţi", se arată în postarea preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea.

Centrul de Radioterapie Galaţi are adresabilitate crescută deoarece pe linia Bucureşti - laşi nu mai există alt centru de radioterapie. Astfel, pacienţii din şase judeţe (Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Constanţa) se adresează centrului de la Galaţi. Acceleratorul liniar de particule reprezintă o metodă modernă şi eficientă de tratament în domeniul cancerului datorită faptului că este prevăzut cu lamele ajustabile, radiaţia este îndreptată doar către zona tumorii, cu afectarea minimă a ţesutului sănătos din jurul tumorii.

"Consiliul Judeţean Galaţi, aşa cum a promis, a finalizat în 2018, mai exact în luna noiembrie, construcţia Radioterapiei. Din luna decembrie, au început specialiştii să monteze aparatura, inclusiv acceleratorul liniar de particule. Astăzi, când vorbim, în proporţie de 90% acceleratorul de particule este montat. După cum am discutat cu fizicienii de acolo şi cu specialistul, se pare că sunt foarte multe teste şi multe avize care trebuie luate de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru că este vorba de iradiere şi atunci trebuie să fie în parametri optimi pentru a nu pune în pericol nici pacienţii şi nici personalul medical. Eu sunt foarte optimist, dar din ce mi-au spus specialiştii, mai devreme de luna iunie a acestui an nu poate fi pus în funcţiune", a declarat Costel Fotea care a mai precizat că medicii, asistenţii şi fizicienii care vor lucra cu acest aparat au fost deja la specializare şi sunt pregătiţi la cel mai înalt nivel pentru a lucra în noua sectie de Radioterapie a Spitalului Judeţean. Preşedintele CJ Galaţi ne-a dezvăluit faptul că în prezent face demersuri susţinute la Ministerul Sănătăţii şi pentru un al doilea accelerator de particule.

monitoruldegalati.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Secţie modernă de radioterapie, construită cu bani europeni

O investiţie de peste 15 milioane de lei a permis modernizarea totală, extinderea şi dotarea cu un dispozitiv performant a secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Noul accelerator de particule care va deveni funcţional în doar câteva luni le va permite bolnavilor de cancer din Galaţi şi din judeţele învecinate să beneficieze de tratamente eficiente de radioterapie, disponibile acum în doar câteva centre din ţară. Banii necesari acestei investiţii provin din fonduri europene şi dintr-un împrumut obţinut de la Banca Mondială.

Cu o capacitate de peste 1.000 de paturi, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi este unul dintre cele mai mari din ţară, o unitate sanitară mamut ale cărei praguri sunt trecute zilnic de mii de pacienţi şi aparţinători.

Suntem într-o zi de vineri, iar pe holurile de la parter este o forfotă continuă. Asistente grăbite trec prin mulţime, fluturând fişe medicale. Brancardierii cară tărgi cu bolnavi de la urgenţe la raze sau înspre lifturile care duc spre saloanele de la etaj. Din loc în loc, persoane dezorientate întreabă în stânga şi-n dreapta cum pot găsi o anumită secţie sau un medic.

În acest aparent haos, guvernat însă de legile sale proprii, poţi vedea şi câţiva oameni coborând scările către subsol. Odată ajuns cu un etaj sub pământ, două uşi vechi ascund un coridor lung, care se termină cu alte două uşi. Acest coridor s-a transformat de-a lungul timpului într-o sală de aşteptare improvizată pentru pacienţii care aşteaptă să intre la radioterapie.

Un diagnostic precum cel de cancer este mai mult decât suficient pentru a te arunca în plină criză existenţială. În percepţia multor persoane, cancerul înseamnă deja anticamera morţii. Nu este astfel de mirare că cineva nepregătit se aşteaptă ca într-un grup de pacienţi oncologici să vadă persoane cu privirea pierdută în gol, interiorizaţi şi prea puţin dispuşi spre conversaţie. Nu este însă cazul bolnavilor care fac radioterapie la Galaţi. Odată ajuns în holul de la subsol, găseşti oameni aparent ca toţi ceilalţi: discută despre ştirile proaspăt văzute la televizor, povestesc despre sfârşitul de săptămână petrecut cu nepoţii, vorbesc despre viaţa de peste hotare a copiilor şi îşi spun unul altuia despre ce tratamente au urmat şi în ce spitale au mai fost.

"Ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare judeţ"

Din când în când, o asistentă iese din secţie şi îl strigă pe următorul pacient. În total, 60 de bolnavi fac în prezent câte cinci şedinţe de terapie pe săptămână la Galaţi. "Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi dispune de 25 de paturi şi are o adresabilitate zonală, nu doar judeţeană. Cum în judeţele limitrofe Galaţiului nu există posibilitatea de a face radioterapie, aproape jumătate dintre bolnavii pe care îi tratăm sunt din alte judeţe. Cum peste 80 la sută din tumorile solide au indicaţie de radioterapie la un moment dat pe parcursul evoluţiei bolii, există bineînţeles şi liste de aşteptare. La noi, aceste liste se întind cam pe două luni. Este trist şi frustrant atât pentru noi, ca medici, cât şi pentru pacienţi. În mod normal, ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare judeţ", a explicat conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie şi medic specialist oncologie.

Accesul pacienţilor români cu cancer la radioterapie este astfel de multe ori un lux. În căutarea salvării, mulţi pacienţi merg spre alte centre de radioterapie, din ţară sau din străinătate. Dacă în clinicile din străinătate merg doar bolnavii cu dare de mână, în România, radioterapia este decontată în totalitate de stat. Problema este că, la mijlocul anului trecut, în toată ţara existau doar 23 de centre de radioterapie, 13 dintre acestea funcţionând în clinici private. Pentru zecile de mii de pacienţi cu cancer acest număr este total insuficient. În consecinţă, unii bolnavi sunt nevoiţi să aştepte, totul în timp ce boala evoluează, uneori foarte repede. Se mai pune şi problema locurilor de cazare, pentru pacienţii plecaţi la radioterapie în alte judeţe pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Galaţiul, la un pas de a avea două acceleratoare liniare de particule

În tot acest peisaj sumbru, există însă şi o rază de speranţă. În prezent, cei 60 de pacienţi care fac radioterapie în centrul din Galaţi au la dispoziţie un dispozitiv tip Theratron, vechi de peste un deceniu, care funcţionează pe baza unei surse de cobalt radioactiv (Co-60). Chiar dacă, în lipsă de altceva, pentru mulţi bolnavi acest aparat înseamnă salvarea, în prezent există pe piaţă dispozitive de radioterapie mai eficiente şi care provoacă mult mai puţine efecte nedorite în ţesuturile sănătoase.

Spitalul Judeţean din Galaţi se numără printre cele trei unităţi medicale din ţară care dispun de câte două buncăre, fiecare dintre ele putând adăposti câte o instalaţie de radioterapie. Prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială, în cel de-al doilea buncăr construit la Galaţi a fost adus şi montat deja un accelerator liniar de particule, un aparat modern de radioterapie.

"În momentul de faţă se lucrează la calibrarea aparatului şi la efectuarea tuturor măsurătorilor necesare pentru siguranţă şi eficienţă. Mai avem nevoie de avizul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi de cel al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România. În funcţie de timpul necesar pentru obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiile, preconizez că noul accelerator liniar va putea deveni funcţional pentru pacienţi în această vară. Totodată, sunt deja în discuţii avansate cu Ministerul Sănătăţii pentru aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule. Al doilea buncăr este deja pregătit", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, instituţie care are în subordine şi Spitalul Judeţean Galaţi.

Secţie extinsă pe verticală şi modernizată din temelii

Costul pentru acceleratorul liniar montat acum într-unul din buncărele din curtea spitalului a fost de aproape două milioane de euro. Pentru ca funcţionarea unui astfel de dispozitiv să fie posibilă a fost nevoie însă de refacerea din temelii şi de extinderea pe verticală a secţiei de Radioterapie. În prezent, lucrările la noua clădire sunt deja finalizate, urmând ca în curând să fie adus şi mobilierul.

Înainte de extindere, secţia se întindea doar la subsol şi avea o suprafaţă de puţin peste 500 de metri pătraţi, o parte din acest spaţiu, cea aferentă celui de-al doilea buncăr, fiind practic nefolosită. În prezent, secţia are la subsol o suprafaţă total renovată de 558 de metri pătraţi, iar la suprafaţă o clădire modernă de 763 de metri pătraţi.

La subsol, spaţiul este ocupat în mare parte de cele două buncăre, în vreme ce la suprafaţă noua construcţie este compusă dintr-o sală de aşteptare spaţioasă, dintr-o zonă de spitalizare de zi, dintr-o cameră de planificare, cabinete pentru medici şi fizicieni, cabinet pentru consultaţii, oficiu, registratură, vestiare, un hol şi lift cu spaţiul tehnic aferent. Mai mult, buncărele sunt acoperite cu plăci masive de beton şi dispun de instalaţii separate de filtrare a aerului.

Bani reabsorbiţi din "retrospective"

Iniţial, banii necesari pentru reamenajarea şi extinderea secţiei au provenit din fondurile proprii ale CJ Galaţi. Valoarea totală a investiţiei a fost de 5.040.293 de lei (inclusiv TVA). Ulterior însă, banii investiţi astfel au fost recuperaţi din aşa-numitele "proiecte retrospective", adică din banii necheltuiţi din exerciţiul financiar european precedent în urma proiectelor nefinalizate. A fost rambursată în acest mod aproape toată suma, conform preşedintelui CJ Galaţi. Din punct de vedere tehnic, sursa de finanţare a provenit din Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 8 - "Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale", Prioritatea de investiţii 8.1.

Aducerea unui al doilea accelerator, o şansă pentru mii de pacienţi

În cazul în care noul accelerator liniar de particule va deveni funcţional din vară, secţia urmează să beneficieze de două instalaţii de radioterapie: noul dispozitiv şi vechea instalaţie cu sursă de cobalt radioactiv. "Acceleratorul liniar va putea fi folosit strict în scop curativ, în vreme ce instalaţia de tip Theratron existentă va fi folosită, până ce va fi înlocuită, doar în scop paliativ. Chiar şi cu noul aparat însă, vom avea în continuare, cel puţin la început, liste de aşteptare", a explicat conf. univ. dr. Laura Rebegea.

Aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule la Galaţi ar însemna o şansă terapeutică importantă pentru mii de pacienţi, nevoiţi acum să caute radioterapie în clinicile din alte oraşe sau să aştepte săptămâni în şir pentru a face tratamentul la Galaţi. Doar anul trecut, în judeţul Galaţi au fost diagnosticate peste 1.100 de noi cazuri de cancer. Aşa cum a subliniat dr. Rebegea, cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat. În evidenţele medicilor oncologi gălăţeni se aflau, la începutul acestui an, aproape 18.000 de pacienţi oncologici, din Galaţi şi din judeţele învecinate.

"Pacientul oncologic, monitorizat toată viaţa"

Atunci când vine vorba de pacienţii bolnavi de cancer, medicii nu vorbesc despre vindecare, ci despre supravieţuire pe termen lung. Rata de supravieţuire în cazul acestor boli a crescut odată cu îmbunătăţirea mijloacelor de diagnosticare şi cu apariţia unor tratamente tot mai eficiente. Astfel, cancerul a devenit în multe cazuri o boală cronică.

"Pacientul oncologic este monitorizat toată viaţa. Avem în tratament şi pacienţi de aproape 90 de ani. Oricum, nu contează atât vârsta cronologică, cât cea biologică. Alături de restul abordărilor terapeutice, şi tehnicile de iradiere din cadrul radioterapiei s-au îmbunătăţit foarte mult. Noua instalaţie de radioterapie adusă la Galaţi ne va permite să utilizăm un tratament personalizat, o radioterapie 3D, ceea ce este un salt important de la radioterapia 2D folosită înainte. Avantajul constă într-o iradiere mai precisă, cu evitarea iradierii structurilor sănătoase", a explicat. conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie cu specializare în oncologie şi şefa secţiilor de Radioterapie şi Oncologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Fizicianul, la fel de important ca medicul

Terapia cu radiaţii a devenit una dintre cele mai utilizate şi sigure metode folosite în tratamentul cancerului. Poate fi folosită cu succes pentru reducerea dimensiunilor tumorii, înainte de intervenţia chirurgicală, sau pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp după îndepărtarea tumorii pe care chirurgicală. Poate fi folosită, de asemenea, ca primă opţiune terapeutică sau în asociere cu chimioterapia. Radioterapia externă foloseşte raze de înaltă energie orientate cu precizie către formaţiunile canceroase. Cel mai adesea, pacienţii sunt trataţi zilnic, de cinci ori pe săptămână, pentru o perioadă cuprinsă între două şi nouă săptămâni. Tratamentul radioterapeutic constă în în parcurgerea a patru etape: simularea, planificare dozelor de radiaţii, pregătirea pacientului înainte de fiecare şedinţă şi terapia propriu-zisă. În vederea realizării etapei de simulare, pentru acceleratorul liniar de particule montat la Galaţi a fost adus şi un computer tomograf.

Potrivit conf. univ. dr. Laura Rebegea, în radioterapie, rolul expertului în fizică medicală este la fel de important ca acela al medicului radioterapeut. Din fericire, la Spitalul Clinic Judeţean Galaţi lucrează unul dintre puţinii experţi în fizică medicală din România.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

Peste 50.000 de proceduri de radioterapie, la Spitalul Județean

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, reamintește faptul că bolnavii de cancer din toată regiunea și nu numai se tratează la Galați cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule. "Suntem singurul centru medical din această zonă a țării dotat cu două astfel de echipamente ultraperformante de tratare a cancerului, care cresc foarte mult șansele de vindecare. Din decembrie 2019, de când a fost pus în funcțiune primul accelerator, în cadrul secției de Radioterapie de la Spitalul Județean s-au realizat peste 50.000 de proceduri medicale cu cele două aparate medicale moderne", a precizat președintele CJ, pe pagina sa de Facebook.

În paralel, conform aceleiași surse, în județ are loc o amplă campanie de donare de sânge. Joi, 17 august, caravana a ajuns în comuna Tudor Vladimirescu, unde zeci de oameni erau așteptați să doneze sânge și să ofere, astfel, o șansă la viață altor semeni, iar specialiștii de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați vor fi prezenți în curând la Tecuci și la Frumușița.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Peste 61.000 de proceduri realizate cu acceleratoarele liniare de particule

În ultimii ani, Consiliul Județean Galați a făcut investiții uriașe în dotarea spitalelor cu echipamente medicale de ultimă generație pentru depistarea și tratarea cancerului.

„Peste 61.000 de proceduri realizate cu două acceleratoare liniare de particule; PET-CT ultraperformant pentru depistarea cancerului, chiar și în stadii incipiente; peste 3500 de pacienți, din mai multe județe ale țării, tratați la Galați cu ajutorul celor două acceleratoare liniare de particule; cancere de piele descoperite în stadii incipiente prin metode non-invazive, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, unele unice în România. Descoperirea leziunilor oncologice în faze timpurii înseamnă șanse foarte mari de vindecare. Toate aceste statistici înseamnă vieți salvate. Lupta nu este ușoară, dar împreună suntem mai puternici!”, susține Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Potrivit sursei citate, la Galați, în evidențele medicilor sunt aproximativ 17.000 de persoane cu afecțiuni oncologice.

„Prin empatie și înțelegere, putem oferi cu toții sprijin, susținere și speranță celor care se luptă cu această cumplită maladie – cancerul. Fiecare gest de încurajare contează mult pentru bolnavii de cancer și familiile lor”, a transmis Costel Fotea.

regionalpress.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.